- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Hold - SW Heritage - Auto üzemmód
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-Y
veterán
Sracok, jol gondolom, hogy a Gnome 2 mar nincs tamogatva? Az ebbol forkolt MATE folyamatos fejlesztes alatt all?
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #25597 üzenetére
Nem. Jól van ez így. Közösre ideális a NAS. Az alacsony fogyasztású PC felét sem eszi meg. Plusz az megy 24/7-ben. A pécét ki szoktam kapcsolni, néha babrálni. Van hogy Win7+Adobe csomagot virtualizálok rajta.
Meg aztán 27 ezer volt a NAS beépített 500 gigás vinyóval. Ettől a jelenlegi CPU-m drágább volt -
De akkor neked valójában 2 ITX is ugyanúgy megfelelt volna, nem? : )
Persze, a saját gépedet is betehetted volna a "közösbe", és akkor bárki tárolhat ott motyót, csak be legyen kapcsolva 24/7-ben... nagyon nem leterhelő, miközben használod, max nem árt egy normálisabb ház mondjuk két RED/NAS winyónak. -
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #25595 üzenetére
Én alacsony fogyasztású mini-itx gépet építettem, ráadásul paneltáppal. Mégis vettem még egy plusz NAS-t is. Nem a fogyasztás, hanem a kényelem végett. Merthogy a családban nem csak én tárolok motyót, hanem más is. Kell az a közös tároló.
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #25593 üzenetére
de a 25W és 60W között azért nem kicsi a különbség. ha nem is az abszolút különbség nagy, akkor a relatív.
ha meg azt nézzük, hogy adott egyénnek ha csak fájlmegosztás kell és más nem, akkor minek egyen egy NAS-PC "feleslegesen" többet, mikor ott a kiscuki NAS... aztán többlet fogyasztás mellé több hő, zajosabb a PC, nagy ormótlan doboz, stb.jó az a NAS dolog (persze nem a D-Link piszkok) persze jó a PC NAS célra, csak lehet hatékonyabb a NAS. attól függ mik az igények.
(#25591) ubyegon2 valóban, nem is szóltam egy árva szót se
olyan olcsó a rezsi, hogy fürödhetünk a megspórolt pénzben. oh wait.
AC/DC? látom tudod mi a jó
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #25592 üzenetére
Az a sokkal kevesebb azért nem állja meg a helyét. 15-25W körül simán fog a nas is fogyasztani, ehhez mérd hozzá egy átlagos asztali gép üresjárati fogyasztását, ami szintén nem sok. Az én régi Phenom2 X4 procis gépem se fogyaszt többet 60-70 wattnál üresjáratban (mértem műszerrel), egy mai I3-as gép meg még kevesebbel is beéri. Film alatt meg mindkét rendszernél a videokártya dedikált HD dekódere dolgozik, szal az is csak pár watt plusz terhelést jelent.
Syl: ez igaz, én csak a torrent kapcsán írtam.
-
"Kifelé is mindent tiltasz? De akkor nem lehetne egy csomór dolgot tenni, nekem így tűnt amikor régebben ezt teszteltem, bár nem alaposan teszteltem, ezért is kérdezek erről, hogy kifele mit állítsak?"
Nem értettelek pontosan, ezért felraktam a gufw- t.
Kifelé nincs tiltva semmi csak befelé. Jó ez így egyedi otthoni gépen, felesleges egyenként állítgatni a portokat. Ezt olvastam, mikor áttértem Linuxra és a netbankolás miatt paráztam.
Egyébként így a 25. kivételével minden port stealth jelzésű, ami jó! Felesleges a kifelé tiltás.(#25592) EarL 007
a rezsicsökkentések korában ez számít?AC/DC
eképpen is
-
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2 #25581 üzenetére
Ja, erre nem írtam még:
"Nézd meg terminalban a sudo ufw status-t. Ha azt írja: Állapot: aktív, akkor jó."
Igen, active-nek jelzi."Valami a böngészőidben blokkolja, próbáld meg a böngészőt kiegészítők nélkül."
Nincs kieg a Chorme-omban."Próbálj más online port scannert keresni."
Mondom, használok. Azok szerint zárt, vagy egyéb módon gátolt az összes portom, hiszen gufw-ban BEFELÉ így állítottam be, kivéve persze a torrent kliens port-ot (amit folyton változtatok). De a kérdésem arról szólt, hogy kifelé mit állítsak be a (gufw) tűzfalamon? Szabad mindent engedni kifele (out), vagy az túl kockázatos?"Nekem minden closed és stealth, a torrentezés megy rendesen."
Kifelé is mindent tiltasz? De akkor nem lehetne egy csomó dolgot tenni, nekem így tűnt amikor régebben ezt teszteltem, bár nem alaposan teszteltem, ezért is kérdezek erről, hogy kifele (out) mit állítsak? Azt tudom ,h a 80 és a 443 -as port kell kifele, máskulonben nincs weboldal böngészés. De pl netrádiónként kulon be kell állítani kifele a portokat?? Van értelme egyáltalán kifele tiltani szinte minden portot? Vagy nagyon is szukséges?
Ha befelé mindent zársz, persze, hogy mukodik a torrentezés, csak hát akkor passzív módban vagy."Lao Ce kínai volt.
ezért nem vettem a poent"
Tudom h kínai, én viszont szeretek játszani a szavakkal olykor. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Felpakoltam az új ubuntut (14.04-tls)-t asztali gépre, ám a grafikus felület olyan lassú és agyhalott, mintha xp-t akarnánk egy 200mhz-es P1-en futtatni. Ez egy Asus barebone PC (AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3600+, VGA: VIA Technologies, Inc. K8M890CE/K8N890CE [Chrome 9] (rev 11), 2gb 667-es DDR2 RAM). Tudom, gyenge VGA, de ennyire azért nem, win7 aero-val is gyorsan használható desktop. Szerintem valami 3D megjelnítést próbál erőltetni, azért ilyen, de sehol semmit nem találok grafikus felületen, ahol kikapcsolhatnám. Tud erre valaki megoldást v. váltsak ablakkezelőt? Lehetőleg konzolos megoldás érdekelne..
Köszönöm előre is! -
Lacpac
őstag
Üdv!
Hogyan tudom megnézni hogy fut-e egy bizonyos program?
-
Valami a böngészőidben blokkolja, próbáld meg a böngészőt kiegészítők nélkül. Próbálj más online port scannert keresni. Kifelé port? Befelé port? No, ezt se értem.
Nézd meg a statust az ufw- nek és ha kell akkor kapcsold be és minden Ok lesz!
sudo ufw enable
Nekem minden closed és stealth, a torrentezés megy rendesen.Lao Ce kínai volt.
ezért nem vettem a poent
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #25577 üzenetére
Köszi a válaszokat!!
(Közben gugliztam a nas-ról, egészérdekes cucc.
)
Elképesztő! Még itt prphardveren is azt írták nekem páran tegnap e topicban, hogy a dc így, meg úgy elavult, ne használjam, stb... Vééégre, aki rajtam kívül szereti még a dc-zést, sőt, te is jobban, mint a torrent-ezést.Amúgy én is ApexDC-t használok, csak az agondom, h wine alatt edig rendesen működött, viszont a napokban , amikor új verzióra frsissítést követelt meg, nem tudta telepíteni.
Úgyhogy wine alá nézek még párat, valamint tegnap Vladi felvetette, h ő bár nem dc párti, de az Eiskalt-ot esetleg megpóbálhatom, ami linuxos dc (kis erőforrásigényesről érdeklődtem).
Bocsi a sok kérdésért így egy ütemben, esetleg még zavarhatlak eggyel?
"Hát izé, amit használni szeretnél, azt ki kell engedni az ufw-n." Na de akkor nem tanácsos mindent kiengedni? Csak pl 80-as, meg 443-as portot, ha főleg cska netezek? Minden mást letilthatok, és nem fogok rendre akadályokba ütközni? Netrádiózáshoz milyen portot nyithatok:
(#25576) ubyegon2 :
Sajnos Mozillán is, Chrome-on is ezt írja ki: disable.
"For your security, your web browser's "reload"
function has been temporarily disabled"Egyébként ez a KIfele portokat is ellenőrzi? A napokban találtam jó kis port scan oldalakat (régebben is hasnzáltam, cska időközben megszűntek azon weboldalak).
(#25579) ubyegon2 :
AC/DC -> na ez nagy volt!"mz/x de mi az a BúrHonlap?"
Kedves Köbüki!Nem holland honlapról van szó! HOL-NAPról! Csupán bizonytalankodtam Lao Ce kapcsán, hogy vajh' BúrHolnap, vagy BurMa, avagy netán Laosz-e a számazási helye Lao Ce-nek? Így hát elneveztem a "feltételezett" számazási helyéről Laosz Csessz-nek.
-
eastsider
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #25569 üzenetére
így sikerült megoldani végül
hátha valakinek hasznos lesz
[link]sudo gedit /etc/default/grub
GRUB_PRELOAD_MODULES="part_msdos"
sudo update-grubha már ilyen népes a topik..
valaki tud valami fixet az intel turbo boostra? (biosban engedélyezve van, win alatt megy)
mintha nem emelné az órajelet az alap fölé (és a hűtést se kapcsolja be hozzá nagyon) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jajj mennyi kérdés.
Hát izé, amit használni szeretnél, azt ki kell engedni az ufw-n.
A wifis netezés nem okoz problémát, a WPA2-es titkosítást otthoni eszközökkel megtörni én úgy tudom nem lehet. Szóval ez miatt ne vegyél wifit nem tudó routert, azok valszeg gagyibb belsővel is rendelkeznek.
Linuxon meg alapból nincs hálózati megosztás, csak ha bekonfigolod a samba szervert. Nyilván azt meg ha rendesen csinálod meg, akkor csak az jön be, akit engedsz.
Itt több wines gép is olyan volt a szomszédságban, hogy minden partíció meg volt osztva és nem kért jelszót a gép mikor rámentem.A DC-t meg mindig is jobban szerettem, mint a torrentet. Nem olyan személytelen a dolog, meg régebbi cuccokat is meg lehet találni rajta. Én ApexDC-t használok, ha jól tudom a strongból származik.
-
mzx
senior tag
Még egy új kérdésem (lejárt a szerk.időm, külön hsz-be megy) :
" pl. aki digi netes az egy hálózatba kerül mindenkivel a lépcsőházban (akinek a gépébe közvetlen megy a szolgáltatói lan kábel). Ha a hálózat pl. a wines Workgroup, akkor egy csomó szomszéd gépére meg megosztott nyomtatójára be tudsz menni. Ha van routered, akkor hozzád már nem fognak."
És aki linux-ot használ, annak a gépére is be tud menni a vele egy hálózaton levő bármelyik (hozzáértő) user, amennyiben nem rendelkezik router-rel a "célszemély"?
...közben nézem google-lel, mi az a NAS, mert k****rrrvára le vagyok maradva hardware téren...
(Nem mintha software felhasználásban annyira haladó lennék...) A NAS -ha jól látom a google-lal- egy szerver típus??
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #25573 üzenetére
Köszi a felvilágosítást!
Igen, alapból fut ubin, mint-en, stb az ufw, ill annak gui-s verzióját használom, a gufw-t.
Esetleg a másik kérdésem kapcsán is kérhetem meglátásod? Tehát konkrétan én gufw tűzfalat használok; azony nyugodtan engedhetek kifele mindent?? Számítsd bele, h nincs routerem.
Ami még izgat engem (mivel tervezek a jövőben routert vásárolni), hogy ugyebár sokan óva intenek a wifizéstől, biztonsági okokból, tehát wifit csak korátozott célból ajánlanak. Na most, abban vagyok még bizonytalan, hogy ha wifi routert vásárlok, tudtommal azon vezetékes csatlakozás is található, tehát ha arra dugom a gépem, az biztonságosabb, mint ha wifin át netezek, ugye? Javítsd ki, kérlek, ha tévedek.
Az aggodalmam lényege, hogy nem tudom, annak ellenére, hogy egy wifi router-en van kábeles és wifi csatl. lehetőség is, ennek ellenére nem ront a biztonságon az a tény, ha wifire is képes az adott router, amennyiben CSAK a vezetékes csatlakozását nyomom a gépre?
Magyarán: én hébehóba szívesen használok bár wifi-t is, mobil eszközön, de rendszeresen netet CSAK desktop gépen használok; szóval biztonságosabb volna, ha inkább olyan routert vásárolnék majd, ami NEM képes wifire, vagy tök mindegy a biztonság szempontjából, hogy wifi-s csatalkozása is van-e a vezetékes mellett egy routernek?Hoppá! Véééégre rajtam kívül valaki, aki még szereti a dc-t!
Milyen dc-t használsz?
Oké, régi gépeim vannak -ld itt az aláfirkantásomban-, lehet, h az általad használt dc kliens terhelné az enyémet, de mégis, melyikről van tapasztalatod?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Már ha a routeren be van kapcsolva a tűzfal, gyárilag nem szokták, max egy-két alap védelmet. Linuxokon meg azt hiszem alapból is fut valamilyen tűzfal, pl. az ufw.
Btw sok mindenre jó a router, pl. aki digi netes az egy hálózatba kerül mindenkivel a lépcsőházban (akinek a gépébe közvetlen megy a szolgáltatói lan kábel). Ha a hálózat pl. a wines Workgroup, akkor egy csomó szomszéd gépére meg megosztott nyomtatójára be tudsz menni. Ha van routered, akkor hozzád már nem fognak.Vagy veszel komplett nast a boltban ami egy mini pc benne vinyóval, vagy egy felokosítható routerre raksz openwrt-t, rádugsz egy vinyót meg raksz rá webszerveres torrent klienst. Bár maga a nas dolog inkább annak érdekes, aki állandóan tölt le mindent, normál torrentezésre megteszi a rendes gép is.
Meló mellett amennyi idő jut filmezésre meg egyebekre, nekem elég a sima gép is torrentre, meg DC++-ra. -
Syl
nagyúr
válasz
eastsider #25567 üzenetére
Akkor ne virtualizálj, telepíts fizikai vindózt.
Nekem bőven elég a virtualbox. Ráadásul túl lusta is vagyok az újraindítgatáshoz. Az egyes desktopon futnak a szokásos linux cuccaim, a kettesre meg kivágom full screenbe a win7-et. A kettő között pillanat alatt tudok váltani (win+balra/jobbra nyíl). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eastsider #25565 üzenetére
Az lenne a módja, hogy először a Windowst, aztán a Linuxot mert akkor nem kell semmit csinálni a grubbal. Azt hiszem a Win8 esetén is így van, de ha az indítás helyreállító nem tudta indíthatóvá tenni a 8-at a grub legyalulásával, akkor valószínűleg megsérült a telepítés, szóval kinéz egy Win8 újratelepítés.
Ha azt mondod hogy nem nyúltál a win partíciójához és látod is a fájlokat rajta, akkor max még kérdezd meg a Win8 topicban, hogy lehet-e még tenni valamit a helyreállításhoz.
-
mzx
senior tag
-
Syl
nagyúr
válasz
eastsider #25564 üzenetére
Én Indesign-t, Photoshopot és Illustratort szoktam VirtualBox-on használni (gép az adatlapomon). Érezhetően lassabb, mint az irodai win7-es, i5-3450 gép, de nem vészes. Csak azért, mert havonta egyszer-kétszer szükségem van ezekre a programokra, nem fogok partícionálni, fizikai vindózt telepíteni.
-
eastsider
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #25563 üzenetére
az a baj, hogy nagyon kell neki a power (adobe PS lightroom), nem tudom úgy elég-e neki a sandys i5...ram az van bőven viszont...
ubyegon2: már öltem meg a grubot, és kis googlezés után pont a linkelt anyagot megtaláltam és helyreállt a rend... viszont akkor grubban ott volt a win, csak nem bootolt róla.. most pedig nyoma veszett, ez volt a gond
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eastsider #25559 üzenetére
Mindenképpen live cd kell a grubhoz. Nem bonyolult, itt a grub2-est nézd meg, ezt kell tenni hozzá: http://itcafe.hu/cikk/gyakori_linux_problemak_es_megoldasuk/grub_parancssor.html
Annyi kiegészítéssel, hogy majd ha helyreállt a grub és bebootoltál, akkor elvileg kell majd egy update neki a winhez.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyenesmartin #25551 üzenetére
http://www.youtube.com/html5 <váltsd át html5-re az alapértelmezett lejátszót.
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
hogy lehetne visszavarázsolni grub-ba a win8.1 partíciómat? full eltűnt onnan (amúgy elérem linux alól, de grub-nál csak a mintet dobja be)
mit tudnék tenni? -
KISDUCK
addikt
Tud valaki olyan linux rendszert ami alatt megy az amd váltható grafikus rendszer? Amd A10-4600m és 7670m van a gépembe csak annyit szeretnék, hogy tudjam variálni hogy igp vagy vga menjen. Ubi alatt fél éve vagy régebben próbálkoztam de vga-t nem is mutatta az akkori ccc.
-
gyenesmartin
őstag
Akkor mi van, ha a youtube-ot nem játssza le vagy nagyon akad?
-
Giovanny
őstag
Üdv,feltelepítettem próbára a Nod32,de jnem jött be,és nem tudom hogy kell uninstalálni? Kubuntu 14.04
-
sh4d0w
félisten
válasz
gyenesmartin #25548 üzenetére
Frissítés mindig tovább tart.
-
mzx
senior tag
A tegnapi logolás problémámhoz még annyit: ez a BleachBit mílllyyyyen intelligent.
Imádom. Mitután töröltem a kern.log-t, meg a message-t is a var/log mappában, a BleachBit saját magától felismerte, hogy az egy nap leforgása alatt gyártott 100MB-nyi syslog: felesleg.
További 100MB-t nyertem.
(Relatíve) új tűzfal kérdésem (illetve up, mert tegnap is kiírtam) :
Nyugodtan lehet hagyni a tűzfalat, hogy kifelé mindent engedélyezzen? Tehát mindent? Avagy ti szoktatok valamilyen megszorítást alkalmazni out-ra? Ha igen, miket és miért? -
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyenesmartin #25543 üzenetére
Próbáld innen: Lubuntu 14.04 LTS
-
fradi81
veterán
válasz
gyenesmartin #25543 üzenetére
Mire frissíted? A 12.04 a stabil, újabbra kár frissíteni, hacsak nem követeli meg a géped.
-
fradi81
veterán
válasz
gyenesmartin #25541 üzenetére
hello
Lehet gond van a pennel, vagy hibásan másolódott rá, rakd rá újra.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Megpróbálom usb-ről feltenni a lubuntu-t. Ki is választom a magyar nyelvet, rámegyek a lubuntu telepítésére, de csak a lubuntu asztala jön be. Nem telepíti, de már pendriveról lehet használni. Majd ott rámegyek a lubuntu 13.10 telepítése ikonra de nem csinál semmit.
Mi lehet baja? -
Lacpac
őstag
restart után ismét 800×600, na majd holnap (vagyis ma) próbálkozom vele ismét.
-
Lacpac
őstag
Az xorg.conf-ot létrehoztam a saját mappámba, hogyan tudom ezt átrakni az /etc/X11 mappába?
Simán másolással nem engedi, nincs jogosultságom hozzá. -
Jim-Y
veterán
Üdv, ehhez a RHEL verzióhoz melyik szabadon elérhető disztro+de van legközelebb? [link]
-
Lacpac
őstag
A vga tipusa:
CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 (S3 unichrome Pro) (rev 01) -
mzx
senior tag
válasz
lionhearted #25523 üzenetére
Köszi a kiegészítést.
Fejlemények: néhány órára nem tudtam gépnél lenni, de még mielőtt el kellett mennem, BleachBit-tel rákerestem hulladék file-okra, és meg is találta az éppen (általam) letörölt 3 log file-t, és jelezte az eredeti kapacitásukat, ami tehát együttesen közel 700MB volt. Töröltettem is BleachBit-tel. Persze még ekkor se jelent meg a kérdéses partíción mint szabad hely, aztán reboot, és látszott. Szerencsére azóta , míg távol voltam géptől, újraindítva a qBittorrent klienst és azt aktívra állítva, már végre nem csökkent azon partícióm kapacitása.
(Azért, h ne kelljen visszakeresni korábbi beírásom annak, aki olvassa, ismétlem, hogy a rendszerem és a qBittorrent kliensem ext4 -es partíciómon van, míg a torrenteket ntfs partíciómra töltöm, és ráleltem neten egy másik panaszos user-re, akinek alapvetően ugyan ez volt a problémája, ugyanazon okokból, mint nekem - linkeltem pár órája itt az ő esetét.)
Úgy vélem, a megoldásomhoz elegendő volt törölnöm véglegesen azt a 3 darab log file-t, na meg ugye korábban, azaz ma reggel lényeges lépés volt kikapcsolnom az ufw naplózást, a gufw naplózást meg maradt minimális szinten, ahogyan eddig. Ezek együttes hatása miatt vélem úgy, hogy megoldódott a problémám.
A többi hasznos infót köszönöm nektek.
Új kérdésem, szintén tűzfallal kapcsolatos:
Nyugodtan lehet hagyni a tűzfalat, hogy kifelé mindent engedélyezzen? Tehát mindent? Avagy ti szoktatok valamilyen megszorítást alkalmazni out-ra? Ha igen, miket és miért? -
Lacpac
őstag
Sziasztok
Neoware CA22 vékonykliensre telepítettem ubuntu-10.04.4-et.
A telepítés után 1440*900 volt a felbontás, frissítés után már csak a 800*600 volt választható.
Hogyan tudnám a natív felbontást visszakapni?
Itt találtam egy megoldást, de hiába próbálom, nem jön nekem össze. -
Ha az éppen aktuális logfájlt akarod törölni (azaz nem a gzippelteket), akkor először szükség van a logolás leállítására, ezt egyszere el tudod végezni:
sudo service rsyslog stop
Ezután törölhetsz, majd elindíthatod újra:
sudo service rsyslog startLényegében ezek a fájlok addig nyitva vannak írásra, amíg a loggolás él.
-
Siriusb
veterán
Az első kettő bejegyzés az emelt jogosultsági szint hiánya miatt van. Viszont a syslog-od 111 MB, ami valószínűleg teljesen fölösleges. Nyugodtan adj neki egy pl. 50 MB-os korlátot, illetve csökkentsd a logolás részletességét.
Szerk.:
(#25521) mzx
Az adott disztribúciónak biztos van leírása arról, miként tudod finomhangolni a rendszer logját. -
mzx
senior tag
Na ezt végképp nem értem... az említett 3 log file ugyebár együttvéve kitett közel 700MB-ot. E pillanatban inditottam nautilus file kezelőt gksu -val, ami már engedte is törölni e 3 log file-t, töröltem is ezeket, na de nem változott semmi!! Továbbra is 1 MB alatti a szabad helyem a rendszer ext4-espartíciómon!!...
És még mindig nem tudom, mi generálódik folyamatosan tegnap óta, ami csökkenti a szabad helyemet, amióta leszedtem a Transmission-t és helyette felraktam a qBittorrent klienst (ami ráadásul órák óta nem is fut!!), így nem tudom, mi az ,aminek a log-olását (vagy netán mást) korlátozni kellene, azt meg végképp nem tudom, hogyan lehet korlátozni...
SZERK:
"Az adott disztribúciónak biztos van leírása arról, miként tudod finomhangolni a rendszer logját."
Én goglizok mint állat, tegnap óta, de visoznylag kezdő vagyok a linuxhoz, alig értem... -
mzx
senior tag
Hangsúlyozom: a problémám alapvetően ugyanaz, mint az általam linkelt user esetén, tehát hogy ntfs partíciómra töltöttem torrentet, és qBittorrenttel. A Transmission torrent kliens nem csinált ilyet.
A helyzet azóta áll fenn, hogy uninstalláltam a Transmissiont, és feltelepítettem helyette a qBittorrentet.
Vélhetőleg logol a qBittorrent, mint állat... de hogy akkor is, amikor exit-tel kiléptem a qBittorrent kliensből, ezt nem értem. De legalább már rájöttem, hogy ma reggelig ezen felül az ufw tűzfalam is folyamatosan , magas szinten logolt, és kikapcsoltam utóbbinak a log-olását (a gufw-nak viszont tehát engedélyezem, az minimálisan log-ol).
A qBittorrent, vagy annak kapcsán valami log-ol még, elég sűrűn...SZERK:
(#25519) Siriusb :
Most látom, h te is írtál, neked is köszi, máris csinálom...
Nah, azt írja ki, hog yvalami hiba:
find: `/var/log/gdm': Permission denied
find: `/var/log/samba/cores': Permission denied
258037 109088 -rw-r----- 1 syslog adm 111699619 ápr 17 15:17 /var/log/syslog -
Siriusb
veterán
Nagy bajt nem csinálsz a log-ok törlésével.
Pl. így listázhatod ki az új és nagy fájlokat:
find /var/log -mmin -60 -size +50M -type f -ls
Tehát az utóbbi 60 percben módosult, a /var/log könyvtárban lévő 50M-nál nagyobb fájlokat írja ki.Szerk.:
S amint azt írtad is, érdemes a log file-ok méretét korlátozni. -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #25517 üzenetére
Köszönöm.
Bár a baj lehet, h nagyobb, mint gondoltam, mivel kb az utóbbi órában megmaradt kb 40 MB-on a szabadhely kapacitása, de mostanra lement NULLÁRA.
HOLOTT továbbra is ugyanannyi az említett 3 log file kapacitása, mivel a gufw-ban levettem alacsonyra a naplózást, a tegnap beállíttott extrém magas helyett, és mert leállítottam a tűzfalamban az ufw logolást, csak a gufw logolást hagytam meg, ami alig telik általában.
Tehát ma délelőtt sikerült leállítanom az ufw logolást... És meg is állt a helycsökkenés... de egy órája még nem csökkent, mostanra nulla lett, pontosabban 324 KB.
Tehát valami még folyamatosan foglalja a helyet... De mi...?
Arra gondolok, hogy a tegnap, a Transmission torrentkliens uninstallom után feltelepített qBittorrent kliens működése generál valami file-t / file-okat, nem tudom, csak tipp. Csak nem értem, miért teszi, ha már pár órára exit-tel kikapcsoltam a qtorrent klienst...
Szóval... én most oké, letörlöm a 3 említett log file-t, és nyerek közel 700MB-ot... na de... rá kéne jönni, mi viszi el a helyet még azok után is hogy már nem az ufw...
Mindenesetre kecsegtető, amit javasolsz, hogy átírányítani a logolást, vagy automatikus purge, de azért jó lenne tudnom, mi az, ami tegnap este óta folyamatosan pakolja tele az ext4 rendszerpartíciómat...
Egyébként sajnos, kezdő lévén, nem értem teljesen az általad mutatott linkből melyik script kell nekem, talán az utolsó, amit idézek is most, és hogy azt hova kell bemásolnom, hogyan tudom elindítani?
Egyébként tehát erre gondolsz?:
For example, if you want to rotate ufw.log when it grows bigger than 300M, you can edit /etc/logrotate.d/ufw to look like this:
Code:/var/log/ufw.log
{
rotate 4
size 300M
missingok
notifempty
compress
delaycompress
sharedscripts
postrotate
invoke-rc.d rsyslog reload >/dev/null 2>&1 || true
endscript
} -
Fritz Teufel
addikt
Íme a megoldás: Massive Log Files (UFW) Egyébként szerintem minden további nélkül törölhetőek a napló fájlok, majd a rendszer úgy is létrehozza a következő eseménykor. A fenti eljárás kipurgálja az össze UWF által létrehozott naplófájlt. A rendszer szintű naplózás kiprurgálására is van lehetőség.
-
mzx
senior tag
Felmerült egy újabb problémám, bár rájöttem mi okozza, már csak meg kell oldani. Ráakadtam egy user-re, aki szinte pont ugyenilyen problémával küzd, mint én most, itt látható.
A lényeget kiemelem alant, szóval nem muszáj kattintani a fenti linkre; itt tartok jelenleg:
"Megtaláltam a helyet : /var/log mappába van több fájl ami 3.8 gb-os kb és .log kiterjesztése van.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek de ezek fontosak?
ki lehet törőlni?"Nálam ha nem is gigabyte-ok, de jelenleg közel 700 MB -t tesz ki, mégpedig nálam is pontosan azon három darab log file együttesen, melyek az illető user-nél is:
kern.log
messages.log
ufw.logTehát, rájöttem, mi okozza, és az idézett linken, amire most ,utólag akadtam, itt is kiderült, h az az oka, amire rájöttem:
Tegnap, kísérletképpen magas szintűre állítottam a gufw tűzfalamat. Csak ma vettem észre, h megállás nélkül fogy az ext4-es partíciómon a hely...
Mire leesett a tantusz nekem, hogy a tűzfalamat tegnap extra erős naplózásra állítottam, és már csak 40MB(!) helyem maradt a linuxmint rendszerpartíciómon! De ekkor kikapcsoltam az ufw naplózást (a gufw meg alig naplózott eddig is). Így megállt a helycsökenés, jelenleg itt "toporgok" 40 MB-tal...
A jelen problémám:
A fenti 3 log file tartalmát hogyan lehet úgy törölni, hogy semmiféle kár ne keletkezzen a rendszerben? Tartok attol, ha csak úgy á lá náture nyisszantom, törlöm e három file-t, az esetleg problémát okozhat a rendszer működésében. Tuti van valami szabályos tartalomtörlési mód erre, ugye? Parancssorból esetleg?
Pl a gufw napló tartalmat simán a gufw-ból a megfelelő opció gombjának megnyomásával el tudom érni, ez rendeltetésszerűen használt törlési mód (más kérdés h a gufw naplótartalmat nem akarom törölni, mert kell is, meg alig foglal helyet; az ufw az, ami több száz MB-ot foglal, és nem kell nekem már!). -
BoB
veterán
Nem találok semmi infót arra hogy mire találták ki a sudo -t ha nem erre? Pedig keresgéltem a honlapjukon.
-
Vladi
nagyúr
válasz
teleahocipöm #25496 üzenetére
"Úgy olvastam, hogy nem biztonságos rendszergazdai jogokkal használni a gépet"
Ezt jól gondolod."így csináltam egy normál felhasználót."
Ezt meg jól tetted.Normál linuxon és unix rendszereken is 2 user van alapvetően: root aki a mindenható rendszergazda és a user, akinek csak a saját cuccához van joga. Persze lehet átmeneteket is csinálni, de ez a kiinduló pont.
ubuntun kicsit variáltak ezen, link itt leírja, hogy mi a helyzet. most, hogy ez jó, vagy sem 10 éve vitatkozunk rajta, nem fogunk most döntést hozni. Itt így van, ha ezt használod ezt kell tudnod.
(#25501) Syl:
root sem leszel. Próbáld ki. sudo gedit utána megnézed a htopban. Meg azt, hogy
sudo su -
utána
gedit. Akkor is hasonlítsd össze.Akkor leírom, én hogy tudom:
Telepítéskor létrehozol 1 usert. a root jogaival ez a felhasználó élhet, de csak jelszóval, vagy sudoval. A sudo-t eredetileg nem erre találták ki, de itt így használják. Tehát nem leszel root, csak használhatod a jogait. De csak az 1. illetve az erre beállított usernél. Ha csinálsz egy 2. usert és nem teszed be a csoportba, akkor az hagyományos user lesz.
A root is kaphat jelszót, de az már egy másik történet. Ezt azért találták ki, hogy ne tudja a dolgozó rootként haszálni. Csakhogy ehhez emeltek a jogosultságon, nem csökkentették.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #25507 üzenetére
Node...ez penzbe kerul!..
-
Fritz Teufel
addikt
ESET NOD32 Antivirus for Linux Desktop
Parancsolj, kérlek! Én is ezt használom, nagy megelégedéssel. Még ha a gépemet nem is kell annyira félteni, a másokét igen. Már ha küldözgetsz, hozol-viszel dolgokat gépek között. Enjoy!
-
Claude Leon
senior tag
válasz
teleahocipöm #25503 üzenetére
Tűzfal alapértelmezetten szokott lenni, csak nem lihegik túl.
Anivir és anti-spyware nem igazán szükséges, mert ide nem telepítgetsz mindenféle külső, bizonytalan forrású, rendszergazdai jogosultságokat szerző holmikat, központi repo-ból megy az ilyesmiLassú voltam
-
törölt tag
válasz
teleahocipöm #25503 üzenetére
tűzfal van - IP tables, picit el van dugva rendszerszinten és nincsen túlzásba víve az alap konfigja. van rá GUI, a GUFW (GUI for Uncomplicated Firewall)
antivírus telepíthető, de nem igazán szükséges. Linuxokat nagyobb munka megfertőzni, márcsak amiatt is, hogy ha letöltesz egy binárist, külön meg kell adnod, hogy legyen futási joga. (Windows miért nem így működik?!)
anti-spyware szintén hasonló az előzőhöz.
mondjuk a Linux se ér sokat, ha mondjuk Flash vagy Java sebezhetőséget használnak ki... -
PunkZoli
aktív tag
válasz
Claude Leon #25397 üzenetére
fel van téve a ttf-mscorefonts , szóval valami más lesz a gond
-
teleahocipöm
senior tag
Kicsit problémás az átállás XP-ről, de megjegyzem ezt a root dolgot. Valószínűleg túllihegtem a dolgot, lehet kicsit paranoid is vagyok, de ez csak azért van mert bizonyos tevékenységek elvégzéséhez fokozott biztonságot tartok szükségesnek és sajnos itt se tűzfal, se antivir, se anti-spyware (legalábbis nem találtam), win alatt ezek megvoltak, viszont jelszót sem kért telepítéseknél. Mindenesetre Köszönöm a segítséget!
-
Claude Leon
senior tag
válasz
gyenesmartin #25476 üzenetére
A pendrájvról(usb) bootolást a biosnak kell támogani, úgyhogy p2-n nagy valószínűséggel nem jön össze, de a másikon van rá esélyed.
Kipróbálhatod a feltsoroltakon túl az xfce-s antixot is, az is 120MB-ot foglal be alapon
(telepíthetsz hozzá minimalista fluxbox ablakkezelőt, ha sokallod a rendszerigényét)Persze a puppy még kevesebbet kér, kicsit minimalista felülettel, azért simplicity összeállításban már egy kicsit teljesebb.
-
Syl
nagyúr
válasz
teleahocipöm #25500 üzenetére
Már bocsi, de te nem értelmezed az itt leírtakat. Attól, hogy csak egy user-ed van egy jelszóval, még nem root-ként használod a gépet! Ha emelt jogosultságra van szükség (pl. program telepítéséhez), akkor a rendszer bekéri a jelszavad és csak akkor és csak arra az esetre leszel root.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest