- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- eBay-es kütyük kis pénzért
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #43540 üzenetére
Azért nem csinálja meg magától a telefon csatolását, mert az eOS-ben ez nincs implementálva.
[link] - pont most született erről pár napja bejegyzés a saját oldalukon.
Az eOS egy elég minimalista valami, szerintem ha kényelmes dolgokat szeretnél kezdőként, akkor ne ezt a disztrót nézd meg, hanem egy komolyabbat.Egy KDE-s disztróban az mtp úgy megy, hogyha fent van az a pár mtp-hez kellő csomag (amik meg szoktak lenni alapból), akkor a telefon bedugásakor már nyílik is az eszközértesítő, hogy mit szeretnél vele csinálni, pont úgy mint Windows alatt.
Sőt, Windows7 alatt többször jártam már úgy, hogy a telefon fényképek mappa betöltése közben lehal az mtp folyamat a háttérben, és többet nem tudok semmit kezdeni a telóval. Ilyenkor át szoktam bootolni Linuxra, ott meg tudom tallózni azt a mappát...
-
King Unique
titán
Üdv!
Csináltam egy hülyeséget...
A laptop UEFI-s, viszont a helyi HDD-re xy okok miatt kikapcsolt UEFI és MBR módban lett telepítve a Windows és Linux. Utána vissza lett kapcsolva és ok. Külső SSD-n emiatt szinten MBR alapon volt 3 db LInux telepítve, viszont a 4 db elsődleges partíció korlátja miatt, át akartam állni GPT-re. Persze előtte csak kipróbáltam úgy, hogy egy pendrive-ra telepítettem fel az Ubuntut UEFI ás GPT módban, arra téve a Grub rendszerbetöltőt is . Sikeres is volt, telepítésnél látta a HDD-s partíciókat, restart után el is indult. Viszont, mivel be van kapcsolva az UEFI boot, csak az Ubuntu indítható...ha nincs rátéve a pendrive, akkor fekete képernyő és Grub hibaüzenet. F2-vel nem tudok belépni az UEFI-be, csak F12-vel lehet a boot eszközt kiválasztani, ahol az Ubuntu van az első helyen és gondolom amiatt van a probléma. Ha kiválasztom a HDD-t, vagy SSD-t, akkor probléma nélkül indítható a Windows és a többi Linux is.
Tehát a kérdés, hogy vissza lehet ezt valahogyan állítani
-
lev258
veterán
válasz
olivera88 #43221 üzenetére
Normál esetben ez történik, ha nem kapcsolod ki az opciót. Kivétel az újraindítás és a Windows frissítés kikapcsoláskor. Én legalábbis ezekről tudok. De ki tudja, ha kitalálják a Microsoft-nál, hogy patch-eljék ilyen állapotban, akkor lehet teljesen átállnak erre (a felhasználó mindebből csak annyit lát, hogy gyorsabban boot-ol a Windows, pedig ez csak átverés).
-
olivera88
veterán
Amióta Win10 van Debian mellet, találkozom ilyen üzenettel mikor megakarom nyitni az egyik Windowsos partíciót, és nem engedi megnyitni. Valami Windows fast restartot ír meg hibernálás, én nem szoktam hibernálni a Wint, az fast restart lehet a gond.
[link] -
nickedez89
senior tag
Sziasztok!
Volna egy kis gondom, windows 10 mellé szerettem volna telepíteni a LinuxMint 17.3 Cinnamon-t ami sikerült is!
Csak éppen valamit elronthattam mert a Grub nem települt!
Szépen elindul a Mint, de nem tudok bootolásnál választani ugye hogy melyik rendszert szeretném indítani!A partíciók sértetlenek, ugyanis még telepítés előtt hagytam helyet a linuxnak (partícionálatlan terület formájában) és oda lett telepítve.
A windows-os "rendszer számára fenntartott terület" és a fő partíció is sértetlen.Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám esetleg utólag a Grub-ot telepíteni ?
-
válasz
King Unique #43028 üzenetére
Nem baj, ezt a poent el kellett sütnöm, főleg ha valakinek redmondi ip-címe van!
!
Ettől függetlenül mindenképp Te vagy az a Wines, aki a leghasznosabb a Linuxos kezdőknek.
Dual-bootról jut eszembe, épp ezeket nézegettem, de UEFI-t még nem próbáltam soha.
Dual-boot Windows 8 and Linux Mint 17 on a PC with 2 disks and UEFI firmware
How to dual-boot Linux Mint 17 and Windows 8 on a PC with UEFI firmware
-
King Unique
titán
Ha csak 1 db Linux van, akkor EasyBCD-vel könnyen hozzá lehet adni a Windows Boot Manager listájához és az majd berántja.
Nálam is így van fent a Mint.
Persze ehhez először le kéne cserélni a Grub-ot a WBM-re. Win10 telepítőt bebootolva kéne helyreállítani az MBR-t [link]. De, ha UEFI és GPT, akkor van ahhoz is külön leírás! -
cigam
titán
Hogyan lehet megoldani a Windows és Linux együttélését úgy hogy titkosítva legyenek?
W10pro-m van, logikus választás lenne a bitlocker, de nem szereti a dual boot-ot(grub-tól kifekszik, kéri a helyreállítási kulcsot.). Linux-on pedig titkosított LVM-et használnék(?). Össze lehet őket passzítani valahogy? -
N0zer0
senior tag
válasz
inf3rno #42897 üzenetére
Elvileg megoldható, hogy külön HDD-kon azonos legyen a jelszó, viszont nem úgy, ahogy te gondolod. Létre lehet hozni LVM-et, ami alá be lehet szervezni nem csak több kötetet, de úgy tudom, hogy több HDD is alkothat egy kötetet, mégse ajánlom, mert szerintem csak megbonyolítja jobban az életed, mint egyszerűsítene.
Nálam úgy volt, hogy volt egy titkosítatlan boot partíció (ez nem lehet titkosított, mert a rendszer nem tudna elindulni), aztán egy LUKS partíció, ami lefedte az egész maradék tárterületet. Aztán ezen a LUKS partíción lett egy LVM, rajta egy root, egy home, és egy adatokat tartalmazó kötet (logical volume). Így csak egy jelszót kellett beírnom a rendszer indulásakor. Működött Kubuntu és Arch alatt is. Persze ez csak egy HDD-s történet volt, és csak annyit nyertem vele, hogy nem kellett minden partícióhoz újra a jelszót beírni. Még az is lehet, hogy kitrükközhető, hogy csak egy jelszót írsz be, de azt az összes titkosított partícióra alkalmazza a rendszerbetöltő.
A VeraCrypt nem olyan jó megoldás, mint a LUKS, ha már nem fogsz windowsozni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zserrbo #42877 üzenetére
Ha már van 2TB helyed, akkor szerintem ne sajnáld és adj kicsivel többet a rendszerre, meg főleg a /home-ra (ha jól tudom abba mennek a telepített programok). Elég hamar meg tudnak hízni ezek, már egy komolyabb játék is 10GB simán megvan. A swapnek akkor lehet jelentősége, ha kevés a memóriád, vagy memória zabáló programokat használsz. Az is lehet egy picit több.
Ami nálad még érdekes lehet, hogy GPT-s lemez kellhet az MBR helyett. 2TB felett az MBR nem működik, ez a lemez meg pont határon van. A GPT-hez kell egy külön biosboot partíció, ami 2MB, illetve UEFI-s vagy hibrid BIOS-os alaplap. Kell még neked egy /boot pírtíció, ami 200MB, gondolom a GRUB-nak. Ezeket nem tudod titkosítani, minden mást igen, és javasolt is, ha nem szeretnéd, hogy bárki hozzáférjen az adataidhoz.
Én a helyedben hosszú távon vennék egy SSD-t, és a rendszert, home-ot meg swap-et átraknám oda, az adatokat meg külön HDD-re. Én legalábbis most ezen dolgozom. SSD-vel sokkal gyorsabb a boot és a program indítás is, meg az adatoknak tudnál egy stabil RAID-et csinálni még 2 ugyanolyan vinyóval, a rendszer meg elmenne RAID nélkül. Már ha sok fontos adatod van. Ha nem, akkor a fontosabbakról elég backupot csinálni pendrive-ra bizonyos időközönként.
Szvsz. nem egy nagy váltás ez a mountolás, valamivel másabb a logikája, mint a windows-os meghajtós megoldásnak, de nagyon hamar bele lehet szokni. Nekem legalábbis pár nap alatt sikerült, most így néhány hónap után meg teljesen természetesen jön.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
#21078528 #42880 üzenetére
NTFS partíciókat már sokszor méreteztem át különféleképp. Ment Windows alól és OS-en kívülről is. Ha hasonlóképp megy egy külső programmal vagy akár win alól, akkor jó.
Annyi az egész, hogy kezdő linuxosként még nem tudom belőni tökéletesen az igényeimhez a méreteket és lehet átméretezném egyszer később. Az LVM-ről és a Btrfs-ről csak keveset tudok, ezért nem próbálkoztam vele.
GPT partíciós tábla van, mivel UEFI-s a bios. -
King Unique
titán
válasz
inf3rno #42875 üzenetére
Hát, ha Linux topikban kérded, akkor adja magát pl. az Ext4. Vannak külső driverek, amikkel a Windows is tudja kezeli az ExtFs-t. Viszont a beépített LUKS meghajtótitkosítással már nem nem birkóznak meg. Hasonlóan a Windows gyári Bitlocker titkosítása sem igazán férhető hozzá Linux alatt. Én próbáltam többször is, vannak a neten leírások, de sehogy nem akart működni egyik sem... Ha titkosított partícióhoz akarsz mind2 rendszeren hozzáférni, akkor —► NTFS | Ext4 + VeraCrypt.
A Veracrypt Linuxra történő telepítéséhez van leírás a neten, legegyszerűbb terminálból: [link]. -
Gery1987
őstag
Sziasztok!
Van olyan hogy egy program Linux alatt nem jól működik míg a Windows-os tesója igen?
Unetbootin. Ezzel csináltam még Win10 alatt egy boot pendrive-ot hogy feltehessem a Linux-ot a gépemre. Simán meg is csinálta, felment.
Viszont Linux alól mindig boot error-ba futok még Windows telepítéskor is, és akkor már Linux-ról csináltam ezt.
Egyébként van hogy OS szinten sem áll le a gép azért akartam a 15.10-et 14.04 LTS-re cserélni.
Ha az a baj amire gondolok akkor hogy oldjam meg? van Linux alá valami jól működő megoldás vagy kell ehhez mindig egy Windows-os gép?
Köszi a segítséget!
-
-
Rimuru
veterán
válasz
Wiz Khalifa #42720 üzenetére
Nem kellene gondnak lenni, ha megis akkor eleg csak az ntfs-3g csomagot felrakni.
Letolto gepnek biztos hogy kell egy Elementay? plusz ha nem akarod mashol (windows alatt) hasznalni a particiot/vinyot ahova toltesz szerintem megfontolando lenne nem ntfs-t hasznalni. -
zserrbo
aktív tag
Hogy írjam ki Windows alól az Ubuntu 15.10 64 bites verzióját UEFI módban, hogy a manuális partíció létrehozásnál kiválaszthassam az EFI partíció fajtát?
Rufussal tudok csak GPT-t választani ezzel ment is a Debian kiírása. Biosban beállítottam, hogy csak UEFI módban menjen a pendrive, mivel nekem most ez kell. Így Debian alatt létre is hozta az EFI-t. Ubuntut nem tudom kiírni GPT-t választva rufusban, mert kiírja, hogy "When using UEFI target type only EFI bootable images are supported ..." csak magyarul, ezt most a netről másoltam. Pedig 64 bites Ubuntuval próbálom, igaz a magyar nyelvre állított verzióval, de akkor is. -
ooszi
senior tag
az 1tb hdd le fel toltes, a 2 tb hdd plex media server adat tarolas.
de ha igen, akkor egy NTFS partíció sem árthat ezt egy kicsit bovebben is leirhatnad mert van laptop tablet ami windowsos, megosztas szukseges lenne.
-
Sicér
tag
Nah kérem elkészültem a dologgal.
Több órás utánajárás, kérdezősködés, és ehhez hasonló dolgok után a következő eljárás vezetett célra:
Nem jó, ha a Windows telepítővel hozzuk létre a partíciókat, legalábbis én ezt tapasztaltam.
A Gparted-et elindítva láttam minden partíciót, közöttük a Win telepítővel létrehozott/az Ubuntunak fenntartottat is. Szóval gondoltam akkor itt és most meg is partícionálom "ext4"-re gyorsan. Ezzel nem is volt gond, egy-kettőre megoldotta, de sajnos ezzel párhuzamosan az előzőleg feltelepített Windows partíciókat le is gallyazta.
Volt is káromkodás, odalett 2 órás munkám. Na mindegy, gondoltam, megoldom újból, de akkor hogyan tovább?
Egy huszárvágással a Gparted alatt az összes eddigi partíciót töröltem, a merevlemezt nulláztam. MBR partícionálást választva létrehoztam a kívánt részeket: 100GB fenntartva a Win-nek, 6GB linuxswap, 94GB ext4 az Ubuntunak, a további 7xxGB pedig NTFS.
Miután ez megvolt, akkor pendrive csere, feltoltam a Win-t, utána pedig az Ubuntut.
Most minden OK, megvan az un. "Lila GRAB", indításnál kiválasztható a megfelelő operációs rendszer.Szóval nekem ezt a rögös utat kellett végig járnom ahhoz, hogy elérjem a célomat.
Remélem segít másoknak, akik ugyanilyen, vagy hasonló problémával küzdenek.
Persze könnyű dolgom volt, mivel nem kellett előtte adatot mentenem, mert akkor sokkal nehezebb lett volna. -
Boyrob
csendes tag
Hello.
Pár napja én is ezzel küzdöttem, ki is raktam ide de érdemben nem tudtak segíteni.
Én végül úgy oldottam meg hogy nem a 120Gb SSD-re raktam a Linuxot a Windows mellé hanem egy másik 60GB SSD-re a boottal együtt, tehát a Windowsos SSD-hez nem nyúlt így.
De esetemben egy asztali gép volt, ugye ez nálad nem fog működni, esetleg egy OptiBay keret és egy másik HDD oldaná meg a gondod így, de ennek a kedvéért aligha ruháztok be rá.Én próbáltam mindent, GPT-MBR konvertálást oda vissza, MBR Recovery de semmi nem oldotta meg a problémát. Érdekes hogy a Linux Live módban a fájlkezelő látta a particiokat és talozni is tudtam, de a Gparted nálam is azt mutatta hogy particionálatlan az egész lemez.
Sok reményt nem fűzök hozzá, de ha sikerül megoldanod feltétlen oszd meg mert többeknek is volt már ilyen problémája ahogy olvasgattam a témában, de igazából megoldást nem láttam rá. -
King Unique
titán
válasz
agy73p #42257 üzenetére
Ext fájlrendszereket is tudja kezelni a Windows a megfelelő driverekkel. Én Ext2Fsd-t és Paragon ExtFS-t használom. USB 3.0-án tesztelve, meglepően jól kezeli a Windows írás-olvasás tekintetében az Ext4-et [link], [link].
Ext2Fsd-nél van egy bug Win10 TH2 alatt, ami miatt nem lehetett csatolni az Ext4 partíciókat (belefutottam én is), de már látom foglalkoznak vele.Amúgy meg +1 az NTFS-re.
-
válasz
agy73p #42261 üzenetére
Annyiban félhibaernálás, hogy nem zárja be a nyitott file-okat pl., nem választja le a partíciót, így más cucc (ntfs-3g pl Linuxon ) nem tudja azt felcsatolni (vagy ha más Windows, akkor lemezellenőrzést is kiált egyből). Olyan, mintha nem szabályosan állítottad volna le a windózt.
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #42261 üzenetére
Windows 8-nál bevezették azt, hogy a "hagyományos" kikapcsolás valójában egy félhibernálásos állapot (ez nem felfüggesztés/alvó mód/hibernálás), így gyorsítva meg a rendszerindulást. Ez a fastboot. Ki lehet kapcsolni ennek alkalmazását Windows-ban, csak mivel a legtöbben azt se tudják, van ilyen, így nem szokták. Viszont amikor több különböző rendszer használ egy partíciót, akkor ez problémát jelent.
-
agy73p
senior tag
válasz
lev258 #42259 üzenetére
Köszi Neked is és spammernek is, de pont a töredezettségmentesítést utáltam mindig a windowsban, ha lehetne, elkerülném. Mondjuk itt nem nem ír és töröl róla folyamatosan a operációs rendszer, bár nem tudom, hogy konvertáláskor hagy-e szemetet.
Szerk:
Mi az a fastboot? Amikor az oprendszer 2 mp alatt kilép, mintha kikapcsolta volna, de valójában csak felfüggeszt? Ilyenkor zárol és más nem fér hozzá? -
lev258
veterán
válasz
agy73p #42257 üzenetére
FAT32-a maximális fájlméret 4 GB, tehát ez kiesik
ext2/3/4-Windows alatt a megfelelő kiegészítő felrakásával kezelhető, adatok esetén talán nem vészes, de ilyen rendszerpartícióra nem engednéd rá a Windows-t
UDF-optikai lemezek esetén használják, hagyományos felhasználásra még nem láttam példát
NTFS-ha van Windows is, tudod töredezettség mentesíteni, valamint viszonylag könnyen kezelhető bármely rendszer alatt -
agy73p
senior tag
Milyen partíciót célszerű létrehozni egy vinyón, amit lát Windows és a Linux is, esetleg Mac? Most ntfs van, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy az lenne a legjobb. Több száz GiB-ről lenne szó, de nem haladja meg az 1 TB-ot, viszont sok nagy méretű digitalizált videó fájl (13 GiB avi) is lenne, nem tudom, hogy
- FAT32 szóba jöhet-e, (érdemes-e, nem ismerem a korlátait),
- ext 2,3,4 a win miatt nem jöhet szóba, ha jól tudom,
- UDF-et nem ismerem, használ valaki ilyet? -
Boyrob
csendes tag
Sziasztok.
Régi laptopomon Windows XP mellé telepítettem Linux Mintet gond nélkül, most lecseréltem és az IBM Thinkpad 400 laptopra, vettem bele 160Gb SSD-t és Windows 7 + Xubuntu gond nélkül megy.
Most az asztali gépre került volna a sor, 120Gb SSD van benne, Windows 8 rátelepítve GPT particioval mert csak úgy hajlandó, előre particionált meghajtóra nem enged telepíteni. Az megy is gond nélkül, lemezkezelőben vissza is tudom méretezni a particiot amin a Windows van hogy legyen hely a Linuxnak. De amikor mellé akarom telepíteni a Linuxot nem látja a particiot, illetve Gparted észleli hogy valoszinűleg GPT particioval van dolga, de nem látja - pontosabban formázatlan lemezterületnek írja.Próbáltam másik meghajtót is, most van benne egy 60GB SSD-is, ha arra telepíteném a Linuxot akkor meg lehetne oldani a Dual boot-ot. Mert így sem látja a Windowsos particiot - rendszert...
A Windowsban kikapcsolva a gyors indítás, BIOS-ban nincs Secure Boot kapcsolo.
Egy ASRock 980DE3/U3SE alaplapról van szó!Valakinek volt már eféle problémája?
Ha Windowsban átkonvertálom GPT - MBR particióvá akkor is ugyanez a helyzet. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #42030 üzenetére
Akkor vmi miatt nem tudott a rendszer az IDE meghajtóról bootolni. Pedig nálam is akad otthon még egy régi PC, amiben IDE Sony-NEC író van, de simán bebootol CD/ DVD-ről Linuxot és Windowst is egyaránt.
Viszont az megint érdekes, hogy USB 2.0 külső ODD-ről megy a dolog, de USB 2.0/ 3.0 pendrive-ról már nem...vannak azon a gépen furcsaságok. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #42007 üzenetére
Egyre érdekesebb ez a dolog nálad...
Windows alatt a Nero ki tudja jól írni, illetve én is az Imgburn programot használom az újabb Windowsok alatt is. Ennek simán működnie kéne, feltéve:
- Tud a gép DVD-ről botoolni és boot sorrend jól van beállítva? (vsz igen)
- Jól lett-e kiírva a lemez? Nem sima adat módban, hanem direkt, képfájl írása lemezre.
- Nem-e sérült a letöltött ISO fájl, illetve újraírható DVD nem-e hibás?Újraírható DVD-knél én már szívtam még a márkásabb Verbatim +/- RW-vel is, nem akart róla menni a telepítés, elakadt stb. Majd kiírtam egy jobb sima +/- R lemezre, azzal meg simán ment. Ha már sokszor volt újraírva, főleg a hitványabb termékeknél nem meglepő, ha nehezen olvassa a meghajtó. Nálam pl. a notiban lévő kis slim DVD író egy rakás sz@r... a jól megírt lemezt is nehezen olvassa, a külső 5,25" USB-s pedig hibátlanul.
A Pioneer írók, főleg a régebbiek pedig egész jók. De lehet az írási sebességet sem árt néha állítgatni, mert a régebbi meghajtók általában lassabb tempóban produkálnak jobb írásminőséget, az újabb 22x-24x csodák meg közepes, vagy akár gyorsabb írásra vannak belőve. -
kkdesign
senior tag
válasz
CPT.Pirk #41808 üzenetére
Értem, rendicsek.
Még annyi kérdésem lenne most egyelőre, hogy ha Windowsban beállítgattam a progiban az ssd dolgait, akkor most linuxon kellene valamit állítanom neki? bármiféle ssd beállítást? ha igen akkor hogyan, hol?
(Most feltette sikeresen, grubban is benn a windows is.(egy kérdés, melyikről kell indítsam a windowst? 2-t sorol fel, a rendszer szamara fenntartottat, és a teljes ntfs-t is) azért kérdezem mert majd arra akarom az alapértelmezett oprendszert rakni a grubban, de ez majd a délután szénája lenne
-
spammer
veterán
válasz
kkdesign #41739 üzenetére
7 GB minimum, de adj neki legalább 10-15-öt szerintem. HDD-re nem tudsz külön telepíteni programokat, azok a gyökérbe ( / partíció) települnek. Ha Win mellé teszed, akkor a GRUB felülírja a Win bootloaderét. A GRUB-ban kiválasztható a Windows (normális esetben). SWAP attól függ, akarsz-e hibernálni, illetve hogy mennyi a RAM és mikre használod a gépet.
-
törölt tag
válasz
kkdesign #41597 üzenetére
Milyen sorrendben lett telepítve a két rendszer?
Nekem ebből a leírásból úgy tűnik, hogy nincs grub. Azaz ha az SDA indul, akkor indul a win, ha az SDB akkor meg nincs grub.Biztonsági játék:
-Live rendszer, valami partíciókezelő, leveszed az összes partícióról a boot flag-et. (Windowsul mondva ne legyen aktív partíciód)
-Biosban be kell állítani, hogy az SDA bootoljon.*
-Windows fel.
-Bios átállít, SDB legyen a boot.*
-Ubuntu fel.
-Így hagyni, használni.*Ne egy alkalomra, véglegesre.
-
kkdesign
senior tag
válasz
#33253120 #41588 üzenetére
(#41587) xors: Nekem pont így volt általánosságban, csak annyiban volt más hogy a D:\ nem GPT particio. (Ez gond lehet? vagy egyáltalán tudhat ilyet a gépem?) No meg nálad D:\ ; Other(ez mi?); Ext4, SWAP. nálam nincs other, és a swap van előrébb majd utána Ext4.
Aki már rutinosabb, tőle kérdezem leginkább, az eltérésben van hibaforrási lehetőség?
(#41588) T_chris:
Bemásolom amit fogalmaztam másik fórumra, hogy hátha, de aztán onnan sem jött megoldás, remélem nemgond hogy másolom, hosszú lenne újrafogalmazniA Gond egy Windows - Ubuntu Gnome LTS dualboot rendszer kialakításából fakadt
Laptopról van szó, DELL n5110 ;i7,525m geforce, 8GBram; amelyben a hdd helyén SSD, a DVD meghajtó helyén pedig HDD van.SSD-n rajta van a Windows 10. Ez az SDA
HDDn pedig elöl NTFS Adatok, majd SWAP, majd EXT4ben az Ubuntu. Ez az SDB
A Grub volt telepítve SDA-ra, SDBre, SDB6ra(ext4 Ubuntu van ezen)
Ha nem SDA-n van a GRUB:
1, Betölt automatikusan mindent figyelmen kívül hagyva a Windows.
2, EasyBCDvel Windows Bootmanagerjével Ubuntu betöltésekor illetve előtte a grub megjelenítése előtt egy Grub4dos fogad, amelyben csak az ssd-t látja, nem tudom elérni a hdd-t.Ha SDA-n vana GRUB:
Akkor nem tölt be semmi, elszúrja a bootolást, nem jelenik meg, csak a Grub Rescue. Ilyenkor a lilo mbr fixer 2 parancsával visszalehelem az életet az sda-n lévő windózba, és akkor az a felállás van, hogy nem lát semmi mást csak a Windowst.
SDA-ra telepített grub esetében az újraindítást követően úgy néz ki, hogy megváltozik az eszközök azonosítója.
Bootsorrendet állogattam minden lehetséges ésszerű állapotba, boot repair program dolgai kiaknázva, nem hozta rendbe.
Ezt most úgy írom, hogy ez volt, és már letöröltem a linuxos dolgokat, de szívesen próbálnám újra, de jólenne előtte tisztán látni
-
xors
senior tag
válasz
kkdesign #41582 üzenetére
A GRUB az SSD -n van. Ha jól emlékszem mikor telepítesz egy linuxot akkor az automatikusan kicseréli a windowsos bootloadert GRUB -ra, mert ugye a windows bootloadere nem hajlandó linuxot indítani.
Régebbi gépeknél lehet hogy van gond a HDD caddy -vel, de az én gépem is kb 3éves lassan és simán felismeri, hogy nem DVD író hanem HDD van benne, és bootol is róla ha kell.
Amúgy így néznek ki a partícióim: [link]
-
kkdesign
senior tag
Nekem tippemre MBR-es mert az MBR-t javítom liloval ha elszúrom a dolgokat
Nekem is ez a felosztás van a laptopomban.
De arra próbálok rájönni, hogy miben akad el az enyém, amiben a tiétek nem.(#41580) xors neked hova van téve a grub? látom ssd Windows hdd linux, de hova tetted a grubot rajta? és a BIOS ban nektek is a cd dvd-t írja ki a dokkolt hdd neve helyett?
(#41581) T_chris köszi az infókat, mixelve neked szánt részek is vannak feljebb
Nekem uefi nincsen még rajta illetve nem tudok róla hogy lenne és szerintem nincs is.
amikor ti elindítjátok a gépet, Grub fogad ugye? Xors főleg Tőled kérdezem, hogy te simán az sda-ra a windowshoz tetted a grubot először, vagy neked bootol a gép a hddről is ami dokkolóban van? Minden nehézség nélkül mentek a dolgok, vagy szenvedtél hogy ez így működjön?
-
törölt tag
válasz
kkdesign #41575 üzenetére
Nálam laptop van. Asus X54H.
HDD kiment a DVD helyére, HDD helyére SSD.
Biosban UEFI ki. (Azt hiszem, de ha ezt megírtam nyomok egy rebootot, és megnézem.)**Rendszer:
SSD:
GPT Particiós tábla.
1. Rendszer számára fenntartott izé
2. Windows 10 Insider Prewiev 99**100-as (azóta legfrissebbre frissítve)
3. Ubuntu 13.10 (azóta legfrissebbre frissítve)
HDD:
1. Linux swap
2. 95GB Ext4, valamikor /home volt. Ma már csak tároló.
3. A maradék a D: meghajtó.Klasszikus /home-ot nem használok, a dual boot miatt számomra jobb a D meghajtóra szervezni a dolgokat.
Telepítés:
1. Windows 10 ahogyan csak akarja, de a megadott partícióméretre.
2. A telepített Windows rendszeren a Fastboot-ot ki kell kapcsolni.
3. Linux kézi vezérléssel.**Azaz a hova települjön ablaknál megadtam a / helyét, és méretét.
Szerk:
** Igen. Ki kellett kapcsolni. Közben eszembe jutott, hogy mivel be volt kapcsolva a Win telepítésnél, ezért nem indult az ubi telepítő.
Emiatt ki kellett kapni a Win10-es drive-ot, hogy ne legyen rendszer ami fogja a bios-t. Ekkor be tudtam lépni kikapcsolni az uefi-t, ssd vissza, ubi telepít. Örül. -
xors
senior tag
Sziasztok!
Adott a laptopom 250GB SSD és egy 500GB HDD.
SSD -én van a WIndows 7
HDD -n van egy Kali Linux játszadozni (100GB -os külön partíción)
Grub bootloaderrel indításkor tudok választani a Windows és Linux között.A kérdés: Fel szeretnék telepíteni még egy Linuxot (Pl Chakra os). Csinálnék a HDD -ből neki egy saját kis partíciót (Mini Tool Partition Wizard ügyesen tud szeletelni már használatban lévő partíciókat
) és arra tenném fel.
Meg tudom csinálni ezt, hogy Grub betöltőm megmaradjon, csak most már 3 rendszer közül tudjak választani indításkor?Előre is köszönöm a segítséget!
-
Gyb001
senior tag
válasz
Gyb001 #41499 üzenetére
Újab segítséget szeretnék kérni
Egy usb hddre másolás közben elment az áram. Azóta a debian nem hajlandó fölcsattolni.sudo mount -t ntfs /dev/sdc1 /mnt/ntfs
$MFTMirr does not match $MFT (record 0).
Failed to mount '/dev/sdc1': Kimeneti/bemeneti hiba
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details.Windows gond nélkül fölismeri. chkdsk et futtattam rajta,ntfs-3g föl van telepítve. Ötlet?
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #41473 üzenetére
Annyi a trukk hogy a pendrive csak arra van hasznalva hogy betoltse a kepfajlt (ramdiskbe), utana nincs ra szukseg, es mivel nem a pendriverol fut a rendszer nem is "zarolja" azt. En igy hasznalom, viszont ez is egy komprumisszomos megoldas. Azert nem irtam rola blogba mert igazabol nem sokan hasznalnak, kezdonek nem is valo, aki meg ert hozza nelkulem is osszehozhatja.
"Illetve még egy olyat ismerek, hogy live rendszernek lecsípni egy X GB-os pírtíciót és a többi meg maradhat adattárnak, akár NTFS is. De ezt csak Linux alól tudtam megcsinálni" - pontosan igy van nekem is, az hogy Windows alatt nem lehet megcisnalni pedig nem erint.
sdb
├─sdb1 vfat PEN 2,5G
└─sdb2 ext4 LiveUSB 1,3G -
lev258
veterán
válasz
freaghill #41411 üzenetére
Lényeges, hogy a Windows csak elsődleges partícióra települ. Korábban talán az se ártott, hogy az a lemez elején legyen, de ez utóbbi talán már nem szükséges. Viszont ha sikerül feltenni, készülj fel arra, hogy a Linux boot kezelőjét (a Grub-ot) is újra kell telepíteni.
Ezért könnyebb mindig úgy, hogy először Windows és csak aztán Linux. -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #41403 üzenetére
Igen, az jó program, én is használom. Viszont az is "elcseszi" a partíciót, hogy utána a Windows nem ismeri fel és 3rd party partícionáló / diskpart programmal kell törölni, majd újrapartícionálni. Igaz, nem akkora probléma.
De a Rufus ilyen téren jobb, azt elég utána csak törölni / formázni. igaz van pár olyan disztró, amit csak előbbi program tudott kiírni.(#41402) Sub-ZeRo: "Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol."
Ez is inkább gép és vsz BIOS/ UEFI beállítások függvénye. Én pl. simán tudok 3.0 portról is telepíteni, sőt 3.0 portról 3.0 pendrive/ külső HDD + OS kombót is futtatni.
De valóban a 2.0 az általánosan ajánlott."Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!!"
Diskpart (clean), vagy egy külső partícionáló program simán megcsinálja.
-
válasz
IstvánLászló #41401 üzenetére
Windows alatt csinálod az USB writert is próbáld ki + az usb-t is váltosztad meg. Vagyis más usb-be dugd be, mint eddig. Egy másik pendrive-ot is próbálj meg szerezni és azzal is próbálkozz meg.
Vagy van az universal usb installer nevű program. Én azzal is szoktam penre isot írni.
Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol.
Boot-nál nekem az F12-őn van az a funkció, hogy változtathatok miről boot-oljon és ott a pendrive-ot kell kiválasztani. Biosban be kellene állítani, hogy usb-ről bootoljon.
Ezeket meg kellene nézni, megpróbálni.Amúgy nagyon gyanús, hogy a pendrive nem az igaz. Cseréld ki egy másikra.
Figyelj oda, mert az usb writer az egész máshogy írja ki az isot penre, mint a többi. Ha formázni szeretnéd, akkor lehet hogy csak 32 mega, vagy valami hasonló méretet enged meg, ha kiírtad rá az isot. A sajátgépnél csak ennyi jelenik meg. Én sajnos linux alatt tudtam csak visszahozni a maradék 3,5 gigát. Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!! Figyelj oda!!! Ellenben működött a pendrive-ról a linux! Ha másik isot szeretnél felrakni a penre, akkor a writer tudja formázni a pent újra és újra ráírni az isot.
-
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41328 üzenetére
Nem azon múlik. Ahogy látom, az ilyen megoldások ezzel járnak. OS alatt adattárolóként felismeri a rendszer, de BIOS szinten nem megy a dolog és a boot sem.
Még annyit megpróbálhatsz (ismét a Windows boot-ot kinyírva), hogy a két grub-os lépésben sda-ra cseréled és reméled, hogy a Grub így is le tudja kezelni a dolgokat. Minden más parancs maradjon. És kérem akkor majd az üzeneteket is. -
kkdesign
senior tag
válasz
kkdesign #41319 üzenetére
Probléma megoldva, Windowsból írok.
The method to fix the MBR is:
1. Boot the machine using the Live USB/CD.
2. Install lilo
sudo apt-get install lilo
3. Fix the MBR using lilo using the command:
sudo lilo -M /dev/sda mbrEnnyitől betöltött a windows helyesen.
Mostmár akkor lehet újrakezdeni a Grubos dolgokat
-
malnabokor
senior tag
válasz
spammer #41264 üzenetére
Köszönöm szépen, a Xubuntu tökéletesen fut.
Hozzáférni az eredeti lemezhez viszont sajnos már nem, utána is néztem a problémának, a Windows hibernálása miatt létezik egy hiberfil.sys. A megoldás szerint:
"use this in the terminal , even if u cant access windowssudo ntfsfix /dev/sdXY
where XY is the partition"Írják, hogy XY helyére mehet pl sda1 sdb2, és az is megvan, hogy a betű jelenti a fizikai meghajtót, viszont tudtommal van egy rejtett/vagy valamilyen partícióm, amiről a teljes alap géppel szállított windows jön be helyreállításkor. Plusz van egy 32Gb-os ssd, ami egyfajta gyorsító a gyakran használt fájloknak, de ez sincs külön feltuntetve. A kérdésem, hogy ezek bekavarhatnak-e, vagy csak ahhoz nyúl a linux, amit lát? (Tehát van egy merevlemez és pendrive, és akkor nekem az sda1-et kell használnom).
-
kkdesign
senior tag
válasz
King Unique #41267 üzenetére
Leírom újra:
SSD ebből áll: Windows betöltő rendszer számára fenntartott ÉS Maga A Windows. semmi más nincs rajta még. Ez az SDA, ezen belül van számozva de ezt tudjátok.HDD ebből áll: Adatoknak való NTFS meghajtó, SWAP, EXT4es Ubuntu {{csatolási pont az a / lett }}.
Ez az SDB.
A Grub az a HDDre került, de oly módon ahogy itt van. a Számozatlan SDBre, a hdd gyökerébe, jobban nem tudom kifejezni...EasyBCDről:
ELSŐ PRÓBA:
betölteném én neki az Ubuntut. De kiválasztom, hogy Grub2, Ubuntu néven, ééééés lehetőségként az ext4et megadom, akkor amit kapok, az az, hogy<grub>: _ <- ide tudok akkor írni és egy fekete képernyőn van mindez.
MÁSODIK PRÓBA:
ha a lehetőségnek nem az ext4et adom meg, hanem ahogyan a program nevezi [ lemezmeghajtó "2" ] , azaz ez maga a teljes sdb, akkor köszipuszi módon a program hibát észlel és leáll. Pedig láthatjátok a képen, a Grub ide lett téve!
Ennél tüzetesebben nem tudom elmondani.
-
King Unique
titán
válasz
kkdesign #41263 üzenetére
Na, itt már én is elvesztettem a fonalat...
Windows-Linux dual boot esetén, ha meg akarod tartani a WBM-et (Windows Boot Manager), akkor a Linuxot feltelepíted egy külön partícióra (pl. sda3) és a Grub is megy az sd3-ra. EasyBCD-ben, ha hozzáadod az Ext4-es sda3 partíciót, akkor azon rajta lesz a Grub is és simán működik a dolog.
"hanem a lemezmeghajtót magát, akkor fogja magát és elszáll a program. Pedig oda van téve a Grub, szóval ez így eléggé öngól."
Ha sda-ra van telepítve a Grub, akkor eleve lecseréli a WBM-et és a Grub lesz az alapértelmezett rendszerbetöltő. Akkor már hiába EasyBCD-zel. Mellesleg a Grub is be tudja tölteni a Windowst.
Írtad SSD-n lenne a Windows és HDD-re menne a Linux. Most akkor mit hova telepítettél, milyen lemezazonosítóval, mert ez nagyon nem világos??
Ha pl. a másik meghajtóra, sdb1-re ment az Ubuntu, a Grub meg sdb-re, akkor elvileg EasyBCD-nek azt is hozzá kell tudni adnia a WBM-hez, de ha sdb1-re rakod, akkor meg főleg. -
kkdesign
senior tag
válasz
ubyegon2 #41242 üzenetére
Olyan indíttatásból, hogy eredetileg egy Windows rendszert tartalmazó C:\ és egy sima Adatok D:\ volt az egész gép. C:\ SSD; D:\ HDD és slussz. namost Windowst totálban NTFSbe használtam mind2 meghajtón.
Linuxnak a D:\ ből csíptem le 120at és unallocated lett. Azon csináltam meg az ubuntut.
-
kkdesign
senior tag
válasz
ubyegon2 #41228 üzenetére
Néztem ezt is, de pont az MBR-es dolgokból alakult ki a multkor az a nagy gubanc
így most még oké a dolog ,hogy betölt a win és nem fekete a képernyő, mert könnyen tudok fórumozni gépről.
A Grub elhelyezése szerintem ami miatt a win tölt be mindig, de a multkor onnan sült ki nagy gubanc hogy a Grub belepiszkált a windows bootoló részébe, és elszúrta az MBR-t és egyik sem töltött be. (ezt tippre írom: Lilian vagy mi volt a neve amivel visszahoztam ubuntuból a windows bootolhatóságát.)
Ezt a galibát szeretném elkerülni, így inkább várok egy közel biztos javaslatra hogy mit kell tegyek, mintsem nekiugrok és megint pánikrohamba kezdek
-
kkdesign
senior tag
-
kkdesign
senior tag
válasz
ubyegon2 #41167 üzenetére
Köszi a választ,
2011es dell inspiron n5110 laptopról van szó, 8GBram, i7es processzor sandy bridge-s 2.0Ghz, integrált vga az hd 3000-es intel, és van dedikált az Nvidia gforce 525m. Ami fontos hogy hdd helyén már SSD van 128gigás, a dvdrom helyén pedig a hdd, tokban.az SSD-n van a Windows 10. Ezt nem szeretném bántani.
HDD 500 Gigás, elején az adatok vannak ntfs-ben, a végéből az előbb lecsíptem a 120 GB-t
erre a 120GB-os részre szeretném feltenni az Ubuntu-t.
NTLDR-t megnéztem, 9es lépésnél kifagyott, vártam vele, újraindítottam, 10es lefutott, újraindult és azóta néztem a pendrive-on Ubuntut, bebootolt róla.
A kérdéseim amik felmerülnek, hogy mikor előjön a lemezkezelő az Ubuntu telepítőjénél, akkor mit hogyan állítsak pontosan?
lesz ugyebár SDA és SDB, SDB a HDD szerintem.
Ide jelölöm ki a Grub-ot, továbbá a SWAP-ot is és az alap particiot is ugye?és biosban létezik, hogy még a dvdt írja ki a HDD helyett? ha annak a helyén van a HDD ugye. Mert nem nagyon láttam a HDD-t a biosban, csak annyit hogy merevlemez, USB, NET, és azthiszem a dvd-t írja még.
-
kkdesign
senior tag
Sziasztok!
Régebben irtam már ide hasonlo uggyel kapcsolatban, viszont most ujra aktualis lett.Szeretnék windows mellé ubuntut tenni, méghozzá úgy, hogy laptop ssd-n windows van, hddn pedig adatok. Itt szeretnék 120 gigát adni a linuxnak. Végeredmény képpen pedig azt szeretném kapni, hogy Linux inditoja megjeleniti a valasztokepernyon a linuxot es a win 10et is. A múltkor nem jartam messze a megoldastol de mire ertelmes segitseget kaptam volna, merges lettem es visszaallitottam a rendszert olyan allapotba hogy a windows betoltson. Ez egy linuxos eszkozzel sikerult ami az mbrt allitja vissza windowshoz!
Jelenleg ott tartok, hogy a linuxot kitettem USBre, majd onnan bootolnék, de azt irja NTLDR is missing ctrl alt del to restart, tehat van valami problem vele.
A kerdesem az hogy windows particiokezelovel honnan csipjem le a 120 gigat a linuxnak, mehet a D:\ meghajto vegebol?
Ha ez meglesz, akkor az NTLDRre kellene megoldás.
Ha ez is jo lenne, akkor azt szeretném megtudni, hogy helyesen hogy hozzam ossze a lemezkezeloben a dolgokat ertem azt az sda sdb meg ezekre a dolgokra, hogy hogy lesz helyes es bootolhato mind2 rendszer.
Multkor ott bukott meg, hogy elvileg lemezkezeloben jo volt, ám nem bootolt helyesen mert felulirta a windows boot részét és ment a levesbe barmi fele bootolas, hiaba hasznaltam boot repairt bizonyos beallitasokkal, akkor is hibat dobott. Valaki tud segiteni amator szinten vegigvezetni a lepeseken igy dualboot rendszerben? Estefele ernek ra megbabralnide a segitseget addig is nagyon megkoszonnem
-
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41085 üzenetére
Linuxon csak ez van/ez a legjobb. Windows alól kifejezetten ntfs-re fejlesztett programokkal még tehetsz egy próbát, de ehhez a lemezt kellene kiszedni és egy Windows-os géphez csatlakoztatni. Továbbá, a probléma valószínűleg inkább ott van, hogy a feltelepült Mint adatai felül is írták már a lemez egy részét. Tehát a korábban ott levő adatok már tényleg eltűntek. Azt lehet csak visszahozni, ami még nem lett felülírva (leszámítva a Kürt-öt).
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #40962 üzenetére
Nem vagyok otthon az NTFS fájlrendszer mélységeiben. Lehet a naplófájlok, vagy egyéb fontosabb összetevők sérülése. Mint írták, Windows-on még megpróbálhatsz néhány módszert, talán jobban ki vannak hegyezve rá. Az eddigi sikertelenség azt mutatja, hogy Linuxon valószínűleg már nem jutsz előrébb vele.
-
King Unique
titán
válasz
beloadjoker #40708 üzenetére
Ha csak Linux, akkor sima ügy és ha tartósan külsőn használod, akkor a Grub is mehet oda, hogy ne kavarjon bele a Windows Boot Manager működésébe.
Maxel 2,5" Tank E / P sorozat aszem műanyagházas, jobb volna a H sorozatból választani, az full alu. De azért előbbiek sem fognak vsz megfőni, úgyis csak 5400-as HDD van bennük. Illetve egy Linux, terhelés szempontjából is kevésbé izzasztja meg őket, mint egy Windows. De azért majd hőfokokat nem árt figyelni, tartósan ne használd 45°C felett, mert az (hosszútávon) odavág a merevlemeznek.
-
King Unique
titán
válasz
beloadjoker #40704 üzenetére
Üdv!
Nem teljesen tiszta ez nekem...?
Most a külső HDD-re csak Linuxot akarsz tenni és notebookon lesz csak Windows, vagy mind2 lesz külsőn is?? Netán a HDD-t cserélgeted külső házban és laposban felváltva??Külső HDD-re simán lehet Linuxot telepíteni, egymás után akár többet is és a Grub mehet a külső vinyóra, így nem zavar be a lapos HDD-jén lévő rendszerbetöltő működésébe sem. Így akár ráérsz utána is telepíteni a Windowst. Én ezeket csináltam Mint alatt: [link], [link]. Gondolom meg lehet valósítani Debiannal is. USB 3.0-án a teljesítménnyel sem volt gond, de hisz még egy Ubuntu is elmegy gyorsan egy átlagos USB 3.0 pendrive-ról.
Ha a külső HDD-re akarsz Windowst is rakni, az is megoldható (WinToUSB), de akkor először menjen a Win, utána a Linux.Már csak az a kérdés, hogy géped tud-e USB 3.0-ról bootolni, mert pl. vannak vasak, amelyeknél csak 2.0 portról engedi...?
Másrészt huzamosabb külső használathoz, azért nem árt vmi fémházas cucc, mert melegedhet benne a merevlemez. -
King Unique
titán
Jó az a lemez, nem karcos? Illetve néhány notiban ezek a slim DVD meghajtók alapból sz*rok, mind olvasás, mind írás tekintetében gyengébbek, mint az asztali társaik. Én pl. 5,25" külső USB-s DVD íróról telepítettem nemrég, mert a noti meghajtója nem tudta normálisan beolvasni a lemezt, holott nem volt vele semmi gond...
Ha nem kell a meglévő rendszer rajta, akkor Windows telepítőből tudsz nyitni parancssort, illetve Shift + F10 is aszem megnyitja és onnan diskpart clean módszer [link].
Illetve, milyen notebook, Win7 driver támogatása van, UEFi, Secure Boot és egyebek? Bár ezt a rész legjobb, ha valamelyik Windows topikban feszegeted tovább.
-
spammer
veterán
válasz
beloadjoker #40207 üzenetére
Lehetséges, hogy rosszul lett kiírva az iso. Próbáld meg más pendrive-ról. Linux alól a dd-vel írd ki, vagy Windows alól a Rufust próbáld meg. Unetbootin pl. elcseszi az (Arch) iso-t, úgy rémlik.
szerk: vagy másik gépen próbáltad, ott bootol?
-
King Unique
titán
Ezt értem, csak azt nem, hogy akkor minek akarod bonyolítani, hiszen ennyi erővel létrehozol egy mappát (pl.letöltések) a külső HDD-n és oda töltesz? Ha meg kell róla vmi, akkor rácsatlakoztatod a gépre és kész. Direkt ilyen célra vannak ezek.
Lehet meg lehet csinálni a home, vagy bizonyos mappák áthelyezését (majd megmondják a szakik), de lényegében azzal a megoldással is szinte ugyanott vagy.
Windowsnál se úgy van, hogy csak a letöltések mappába lehet tölteni, azt állítasz be célnak, amit akarsz, pl. a külső merevlemezt. Illetve NTFS, mivel hajlamos a töredezésre, célszerű beállítani a torrent progiban, hogy foglalja le előre a helyet, mert akkor kevésbé töredezik. -
Sz7Cs
aktív tag
sziasztok !
van egy Gigabyte Brix mini pc ( i3-3227U, 8Gb ram, Intel HD 4000 , KINGSTON 120 GB msata ssd + 2tb wd külső hdd )
Linux Mint 17.2 Cinnamon-al szeretném használni.
a particionálást, úgy gondoltam, hogy:
30 gb ext4 /
90 gb ext4 /home
és a külső vinyót meghagynám ntfs-re, mert windows alatt is használni fogom.két kérdésem lenne:
1. particionálás jó lenne így?
2. hogy tudom megoldani, hogy az adatokat tartalmazó mappákat (letöltés, zene, videó)
telepítés után a külső ntfs hdd-re helyezzem át ?más jellegű kérdésem is lenne...
egy hasonló, de gyengébb mini pc-t kötnék tv-re, elsősorban média lejátszás céljából.
Kodibuntu x64-es oprendszert telepítenék rá. erről mik a tapasztalatok ?
jó választás lenne vagy esetleg van más alternatíva ?a válaszokat előre is köszönöm
-
-
jimmy399
senior tag
válasz
guftabi96 #40089 üzenetére
Helló!
"3 másik gép csatlakozik még ezen kívül a routeremre.
Mindegyiken Windows van (10).
Tudok-e itt a linuxon belül létrehozni egy olyan mappát, amit el tudnak érni a Windowsos gépek hálózaton keresztül?"Persze, hogy tudsz, a samba a te barátod. Nekem is így van, linux/windows alól is elérem a másik gépet hálózaton keresztül authentikációval, fájlrendszertől függetlenül.
A korábbi kérdésedre, hogy melyik linux a legjobb... nehéz kérdés. Régi géped van, erre egy olyan linuxot lenne érdemes telepíteni, amiben te szabod meg aprólékosan, hogy mire lenne szükséged. Viszont mivel a kezdő fórumba írtál, így gondolom nem vagy annyira otthon a témában (még én se annyira azért) .
Amit én javasolnék az az Arch linux, de szerintem ez abszolút nem kezdőknek szánt disztribúció. De szerintem az egyik legjobban testre szabható terjesztés. A telepítés csupán egy alap rendszert tesz fel, kb 1,2 giga méretben. Ez teljesen alaprendszer, csak konzolod van, és ezután építgethetsz rá mindent, amit szeretnél.Nekem boot után kb 160 MB ram-ot eszik a rendszer, de ez ilyen nagyon alap grafikus felület, bár tény, hogy lehet ennél még puritánabb is. Ja a gép azért nem egy őskövület, egy AMD A8-5600K (3,6 Ghz, 4 szál, 4 GB ram, SSD)...
-
Sziasztok!
Tudom, nagyon noob kérdés, de uefi+ssd kérdésem lenne (15.04):
Konfigurációm:
- ASUS M5A97 EVO R2.0
- Phenom II X4 955
- 2*8GB DDR3-1600 ram
- Radeon R9 270X 2GB Vapor-X
- 128GB Samsung 830 SSD (I am using Windows 10 on this)
- 2TB SATA3 HDD (for data - ntfs)
- 2TB HDD (ntfs)
- 1TB HDD (ntfs)
- Asus Xonar DS opa2604ap opamppal
- 2x22" dell ips (u2211h+p2214h)
- Edifier HCS2330Ez az elképzelés jó a telepítésre?
- Csinálok egy uefi pent rufus-szal Windowson
- Kikapcsolom a fastbootot Windowsban, nyomok egy "powercfg /h off"-ot, újraindítom majd leállítom a Windows 10-et.(ha jól rémlik talán 13.10-zel próbálkoztam utoljára, s ott telepítés után "unsafe state"-ben voltak a particiók)
- lecsatlakoztatom az összes HDD-t. csak az SSD marad.
- Az UEFI-ben is kinyomom a fastbootot , s a secure bootot Other OS-re rakom.
- Bebootolok UEFI módban a pendrive-ról.
- Nem távolítom el a 13.10 efi bejegyzését efibootmgr-rel (félek, hogy belenyúl esetleg a lap szoftverébe, nrm akarok belőle téglát)
- A telepítővel az "Erase the disk and install Ubuntu" opciót választva felhasznbálom az egész SSD-t.
- Telepítés után VHA drivert rakok.Kérdéseim:
- El kell távolítanom efibootmgr-rel a régi Ubuntus bejegyzést? Biztonságos a használata?
- Muszáj UEFI módban telepítenem? Nincs valami kompatibilitási mód amiben a régi telepítési módszer is mehet? (az uefi utáni takarítás eléggé macerásnak tűnik, ha utána Wint akarnék használni...)
- Minden hardverem támogatott lesz? remélem a 970-es chipsetet ismeri a rendszer, illetve a ventillátorvezérlés sem lesz gond. Nem szeretném megfőzni a gépet. Munkára és tanulásra is használnám, így bármiféle diszfunkció igen kellemetlenül érintene.
- A Samung SSD-mre ráengedhetem az automata particionálást? Jók lesznek az eltolások? TRIM?
- Ha kézzel kell csinálnom akkor mi a követendő példa? GParted? Az van a 15.04 lemezén?
-Telepítés után milyen SSD kímélő berállításokat ajánlott elvégeznem?Tudom, sok, és nagyon kezdőnek tűnő kérdés, de meg kell jegyeznem, nem ismeretlen számomra a Linux, csak ez a felállás az eddigiektől eltérő, s bizonytalan vagyok.
Köszönöm!
Üdv. core2
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40027 üzenetére
SuperUser-en kaptam mínusz pontot a kérdésre. Fura, mintha minden kérdés feltevés automatikusan, mínusz ponttal járna. Rá is kérdeztem régebben, de azt írták, hogy nincs ilyen feature a rendszerben. Szóval nem valami építő társaság, de már megszoktam tőlük. Kaptam egy olyan választ, hogy a GRUB-nak és a partícióknak nincs semmi köze ahhoz, hogy a Windows tud e aludni vagy sem, és valszeg USB eszköz vagy BIOS beállítások okozzák a gondot.
Felkeltem korábban, pörgött egy kicsit az agyam, úgyhogy csekkoltam a power management-et, az jól van beállítva a BIOS-ban. Gyanús volt, mert a BIOS update egy csomó dolgot elállított legutóbb. Kihúzkodtam a pendrive-okat, de úgy sem ment.
Utána kipróbáltam, hogy vajon ha F12-vel bootolok be sdb-ről, és kikerülöm az sda-s GRUB-ot, akkor mi történik. A helyzet az, hogy úgy működik a sleep, szóval egyértelműen a GRUB-os win7 loader-es indítás miatt nem tud aludni a Windows. Egyelőre eddig jutottam. Valszeg bug report lesz a GRUB gyártójának, hátha megtalálják a hiba okát, és a későbbi verziókban már javítják. Azt hiszem ennél többet nem igazán tudok tenni.
-
inf3rno
nagyúr
Az update grub ezt dobta:
inf3rno@inf3rno-EP43T-USB3:~ > sudo update-grub
[sudo] password for inf3rno:
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.16.0-38-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.16.0-38-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
No volume groups found
Found Linux Mint 17.2 Rafaela (17.2) on /dev/sda10
Found Ubuntu 14.04.3 LTS (14.04) on /dev/sda3
Found Ubuntu 15.04 (15.04) on /dev/sda4
Found Ubuntu 14.04.2 LTS (14.04) on /dev/sda5
Found Ubuntu 15.04 (15.04) on /dev/sda6
Found Ubuntu 15.04 (15.04) on /dev/sda7
Found Linux Mint 17.2 Rafaela (17.2) on /dev/sda8
Found Linux Mint 17.2 Rafaela (17.2) on /dev/sda9
Found Windows 7 (loader) on /dev/sdb1
doneAhogy nézem mindegyik Linux-os meghajtónál van egy /boot/grub mappa. Gondolom az utolsónak telepített Mint+KDE-nél van az sda11-en, amit ténylegesen betölt indításkor.
A boot flag fent van windows-nál, úh. azzal nincs gond.
További érdekesség, hogy a fat32-ben (sda2), amit gpt indítónak szántam, legalábbis annak jelöltem első telepítésnél (ubuntu 14, sda3), van egy recicle bin, amit gondolom a windows szemetelt bele. Az sda1-ről lövésem sincs, hogy micsoda, ahogy az ms kezdetű flagekről sem.
-
lev258
veterán
válasz
Sonic* #39973 üzenetére
Ahogy írta a kolléga, használt és jobb képességű gépet akár olcsóbban is szerezhetsz. De a te pénzed, a te döntésed. A Chromebook filozófiája az, hogy legyen egy netre kötött géped, amin kvázi minden a Google szolgáltatásain keresztül zajlik. Ennek megfelelő a hardver.
Olyat meg ne mondj, hogy a Kali-t gyakorolni. Alapvető Linux ismereteket kell szerezned (amihez bármely kezdő disztró is megfelelő), aztán meg használni és megérteni egyes programokat (a Kali-n mindössze néhány specifikus össze van gyűjtve).
F.B.I.: És a Windows fastboot-tal vagy anélkül? -
Essejó
veterán
válasz
Lathronos #39890 üzenetére
UEFI-re nem is fogsz Linuxot telepíteni, hiszen az az új Bios neve. UEFI módban GPT-re telepíthetsz, vagy Legacy módra váltasz, törlöd a GPT partíciót és MBR-t hozol létre. Ha a rendszer számára nem egy 3 TB-s lemezt használsz, akkor nincs sok értelme a GPT-nek. MBR partíció esetében ugyanis csak 2,2 TB-t látsz (MBR felső határa) Viszont egy 300-500 GB-os lemez esetén pláne Dual bootban csak szívás. Mi több csak 64 bites oprencer esetén működik.
Az a 350 MB az a rendszer ( már ha a windowst annak tekintjük)
számára fenntartott partíció, miért lenne GPT? Bár csak érdekességképp említem meg, hogy egy UEFI/GPT Windows telepítő készlet számára létrehozott Pendrivet pl FAT32-re kell formázni.
-
lev258
veterán
Maradjunk annyiban, hogy nekem már a Windows-os partíciók is kaotikusak. Ha a Windows UEFI-ben települt, akkor a Linuxot is úgy kell telepíteni. Mint írtam, ha már van EFI partíció, azt a telepítőben meg kell (szokott lenni egy opció/csatolási pont erre). Csak kérdem, biztos a Mageia-val akarod kezdeni az ismerkedést?
Lathronos: "GPT a Windows boot partíció" Mit szeretnél ezzel mondani? -
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #39886 üzenetére
Jó, hogy említetted a RAM-ot. Az optimális működéshez azért 3 GB ajánlott, a 2 GB még épp hogy elég, de akkor már a SWAP-ból is zabál(már ha van, ha nincs, akkor nemes egyszerűséggel lefagy miután felemészti a 2 GB-ot).
(#39887) beloadjoker
(#39888) cs_dy Csak azért nem szólok hozzá a témához, mert UEFI-re még nem telepítettem linuxot, így azt sem tudom, hogyan kell.
De ha UEFI van, hogy-hogy nem GPT a Windows boot partíció? És ha jól gondolom a linuxot is GPT-re kéne telepíteni, bár ez csak tipp.
-
Essejó
veterán
Én sem értek hozzá és lehet valamit nagyon benézek, de: 4 windows partíció van C, D, E, F valamint egy Boot/Efi, két Ext4 és egy Swap.
A két piros az Ext4 ergo mehet rá a Mageia. Viszont a Zöld Swap és a Boot/EFI-re garantáltan nem telepíthetsz, és az E-re is csak ha átparticionálod Ext4-re. Szerintem.
Ráadásul a 350MB az tuti nem a C meghajtó, hanem a Windows csinálja a Rendszernek fenntartott eredetileg betűjel nélküli terület. 350MB az a W8 kb. A W7 100MB a W10 meg tán 500MB-ot foglal le.
Szóval mielőtt beletörölsz, szépen méret alapján azonosítsd őket. Így lehet tényleg 3 Win partíciód, de számold szépen bele a rendszernek fenntartottat is, az a negyedik. -
cs_dy
tag
válasz
Lathronos #39707 üzenetére
Nos megtettem amit lehet.
Virtual box-al simán felment a Mageia.
De szeretném megoldani, hogy rákerüljön arra az 50 Gb-ra amit hagytam neki.
1 lemezem van: 4db partícióval
Az első: pár száz Mega Windows partíció gondolom a boot-hoz
A második: A C:\ re telepített rendszer 70 Gb
A harmadik: Linuxnak meghagyott nem formázott 50 Gb
A negyedik: Adat partíció Windows-os
Tehát arra akarom telepíteni a Mageia-t de amikor feltelepül kiválasztom az , hogy a meghajtóra tegye a GRUB-ot ezután semmi mást nem kérdez. Végez vele Újraindítom, de nem indul el a Grub mi lehet a baj?
-
erhas01
tag
válasz
Rimuru #39776 üzenetére
Az összes próba - mindhárom pontban - nem telepített, a memóriában futtatott live rendszeren történt.
1
Az egyik külső - a dobozba épített - USB HDD-re tudok írni, másolni. Ez Külső tápos áramforrás. Tehát, mennie kellene a többinek is.2
Az alaplapra -Sata 3 második csatlakozó- kötött üres WD HDD-re még nem tudok írni, de látom a fájlkezelőben is. Ez alaplapi táp áramforrásal megy. Paneltápról, ami még elég áramot ad ( 90W ).Disk /dev/sdb: 2000.4 GB, 2000398934016 bytes
255 fej, 63 szektor, 243201 cilinder, összesen 3907029168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x00048d68Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 2048 3907028991 1953513472 5 Kiterjesztett
/dev/sdb5 4096 3907028991 1953512448 83 Linux3
Az USB-s Drive Link Combo-ra kötött adatot tartalmazó WD HDD-n eddig még nem ment az írás, sem az olvasás. Külső tápos áramforrással megy.Ezt a hibát adja ki, amikor csatolni szeretném - partícióként - :
Error mounting /dev/sdc2 at /media/custom/33FE5A46D915840C: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=999,gid=999,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdc2" "/media/custom/33FE5A46D915840C"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdc2': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Ezek szerint ezt a WD HDD-t nem állították le a win-en, csak hibernálták. Aki másolta win-10 használ, a gép sincs meg. Az adatoknak, így annyi?
Disk /dev/sdc: 2000.4 GB, 2000398934016 bytes
215 fej, 26 szektor, 698931 cilinder, összesen 3907029168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0xe8255642Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdc1 * 26 210810079 105405027 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc2 210812928 1889646591 839416832 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc3 1889649190 1951921789 31136300 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc4 1951921815 3907029167 977553676+ f W95 kiterj. (LBA)
/dev/sdc5 1951921816 2118313729 83195957 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc6 2118313756 2284705669 83195957 7 HPFS/NTFS/exFATAz üres WD HDD-re megpróbálok telepíteni egy linuxot, majd jelentkezem.
-
ghost364
senior tag
sziasztok!
ma kipróbáltam az elementary os-et egy live pendriveról, és mivel megtetszett, gondoltamf el is telepítem a 64-bites Win8.1mellé. a telepítő fel is kínálta a lehetőséget, hogy feltelepíti windows mellé, és elkezdtem a folyamatot. a D:-t partícionáltam ketté, a ~250 gigából kb.100-at hagytam az elementarynak. a telepítés rendben lezajlott, és kért egy újraindítást. viszont csak a windows indul el, attól függetlenül, hogy a windows boot managert, vagy a hdd-t választom az uefiben. tudok ezzel valamit kezdeni, vagy rakjam fel esetleg, mint elsődleges rendszert? -
inf3rno
nagyúr
Én most raktam fel a 14-es Ubuntu-t. Elméletileg GPT-ről elindult, úgyhogy könnyen lehet, hogy már a 2010-es BIOS is tartalmazott GPT támogatást ehhez az alaplaphoz. Fura, hogy eddig kivétel nélkül, akit csak megkérdeztem, mindenki az ellenkezőjét írta. Azért még kipróbálom, hogy Windows-ból továbbra is GPT-t mutat e a rendszer, vagy visszaváltott MBR-re. Meg persze hogy fel megy e 4-nél több primary partíció rá és hogy a GRUB-al sincs e gond.
A telepítés lefagyott a nova driver miatt, úgyhogy kétszer kellett nekifutni. Ez nem okozott gondot, szépen be lehetett állítani, hogy gatterolja le a lemezt, meg amúgy is elfelejtettem GPT boot loader-t mountolni a lemez elején a 128 megás FAT32-es részhez, amit létrehoztam neki, szóval még talán jól is jött ki. Az update bal oldalt rezgett zölden jó nagy méretben, hogy frissítsem, amit tudok. Ez is szimpi, jobban észrevehető, mint egy kis ikon jobbra lent a tálcán. Automatikusan frissítette magát 3.19-es kernelre mindenestül, illetve beállítottam a szokásos 340-es driver-t is, ami nem fagy a kártyámmal. Kipróbáltam youtube-on, nulla tearing van, semmit nem kellett utána állítanom, ami határozott előny Mint-hez képest. A felület kicsit szokatlan még, nem is a bal oldali menü meg bal oldali bezárás, inkább a menü hiánya, ami gondot okozhat. Pl most így hirtelen nem tudom megmondani, hogy hogyan nyitnék meg egy terminal-t GUI-ból. Nyilván a ctrl+alt+f2 működik, mint mindig, de az azért nem ugyanaz. Néha van valamiért kisebb akadás meg glitch a fájl kezelőben. Pl rámegyek, hogy válassza ki x mappát, de nem frissíti az ablakot, hanem marad y mappában. Ha újra próbálom, akkor helyreáll a rend, és betölti a tartalmat. Ezen nem akadok fenn, Mint-nél is tapasztaltam hasonlókat, hogy nem reagált kattintásra, aztán 2-3x is kellett kattintani, hogy valamit tegyen. Ez talán az aktuális applet hibája volt, nem tudom megítélni. Összességében eddig nagyon felhasználóbarát ez a 14-es Ubuntu. Tesztelem tovább.
-
cs_dy
tag
Kedves Fórumtagok!
Van egy Windows 7 rendszerem, egy merevlemezen 3 partícióval. Az elsőn van a win7, a másodikon (50 GB) lenne a Mageia 5, a harmadik pedig adatok windows-os formátumban.
Hogy telepítsem, úgy a Mageia-t, hogy az boot választót betegyen és lehessen választani Win7 és Mageia között?
Próbálkoztam egyéni telepítéssel fel is települt újraindult, majd nem indult el, EasyBCD-vel beraktam a boot managerbe a Mageia-t, de ez az eredménye (kép) kb. :
-
King Unique
titán
Ez érdekes, mert MBR alapon és is telepítettem külső HDD-re több Linxot és a Grub is oda települt (direkt úgy csináltam), de nálam semmilyen problémát nem okozott. Bootoláskor csak átállítom UEFI-ben első helyre az USB HDD-t és probléma nélkül indul a Grub és betölt a külső vinyóról a Linux. A notebook HDD-n több Windows is van és a Windows Boot Loader az alapértelmezett. Illetve van fent Linux is, de azt Easy BCD-vel lett hozzáadva az indítómenühöz.
-
whbear
senior tag
Köszönjük a részletes leírást. Annyit tennék hozzá, hogy Linuxot inkább a Win32diskimager -el érdemes kiírni, Rufussal a Fedora nem indul el. A Windows boot menü szerkesztéséhez érdemes az EasyBCD - t használni, mert lehet mentést is készíteni és tud visszaállítást is csinálni.
-
Exom
tag
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Sokat küzdöttem vele kezdőként, leírtam, hátha másnak is problémája volt vele. A problémám az volt, hogy miután elindítottam a Windowst, eltűnt mindig a GRUB indítómenü.
Az installálást egy 250 GB -os SSD -re végeztem, amin már korábban volt egy Windows 7. Ezt megfrissítettem Windows 10 -re, ezáltal jogot nyertem arra, hogy akár tiszta telepítést is végezzek, amely esetben törölhettem a meglévő partíciókat, és kialakíthattam a helyet a Linuxmint -nek.
Mi a [GPT] és miért van rá szükség?
Röviden: 2 TB -nél nagyobb vinyó esetében, illetve ha 4 -nél több elsődleges partíciót szeretnénk csinálni, szükségünk van GPT -re.
Először a Windowst 10 kell telepíteni, majd az követően a Linuxot. A Windows 10 installkészlet létrehozása:
Le kell tölteni a https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10 címről a MediaCreationToolx64.exe programot. Ezzel lehet letölteni ISO formátumban a Windows 10 installkészletet.
Az ISO image -t ki kell írni egy Rufus 2.2 -es programmal USB pendrivére.
(A partíciós rendszer és fájlrendszer legyen: „GPT partíciós séma UEFI -s gépekhez.”)
A gép újraindítása után ki kell választani, honnét bootoljon a gép.
Meg fogjátok találni az USB pendrive hivatkozását 2 példányban. Az egyik úgy kezdődik „UEFI:” Utána következik a pendrive neve. Esetemben egy „Kingston datatraveller 100 G3” eszközről beszélünk.A bootolás során mindenképpen az „UEFI:” kezdetűt kell választani, mert ha az „USB:” kezdetűről bootoltok, akkor nem lesz UEFI -s a gépetek.
A gép elindulása után feljön az első képernyő, amin bármilyen választás és módosítás nélkül először is nyomjatok egy SHIFT + F10 -et. Ennek hatására kaptok egy parancs promptot.
Ki kell adni a alábbi parancsot:
diskpart
list disk
A 2. parancs kilistázza a számítógépben levő lemezeket. Ezek után ki kell választani egy lemezt, amire a telepítést szeretnéd végezni! (a felhasználni kívánt lemez azonosítóját kell odaírni)
A parancsok a következőek:
select disk 0
clean
convert gpt
FIGYELEM !!! EZ mindent töröl az adott lemezről !Erre a műveletre szükség van, ugyanis egy MBR rendszerű formatált lemez esetén, az hogy töröljük a meglévő partíciókat, és újakat hozunk létre, még nem változtatja meg a korábbi MBR -t GPT -re! Kilépéshez a parancs:
exit
Folytathatjuk a Windows 10 telepítését. Válasszátok az egyedi particionálást.
Én létrehoztam egy 112 GB -os partíciót (a 250 GB -ból), a Windows 10 pedig létrehozott mellé automatikusan további 3 -at.Ne felejtsétek el későbbiekben custom telepítést választani és kikapcsolni minden információmegosztást a Microsofttal.
A Windows 10 telepítését követően megnézhetitek a számítógép BIOS- ában a bootlolási sorrendet. Azt fogjátok látni, hogy az elsődleges boot eszközötök a „Windows boot manager”. Ez a későbbiekben sem fog megváltozni.
Le kell töltenetek a kedvenc Linux disztribúciótok install lemezét. Ki kell írni ismét a Rufus -al
(A partíciós rendszer és fájlrendszer legyen: „GPT partíciós séma UEFI -s gépekhez.”)
Lehet bebootolni róla (UEFI módban), és utána elindítani a telepítést.
Én Linuxmint 17.2 -et telepítettem. NE lepődjetek meg, amikor azt írja, hogy „Ezen a számítógépen nem található operációs rendszer”Válasszátok a „Valami más” opciót
Létre kell hoznotok minimum 2 partíciót a szabad területből.
partíció típusa: cserehely, mérete: memória mérete + egy kicsi (4GB RAM esetén: 5GB)
partíció típusa: ext4, csatolási pont: „/”, mérete: amennyit szeretnél, (de javasolt min 30 GB, akár a rendelkezésre álló összes)A rendszerbetöltő erre az eszközre kerüljön: (sajnos a képen nem ez látszik)
nálam /dev/sda2 – ez az a partíció, aminek a típusa efi (mindenki ellenőrizze)A Linux installálása után az újraindítást követően látszani fog a GRUB indítóképernyője. Itt válasszátok a Windows indítását. A Windows elindulását követően szüksége lesz egy rendszergazdai parancssorra.
Windows gomb + x
Parancssor (rendszergazdai)Adjátok ki az alábbi parancsot
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi
Készen is vagyunk. Sok sikert.
-
confutatis
csendes tag
Sziasztok!
Windows 8.1 64bit mellé telepítettem a Linux Mint 17.2 rafaela 64bit verzióját. UEFI módban van mindkettő.
A gondom, hogy a linux nem tud a hálózathoz csatlakozni, sem közvetlenül etherneten keresztül sem wifin.
A wifi routert észre sem veszi, kábelen keresztül hiába írom be a felh.nevet jelszót akkor sem tud.
A gép: acer vn7-791g-555u. Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet, Qualcomm Atheros QCA61x4 Wireless Network Adapter
Csináltam egy nem UEFIs telepítőt, legacy módban bootoltam róla és úgy sem működik.A régi laptopon - acer 7740g - kipróbáltam usb live módban és látja a hálózatot.
Most telepítettem először linuxot, úgyhogy nagyon kezdő vagyokKöszönöm a segítséget!
-
Essejó
veterán
válasz
Arpee78 #39439 üzenetére
Szia!
Kicsit Ádám és Évánál kezdem.
Én a héten raktam össze egy szintén Dual bootost csak w7-el, igaz előtte egy Voyager volt önmagában a gépen. a gparteddel töröltem a particiókat, viszont a Windows telepítő lemezig el sem jutottam , mert a grub reklamált, hogy nincs rendszer a gépen és nem volt hajlandó a bootot a dvd meghajtónak átadni. gparted vissza és létrehoztam a teljes lemezen egy ntfs particiót. Így már elindult a Win telepítő, az első mozdulattal töröltem a particiót és létrehozattam vele saját magának egy 120GB-ost, erre települt a W7 a maradék 200GB particionálatlan maradt. Majd következett a LinuxMint. Egyből látta a W7-et és felajánlotta a mellé telepítést. Megkapta a teljes maradék területet és szó nélkül települt. Mindezt egy öregecske Lenovó T61-en adtam elő.A te eseted annyiban más, hogy nagy valószínűséggel UEFI BIOS-os lapod van, az használ ugyanis GPT particiót. A GPT particiónak több előnye is van a a régi MBR típusúval szemben. Míg az utóbbi csak 4 elsődleges partíciót kezel addig az előbbi akár 128-at is, ráadásul ott a 2,2TB határ ami az GPT partició esetében nem áll fenn míg az MBR esetében igen.
Viszont a 120GB-os SSD-d esetében olyan sok érv nem szól aGPT partíció mellett,sőt még az is ellene szól, hogy a hagyományos Windows telepítőkészlettel nem lehet rá Windowst telepíteni, hanem kimondottan az UEFI -re készített telepítő készlet kell. Én a helyedben rákeresnék a Biosban a Legacy módra és engedélyezném azt. Aztán törölném a GPT partíciót és úgy kezdenék bele a telepítésbe. Ha még is ragaszkodsz a GPT-hez, akkor itt van egy elég jó leírás a GPT-re telepítendő 64bites windows 8.1-ről meg némi UEFI gyorstalpaló is.
Az, hogy a Linux mit szól a GPT partícióhoz, megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs.
Bocs nincs kedvem átfogalmazni inkább kihúztam. Szóval a GPT-nek nincs köze a telepítő készlethez, hanem az UEFI-nek van, Ergo a Picipuhától letöltött MSDN Original nagy valószínűséggel nem megy fel egy UEFI-s gépre. Kimondottan az UEFI telepítésre felkészített telepítő készlet kell hozzá. Viszont az UEFI-re felkészített az simán telepíthető nem UEFI-s gépekre is. -
Arpee78
senior tag
Sziasztok,
Segítség kellene egy Dual boot rendszer összehozásához. Win 8.1 és Linux Mint 17.2 Cinnamon, mindegyik 64 bites. 120GB SSD, H81M alaplapWint telepítettem először, az SSD-n volt hely kihagyva a Linuxnak, a gyors indítást is kikapcsoltam, de a Linux nem látta a partícionálást és a Windowst. A Linux telepítő egyben látta a 120GB SSD-t partícionálás nélkül. ennek ellenére a (live)Linux fájlkezelője gond nélkül látta a Windowst a partícióján.
Megpróbáltam a feltelepített Linux mellé tenni a Windowst, ekkor a Win telepítő mondott nemet, mert valami GPT neki nem tetszik.
Megoldás?
-
Madara-san
aktív tag
Üdv emberek,
Az a problémám, hogy külső, USB HDD-re telepítettem az elementary os-t, és az asztali gépemen nem tud róla bebootolni. Azt írja, "gave up waiting for root devcie". A laptopomon ugyan erről a HDD-ról simán bebootol. Teljes lemezt neki adtam a linuxnak, ext4+swap. Tud valaki segíteni? A gépemen van Windows 7, és Mac OS X, de a Linuxot nem szereti...
Gigabyte GA-Z77-DS3H + i7-2600. Próbáltam USB2 és 3-as portban is, az elementary telepítő simán bootol USB-ról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Semmi különbség ezen a szinten egy ssd és egy hdd vagy egy sshd között. Abszolút semmi.
-ha elég nagy az ssd, akkor több oprendszer is ráfér. Ha nem, akkor lehet jobban megéri egy méretes sshd-t venni, mint több ssd-t és egy hdd-t.
-a grub annak az eszköznek a boot szektorába települ, amit megadsz neki a disztró felrakásakor. Ez jellemzően az az eszköz, amire magát a disztrót is raktad. Na mármost ha a Linuxot rakod fel utoljára, akkor a grub menüjéből minden oprendszert megkapsz ami a gépen van. Fordítva nem működik, mert a Windózer az dózeról...
-a grub beállítható. Lehet olyat, hogy fixen x rendszer induljon, meg lehet olyat is, hogy mindig a legutoljára kiválasztott.
-egy ssd esetén 128GB kell ahhoz, hogy 2 Windows és x Linux elférjen rajta. Maga egy Linux disztró akár egy 16GB-s példányon is röhögve elfér.
-a Windows is tudja olvasni a Linuxos partíciókat, ha kap Ext partíció kezelő drivert. Linuxon persze nem kell semmi az ntfs-hez...
-
King Unique
titán
válasz
dokee78 #39299 üzenetére
Hát pedig látnia kéne, akkor ott nálad hibádzik vmi nagyon.
"Bootloader hol legyen?"
a.) Ha azt akarod, hogy Grub legyen, akkor nem kell piszkálni, maradhat sda. A Grub-ból ki fogod tudni választani a Win7-et is indításnál. (sdb mi, vmi kártyaolvasó, vagy másik vinyó?)
b.) Ha azt akarod, hogy a Windows Boot Loader megmaradjon, akkor arra a partícióra kell tenni, amelyikre a Linuxot telepíted (pl.sda5). Így alapértelmezetten a Windows fog csak elindulni, a Linux nem, de előbbiben EasyBCD-vel könnyen hozzá tudod adni a Linuxot és kész is.
-
Essejó
veterán
válasz
ubyegon2 #39201 üzenetére
Bírom én az iróniát, max nem mindig szeretem.
Egy szóval nem mondtam, hogy nem próbáltam megkeresni:Itt is igazad van, de legyen egy pici mentségem, hogy a majd 30 évnyi Windows használat elkényelmesített és eszembe nem jutott, hogy a Linux distrók alatt különbségek vannak. Ráadásul a Topik címe teljesen passzol rám.
De hogy a kérdésedre válaszoljak:
Pontosabban ezt telepítettem: Voyager 14.04.04 64bit HU 2015 március.isoViszont lehet, főleg a kíváncsiságom miatt, hogy erre is ránézek: Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit HU 2015 augusztus remaster
Szóval tényleg van distro mondhatni dögivel, és gondolom majd mindnél más lenne a megoldás a gondomra.Viszont ezt a Samba dolgot nem értem.Azon kevés dolog közt, amit eddig a Linuxal kapcsolatban olvastam, az szűrődött le bennem, hogy a Samba konfigurálása a Windowsos megosztásokhoz kell. Non az én Linksys NAS-om-on alapból valamilyen cél Linux szoftver fut. Akkor meg, hogy jön ide a Samba?
A Windows felé nincs gondom a felcsatolással, mint hálózati meghajtó. A cél az lenne, hogy a Linux is valami hasonló módon lássa.
Más! Jó néhány topik társnál láttam, hogy gondjaik vannak a Pendriveval való bootolással, mert, hogy a gépük nem támogatja. Nekik egy kis olvasni való, a konkrét megoldásról.
-
King Unique
titán
válasz
Rimuru #39211 üzenetére
Hát Linux terén elég basic sajnos...
Magyarán ez a LibreCrypt képes Linux alatt LUKS titkosítást FAT32-re is tenni és azt Windows alatt is meg lehet nyitni. De akkor elbeszéltünk egymás mellett, mert én azt hittem, hogy pl. így a lemezek alkalmazás LUKS+Ext4 megoldása is hozzáférhető a másik rendszeren. De utóbbi ugye nem.
Illetve ez az AV riasztás se az igazi, ennyi erővel nekem inkább alternatíva a VeraCrypt, azzal még nem volt ilyen problémám.(#39206) st6969: igen, jó módja a live rendszer, de gyakori használatnál kényelmetlenebb, akkor inkább már állandóra egy Linux, vagy megfelelő védelemmel és funkciókkal egy Windows.
Pedig van a te bankodnál is, mint ahogy a fórumtárs szemléltette."Ezt nem értem
(AV = antivirus?! Avast-ot használok + Win10, nem találtam benne ilyet)"
"egy megfelelő AV-ben" volt a válasz. Ilyen pl. a Kaspersky, Bitdefender, G Data, de az új ESS 9-ben is lesz secure banking. Illetve a Bitdefender Safepay letölthető különálló alkalmazásként is.(#39218) kkdesign: akármilyen dual boot rendszert csinálsz, a gyors rendszerindítást mindig ki kell kapcsolni, mert okozhat instabilitási problémákat.
-
lev258
veterán
válasz
st6969 #39216 üzenetére
Pedig tényleg nem nehéz, grafikus program is van hozzá. A Cinamon-nak meg mennie kellene nálad szerintem. Milyen videókártya?
kkdesign: Lehetséges, de Windows 10-zel kapcsolatban még mi is kicsit bizonytalanok vagyunk. Mindenesetre a Windows fast boot-ját ki kell majd kapcsolnod. -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #39194 üzenetére
Biztam a tudasodban hogy tudod majd ertelmezni, mindent ott van pastebinen.
Azert irtam a kasperkys dolgot mert ha az jelzest akkor mas is adhat (foleg ha van valamilyen kozos adatbazis), es errol nyiltkoztak az oldalukon is. Linux alatt csinaltam mindent, fat fajlrendszerrel. En nem Windowsban, hanem Linuxban gondolkozok, ha valamit csinalok akkor azt itt is csinalom (nem veletlenul nem vagyok aktiv windows topicokban).
(#39206) st6969: Amirol en beszelek az pont live rendszert. Azert irtam a bootloaderes vagy pendriveos megoldast mert (gondolom) viszonylag gyakran fog kelleni, es akkor mellete pl tudod meg masra is hasznalni a pendriveot (ha nincs ilyen celra egy felesleges), vagy nem kell masik eszkoz mert a vinyon marad az ISO.
-
inf3rno
nagyúr
Közben van annyi fejlemény a videokártyás problémámnál, hogy indítottam Mint fórumban [link] egy topic-ot, hátha segítenek debuggolni. Még nem került ki, egyelőre moderálás alatt van. Ami eddig segített, ha már használhatatlan volt a percenkénti akadásai miatt, hogy toltam egy alt+f2 restart-ot. Most már 2 órája semmi ezek után. De általában így kezdi friss indításnál is, aztán később belelendül (szerk: kellett mondani, az előbb megint akadt egyet).
Volt még ma olyan furcsaság, hogy a plugin container (adobe flash nevű szemét) 70%-ra járatta a processzort, és már kezdett 60°C fölé emelkedni.
Elkezdtem zenét hallgatni a fapados lejátszón. Érdekes módon egyáltalán nem hiányzik a jetaudio, pedig azt hittem fog..
Találtam vírusirtót, ő nem talált semmit, pedig netezek már 3 hete Mint alól. A win már rég tele lenne trojannal ennyi idő után.
Kiderült, hogyha Linux alól bootolok, és huzamosabb ideig nem használom a windows-t, akkor megnyugszik a seagate hdd, szóval NAS-ba is nyugodtan berakhatom merevlemeznek. Ezen kívül van még egy fél terrás régebbi modellem, meg van a T100TA-ban is egy beépített merevlemez, amit lehet, hogy kiszedek ilyen célra. Gondolom az valami occsó 2.5"-os. Nem sokára rendelek pogoplug-okat, aztán összrakom a minimalista szerver parkomat eloszott szoftverek tesztelésére. VM-ben is lehetne, vagy docker-el külön container-ekben, de valahogy jobban szeretem, ha kézzel fogható.
Felraktam még a Mint-re pár deskletet, egész jók, van köztük tőzsdés meg időjárásos is. Valamelyik húzza a procit, legalábbis cinnamon azóta elég sűrűn ad 50%-os terhelést. Majd utánajárok, hogy melyiket kellene lelőni, de sajnálnám mindegyiket. Igazából mindet újra tudnám írni nulláról, vagy debuggolni, úgyhogy nem para. Fogom is majd a későbbiekben, mert sticky notes-ra nem találtam semmi kimondottan jót, meg amúgy is írok magamnak egy határidőnaplós alkalmazást a szerverre, amit beteszek majd deskletbe és appletbe is. Keresztkérdés ezzel kapcsolatban, hogy Webstorm-hoz van e bármilyen tool pl selenium, ami segít tesztelni ezeket az alkalmazásokat?
Összességében napról napra egyre jobban élvezem a Mint-et, és már nem hiányzik annyira a win7. Ha nem lenne ez a videokártyás dolog, akkor kétségek nélkül formáznám a HDD-t. Így meg egyelőre várok. A telepítője már nincs meg úgy emlékszem, de egyébként sem szívesen várnám ki azt az egy hetet, amíg egy sp1-es win7-re lerántja ms-től a frissítéseket a gép...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- iPhone topik
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3346, 100% Akkumulátor
- Asus TUF Gaming M3 GEN II gamer egér
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2113, 100% Akkumulátor
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest