Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Cseppino: Windows 11 25H2 frissítés – Újdonságok, AI-funkciók és rejtett beállítások.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 7 – Még egy megosztó – de gyors – étel: resztelt máj
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
felora:)
tag
sziasztok.
van aki vágja a samba megosztást?
egy kicsi segítség kéne.
privátba szeretném először letárgyalni.
-
törölt tag
Mindhárom komplett rendszer, csak az OMV Linux alapú, a másik kettő pedig FreeBSD.
Amit írsz, abból nekem nem egyértelmű, hogy adatmentésre akarsz célgépet építeni, vagy általános használatra egyet, amihez másoknak is hozzá kell férni...
Ha az előbbi, akkor játszanak a NAS-ra szánt rendszerek, ha utóbbi, akkor HDD-k RAID1-be, felrakod rá azt a terjesztést, amit ismersz, raksz rá egy Sambat, és végeztél... -
Flowtation
őstag
Én is az OMV-re szavaznék. Nekem ez fut itthon, egy debian alapú nas szoftver, tud sambat, nfst. Megfelelő autentikáció kell és kész. Win, linux lefedve, a mac-nek nem tudom mi kell, nálunk nincs olyan, nem olyan a család.
Na komolyan. OMV alatt nfs megosztást meg lehet úgy adni, hogy 192.168.1.0/24, tehát aki ezen a hálón van, az eléri a megosztást, persze ha van hozzá felhasználó azonosítás, akkor azt is meg kell adni. Persze megoldható a "vendég" hozzáférés is, gondolom. Az OMV elfut egy lájtos gépen is, nekem athlon 64 x2-n fut, 1 gb rammal. Van topicja is.
-
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Adott egy régebbi freecom egylemezes nas, amit kényszerből usb-n keresztül használok az itthoni omv-s gépen, mint megosztott meghajtó/mappa. Eddig minden rendben volt vele, mára viszont megbolondult, hajtotta a procit, meg nem lehetett róla lejátszani sem. Se samba, se NFS, szóval nem ezekkel lehet a gond. Ráraktam a desktopra, és átmásoltam róla mindent egy másik lemezre. Ekkor tűnt fel, hogy azokat az állományokat nem tudta másolni amik az utóbbi kb. két napban kerültek rá. Pl. szombaton letöltött anyagok nem érhetők el, nem lehet másolni, sőt megnézni sem a médiaállományt. Másoláskor, lejátszáskor kattog a fej szabályos időközönként. Egyéb anyagok mennek róla simán.
Namost Gparted-el (Mint KDE) ellenőriztem, de az semmit (hibát) sem adott ki, lefut kb 7 másodperc alatt.Milyen progik, terminal parancsok vannak ellenőrzésre? Szeretném átnézni és ha még használható akkor visszarakni, amíg nem lesz meg a másik gép.
Előre is köszi!
szerk: esetleg olyan parancsnak is örülnék akkor , amit az omv alatt is tudok használni, ugyanígy a lemezekre.
-
válasz
Smiley #55489 üzenetére
Gentoo és szerver.....tipikus Kezdő topikos kulcsszavak egyébként!
2017 nem értem hogyan jön ide amúgy, mert sokaknak gyenge gépe van, sokaknak meg pont bőven van memóriája. A swap partició egyszerű, ezért használják a kezdők. Ezt a zram-ot hogyan is kell csinálni amúgy
, kezdő home user és dektop, nem Gentoo szerver a cél. Én nem ismerem a zram-ot, bár hallottam róla, de ha elmondjátok, hogyan működik, azt fogom javallani ezután. Kivéve azoknak, akiknek van elég memóriája csak hibernálni akarnak, nekik nem biztos, hogy szerencsés, mert sokszor nem működik, ellentétben a swap-pal.
Neked sem bántásból mondom, de vissza tudsz emlékezni, hogy egy kezdő hogyan kezdi el használni a desktop Linuxát?
Azt elárulom, hogy rendkívül kevés scriptet írnak.
Gondolom használtál már te is térképet valamikor. Na ugye!
Akkor megadnám a sarokpontokat és a holnapi gyakorlatra tervezd már meg egy trilaterális hdm térképszükségletét, mondjuk kutató-mentő feladatokra és és egy szf dandár átkaroló műveleteihez.
Ja és közben légnyomást kapott a parancsnok, így Gauss-Krügerben adta meg a koordinátákat, de neked UTMS 84-ben kéne már tervezni. (bocs, de le kellett kicsit egyszerűsítenem)Ugye, hogy a két dolog között érzékelhető a különbség!? No, akkor gondolj arra, hogy itt a többség használt már térképet, de ennyi.
(#55483) CPT.Pirk Bocs főnök, de a minitube az csak egy egyszerű yt lejátszó, azzal csak a kolléga füle tudja kiszedni a hangokat.
(#55481) CsengődiGeri A samba használatára/beállitására kéne ráfküdnöd, speciel én még nem használtam Win/Linux hálózatot, egyszer próbáltam, de nem találta a Windowst az istennek se.....(persze csak azért, mert nincs ilyen egyik gépen sem)[link]
-
cigam
titán
válasz
kmisi99 #55178 üzenetére
A root-ot miért kevered bele? Nem oda való!
A jogosultság 2 részre oszlik.
- A samba-nak azonosítani kell téged, hogy ki is vagy
- A megosztott könyvtár fájlrendszerben beállított tulajdonosa/csoporttagsága alapján is meghiusulhat a hozzáférésed. Helyi felhasználóként belépve tudod írni olvasni a megosztásra kijelölt könyvtárat? -
kmisi99
addikt
Sziasztok, úgy látom a Samba hibám eléggé ritkaság számba ment. Próbálom pontosítani hátha így valaki rájön mit tolok el.
Alap szitu fennáll, saját kreált felhasználóval nem enged be hiába rendelek hozzá smb passwordot és valid users,be is beírom.
Viszont smbpassword -a root nak megváltoztattam a jelszavát, és furcsa mód már magába a \\server\ be se enged be ezáltal, kérné a felhasználót és jelszót. És hiába írom be az új jelszavát a root nak, ő ugyan úgy not accessible, meg nincs hozzá jogosultságom. A régi root jelszavát se fogadja el. Csakis akkor működik ha visszaállítom az alapértelmezett root jelszót.
Azaz jelenleg az lehet a gond, hogy valamiért a smbpassword -a általi jelszót a Samba nem akarja megenni.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, samba alap dolgokkal vacakolok. A cél az, hogy bizonyos mappák csak bizonyos felhasználók által legyen elérhető.
A linuxban csináltam új felhasználót az
# adduser paranccsal
Ezzel a paranccsal hozzáadtam elvileg a samba-hoz a felhasználót#sudo smbpasswd -a felhasznalonev
Az smb.conf-ban pedig avalid users = felhasznalo
az adott megosztáshoz.És a root felhasználóval működnek a dolgok. Szóval ha azt írom be, hogy valid users = root, akkor simán be tudok a root felhasználóval lépni.
Na ha ezt így csinálom kéri is a jelszót a mappa viszont a windows azt írja nem elérhető, talán nincs jogosultsága. Ha eltüntetem a valid users részt akkor gond nélkül megnyitható a mappa.
-
cigam
titán
válasz
kmisi99 #55126 üzenetére
Platformfüggetlen a beállítása, ugyanakkor rPi-n is fut az ubuntu.
Én keresnék egy másik doksit, vagy legalábbis fentartásokkal kezelném. Pl. nem törölném, hanem átnevezném hogy pl. smb.conf.eredeti. Ha másért nem megnézni hogy gyárilag ez-az hogyan van beállítva.
A másik fontos dolog, hogy mikori leírás. Nagyon régen tanulmányoztam samba doskit, aztán jött a meglepi, hogy a "share" módú biztonság rég elavult, az "user" használatos (egyen rangú hálózatban).
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, most kezdek komolyabban szerverrel foglalkozni, főleg a Samba érdekel. Találtam egy tök jó leírást ami azzal kezdi, hogy töröljük a fenébe az samba/smb.conf fájl tartalmát, és saját beállításokkal gépeljük be.
Ez mennyire ajánlott? Mert nekem valóban nem kell semmi különleges funkció. Kell pár mappa megosztása, néhány felhasználót hozzá akarok adni, és adott felhasználóknak megadni, hogy csak XY mappát érhetnek el és mást nem. Meg persze openVPN-en keresztül hozzáférni, távolról, de gondolom ez itt nem lényeg.
Illetve ugye a smb.conf ba beírt parancsok disztró függetlenek? Csak mert ugye ubuntura végtelen meg egy leírás van, de nekem kényszerből mást kell használni, mert raspberry-t használok.
-
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
mivel úgy érzem már kinőttem a raspberry-met, beszereztem egy hp T610-es minigépet otthoni szerver céljára (samba, VPN, torrent, médiaszerver, ilyesmik). a raspberrymet hasonlókra használtam, de a médiaszerver funkció már sok volt neki. oprendszernek debiant néztem ki (mivel a raspbian arra épít), és már fel is imádkoztam, KDE-vel, de egyrész a desktop felület istentelenül lassú (ez mondjuk valszeg hardveres probléma, a 16gigás SSD fogja vissza szerintem, illetve, nem is annyira releváns, mivel úgy se nagyon fogom használni), másrészt viszont felrakott magának egy tonna "felesleges" programot, amire az én alkalmazásomban nem lesz soha semmi szükség. a telepítésnél volt egy lépés, ahol a telepítendő összetevőket választhatom ki, ott lehet/érdemes olyan variációt választani hogy ne is rakjon fel GUI-t? elvégre is nagy valószínűséggel minden terminálból intéznék. vagy van valami minimalista verzió ami nem tesz fel magának mittudomén képszerkesztőt, office-t, stb? de ha tudtok ajánlani valami más disztrót, amin ezeket a dolgokat meg tudnám csinálni, de jobb mint a debian, azt is szívesen elfogadom.
-
cigam
titán
válasz
Geripapa #54540 üzenetére
Talán sehogy. Nem vagyok egy samba guru, de miért nem csinálsz külön megosztásokat hozzá?
Pl.
[dokumentumok]
path = /mnt/Dokumentumok# nem fér hozzá akárki
public = no# a gyerekek csoport tagjai csak olvashatják
writeable = no
valid users = @gyerekek# viszont a szulok csoport írhat is bele
write list = @szulokVagy valami ilyesmi
-
dni
őstag
Sziasztok,
Kezdő Mint user vagyok egy smb megosztás felcsatolási problémával. Ubi wiki alapján szerettem volna fstab-ba felvenni egy Synology DSM 6.1.3 Samba megosztását. De az alábbi hibaüzentet kapom. (Nehezítő körülményként a jelszavam felkijáltó jelet tartalmaz. )
mount error(95): Operation not supported
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)fstab tartalma:
//192.168.0.7/documents /home/daniel/NAS1 cifs credentials=/home/daniel/.smbcredentials,iocharset=utf8,dir_mode=0777,gid=1000,uid=1000,sec=ntlm 0 0ha csak ideiglenesen szeretném felvenni:
sudo mount -t cifs -o credentials=/home/daniel/.smbcredentials //192.168.0.7/documents /home/daniel/NAS1 --verbose
mount.cifs kernel mount options: ip=192.168.0.7,unc=\\192.168.0.7\documents,user=daniel.bokori,pass=********Mi lehet a hiba?
Válaszaitokat, ötleteiteket előr eis köszönöm.
-
cigam
titán
válasz
tvamos #54348 üzenetére
Inkább az kell (nagytóval) keresni, amelyiken nem működik a samba kliens, nfs-t még soha nem használtam.
Itt találsz pár debian live ISO-t.---
Hogyan tudom csekkolni, hogy a videók lejátszásakor használja-e VGA hw-es dekóderét? Pl. egy böngészőben, online stream lejátszásakor.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Egy olyan disztrora lenne szuksegem, amivel live usb kulcsrol (tehat telepites nelkul) bootolva is elerem a gepemmel a home szerverem NFS / SAMBA megosztasat, es adatokat tudok menteni rola. Mas nem kell.
(Nincs az otthoni halozatomon internet eleres, munkahelyen tudnam letolteni a linux iso-t.)
Elore is kosz a segitseget!
+ a Plop Linux-ot talaltam. -
vargalex
félisten
Így már értem. Soha nem próbáltam, de ha már gnome, akkor esetleg nautilus+nautilus-share? Legalábbis Arch linux alatt gyors kereséssel ezt találtam:
gavarga@gavarga-e5540 ~ % pacaur -Ss nautilus-share
community/nautilus-share 0.7.3-7
Nautilus extension to share folder using SambaSzerk.: Erről van szó.
-
PumpkinSeed
addikt
-
cigam
titán
válasz
vargalex #54288 üzenetére
és PumpkinSeed
Tehát teljesen életszerütlen, hogy az otthoni gépet el szeretném érni a laptopról, tabletről. Akár azért, hogy mentést készítsek, akár azért hogy elérjem a zenéimet, adataimat...
Ilyen úri huncutsággal csak egy rendszergazdának készülő vagy annál magasabb szintet értő foglalkozhat. Nem azt mondom hogy gyerekjáték, de túlmisztifikálni sem kell. Windows-on ez két kattintás az intézőben. Vagy akinek ilyenre van szüksége, az vegyen egy NAS-t? Ennyire bonyolult dolgot várnék el egy olyan linux-tól ami rendelkezik grafikus felülettel?
Tényleg bennem van a hiba, mert nem fogadom el egy kézlegyintéssel,hogy a gnome felület részeként megírt grafikus beállító program verziók óta nem része a Fedora-nak?Persze lehet mondani, hogy hiszen ott van beépítve a dav, minek nekem samba. Mitől evidencia, hogy más rendszerek benyelik ezt a fajta megosztást? (Aki nem ért hozzá bekapcsolja, és nem fogja érteni miért nem látja a többi "Windowsos megosztás"t használó gép között. Az sem evidencia hogy az 41399-es portszámot hozzá kell írni a linkhez, mert erről sem esik ott egy árva szó sem)
-
PumpkinSeed
addikt
Az igazat megvalva nem mondanám, hogy túl sok samba file server-t láttam Workstation környezetben. A másik dolog amit nem értek, hogy miért akarsz ennyire GUI-t hozzá. Az addig oké, hogy kezdőknek készülő oktató videót csinálsz vagy valami hasonlót vagy nem tudom, de egy kezdő miért akarna samba server-t telepíteni, aztán azt konfigurálni. Nyilván azért, mert rendszergazdaként akar dolgozni, vagy hasonló, most egy középkorú hölgy nem fog otthon samba server-t konfigurálni. Azzal meg csak a kezdővel cseszel ki, ha nyomod neki a GUI-t, mert előbb-utóbb úgy is találkozik a terminállal.
-
cigam
titán
válasz
vargalex #54269 üzenetére
#54266: Alapból nincs system-control-samba. Az RPM fusion-ban sincs nyoma a swat-nak. Kínos!
Bár most az RPMfind-en találtam CentOS 6.9-hez való csomagot. De függőségekre hivatkozva nem megy fel.
Menekülne az ember a Windows elöl, de pár nap/hét után odáig tekerednek a dolgok, hogy ez nincs meg az se működik...
-
cigam
titán
Alapból nincs system-control-samba. Az RPM fusion-ban sincs nyoma a swat-nak. Kínos!
Találtam egy GAdmin-samba programocskát, de ezt sem tudom beröffenteni, mert csak a root futtatjhatja.Hiába próbálom konzolból rootként futtatni, Gtk-WARNING **: cannot open display: :0 hibát kapok.
És a gksu-t sem találom.Hogyan tudom GUI-n konfigolni a samba-t?
-
cigam
titán
A Gnome továbblépett a system-config-samba-n? Mi van helyette?
Meglepő módon nem tudom telepíteni, nincs ilyen csomag. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Chabee #53418 üzenetére
Magát a nyomtatót a HP saját programjával kellene feltenni, a HPLIP-t keresd. Szerintem a tárolókban nem lesz, hanem a gyártó oldaláról tudod letölteni. Most éppen nem jönnek be az ezzel kapcsolatos oldalak nálam: [link]
Elvileg gui nélkül is fog működni. A megosztást nem ismerem, de a samba azt hiszem tud ilyet.
-
Chabee
tag
Kedves Guruk!
A következő problémában szeretnék segítséget kérni. Adva van egy parancssoros Ubuntu 12.04.5 LTS (GNU/Linux 3.2.0-23-generic i686) linuxom. Ezt Transmission, DLNA és samba szerverre használom. Egy 1000 éves laptopon fut.
Az új feladat, hogy egy HP LaserJet 1200-as nyomtató szeretnék USB-n rácsatlakoztatni és a hálózaton megosztani, hogy a Win10-es és Win7-es gépek tudjanak rá nyomtatni, mint egy kvázi hálózati nyomtatóra.
Kérdésem, hogy mivel készüljek és hogyan csináljam egyrészt a nyomtató feltelepítését és utána a megosztását? Sambán keresztül mehet-e a dolog?A segítséget előre is köszönöm!
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #53325 üzenetére
szerk:
nem pacmanhanem PCmanFM, viszont feltettem a krusadert, abban már addig eljutottam, hogy a network-ben nincs semmi, de a samba shares-ben látom a libreelecet, az omvt, bele is tudok lépni. Viszont ez jó így? Mármint arra gondolok, hogy a LE és lubi között csak a samba létezik? Valamint az omv nfs megosztásait sem látom.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Közben megoldódott. Hátha valakinek segítség lesz.
Visszakerestem az OMV topciból, lovi27 ft segítségét, idézet tőle:
"Egy elérési út két összetevőből áll: [helyi linux elérési út]=[távoli samba elérési út] A bal oldaliból a linux, a jobb oldaliból pedig a Remote GUI dolgozik. Köztük egyenlőség jel van (nincs szóköz)."
Tehát így néz most ki és működik:
/media/guid/megosztás=/ahova/felcsatoltam/a megosztásttehát bal oldal omv (daemon), jobb oldal kliens, remote gui.
Más kérdésem lenne mindenkihez:
A múltkor volt ugye gondom ezeknek a lemezeknek a felcsatolásával fstab-ba. Ebben berus.berus segített, működik is, viszont ezek a lemezek csak olvashatóak a kliensről. Mit kell tennem ahhoz, hogy tudjak rajtuk műveleteket végrehajtani? Másolás, törlés, mozgatás egymás közt? Engedély megtagadva üzenetet kapok, gondolom jogosultsági hiba.Köszönöm!
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne. Az első, hogy mi ez a default keyring? Mire való? Ki lehet kapcsolni? Ha megnyitnám a hálózati megosztásaimat, mindig kéri a default keyringhez a jelszót. De csak egyszer, miért van ez?A másik, itthon omv-t használok egy régi gépen. Van rajta nfs és samba megosztás is. Szeretném megoldani, hogy a megosztott mappák automatikusan felcsatolódjanak indításkor. Ha jól tudom ehhez az fstab-ba kellene berakni a mount parancsot a megfelelő paraméterekkel. Nos, este próbálkoztam, de nem sikerült, ezt kapom vissza erre:
sudo mount 192.168.1.140/media/906881cd-2bfe-4712-b232-b3f074bb574f/FILMEK/ /home/lorinc/Filmekmount: special device 192.168.1.140/media/906881cd-2bfe-4712-b232-b3f074bb574f/FILMEK/ does not exist
Tehát mintha nem létezne a hálózati hely. Mit kell akkor beírnom? Ezt a sort az lsblk-ból vettem. (a transmission remote guiban is ezt kellett bemásolni, hogy ide is tudjak tölteni. (persze win alatt még). A filmek mappa létre van hozva az én mappámban. Próbáltam több féle képpen is, pl 1.140/FILMEK, stb, de nem okés.
Előre is köszönöm!
-
lev258
veterán
Első körben nézd meg, a systemd-analyze blame parancs miket ír, mi mennyi időt vesz el.
Nekem a múltkor a samba eltávolítása -10 s-ot jelentett.
Persze lehetnek eltérések az egyes rendszerek között is (Ubuntu, Ubuntu MATE, Linux Mint, ...).
Fastboot alatt mit értesz? Amiről olvashattál, az a Windows-on belüli beállítás, gyorsindítás név alatt. Nem a BIOS/UEFI fastboot opciója. -
egerj
tag
Help !
Oprendszer: Linux Mint
Meghajtó : külső EXT4 fájlrendszer - SAMBA elérés
Nem tudom törtölni a döglött szimbolikus linkeket..
Jelenség: a neten talált megoldások egyike sem működik
például: find -L -type l parancs megjeleníti a linkeket, de a find -L -type l -delete már nem jeleníti meg nem is törli , és ráadásul meg sem jeleníti ...
nyilván rm sem működik..MC vel sem lehet törölni - hibaüzenet sincs
Mit lehet tenni ?
-
válasz
Victoryus #50778 üzenetére
Samba : azt a mappát osztod meg, amibe az új winyót csatoltad? Mert ha valami jog baja van, akkor nem fogja látni, vagy ha látja, nem tudsz belemenni, vagy írni bele.
Nálam ennyi a samba konfig :
[cuccokz]
comment = Cuccokz
path = /store
guest ok = yes
read only = noNem szórakoztam smbpasswd-vel, úgyis csak a belső hálón lehet elérni...
-
Victoryus
addikt
Bocs, hogy 3 lett, de folyamatosan próbálkozok beüzemelni a htpc-t... Ennyi időt eltökölni vele...ha ezt tudom előre hozzá se fogok.
Végül arra jutottam, hogy kitöröltem az fstab-ból a merevlemezt, csináltam egy umountot. Utána manuálisan töröltem a mnt/htpc meg a mnt/nas-t, és csináltam egy mnt/cucc könyvtárat. Ebbe manuálisan csatoltam sudo mount /dev/sda3 /mnt/cucc paranccsal. Így látja mind a 750GB-ot, de a továbbra se lehet mindent megnyitni róla. Vannak mappák, fájlok amiket igen. Ha root joggal indítom az Audacious-t a gksudo-val akkor képes megnyitni mindent.
Hogyan tovább? Ennek a gépnek legalább olyan stabilan kéne működni, mint amikor a routerre volt kötve a hdd. Transmission-t se tudom beüzemelni, meg a samba-t se. Valami jogosultság gondja van, pedig csak egy felhasználó van. A fájlkezelőt nem engedi a gksudo-val elindítani, hogy átállítsam a mappák jogosultságait. -
Victoryus
addikt
Még egy kérdésem lenne: beépítettem a korábban a routerem által megosztott lemezt a htpc-be. A Lubuntu kizárólag olvasni tud róla. Mit kéne csinálni vele, hogy lehessen normálisan használni?
Megpróbáltam a következőt: fájlkezelőben media/vik/ ott a mnt tulajdonságainál beállítani, hogy bárki írhassa/olvashassa, de nem képes végrehajtani a parancsot.
Beállítottam a samba conf fájlban is, hogy a megosztott mappa a /media/vik/mnt legyen, de semmilyen mappát nem mutat. Annyi, hogy látni az eszközt hálózaton htpc néven. -
Victoryus
addikt
Feltettem egy Lubuntut a htpc-re. Telepítettem a sambát, a $ sudo apt-get install samba paranccsal. Próbálom módosítani a conf fájlt, amit írtatok korábban, de nem engedi lementeni a változtatásokat, és nem enged abba a könyvtárba másik fájlt se létrehozni. (etc/samba)
Csináltam egy samba felhasználót is: $ sudo smbpasswd -a vik paranccsal.
Van még egy probléma, su parancsra bekéri a jelszavam, megadom, és azt írja hitelesítési hiba. Egyszer sikerült belépni, mielőtt a samba telepítést elkezdtem, azóta nem. -
Victoryus
addikt
válasz
CPT.Pirk #50745 üzenetére
Köszi, meg a többieknek is! A config fájlt nem írtam át. Amit néztem tutorialt abban hasonlóan volt leírva, mint windowsnál, jobb gomb tulajdonságok aztán megosztás. Valószínűleg visszateszem a Lubuntut, az elfér kisebb pendrive-on is.
Van egy merevlemezem, amit most egy tp link 3600-as router kezel. A routeren megy a samba meg a transmission kliens. Ezt a lemezt szeretném a htpc-vel használni a router helyett, mert maximum 8-10MB-os olvasási sebességet tud a hardvere, a mini gép meg közel 100MB/s-ot. Azért próbálkozok linux-szal, mert ez a lemez ext4-es, ráadásul nagyon sok film, zene van rajta és nincs hova lementeni egyelőre. Particionálni nem merem, nehogy elszálljon minden adat. Szóval amíg nem lesz hova lementeni róla mindent, addig kéne egy linuxos megoldás. De, ha beválik maradhat a linux is.
-
Victoryus
addikt
Sziasztok!
Egy htpc-re próbálok linuxot telepíteni. Asrock Q1900-as integrált lap, 4gb rammal, 32GB-os usb3-as pendrivera tettem fel egyelőre a rendszert.
Amire használni szeretném: fájlmegosztás, transmission, böngészés, film és zenelejátszás.
Próbálkoztam a legfrissebb Lubuntuval, de a Sambát nem sikerült beállítani. A netes leírások alapján ha felteszem a Sambát akkor a fájlkezelőben meg kéne jelennie a hálózati megosztásnak, de nincs sehol, se a jobb klikk tulajdonságokban... Illetve a beállítások vagy a rendszer menüben is ott kéne lenni a tutoriál szerint, de oda se került bele. Terminálba beírtam a tesztelő parancsot, azt írta fut a samba. Mivel nem tudtam beállítani így hálózatban nem jelent meg a gép.
Próbáltam LibreElecet is de az meg túl primitív, se böngésző se youtube, csak a kodi. Szóval az nem jó nekem.Most egy 4.8.0-ás Sabayonnal küzdök. Ezen is úgy indítottam, hogy a csomagtelepítővel megpróbáltam feltenni a sambát. Pedig elvileg van benne, de sehol nincs se a beállításokban se a fájlkezelőben.
Le is töltött egy tar.gz fájlt, de azon kívül, hogy kicsomagoltam nem tudok mit kezdeni vele. Ezen legalább sikerült kicsomagolni, a lubuntu semmit nem tudott kezdeni egy hasonlóval. Mivel nem sikerült ez a módszer néztem másik leírást: egy $sudo equo install samba parancsot adtam ki. Ezzel már kb. 1 órája küzd, 10 percenként úgy megfogja az egész rendszert, hogy az egérmutatón kívül minden megfagy. Nem nagyon értem mit szenved ennyit, mert 11MB-ot írt a csomagra a netes oldala, ez a parancs meg valami 500 megát írt de olyan gyorsan továbbment, hogy nem tudtam elolvasni. A másik bajom a sabayonnal, hogy nem látja a fájlkezelő a hálózati merevlemezt. Windwosról \\nas a neve. A Lubuntu legalább ezt látta.
Miért Sabayon? Ajánlották htpc-re. Nem ragaszkodok hozzá, ha van egyszerűbb is. -
sziasztok!
adott egy ubuntu server 16.04, transmissiont futtat többek között, amivel most file ownership problémába futottam.
a transmissiont a debian-transmission user futtatja.
minden torrent amit leltölt a completed mappába megy, fájlok mappák vegyesen, a debian-transmission:mygroup (user:group) ownershippel mentődnek.2 napja valami megváltozott, mert ha mappát tartalmaz a torrent, akkor ez még a fenti beállítást kapja, viszont a mappákon belüli fájlok a debian-transmission:debian-transmission (user:group) beállítást kapják.
ezzel csak annyi a probléma, hogy samba share-n keresztül így most nem tudom windows alól kezelni a letöltött fájlokat.
egész egyszerűen fogalmam sincs mi történt, de eddig tökéletesen működött.
persze chown-nal rendbe lehet pakolgatni minden letöltés után, de ez azért elég prosztó megoldás.egészen biztos, hogy nem értem teljesen a linux user:group kezelését, szóval pls help
-
toth_janika
őstag
válasz
ubyegon2 #49933 üzenetére
Köszönöm szépen!
Sikerült beállítani és már mindent elérek távolról is!
@Lathronos:
Köszönöm, de nem csak a doksikat akarom elérni, hanem zenéket is szeretnék hallgatni az rPi-re kötött erősítőn át. Ehhez meg kell a Samba, mert a miniDLNA nem szinkronizálja a zenéket az albumborítókkal -
válasz
toth_janika #49931 üzenetére
Úgyhogy marad az imádkozás.
Néha az segít ezek szerint!
A samba beállítása se lesz egyszerűbb, mint az eddigiek. Ha nem ismernéd ezeket, akkor iderakom ezt a pár linket:
Samba telepítése és beállítása Ubuntu szerveren
Fájlmegosztás Samba szerverrel
The Official Samba 3.5.x HOWTO and Reference Guide
Samba -
toth_janika
őstag
válasz
ubyegon2 #49930 üzenetére
és Lev
Sajnos a Live-al nem sokra megyek, mert a gép nem tud USB-ről boot-olni, a DVD meg meghalt... Úgyhogy marad az imádkozás.
De közben megcsináltam mindent, amit írtatok és helyreállt a béke.
Na már most csak a Samba megosztásomat szeretném megcsinálni, hogy elérjem az ezen a gépen tárolt doksikat... Szép lesz az is -
toth_janika
őstag
válasz
lev258 #49925 üzenetére
És @ubyegon2
Csak én nyúlok a gépemhez. Az úgy volt, hogy feltettem a 12.04-et, de utána tönkrement a DVD meghajtóm, így OTA-n jött rá a frissítés. Szépen, minden frissítés jött, és települt. Majd jött a 14.04 és azóta minden biztonsági frissítés elszáll valamiért...De az eredeti problémát sikerült orvosolnom az askubuntu segítségével. Fel is ment a Samba...
-
toth_janika
őstag
válasz
ubyegon2 #49919 üzenetére
Hm...
Lehet rosszul értem a kérdést, de a telepítést így szeretném elvégezni:
apt-get install samba
Meg akartam nézni, hogy milyen repók vannak fent, de az etc/apt/source.list üresnek tűnik...
Szerk.:
F@szláma vagyok: sources.list az megvan és ezek vannak benne:
deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu precise-security main restricted universe multiverse
deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu precise mainMi hiányzik ebből?
-
válasz
toth_janika #49918 üzenetére
Ne törődj vele, mindenkivel előfordul, csak én ilyen fura módon kérdezek rá.
Annak a verziónak valóban 2:4.3.11+dfsg kéne az álmoskönyvek szerint is. Egyébként honnan, milyen repoból telepítenéd? Csak azért kérdem, mert itt a samba csomag pont olyan verziójú, amit függőségként említ a terminal kimenet.
trusty (14.04LTS) (net): SMB/CIFS file, print, and login server for Unix
2:4.3.11+dfsg-0ubuntu0.14.04.4 [security]: amd64 i3862:4.1.6+dfsg-1ubuntu2 [ports]: arm64 armhf powerpc ppc64el
Neked valamiért nem a
security
repoból akar települni, hanem ebből a másikból.Bele kéne pislantanod a
/etc/apt/sources.list.d
-ba valahogy, nem tudom Ubiban pont itt vannak-e pontosan, mert most valamiért nem akar Ubuntu települni az SSD-mre, így nehéz megnéznem. -
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Szeretném feltelepíteni a Samba-t és ezt kapom:Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
samba : Függ ettől: samba-common (= 2:4.1.6+dfsg-1ubuntu2) de csak 2:4.3.11+dfsg-0ubuntu0.14.04.3 telepíthető
Függ ettől: samba-common-bin (= 2:4.1.6+dfsg-1ubuntu2)
Függ ettől: samba-libs (= 2:4.1.6+dfsg-1ubuntu2) de csak 2:4.3.11+dfsg-0ubuntu0.14.04.3 telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Hogy tudom ezt orvosolni?
-
válasz
Oryctolagus #49875 üzenetére
Röviden: meg.
Kicsit hosszabb verzió: nem nagyon ismerem a módszereit, de elég sok megoldása van a megosztásnak. Külön disztrók is vannak erre kihegyezve, de akár a minidlna csomaggal is meg lehet oldani. Hirtelen ezt a magyar leírást találtam erről, ami nem túl friss, de legalább kicsit képbejössz, ha átfutod.
A Kodi 4 részes leírása is hasznodra lehet, de van még lehetőség, amit majd a hozzáértők leírnak.
Ezt most találtam és úgy látom ez kell neked, totál kezdő nyelvezethez igazodva leírja, amire szükség van:
Smart TV, DLNA, Linux, Samba és egyéb turpisságokHa viszont kicsit rutinosabb vagy a Linuxban, akkor ezt nézd át:
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Párszor már voltam itt, folyamatosan olvasom a fórumot. Suliban ismerkedtem meg a linuxal, tetszik is, bár nagyon kevés az időm amit rá tudok fordítani az ismerkedésre, főként wines berögzödések miatt is. Van otthon egy laptopom, amit már a megfelelő topicban kiveséztünk, hogy egy fos, legalábbis a procit illetően. A lapos egy lenovo g585, 8 gb rammal, amd e1-1200 procival, jelenleg egy 1 Tb-os hdd-vel. Kicsit kalandos ez a 8 gb, mert annyival vettem, de ez gyári 4 gb és forgalmazói 4gb. Tehát két márka és két sebesség is. Volt róla szó a laptopos fórumban, h ez a gép csak 4gb ramot kezel, de win alatt és mint live alatt is megvolt a 8gb, sőt biosban is. Na ennyi hosszú és unalmas bevezető után vázolnám a kérdésem:
A laptop megvétele óta küzdök a sebességével, volt ezen már minden ismertebb oprendszer, 7től 10ig winek, debian, ubuntu, mint is (bár ezek még a 4gb-os időszakban voltak), hosszas fórumozás, beszélgetés után beláttam, hogy a proci minden kínom okozója. Ennek függvényében kérdezném, hogy milyen disztrót javasoltok? Az adatok mint fent, annyi különbséggel, hogy ssd is lenne. Jelenleg 8.1-et használok, javaslatra, mert hogy jobb az erőforrás kezelése mint a 7-esnek, amit részben alátámasztok, részben meg nem. Nem rég beüzemeltem egy régi gépet OMV-vel, mint ház nas, azon megy a transmission, meg meg nfs (raspberry, kodihoz), samba meg winhez. Transmission remote gui is van, ezzel indítom a film köcsönzéseket a nasra. A lapos főként netezésre van használva, és itt is a leglassabb a sebessége. Tehát főként a böngészés, ami minden oprendszer alatt rossz. Ezen szeretnék javítani, hardveres és szoftveres tuninggal is, ha lehet persze. Jellemzően firefoxot használok, de más is simán szóba jöhet, ha ez is számít valamit.Bocsánat a hosszért!
-
trapi007
tag
válasz
trapi007 #49221 üzenetére
Sziasztok. Sikerült beüzemelni a szervert. Kisérleti stádiumban van de már működik.
Debian Jessi, ts3 server, deluge, ssh, samba. Grafikus felület nélkül.Két HDD-t raknék bele. Egy 40GB és egy 2TB, ezzel a felosztással jó lenne:
sda 1 4GB SWAP
sda 2 16GB /
sdb 5 2TB /var
sda 6 20GB /homeHa máshogy kellene, akkor kérlek azt is írjátok meg, hogy miért.
Köszi... -
Flowtation
őstag
Szia!
Bár én csak kezdő vagyok, de ha csak a fent említettekre szeretnéd használni a laptopot, akkor én ajánlanám az OpenMediaVault-ot is. Debian alapú, jól konfigurálható webguiból, tud plexet, samba, nfs, torrentkliens, meg egy csomó minden mást is. Én most mélyedtem bele jobban, nekem egy jó régi desktopon van, 1 gb ram, athlon x2 5600+ procival. Kicsit szopacs volt a beállítás, de tanúsítom, hogy mind user error volt.Szerintem egy próbát megér!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az USB3 megy magától, semmi dolgod vele. Az SMB-hez Samba szervert kell beállítani, az elsőre kicsit fapados, de csak 1x kell megcsinálni. RDP - freeRDP? ehhez annyira nem értek. Plex: http://askubuntu.com/questions/766485/how-to-set-up-plexmediaserver-in-ubuntu-16-04
A legális kérdés itt fel sem merül, az Ubuntu ingyen van. Egyszer beállítod, akkor az menni fog. Javaslom az LTS ubuntu alapot használni, ami most a 16.04.
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
samba megosztást szeretnék itthon. Többen is használnánk a HDD-t viszont nem szeretném, ha mindenki hozzáférne mindenhez, valamint lenne 1 mappa, amit a hálózaton kívülről is el szeretnék érni. Elég 1 particiót csinálnom a hdd-re és azon belül mappákat, amiket felhasználókhoz rendelek, vagy mindenkinek érdemesebb külön partíciót? -
zenwalk
senior tag
A chown-t a sambat futtató gépen lévő felhasznalomhoz adjam hozzá, vagy ahhoz a felhasználóhoz amit külön létrehoztam a sambanak, vagy a wines gép felhasznalojahoz? Egyébként samba usert csinaltam
A wines tuzfalhoz kell hozzáadni a sambat? Azt meg nem csináltam megBocsi az ékezetekert telon vagyok és köszi a segítséget délután fogok próbálkozni vele.
-
sg22
senior tag
válasz
zenwalk #48931 üzenetére
ownershipet allitsd at a nevedre
sudo chown your_username:your_username /dev/[HDD]
sudo chmod 0777 /dev/[HDD]
samba usert csinaltal vagy simat?
sudo smbpasswd -a USERNAME
sudo smbd reload
az lehet meg gond hogy ugyanaz a megosztas neve mint a konyvtare, ilyet olvastam most, egy probat megerhet atirni
[mediahdd]-t ird at valami masra
nekem igy nez ki:
[lajos]
path = /fileserver
browsable =yes
writable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0777
directory mask = 0777akarki hozza tud ferni, nem kell username/password se. tuzfalhoz is hozzaadtam a samba-t, gondolom mar te is.
igy hirtelen ennyi
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Samba megosztásban kellene egy kis segítség. egy rpi-hez van usb-n csatlakoztatva egy terrás winyó, amit szeretnék a hálózaton megosztani, de eddig még nem sikerült. Először létrehoztam megosztas nevvel egy felhasználót users csoporton belül, viszont a wines gépen ezzel nem tudtam belépni, majd elkeseredésemben ezt a felhasználót kikommenteltem és a mappa jogait 777-re állítottam, így már be tudtam lépni a mappába, viszont a hdd-re semmit se tudtam másolni. Több wines gép is van a hálózaton, mindegyikkel szeretném elérni a megosztott hdd-t és mindegyikkel szeretném olvasni/írni/modosítani is a rajta található fájlokat. Milyen beállításokat kellene alkalmaznom? ( a hdd rw módvan van mountolva )
[mediahdd]
comment = mediahdd
path = /mnt/mediahdd
#valid user =@users
#force group = users
create mask = 777
directory mask = 777
read only = no
writable = yes
guest ok = yes
public = yes -
Vladi
nagyúr
válasz
SirRasor #48807 üzenetére
Mire készleszel, meglesz a kellő tapasztalat.
De végül is mit állítasz rajta? Megnézed mi kell: oké fájlmegosztás. mondjuk win kliens felé, tehát kizárásos alapon samba. Akkor telepítesz egy sambát, mondjuk:
apt-get install samba samba-common
vagy valami.Aztán beállítod a leírások alapján a működését. Ehhez 1 db txt fájt kell szerkesztened, valami terminálos editorral. Én a nanot szeretem, tehát:
nano /etc/samba/samba.conf
csak példának. Itt beírod ami kell.Aztán ez így kész van. Utána már nem akarod bütykölni.
Jó persze ha tanulni akarsz és minden szirszart kipróbálsz, meg bedöntöd magadnak a rendszert, akkor persze 2 havonta újratelpíted. De akkor ez a normális. -
SirRasor
addikt
Na akkor lövök még1 kezdő kérdést, csak hogy haladjon a topic is
Szóval debian minimalista szerver, minimalista hozzáértéssel (de tanulom kőkeményen
):
Nincs gui, mert minimalista. Na és ha tettem volna? Elhasznál némi erőforrást, az oké, de esetleg lehet gyakorlati haszna is?-mondjuk futna SQL szerver, filezilla, fileszerver rész(ennek még a nevét se tudom, de valami megosztott mappára gondolok), nyomtatószerver (ha van egyáltalán ilyen lehetőség...mint pl: safeq szerver win alá a konica csodáihoz) meg még..mit hagytam ki..levelezni is kéne, akkor egy SMTP szerver.
Na ezekhez indokolt grafikus felület, mondjuk a későbbi állítgatások/karbantartás miatt?
berus.berus szintén zenész..a fenti kérdésem függvényében csak akkor kell rámennem a szerverre, ha mappajogokat akarok állítani (mert a gépemről lassabban csinálja). Az ADUC-ot is elérem az RSAT-ból, de akkor csillant fel a szemem, amikor megtudtam, hogy az egész AD-t egy linux alapú samba4-el ki lehetne váltani.
Ha linux szervernél is max mappajogokat kell állítani, mert annyira stabil az egész, akkor ahhoz felesleges a gui. De majd megmondják az okosok. ilyenkor jó, ha valakinek már x év tapasztalata van és tudja, hogy igeeen, ezt-azt még állítgatni kell rendszeresen és ahhoz pl: praktikus vagy nem praktikus a gui.Bocs a hosszú kérdésért, pedig még krumplim sincs a végére (by 9gag
)
-
Sziasztok,
Két linux közötti hálozati file megosztasnak kell a samba?
Ugy ertem samba csak win és linux közötti megosztáshoz kell vagy linux linux között is? -
Snowy_owl
őstag
sziasztok!
Próbálom összehegeszteni a szerveremet, több kevesebb sikerrel. Samba, plex: már működik, ez szuper, de transmission nem tudom szóra bírni. Eszerint az írás szerint csináltam: [link] A baj csak az, hogy nem érem el a webuit. Unauthorized ipvel nem enged semmit se csinálni, de írja, hogy ellenőrizzem az rpc ip whitelistet vagy annak a bekapcsolt állapotát. Ezek után kikapcsolom a settings.jsonban a:
"rpc-whitelist-enabled": true, helyett: "rpc-whitelist-enabled": false,
majd stop daaemoon start daemoon után ugyan úgy nem érem el, és a false újra truera vált. Miért csinálja ezt?
-
törölt tag
Kiadok szerint osszeegyujtottem a topic temajaval foglalkozo, magyar vonatkozasu konyveket. Adott konyvnek ha tobb kiadasa volt, elvileg a legutobbit listaztam. A nagyon dummies es erdektelen konyveket igyekeztem kerulni. Ha valami elkerulte volna figyelmem, vagy erdemes lehet idot szentelni ra, azt az ajanlast szivesen veszem!
1 # KISKAPU
2 A Linux hibaelhárító: Brian Ward (2001)
3 GNU/Linux rendszerek üzemeltetése I.: Pere László (2005)
4 GNU/Linux rendszerek üzemeltetése II.: Pere László (2005)
5 Linux - Felhasználói ismeretek I.: Pere László (2002)
6 Linux - Felhasználói ismeretek II.: Pere László (2002)
7 Linux - Zene és hang: Dave Phillips (2002)
8 Linux asztali gépen - Tippek, trükkök a felhasználói felület beállításához: Jono Bacon, Nicholas Petreley (2006)
9 Linux bevetés közben - Második küldetés - Kapcsolatok, megfigyelés, hibakeresés: Brian K. Jones, Bill Von Hagen (2006)
10 Linux bevetés közben: Rob Flickenger (2003)
11 Linux hálózatok: Fred Butzen, Christopher Hilton (1999)
12 Linux iptables zsebkönyv: Gregor N. Purdy (2006)
13 Linux kiszolgálók teljesítményének fokozása: Badari Pulavart, Gerrit Huizenga, Sandra K. Johnson (2006)
14 Linux rendszerfelügyelet: Marcel Gagné (2002)
15 Nagios a gyakorlatban - Hálózati felügyeleti rendszer építése Nagios segítségével: David Josephsen (2009)
16 UNIX - GNU/Linux - Programozás C nyelven (2003)
17 Unix/Linux héjprogramozás: Büki András (2002)
18 Válts Linuxra! - Búcsú a kékhaláltól: Marcel Gagné (2004)
19
20 # KOSSUTH
21 A Linux alapjai: Molnár Hajnalka (2004)
22 Linux a vezeték nélküli világban: Ed Dumbill, Brian Jepson, Roger Weeks (2005)
23 Linux biztonsági eljárások: Daniel J. Barrett, Richard E. Silverman, Robert G. Byrnes (2004)
24 Linux hálózati adminisztrátorok kézikönyve: Olaf Kirch (1998)
25 Linux: Stefa Elling, Volker Strobel (2000)
26 Linux: Stefan Strobel, Thomas Uhl (1996)
27 Samba - Fájl- és nyomtatószerver heterogén hálózatokra: Collier Eckstein, Kel Brown (2001)
28 Sendmail Linuxra: Richard Blum (2002)
29 Szerverek védelme Linuxszal: Michael D. Bauer (2003)
30
31 # PANEM-MCGRAW-HILL
32 LINUX Referenciakönyv: Richard Petersen (2000)
33 Red Hat Enterprise Linux és Fedora: Richard Petersen, Ibrahim Haddad (2005)
34 Unix - Bevezetés: Hahn Harley, Morgan Rachel, McGilton Henry (1996)
35 Unix - Haladó: Hahn Harley, Morgan Rachel, McGilton Henry (1996)
36
37 # SZAK
38 Linux programozás (Második, átdolgozott kiadás): Asztalos Márk, Bányász Gábor, Levendovszky Tihamér (2012)
39
40 # TYPOTEX
41 Egy korty GIMP: Carey Bunks (2004) -
Lathronos
őstag
válasz
V.Stryker #47970 üzenetére
Ahhoz a compton és egy hozzá tartozó jól megírt config fájl is kelleni fog ha tearing mentesen akarsz netezni.
(#47969) lev258
Köszönöm, hogy megosztottad ezt az értékes információt.
Akkor én is kiírtom a Samba-t.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Lathronos #47392 üzenetére
Az a baj, nem nagyon ertek hozza, jol jonne valami leiras, ami vegigvezet, azon is, hogy mire van egyaltalan szuksegem. Gondolom, kell tuzfal, meg samba, de a router resz teljesen kinai nekem, hogy oda mi kell...
Vegulis a Raspberry Pi-os leirasok alapjan, azt tudtam konfigolni headless, attol nem felek, hogy nincs grafikus felulet. Persze, nem hatrany, ha van... -
nagyfejü
őstag
válasz
nagyfejü #46456 üzenetére
Na valamit elqurtam. A media lejátszó már látta a megosztott mappákat a workgroup alatt csak jelszót kért. Most már nincsenek ott a mappák sem
Lehet hogy samba telepitéssel szurtam el? találtam a google ban eről egy irást és azt próbáltam. Hogy lehet visszaállitani?üdv
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Samba beállítással kinlodok megint. Újra raktam az ubit, 16.04. Telepítettem a samba-t és a smb.conf ba beirtam a megosztást. De a málna pc hitelesítést kér. Közben eszembe jutott hogy mintha kellene egy samba usert is létrehozni, na ezt már nem tudom.
Segitenétek? -
Hapi18
tag
Segítség!
Van egy ext 4-re formázott vinyóm amit samba szerverrel osztok meg a helyi hálózaton a routerbe dugva.
A probléma az hogy nem enged róla semmit letörölni. Mindenhol minden engedélyt megadok magamnak, a samba szerveren, a windows 7 alatt a gépen amiről látom a vinyót. Már csak arra tudok gondolni hogy ez valami linux okosság, hogy a file rendszer kialakításakor, a vinyóra ír valamit, ami miatt nem tudok róla semmit letörölni. Minden más remekül működik egyébként.
Ebben kérem a segítséget.A vinyót egy ubuntu 14.04.4 boot cd-vel formáztam meg. Tele van mindenféle jóval szal újraformázás nem opció de előbb utóbb betelik szal jó lenne törölni róla ezt azt néha....
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
samba-s gondom van: linux mint, 64bit, binárisból fenn van a samba mindenestől és egy win7-es géphez szeretnék csatlakozni. Egy user gyári (win-es alapértelmezett) képek könyvtárát szeretném elérni, de nem látszik. A gyári "Users" könyvtár megvan, de megnyitás után csak Default és Public felh. elérhető, pedig másik win7-es gépről simán elérem amit akarok, tehát ott jók a jogok, stb. A win7-es gép otthoni csoportban van, ő maga a gazda is.
Mi lehet a gond?
A másik: dolphin megnyit, Hálózatok-ra katt, ott ezek vannak:
MTP Eszközök
Hálózat
Hálózati szolgáltatások
Samba megosztások
Hálózati mappa hozzáadásEzeket sorban megnyitva:
Hálózat: csak saját magát (tehát a mint) mutatja gépnek, a többi eszköz (telefonok, router, az ominózis win7-es gép) csak egy torony kinézetű ikont kapnak, gépnév meg vmi krix-krax, számos-betűs karaktersorozat. Egyedül önmaga a meg két telefon neve szerepel krix-krax helyett. Ha bármit megnyitok, szintén krix-krax nevű dolgok látszanak, alul a dolphin "Ismeretlen szolgáltatás" -t ír mindhez. Ez mitől lehet v. mi akar lenni?Hálózati szolgáltatások: megynitom és üres. Ez ok, zeroconf.
Samba megosztások: megnyitom, ott a munkacsoport-név. Megpróbálom megnyitni és kapásból user nevet és jelszót kér. bármit írok be, semmi nem jó. Próbáltam a win7-es gép felh-t, jelszó nélkül, nem megy (alapból nincs jelszava, win7-en a jelszó nélküli megosztás engedélyezve); felh.név + otthoni csoport jelszó, nem jó; linuxos smb felhasználó+jelszó, akkor sem. Mi kell akkor ide?Egy észrevétel: smbpasswd -a (linuxos)user megvolt, megadtam hozzá a samba-s jelszót, no hiba. Aztán smbpasswd -e user, no hiba. Viszont a /etc/samba/smbuser 0-ás hosszúságú maradt, smbclient-el localhoston keresztül SEM tudok csatlakozni, smbstatus nem mutatja az smb.conf-ban beállított share-t, de látszólag ok.
Másnak működik ez v. inkább gyaluljam le dpkg --purge -val az egész samba-t és tegyem fel forrásból kézzel?Bármilyen építő jellegű hozzászólást szivesen vennék bármelyik részre is
V. vmi magyarázatot legalább.....
köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zenwalk #45296 üzenetére
Fel van csatolva állandóra az a partíció az fstabban? (ha nem, akkor meg kellene tenni) Mondjuk be tudsz linkelni partíciót egy már megosztott mappába, így olyan lesz, mintha ott lenne. Vagy a már felcsatolt mappát is hozzáadod a megosztottakhoz. Mivel osztasz meg, samba?
7Sony7: ha még nem Linuxoztál, akkor talán a Mint, ha már igen, akkor talán a Debian, valamelyik könnyűsúlyú asztali környezettel.
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45140 üzenetére
Ez az autofs eddig is megvolt, mivel ez egy ntfs partició, mint írtam. Egyszerűen muszály volt meghagyni, nem tudtam hova tenni a dolgokat róla.
Hol tudom megnézni, hogy fut e samba rendesen?testparm:
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Processing section "[LAPTOP]"
Unknown parameter encountered: "valid user"
Ignoring unknown parameter "valid user"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitions[global]
server string = %h server (Samba, Ubuntu)
server role = standalone server
map to guest = Bad User
obey pam restrictions = Yes
pam password change = Yes
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
unix password sync = Yes
syslog = 0
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
dns proxy = No
usershare allow guests = Yes
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
idmap config * : backend = tdb[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
create mask = 0700
printable = Yes
print ok = Yes
browseable = No[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers[LAPTOP]
comment = LAPTOP megosztas
path = /media/lorinc/ADAT_2
read only = No
create mask = 0755
guest ok = Yes -
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45139 üzenetére
Akkor elvileg a Samba config rendben van. Az ADAT_2-t akkor gondolom valami autofs csatolja. Ha ez később történik meg, mint a samba indítása, akkor lehet, hogy ez gondot okoz. A samba elindul rendesen?
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45137 üzenetére
Az smb.conf-ban azért még jó néhány dolognak lennie kellene. Ez csak a megosztásra vonatkozik. Vagy direkt csak azt másoltad ki?
A /media/lorinc/ADAT_2-be van csatolva valami? Mert ugye ezt akarod megosztani.
Az fstab-os csatolás tényleg felesleges, mert az akkor kellene, ha te szeretnél egy Samba megosztást automatikusan csatolni.
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45130 üzenetére
Megcsináltam, de érdekesen működik. Újrainditottam az ubit, a mappán nem volt megosztás, aztán egyszer csak megjelent rajta a két nyilacska. Plusz megjelent az oldalsó inditóban az ADAT_2 nevű mappa, olyan hálózatos ikonnal, de nem nyilik meg.
Van valami késleltetés? Vagy esetleg erre az ikonra kell kattintani, hogy csatolódjon? Az biztos, hogy a jobb gombos megoldást nem csináltam, meg a samba újrainditását sem, most legutóbb. -
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45126 üzenetére
A 2. pontot is megcsináltad? El is indítottad a samba-t?
-
Flowtation
őstag
válasz
spammer #45121 üzenetére
spammer:
Köszi, ezt nem is néztem, bár most melóban vagyok, lehet, hogy csak itt és most írtam el, de ránézek otthon.
vargalex:
Segitenél akkor, hogy mit tegyek? A raspival meg tudtam nyitni a laptop megosztást, amint csináltam egy samba usert. (újratelepítés volt tegnap) Eddig tehát eljutottam, csak jó lenne ha nem kellene minden egyes indításnál külön megosztani.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45120 üzenetére
Szia!
Ezzel te csatolnál egy samba/windows share-t. Neked nem ez kell, mert te akarsz lenni a server. Azaz samba-t kell config-olnod, nem fstab-ot szerkeszteni.
-
válasz
Sub-ZeRo #44905 üzenetére
Csak tipp, nem használok samba-t.
Ezeket a konfigokat lehet kezelni a System Tools Backends segítségével, aminek a frontend-je a GNOME System Tools. Egy próbát megér, hogy fut-e eOS-on? Elvileg kompatibilis Ubuntu/Debian-nal. -
Hali
Elementary os alatt szenvedek a maeghajtó megosztással. Tudnátok segíteni? A samba server fent van, be is van állítva, hogy a meghajtó meg legyen osztva. De nem látom windows alol. Nem tudok a gépre csatlakozni. Valami grafikus megoldás van rá? Mert találtam samba server leírást, de inkább hanyagolnám azt, mert tök hülye vagyok még ahhoz. Valami grafikus megoldás kéne. Ötlet?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44543 üzenetére
Nekem az a bajom az fstab+cifs-es megoldással, hogy hardcodeolni kell bele a samba usert és a jelszót. Legalábbis Fedora alatt a Nautilus csak így csatlakozik fel rá. Nem kapok jelszó prompt-ot vagy bármi hasonlót. Ezen kívül valamilyen mount fájl-on is állítani kellett chmod-al, hogy ne csak root-al tudjak mountolni, mert arra szintén nem hozott fel prompt-ot, hogy bekérje a sudo jelszót. Az nfs-hez nem értek, meg nekem amúgy is Windows-os a kliens, úgyhogy nem is lenne jó. Ezekre a fentiekre van valami megoldás?
Azért próbálgatom egyébként ezt az fstab-ot a Gnome3-nál hagyományos GVFS-es mountolás és hálózatfelderítés helyett, mert ez utóbbi átviteli sebessége sokkal lassabb. Próbáljuk kinyomozni a GVFS fejlesztőkkel, hogy miért, de eddig nem sokra jutottunk. Azt mondja a srác, hogy lehet, hogy GVFS fusion-el mountolja be a Nautilus, és azért lassabb, az én verzióm viszont az, hogy 4KB stream buffer-t használ a 64KB helyett, és az a szűk keresztmetszete. Meglátjuk kinek van igaza. Egyelőre nagyon pang az ügy. Mindenesetre érdekes, hogy CIFS-el mountolva fstab-ból 86MB/s az adatátvitel, GVFS-el mountolva meg 19MB/s az adatátvitel Fedora 23 + Gnome 3.18.x-nél kábelen keresztül. Ha esetleg van rá időtök és használtok Gnome-ot, akkor örülnék, ha más is lemérné esetleg más disztrón, hogy nála mik a sebességek. Ide lehet küldeni az eredményeket, hátha jobban foglalkoznak vele, ha kiderül, hogy többeknek lassú: [link]. Ha meg kiderül, hogy csak nálam van ilyen anomália a rendszerrel, akkor lecserélem a Fedora-t mondjuk egy Xubuntu-ra az asztali gépen. Az is tetszett, amikor próbálgattam disztrókat.
-
Syl
nagyúr
Ha a NAS megosztott mappáját állandóra fel szeretném csatolni, akkor azt hogy célszerű? Fstab?
És melyik a "jobb"? Samba vagy nfs? -
inf3rno
nagyúr
Van valakinek tapasztalata a gvfs-el? Fedora-nál (de ahogy nézem másnak Ubuntu-nál is) a nautilus alapból gvfs-mount-al és nem sima mount-al mountolja a hálózati meghajtókat. Az a gondom vele, hogy 10MB/s helyett 4MB/s-el megy így az adat wifiről. Azt gyanítom, hogy valahol túl apróra választja a gvfs a buffer méretét, és ezért csak csordogál az adat.
Egyelőre fstab-ba beraktam az smb szervert, hogy cifs-el mountoja, de nem tetszik ez a megoldás hosszú távra több okból se.
Érdekelne, hogy be tudom e állítani valahol, hogy gvfs-el az smb kliens nagyobb buffer méretet használjon. Nem igazán találtam semmit ezzel kapcsolatban. Van egy config file a /usr/share/gvfs/mounts/smb.mount alatt:
[Mount]
Type=smb-share
Exec=/usr/libexec/gvfsd-smb
AutoMount=false
Scheme=smbÚgy sejtem, hogy ebbe kellene beleírni valamit, ha van olyan szerencsém, hogy nincs bedrótozva a bufferméret a kódba. A másik lehetőség, hogy a samba szerveren állítok valamit, hogy kényszerítse ki a nagyobb buffer méretet, már ha ez lehetséges. Mit javasoltok? Találkoztatok már ezzel a problémával?
-
inf3rno
nagyúr
Én közben fellőttem az Ubuntu 14.04-el az Odroid XU4 szerverem. Nagyjából mindent sikerült beállítani rajta, amit akartam, most már csak csiszolgatom. Ma kábelen 680Mbps-t mértem Samba-val 50% CPU terhelés mellett. Azt mondják ezen még lehet javítani, úgyhogy majd utánanézek a Samba konfigolásnak jobban. Wifi-vel is próbáltam, aztán elég megdöbbentő eredmény jött ki. Nem tudtam, hogy a 150Mbps-nek reklámozott n-es wifi valójában 50Mbps vagy még annyi se Windows-on. Ami ennél is jobban szíven ütött, hogy Fedora alatt extrém lassú volt; 24Mbps. Jó nagy átverés ez a wifi "sebesség", csodálom, hogy az USA-ban még nem perelték be emiatt a cégeket. Van fent ezen kívül node.js webszervernek, illetve postgresql adatbázisnak. Ezek alig esznek valamit idle, ugyanúgy, mint a Samba. Ezen kívül raktam még rá egy neo4j-t, az idle 5% CPU-t és 10% memóriát eszik, szóval nem egy lightweight valami. Nem biztos, hogy fent hagyom, attól függ mennyire lesz szükségem gráfra specifikus lekérdezésekre. Hát nem volt egy egyszerű menet mindent beállítani rajta, nem egy next-next-finish, 350 sorba szedtem össze a lépéseket, hogy legközelebb ne kelljen mindent a nulláról kezdeni, ha kiégne az SD kártya.
-
Samba megosztásnak vannak korlátozásai?
/Home/username/ alatt levő könyvtárat meg oszthatok? -
inf3rno
nagyúr
Ha máshogy nem, akkor marad a mostani megoldás, szóval hogy pendrive-ra másolom, aztán rádugom a TV-re. Egyébként Samba-val szerettem volna, mint megosztott mappát, de vannak kétségeim ezzel kapcsolatban, hogy működne e. Hallottam olyat, hogy valakinek összejött, de ez inkább csak legenda szintű.
Azt mondják, hogy SMB-t és CIFS-et támogatni kellene a TV-nek hozzá. Nem tudom ebben mi az igazság.
Most szopok ezerrel. Partícionáltam és formáztam egy HDD-t gparted-del, de képtelen vagyok valami miatt írni rá. Azt írják, hogy take ownership kell. Próbáltam takelni az ownershipet, de ugyanúgy nem tudok írni rá. Bármi ötlet, hogy mi lehet a kínja?
Így próbáltam:
[inf3rno@inf3rno ~]$ $ sudo chown -hR inf3rno /dev/sdc2
Az sdc1 GPT-nek fenntartott 100MB. Egyébként 1TB-os vinyó, az sdc2 gyakorlatilag a teljes terület. Ext4-et raktam rá és primary-t választottam (mást nem lehetett). Utána elsőre be sem akarta mountolni. Újraindítottam, akkor bemountolta, van benne egy lost and found mappa, de új mappát nem tudok létrehozni, és fájlokat sem tudok másolni rá.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Lathronos #43990 üzenetére
Alapból Ubuntu fogja használni, amivel felteszem hálózatra Samba-val. Szóval a Windows is tudni fogja olvasni sima hálózati meghajtóként, nem kell hozzá semmi extra. Közvetlenül Windows-os géphez sosem fogom hozzácsatolni. A nehezebb része az lesz, hogy valahogy be kell lőni, hogy a smart TV is lássa a fájlokat, és le tudja játszani őket. DLNA-t nem akarok használni hozzá, próbáltam sokszor, mindig akadt vele a film.
-
inf3rno
nagyúr
Közben utánajártam, Samba-val érdemes megosztani, és tökmindegy milyen fájlrendszer van alatta, mert a Samba protocol elfedi. Úgyhogy menni fog rá az ext4.
-
petersonal
tag
-
cigam
titán
válasz
petersonal #43899 üzenetére
Alapvetően rossz ötlet a home könyvtár(alól) megosztani, pláne úgy hogy több felhasználó is ugyanoda ír/olvas. Mivel alapvetően nincs senkinek bejárása a te könyvtáradba, ezért samba-n keresztül sem tudnak beleírni.
Készíts a home-on kívül egy saját könyvtárat amit megosztasz:
sudo mkdir /megosztas
sudo chown -R userneve:csoportneve /megosztas
sudo chmod -R 775 /megosztas
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Apple iPhone X Space Gray Ikonikus dizájn, Face ID, OLED kijelző 64 GB Használt, megkímélt ,100%
- iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3460, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3469, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3610
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3670 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest