Hirdetés
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Yézi: Blekk Frájdéj
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex
üzenetére
Ez az autofs eddig is megvolt, mivel ez egy ntfs partició, mint írtam. Egyszerűen muszály volt meghagyni, nem tudtam hova tenni a dolgokat róla.
Hol tudom megnézni, hogy fut e samba rendesen?testparm:
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Processing section "[LAPTOP]"
Unknown parameter encountered: "valid user"
Ignoring unknown parameter "valid user"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitions[global]
server string = %h server (Samba, Ubuntu)
server role = standalone server
map to guest = Bad User
obey pam restrictions = Yes
pam password change = Yes
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
unix password sync = Yes
syslog = 0
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
dns proxy = No
usershare allow guests = Yes
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
idmap config * : backend = tdb[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
create mask = 0700
printable = Yes
print ok = Yes
browseable = No[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers[LAPTOP]
comment = LAPTOP megosztas
path = /media/lorinc/ADAT_2
read only = No
create mask = 0755
guest ok = Yes -
PumpkinSeed
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Nekem Fedorám van ami rpm alapú, szóval itt kell forrásból fordítani. Na most rájöttem, hogy hülye voltam. ./-el kellett futtatni a fordítottak közül a unetbootin-t ami ki is adja a képen látható felületet. Majd kiválasztom az iso-t és az ntfs-re formázott eszközt és kb 0.1 másodperc alatt lefut az egész aminek az eredménye 4. darab file az eszközön amiknek közük sincs a Windows 7-hez. Jó lesz holnap az a Rufus.
-
King Unique
titán
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Akkor nem voltál elég figyelmes... direkt a 494-est kell használni, mert abban alul beállítható, hogy minden eszközt mutasson [link]. Az újabb verziókban már nem, illetve a program alapból csak a FAT32-re formázott pendrive-ot mutatja. Ahhoz, hogy az NTFS-t is megjelenítse, a fentebb említett opciót kell bejelölni. Utána már ki lehet írni és nálam Legacy módban teljesen jól működött a telepítő.
De, ha van lehetőséged Windows alól kiírni, akkor nyilván adja magát a Rufus és eleve az a(z egyik) legjobb erre a célra.
Virtuális géphez meg nyilván kell a kraft és a Wine és társai se a legideálisabb...legjobb (lenne) nyilván a natív támogatás.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ezt néztem már én is. "(version tested and it should work)" - Hát nem működött, ugyanis volt időm ezzel baszakodni, így forrásból feltelepítettem ezt a szutykot, és miután a leírás alapján ntfs-re formáztam konkrétan a Unetbootin nem is észlelte az eszközt. Na mindegy úgy vagyok vele, hogy holnapig ráér a munkahelyen 10 perc alatt Rufus-al megírom Win alól és kész. Viszont jobban értékelném hogyha az Adobe termékeket lehetne (normálisan) futtatni Linux alól, mert most csak emiatt vettem egy SSD-t Windowsnak.
(#45091) IstvánLászló
Hidd el nekem nem a BIOS-al van a baj.

-
PumpkinSeed
addikt
Olyan problémám van, hogy szeretnék valamit (már teljesen mindegy mit) feltenni az új SSD-mre. De ha Legacy mode-ban bootolok akkor azt kapom, hogy nincs bootolhaó eszköz. Ha pedig UEFI, akkor persze nem indul el semmi csak a Windows, az meg összeszarja magát másért. Na mindegy. UNetBootin-al csináltam a bootolható USB-t mit tettem rosszul, hogy legacy mode-ban nem bootolható? Lenovo G500
-
Üdv,
Csináltam egy Centos installert egy pendrivera. Most viszont Windows telepítőt tettem rá, vagyis csak szerettem volna. Ugyanis hiába teszi rá az MS USB/DVD Tool, a pendrive nem bootolható.
Mi lehet a probléma?
-
lev258
veterán
válasz
zenwalk
üzenetére
Elvileg már van egy kész új partíció, nem? Akkor miért akarsz megint egyet csinálni? Fájlrendszer ext4, csatolási pont pedig /. Alul lesz majd olyan, hogy rendszerbetöltő telepítése (lemezt válassz, ne partíciót!).
Várj egy kicsit.
Mivel a Grub-bal már megkerestettük a Windows-t, így elvileg a Linux BIOS-os indításánál felajánlja majd a Windows indítását is (bekerült a Grub menüjébe). Vagyis a lényeg, hogy mindig arról bootolj és ott tudsz majd választani is. Amennyiben jól értem, és eddig a boot sorrenddel játszottál. -
Rimuru
veterán
válasz
tvamos
üzenetére
Egy Linux a Windows bootloaderhez alapbol nem nyul, max az MBR-hez, de igen rakhatod pendrive is ugy hogy csak arrol bootoljon a Linux (hatuluto, mindig be kell dugni a pen-t az inditashoz), alternativ megoldas windows bootloaderbe berakod a grubot. (King Unique megmodnja hogy) (Masik alternativ ha csak a grubot unod, nem grubot raksz fel hanem pl: syslinux)
Igen, ha nem adsz meg /home-ot telepiteskor akkor nem lesz kulon. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Ujra kell intallalnom a kompjuteremet. Windows / Lubuntu dual bootot hasznalok. Szretnem mar elkerulni a grub-ot, mert unom. Ez a feladat.
Azt gondoltam ki, megoldasnak, hogy vennek egy mini pendrive-ot, es arra tennem a /boot particiot. a gep bootolna a pendrive-rol linuxot, a gepen meg a linux (grub) nem nyulna a win boot-jahoz. Jo otlet ez? Mit gondoltok? Van valami hatulutoje ennek a megoldasnak? Esetleg Nektek van jobb otletetek?A masik dolog az lenne, ha nem akarok kulon particiot a home-nak, azt hogy kell csinalni? Siman nem adok meg /home particiot telepiteskor?
Elore is koszi a segitseget! Udv, Tomi
-
Nagyszerűen halad a topik Összefoglaló megújulása, pár apró javaslaton kívül a fő thread az volt eddig, hogy a Wint mennyire szofisztikáltan szabad ócsárolni! Ha ennél nem találunk fontosabb szempontot, akkor...bakfitty
Egyébként engem anno épp a tényszerű leírás vonzott Winesként a Linuxban, amit ebben a leírásban ócsárolásnak említenek néhányan, pontosan az ilyen szembeállító megfogalmazás adott lökést! Ez tett kíváncsivá!
Ha Wineseknek nem tetszenek ezek, az ő bajuk, ez Linuxos topik és mindenki ismeri a Windowst, sokan áttértek Linuxra, sokan dual-boot módban telepítették.
Nem a Wineseknek készül az Összefoglaló, így nem is kell flamewart indítaniuk, aki nem akar Linuxot az ne is jöjjön erre a topikra! ezt hasznos jó tanácsként írom
Az előnyöket/hátrányokat nyugodtan meg lehet fogalmazni mindkét oprendszerről.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem azt kellene megprobalni amit korabban irtam privatban, velemeny? Esetleg blogposztba leirni ezt es a tobbieket megkerdezni rola.

A vegen kialakulhatna egy mini tudastar es eleg lenne csak linkelni, mint pl a korabbi windowsos fatboot-ntfs kerdes, ugyis tobbszor elo fog meg jonni. -
Rimuru
veterán
válasz
Pulsar
üzenetére
A Windows 8+-os hibrid kikapcsolas (fel hibernalas) miatt nem tudod csatolni, lehetseges megoldasok: terminalbol csatolod csak olvashatoan / rendesen kikapcsolod a windows-t (azt hiszem ujrainditasnal nem hibernal, vagy cmd-ben shutdown parancs) / windowsban veglegesen kikapcsolod a fast bootot.
-
Gyb001
senior tag
Ti mivel/hogyan csináltok bootolható EFI windows installer usb-t?
Eddig működő efi-set nem tudtam létrehozni. -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A kerdes ez volt: Az lenne a kérdésem hol lehet azt beállítani,hogy ha Linux alatt vagyok akkor ne tudjon írni a Windows részekre vagy azt,hogy ne is lássa?
Az ntfs-3g torles jo abbol a szempontbol hogy irni nem fog tudni ra, en erre annyit mondtam hogy ettol meg lathato marad, es ekem ugy remlik hogy te raktal fel kepet gnome-disks( vagy egy hasonlo program)-rol, amivel grafikus feluleten is el lehet rejteni (persze a tevedes jogat fenntartom). Most direkt megneztem neked hogy lehet allitani, emlekezet frissitesnek.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

petersonal: Szerintem menj at a halado topicba, ez inkabb oda tartozik.
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Jajj, még mindig ezen az Archon és két héten lovagolsz. Egyrészt van az már 3-4 hete is, hogy újra feltettem, meg Archot nem csak most használok, használtam rövidebb időket előtte is, plusz mindig is szimpatizáltam vele, és jó véleménnyel voltam róla, jó ideje a legjobb disztrónak tartom haladóbbak részére. A verziók frissességére meg már Windows alatt is mindig figyeltem, annyi, hogy ezt Linux alatt még fontosabbnak tartom.
Persze volt egy pillanat, mikor szidtam az Archot, mikor nem ment a telepítése LUKS LVM-mel, de akkor csak düh beszélt belőlem. Aztán kéklufi-cethal segített privátban, és onnan nem volt gond. Igaz az US-kiosztásos, magyar ékezetes jelszavas, btrfs-ses LUKS LVM-mel most is szoptam akkorát, hogy csak úgy cuppogtam, majdnem ki is vágtam mérgemben a gépet az ablakon, valami 6 órát kínlódtam vele, nem akarta bekérni, majd elfogadni a LUKS jelszót bootkor, de végül meglett, igaz a mkinitcpiósok meg a hooksosok női felmenőjét még azóta is negatív konstellációban emlegetem egy ősi mesterséggel karöltve

Tényleg nagyon baba, hogy minden mindig friss benne, és nem kell LTS meg nem LTS szarakodással foglalkozni, meg disztróupgrade miatt újratelepítgetni. De hogy örülj, írok az Arch hátrányairól is. Nem minden szoftver található meg a csomagok között, néha az AUR-ban sem, olyanok adott esetben, amelyek pl. az Ubuntu vonalra elérhetők csomagként, ha nem is az alap tárolóban, hanem PPA-ban. Az sem tetszik, hogy az AUR i686 only, nuku x64, meg az sem tetszik, hogy az i686-os kernel non PAE. A PAE nem csak 4+ GB RAM-nál jönne jól, de az NX használatával biztonságot is jelentene a címtérvédelemmel, persze az AUR-ból ezt is fel lehet passzintani, de szerintem az alap tárolóban is benne kéne lennie. Az Arch úgyis modern disztró, nem hiszem, hogy sokan használnák PAE-t nem támogató gépen. Nem komázom továbbá, hogy az AUR-ban a pkgbuild csak fakerootal megy, igazi roottal nem. Tudom, hogy ez biztonsági szempontból van így, de ne akarjanak már mindenáron engem saját magamtól megvédeni.
Egyébként meg a gentooba is belekezdenék, de annyi időm nincs. Pedig gentoosként lehetne a sok divatlinuxost magas lóról leosztani
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
Üdv.SSD-re felraktam a Windows-t egy másik HDD-re pedig felrakva a Mint a winyó maradék része pedig adat tárolásra van NTFS.Külön vannak a boot részek.
Az lenne a kérdésem hol lehet azt beállítani,hogy ha Linux alatt vagyok akkor ne tudjon írni a Windows részekre vagy azt,hogy ne is lássa? -
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48
üzenetére
Üdv!
Most működik minden, de ha jól veszem ki a szavaidból, akkor újra akarod telepíteni az egészet? Nem értem minek, de ha nagyon ráérsz, felőlem.
Olyan elő szokott fordulni, hogy ha több meghajtó van a gépben, akkor a Windows rendszerbetöltője a másik lemezre kerülhet. Ezért szokták javasolni, hogy telepítés idejére érdemes minden más meghajtót lehúzni és csak az legyen csatlakoztatva, amire telepítesz! Tehát az esetleges újratelepítéskor érdemes lenne kivenni a HDD-t és csak az SSD maradjon benne. Utána minden mehet az SSD-re, a HDD-t meg használhatod adattárnak. A GRUB-nál a W10 megnevezése aszem normális, illetve ha indul rendesen, akkor úgysem az a lényeg. A boot sorrendnél előre lehetne pakolni, amit ténylegesen használsz. Persze amikor telepítesz, akkor nyilván aszerint kell beállítani.Valamint, ha újrarakod, akkor jó lenne a legelején eldönteni a Legacy / UEFI Boot kérdést és aszerint beállítani. Megvannak utóbbinak, valamint a GPT partícióstílusnak is a maga előnyei, de körülményesebbé is teheti a dolgokat...Lehet akár Legacy is, de ha utóbbi mellett döntesz, akkor ajánlott elolvasni ezt a két írást: [link], [link].
-
Atlantisz48
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Üdv!
Sikerült, körülnéztem a BIOS-ban, és az volt a gond, hogy elsőnek a HDD-ről próbált bootolni, és azon csak a Windows Loader-e volt.
És akkor most már megy. De az helyes, hogy így hivatkozik a Windows 10-re?
Amúgy a Secure Boot ki van kapcsolva, a többi beállítása oké?
A másik pedig, hogy itt kell valamit módosítanom?
És végül, az utolsó kérdés, hogy az úgy jó, hogy újra particionálom azt a 120-gb os SSD-t, és arra rakom a Windows Loader-ét (Az az 500mb os partíció) és a linuxnak a Swap-et. És emellett magát a Windows-t és az Ubuntut.
És akkor a HDD-n csak az adatok lesznek. Szerinted/szerintetek ez így jó lesz akkor?Üdv:
Zoli
-
Rimuru
veterán
válasz
Bandi8bácsi
üzenetére
Milyen particiot torolted? Fog meg kelleni, akarsz linuxot hasznalni? Ha nem akkor windows telepitovel rakd helyre a bootloadert.
-
Bandi8bácsi
tag
En hulye letoroltem a linux particiot. Ha liveban inditom a linux mintet, vissza tudom valahogy ugyeskedni, hogy a windows bootoljon be automatikusan? Most csak a grub rescue jelenik meg bekapcsolasnal.
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48
üzenetére
Ha a LInuxot újraraktad, akkor telepítésnél automatikusan az sda-ra teszi a GRUB-ot, ami felülírja a Windows rendszerbetöltőjét. Ha azt a 2 sort beírtad a megfelelő jogosultsággal nem dobott hibát, akkor az is. Annál a Linux sdax partícióját kell egyébként mnt alá csatolni, ahogy fentebb le volt írva.
Milyen gép, ha újabb, akkor lehet lehet a BIOS-t kéne megturkálni, pl. Secure Boot funkciót kikapcsolni stb.? -
Atlantisz48
őstag
válasz
inf3rno
üzenetére
Igazad van. Megpróbálom úgy, csak mivel olyat még nem csináltam, ezért kicsit tartok tőle. De majd megpróbálom.
Amúgy újraraktam a Linuxot, és utána is csak a Windows akart be bootolni, utána, USB-s Linuxon beírtam azt a 2 parancsot, amivel az sda-t a /mnt alá csatolom, és a Grub ot telepítem. Utána kikapcsoltam a FastBoot-ot Windows-on. De ezek után se jött be a Grub, csak a Windows indult el.
Mit hagytam ki? -
King Unique
titán
válasz
inf3rno
üzenetére
Nálam volt már Windows + Linux dual-bootos gépen GRUB, de ilyen alvó mód problémát nem tapasztaltam. Igaz, csak rövid időre volt fent, mivel én ez esetben jobban szeretem a Windows rendszerbetöltőjét használni. Másik eszközön, ahol csak Linuxok vannak szaporítva, ott nyilván GRUB-ot használok.
Amúgy a Win10-nél folyamatosan jönnek ezek a nagy build upgrade-ek, amiknél panaszkodtak többen arra, hogy utána felülírta a Linux rendszerbetöltőjét...igaz live rendszerről könnyen helyre lehet állítani, de az EasyBCD megoldásnál nincs ilyen probléma. Bár azt úgy szoktam csinálni, hogy telepítésnél a Linux partíciójára rakom a GRUB-ot is, így utána könnyű hozzáadni. Ha nálam eleve nincsen, akkor lehet előtte telepíteni kéne a oda rendszerbetöltőt. Bár van a programnak saját betöltője is, amivel működhet.
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48
üzenetére
Üdv!
Ez a helyreállítás felülírta a Linux rendszerbetöltőjét, azért nem indul. Két lehetőség van:
1. EasyBCD-vel hozzáadod a Windows rendszerbetöltőjéhez a Linuxot
2. Összefoglaló alapján helyreállítod live rendszerről egy terminált nyitva a GRUB-ot. Ahol az x a Linuxos partíció azonosítója, pl. 3 = sda3.
mount /dev/sdax /mnt
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaAmúgy felesleges volt a lapozófájlt HDD-re pakolni. SSD topikok tapasztalata alapján nyugodtan mehet az SSD-re. Max, ha van elég RAM és nem használsz hibernálást, akkor a méretét lehet csökkenteni [link]. Illetve Linux alatt ott swappiness lehetőség [link].
Továbbá dual-boot esetén Windows 10-ben a fast startup kikapcsolása erősen ajánlott [link].
Valamint telepítésnél figyelni kell eleve a BIOS-MBR | UEFI-GPT módra is, illetve egyes gépeken másik OS telepítésekor akár a Secure Boot kikapcsolása is szükséges lehet. + ez a leírás is hasznos. -
Atlantisz48
őstag
Üdv Mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni, a következő ügyben. Nemrég bekerült a laptopomba egy SSD-is a HDD mellé. És ráraktam egy Windows 10-et. Eddig minden rendben volt. De amikor az Ubuntut is telepíteni szerettem volna, (Az SSD-n ki volt készítve a Linuxnak is egy partíció), az installálás után, amikor arra vártam, hogy a Grub betöltődjön egy 0xc000000e hiba fogadott. Utána néztem az interneten, EZ alapján sikerült helyrehozni(Nyitottam egy parancssort a Windows telepítő DVD-ről, és beírtam azt a 3 sort). De így csak a Windows tudom használni. Meg lehetne esetleg azt oldani, hogy a Linuxot is be tudjam bootoltatni?
Jelenleg így van partícionálva:
SSD
70gb Windows 10
30gb UbuntuÉs a maradék a 120gb-ból formázatlan, mert úgy mondták, hogy így is meg lehet oldani, hogy az SSD ne legyen soha tele.
HDD
500MB a Windows lapozófajlainak a helye talán.
2gb SwapÉs a maradék az 1TB-ból az adatok.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Üdv:
Zoli
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Szerintem az ISOnak kene tudni az EFI+BIOS bootot, ez meg van oldva Arch, Ubuntu 14.04, Linux Mint alatt is, mind elindul nalam dd utan.Johogy purintam a beallitasi lehetoseg, nem csinalnak semmi kulonlegeset, nincs mit beallitani azok kivul hogy melyik kepet hova irja.
Azzal hogy a windows mit lat nem tudok mit kezdeni,nalam ez irrelevans(viszont ha van mar egy linuxod ott megcsinalod ugy ahogy akarod es a windows is fogja latni). -
King Unique
titán
válasz
Bicskás
üzenetére
Hi,
Én kipróbáltam a minap ezt a LinuxLive USB Creator programot, a "szivárványost".
Nálam Mint 17.3 Cinnamon ISO-t nem kompatibilisként jelölte meg... de kiírás után be lehetett bootolni róla (notebook - UEFI-Legacy boot). Viszont ez a program inkább perzisztens telepítő létrehozásához javasolt, illetve a Virtualbox cuccokat is rápakolja, így elvileg utána az alatt is használható lesz.Windows alól a telepítő normál kiírásához inkább a Rufus javasolt, amiben beállítható külön a BIOS-MBR | UEFI-GPT mód is. Illetve, ha újabb gép UEFI-vel, akkor az összefoglalóban lévő leírás is hasznos lehet.
Secure Boot kikapcsolásához meg ott a google...[link], [link]. -
-
Lathronos
őstag
válasz
inf3rno
üzenetére
Ha nem lesz kapcsolatban Windows-os pc-vel akkor ext4 a legoptimálisabb, ha igen, akkor NTFS.
(#43969) Iscariah
Na igen, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a debian nem egy "minden benne van ami kell" kezdőknek ajánlható disztribúció, kell hozzá némi tapasztalat. Na meg ott a Google Fordító ugye? Én beszélnek tökéletes nyelv magyar.
-
agy73p
senior tag
válasz
spammer
üzenetére
De az első mondattal együtt kell olvasni: If you don't want to reinstall your OS every nine months or so, install any LTS (long term support) distro like Ubuntu LTS or CentOS. You should definitely avoid Fedora or Arch as they are quite unstable. Én azt gondoltam, hogy azért (és Arch is), mert However if you need to be on the bleeding edge in regard to updates, use Fedora. És ami bleeding edge, az nem nem quite stabil
talán így gondolta.
...They usually occupy up to staggering 1,2GB of RAM on boot - it sounds ridiculous but it's true. "
"Kíváncsi lennék, melyik az, ami 1,2 GB-ot eszik alapjáraton."
Azt gondoltam, de lehet, h rosszul, hogy boot alatt felugorhat a memóriahasználat.
..."De megkockáztatom, hogy egy lájtosabb felhasználással még Xfce/MATE + Firefox is elmegy tűrhetően ennyi RAM-mal."
Sztem nem megy el (nincs rá bizonyítékom, lehet, h rosszul gondolom). Ha - tételezzük fel - az operációs rendszer 0 (nulla) ramot enne, akkor is halálra zabálja magát a Chrome és Firefox, nekem 6-800 Mega alatt meg sem áll a folyamatosan használt, 4-5 nyitott weblap. Talán ezért írja, hogy never run modern web browsers like Mozilla Firefox or Google Chrome, you can actually use Linux on a computer with as little as 512MB or even 384MB of RAM (swap file must be enabled in this case)."
Én meg nem lennék hajlandó swapot használni online böngészésnél, mert ha valamit, akkor ezt mindig is utáltam: visszatérés a nyitva hagyott böngészőhőz és várni, amíg a vinyó kerreg 3 percet, gép nem válaszol.... Az is igaz, hogy a kis böngészőkkel a lapok 90 %-a nem jeleníthető meg megfelelően.Itt egy halom hiba........., az hogy miért kell erősen kompromisszumokat kötni a Linux használóknak.
Nézd el nekem, hogy csak az érdekesség kedvéért olvastam el, próbáltam értelmezni és osztottam meg, természetesen olyan mélységekben sosem fogom érteni és tudni, mint ti.
Viszont van egy csomó olyan dolog, amit örömmel olvastam:
- There is a myth that some distros are "faster" - in fact there are no faster or slower Linux distributions. They all contain the same ingredients - at most they differ by how fast they boot up and shut down...
- All Linux distros are extremely customizable. You can make Fedora look like Mint or vice versa - so it makes no sense to choose them by their looks. Besides, can't you download backgrounds and themes from the net? It's easy!
- Linux distros have its own fonts which don't look the same as your Windows fonts. Besides Linux renders fonts quite differently. Windows fonts starting from Windows Vista are unusable under Linux - you can install them but they will look horrible.
- I generally disable journalling on ext4 partitions - it allows your disks to last longer. -
spammer
veterán
válasz
agy73p
üzenetére
Azért vannak bajok vele:
"You should definitely avoid Fedora or Arch as they are quite unstable."
Bár kezdőnek valóban nem ajánlott mondjuk az Arch, nem azért, mert annyira instabil lenne.
Ezzel szemben ezt írja utána:
"If you want to know the innards of Linux you can try Gentoo or Slackware"Itt már az Arch meg sincs említve, mint mondjuk lehetőség a tanulásra. Instabilabb lenne, mint a Gentoo/Slack, ami előtte ajánlva lett?
De persze később az LFS-t is ajánlotta, ami még hardcore Gentoo usernek is "pain in the ass" volt."There are no stable distros at all (it's the nature of the open source software used in Linux)."
Nincs egy stabil disztró sem? Vajon mit jelent nála a stabil? És miért pont a nyílt forráskód miatt ne lenne stabil?
Talán azért, mert így bárki láthatja a kódot, tesztelheti, patchelheti, könnyebben bugreportolhat?"If you are a privacy/big brother/surveillance concerned person, you should not use Linux - Linux users are easily identifiable (even when using Tor/VPN) since there are too many things a remote website can learn about you using your web browser. "
Hogy mi?
Miért, Windowson vagy OS X-en talán nem tudnak ugyanúgy azonosítani?"If you are an owner of an old computer or laptop (more than 3-5 years old with 1GB of RAM or less), you have to know that modern Linux distros are not that slim. They usually occupy up to staggering 1,2GB of RAM on boot - it sounds ridiculous but it's true. "
Kíváncsi lennék, melyik az, ami 1,2 GB-ot eszik alapjáraton. Szerintem még a full KDE se, nem hogy többes számban beszéljük modern disztrókról. Vannak modern disztrók, amik 70-120 MB-ot esznek, GUI-val (boot után). Nem attól lesz modern, hogy a felület csili-vili, az ablak pörög-forog, meg mindenféle animációkkal van teletömve.
"Let me clarify the previous point. In case you run lightweight desktops like XFCE or Mate and never run modern web browsers like Mozilla Firefox or Google Chrome, you can actually use Linux on a computer with as little as 512MB or even 384MB of RAM (swap file must be enabled in this case)."
Mondjuk ajánlhatna helyette olyasmit, mint a CB++, ami el fog menni 512 RAM-mal is, akár normális böngészővel is, simán, maximum nem lesz ezer lap nyitva. De megkockáztatom, hogy egy lájtosabb felhasználással még Xfce/MATE + Firefox is elmegy tűrhetően ennyi RAM-mal. A Dillo a mai weblapokkal nem használható, a Midorinak is van baja bőven, ezen kívül ma már minden normális böngésző FF vagy Chromium (Webkit/Blink) alapú. Szóval nem sok választási lehetőség van.
"Windows fonts starting from Windows Vista are unusable under Linux - you can install them but they will look horrible."
Vagy csak be kellene állítani a fontconfigot rendesen.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen gépemen csinálja Windows alatt, de nem bootol a linux penröl.
Eszt én sem tudtam hogy Linux disztrót nem mindegyiket lehet kiírni penre, ez nagyon komoly téma, tehát ezért nem bootol neki a linux..
A Linux Mint 14 32 és 64 bites disztrót mondta hogy tetszik neki és ki is próbálja, erre mondtam hogy hajrá.
Ha lehetne mondanál egy párdarab szép disztrót ami penröl bootolna, mert neki a szép asztal felület tetszik és játszani is szeretne.
Köszönjük minden válaszod ha időd is engedi. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha a pendrive boot se jön össze, akkor nem a linux telepítésével akadt el. Windows se menne fel a gépre.
Az alaplap könyvét kell átlapozni és annak megfelelően beállítani a boot sorrendet.Nem mellesleg, ha a gépen nincs OS, akkor honnan van a pendrive-on a linux? Mivel, milyen gépen, milyen OS alól, milyen programmal lett "elkészítve"?
Ez így egy túl-sok-ismeretlenes egyenlet.

-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
iso-t? img-t!

Nem sikerült visszahozni. Bár valami van benne:
cat Public/RASPBERRY_PI_SHRINKED_IMAGE.IMG
???6? !
?%c????%U??X?mkfs.fat ??????)??ONO NAME FAT32 ?w|?"?t
V???^??2?????This is not a bootable disk. Please insert a bootable floppy and
press any key to try again ...
U??X?mkfs.fat ??????)??ONO NAME FAT32 ?w|?"?t
V???^??2?????This is not a bootable disk. Please insert a bootable floppy and
press any key to try again ...
U?????????????A partyciós tábla legalább stimmol:
/dev/disk3 (external, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: FDisk_partition_scheme *16.0 GB disk3
1: Windows_FAT_32 NO NAME 66.1 MB disk3s1
2: Linux 1.3 GB disk3s2A fat partíciót felcsatolva üresnek tűnik.
Amúgy lehet én bénáztam el, pl. nem is ellenőriztem, hogy fent va-e az rsync. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, már beszéltük párszor. És mindig oda jutunk, hogy a KDE-nek plusz hegesztés kell, hogy tudja azt amivel a többi felület izomból elbír

(#43641) Bandi8bácsi
Windows alatt a lemezkezelővel zsugorítsd össze a C-t, legyen partícionálatlan terület a vinyón (SSD-n), kapcsold ki a Fast Boot-ot és mehet a Mint telepítése.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Buvana
üzenetére
Gparted live-ot szedd le, az gyakorlatilag egy minimál live disztró, amiben rögtön indul a gparted partíció kezelő. Az meg pont úgy működik, mint bármelyik Windows alatt megszokott jobb partíció kezelő progi.
Ott tudsz partíciót ellenőrizni / javítani, meg mindent. [link]
olivera88: bootolj be a 3.16-os kernelbe a grubban (ha nincs grub menüd, akkor a shift-et nyomva tartva elvileg be fogj jönni), majd onnan egyszerűen csomagkezelőből töröld le a 4-es kernelt, ezután elvileg magától frissülni fog a grub, visszaállítva a normális állapotot.
Syl: mármint Ubuntun? Igaz nem próbáltam ilyet, de szerintem nem enged root jelszó nélkül telepíteni a Debian, mivel a sima user nem tagja a sudo csoportnak, így aztán abszolút semmit nem tudna kezdeni a géppel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Azért nem csinálja meg magától a telefon csatolását, mert az eOS-ben ez nincs implementálva.
[link] - pont most született erről pár napja bejegyzés a saját oldalukon.
Az eOS egy elég minimalista valami, szerintem ha kényelmes dolgokat szeretnél kezdőként, akkor ne ezt a disztrót nézd meg, hanem egy komolyabbat.Egy KDE-s disztróban az mtp úgy megy, hogyha fent van az a pár mtp-hez kellő csomag (amik meg szoktak lenni alapból), akkor a telefon bedugásakor már nyílik is az eszközértesítő, hogy mit szeretnél vele csinálni, pont úgy mint Windows alatt.
Sőt, Windows7 alatt többször jártam már úgy, hogy a telefon fényképek mappa betöltése közben lehal az mtp folyamat a háttérben, és többet nem tudok semmit kezdeni a telóval. Ilyenkor át szoktam bootolni Linuxra, ott meg tudom tallózni azt a mappát...
-
King Unique
titán
Üdv!
Csináltam egy hülyeséget...

A laptop UEFI-s, viszont a helyi HDD-re xy okok miatt kikapcsolt UEFI és MBR módban lett telepítve a Windows és Linux. Utána vissza lett kapcsolva és ok. Külső SSD-n emiatt szinten MBR alapon volt 3 db LInux telepítve, viszont a 4 db elsődleges partíció korlátja miatt, át akartam állni GPT-re. Persze előtte csak kipróbáltam úgy, hogy egy pendrive-ra telepítettem fel az Ubuntut UEFI ás GPT módban, arra téve a Grub rendszerbetöltőt is . Sikeres is volt, telepítésnél látta a HDD-s partíciókat, restart után el is indult. Viszont, mivel be van kapcsolva az UEFI boot, csak az Ubuntu indítható...ha nincs rátéve a pendrive, akkor fekete képernyő és Grub hibaüzenet. F2-vel nem tudok belépni az UEFI-be, csak F12-vel lehet a boot eszközt kiválasztani, ahol az Ubuntu van az első helyen és gondolom amiatt van a probléma. Ha kiválasztom a HDD-t, vagy SSD-t, akkor probléma nélkül indítható a Windows és a többi Linux is.
Tehát a kérdés, hogy vissza lehet ezt valahogyan állítani

-
lev258
veterán
válasz
olivera88
üzenetére
Normál esetben ez történik, ha nem kapcsolod ki az opciót. Kivétel az újraindítás és a Windows frissítés kikapcsoláskor. Én legalábbis ezekről tudok. De ki tudja, ha kitalálják a Microsoft-nál, hogy patch-eljék ilyen állapotban, akkor lehet teljesen átállnak erre (a felhasználó mindebből csak annyit lát, hogy gyorsabban boot-ol a Windows, pedig ez csak átverés).
-
olivera88
veterán
Amióta Win10 van Debian mellet, találkozom ilyen üzenettel mikor megakarom nyitni az egyik Windowsos partíciót, és nem engedi megnyitni. Valami Windows fast restartot ír meg hibernálás, én nem szoktam hibernálni a Wint, az fast restart lehet a gond.
[link] -
nickedez89
senior tag
Sziasztok!
Volna egy kis gondom, windows 10 mellé szerettem volna telepíteni a LinuxMint 17.3 Cinnamon-t ami sikerült is!
Csak éppen valamit elronthattam mert a Grub nem települt!
Szépen elindul a Mint, de nem tudok bootolásnál választani ugye hogy melyik rendszert szeretném indítani!A partíciók sértetlenek, ugyanis még telepítés előtt hagytam helyet a linuxnak (partícionálatlan terület formájában) és oda lett telepítve.
A windows-os "rendszer számára fenntartott terület" és a fő partíció is sértetlen.Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám esetleg utólag a Grub-ot telepíteni ?
-
válasz
King Unique
üzenetére
Nem baj, ezt a poent el kellett sütnöm, főleg ha valakinek redmondi ip-címe van!
!Ettől függetlenül mindenképp Te vagy az a Wines, aki a leghasznosabb a Linuxos kezdőknek.

Dual-bootról jut eszembe, épp ezeket nézegettem, de UEFI-t még nem próbáltam soha.
Dual-boot Windows 8 and Linux Mint 17 on a PC with 2 disks and UEFI firmware
How to dual-boot Linux Mint 17 and Windows 8 on a PC with UEFI firmware
-
King Unique
titán
Ha csak 1 db Linux van, akkor EasyBCD-vel könnyen hozzá lehet adni a Windows Boot Manager listájához és az majd berántja.
Nálam is így van fent a Mint.
Persze ehhez először le kéne cserélni a Grub-ot a WBM-re. Win10 telepítőt bebootolva kéne helyreállítani az MBR-t [link]. De, ha UEFI és GPT, akkor van ahhoz is külön leírás! -
cigam
titán
Hogyan lehet megoldani a Windows és Linux együttélését úgy hogy titkosítva legyenek?
W10pro-m van, logikus választás lenne a bitlocker, de nem szereti a dual boot-ot(grub-tól kifekszik, kéri a helyreállítási kulcsot.). Linux-on pedig titkosított LVM-et használnék(?). Össze lehet őket passzítani valahogy? -
N0zer0
senior tag
válasz
inf3rno
üzenetére
Elvileg megoldható, hogy külön HDD-kon azonos legyen a jelszó, viszont nem úgy, ahogy te gondolod. Létre lehet hozni LVM-et, ami alá be lehet szervezni nem csak több kötetet, de úgy tudom, hogy több HDD is alkothat egy kötetet, mégse ajánlom, mert szerintem csak megbonyolítja jobban az életed, mint egyszerűsítene.
Nálam úgy volt, hogy volt egy titkosítatlan boot partíció (ez nem lehet titkosított, mert a rendszer nem tudna elindulni), aztán egy LUKS partíció, ami lefedte az egész maradék tárterületet. Aztán ezen a LUKS partíción lett egy LVM, rajta egy root, egy home, és egy adatokat tartalmazó kötet (logical volume). Így csak egy jelszót kellett beírnom a rendszer indulásakor. Működött Kubuntu és Arch alatt is. Persze ez csak egy HDD-s történet volt, és csak annyit nyertem vele, hogy nem kellett minden partícióhoz újra a jelszót beírni. Még az is lehet, hogy kitrükközhető, hogy csak egy jelszót írsz be, de azt az összes titkosított partícióra alkalmazza a rendszerbetöltő.
A VeraCrypt nem olyan jó megoldás, mint a LUKS, ha már nem fogsz windowsozni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zserrbo
üzenetére
Ha már van 2TB helyed, akkor szerintem ne sajnáld és adj kicsivel többet a rendszerre, meg főleg a /home-ra (ha jól tudom abba mennek a telepített programok). Elég hamar meg tudnak hízni ezek, már egy komolyabb játék is 10GB simán megvan. A swapnek akkor lehet jelentősége, ha kevés a memóriád, vagy memória zabáló programokat használsz. Az is lehet egy picit több.
Ami nálad még érdekes lehet, hogy GPT-s lemez kellhet az MBR helyett. 2TB felett az MBR nem működik, ez a lemez meg pont határon van. A GPT-hez kell egy külön biosboot partíció, ami 2MB, illetve UEFI-s vagy hibrid BIOS-os alaplap. Kell még neked egy /boot pírtíció, ami 200MB, gondolom a GRUB-nak. Ezeket nem tudod titkosítani, minden mást igen, és javasolt is, ha nem szeretnéd, hogy bárki hozzáférjen az adataidhoz.
Én a helyedben hosszú távon vennék egy SSD-t, és a rendszert, home-ot meg swap-et átraknám oda, az adatokat meg külön HDD-re. Én legalábbis most ezen dolgozom. SSD-vel sokkal gyorsabb a boot és a program indítás is, meg az adatoknak tudnál egy stabil RAID-et csinálni még 2 ugyanolyan vinyóval, a rendszer meg elmenne RAID nélkül. Már ha sok fontos adatod van. Ha nem, akkor a fontosabbakról elég backupot csinálni pendrive-ra bizonyos időközönként.
Szvsz. nem egy nagy váltás ez a mountolás, valamivel másabb a logikája, mint a windows-os meghajtós megoldásnak, de nagyon hamar bele lehet szokni. Nekem legalábbis pár nap alatt sikerült, most így néhány hónap után meg teljesen természetesen jön.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
üzenetére
NTFS partíciókat már sokszor méreteztem át különféleképp. Ment Windows alól és OS-en kívülről is. Ha hasonlóképp megy egy külső programmal vagy akár win alól, akkor jó.
Annyi az egész, hogy kezdő linuxosként még nem tudom belőni tökéletesen az igényeimhez a méreteket és lehet átméretezném egyszer később. Az LVM-ről és a Btrfs-ről csak keveset tudok, ezért nem próbálkoztam vele.
GPT partíciós tábla van, mivel UEFI-s a bios. -
King Unique
titán
válasz
inf3rno
üzenetére
Hát, ha Linux topikban kérded, akkor adja magát pl. az Ext4. Vannak külső driverek, amikkel a Windows is tudja kezeli az ExtFs-t. Viszont a beépített LUKS meghajtótitkosítással már nem nem birkóznak meg. Hasonlóan a Windows gyári Bitlocker titkosítása sem igazán férhető hozzá Linux alatt. Én próbáltam többször is, vannak a neten leírások, de sehogy nem akart működni egyik sem... Ha titkosított partícióhoz akarsz mind2 rendszeren hozzáférni, akkor —► NTFS | Ext4 + VeraCrypt.
A Veracrypt Linuxra történő telepítéséhez van leírás a neten, legegyszerűbb terminálból: [link]. -
Gery1987
őstag
Sziasztok!
Van olyan hogy egy program Linux alatt nem jól működik míg a Windows-os tesója igen?
Unetbootin. Ezzel csináltam még Win10 alatt egy boot pendrive-ot hogy feltehessem a Linux-ot a gépemre. Simán meg is csinálta, felment.
Viszont Linux alól mindig boot error-ba futok még Windows telepítéskor is, és akkor már Linux-ról csináltam ezt.
Egyébként van hogy OS szinten sem áll le a gép azért akartam a 15.10-et 14.04 LTS-re cserélni.
Ha az a baj amire gondolok akkor hogy oldjam meg? van Linux alá valami jól működő megoldás vagy kell ehhez mindig egy Windows-os gép?
Köszi a segítséget!
-
-
Rimuru
veterán
válasz
Wiz Khalifa
üzenetére
Nem kellene gondnak lenni, ha megis akkor eleg csak az ntfs-3g csomagot felrakni.
Letolto gepnek biztos hogy kell egy Elementay? plusz ha nem akarod mashol (windows alatt) hasznalni a particiot/vinyot ahova toltesz szerintem megfontolando lenne nem ntfs-t hasznalni. -
zserrbo
aktív tag
Hogy írjam ki Windows alól az Ubuntu 15.10 64 bites verzióját UEFI módban, hogy a manuális partíció létrehozásnál kiválaszthassam az EFI partíció fajtát?
Rufussal tudok csak GPT-t választani ezzel ment is a Debian kiírása. Biosban beállítottam, hogy csak UEFI módban menjen a pendrive, mivel nekem most ez kell. Így Debian alatt létre is hozta az EFI-t. Ubuntut nem tudom kiírni GPT-t választva rufusban, mert kiírja, hogy "When using UEFI target type only EFI bootable images are supported ..." csak magyarul, ezt most a netről másoltam. Pedig 64 bites Ubuntuval próbálom, igaz a magyar nyelvre állított verzióval, de akkor is.
-
ooszi
senior tag
az 1tb hdd le fel toltes, a 2 tb hdd plex media server adat tarolas.
de ha igen, akkor egy NTFS partíció sem árthat ezt egy kicsit bovebben is leirhatnad mert van laptop tablet ami windowsos, megosztas szukseges lenne.
-
Sicér
tag
Nah kérem elkészültem a dologgal.

Több órás utánajárás, kérdezősködés, és ehhez hasonló dolgok után a következő eljárás vezetett célra:
Nem jó, ha a Windows telepítővel hozzuk létre a partíciókat, legalábbis én ezt tapasztaltam.
A Gparted-et elindítva láttam minden partíciót, közöttük a Win telepítővel létrehozott/az Ubuntunak fenntartottat is. Szóval gondoltam akkor itt és most meg is partícionálom "ext4"-re gyorsan. Ezzel nem is volt gond, egy-kettőre megoldotta, de sajnos ezzel párhuzamosan az előzőleg feltelepített Windows partíciókat le is gallyazta.
Volt is káromkodás, odalett 2 órás munkám. Na mindegy, gondoltam, megoldom újból, de akkor hogyan tovább?
Egy huszárvágással a Gparted alatt az összes eddigi partíciót töröltem, a merevlemezt nulláztam. MBR partícionálást választva létrehoztam a kívánt részeket: 100GB fenntartva a Win-nek, 6GB linuxswap, 94GB ext4 az Ubuntunak, a további 7xxGB pedig NTFS.
Miután ez megvolt, akkor pendrive csere, feltoltam a Win-t, utána pedig az Ubuntut.
Most minden OK, megvan az un. "Lila GRAB", indításnál kiválasztható a megfelelő operációs rendszer.Szóval nekem ezt a rögös utat kellett végig járnom ahhoz, hogy elérjem a célomat.
Remélem segít másoknak, akik ugyanilyen, vagy hasonló problémával küzdenek.
Persze könnyű dolgom volt, mivel nem kellett előtte adatot mentenem, mert akkor sokkal nehezebb lett volna.
-
Boyrob
csendes tag
Hello.
Pár napja én is ezzel küzdöttem, ki is raktam ide de érdemben nem tudtak segíteni.
Én végül úgy oldottam meg hogy nem a 120Gb SSD-re raktam a Linuxot a Windows mellé hanem egy másik 60GB SSD-re a boottal együtt, tehát a Windowsos SSD-hez nem nyúlt így.
De esetemben egy asztali gép volt, ugye ez nálad nem fog működni, esetleg egy OptiBay keret és egy másik HDD oldaná meg a gondod így, de ennek a kedvéért aligha ruháztok be rá.Én próbáltam mindent, GPT-MBR konvertálást oda vissza, MBR Recovery de semmi nem oldotta meg a problémát. Érdekes hogy a Linux Live módban a fájlkezelő látta a particiokat és talozni is tudtam, de a Gparted nálam is azt mutatta hogy particionálatlan az egész lemez.
Sok reményt nem fűzök hozzá, de ha sikerül megoldanod feltétlen oszd meg mert többeknek is volt már ilyen problémája ahogy olvasgattam a témában, de igazából megoldást nem láttam rá. -
King Unique
titán
válasz
agy73p
üzenetére
Ext fájlrendszereket is tudja kezelni a Windows a megfelelő driverekkel. Én Ext2Fsd-t és Paragon ExtFS-t használom. USB 3.0-án tesztelve, meglepően jól kezeli a Windows írás-olvasás tekintetében az Ext4-et [link], [link].
Ext2Fsd-nél van egy bug Win10 TH2 alatt, ami miatt nem lehetett csatolni az Ext4 partíciókat (belefutottam én is), de már látom foglalkoznak vele.
Amúgy meg +1 az NTFS-re.
-
válasz
agy73p
üzenetére
Annyiban félhibaernálás, hogy nem zárja be a nyitott file-okat pl., nem választja le a partíciót, így más cucc (ntfs-3g pl Linuxon ) nem tudja azt felcsatolni (vagy ha más Windows, akkor lemezellenőrzést is kiált egyből). Olyan, mintha nem szabályosan állítottad volna le a windózt.
-
lev258
veterán
válasz
agy73p
üzenetére
Windows 8-nál bevezették azt, hogy a "hagyományos" kikapcsolás valójában egy félhibernálásos állapot (ez nem felfüggesztés/alvó mód/hibernálás), így gyorsítva meg a rendszerindulást. Ez a fastboot. Ki lehet kapcsolni ennek alkalmazását Windows-ban, csak mivel a legtöbben azt se tudják, van ilyen, így nem szokták. Viszont amikor több különböző rendszer használ egy partíciót, akkor ez problémát jelent.
-
agy73p
senior tag
válasz
lev258
üzenetére
Köszi Neked is és spammernek is, de pont a töredezettségmentesítést utáltam mindig a windowsban, ha lehetne, elkerülném. Mondjuk itt nem nem ír és töröl róla folyamatosan a operációs rendszer, bár nem tudom, hogy konvertáláskor hagy-e szemetet.
Szerk:
Mi az a fastboot? Amikor az oprendszer 2 mp alatt kilép, mintha kikapcsolta volna, de valójában csak felfüggeszt? Ilyenkor zárol és más nem fér hozzá? -
lev258
veterán
válasz
agy73p
üzenetére
FAT32-a maximális fájlméret 4 GB, tehát ez kiesik
ext2/3/4-Windows alatt a megfelelő kiegészítő felrakásával kezelhető, adatok esetén talán nem vészes, de ilyen rendszerpartícióra nem engednéd rá a Windows-t
UDF-optikai lemezek esetén használják, hagyományos felhasználásra még nem láttam példát
NTFS-ha van Windows is, tudod töredezettség mentesíteni, valamint viszonylag könnyen kezelhető bármely rendszer alatt -
agy73p
senior tag
Milyen partíciót célszerű létrehozni egy vinyón, amit lát Windows és a Linux is, esetleg Mac? Most ntfs van, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy az lenne a legjobb. Több száz GiB-ről lenne szó, de nem haladja meg az 1 TB-ot, viszont sok nagy méretű digitalizált videó fájl (13 GiB avi) is lenne, nem tudom, hogy
- FAT32 szóba jöhet-e, (érdemes-e, nem ismerem a korlátait),
- ext 2,3,4 a win miatt nem jöhet szóba, ha jól tudom,
- UDF-et nem ismerem, használ valaki ilyet? -
Boyrob
csendes tag
Sziasztok.
Régi laptopomon Windows XP mellé telepítettem Linux Mintet gond nélkül, most lecseréltem és az IBM Thinkpad 400 laptopra, vettem bele 160Gb SSD-t és Windows 7 + Xubuntu gond nélkül megy.
Most az asztali gépre került volna a sor, 120Gb SSD van benne, Windows 8 rátelepítve GPT particioval mert csak úgy hajlandó, előre particionált meghajtóra nem enged telepíteni. Az megy is gond nélkül, lemezkezelőben vissza is tudom méretezni a particiot amin a Windows van hogy legyen hely a Linuxnak. De amikor mellé akarom telepíteni a Linuxot nem látja a particiot, illetve Gparted észleli hogy valoszinűleg GPT particioval van dolga, de nem látja - pontosabban formázatlan lemezterületnek írja.Próbáltam másik meghajtót is, most van benne egy 60GB SSD-is, ha arra telepíteném a Linuxot akkor meg lehetne oldani a Dual boot-ot. Mert így sem látja a Windowsos particiot - rendszert...
A Windowsban kikapcsolva a gyors indítás, BIOS-ban nincs Secure Boot kapcsolo.
Egy ASRock 980DE3/U3SE alaplapról van szó!Valakinek volt már eféle problémája?
Ha Windowsban átkonvertálom GPT - MBR particióvá akkor is ugyanez a helyzet. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Akkor vmi miatt nem tudott a rendszer az IDE meghajtóról bootolni. Pedig nálam is akad otthon még egy régi PC, amiben IDE Sony-NEC író van, de simán bebootol CD/ DVD-ről Linuxot és Windowst is egyaránt.
Viszont az megint érdekes, hogy USB 2.0 külső ODD-ről megy a dolog, de USB 2.0/ 3.0 pendrive-ról már nem...vannak azon a gépen furcsaságok.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Egyre érdekesebb ez a dolog nálad...
Windows alatt a Nero ki tudja jól írni, illetve én is az Imgburn programot használom az újabb Windowsok alatt is. Ennek simán működnie kéne, feltéve:
- Tud a gép DVD-ről botoolni és boot sorrend jól van beállítva? (vsz igen)
- Jól lett-e kiírva a lemez? Nem sima adat módban, hanem direkt, képfájl írása lemezre.
- Nem-e sérült a letöltött ISO fájl, illetve újraírható DVD nem-e hibás?Újraírható DVD-knél én már szívtam még a márkásabb Verbatim +/- RW-vel is, nem akart róla menni a telepítés, elakadt stb. Majd kiírtam egy jobb sima +/- R lemezre, azzal meg simán ment. Ha már sokszor volt újraírva, főleg a hitványabb termékeknél nem meglepő, ha nehezen olvassa a meghajtó. Nálam pl. a notiban lévő kis slim DVD író egy rakás sz@r... a jól megírt lemezt is nehezen olvassa, a külső 5,25" USB-s pedig hibátlanul.
A Pioneer írók, főleg a régebbiek pedig egész jók. De lehet az írási sebességet sem árt néha állítgatni, mert a régebbi meghajtók általában lassabb tempóban produkálnak jobb írásminőséget, az újabb 22x-24x csodák meg közepes, vagy akár gyorsabb írásra vannak belőve. -
kkdesign
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Értem, rendicsek.

Még annyi kérdésem lenne most egyelőre, hogy ha Windowsban beállítgattam a progiban az ssd dolgait, akkor most linuxon kellene valamit állítanom neki? bármiféle ssd beállítást? ha igen akkor hogyan, hol?
(Most feltette sikeresen, grubban is benn a windows is.(egy kérdés, melyikről kell indítsam a windowst? 2-t sorol fel, a rendszer szamara fenntartottat, és a teljes ntfs-t is) azért kérdezem mert majd arra akarom az alapértelmezett oprendszert rakni a grubban, de ez majd a délután szénája lenne

-
spammer
veterán
válasz
kkdesign
üzenetére
7 GB minimum, de adj neki legalább 10-15-öt szerintem. HDD-re nem tudsz külön telepíteni programokat, azok a gyökérbe ( / partíció) települnek. Ha Win mellé teszed, akkor a GRUB felülírja a Win bootloaderét. A GRUB-ban kiválasztható a Windows (normális esetben). SWAP attól függ, akarsz-e hibernálni, illetve hogy mennyi a RAM és mikre használod a gépet.
-
törölt tag
válasz
kkdesign
üzenetére
Milyen sorrendben lett telepítve a két rendszer?
Nekem ebből a leírásból úgy tűnik, hogy nincs grub. Azaz ha az SDA indul, akkor indul a win, ha az SDB akkor meg nincs grub.Biztonsági játék:
-Live rendszer, valami partíciókezelő, leveszed az összes partícióról a boot flag-et. (Windowsul mondva ne legyen aktív partíciód)
-Biosban be kell állítani, hogy az SDA bootoljon.*
-Windows fel.
-Bios átállít, SDB legyen a boot.*
-Ubuntu fel.
-Így hagyni, használni.*Ne egy alkalomra, véglegesre.
-
kkdesign
senior tag
válasz
üzenetére
(#41587) xors: Nekem pont így volt általánosságban, csak annyiban volt más hogy a D:\ nem GPT particio. (Ez gond lehet? vagy egyáltalán tudhat ilyet a gépem?) No meg nálad D:\ ; Other(ez mi?); Ext4, SWAP. nálam nincs other, és a swap van előrébb majd utána Ext4.
Aki már rutinosabb, tőle kérdezem leginkább, az eltérésben van hibaforrási lehetőség?
(#41588) T_chris:
Bemásolom amit fogalmaztam másik fórumra, hogy hátha, de aztán onnan sem jött megoldás, remélem nemgond hogy másolom, hosszú lenne újrafogalmazni
A Gond egy Windows - Ubuntu Gnome LTS dualboot rendszer kialakításából fakadt
Laptopról van szó, DELL n5110 ;i7,525m geforce, 8GBram; amelyben a hdd helyén SSD, a DVD meghajtó helyén pedig HDD van.SSD-n rajta van a Windows 10. Ez az SDA
HDDn pedig elöl NTFS Adatok, majd SWAP, majd EXT4ben az Ubuntu. Ez az SDB
A Grub volt telepítve SDA-ra, SDBre, SDB6ra(ext4 Ubuntu van ezen)
Ha nem SDA-n van a GRUB:
1, Betölt automatikusan mindent figyelmen kívül hagyva a Windows.
2, EasyBCDvel Windows Bootmanagerjével Ubuntu betöltésekor illetve előtte a grub megjelenítése előtt egy Grub4dos fogad, amelyben csak az ssd-t látja, nem tudom elérni a hdd-t.Ha SDA-n vana GRUB:
Akkor nem tölt be semmi, elszúrja a bootolást, nem jelenik meg, csak a Grub Rescue. Ilyenkor a lilo mbr fixer 2 parancsával visszalehelem az életet az sda-n lévő windózba, és akkor az a felállás van, hogy nem lát semmi mást csak a Windowst.
SDA-ra telepített grub esetében az újraindítást követően úgy néz ki, hogy megváltozik az eszközök azonosítója.
Bootsorrendet állogattam minden lehetséges ésszerű állapotba, boot repair program dolgai kiaknázva, nem hozta rendbe.
Ezt most úgy írom, hogy ez volt, és már letöröltem a linuxos dolgokat, de szívesen próbálnám újra, de jólenne előtte tisztán látni
-
xors
senior tag
válasz
kkdesign
üzenetére
A GRUB az SSD -n van. Ha jól emlékszem mikor telepítesz egy linuxot akkor az automatikusan kicseréli a windowsos bootloadert GRUB -ra, mert ugye a windows bootloadere nem hajlandó linuxot indítani.
Régebbi gépeknél lehet hogy van gond a HDD caddy -vel, de az én gépem is kb 3éves lassan és simán felismeri, hogy nem DVD író hanem HDD van benne, és bootol is róla ha kell.
Amúgy így néznek ki a partícióim: [link]
-
kkdesign
senior tag
Nekem tippemre MBR-es mert az MBR-t javítom liloval ha elszúrom a dolgokat

Nekem is ez a felosztás van a laptopomban.
De arra próbálok rájönni, hogy miben akad el az enyém, amiben a tiétek nem.(#41580) xors neked hova van téve a grub? látom ssd Windows hdd linux, de hova tetted a grubot rajta? és a BIOS ban nektek is a cd dvd-t írja ki a dokkolt hdd neve helyett?
(#41581) T_chris köszi az infókat, mixelve neked szánt részek is vannak feljebb
Nekem uefi nincsen még rajta illetve nem tudok róla hogy lenne és szerintem nincs is.
amikor ti elindítjátok a gépet, Grub fogad ugye? Xors főleg Tőled kérdezem, hogy te simán az sda-ra a windowshoz tetted a grubot először, vagy neked bootol a gép a hddről is ami dokkolóban van? Minden nehézség nélkül mentek a dolgok, vagy szenvedtél hogy ez így működjön?
-
törölt tag
válasz
kkdesign
üzenetére
Nálam laptop van. Asus X54H.
HDD kiment a DVD helyére, HDD helyére SSD.
Biosban UEFI ki. (Azt hiszem, de ha ezt megírtam nyomok egy rebootot, és megnézem.)**Rendszer:
SSD:
GPT Particiós tábla.
1. Rendszer számára fenntartott izé
2. Windows 10 Insider Prewiev 99**100-as (azóta legfrissebbre frissítve)
3. Ubuntu 13.10 (azóta legfrissebbre frissítve)
HDD:
1. Linux swap
2. 95GB Ext4, valamikor /home volt. Ma már csak tároló.
3. A maradék a D: meghajtó.Klasszikus /home-ot nem használok, a dual boot miatt számomra jobb a D meghajtóra szervezni a dolgokat.
Telepítés:
1. Windows 10 ahogyan csak akarja, de a megadott partícióméretre.
2. A telepített Windows rendszeren a Fastboot-ot ki kell kapcsolni.
3. Linux kézi vezérléssel.**Azaz a hova települjön ablaknál megadtam a / helyét, és méretét.
Szerk:
** Igen. Ki kellett kapcsolni. Közben eszembe jutott, hogy mivel be volt kapcsolva a Win telepítésnél, ezért nem indult az ubi telepítő.
Emiatt ki kellett kapni a Win10-es drive-ot, hogy ne legyen rendszer ami fogja a bios-t. Ekkor be tudtam lépni kikapcsolni az uefi-t, ssd vissza, ubi telepít. Örül. -
xors
senior tag
Sziasztok!
Adott a laptopom 250GB SSD és egy 500GB HDD.
SSD -én van a WIndows 7
HDD -n van egy Kali Linux játszadozni (100GB -os külön partíción)
Grub bootloaderrel indításkor tudok választani a Windows és Linux között.A kérdés: Fel szeretnék telepíteni még egy Linuxot (Pl Chakra os). Csinálnék a HDD -ből neki egy saját kis partíciót (Mini Tool Partition Wizard ügyesen tud szeletelni már használatban lévő partíciókat
) és arra tenném fel.
Meg tudom csinálni ezt, hogy Grub betöltőm megmaradjon, csak most már 3 rendszer közül tudjak választani indításkor?Előre is köszönöm a segítséget!

-
Gyb001
senior tag
válasz
Gyb001
üzenetére
Újab segítséget szeretnék kérni

Egy usb hddre másolás közben elment az áram. Azóta a debian nem hajlandó fölcsattolni.sudo mount -t ntfs /dev/sdc1 /mnt/ntfs
$MFTMirr does not match $MFT (record 0).
Failed to mount '/dev/sdc1': Kimeneti/bemeneti hiba
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details.Windows gond nélkül fölismeri. chkdsk et futtattam rajta,ntfs-3g föl van telepítve. Ötlet?
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Annyi a trukk hogy a pendrive csak arra van hasznalva hogy betoltse a kepfajlt (ramdiskbe), utana nincs ra szukseg, es mivel nem a pendriverol fut a rendszer nem is "zarolja" azt. En igy hasznalom, viszont ez is egy komprumisszomos megoldas. Azert nem irtam rola blogba mert igazabol nem sokan hasznalnak, kezdonek nem is valo, aki meg ert hozza nelkulem is osszehozhatja.

"Illetve még egy olyat ismerek, hogy live rendszernek lecsípni egy X GB-os pírtíciót és a többi meg maradhat adattárnak, akár NTFS is. De ezt csak Linux alól tudtam megcsinálni" - pontosan igy van nekem is, az hogy Windows alatt nem lehet megcisnalni pedig nem erint.
sdb
├─sdb1 vfat PEN 2,5G
└─sdb2 ext4 LiveUSB 1,3G -
lev258
veterán
válasz
freaghill
üzenetére
Lényeges, hogy a Windows csak elsődleges partícióra települ. Korábban talán az se ártott, hogy az a lemez elején legyen, de ez utóbbi talán már nem szükséges. Viszont ha sikerül feltenni, készülj fel arra, hogy a Linux boot kezelőjét (a Grub-ot) is újra kell telepíteni.
Ezért könnyebb mindig úgy, hogy először Windows és csak aztán Linux. -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, az jó program, én is használom. Viszont az is "elcseszi" a partíciót, hogy utána a Windows nem ismeri fel és 3rd party partícionáló / diskpart programmal kell törölni, majd újrapartícionálni. Igaz, nem akkora probléma.

De a Rufus ilyen téren jobb, azt elég utána csak törölni / formázni. igaz van pár olyan disztró, amit csak előbbi program tudott kiírni.(#41402) Sub-ZeRo: "Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol."
Ez is inkább gép és vsz BIOS/ UEFI beállítások függvénye. Én pl. simán tudok 3.0 portról is telepíteni, sőt 3.0 portról 3.0 pendrive/ külső HDD + OS kombót is futtatni.
De valóban a 2.0 az általánosan ajánlott."Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!!"
Diskpart (clean), vagy egy külső partícionáló program simán megcsinálja.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Windows alatt csinálod az USB writert is próbáld ki + az usb-t is váltosztad meg. Vagyis más usb-be dugd be, mint eddig. Egy másik pendrive-ot is próbálj meg szerezni és azzal is próbálkozz meg.
Vagy van az universal usb installer nevű program. Én azzal is szoktam penre isot írni.
Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol.
Boot-nál nekem az F12-őn van az a funkció, hogy változtathatok miről boot-oljon és ott a pendrive-ot kell kiválasztani. Biosban be kellene állítani, hogy usb-ről bootoljon.
Ezeket meg kellene nézni, megpróbálni.Amúgy nagyon gyanús, hogy a pendrive nem az igaz. Cseréld ki egy másikra.
Figyelj oda, mert az usb writer az egész máshogy írja ki az isot penre, mint a többi. Ha formázni szeretnéd, akkor lehet hogy csak 32 mega, vagy valami hasonló méretet enged meg, ha kiírtad rá az isot. A sajátgépnél csak ennyi jelenik meg. Én sajnos linux alatt tudtam csak visszahozni a maradék 3,5 gigát. Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!! Figyelj oda!!! Ellenben működött a pendrive-ról a linux! Ha másik isot szeretnél felrakni a penre, akkor a writer tudja formázni a pent újra és újra ráírni az isot.
-
lev258
veterán
válasz
kkdesign
üzenetére
Nem azon múlik. Ahogy látom, az ilyen megoldások ezzel járnak. OS alatt adattárolóként felismeri a rendszer, de BIOS szinten nem megy a dolog és a boot sem.
Még annyit megpróbálhatsz (ismét a Windows boot-ot kinyírva), hogy a két grub-os lépésben sda-ra cseréled és reméled, hogy a Grub így is le tudja kezelni a dolgokat. Minden más parancs maradjon. És kérem akkor majd az üzeneteket is. -
kkdesign
senior tag
válasz
kkdesign
üzenetére
Probléma megoldva, Windowsból írok.
The method to fix the MBR is:
1. Boot the machine using the Live USB/CD.
2. Install lilo
sudo apt-get install lilo
3. Fix the MBR using lilo using the command:
sudo lilo -M /dev/sda mbrEnnyitől betöltött a windows helyesen.
Mostmár akkor lehet újrakezdeni a Grubos dolgokat

-
malnabokor
senior tag
válasz
spammer
üzenetére
Köszönöm szépen, a Xubuntu tökéletesen fut.
Hozzáférni az eredeti lemezhez viszont sajnos már nem, utána is néztem a problémának, a Windows hibernálása miatt létezik egy hiberfil.sys. A megoldás szerint:
"use this in the terminal , even if u cant access windowssudo ntfsfix /dev/sdXY
where XY is the partition"Írják, hogy XY helyére mehet pl sda1 sdb2, és az is megvan, hogy a betű jelenti a fizikai meghajtót, viszont tudtommal van egy rejtett/vagy valamilyen partícióm, amiről a teljes alap géppel szállított windows jön be helyreállításkor. Plusz van egy 32Gb-os ssd, ami egyfajta gyorsító a gyakran használt fájloknak, de ez sincs külön feltuntetve. A kérdésem, hogy ezek bekavarhatnak-e, vagy csak ahhoz nyúl a linux, amit lát? (Tehát van egy merevlemez és pendrive, és akkor nekem az sda1-et kell használnom).
-
kkdesign
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Leírom újra:
SSD ebből áll: Windows betöltő rendszer számára fenntartott ÉS Maga A Windows. semmi más nincs rajta még. Ez az SDA, ezen belül van számozva de ezt tudjátok.HDD ebből áll: Adatoknak való NTFS meghajtó, SWAP, EXT4es Ubuntu {{csatolási pont az a / lett }}.
Ez az SDB.
A Grub az a HDDre került, de oly módon ahogy itt van. a Számozatlan SDBre, a hdd gyökerébe, jobban nem tudom kifejezni...EasyBCDről:
ELSŐ PRÓBA:
betölteném én neki az Ubuntut. De kiválasztom, hogy Grub2, Ubuntu néven, ééééés lehetőségként az ext4et megadom, akkor amit kapok, az az, hogy<grub>: _ <- ide tudok akkor írni és egy fekete képernyőn van mindez.
MÁSODIK PRÓBA:
ha a lehetőségnek nem az ext4et adom meg, hanem ahogyan a program nevezi [ lemezmeghajtó "2" ] , azaz ez maga a teljes sdb, akkor köszipuszi módon a program hibát észlel és leáll. Pedig láthatjátok a képen, a Grub ide lett téve!
Ennél tüzetesebben nem tudom elmondani.

-
King Unique
titán
válasz
kkdesign
üzenetére
Na, itt már én is elvesztettem a fonalat...
Windows-Linux dual boot esetén, ha meg akarod tartani a WBM-et (Windows Boot Manager), akkor a Linuxot feltelepíted egy külön partícióra (pl. sda3) és a Grub is megy az sd3-ra. EasyBCD-ben, ha hozzáadod az Ext4-es sda3 partíciót, akkor azon rajta lesz a Grub is és simán működik a dolog.
"hanem a lemezmeghajtót magát, akkor fogja magát és elszáll a program. Pedig oda van téve a Grub, szóval ez így eléggé öngól."
Ha sda-ra van telepítve a Grub, akkor eleve lecseréli a WBM-et és a Grub lesz az alapértelmezett rendszerbetöltő. Akkor már hiába EasyBCD-zel. Mellesleg a Grub is be tudja tölteni a Windowst.
Írtad SSD-n lenne a Windows és HDD-re menne a Linux. Most akkor mit hova telepítettél, milyen lemezazonosítóval, mert ez nagyon nem világos??
Ha pl. a másik meghajtóra, sdb1-re ment az Ubuntu, a Grub meg sdb-re, akkor elvileg EasyBCD-nek azt is hozzá kell tudni adnia a WBM-hez, de ha sdb1-re rakod, akkor meg főleg. -
kkdesign
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Olyan indíttatásból, hogy eredetileg egy Windows rendszert tartalmazó C:\ és egy sima Adatok D:\ volt az egész gép. C:\ SSD; D:\ HDD és slussz. namost Windowst totálban NTFSbe használtam mind2 meghajtón.
Linuxnak a D:\ ből csíptem le 120at és unallocated lett. Azon csináltam meg az ubuntut.
-
kkdesign
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Néztem ezt is, de pont az MBR-es dolgokból alakult ki a multkor az a nagy gubanc
így most még oké a dolog ,hogy betölt a win és nem fekete a képernyő, mert könnyen tudok fórumozni gépről.A Grub elhelyezése szerintem ami miatt a win tölt be mindig, de a multkor onnan sült ki nagy gubanc hogy a Grub belepiszkált a windows bootoló részébe, és elszúrta az MBR-t és egyik sem töltött be. (ezt tippre írom: Lilian vagy mi volt a neve amivel visszahoztam ubuntuból a windows bootolhatóságát.)
Ezt a galibát szeretném elkerülni, így inkább várok egy közel biztos javaslatra hogy mit kell tegyek, mintsem nekiugrok és megint pánikrohamba kezdek

-
kkdesign
senior tag
-
kkdesign
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi a választ,
2011es dell inspiron n5110 laptopról van szó, 8GBram, i7es processzor sandy bridge-s 2.0Ghz, integrált vga az hd 3000-es intel, és van dedikált az Nvidia gforce 525m. Ami fontos hogy hdd helyén már SSD van 128gigás, a dvdrom helyén pedig a hdd, tokban.az SSD-n van a Windows 10. Ezt nem szeretném bántani.
HDD 500 Gigás, elején az adatok vannak ntfs-ben, a végéből az előbb lecsíptem a 120 GB-t
erre a 120GB-os részre szeretném feltenni az Ubuntu-t.
NTLDR-t megnéztem, 9es lépésnél kifagyott, vártam vele, újraindítottam, 10es lefutott, újraindult és azóta néztem a pendrive-on Ubuntut, bebootolt róla.
A kérdéseim amik felmerülnek, hogy mikor előjön a lemezkezelő az Ubuntu telepítőjénél, akkor mit hogyan állítsak pontosan?
lesz ugyebár SDA és SDB, SDB a HDD szerintem.
Ide jelölöm ki a Grub-ot, továbbá a SWAP-ot is és az alap particiot is ugye?és biosban létezik, hogy még a dvdt írja ki a HDD helyett? ha annak a helyén van a HDD ugye. Mert nem nagyon láttam a HDD-t a biosban, csak annyit hogy merevlemez, USB, NET, és azthiszem a dvd-t írja még.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Call of Duty: Black Ops 7
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Interactive Brokers társalgó
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen RAM-ot vegyek?
- BIOS topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3799, 100% Akksi
- HP Pavilion 15-eg2002nh - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - Win11 - 512GB SSD - Garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Kezdő Gamer PC-Számítógép. Csere-Beszámítás! I7 4790K / RX 5700XT 8GB / 16GB / 512 SSD
- Bontatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nálam Mint 17.3 Cinnamon ISO-t nem kompatibilisként jelölte meg... de kiírás után be lehetett bootolni róla (notebook - UEFI-Legacy boot). Viszont ez a program inkább perzisztens telepítő létrehozásához javasolt, illetve a Virtualbox cuccokat is rápakolja, így elvileg utána az alatt is használható lesz.

!