- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
bpx
őstag
Ha "crontab -e"-vel (ahogy az előző kommentben írtad) a user saját cronjába (/var/spool/cron/username) rakod be a parancsot, akkor az ütemezés után rögtön a parancsot adod meg, és nem kell, hogy milyen user (root). Ez a szintaktika, amit írtál, a /etc/crontab meg /etc/cron.* helyeken használható.
-
törölt tag
5 * * * * root echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
helyett inkább csináld úgy, hogy a parancsot beírod egy scriptbe, majd annak adsz futási engedélyt (mert nem tudom a command résznél mennyire szereti a szóközöket...), és vedd ki a root-ot.
legutóbb ezért nem futott egy ismerősömnél egy crontab-ba rakott script (NAS-nak használt raspi-n időnként elment a net, ez rakta helyre pingelhetőség alapján), mert ott volt a root. -
Fritz Teufel
addikt
Szia!
Íme a választék:
Netrunner - inkább Manjaro alapú de a base az Arch - igazán kezdőknek való,
ArchBang, haladóknak való Openbox felülettel
Antergos, tiszta Arch grafikus telepítővel
Manjaro, kezdőknek és haladóknak való: Xfce, KDE és Openbox felülettel
Arch Linux minimum haladóknak de inkább már kockáknak
ArchAssault - nem ismerem
ArchEX - nem ismerrem
BBQLinux - nem ismerem
Bluestar Linux - KDE felülettel
és még many many moore... -
BoB
veterán
Válasz ment az Arch topikjában.
-
BoB
veterán
Itt: /etc/default/grub töröld ki a quiet szót ebből a sorból:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"Ezután: grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
KDE billentyűzetre meg nem kell magyarázat, ott van a beállítások között. Nekem angolul:
system settings -> input devices -> layouts tab -
mr.nagy
tag
Nézd nekem is N-es routerem van (LAN sebesség: 10/100 Mbit/s, Wi-Fi sebesség: 300 Mbit/s). A laptopomban csak G szabványú adapter van ami 54Mbit/s elméletileg (ez 6.75 MB/s kb.). A routerben a max.-ra van állítva a Wifi.
Így ezekkel a lehetőségekkel kábeles kapcsolatnál 5-6 MB jön le másodpercenként, míg wifi esetén jó ha 500-600 KB jön.Lehet van nálam okosabb aki jobban be tudná lőni a dolgokat, de nekem csak ezeket az eredményeket sikerült elérni a készülékekkel.
-
mr.nagy
tag
A routernél a wifi kapcsolat mindíg lassabb, mint kábelen. Ráadásul ha jó régi a router akkor általában max. B vagy G típusú. A modernebb N vagy AC routerek gyorsabb kapcsolatot tudnak biztosítani.
Ezenkívűl kérdés ugyan ebből a szempontból, hogy a gépedben milyen szabvány van beépítve, mert ez is okazhat lassulást.
A szabványokkal és a hozzájuk kapcsolódó adatátviteli sebességgel kapcsolatban itt egy oldal amit érdemes elolvasni: [link]Ettől függetlenül wifin sohasem lesz olyan sebességű a kapcsolat, mint kábelen!
-
Syl
nagyúr
Vindózon én ezt használom: YUMI – Multiboot USB Creator
Van egy 16 gigás pen ami tele van pakolva különféle disztribúciókkal, javító cuccokkal.Linux alatt meg egyértelmű: dd
-
BoB
veterán
Arch wiki-ben le van írva hogy pontosan hogyan kell felrakni a catalyst-ot.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg módosul a boot sorrend, mikor csatlakoztatod a pendriveot. Az alaplapok eléggé meg tudják kavarni ezt és így előfordulhat ami nálad van, hogy mindenképpen a modemedről mint pendriveról akar bootolni.
Elvileg ki kell tudnod iktatni ezt a viselkedést a biosban, de akár meg is kerülheted a problémát azzal, ha felraksz egy grubot a stickre is, meg magára a gépre is. Így akármiről bootol a gét, mindenképpen lesz egy grub.
-
Siriusb
veterán
Szia!
A BIOS-ban tudod beállítani a sorrendet, az USB-t pakold a HDD mögé, ha nem szoktál rendszeresen USB-ről boot-olni. Általában a gép bekapcsolása után, pl. F9, F12 billentyűvel kézzel is tudsz választani, miről akarod indítani (a képernyőre kiírja a megfelelő billentyűt). Amennyiben általában a merevlemezről indítasz, legyen az a legelső.
Szerk:
(#16305) colomb2
Aki Arch-ot használ, az csak egyszer telepíti fel a rendszert. Kit érdekel, milyen a telepítő?! -
ViZion
félisten
A probléma gyökere az, h a cuccaid nincsenek kitöltve.
Ha gyári hűtőd van, vagy valami nem hőcsöves léghűtő, akkor lehet az a baj, h egyszerűen kicsi a leadó felület. Lehet a lapod ventivezérlése nem jó (pl. halkra van állítva BIOS-ban), Lehet a ház szellőzés kialakítás nem jó, bentreked a meleg (a hőleadás a delta T értéktől is függ, tehát ha a házban van 35 °C, akkor ott alapból 40+ a proci...). Általánosan elöl-alul be, hátul-fent ki a jó elrendezés. Hűtős totyikba bedobod a konfigod, meg képet a kúlerről, és megmondják a tutit. Másik a feszültség. Lehet a lapod auto állásban van, és túlhúzza, ez gyakori jelenség. Ilyenkor melegszik bizony. LLC-t állítsd át, feszt állítsd be manuálisan és nézd meg milyen.
Pasztázást nem nagyon lehet elrontani, a rossz pasztának is csak fél-egy év múlva jön ki a hátránya, frissen szinte azonosak (lásd pl. Bacsis tesztek a lekvárral...). Ha jót akarsz, akkor MX-2 vagy MX-4 (én ezt használom) pasztát veszel, sokáig elég.
Ha kicsi a ház, nem lehet házat ventizni, akkor aprón Asetek LCLC ócón kicsi vízzel kiviszi a meleget, mindennek jót tesz. Lefogató sem gond, aprónál van sok ötlet hozzá. -
Nem, személy szerint nem zavart a kérdésed, csak nem éreztem idevalónak - és más topicokban is vannak hozzáértők
Én a helyedben szétkapnám a cuccot, letakarítanám róla a pasztát és nagyon vékonyan újrakenném, lehetőleg lyukmentesen. Én csak egy picit nyomok a CPU tetejére és aztán gyufaszállal, vagy gombostűvel kenem végig a matériát, lehetőleg simára. A paszta ugyanis csak arra való, hogy a felületi egyenetlenségeket kiegyenlítse, saját maga nemigen vezeti a hőt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sokat kell terminálban mászkálni, mert nagyon buta az OpenBox asztali környezet, de cserébe nagyon kevés erőforrást használ, nagyon gyors. Mondjuk az Arch wikin minden le van írva, hogyan kell megcsinálni.
Azt hiszem kompletten mindössze 2GB-t telepített fel, szóval szerintem csípj le neki egy kis helyet az egyik partícióból, ott ki tudod próbálni, hátha nem örökölte a vinyó problémát az Arch-ból.
-
ViZion
félisten
Nincs élő ember, aki asztaliból csinálna hot spotot szvsz
Nah, van linuxod, windows 7 és XP, meg pár androidos kütyü... akkor miért szívatná magát ilyesmivel az ember? Minden gépen belőni a mobilnetet, stb, amikor egy 3G router pár ezressel drágább, mint a "mezei"? Veszel szépen egy ilyent, és van wifi, 3G és internet mindenhol. Ha kevés és/vagy több gép van kanóccal, akkor mellé egy ilyent és nem kell a nettel foglalkoznod, mert működik és kész.
Nem utolsó sorban az ISP support hibajavítása is leugatható, mert ha nincs net akkor szerintük reset-restart-vírusos a gép. -
Vladi
nagyúr
Szerintem ez nem így megy.
Így eléggé meg vagytok lőve.De elvileg meg lehet oldani: az iso-t felcsatolod, (deamon tools pl.) kimásolod ami kell, meg az isot is elhelyezed a partíción. ext3-at tudsz kezelni total commanderrel elvileg. Úgyhogy végül is megoldható.
két link: 1 2, hogy jobban megértsd mi törétnik. Mondjuk azt nem vágom, hogy bootnál hogy indul el a grub...
Ezzel még csak a telepítő indult el, utána már lehet telepíteni.
-
rokefeller
senior tag
RPMFusion nélkül nagyon sovány a fedora csomaglistája, de ez egy jogi kérdés, nem technikai.
Ha az RPM fusion fenn van, lesz minden, ami kell.
Tipikusan:
codec-ek: gstreamer-plugins-*
Flash player: adobe oldalon a YUM-os telepítést választod, felteszi a repo-t, és utána flash-plugin -t kell feltenni.
Java: használd az openjdk-t, meg az icedtea plugint. Teljesen jó, és nem kell szarakodni az Oracle-össel, nekem megy minden vele.És persze üdv a fedorások között :-)
-
Vladi
nagyúr
Szia!
A yumnak is van forrás listája, vannak tárolók. Amit alapból kapsz a rendszerrel:
fedora tároló : itt vannak a rendszerhez adott csomagok
updates: itt lesznek a frissítések.Van még updates testing, és rawhide de ezeket kikapcsolják. Mert teszt csomagok vannak benne, később átkerülnek majd az updates-be.
A forrás listát egyébként a /etc/yum.repos.d könyvtárban találod, minden tárolónak van saját textfájlja.
.repo a végük. Ezeket most még ne piszkáld.Érdemes feltenned a yumex programot, az jó grafikus felület a csomagkezeléshez. Ott látod a tárolókat is.
Amit még érdemes felvenned az az rpmfusion. Itt fontos csomagok vannak, amik jogi problémák miatt a fedora tárolóba nem kerülnek bele. Ez nagyon megbízható forrás. link
Ennek két alrésze van: free és nonfree. Mindkettő kell neked. Így tudod elérni: link
GYakorlatilag egy .rpm fájlt kell telepítened, mésőbb megkérdi a csomagkezelő, hogy a kulcsát engedélyezed -e, engedélyezd.Hirtelen ennyi elég is, ha valamit mégsem találsz, érdemes megbízható forrást keresni hozzá. Van még néhány tároló, ami szóba jöhet.
Mi az amit így se találsz?
-
Tévedés, Debian minden eszközt végigpróbál és akkor áll meg, ha sikerült hálózatot találnia. T420-asomnál Ubuntu szólt, hogy egy wifi eszközhöz nincs firmware, akarom-e kézzel megetetni vele?
Másrészt a mindenfajta eszköz támogatását már leírtam, csak ezek szerint nem olvastad el.
-
rokefeller
senior tag
Azért ne legyél igazságtalan. Windowsban mondjuk milyen mobilnet támogatás van? Semmilyen, a gyártó meg a szolgáltató dolgaival lehet játszani. Egyébként amelyik disztró a NetworkManagert használja alapértelmezettként, abban mind mobilnet (már ha van driver/firmware hozzá), mind ppp támogatás van alapból. Szerintem a debian is ilyen, már jó régóta, azért nem teljesen vágom, hogy nálad mi hiányzik, mi nem megy, és miért.
Nálam ez a telefonommal úgy megy, hogy bedugom, bekapcsolom a mobile broadband-ot a networkmanager appletben, megadom hogy magyarország, és a szolgáltató, és megy. De régen is így ment, a huawei e870-nel.
Szóval amit én tennék a helyedben, ha már úgyis mindenféle disztrót kipróbáltál, és telepítgetsz napok óta. Eldönteném, hogy rpm alapú, vagy deb alapú disztribúciót szeretnék használni (vagy arch-ot, akár, nekem mindegy). Ha ez meg van, akkor frissebb haladóbb desktopot, vagy konzervatívabb stabilabb desktopot szeretnék. Maradna a Fedora, Ubuntu, ScientificLinux és debian. Fedoránál, Scientificnél és Ubuntunál a latest stable, Debian-nál a testinget választanám. Előbbieknél livecd-ről telepítenék, debian-t viszont a netinstallal. Szoftvereket egyiknél sem babránálnám, és az alapértelmezett desktop környezettel indítanék.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt próbáltad már?
Kiugró ADSL (PPPoE) internet tulajoknak --->
Az advanced menüt kell választani és meg kell nyomni a tabot. Akkor látod az opciók parancsait. Oda a neked kellőhöz beírod a modules=ppp-udeb opciót, majd enterrel bootolsz, és kész. A hálózati kártya felderítéskor majd jön a pppoe felderítés, ahol majd kérni fogja a felhasználó nevet és jelszót. <---
Clemi: hátőőő, pedig az egy alap parancs. Mit mond az uname -a és az lspci?
-
pigmeus
tag
most már ha felhoztad ezt a témát legalább egy linket dobj, hogy értsem a dolgot ezzel az intel/amd-vel.
Azt tudom, hogy .exe kiterjesztéseket nem futtat. Pont azt akarom kipróbálni, hogy mennyire lehet így használni penről. Fut e rajta a skype, mennyire bugos a rendszer, illetve mennyire kezes. Egy egyszerű netezős gép mennyire váltható ki vele. Ez a magyar ubi pedig tetszik is, mert anyának talán egyszerűbb lenne, de lehet h tévedek
Gondolom penre nem lehet feltelepíteni a rendszert ugye? Persze penről nem hosszú távon kéne működnie, csak tesztelés végett.
-
pigmeus
tag
Megkeresem a linket és ki is próbálom azonnal
HDD nélkül akarom elindítani a linux live cd-t. Azt olvastam, hogy így is be lehet röccenteni egy gépet és erre vagyok kíváncsi.
Adatlapomon láthatod, hogy AMD. Mert a 64bit az olyan bika linuxból ?
Az az igazság, hogy én nem értek hozzá, csak arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire használható ez a rendszer. -
pigmeus
tag
azt hiszem ezzel Az a legfurább, hogy a biost se tudom behozni vele... egyből továbbugrik és a képernyőt telerakja fél szavakkal... a magyarubi 64bites változatával játszottam. De ha újraindítom minden okésan bejön, csak hdd nélkül nem akar működni
pedig pont ez lenne a cél
-
Clemi
veterán
Köszi, a hálózatot így már elérem, bár marhára nem vágom miért nem működnek a parancsikonok.
Böngészek a hálózatban, és mondjuk egy képeket tartalmazó mappából megnyitok egy képet, de a második képnél olyan szinten csonttá fagy a megjelenítő, hogy még a feladatkezelővel se lehet kilőni.
Amit viszont szintén nem vágok miért lehet... a Lubuntu Software Center-ből semmit se telepíteni.
Ezek most azért vannak, mert Pendrive-ról megy a rendszer, vagy tényleg ilyen szinten önálló és kezelhetetlen a rendszer? Nem hinném, hogy gyenge a vas, mert a W7 simán fut rajta. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na azt nem tudom, syslinuxal eddig csak ISO fájlokban találkoztam, ez töltötte be a cuccot mikor bootolt a gép róla.
Arch telepítéséhez nem értek, én maradtam Arch alapú disztróknál, nincs ahhoz hangulatom, hogy egy frissítés előtt azt olvasgassam, hogy mi romlik el. Arch alapokon meg egy kicsit tovább tesztelnek, mielőtt kijön valamilyen update.
szerk:
root jelszó nélkül is sikerült papámnak megoldani, hogy az Ubuntu teljes kezelőfelületét eltüntette, csak a háttérkép jött be.
Most Debian van, lezárt Gnome felülettel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen disztrót teszel fel?
Egyébként bőven jó, ha a telepítőből csinálod a particionálást, de az is, ha az XP csinálja, akkor csak újra kell majd formáznod a"/"-t. Miért bontod 4 partícióra a D-t? Nem elég egy "/" és a maradék helyet meg közös tárhelynek ntfs-ben meghagyni? A swap nem kötelező, /home-ot sem kell feltétlen külön rakni.
A syslinux az hogy jött most ide? Neked egy GRUB rendszertöltő kell, az látni fogja a telepített Windowst, lesz indító menüd. Ez általában magától felkerül a disztróval együtt.
szerk: ezt a kérdést én úgy rendeztem, hogy nagyszüleim nem is kaptak mást, csak Linuxot.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Asztalos klub
- Gaming notebook topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- BMW topik
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest