- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- zebra_hun: Intel® Core™ i9 14900K Raptor Lake-S Refresh CPU/Processor UV/DC (Optimalizálás)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- Rap, Hip-hop 90'
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
válasz
Rodemkin #62368 üzenetére
Rodemkin
Köszi, de addigra már megtaláltam, illetve ki is néztem, hogy pontosan milyen témákat használ, így implementáltam a másik disztrire is. Az AUR-t persze használom, csak ugye nehéz telepíteni, ha nem tudni pontosan, hogy az a téma melyik csomag része, de kiderítettem még aznap estére
ubyegon2
Még aznap kideríttem, hogy mely témákat használom illetve melyik csomagban van. Fel is raktam az ArchLabs-ot, beállítottam minden ahogy kell örültem neki veszettül, erre kiderül, hogy ennél megint jelentkezett a userrel létre nem hozható ékezetes mappa gond. Sudo-val persze megy. És a múltkor kitalálta és működött megoldás ennél nem hatásos, úgyhogy mehettem vissza az ArcoLinuxB-re. Nem tom, hogy mivel tud többet a grafikus felületű telepítők, amiknél az angol megjelenítésű nyelv és minden más magyar, mint a szöveges telepítőknél. Tán a user-t más kapcsolókkal hozhatják létre? Mert ugye root joggal létrehozhatóak az ékezetes mappák...De most már kezdek agyf--zt kapni. Annyi haszna volt, hogy így kipróbáltam a Gnome Disk programot, ami amellett, hogy jobb a Gparted-nál képes adott partícióról image-et készíteni, így visszaálláskor az Arco usb installert elindítottam, majd restore-oltam a komplett / partíciót, és kompletten mindent visszakaptam bit pontosan. Mondjuk volt egy kis gubanc, mert miután megcsináltam az image-t, utána az Archlabs újrapartícionált, én meg hiába tettem vissza ugyanazt a struktúrát ugyanazt az UUID-et már nem kaptam vissza, így image restore után meg is halt bootkor, úgyhogy az fstab-ban az új UUID-kre kellett átírni, de amúghy a restore szépen pár kattintással végigment, és nem kellett telepíteni, másolgatni konfigokat. Már majdnem olyan profi megoldás ez, mint ANdroid-on a TWRP-s mentések.
-
válasz
Shyciii #62366 üzenetére
Én is Zoli Linux Mind videóján láttam, ötletes a megoldás, mert így saját magad válogatsz, persze az öreg Archerek is saját scripteket csinálnak maguknak, de ezekkel az ArchMergeD scriptekkel egy kezdő is elboldogul.
A témák elméletileg bemásolódnak a ./themes mappába valahol a legtöbb DE-nél, de lehet, hogy kell még valami, hogy alkalmazni tudd. Nem nagyon emlékszem, rég csináltam, de alapvetően így működik, érdemes megpróbálnod, gondolom van XFCE-n is témakezelő.
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #62365 üzenetére
XFCE4 oldalán néztem a témákat, de amit kerestem ott nem volt, meg jó nagy a választék is.
Ezt a scriptes dolgot én még ArchMerge videón láttam, ráadásul magyar sráctól. Asszem LinuxMind-tól vagy hogy hívják. Ez is ötletes. Gondolom az ArchLabs is scriptet használ, csak a választásodtól függően vagy realtime módosítja a scriptet, vagy mindegyik variációt legyártotta
Szal a témák valójában nem is települnek, csak bemásolódnak egy helyre? Tehát ha onnan egy másik gépre átmásolom ugyanabba a mappába, akkor már ott is kiválasztható? Mert az elég baba lenne.
Ezt az XFCE customize link amit küldtél ezt most átolvastam, de semmi újat nem mondott. Ezek alap beállítások. Legalábbis nekemNálam csak a színek ártfedése probléma volt, de szerintem azt az Arco saját témával oldotta meg. Amúgy az fekete témáknál ilyen gond nincs, csak pechemre én pont azokat nem szeretem. Mindegy, majd a teszt notin hosszabban tudom nézegetni, mert az Arcos notin nézni a pontos téma neveket, mappákat, és akkor lehet már próbálkozni.
-
válasz
Shyciii #62364 üzenetére
Ha felrakod az Archlabs-ot, átemelhetsz akár témákat is máshonnan vagy rengeteg gyűjtőhelye van témáknak is. [link]
Érdekességként az előbbi hsz-ben linkelt oldalon ilyen megoldásokat is találsz script-ben....
firefox-fix-unreadable-text-for-dark-themes-settings-v2.sh
Ilyen oldalakon is rengeteg hasznos infót lelni, ha használnám az XFCE-t, biztos ezekből merítenék megoldásokat. Kezdetnek.
Ha jól látom, innen az ArcoLinux témákat is ki tudod puskázni.
Nekem ez a scriptes telepítés tetszett, mert azt kommentelek ki a script-ből és azt rakok bele pluszban, amit fel akarok tenni:
például
echo "Installing category Internet"
sudo pacman -S --noconfirm --needed chromium
#sudo pacman -S --noconfirm --needed filezilla
sudo pacman -S --noconfirm --needed firefox
#sudo pacman -S --noconfirm --needed hexchat
sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-cli
sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-gtk
#sudo pacman -S --noconfirm --needed
echo "Installing category Multimedia"
#sudo pacman -S --noconfirm --needed clementine
#sudo pacman -S --noconfirm --needed deadbeef
#sudo pacman -S --noconfirm --needed mpv
#sudo pacman -S --noconfirm --needed openshot
sudo pacman -S --noconfirm --needed pragha
#sudo pacman -S --noconfirm --needed shotwell
sudo pacman -S --noconfirm --needed simplescreenrecorder
#sudo pacman -S --noconfirm --needed smplayer
sudo pacman -S --noconfirm --needed vlc
#sudo pacman -S --noconfirm --needed, ráadásul egész csoportokat is ki lehet hagyni a telepítésből:
000-use-all-cores-makepkg-conf-v2.sh
100-display-manager-and-desktop-v1.sh
110-install-sound-v3.sh
120-bluetooth-v2.sh
130-install-printers-v3.sh
140-install-samba-v3.sh -
Shyciii
veterán
Qt5 configuration tool-al lehet schemát módosítani, és így már szintén világos színekkel operál, csak sajnos a témák eléggé régiek, így GTK2-es van, ami így bár világos, de nem teljesen lesz azonos. De legalább fontokat, ikonokat ugyanarra a témára lehet állítani, mint a GTK-sakat.
-
Önmagában a cron talán nem, de az alábbi két kulcsszó külön ki is van emelve az Összefoglaló elején, mint nem kezdő témák: (ahogy látom, már nincs ott az Összefoglaló elején)
- két Linux verzió van használatban szervereken (az újabbik systemd-s)
- kötelezően futtatandó scriptek vannakA problémafelvetésben persze szerepel a
szó, meg ide többen is jönnek.Értem.
-
jackal79
aktív tag
Nekem valójában a Thunderbird és a Firefox fileokra van szükségem. Pl a Thunderbird úgy van beállítva, hogy a naptár a google calendarral szinkronizál.
Ezeknek az appoknak a beállításait meg lehet menteni vagy minden egyen újratelepítés/főverzió frissítés után újra be kell állítani. Úgy e a Thunderbirdhöz külön kiegészítőt is le kell tölteni, h működjön a naptár szinkronizálás.
Megígérem, hogy ez az utolsó hozzászólásom ebben a témában és többen nem faggatlak benneteketJa még annyi, h gondolom a telepített témák és beállításaik azok mennek a kukába...
-
Frawly
veterán
Én se használtam még. Viszont még régebben használtam magyar lokalizációs Archot, a manpages azon is angolul jött elő. Úgyhogy szerintem Archon nincs ilyen, legalábbis a hivatalos tárolókban.
(#60962) Bici: nem jó mindennek külön topikot nyitni. Így is minden disztrónak saját topikja van, csak szétforgácsolódnak a témák és nehezebb őket nyomon követni. Úgyis ugyanaz a néhány ember látogatja az összes linuxos topikot. Ennek ellenére, ha annyira akarsz, nyithatsz a Solusnak topikot, még igényes témaindítás sem kötelező, meg annak a karbantartása. Egyre népszerűbb disztró, lehet forgalmasabb topik lesz, mint gondolnád.
-
taiji
csendes tag
Sziasztok. Tud valaki olyan jó Linux Youtube magyar csatornát, mint a Linux Mind "tananyagai", csak kicsit komolyabbakat, nehezebb témákat tartalmazóakat?
-
válasz
Frawly #60143 üzenetére
dpkg -l meg a többi lista sem segít a kolléga problémáján, az sem, amit én írtam, mivel nem fog Mint-re script-et írni. Más miatt sokkal használhatóbb lesz, amit említettem, mivel nem egy teljes telepített csomag lista, hanem egy adott időpont eseménye követhető le belőle. Igaz ez nem ide tartozó téma már, ha a Mint-et választja, ott részletezem neki, mire gondoltam. Itt csak elsikkadnak az infók az Arch, Android, Windows meg egyéb kezdő topikos témák között.
-
válasz
Frawly #60066 üzenetére
Az lehet a gond, hogy elég részletesen leírod a dolgokat(ez amúgy pont jó), de kicsit gyorsan olvasol, így a lényeg nem mindig megy át, de attól még leírod a véleményed.
Rengeteg eszköz van, amin Linux fut, de attól még ezeknek nem sok köze lesz a kezdők desktop rendszeréhez, az RPI meg a routerek is ilyenek meg a Xiaomi magyarul beszélő robottakarító a világ legnagyobb supercomputereivel egyetemben. A logikád alapján minden idetartozik. (a dualbootos Wines iso kiírásra senki nem szokott kiakadni, ezek a kérdések jó helyen vannak is amúgy, mint a dualboot-os kérdések általában)
Azt pozitív előjellel jegyeztem meg amúgy, hogy írod az Arch-os szenvedésed lépéseit, mivel sok kezdőt meghülyítettetek ezzel az Arch vonallal, akár hasznos is lehet, ha követik a történéseket. Igazából nem kezdő témákat feszegetsz, de tanulsága mindenképpen hasznos.
A papagájos dolgot már nem is említem, mert úgysem érted meg, ha valakinek már van egy belakott rendszere a meghajtóin, akkor hiába nyomod ezt a 2018-ban már GPT/UEFI-t kell használni szöveget, mert erre áttérni MBR-ből csak úgy nem lehet. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem is akarnak, mert megfelel nekik a legacy MBR alap. Nem mindenki mániásan cserélget le mindent, mert az a legújabb
-
Valami a GTK temakkal lesz. Ha Cinnamont, vagy Mate-et rakok fel, akkor nincs gond, de most Deepin eseten elegge zavaro.
Nem ismerem a Deepin-t, de az említett DE-knél külön opciót is állítani kell a sötét témák megfelelő megjelenítéséhet, bár azt nem tudom, mennyire érintheti a problémádat, azért érdemes keresgélni a Rendszerbeállításoknál.
Nemo 3.6.5-1, Cinnamon 3.6.7-8
-
-
Cifu
félisten
Hoi!
Szóval volt egy komoly problémám a KDE-vel, mely szerint Firefox és hasonszőrű böngészőkben pl. a RiOS szövegdobozában nem lehetett elolvasni a beírásokat, mert hát... fehér háttér előtt világosszürke (ezüst) betűk voltak. Vagy a honlapok (pl. HDDScan) háttere szürke lesz világos helyett, és ettől olvashatattlan az egész.
További gondom volt, hogy még a Libreoffice is beszürkült hátterű volt, ami miatt az ikonokat alig lehetett látni:
Meguntam a szívást, hiába szeretem amúgy a sötét hátteret, használhatatlan volt, szóval nekiálltam átállni világosra, mindent. Színek, téma, minden át Breeze-re (addig Arc Dark vagy Breeze Dark volt a választott). A sokadik újraindítás után pedig most minden látható. Szóval feltehetően a KDE beállításai voltak a felelősek a problémáért.
Ha valakinek tehát hasonló problémája van, próbálja meg világos 'Megjelenést' beállítani (pl. Breeze) és utána az 'Asztal témák'-at sötétre állítani, majd újraindítani az egészet hátha megoldást nyújt. Javasolva voltak a világos témák, amit próbáltam is, de mivel a 'Megjelenés' alatt sötét színek voltak beállítva, így nem segítettek a problémán...
-
Frawly
veterán
-
Metacity téma? No, ezzel újat mondtál, de gondolom nekem van ilyen, mert tudom alkalmazni az Adwaita-t. Most vettem észre, hogy táma volt ez, a 18.3-ra még nem is raktam fel külső témákat a Vivaldi asztal-témán kívül. Mondjuk a noobslab PPA az fenn van, elő is hívtam vele az Arch-témát, egész jól néz ki: -
gnome-themes-standard
gnome-themes-standard-dataEzeket rakd fel vagy válaszd az újratelepítést synapticban (ha fenn van), ebben van az Adwaita, amit hiányolsz. Lehet, hogy a beragadt témákra is hasonlót kéne alkalmazni, kijelölöd a themes fájlokat synapticban és az újratelepítés majd Cinnamon környezet újraindítása megoldja. Vagy nem.
(#59026) St3ven
Na ja, 2012-ben még valahogy stabilabbak voltak az Ubuntu alapok hozzá.
-
Szia!
A noobs-on lévő témákat nézegetted már?
Ebben van customizálás, ha ezt szeretnéd.
Spice Up Your Cinnamon Themes – It’s Easy!
Ebben a fórumtémában is tutira vannak jó tippek.
(#59020) St3ven
Zorin OS.....nem sok meglepetést tartogat, kevesen is használják. Ezt a grub-customizert még nem láttam élőben, de sokan ajánlották már, azért írtam neked is, hogy próbáld ki. Nekem sokkal gyorsabb a konfigban átírni, háttérképezéssel meg hasonlókkal nem bajlódok, úgy őszintén, meddig látja az ember a GRUB-ot!?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58578 üzenetére
Azt én sem értem, hogy ChickSea mit fetreng állandóan ezzel az fstabbal. Mióta systemd van, az fstab jelentősége durván csökkent. Ha nincs is valami jól beállítva benne, az legfeljebb nem lesz felcsatolva, de nem okoz bootképtelenséget, meg nagy galibát, ahogy előtte. Másrészt az ilyen udisk, udev, gvfs, stb. systemd servicek egyébként is felcsatolják automatikusan azokat a meghajtókat, amiket találnak. Nem egy olyan nagyon wasistdas, hogy topikoldalakon át ezzel kelljen szenvedni. Egyszerűen nem tudom megérteni. Tényleg, már ezer éve minden normális systemd disztró kulturáltan megoldja ezt alapbeállításokon, az fstab-ba már régen nem kell semmit matatni az egyszeri felhasználónak, minden automatikusan csatolódik.
(#58612) grabber: holnap teszek be képet az enyémről. Annyit még hozzátennék, hogy a PH Fórum főoldala is tehet róla, elég aprók a témákat leíró betűk. Nálam mindenesetre lényegesen szebb.
-
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem itt mindenkinek!
(#58253) colomb2
Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)Most olvastam át a témákat és látom a jó irányt és a topiknak a címe is jó.
Köszönöm a munkádat és ezt az új topikot és grat is érte.
Később át is olvasom és lesznek is biztosan is új kérdéseimA Linux-on élem az életemet is csak is élesben és jelzem is előre, voltak is gondjaim is bőven és ubi linux-al is kezdtem, de kollégám és kollégáim is itt is biztattak is hogy ne is adjam is fel.
A lényeg sok sok disztribuciot is ki is próbáltam és sok sok tapasztalatot is szeretem és most jelenleg: Antergos Arch 64 bytes Linux Cinamon felülettel a végleges rendszerem, igaz még csak tanulom, de sikerrel és abszolút kezdőknek nem is ajánlom, mert kell a sok sok tapasztalat is.
A lényeg sok ember fél a Linux-tól is mert azt hiszi hogy is ez a - OS használhatatlan és nem is meri is kipróbálni is még, live, modban sem, mert mit is hall, hogy a Linux rossz és ez nem is igaz.A célom is az is hogy mutassuk is meg a kezdőknek is itt is hogy a Linux is bizony is jó és érdemes is tanulni, mert tanulás nélkül - nem is járhat is sikerrel a User, ha váltani is szeretne és ez itt a lényeges és remélem hogy ezt sokan is támogatni is fogják.
Zárom a soraimat és köszönöm a türelmet ha el is olvassátok.
Üdv, István László -
Frawly
veterán
válasz
Frawly #58393 üzenetére
Na, megoldottam ezt a Win 3.1-es felső ablakkeret dolgot IceWM-ben. Bár még mindig nem jó, mert nem tökéletes az ablakfejlécben a program nevének a pozíciója, kicsit mintha 1 pixellel fentebb lenne. Meg a Compton sem tud az ablakfejlécre átlátszóságot adni, mivel az ablak területének érzi, csak akkor lesz transzparens, ha az egész ablakot azzá teszem, de az meg nekem nem jó, csak a keretet és fejlécet akarom. Meg arra sem jöttem rá, hogy az IceWM-et hol lehet rávenni, hogy a tálca helyett az asztalra minimalizálja a programokat. Program Manager-t tudok imitálni PCManFM-mel, igaz nem 100%-osan, mert ablakon belüli alablakot nem tudok megjeleníteni úgy, ahogy a Windows 3.1 Program Managere használta.
Egyébként nagyon állat az IceWM, sokkal jobban testre lehet
szabnihekkelni a kinézetet, mint *box WM-ekben, LXDE-ben vagy Xfce-ben. Viszont ennek is van nyűgje, ahogy fent írtam, de majd megoldom őket. Elég jó témákat találtam hozzá, nem csak Windows 3.1, de Ambience (narancssárga Ubuntu-téma), BeOS r5 téma, klasszikus MacOS téma. -
Slownz
senior tag
Tud esetleg valaki leírást arról, hogy a Solus Gnome alatt mit módosítottak a "gyári" Gnome-hoz képest? A tervem az, hogy Ubuntu Gnome-ot használnék, de tetszenek a Solus Gnome beállításai (ilyenekre gondolok, hogy ikonok, témák, betűtípus), ezeket beállítanám Ubuntu alatt. Live-ban elindítva elvileg kinézhető, de ha lenne leírás a neten, egyszerűsödne a feladat.
-
Frawly
veterán
Igen, ez határozottan jobb. Ablakfejlécekre, keretekre mehetne még átlátszóság, bár lehet én vagyok csak nagyon aero-mán (nehogy valaki ae-románnak nézzen, nem vagyok oláh). Azt nem tudom, hogy a Cinmanó kompozitorában beállítható-e Gauss-elmosás, a Compton kompozitor tudja.
Nálam Openbox van, mindenhol van elmosás, egyedül a Tint2 panel nem akarja bevenni, az csak simán átlátszó. Mindegy mit állítok Comptonban. Pedig csak azért van fent nálam eredetileg kompozitor, hogy legyen vsync (tearinget megakadályozandó), de ha már fent van, miért ne legyenek effektek, mai CPU-knak, GPU-knak meg sem kottyan, ha már modern OS, a kinézete is legyen 21. századi, ne olyan ósdi, mint a Windows 8.x-nek és 10-nek.
Nemrég Xfce alatt toltam egy kis Win 3.1-es és MacOS 8-as témát, de az Xfce-nek van egy olyan fogyatékossága, hogy ha teljes képernyőre teszem az alkalmazást, akkor eltünteti az ablak körül a kereteket (ennek így is kell lennie), de a legfelső keretet meghagyja, mivel az az ablakfejléc része, és erre nincs workaround. Egyszerűen hiányzik az Xfce-ből az a képesség, hogy ablakkeret legyen a fejléc fölött. Persze annyiból az Openbox sem jobb, hogy nem csak hogy nem tudja, de pl. az ablakkezelő elemeknek csak egyszínű grafikája lehet, ami nagyon lekorlátoz dizájnügyileg. Szerintem bele fogom ásni magam jobban a témakészítésbe, de ahhoz KDE vagy Gnome kell, hogy tényleg normális témákat csináljon az ember. Esetleg Cinmanó, de azt nem ismerem mit nyújt ezen a téren.
-
Super! Látod egyébként Te is, mennyire informatív hw, sw és driver tekintetében, gyakorlatilag minden benne van a problémakezelés elindításához.
(#58362) csixy
Ezek szerint úgy fogyasztottál el jó néhány Mint Cinnamont, hogy éppen az ízét nem érezted!?
Fentiek fényében még érthetetlenebbül állok az előtt, hogy a témákkal finoman szólva is hadilábon álltál Cinnamon alatt még tegnap. Gondold el, milyen érzés lesz, ha még az alapokat is megismered!
(sorry, de ezt az előzmények alapján nem hagyhattam ki)
-
válasz
CPT.Pirk #58352 üzenetére
Köszi mindhármótoknak !
(#58353) ubyegon2: Éppen azt írtam utólag , hogy pontosan nem úgy működik ahogy elvártam volna tőle (tehát az új téma egyből beállítva és kész),hanem a téma letöltése és telepítése után minden marad a régiben , de az eddig telepített témák részegységei egymástól függetlenül modulárisan csereberélgethetők és ez így sokkal okosabb a működés.
-
-
zoltanz
nagyúr
Az mitől lehet, hogy Openbox-on (Debian) néhány alkalmazásnál pl Midori összekeverednek a karakterek O betűket ír a menüben mindenhol? Xfce-en nem fordul elő ilyen, csak ha megváltoztatom az ablak témákat.
-
törölt tag
Hát akik még iskolában tanulták ezeket, azért ezzel vitatkoznának.
Megtanították, hogy a napi életben a k M G az 1000x, 1000x1000x, 1000x1000x1000x, a számítógépes témákban meg 1024x... ugyanez, erre jöttek a háttértár marketingesek és kitalálták, hogy jobban hangzik, ha 50MB-os a diszk, ami valójában 50000000 bájtos mindössze és kezdődtek a bonyodalmak. -
King Unique
titán
Ez megint valami konkrétumok nélküli zöldség, de már nem lepődöm meg rajta, mert más topikokban, más témáknál is olvastam hasonlókat... Egyébként a nagy elrontást nem nagyon tapasztalom, sőt manapság inkább az itteni rendszerekkel szívtam többet és éppen reinstall fázisban tart a dolog.
-
válasz
Frawly #52731 üzenetére
Ne nyugtalankodj, nincsenek kimoderáltató gerinctelen emberek, jó lenne, ha nem szaladnál megint bele a szokásos fejjelafalnak-ba.
Ez a törlési történet nulladik hsz-e, ezt még három kérés követte. Ahogy azt BoB szaki is említette, ez Linuxos fórum. Mivel a kéréseknek nem volt foganatja, így a kibontakozni látszó Windowsos thread-et töröltem. Se jelentgetés, se moderátor nem került képbe.
Mindenki tiszteli mások véleményét és mindenki tiszteli mások választását, így aki Linuxos topikba jön, az Linuxos témákat szeretne itt látni. Ezt tartsuk tiszteletben!
-
King Unique
titán
válasz
Apollyon #51665 üzenetére
Olyan szinten kb. már igen, hogy hosszú évek óta mondhatni stagnál ez az állapot. Majd, ha jelentős változásokat lát az ember, akkor lehet beszélni az ellenkezőjéről. Amikor meg valami ennyire elterjedt pl. a munkahelyeken is, akkor talán nem kell erőltetni azt, hogy sok helyütt az oktatást mihez igazítsák.
Egy ilyen szakmai topikban az érdeklődési körömbe eső szakmai témákkal szívesen foglalkozom. De attól még nem kötelező nekem, vagy másnak sem egyetérteni egyesek egyéb irányú véleményével.
-
Tud ebben valaki segíteni?
Már felraktam ilyen olyan linux témákat és szineket, de nem jó. FF téma csere sem segít . Egyedül a FF-beállítások-tartalom-színek-rendszerszínek használata segít, de az meg szétqRja a prohardver szép imidzsét. -
spammer
veterán
válasz
Damateo #51265 üzenetére
Mi az a "lakossági alap szoftvercsomag" ?
Miért kellene a lakosságnak bármit is összeállítani?
"Persze az sem kizárt, hogy végül több opció közül választhatnak a felhasználók."
LOL, mert most nem választhatnak ezer opció közül.
Mivel a kormányról van szó, bűzlik az egész. Jó lenne, ha előbb a közszférát és az oktatást raknák rendbe "linux-ügyileg", aztán ha annyira a szívükön viselik a FLOSS-t, akkor a megfelelő médiumokat/közösséget lehet segíteni a népszerűsítésben. Megvannak erre a megfelelő csatornák.
BTW, az ilyen témákra ott a linuxos OFF topik, érdemesebb oda bedobni az ilyesmit máskor.
-
Lathronos
őstag
De nehéz 4 felé osztódni. Itt vagyok.
1. Na akkor tehát, conky manager deb csomagja: ITT. Ezt feltelepíted. Eliondítod a conky manager-t majd kilépsz.
2. Letöltöd a témát, innen
3. kicsomagolod a /home/neved/conky-manager/themes mappába.
4. belépsz a conky_light 4core mappába, és telepíted a fontokat(betűtípusokat). Csak simán kattints rájuk 2x, majd telepítés gomb.
5. Töltsd le még ezt is, majd másold be a /home/neved/.conky mappába. Fájlkezelőben CTRL+H kombinációval tudod láthatóvá tenni a rejtett mappákat.
6. Conky Manager-ből futtasd a conky-t.
7. A cinnamon téma neve pedig Baldr. Ezt a /home/neved/.themes mappába csomagold ki.
8. Téma kiválasztása: Jobb egérgomb a tálcán -> Témák -> Alul Asztal -> itt kiválasztod a Baldr témát.
Ennyi. Ha van még kérdés, 22:00-ig itt (is) jelen vagyok.
-
Nem tudom reprodukálni a kék betűket mindig normál marad a betűszín. Biztos, hogy nem a témáktól függ, a témákat akárhogy váltogatom, illetve most megnéztem a Cinmanót, a Témáknál a
Vezérlőelemek
váltásánál változik a betűszín is. KDE-nél ezt nem tudtam elérni, de talán újraindításkor változna? Elég érdekes lenne, de nincs kizárva.Valamit a FF-ben is állítani kell szerintem, ha más böngészővel nincs ez a bibi.
-
válasz
ubyegon2 #50528 üzenetére
A mintstickkel (bár én a grafikus felületével együtt használom,de szerintem az mögööt is a mintstick dolgozik) nekem is kiírta egy bootolhatatlan olvashatatlan formába, amit a windows aztán csak RAW partíciónak látott,de meggyógyítottan Gparteddel új DOS partíciós tábla felrakásával és újrapartícionálással létrehoztam rajta egy fat32 partíciót amit aztán winnyózból a pendrájvlinux.comos Universal USB Installerrel sik,erült helyesen megírni. ....Tetszik ez a fullos KDE ubuntu (Ultimate Edition 5.1) ,caak az a borzasztó mintha most is tejjel írnék papírra a firefoxban.
(#50518) Lathronos :
Összevissza csereberélgettem a témákat, de a firefox betűi lex@rják a téma csere-berét. -
válasz
growler #49792 üzenetére
OK, leesett, csak nagyon elvoltam az SSD témákkal, sorry! Azt hittem a gépben maradt valami adatmorzsa, azért írta ki Debrecent.
Legutóbb azt néztem a terminalos felületen.(#49793) Keef_Lee
Mint-en nekem se megy valamiért, most raktam fel kíváncsiságból, a 17.3-on ment, de úgy látszik a 18-at még nem laktam be eléggé.
(#49794) Normi™
Sandbox Linux alá? Az minek? Elég sandbox a Linux maga, ha úgy vesszük!
-
Normi™
őstag
válasz
totron #49739 üzenetére
Szerintem egy kezdőnek aki egy ingyenes,jobb frissítési mechanizmust használó,kevesebb erőforrást igénylő windows alternatívát keres kezdésnek éppen elég,hogy feltelepít egy pl.egy Mint-et.Éppen elég kezdésnek,hogy megtanulja mi az a swap,milyen fájlrendszer szükséges,mit hova csatoljon,kell-e home stb...Itt sem automata minden,sokszor nyúlok kezdőként a terminálhoz és volt sikerem,de volt kudarcom is.Használtam vagy 20disztrót próbaképpen,Manjaro-t is,ami Arch alapú,úgy kezdte a telepítésnél,hogy hiába adtam meg a zászlókat egy partíciónak nem fogadta el,mindig vissza kellett mennem és gparted-el megcsinálni és csak úgy működött.Majd indulásnál menü fogadott,majd a képernyő kímélő nem működött,Arch wiki alapján és fórumos segítség alapján sem tudtam megoldani.Ettől tetszik a Manjaro és használtam is egy darabig.DE nem hiszem,hogy kezdőknek ez a szívás sorozat kellene,ok megtanulod,hogy lehet megoldani,de sokan ezek után nem akarják megoldani,akinek meg van affinitása hozzá úgyis tovább lép a bonyolultabb témák felé.Átmenetnek tökéletes egy kulcsrakész disztró ahogy fogalmaztál és látják,hogy nem az ördögtől való,Linuxon is ugyanazok a böngészők stb.. vannak,kinézetben is a Mint (szvsz) leg windows-osabb és van akinek ennyi elég is.
lev258 : Szerintem a felől érdeklődött volna,hogy miként oldható meg win pendrive-ra írása Linux alatt,ha jól értem.
-
Lathronos
őstag
válasz
#59070464 #48210 üzenetére
Nem kötekedésképpen kérdezem, de az általad felvetett témáknak nem a haladó topikban lenne a helye? A te tudásanyagod már messze túlnőtt az abszolút kezdő szinten és többségünknek fogalma sincs milyen nyelven beszélsz. Csak nézünk ki a fejünkből mint a
parasztmezőgazdasági üzletágazathoz tartozó kisvállalkozó a szántóföldön mikor drone-t lát és azt hiszi UFO. -
spammer
veterán
válasz
Atlantisz48 #47416 üzenetére
Témákat/ikonokat, illetve alap dolgokat be lehet állítani, de mélyebben nem lehet testre szabni, illetve amit mégis, ahhoz bele kell túrni kicsit (pl. panel beállításokhoz dconf/gconf kell, legalábbis régebben így volt).
További negatívum: idióta módon átnevezett és leegyszerűsített szoftver nevek (pl. Music), mert azt feltételezik a felhasználóikról, hogy akkora debilek, hogy nem tudnak pár programnevet megjegyezni.
Ha ezek nem zavarnak, akkor megfelelhet. szerk: viszont hasonló felületet el lehet érni más DE-vel is (szerintem van elementary ikon/téma, amit le lehet tölteni + plank + panelt is át lehet szabni hasonlóra).
Viszont van még egy elvi dolog, amiért anno otthagytam az egészet: amikor egy időben azt nyilatkozta a beképzelt pöcsfej fejlesztő, hogy azok a felhasználók, akik nem fizetnek a disztrójukért, azok lopnak/csalók. Később persze magyarázkodott, megpróbálták szépíteni, blablabla... Innentől kezdve én nem foglalkoztam velük többet.
-
válasz
korobi #45265 üzenetére
Nem is azért mondtam, hogy miért írsz ide a kezdőbe, előbb utóbb minden komoly kezdő kipróbálja az Arch-ot, írj csak nyugodtan, ezek nem haladó témák, ideférnek!
Ha mélyebb szintű gondod lesz, úgy sem ide fogod beírni!
Ha sikerül felrakni az aef-et, írd le röviden, hogyan csináltad. AZ más kérdés, hogy fogsz-e tudni vele olyan témákat szerkeszteni, amik jobban bejönnek a meglévőeknél. Ubuntu vonalon könnyebb a helyzet a sok PPA miatt. Most én is emiatt szívok néha, mert raknám fel a megszokott PPA-kat, persze, hogy a Debian alapú Mint visszadobja!
Még a végén én is megértem, miért ajánlottuk eddig abszolút kezdőknek az Ubuntu/Mint párost!
-
lanszelot
addikt
Hello!
Elegem lett az osx-ből,már rosszabb mint a windows.
Macbook pro-mra /2010 mid ssd-vel/ raknék linuxot helyette, csak azt nem tudom melyiket.
Igazából már csak netezésre, néha egy két torrent -re használom a gépet.
Zorin, és ubuntu-n gondolkodtam el. Zorin, mert gyors. Ubuntu, a kompatibilitás miatt, szinte minden van rá.
De arra lennék kíváncsi mi az ami az igényeimnek megfelel /nem csak e kettő közül/
igényeim:
Utálok programot keresni, tehát olyan rendszer érdekel, amihez utána nem kell töltögetni ezt-azt.
Gondolok itt , ha meg szeretnék nyitni egy dokumentumot, videot, stb
Tudom, hogy vannak linuxok amik telis tele vannak programokkal, nekem ilyen kell.
Nem érdekel ha van 4 milliárd progi lesz amit nem használok, 20 Gb-vel többet foglal a rendszer, mit számít, de sose legyen olyan, hogy nem nyitja meg ezt vagy azt.
Összes zenét, filmet, dokumentumot..stb sbt alapból tudja.
Gyorsnézőkét megszoktam, ha volna olyan benne, jó lenne.
6 éve nem linuxoztam, akkor is csak fél évig, így azt a keveset is elfelejtettem.
Nem érdekelnek a témák, se csicsák, csak használni akarom, viszont nem terminalozok.Oh, még egy dolog, google chrome-ot használok, és nem is akarok mást.
Melyik distro-t javasoljátok?
-
Raynes
tag
válasz
Zola007 #44582 üzenetére
Mintet ajánlok én is, csak nem Cinnamonnal (bár az is jó), hanem KDE-vel, ami szerintem még jobb. Igazából az asztali környezet ízlés kérdése, addig nem fogod tudni, hogy neked melyik jön be, míg a főbb változatokat végig nem próbálgattad. A kipróbáláshoz nem kell feltelepíteni őket, csak bebootolni live módban.
A KDE-nél még arra szoktam inteni mindenkit, hogy az alap megjelenése irritáló lehet, mert ilyen fénylő Oxygen-témát használ alapból, de le lehet cserélni pár kattintásból sokkal szebbre, akár még ilyen aerós, vagy minimalista témákra is. Nem szabad megijedni az alaptémától, sok embert elriaszt. Ha idegesít, akkor a Plazma alkalmazásokat is el lehet távolítani, hogy ne legyen kint a képernyőn meg a tálcán minden szar.
A számítási teljesítmény nem lesz nagyobb Linux alatt, pláne nem SSD-vel, egy gyengébb HDD-s gépen, főleg kevés RAM-mal, mocskosul érezni a különbséget, olyan gépeken sokkal döcögésmentesebb a Linux, de a te gépeden nem fog kijönni érezhető különbség.
Az MS Office 2010 és a Photoshop is feltehető Wine alá, vannak róla leírások a neten. A munkahelyi gépre ha felteszel egy legújabb LibreOffice-t, az is megoldás lehet. Lassan a LibreOffice már normálisabb, mint egy egy Office 2010. Hidd el, sokat fejlődött a Linux (és az ingyenes Office) a Debian 5 óta.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #44425 üzenetére
>Akkor ez logikusan az UbiGnome lehet,
Téves konklúzió
Tetszik a Gnome, de mivel nem tudom osx formára állítani, ezért...
Ide lőjetek: unity rulez>az összes repot végigpörgetted, sid, experimental?
Nem pörgettem végig. Sőt. Megragadtam az alap dolgoknál. Gondolom ezért is nem boldogultam a témákkal. Nagy részük újabb gnome verziót követelt.
Megvárom mit hoz a 16.04 LTS és ha nem jön be, akkor újból előszedem a Debian-t. -
Raynes
tag
válasz
King Unique #44239 üzenetére
A Super+D a KDE alatt is működik. Meg a KDE-k alap kinézete általában szar, nem szabad következtetést levonni belőle, mindenképp át kell szabni. A 14.04-es KDE4-re is lehet flat designt tenni, meg a 15.10-es KDE5-re is csak lehet transparens blurös témákat felpasszintani. Gondolom én, a KDE5-öt még nem használtam.
Tényleg, aki 4-es és 5-ös KDE-t is használt, hogy viszonyul a kettő erőforrásigényben, memóriafogyasztásban?
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #43788 üzenetére
De épp ez az, hogy nem unstable, legalábbis nem annyira, mint amennyire túlmisztifikálják (amíg a stabil repót használjuk). Ennél egyébként cutting edge lenne a helyes kifejezés. A bleeding edge inkább a testingre vonatkozik, ott már lehet beszélni unstable-ről, de azt meg nem kell használni, ha nem a tesztelés a cél. Persze nyilván van kockázat a rolling miatt, de nem kell azt hinni, hogy mindennap összeomlik és javítgatni kell.
Ha egy rendszer mondjuk 700 MB-tal áll meg boot után, akkor bootoláskor sem eszik meg 1,2 GB-ot.
Nálam 200 MB körül indul egy teljesen belakott Firefox, mondjuk 300 körülire felmegy egy idő után (2 GB RAM-os gép, 64 bites rendszer). Ha választunk egy olyan rendszert, ami mondjuk 70-120 vagy netán 150 MB RAM-ot eszik alapból, akkor 1-2 lapos böngészésre még használható lesz. Nyilván nem lesz villám, de egy 512 RAM-os géptől senkinek nem is kell ilyet várnia. Azonban használható, és ez a lényeg. A Chromium (webkit/blink) alapú böngészők többet esznek, szóval gyenge gépre jobb is a Firefox.
A többire:
"- There is a myth that some distros are "faster" - in fact there are no faster or slower Linux distributions. They all contain the same ingredients - at most they differ by how fast they boot up and shut down..."
Ez sem igaz így ebben a formában. A disztrókat összeállítják (ezért disztribúciók), beleraknak különböző csomagokat/programokat/szolgáltatásokat, GUI-t stb. Ha olyan disztrót használsz, ami tele van tömve automatikusan induló szolgáltatásokkal (főleg, ha olyanokkal, amire nincs is szükséged), szebb gui-t használ stb., akkor összességében lassabb lehet, vagy lassabban futtathat bizonyos (erőforrásigényes) programokat. Persze hardvertől is függ, hogy megérzed-e a különbséget, egy átlagos vagy gyengébb gépen igen, egy erős gépen már nem valószínű. De ha mondjuk 2 GB RAM-mal nekiállsz játszani, akkor nem mindegy, hogy a rendszer alapból 200 MB-ot evett meg, vagy éppen 700-at, még akkor sem, ha a kernel igyekszik végezni a dolgát és a játék számára felszabadítani a memóriát.
Ami az állításból szerintem igaz, és amire a szerző utalni is akart valószínűleg, az az, hogy alapvetően, ha van elég szabad erőforrás, akkor mindegyik disztrón ugyanúgy (vagy legalábbis szignifikáns különbség nélkül) kell futnia az azonos programoknak, hiszen alapvetően azonos forrásból származnak. De! Nem árt hozzátenni, hogy csomagokat (programokat) szoktak patch-elni is, ami akár közvetve is okozhat (akár teljesítménybeli) különbséget. Működésbeli különbséget meg pláne.
"All Linux distros are extremely customizable. You can make Fedora look like Mint or vice versa - so it makes no sense to choose them by their looks. "
Ez igaz, de azért előfordulhatnak kivételek: pl. egy elemetary OS esetében alapjáraton elég fapados a testreszabhatóság, és még mélyebbre turkálva is csak limitált a lehetőséged. Persze össze lehet gányolni, csak az nem az igazi.
Értem, hogy alapvetően az egy segítő, jó szándékú cikk akart lenni, de a szerző kicsit jobban is körüljárhatta volna és jobban kifejthette volna a témákat.
-
ViZion
félisten
válasz
ubyegon2 #43677 üzenetére
ööö... régen volt ám ubuntum, egészen Unity-ig (Oneiric-nél feladtam), azóta kis-nagy megszakításokkal Fedora (nézd meg logouton a régebbi bejegyzéseim, sajnos nem érek már rá foglalkozni a linuxal ilyen szinten). Ismerem a Bleachbit-et, var és temp ramban van, nem kell törölni, nyelvi fájlokat törölt.
Nincsenek még törött csomagok, volt autoremove is, de semmit nem kellett leszednie. Clean nem volt, maradjon a cache, mert mobilnet lesz.Swappiness-t akkor is leveszem, ha nincs SSD, mert így a 4 GB ramba pakol, akkor kezdi swappolni, amikor a szabad ram 80-90%-a tele. Ez is korábbi tapasztalat még, nekem anno 4 GB-nál már nem swappolt, most sem tudtam megtölteni. Témákkal nem foglalkoztam sokat, párat meglestem csak. Majd oldja meg a gazdája
FF lecserélve Chrome-ra, cache nincs a ramba irányítva, de így is gyors: origo, index, hírcsárda, face, linuxos oldal, PH! volt nyitva YT videó közben. Tab váltás, ablak váltás (terminal, synaptic, chrome) megfelelő sebességű volt, YT videóban sem dobált érezhetően kockákat, szal. ez így nem rossz.
-
ViZion
félisten
Nah, felraktam most a Mint-et, több alkalmazásnál mintha gyorsabb lenne, mint az Elementary.
Pár alap dolgot állítottam csak be: swappiness levettem 10-re, temp a ramban, pár téma, etc letöltése. Wifit tudta telepíteni, rádugva a mobilnetet már használta is
Progikat kicseréltem (pl. Chrome + adblock + ghostery), zenelejátszó, etc.
update, upgrade, autoremove megvolt. Autostart kitakarítva, szolgáltatásokat nem piszkáltam.Miket kellene még állítgatni (4 GB ram + cerka procis laptop IGP-vel, ha nem olvastátok)?
Zárt kodekeket ez telepíti, ha jól emlékszem.
Fontok? Bár nem tűnik rossznak ez sem.
A mint menő kicsit fura, témákkal sem lett sokkal jobb.
Mit kellene még? -
spammer
veterán
válasz
Apollyon #42629 üzenetére
Stylish addonnal bármelyik böngészővel megoldható (már amelyikhez van Stylish persze
). De a linken lévő mindenhol átszínezi az input és textarea elemeket. Ha ez a cél, akkor oké, ha csak a PH-n lévő szövegdobozt akarjuk átszínezni, akkor finomítani kell rajta kicsit.
(#42626) rii: a rendszer témáknak nincs köze a weboldalak html elemeihez. De az előttem javasolt módon átszínezhető vagy az általam javasolt Stylish-sal is. Egyébként a teljes weboldalakat át lehet szabni, lásd pl. ezt: [link] (már rég csináltam, nem tartom karban, de még ki lehet próbálni Stylish addonnal, ha érdekel).
-
totron
addikt
Ide írom, a deszktopos témák inkább itt virulnak. Most próbálom kifele a legutolsó Plazmát (KDE). Rém uncsi. A 3.5-ös is még jó volt, de ez. Ti hogy látjátok? Ubuntu keretein belül teszem ezt, hát ez meg hogy történhetett? (:heves nyelvkaparás)
-
kovaax
őstag
válasz
inf3rno #40427 üzenetére
A localhost inkább gépnév, mint domain. Igazából akkor van előnye, ha ezek szerverek, és tényleg ebben a domainban vannak, egy otthoni gépnél tök mindegy mit adsz meg. Ha több otthoni géped van, és valami hangzatos domain név alá akarod rakni őket, akkor is inkább csak kozmetikai jelentősége van. Persze ha akarsz dns szervert üzemeltetni otthon a gépeidnek, akkor már több értelme van, de ezek már nem kezdő témák szerintem.
-
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #38830 üzenetére
Mint alá ppa-ból tudsz feltenni frissebbet (én már az 5.x-et használom), a témákat meg lehet változtatni, de könnyen lehet, hogy Linux alatt nem települ mind, meg kell keresni a megfelelő csomagot.
-
N0zer0
senior tag
válasz
totron #38200 üzenetére
Egyetértek. Egyrészt tudni kell a Wintől elszakadni, ez egy fontos lépés pszichológiailag is. Érdemes a Wint teljesen letörölni, mert anélkül az lesz, hogy ha az ember Linuxra átálláskor nehézségbe ütközik, akkor nem hárítja el, hanem a könnyebb utat választja, visszacsábul, bebootolgat Win alá, és megette a fene az egészet.
Másrészt meg igaz, hogy vannak egész jó WinXP/Win7 skinek, de felesleges, mert sokkal szebb témák is vannak a linuxos/*x-es ablakkezelőkre, mint a Picipuha Nyílászárók ocsmány kinézete. Kicsit olyan e téren a Linux a Windowshoz képest, mintha az ember egy Trabantból átülne egy Ferrariba.
-
spammer
veterán
válasz
SATA_boy #37268 üzenetére
Make Linux (Ubuntu, Mint, others) Look Like Windows XP :: Using the GTK3 MATE Luna Theme
Sőt, IceWM Distro which looks like Win2k/WinXP Classic
Azt hiszem AntiX-nál vannak is alapból Windows témák (95/98/2k, xp, vista, 7).
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #36997 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #36995 üzenetére
Én Conky Manager-t használok. Felpakolom gdebi-vel a deb csomagot, bemásolom a themes mappába a témákat, a hozzá tartozó .conky és .Conky valamint .fonts mappákat a /home/nevem mappába és kész.
-
válasz
Sub-ZeRo #35586 üzenetére
Lehet, minimálisan legalábbis. Ha még soha nem csináltad, akkor érdemes a Rendszereszközök/Témák menüpontnál kezdeni. Itt próbálgasd a kinézeteket változtatni, hogy lásd miként működik a dolog. Ablakkeretek, Ikon, Vezérlőelemek, etc.
A második ablak a kék linkre kattintva jön elő. Itt is letölthetsz témákat.Valószinű, hogy az eOS kinézetet nem így éred el, hanem innen a noobs- ról. A témákat ebben a táblázatban találod:
Ubuntu 14.04 Trusty Tahr Themes
az ikonokat meg itt: http://www.noobslab.com/p/themes-icons.html#icons
Rákattintasz a MyElementary icons sorra és az előjövő oldalon látsz képeket, valamint a PPA- s telepítéssel kapcsolatos terminal parancsokat.Figyelni kell, mert néha több változathoz is adhatnak parancs táblázatot!
Amiket itt telepítettél, az előbb bemutatott módszerrel meg tudod keresni és alkalmazásba veheted.
Az alul álca helyett ugráló ikonok meg valamilyen docky néven futnak, nem tudom pontosan mi a nevük eOS- on.
-
N0zer0
senior tag
Szerintem is kéne egy ilyen topik. Majdnem minden második kérdező a régi, sovány gépére keres használható, light disztrót. Akár kiemelt topik is lehetne.
Illetve én megszüntetném a pH-n ezt az 1 disztró 1 topik szisztémát, mert túlzottan szétdarabolódnak a témák, és amúgy is OFF-olnak a fórumozók, minden topikban mindenféle disztróról esik szó. Nincs olyan rengeteg linuxos hozzászólás, hogy egy topik áttekinthetetlen legyen. Legalább minden egy helyen lenne, könnyebb lenne megtalálni egy kérdéskört, könnyebb lenne visszakeresni mindent. Általában egy problémából más disztrók használói is okulhatnak. Legfeljebb a Linuxosok offtopikját lehetne meghagyni gőzkieresztésre.
Esetleg köztes megoldásként ágakra szedni a disztrókat, mondjuk a Debian, Ubuntu, Mint, stb.-nek lenne egy külön közös topikja, a Arch, Antergos, Manjaro, Chackrának egy másik, és így tovább.
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #31793 üzenetére
Zseniálisan
? Nem adom fel egykönnyen, az már egyszer biztos
! Vízöntő tulajdonság.
No, most meg az van, hogy a háttérképek között egyértelműen 17-es és Quiana van írva nekem (mármint, hogy az van nekem), DE a beállítások résznél rengeteg dolog egészen más, mint eddig. Gyakorlatilag az egésznek a kezelése más (témák, ablakkezelők, hátterek beállítása). Ez az, amit Nemonak hívnak, ugye? Most ezt, ha egybevetem azzal, amit írtál, akkor úgy tűnik, hogy a frissítés valószínűleg csak félig történt meg. Köszi, hogy ránéztél, mert én nem jegyeztem meg, mit töltöttem le és értelemszerűen utólag már nem lehet tudni (eltűnt a listából). Ezek szerint ez ilyen, majd biztos jön a többi része, akkor lesz igazi Rebecca, az az értesítés meg, amit kiírt a logokról, az talán valami bug... Mindenesetre csináltam a terminálban egy update-et, egy upgrade-et és egy autoremove-ot, biztos ami biztos
!
-
Rendeske
tag
Secure boot-ot kellet átállítani... Tetszik nagyon eddig, egyszerű és nagyszerű pont amire szükségem van! Bár a témákat nézegettem amikor lefagyot a kicsike. Kipróbálom az Ubuntu-t is.
-
Jó téma mindíg jól jön.
Qbittorrent vagy az uTorrentet nem próbáltad még ki? Nem jobb, mit a rutorent?
(#31227) Decepticon
Köszi, bár a források megvannak, mint láthattad, fura, hogy nem az Arch- ost preferálod inkább! Már félsz a megszokott kérdéstől!Mi bajod a 444 portállal? Bulváros a stílusa, kicsit kormányellenes, de elég friss meg érdekes témákat is előhoznak.
-
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #31107 üzenetére
Mert mérnem? Miről maradtam le?
Ha van bármi fájlrendszered elérhető szabad hellyel, akkor valamit másolj oda át, majd linkeld a fájlrendszerben. Kész a hely.
Jah nem, még törölni is kéne.(#31112) zolka95:
Nekem akkor csinált ilyet, ha usb hdd-re töltöttem, és valami automonter szar hiányzott. Feltettem mate alá, az óta automatikusan csatolja a lemezt és nem kezd újra.
(#31121) zolka95:
Milyen lemez? Belső? Milyen desktop? Meg kéne nézni, hogy minden csomag fenn van -e hozzá. Vagy igen, fstabolni.
(#31125) kmisi99:
Virtuális gép? Játék szervert akarsz laptopon?
Hosszabb távon akarsz gondolkodni, akkor vagy debian, vagy centos-t használsz szerverebb témákra.
Kezdetnek nézz rá egy fedorára.Még valaki?
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #30325 üzenetére
Nagyon kedves vagy, igazán köszönöm! Nagyon sokat segítesz, hatékonyan, kedvesen. Tényleg nagyon sokat! Tudod, a windowsos előélet azért sokban meghatároz, még mindig (remélem egyre kevésbé). Amikor az egyéni kinézetekről volt szó, akkor én leragadtam a témáknál - töltöttem is le párat, nagy különbséget nem jelentett egyik a másikhoz képest, de gondoltam, ha ennyi, hát ennyi (Windowsban legalábbis ennyi lenne). Azt nem tudtam, hogy még ilyen sok minden van! Nem is reméltem! Látod, egy olyan dolgot mutattál, ami Neked vagy másnak már egyértelmű. Nekem új volt. De nagyon tetszik és ez pont egy olyan dolog, amivel engem nagyon meg lehet fogni, így most még jobban sikerült megszeretnem a Linuxot. Én már nem szeretnék visszatérni a Windowshoz. És ez nagy mértékben Neked is köszönhető!
Ez a Menü Editor már korábban is szóba került. Kerestem menu illetve editor szavakkal is, de valamiért nem dob ki semmit. Vagy nincs ilyenem, vagy bénázok valamit...
-
válasz
DittyCat #30286 üzenetére
Nagyon jó témákat vetsz fel, mert legalább rápontosítok dolgokra, amiket már elfelejtettem.
Az off az tényleg rendkívül szines.
Rózsaszínt csak irónikálódásból szúrtam be.
Tényleg ne fogd vissza magad! Az viszont ráférne az offra, hogy ott is megjelenj, mert a nagy öregek már saját magukat is unják.Szóval, ki fogom próbálni ezt az ikontelepítőt, mekkora jó dolog már 😁!
Ugye, hogy jobb, mint a mappa átszinezése, bár az sem semmi!(#30285) carrick16
Az a FF- ben eltünős dolog lehet a VGA driver miatt is, próbáltál már nyílt/zárt driver cserét? Pontosan nem tudom elmagyarázni, mert XFCE- t nem ismerem!(#30287) DittyCat
Végre! Csak 5-6 x említettük már!(#30288) carrick16
Ne szórakozz már! A telepítés módszere volt itt a hangsúlyosabb. -
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #30283 üzenetére
Megint okosabb lettem, nagyon szépen köszi 😊! Nem vagyok rózsaszín típus, inkább valami szép égkékre gondoltam, vagy valami elegáns bronzszínre (de ha ti is 16 színben látjátok a világot, mint a legtöbb férfi, akkor ezt hiába mondom 😊).
Szóval, ki fogom próbálni ezt az ikontelepítőt, mekkora jó dolog már 😁!
Bocsi, ha túl egyszerűeket kérdezek, de hát végül is ez a kezdőknek szóló topik 😊. Színesebb, érdekesebb témákkal találkozzunk a Linux OFF topikban 😉? -
válasz
ubyegon2 #30280 üzenetére
A 17.1- ben jelennek meg majd az újítások, erről értesítést kapnak a 17- et használók és választhatnak, frissítenek a 17.1- re vagy maradnak a 17- en. Ez egy most induló frissítési metodika, majd kiderül minden, ha beindul, annyi azonban már biztos, hogy a 17.1- hez elég csak frissítened a választásos módszerrel!
Ami még jó, hogy ezek a frisssítési időpontok 6 havonta lesznek és függetlenek az Ubuntu kiadásoktól időben legalábbis. forrás:[link]Előbbiből kimaradt egy d betű, pótoltam.
Az újratelepítést felejtsd el újra
Fent leírd módon tehetsz fel új témákat is.
-
válasz
DittyCat #30279 üzenetére
Szia! Most is felrakhatsz bármilyen ikonsort pillanatok alatt akár innen is 3 terminal parancs az egész és utána a Témák- nál csak beállítod, ami tetszik.
Itt egy példa és így néz ki:
Beállítás:
Az újratelepítést felejts el újra, 2019- ig a MINT 17 támogatott. Azt hiszem a köztes kiadások csak azért lesznek, hogy 2 év múlva ne kelljen iszonyú sok frissítést felrakni, ha valaki akkor telepítené a 17- et.
Ez az átszinezés meg ki tudja mikor lesz, de ugye nem raksz fel rózsaszinű mappákat?
-
Vladi
nagyúr
válasz
DittyCat #29550 üzenetére
"- Van nekem egy programozó vőlegényem, de azt mondja, nem ért a Linuxhoz. Látott már, de nem igazán foglalkozik ilyesmivel. Ha gond lenne és vissza kellene csinálni a Wint, azért van kire számítanom."
Jááá lesz még itt családi gond.
Jobban fogod kenni a linuxot...
A gépedről sok mindent nem találtam eddig linux témákörben, bízzunk a legjobbakban. Nézz meg rajta egy mintet live módon, ha nem dobja fel a bakancsát egyből és még hálózatod is van, akkor már célegyenes.
Egyébként nicns gond se a kezdőséggel, se a lánysággal. A feleségem a kisfehér asusára kapott fedora 19-et xfce felülettel. Jó mondjuk neki prémium szupportja van, ha valami nem megy csak ideadja, hogy csináljam meg.
A kinézetet olyanra csinálod majd, amilyenre akarod, itt nem lesz akadály. De javaslom előtt a funkcionalitás legyen teljesen kész, a csinodítással ráérsz.
Azt jó lenne, ha leírnád milyen gépeket akarsz rákötni. Oké nyomtató, van egy pár féle.
Fényképezővel nem lesz gondod, ezek gyakorlatilag úgy viselkednek mint egy pendrive, úgyhogy simán rákötöd."de most már beépült a tudatunkba."
Az jó, mert nem kell sulykolni, hogy csomagkezelő, csomagkezelő, csomagkezelő. Viszont itt jobban meg lesz kötve a kezed. Amiből van csomag azt telepíted, amiből nincs akkor slussz.(#29569) DittyCat:
Azta! Apátok hogy bírta?
(#29583) DittyCat:
Oylat nem tud az az mp3, hogy usb pendriveként üzemel?
Egyébként link Itt azt írják, hogy már üzemel, sikerült megoldani 2012-ben. Tehát nálad is működnie kéne. Ha nem, megoldható.
Inkább próbálj másik lejátszó programot is, banshee és Rhythmbox, ezeket írják. Telepítsd őket és próbáld azzal. -
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29550 üzenetére
Ha nem tetszik a Win7, akkor nézz meg egy Windows 8 pont akárhányast. Garantáltan fel fogod tőle darabolni az ereid.
Ami a színtémát illeti: általában lehet őket módosítani, és lehet kész témákat letölteni. Én nem nagyon színezem a grafikus felületet. Kiteszek valami természetes, szép természeti képet (interfacelift.com oldalról általában), az ablakok meg a tálca, és az alkalmazásindító menü meg átlátszó, fehéres vagy sötétes üveg hatása van, attól függően, hogy a háttérkép világos vagy sötét. Ezen felül egy kis vetett árnyék is mehet rá. Így használtam a Win7-et is. Ebben a designfajtában a színeket teljesen a háttérkép határozza meg a saját színeivel. Én is KDE-t használok. Viszont ha igazán igényes képi témára vágysz, akkor gyurmafigurát kell megkérni:
-
westcoastog
veterán
válasz
CPT.Pirk #29318 üzenetére
Leszedtem ezt az ikoncsomagot, de lxappearence alatt elkezdem telepíteni, majd fogja magát is bezáródik az ablak, de az ikoncsomag nem települ fel..
Témákból meg csak valami GTK témákat találok, meg tématelepítést nem látom hol leehetne csinálni..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29303 üzenetére
Az lxappearance csomagot telepítsd fel, az a témaválasztó lxde-re. Azt nem tudom hogy alapból is tartalmaz-e témákat, de innen már el lehet indulni.
sudo apt-get install lxappearance
A képen egyébként egy Gnome3-as disztró van, valami cairo bar jellegű dologgal.
-
N0zer0
senior tag
Szerintem meg nyugodtan ajánlgass, mert egyrészt miért ne, nem tiltja az Alaptörvény, másrészt lehet pont azért tudsz egy másik kezdőnek jót ajánlani, mert te sem vagy pro, jobban átlátod a kezdeti nehézségeit. Vagy esetleg pro vagy, és szerénykedsz, nem tudom, akkor nem szóltam.
A Mint 17 KDE-t ajánlanám 4GB RAM-os gépbe, vagy Kubuntut, vagy Chackrát, de ha nem jön be a KDE felülete, akkor ki kell próbálni mást (Cinnamon, Gnome, MATE, LXqt, Enlightenment, Xfce, LXDE az általam ajánlott sorrend, esetleg Openbox, de az már nem kezdőknek, meg lényegében nem sokban különbözik az LXDE-től). Mindig amondó vagyok, hogy teljesen újoncként a distrowatch.org toplistájának az elejéről érdemes válogatni, bár a mai modern disztrók közül sok jó van. Én csak az advanced lego disztrókat nem ajánlanám kezdésnek: Arch, Gentoo. Illetve, ha KDE lesz, akkor abban az esetben még a Debiant nem ajánlom (tudom, ezért elvágjátok a torkomat, de a KDE nagyon bugos és régi a Debianban), viszont magát a Debiant ajánlom, de csak más ablakkezelővel. Esetleg még a sima Ubuntut nem tudom olyan nyugodt szívvel ajánlani, mióta Unity van benne, de ízlések és pofonok, kevés embernek ugyan, de bejön az is, meg azt leszámítva nem rossz az sem. Sose tudni, nekem a szemem ráng az Unitytől, pedig nem kevés esélyt kapott. A Gubuntu, Xubuntu, Lubuntu viszont ajánlható, bár én 4GB RAM-os gépre nem nagyon tennék sovány ablakkezelős disztrót, persze ez megint egyéni ízlés, a csicsa nem mindenkinek jön be, főleg minimalista ízlésvilágú embereknek.
KDE-hez egy tanács: nem szabad megijedni, ha esetleg boot után nem nyeri el a tetszésed, mert általában valami egyszerű, színes, gép háttérrel kínálják, meg csillogó Oxygen témával, és úgy nem tűnik olyan szépnek, de ha normális háttérképet tesz ki az ember, meg szép, traszparens témákat tölt le az ablakokra és a panelra, meg bekapcsol minden effektet, árnyékot, stb., nagyon részletesen testre lehet szabni, akkor sokkal szebb, és még ekkor sem kell neki erősebb hardver vagy több memória, mint a Unitynak, vagy a Gnome-nak. A KDE mellett szól az is, hogy arra vannak a legjobb alkalmazások. Hátránya viszont, hogy van 1-2 bosszantó bugja, meg idegesítő lehet a plasmoidfelépítés.
-
Aureal
őstag
Sziasztok!
2003-ban próbáltam ki először a linuxot egy Knopix live cd-vel. Az nagyon tetszett mint érdekesség és gondolkoztam is hogy belevágok a linuxba komolyabban, de aztán ez elmaradt.
2006-ban az Ubuntuval kísérleteztem szintén még liveként, de akkor már elég sok distro volt és jobbról, balról 1000 más és más verziót hallottam "ezt rakd fel ez a tuti" jeligével. Mondanom se kell, leszedtem tucat live iso képet és sorra próbálgattam, de a Knopix tudását elég kevés adta meg akkor is, így a minimal rendszerek felé fordultam. Igazából ezek próbálkozás szintjén és 1 linuxos könyv beszerzésén túl nem mutattak tartósan, valahogy mindig kifogott és bonyolulttá vált a világuk egy winhez képest, persze nyilván ott is ismerjük az asztalborítós blue death dolgokat stb...Amiért most mégis ide írok az, hogy egy haverommal szeretnénk egy Raspberry PI-vel foglalkozni elsősorban net rádiós music boxként, illetve nem tudom ez itt kinek szakterülete, de kipróbálni VST playerként is a cuccot hogy mennyire lehetne használni.
Ok, nem kezdőknek való témák teljesen, de hátha össze lehetne hozni valamit.Kösz minden infót!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza #23678 üzenetére
Ennek semmi akadálya, a témákat olyanra alakítod, ami neked tetszik. Mind elrendezés, mind színvilág terén.
Nézd meg ezt a képet:
(vbox alatt készült kép, azért ilyen nagy a kapudan ablaka, mert kicsi volt a felbontás)Alapból ilyen randa fekete a színvilág, a telepítés után lefutó kapudan progiban meg azt választasz, amit szeretnél. Ezek után meg a rendszerbeállításokban lehet tovább testre szabni.
Jim-Y: hehehe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
LógaGéza #23673 üzenetére
Túl sok a szín. Na ez ütött így reggel.
Nálam ilyen a KDE, ezek a témák alapból választhatóak, meg van egy rakás letölthető:
Ezen a képen barátom Chakrája van, ugyanaz a verzió, ugyanúgy KDE, ezért szoktam mondani, hogy a KDE olyan mint a legó.
Ha megnézed nálam a képet, a jobb alsó sarokban ott van a zárt Catalysthez a monitor widget. A kiugrások benne a KDE effektjeinél a megugró GPU használat, miközben a proci nem csinál semmit. Nem tudom mire gondoltál a gpu-s GUI alatt, de szerintem erre.
Amúgy ha van 2GB ram a gépben, akkor simán megy egy KDE-s disztró, de általában 500MB alatt marad a ram fogyasztás, ez ma nem számít soknak. Most nemrég KDE-s Debiant raktam 1GB rammal szerelt régebbi TihnkPadre, tök jól ment vele.
Nos Yt alatt itt is bekapcsol a képernyővédő, azt nem tudom milyen módon tudná a disztró detektálni, hogy megy egy Yt lejátszás. Filmek alatt persze nem kapcsol be, az meg van oldva.
MasterMark: nézz meg egy másik lejátszót is. Pl. a frankó SMPlayer
-
Vladi
nagyúr
500 mhz-s p3-on grafikus felülettel vidáman nasoltam otthon ezelőtt 5-6 éve. Később a házi szervezem ugyan ezt csinálta 1600 mhz-s celeron d procival. Sose bírtam 10% fölé vinni a terhelést. ezek a nas témák sokkal kevesebb erőforrást igényelnek, mint az manapság hiszik. A másik ilyen témám ami szeretek a htpc. Elég lesz 28 giga ram bele?
Ez enyémben 512 mega volt annó és vitte a full hd filmeket. Még maradt is kapacitás.
-
Bandi8407
tag
Na! Fent van windows mellett, úgy néz ki minden rendben! Skypeval egyenlőre nem bíbelődök, most ismerkedem a dologgal hogy mi hogyan! nézgettem témáka plus widgeteket devianarton a kérdés az lenne hogy azokhoz kell valami alkalmazás vagy hogy tudom majd őket beállítani?
-
Felraktam egy Deepin linuxot és lenne néhány problémám.
1. Nincs hangom egy audigy 4-el. Hogyan tudod hangot csiholni?
2. Témákat honnan tudok leszedni?
3. Thunderbird-ben hogy kell beállítani, hogy minden levelet leszedjen? Nem találom.Majd ha lesz még kérdésem, jövök.
-
albinolynx
senior tag
Feltelepítettem az ubuntu 12.04 LTS-t. Egész jó, nem tudom miért volt a múltkor olyan darabos a megjelenítés.
Szeretném, ha így nézne ki az asztalom: [link]
Azt írja, hogy:use ppa (gnome esetén)
Terminal Commands:
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes
sudo apt-get update
sudo apt-get install tempered-gs-shell temp-gs-extmajd
Now Install Gnome Tweak Tool to change theme:
Terminal Command:
sudo apt-get install gnome-tweak-toolUtána "speciális beállítások" alatt az ikon témánál ki tudom választani az "awoken" témákat (alap, fekete, fehér), viszont a window theme-nél nem találom a "tempered"-et.
A "shell theme" legördülő menü pedig nem aktív, előtte egy zöldes-sárgás háromszögben lévő felkiáltójel van.Mit rontok el?
32bit-es, gnome ablakkezelő, nincs letiltva semmilyen grafikai megjelenítés sem. Gyak. friss telepítés, egyedül a frissítéseket és a terminal-ban az "apt-get update" dolgokat telepítettem és egy újraindítás után vagyok. -
Ryle
tag
Sziasztok!
LXDE-t használok én is már a debianhoz, de sajnos az autostart nem akar üzemelni.
Én is dettó hypernetes vagyok, mint haver...és sakis3g-vel automatizáltam a kapcsolódást a nethez. De sajnos ez csak fél automata, mert a rendszer nem csatlakozik a script által a netre.
Utána kerestem [ mivel a google a barátom ] hogy hozzá kell szerkeszteni az :
/etc/xdg/lxsession/autostart-hoz a következőt.@/etc/net.sh
chmod +x van a scripten, és kézileg le fut a dolog...szerintem valamit én hibáztam el.Illetve az lxterminál beállításait hiába modosítom rootként a .config alatt a sima user almappájában...nem tűnik el a scrollbar, illetve a menubar sem.
Nem tudjátok véletlenül a login screen témákat hol tárolja az LXDE ?
Válaszokat előre is köszönöm.
UI: Ha esetleg zagyva voltam, akkor az azért van mert 12 óra meló után írtam ezt a hozzászólást.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows 10
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- BestBuy ruhás topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Lenovo Legion Slim 5 16AHP9
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- ÚJ notebook kitámasztó fából
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest