- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
Gondolom, a 21.04-es verzióról van szó. Stabilitás szempontjából nem tudok
hozzászólni, mert biztos hogy nem telepíteném.
Ez ugyanis a 2022-ben kiadásra kerülő 5 évig támogatott 22.04 LTS fejlesztésének egy állomása. Mindössze 9 hónapig támogatott - utána már nem kap frissítést. -
-
lev258
veterán
Az Ubuntu 20.04.2 már 5.8-as kernelt használ (az már bőven jó), de esetleg érdemes lehet ennél is újabbat használni (elegendő 20.04.3-ra frissíteni, ha kiadják). Bár konkrétan a G6600-ról most nem láttam tesztet, de a G6400 elvileg gyengébb, mint az AMD Athlon 3000G, ami még Zen1-es. Ezt csak tájékoztatásként írtam.
Igen, a grafikus felület eltérő, illetve jó néhány alapértelmezett szoftver. -
lev258
veterán
Attól még bármi előfordulhat. Volt már olyan kolléga, akinek a hangkártyája tünedezett el kiszámíthatatlanul. Aztán idővel kiderült, hogy a kártya nem illeszkedett a helyére tökéletesen.
Egyébként a hangeszköz az, amiről még semmit sem tudunk. HDMI-n keresztül megy vagy jack-en? Alaplapi vagy AMD? -
lev258
veterán
Elsőnek én megnézném egy másik 18.04-es Live-val, ott használat közben produkálja-e. Mert látszólag elég friss a rendszer, nem kellene támogatási gondnak lennie.
Szerkesztésre egyébként az Audacity az egyik legjobb, de biztos van más is. Az említett programnak meg szintén vagy egy rakás alternatívája: [link] -
törölt tag
Bocs, rosszul írtam csak align (1l). Jó lessz, ilyet kell látnod. Az optimal/minimal sort le enterezed és utána beírod a partíció számot. Aztán ismétled, kurzor fel billel kiválasztod megint az aligned parancsot.
tosi@mx19beta:~
$ sudo parted /dev/sda
[sudo] tosi jelszava:
GNU Parted 3.2
Using /dev/sda
Welcome to GNU Parted! Type 'help' to view a list of commands.
(parted) p
Model: ATA SanDisk SSD PLUS (scsi)
Disk /dev/sda: 120GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 269MB 268MB fat32 ESP
2 269MB 118GB 118GB ext4 primary
3 118GB 120GB 2147MB linux-swap(v1) primary
(parted) align-check
alignment type(min/opt) [optimal]/minimal?
Partition number? 1
1 aligned
(parted) align-check
Partition number? 2
2 aligned
(parted) align-check
Partition number? 3
3 aligned
(parted)
Ha kész vagy vele kis q-val kilépsz. -
törölt tag
Alignálás, partíciók illesztésének ellenörzése a fizikai szektor határokra.
sudo parted /dev/nvme1n1
kis p > enterallign-check
enter
a feljövő választ le enterezed és a partíciók számát egyenként megismételve csekkolod.
A helyes válasz: partition alligned
Ha ez kész, megnézed a másik ssd-t is (nvme0n1).
Jöhet kép az egész folyamatról. -
törölt tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem kell semmit csinálnod, alapból menni fog a nyílt driverrel. Nem kell feltenned az AMD zárt driverét, azt csak a cég prémium ügyfeleinek csinálja.
lev258: passz, nem rémlik ilyen probléma. A Phoronixos srác simán tolta a teszteket már hetekkel ezelőtt is az új cuccokkal.
-
lev258
veterán
Nem, nem rontasz el semmit. Ugyanaz, amit már említettem. Biztonsági ok. Nehogy minden jöttment felhasználó írhasson rá. Persze egy felhasználó esetén, ami a tipikus otthoni felhasználás, már kevésbé tűnik logikusnak. Viszont nem fogják ezért "gyengíteni" a rendszer működési elveit.
-
törölt tag
-
törölt tag
A mount az egy parancs, az /mnt meg egy csatolási pont.
Ha kell swap, az legyen az ssd-n. A hdd-n ha swapolni fog a rendszer az piszok lassú lessz. Pont az ssd gyorsaságot veszted vele. Az ssd azért van, hogy használjuk. Nem kell bűvészkedni velük, mint a kezdetek kezdetén.
A trimmelés legyen rendben, meg a partíciók allignálása.
Ubuntuék amúgy is default swap fájlt csinálnak a /-ra. Nem kell partíció sem neki. -
lev258
veterán
Ha a támogatás a fontos, akkor Intel és AMD. Ha a maximális teljesítmény elérése játékokban, akkor Nvidia.
A csatolásra egy egyszerű, de szubjektív gondolat. Ha a biztonságra gondolsz, elég rossz megoldás, ha minden partícióhoz és lemezhez azonnali hozzáférés van, felhasználótól függetlenül. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az első kettő az az EFI valamilyen cucca. Nyilván kellenek, ha EFI-s telepítést akarsz.
Én nem szoktam különválasztani a /home-ot a root alól, de nálad lehet nyugodtan külön. Swap partíciót meg csinálhatsz nyugodtan néhány GB erejére, hátha egyszer csinálsz valamit a gépen amihez kevés a 16GB ram.
-
-
haddent
addikt
Na, akkor beszállok én is. Szerintem nettó felesleges bármilyen swap a mai procik, ramok és ssd -k mellé. Ugyanez a véleményem mindenféle hybernate sleep meg egyéb hülyeségekről, bár tény, hogy amúgy is 24x7 gép.
Én nem szeretem a /home -ot sem külön partícióra rakni, inkább ha véletlen lenne olyan nagyon féltett nagyon egyedi nagyon nehezen reprodukálható konfigod, akkor backupold néha, pl. ingyenes és privát GIT erre tökéletes.Nálam így néz ki:
# ssd1
/dev/sda1 /boot
/dev/sda2 /# ssd2
/dev/sdb1 /server# hdd1
/dev/sdc1 /mnt/STORAGEMinden "mocsok" a hdd -n van (letöltés, feltöltés, jellyfin transcoding tmp stb..). Sdd1 -en van a boot mini partíció és a root, ssd2 pedig az összes server/service konfig szépen struktúrálva (minden dockerizálva), de ezek is rendszeresen git -be mentve. Erre az ssd -re backupolom a konfigokat is (iptables, dnsmasq, wide-dhcp6 stb..), azok is mennek gitbe ettől függetlenül is. Illetve a service userek (jelen esetben csak egy kodi) home -ja is ide ki van szervezve.
Így lényegében bármikor bármi beszarik kap egy 10 perces installt, gitből pullolom a konfigokat és minden visszaállt
-
-
-
Frawly
veterán
dmesg kimenetet nézd meg, mit ír a /media-ba való felcsatoláskor.
Nagyon valószínű, hogy a Windowsod még Gyorsindításon volt, így leálláskor csak félhibernációs módba teszi le a gépet, és nem csatolja le megfelelően a háttértárakat. Te meg betetted Linux alá a megfelelően nem leválasztott fájlrendszert, az meg csak fájlrendszerhiba miatt read only-ként csatolta fel. Ennek ellentmond viszont, hogy ha read only lenne, akkor a chown-nal sem tudtad volna a jogosultságokat átállítani, ami a kimeneteid alapján pedig sikerült.
A terminálról nem kell képet betenni, jelöld ki benne a vonatkozó szöveget és szövegként illeszd be ide, "Monospace" vagy "Programkód" tagek közötti szövegként.
De ha csak Linux alatt fogod használni, akkor szerintem meg jó ötlet ext4-re átformázni. Kapitány kollégával ellentétben én kifejezetten támogatnám ezt a megoldást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ext4 esetén kicsit bonyolultabb, mert ott van jogosultság kezelés Linux alatt. Leformáznod nem kellene szerintem, csak futtass rajta egy ellenőrzést Windows alatt első körben.
Aztán még azt megnézném az ls -es paranccsal, hogy maga a vinyó mint mappa kinek a tulajdonába kerül. Vagyis egy lépéssel beljebb is kiadnám az ls-es parancsot.
-
-
-
-
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/iconsRégebben a noobslab oldalán volt sok jó téma és ikonpakk, de ahogy nézem, egyre kevesebb van. A felső két sorban lévő PPA-kat terminalban add hozzá a tárolókhoz, majd
sudo apt update
frissítési parancs és utána az itt lévő témákat, ikonokat fel tudod tenni.https://www.noobslab.com/p/themes-icons.html
további ikonok:
https://www.fossmint.com/best-linux-icon-themes/
https://www.mate-look.org/browse/cat/132/Ahol írnak külön verziókat is, azt figyelned kell, mert sok esetben nem kompatibilisek a régebbi ikonok, témák az új kiadású disztrókkal.
-
Sorry, az általam ismert módszerbe mindenki beleköt, ezek szerint nem jó (6 éve direkt szarul csinálom a saját gépeimen/disztróimon). Inkább csináld úgy, ahogy a szakik írják.
A segítőknek írom, nem írok többet a thread-hez, jöhettek nyugodtan segíteni a kollégának.
(persze tisztában vagyok vele, hogy egyszerűbb egy rövid értelmetlen mondattal belekötni más mondandójába, mint konkrétan segíteni)
-
Jogosultsági gond lesz, Mint-en nem szokott lenni. Az egyszerűbb mód a fájlkezelőből megoldani, ha a Mate fáljkezelője engedi. Nemoban így lehet megoldani, próbáld így: jobbgomb a fájlkezelőben a HDD-n....előtte rendszergazdaként kell megnyitni a fájlkezelőt! Jobbgomb üres területen és megnyitás rendszergazdaként.
Meghajtón jobbgomb/ Tulajdonságok fül és ott a Jogosultságoknál állítsd be a felhasználódat.
Ha így nem megy Mate alatt, akkor vagy segít valaki, aki ismeri a Mate fájlkezelőjét vagy átolvasod ezt. Nem ismerem a nem GUI-s jogosultságkezelést.
szégyen, de ez van.
-
-
OK, már itt van az sdb1, akár innen is kiszedheted az UUID számsort az sdb1-en jobb gomb és az Információ sorra katt.
ilyen lesz a sorod, amit beraksz a FSTAB-ba
UUID=ad243bd5-64d8-4207-baae-b4a36ac6b4f /media/hegejani/WD500GB ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Ellenőrizd le a számsort és rakd be a swap alá utolsó sorként és mentsd el.
-
Super, akkor particionáltad? Adtál neki nevet (ékezet nélkülit és írásjelek se nagyon legyenek benne) és ext4 lett a fájlrendszer?
Ha igen, akkor nézd meg
blkid
-del az UUID-et.így fog kinézni, de ebből csak az UUID fog kelleni:
/dev/sdb5: LABEL="TORRENTEK" UUID="937741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99" TYPE="ext4" PARTUUID="0001e0c0-05"
-
Melyik az 500 gb hdd, mert szerintem ez sda az az a 250 gb ssd?
Ezt elfelejtettem megválaszolni. A HDD nem szerepel az FSTAB kimenetében még, hiszen ezután fogod beszerkeszteni. Mint látod, minden sor sda-val kezdődik, sehol nincs sdb-s sor.
Ha már késő van és nem látod át rendesen, amit csinálunk, akkor inkább csináljuk meg holnap, mert ha összekutyulod, akkor nem fog működni, az FSTAB-nak nagyon pontosnak kell lenni.
-
blkid parancs megmutatja a HDD UUID-jét, mint ez is:
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
ezt a sort is átszerkesztheted, kicseréled az UUID-et és a /media után beírod az elérési utat és ami utána van néhány opció. Ha megvan, bemásolod az utolsó sor után egy sor kihagyással (enterrel csinálj plusz sort) és elmented, majd megnézed a cat /etc/fsab parancs kimenetet.
-
Épp ezt írtam az előbbi hsz-ben, Mate alatt lehet, hogy megy a
pkexec xed /etc/fstab parancs is simán (nem ugrik most be, mit kell írni a xed helyére)
sudo nano /etc/fstab
terminalos szerkesztő is jó lesz.Az FSTAB szerkesztése röviden, csak a terminal parancs már ebben változott az előbbiek szerint. (gksu megszünt)
Ha majd elkészült, írd be ennek a kimenetét.
cat /etc/fstab
-
Épp egy 500GB-os SSD példája van ebben a hsz-ben, az 5. ponthoz kiegészítésként linkelek, mivel erről már olvastam sokat. De mint szóba is került, akár ki is hagyhatod a swappal együtt a külön hely elkülönítését, a meglévő particiókon lévő szabad hely is ugyanúgy megfelel az SSD vezérlőjének.
A többihez jó szokásomhoz híven inkább nem mondok semmit, a rendszer elég ügyes, tud magának 6home-ot csinálni, külön ok nélkül értelmetlen azt is kreálni, de nem én vagyok itt a szaki.
-
Rimuru
veterán
Akkor nem kell neked 1-2, redukald le 1db EF00-ra (efi, esp ahogy tetszik).
Swapot te tudod mennyire van szukseged, en notin (szinten 8gb) siman rafutok swapra, de ha az ssd-re kerul akkor tenyleg boven eleg a swapfile, annak a meretet barmikor egyszeruen szabalyozhatod. -
lev258
veterán
UEFI-hez kell majd EFI partíció, az rendben van. Egy rendszer esetén 100 MB bőven elég. A másik felesleges. Tippem szerint olyanok bonyolítják az életüket vele, akik egyszerre akarnak legacy és UEFI módot használni.
Szerintem a swap-pal most ne foglalkozz, később kiderül, szükséges-e. Az SSD-ről olvasgass, az Összefoglalóban is írnak hasznos dolgokat. -
lev258
veterán
"1., 100 MB fat32 bios group
2., 300 MB fat32 efi group"
Ez miért is kell így?
Ha nem hibernálsz és van elég RAM, akkor swap sem kell. Ha meg mégis, lehet swap fájlt is csinálni utólag. Érdemes viszont külön / és /home partíciót csinálni (Előbbinek 40-50 GB elég kell, hogy legyen.).
Arra a trükkre, hogy csinálsz egy 250 GB-s SSD-n 10240 GB szabad helyet, kíváncsi lennék. -
Frawly
veterán
-
King Unique
titán
Itt pont a lényeg, hogy az egy dolog, hogy a GParted segítségével FAT32-re formázod és elnevezed EFI-nek. Viszont ESP ténylegesen akkor lesz, ha a telepítő is annak ismeri fel és arra a célra használja. A jelző is amúgy nem
msftdata
az ESP-nél, hanemboot, esp
. De, ha a 2. screenshoton lévő módon megjelölöd és ESP-ként fogja használni a telepítő, akkor talán így is jó lesz. Aztán ami még lényeges lehet, hogy ilyenkor a rendszerbetöltő helyeként is ezt a/dev/sda1/efi
-t szokás megadni. De elvileg akár még úgy is működhet, ha magára a lemezre (sda) kerül. -
King Unique
titán
Ha nincsen másik háttértár a gépben meglévő ESP-vel, akkor UEFI-s telepítésnél nyilván alapból kell ESP a célmeghajtóra. Viszont egyrészt a mérete lehetett volna akár nagyobb is, de egy rendszernek bőven elég a 100 MB. Másrészt az előbb pont arról volt szó, hogy a particionálást a telepítővel is meg lehetett volna oldani, sőt célszerűbb. Pláne, hogy szükség esetén az ESP-re vonatkozóan a megfelelő opciót is be kell állítani a linkelt módon.
(#61532) CPT.Pirk:
Nálam merültek már ennél többet is és jó dolog volt, hogy nem a 0-ról kellett indítani, hanem a hibrid alvásból ébresztve ott tudtam folytatni a munkát, ahol abbahagytam. -
King Unique
titán
Mármint másik gépen lett elkészítve Windowszal a telepítő, vagy ugyanazon, csak 2 db SSD van benne és az egyikre kerülne most a Linux?
Az ESP-nek FAT32 fájlrendszerűnek kell lennie, a méretére pedig pl. 200-500 MB körülit célszerű beállítani. Plusz a telepítőben is eleve az ennek megfelelő opciót kell beállítani a létrehozásánál. Viszont, ha van már egy ESP, akár azt a telepítő efi néven kilistázza és ilyenkor elvileg azt fogja használni az Ubuntu. Ezért is volt kérdés, hogy a Windowst és egyben annak ESP-jét tartalmazó háttértár másik, vagy ugyanazon gépben van-e.
A swap partíció / fájl pedig nyugodtan mehet az SSD-re, nem kell afféle túlkímélés végett lespórolni, vagy másik fizikai lemezre áthelyezni. Illetve eleve célszerű létrehozni, mivel az Ubuntu telepítője ugatni fog, ha nincsen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Eddig még csak MBR módban írtam ki Linux telepítőt pendrivera Rufussal.
Pont most telepítettem Linuxot egy ssd-re, nem is ment rá más csak a Linux. Csináltam egy root és egy swap partíciót a GPT-s fájlrendszerre, aztán felraktam rá a Chakrát és kész.
ubyegon2: kemény. Akkor is, ha egyébként van swap partíció?
-
King Unique
titán
A 16-osból is eleve a 16.04.4 a legfrissebb, de amúgy van már 18.04.1-es ISO is. Az SSD-re felesleges a partíciókat előre legyártani, bőven ráér a Linux telepítőjével létrehozni őket a telepítés során. Ráadásul, ha a leírt módon írtad ki a telepítőt, akkor az eleve UEFI-s telepítéshez való, vagyis normál esetben kell még egy EFI-rendszerpartíció (ESP) is a lemezre. De, ha mindkét rendszer ugyanazon SSD-re kerül, akkor ilyenkor a Linux a Windows által már létrehozottat fogja használni, mivel 1 lemezen eleve csak 1 db ESP lehet. Ha külön fizikai meghajtóra (SSD) lesz most telepítve a Linux, akkor is elvileg kilistázza és ESP-ként jelöli meg telepítő a másikon lévőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés, mit szeretnél? Lehet egyben egy partíció a "/" számára, meg csinálhatod azt is, hogy mondjuk 50-et adsz a "/" számára, a többit meg a "/home" alá csatolod. Meg hagyhatsz pár gigát egy swap partíciónak.
Magát a partíció(ka)t meg tudod csinálni a live rendszer alatt, de konkrétan a beállításokat és a formázásokat a telepítőben kell megcsinálnod.
Egyébként most már célszerű lenne a 18.04 LTS-t telepítened szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Path of Exile (ARPG)
- The First Berserker: Khazan
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Motoros topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gaming notebook topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest