- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok, neten találtam iptables szabályokat az SSH brute force megregulázására.
Chain INPUT (policy ACCEPT 57155 packets, 32M bytes)
pkts bytes target prot opt in out source destination
218 14448 tcp -- * * 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 tcp dpt:22 state NEW recent: SET name: DEFAULT side: source
81 3888 DROP tcp -- * * 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 tcp dpt:22 state NEW recent: UPDATE seconds: 300 hit_count: 4 name: DEFAULT side: sourceEnnek ellenére látom az auth.log-ban, hogy nem működik igazán, mert van hogy 5 percen belül jön több kérelem is.
Apr 15 09:34:06 raspberrypi sshd[7062]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4088 ssh2
Apr 15 09:34:09 raspberrypi sshd[7062]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4088 ssh2
Apr 15 09:34:12 raspberrypi sshd[7062]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4088 ssh2
Apr 15 09:34:14 raspberrypi sshd[7062]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4088 ssh2
Apr 15 09:34:16 raspberrypi sshd[7062]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4088 ssh2
Apr 15 09:34:18 raspberrypi sshd[7062]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4088 ssh2
Apr 15 09:34:43 raspberrypi sshd[7066]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 3982 ssh2
Apr 15 09:34:46 raspberrypi sshd[7066]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 3982 ssh2
Apr 15 09:34:48 raspberrypi sshd[7066]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 3982 ssh2
Apr 15 09:34:50 raspberrypi sshd[7066]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 3982 ssh2
Apr 15 09:34:52 raspberrypi sshd[7066]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 3982 ssh2
Apr 15 09:34:54 raspberrypi sshd[7066]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 3982 ssh2
Apr 15 09:35:27 raspberrypi sshd[7070]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4884 ssh2
Apr 15 09:35:30 raspberrypi sshd[7070]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4884 ssh2
Apr 15 09:35:31 raspberrypi sshd[7070]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4884 ssh2
Apr 15 09:35:33 raspberrypi sshd[7070]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4884 ssh2
Apr 15 09:35:36 raspberrypi sshd[7070]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4884 ssh2
Apr 15 09:35:38 raspberrypi sshd[7070]: Failed password for root from 61.174.50.224 port 4884 ssh2Mit lehetne ezzel elkövetni?
-
MKLS
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #25396 üzenetére
Akkor ezek szerint ez nem is csak xfce bug?!
Próbálok óvatosan fogalmazni, majdnem ki lehet jelenteni, hogy ez általános Linux DE probléma... ?Emlékeim szerint Cinnamon-al abszolút nem volt ilyen gondom...
-
Ligadio
újonc
Sziasztok
Adott egy régebbi gép, amire szeretnék linuxot tenni, mert őszintén szólva kivan a t... ballábam a winnel
a Gép nagyjából: Asus P5kpl-emu deszka, 3GHz-es hyper threading-es proci, 4Gb ddr2 ram, ATI 5550-es VGA, 140 GB Sata Hdd
erre kellene nekem egy olyan disztrib, ami szépen gyorsan fut, és nem kell 6-8 órát vesződni a videóbeállítással, meg a többivel (költői tulzás)
amire használom: Irodai dolgok, leginkább Writer, Net, Online filmek nézése, tehát mondjuk hétköznapi dolgok
mit ajánlanátok? Régebben már volt dolgom Ubuntuval, meg Debiannal -
Fritz Teufel
addikt
-
MKLS
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #25394 üzenetére
A nemrég említett Xfce-power-manager gond? Lökesd! Kiváncsi vagyok.
Más: Xubuntun ill. Manjaro Xfce-n tapasztaltam/om, hogy laposon van egy kis pöcök ami benyomódik összecsukáskor és ilyenkor ugye kikapcsol a kijelző. Az érdekes az, hogy kinyitás után, vagy ha csak ujjal benyomom ezt a kis pöcköt, majd elengedem akkor utána beugrik a display menü ráadásul 2x (ahol a felbontást, Hz-et, stb. tudom állítani). Ötlet valaki?
-
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #25392 üzenetére
Ha firefox + flash videó lejátszáshoz van, akkor lökjed.
-
Fritz Teufel
addikt
Van még valakinek problémája az videólejátszás alatt automatikusan elsötétülő képernyővel (automatikus energiagazdálkodás)? Van rá megoldás, ha valakit érdekel...
-
PunkZoli
aktív tag
válasz
PunkZoli #25377 üzenetére
jó, sikerült feltennem az openoffice-t is, viszont azzal is ugyan olyan rosszul tördel. Arra gondoltam, hogy kevés a dps neki egy sorban, így levettem a 10 esre a betűméretet ubuntu alatt és jó volt. 12esről 10esen ugyan olyan, mint windowson a 12es alatt.
Miért más egyáltalán?
Megoldható valahogy, hogy ne kelljen trükköznöm, és az alap 12 es nézzen ki úgy mint az állított 10es?
(ubuntu) -
gyga
senior tag
Sziasztok.
Kezdésként feltelepítettem a Linux mint ciamonnt de nincs vga támogatás hardveresen. hogy tudom ezt orvosolni?
-
teleahocipöm
senior tag
Felraktam a Lubuntut, újraindítottam és böngészőm angol nyelvű lett. Az Edi/Preferencesben letöltöttem a magyar nyelvet, de semmi változás
. A youtube videókat sem játssza le a Flah Player legújabb verziójának hiánya miatt, és mintha egy kicsivel lassabb lenne a rendszer, mint cd-ről.
A felülettel semmi bajom, nekem tetszik, egyébként sem csilivili rendszer akartam, hanem az adott körülmények közt gyorsat, hogy végre idegbaj nélkül használhassam, az xp-t toronymagasan veri sebességben.
Most veszem észre, a jobb egér klikkre előbukkanó menü angol nyelvű, Miamanó..... ellenőriztem, csak a böngészőben, remélem a magyar nyelv visszaállítás megoldja ezt problémát.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #25387 üzenetére
Nagyon szívesen! Nem fogod megbánni, hogy megtértél!
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Fritz Teufel #25385 üzenetére
Köszi! Akkor így megoldódott a „Nincs cserehely kijelölve“ probléma is. Megmondom öszinté azt hittem, hogy berakom a cd-t, telepítés és csak nyomom ok, ok, ok.
A PCLinuxOs könnyebben felment a notira, ott azt rontottam el, hogy elfogadtam az automatikusan kijelölt területet 6,2GB és az kevésnek bizonyult, de patentul felment, csak a frissítésekkel volt baj és így a nyelv beállítással no meg a LibreOffic feltelípítéssel.
Érdekes, hogy telepítés közben irogatok és nem fagy, nem akadozik a rendszer, a net böngészö secperc megnyit, mit szenvedtem eddig az xp-vel.
Köszönöm a segítséget! -
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #25384 üzenetére
A képen látod. Mount point oszlop, "/" a jele.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #25384 üzenetére
Szia!
A primary partiíciónál nem adtál meg mount pontot. Az alábbi linken nézd meg a videót és rájössz, mi volt a hiba: mount point: / <- ez hiányzik
-
teleahocipöm
senior tag
Üdv!
Szükségem kellenne egy kis segítségre, mert megakadtam az asztali gépemre történő Lubuntu telepítés közben, ugyanis ezt írja ki:
„Nincs gyökér-fájlrendszer megadva
A particionáló menüben adj meg egyet“
nem találtam, hol lehetne megadni!
Telepítőben nincs, a GParted-ben sem lehet megadni, akkor hol és miképp?
A notira felrakott angolnyelvű PCLInuxOs szinte magától felmen arra a helyre ahova kejelöltem neki, nem kellett swap meg hasonlókkal foglalkoznom, és nem szeretnék itt sem, ha lehet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #25371 üzenetére
Egyszer minden fal ledől.
-
Rimuru
veterán
válasz
Fritz Teufel #25380 üzenetére
Élő példa Adott egy nagyobb hálózat, valamilyen okból egy gyártótól érkező eszközöket letiltott a rendszergazda. Egy informatikához nem értő ember ebből csak azt látja hogy neki nincs internet elérése. Jön hozzánk (ismerősökhöz) hogy nézzük meg (így derült ki a turpisság) adtunk neki másik MAC címet azóta is boldogan tudja használni úgy ahogy eddig.
Ha külső szerver számára látható IP-t akarok változtatni akkor meg proxy/vpn.
-
Fritz Teufel
addikt
Igen, ha figyelmesen olvastad az általam linkelt szöveget, abban is benne volt csak nem ennyire szájbarágósan. Magyarul, nem nagyon érdemes vele kísérletezni. Igazából már az is megindítja az ember fantáziáját, hogy valaki ezt miért szeretné. Olyan, mintha az autómra egy másik rendszámot szeretnék feltenni. Vajon, miért...?
-
mzx
senior tag
Itt ezt olvastam az imént:
" "Átírod a mac címet Tcp/ip nél megadod az alhálózati maszk alap értelmezett átjáró majd választasz egy Ip címet a szolgáltató Ip cím tartományából."
Na ez az amit nem ajánlatos megtenni. Ugyanis belefuthatsz olyan IP-címbe, amit már a DHCP-szerver kiosztott, így a dinamikusan kiosztott IP-cím tulajának IP-cím ütközése lesz, ami hálózati problémákat okozhat nála. És ami a szolgáltató ügyfelénél gondot okoz, az a szolgáltatónál is gondot okoz.Mivel a szolgáltató nem csak a te MAC-címedet tudja, hanem a kábelmodemét is, az által be tud azonosítani, és a hálózathasználati irányelvek értelmében kitilthat a hálózatról."
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #25376 üzenetére
Wow köszi szépen neked is.
Közben gugliztam erről, érdekes cikkeket találtam......Két újabb kérdésem:
- Lehetséges közvetlen módon ip-t cserélni?
- Van különösebb kockázata a MAC cím megváltoztatásának?(#25377) PunkZoli :
Kérdésednek csak a kisebbik részére tudok reagálni: nekem Mint 9-em van (2009-es verzió), azt az akkori linuxmint még GNOME alapu, akércsak az ubuntu-k. Ebbből sejtem, hogy ubuntu alatt az OpenOffice-nak is futnia kell hibátlanul, mivel nálam ez a helyzet, ráadásul alapból rajta van a mint 9 telepítőn. Sajnos érdemben nem tudom segíteni neked. Egyébként is alig hasnzálom az Open Office-t, bár nálam semmi gond ne mvolt eddig vele.
-
PunkZoli
aktív tag
hello
libre office-al lenne problémám ubuntu alatt. A gond, hogy össze vissza tördeli a táblázatokat, dokumentumokat, amiket word-ből kapok. Ilyenkor sajna át kell mennem windowsra és openoffice-al szerkeszteni.
Tudtok valami jó megoldást arra, hogy ez ne történjen meg? Open office ahogy néztem nem szereti az ubuntut.
kösz -
Fritz Teufel
addikt
"Nos kezdjük az elején, mi is ez a MAC cím:
A MAC cím vagy MAC Address ("Media Access Control") segítségével tudjuk azonosítani a hálózati eszközöket, függetlenül a géptől vagy az operációs rendszertől.Első körben a különbségei az IP-címmel szemben: ez a cím a fizikai eszközhöz kötődik, tehát ha másik gépbe tesszük a hálózati kártyát, annak a kártyának a MAC címe nem fog változni, a gépnek magának pedig nincs is MAC címe. Ez minden egyes eszköz esetében egyedi cím, tehát nincs még egy eszköz elméletileg, amely ugyanazt a címet kapta mint a miénk. Erről az IEEE szabványügyi hivatal gondoskodik, ő osztja ki a felhasználható címeket a gyártóknak (azért írtam hogy elméletileg nincs még egy ismétlődő cím, mert virtuális eszközök esetén vagy ahol átírható ez a cím, elvileg lehet ütközés).
Mivel tudjuk, hogy jó sok ilyen címre van szükség, nem csoda ha ez a cím hat pár, tizenhatos számrendszerbeli számból áll. A szabvány első formájában 281 474 976 710 656 kiosztható címet biztosít, ami az előrejelzések szerint kb. 2100-ig még elég lesz, szóval egyelőre ezen ne fájjon a fejünk!
Amiért ezt a címet érdekes lehet tudni, az például a tűzfal / router beállítások. Itt ugyanis MAC cím alapján megadhatunk korlátozásokat, pl. csak az általunk megadott MAC című eszközök férjenek hozzá az internetkapcsolatunkhoz (mondjuk wifi esetén) és senki más nem. Ez pedig jó lesz első szűrőnek, hiszen a saját MAC címeink nem fognak változni és idegen eszközök pedig más címmel rendelkeznek, amivel nem fognak tudni csatlakozni."
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
didros #25373 üzenetére
Az a VinDSL-féle Conky szkript. Én is ezzel szenvedek, nem olyan egyszerű és magyar nyelvű leírás nincs hozzá. Íme e gyorstalpaló. 75. oldal magasságától kereshetsz szkripteket,mert a weatherwx tavaj módosult, az eredeti már nem működik.
-
didros
senior tag
Sziasztok! Ilyen conky-ra vágyok én is... Hogy működik ez a dolog? Ha a kreáló rendelkezésre bocsájtja a scriptet, akkor egy sima copy paste-val nálam is ugyanígy működni fog?? Hol találok egy jó kis gyorstalpalót a témában? Köszi!
-
MKLS
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #25371 üzenetére
Szépen lassan okafogyottá válik a Windows...
(és úgy érzem ez egy gyorsuló folyamat...)
-
Fritz Teufel
addikt
Sid Meier’s Civilization 5: Beyond Earth Linux támogatással
Újabb AAA-kategóriás játék érkezik Linuxra! A Firaxis Games és a 2K International bejelentette, hogy ősszel érkezik Civilization franchise következő tagja, a Civilization: Beyond Earth. Több forrás is megemlítette, hogy a játék Linuxra is megjelenik.
-
törölt tag
ez DHCP szerver konfigurációtól függ. a DHCP úgy működik (AFAIK), hogy egyszer kioszt egy IP címet az adott gépnek (interfacenek) majd a lease time paraméterig fenntartja a címet az adott gépnek, viszont a lease time felénél már megkezdi a lehetséges lease megújítást, illetve lenne-e másik gép, aminek adhatná ezt a címet. a kliens kéri a szervertől, hogy még tartsa fent a lease-t (ha a kliens nem szól, a szerver úgy veszi, hogy dobhatja a lease-t), illetve renew esetén hogy megint kapja meg ugyanazt a címet, amennyiben lehet. de végül a szerver dönti el, hogy milyen IP-t kap a gép.
de jellemzően adott MAC-hez esetek zömében ugyanazt az IP címet osztják ki. ha mindenképpen új IP-t akarsz minden csatlakozáskor, akkor a MAC címet mindig újra kell írni és újracsatlakozni.
-
mzx
senior tag
Jól tudom, hogy újbóli netcsatlakozáskor a gép igyekszik az előző ip-t megtartani (persze dinamikus ip-ről van szó), ha a szolgáltató bármelyik másik ügyfele időközben még fel nem használta?
Ha így van, akkor a másik kérdésem: van arra mód, hogy a gép mindenképpen másik ip-t válasszon (persze ha van miből, de szinte 100%-h mindig van miből), ha leválasztom a netet és rögtön visszacsatolom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Attól hogy valaki valamit valahogy csinál, nem feltétlen jó megoldás. Sokan dohányoznak, pedig a halálba vezető legjobb utak egyike.
Szóval olvasd el még egyszer amit leírtam, mert szerintem a lényeget nem értetted meg.
eddie17: oké hogy megoldottad, de akkor mire van a szoftvere központ? Mindegy...
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #25364 üzenetére
Lehet itt magyarázni a bizonyítványt, meg hogy én vagyok a hülye, a tény akkor sem változik: minden disztribúció, sőt a vindóz is képes ezen szimpla feladatok varázslat nélküli kivitelezésére (a filmlejátszás még az iPad-nek sem okoz gondot), egyedül a KDE nem.
Nincs több kérdésem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Te értelmezed rosszul, nem a KDE a hülye.
*A dolphin fájlkezelő a fájlok linkjét adja át a lejátszó programnak, az meg teljesen jogosan nekiáll letölteni olyan helyre, ahonnan biztosan le lehet játszani a filmet. Neked annyit kellett volna csinálni, hogy a megosztott mappát felcsatolod a fájlrendszerbe. Máshol is ez történik, androidos telő is csatolja a fájlrendzsebe a cifs (samba) megosztásokat.
*a zip kitömörítése pont ugyanezen helyzet.
A lényeg:
Mivel nem lehet tudni hogy az adott eszköz egyáltalán képes-e kitolni pl. egy fullhd filmet a hálózaton elegendő bitrátával, mert ugye nem csak te használhatsz egy hálózati elérést, így nem kényszerítheted az eszközt, hogy csak veled foglalkozzon. Mi van ha a filmed közben még tizen, százan akarnak filmet megnyitni? Ezért indul el a film felmásolása a gépre. Ha nem ezt szeretnéd, akkor meg csatold a megosztást a fájlrendszerbe. -
eddie17
addikt
Köszönöm a rávezetést.
A jelszavak kulcsok-nál kellett a Chrome mappának üresen hagyni a jelszavát így ugyan szerinte nem biztonságos, de nem kér több jelszót.
És, hogy gonosz is legyek: Meglepő módon nem a Betaságban volt a hiba... főleg, hogy 4 nap múlva megjelenik. -
teleahocipöm
senior tag
Üdv!
PCLInucOS LXDE-t raktam egy régi notira, angol nyelvű, de frissítés után beállítható a magyar.
Érdekesség, hogy a telepítése után a noti tapitadja két ujjas görgetést is lehetővé tete, jelentős kényelmi újjítás az egér nélküli használatnál, de a frissítések a magyar nyelv beállíás és kényszerű kernel frissítés miatti újraindítás után ez a lehetőség megszünt.
Hogy lehetne a tapipadnál a kétujjas használatot visszaállítani? -
cynric
tag
Sziasztok!
Össze kéne dobnom egy Linux alapú szervergépet elméletben (szakdogához, virtuális gépen), még a mai nap folyamán, FTP szervernek. Viszont fingom sincs az egészhez, eddig Debiant telepítettem fel virtuálisan. Nem kéne semmi extra dolog, csak egy futó elméleti modell plusz 1-2 kérdésre válasz.
Aki tudna segíteni, legyen szíves írjon rám! Amúgy bármi ötletet szívesen fogadok, csak úgy írjátok le, hogy egy tényleg járókeretes is értse!
Előre is köszönöm!
-
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #25352 üzenetére
Ellenkezőleg. A leg-alapvetőbb funkciókra is képtelen
Két példa, amit én napi szinten (akár többször is) elvárok a géptől:
- Letöltök egy feliratot, amit zip-be csomagoltak. Rácsapok, megnyílik az archívumkezelő. A fájlkezelővel megnyitom a nas adott mappáját és az archívumkezelőből az srt fájlt áthúzom a nas-ra. Minden disztribúció, még egy sz*ros vindóz is lazán letudja ezt a feladatot. De nem egy kde-s rendszer. Az ezt a zip-et, a kéréssel ellentétben a user mappába bontja ki, aztán lehet keresgélni, kézzel másolgatni.
- Fájlkezelővel megnyitom a nas egyik mappáját és rácsapok a kiszemelt filmre (avi, mkv, mp4 stb.). Minden disztribúción, még egy sz*ros vindózon is, megnyílik a lejátszó program (esetemben vlc) és már nézhetem is a filmet. De nem egy kde-s rendszeren. Az előbb átmásolja a filmet a nas-ról a user mappába és csak utána nyitja meg.Hiába lehet szénné konfigurálni egy kde felületet, nekem akkor is egy használhatatlan sz*rkupac marad.
-
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #25349 üzenetére
És ki állította az ellenkezőjét? Én biztosan nem.
Az elementary még zártabb, mint a unity. De szép (tudom, ízlés dolga), bolondbiztos és tudja mindazt, amire nekem szükségem van. (ellentétben a kde-vel)
(#25350) eddie17
Kb egy évig használtam unity-s ubuntut, de ezzel a kulcstartóval csak egyszer találkoztam. Amikor krusaderrel (kde program) meg akartam jegyeztetni a nas egyik mappájának a jelszavát.
-
eddie17
addikt
válasz
lionhearted #25339 üzenetére
A Chrome-ban (azóta felraktam a gyári chrome-ot) tárolt jelszavaknak a kulcstartója kér jelszót minden programindításnál. Ez régen is volt, ki lehetett kapcsolni. De ugye amióta Unity-znek azóta kevesebb beállítás lett a grafikus felületen. Találtam egy jelszavak és kulcsok beállítást, de ott nincs olyan, hogy üresen hagyom és nem kér jelszót azután.
-
Nova96
őstag
válasz
lionhearted #25344 üzenetére
Oké, felraktam és ennyi akkor?
YT, úgy se jobb..[link]
Decepticon
Syl Ez már fent van csak nem találtam,köszi.
-
válasz
Nova96 #25342 üzenetére
Az mplayer az az, amit linkeltél, de semmit nem kell csinálni a weboldallal. A GUI letöltése meg magával vonza az alapokat is, tekintve, hogy anélkül nem menne.
YT meg flash-es, örülj, hogy bármit látsz, egy hányadék szoftver, egy hasonló röptű cégtől. Válts HTML5 nézetre (youtube.com/html5), és szerencséd lehet. No meg, reméljük be van kapcsolva a hardveres gyorsítás a nyílt meghajtóban, vagy feltetted a zártat, mert ezek nélkül nem sok esélyed van.
@jános: Igen, 100 mega bőven elég (nekem most 3at eszik..) A telepítő észre fogja venni, hogy az az efi, de meg is lehet neki adni, legyen rajta boot/efi flag.
-
Giovanny
őstag
válasz
lionhearted #25339 üzenetére
Tehát csak +EFI particiót kell létrehozni a többi szokásoshoz? 100Mb gondolom elég.
-
Nova96
őstag
válasz
lionhearted #25341 üzenetére
És miután ha meg van? De ez az?
És még egy kérdés.
Brazosom, de a youtube 1080p/720p akad.
-
-
Nova96
őstag
Üdv sikeresen sikerült be lakni a Elemantary os-t.
Ami kellet telepítettem, egy kérdésem maradt. Van az MPlayer azt hogy tudnám felrakni rá? Google mindenféle gnome playert dobált.Kép
És még egy NixNote-t nem tudom felrakni.
És még egy nincs olyan nyilacska, hogy levigye a háttérbe, miért?
Minden más nagyon jó imádom.
-
válasz
sh4d0w #25335 üzenetére
Az a SecureBoot.
Én telepítettem UEFI-re Ubuntu-t, semmivel nem nehezebb. Az egyetlen hülye dolog benne az EFI partíció, és annak RAIDelése (ha kell a redundancia). A leírás kicsit bő, sok dologra kitér, de lényegében semmi különbség nincs a sima telepítéshez képest, csak az EFI partíció. Meg hogy 64bites telepítővel próbálkozz.
@eddie17: jó lenne pontosabban tudni, hogy mi kér jelszót (ezt az ablak kiírja), mert a proginak nagyon nem kellene, legalább is ha rendszergazdai jelszót kér. Ha ott bejelentkeztél, vagy master jelszavad van, az más. Arról meg nem a linux tehet. Van gnome kulcstartó (seahorse).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eddie17 #25337 üzenetére
Pedig a leírt problémák jellege eléggé a disztró problémáira vezethetőek vissza. Egyébként szerintem az Ubuntus topicban kérdezz rá ezekre a konkrét problékámra, ott valszeg hamarabb kapsz valami választ, itt általánosságban mi is csak annyit tudunk mondani, hogy ne béta oprendszert használj. - már ha Ubinál van más
-
-
Giovanny
őstag
Sziasztok,ubuntut lehet telepíteni UEFI támogatással?
-
eddie17
addikt
Sziasztok!
Ubuntu 14.04 LTS Beta 2
Chromium van fent. (valamiért nem ment fel a natív chrome...)
Állandóan jelszót kér elindításnál. Régen megtalálam a kulcstartós okosságot, de most itt nem találom, hogy kellene kikapcsolni, hogy ne kérje minden chromium indításnál a jelszót. Mégsével tovább megy amúgy. De ha üresen hagyom és tovább nyomok azt nem fogadja el.
Köszönöm a segítséget. -
törölt tag
válasz
lionhearted #25322 üzenetére
vagy máté, az is klasszikus felület.
-
tvamos
nagyúr
(#25273) Syl válasza tvamos (#25271) üzenetére
Koszonom, meg lett a hosszu szam, es igy megy is...(#25230) sh4d0w válasza tvamos (#25228) üzenetére
Es igy megtalalta a rendszer az .ICEauthority-t is...Szoval mondanam, mar majdnem szuperal a gep.
Meg nem tudtam megoldani, hogy csatlakozzon az othoni WIFI-hez.
(A telefonom mobil hot-spot-jahoz, meg nyilt halozatokhoz csatlakozik.) -
tvamos
nagyúr
Kek voooot az Ericsson is... oszt most meg.
(#25302) Syl válasza bob.zxr (#25301) üzenetére
20 eve nem csinaltam ilyesmit, nem kivan most elkezdeni megint.
De kosz, hogy belinkelted!(#25316) Syl válasza bob.zxr (#25314) üzenetére
Nekunk C64...(#25320) Jim-Y válasza mr_kickass (#25297) üzenetére
Oke... bocs, most olvastam csak az uzenetet... -
Thusor
őstag
válasz
_Dumber_ #25319 üzenetére
Nem tudom, hogy egy személyre gondolunk-e. De nálunk a Szent István Egyetemen a rendszergazda, hatalmas linux tudással. Itt egy kép róla.
-
mr_kickass
tag
válasz
lionhearted #25324 üzenetére
Majd udvozolj akkor ha tenylegesen meglepem es jovok ide a kezdo kerdeseimmel.
-
válasz
mr_kickass #25323 üzenetére
Mondom én...
Akkor üdv a Debian ágon! -
mr_kickass
tag
válasz
lionhearted #25322 üzenetére
Kaptam tobb jo otletet is, de szerintem azzal fogok eloszor probalkozni, igen.
-
-
mr_kickass
tag
Arch-on gondolkodtam, sot, olvastam a Wikit is, de ugy lattam, az azert megiscsak eros lenne kezdesnek. Eloszor egy nem kezdoknek valo, de nem is egy scratch-bol felepitendo rendszer szeretnek kiproblani.
Jim-Y: Sem GNOME2-t, sem GNOME3-mat nem probaltam meg, igy szamomra egyik sem lenne "visszalepes" semmihez kepest.
-
Jim-Y
veterán
válasz
mr_kickass #25297 üzenetére
Hát, használtál már GNOME3-at? Valahogy nem az embere szíve csücske az a DE
Az enyém sem. De a gnome 2 abszolút vállalható és minimalista. Én most a munkám miatt RHEL-t használok azon meg (legalábbis azon a verzión amin dolgozok) GNOME 2 van. Simán jó
Többiiek: Linux OFF topik. Pont erre van
-
Apollyon
Korrektor
Nekünk régen ikervonalunk volt a szomszéddal. Ha hívtak minket, vagy őket, akkor mindkét családnál csörgött a telefon. Ha nem minket kerestek, akkor a falból kilógó két drótot összeérintve jeleztünk le, ami egy készüléket búgó hangon szólaltatott meg és vice versa.
BTW DOS-t még középiskolában is nyomtunk, ami után Turbo Pascalban programoztunk. Linuxszal viszont szinte sehol sem találkoztam, csak amikor magamtól érdeklődtem utána... Pedig ingyen van...
-
Fritz Teufel
addikt
1988-ban láttam először számítógépet, de akkoriban inkább még játszottunk rajta. aztán a barátaim Amigával nyomutak, és az IBM-nél OS/2-n kezdtem, aztán természetesen a gépeken Windows futott, de mindig volt pár gép telepítve a kollégáimnak, játszani, először Debian, SUSE majd Slackware. Én a Red Hat, Mandrake irányt futottam, lévén nem voltam annyira képzett. 2003 magasságában váltottam Windowsra és 1,5 hónapja tértem meg. Azóta tiszta vagyok, kiirtottam a bűnt a gépemről egyszer s mindenkorra.
Most aztán van mit behozni és tanulni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Giovanny #25309 üzenetére
Én 18 év only windows után álltam át. Még általános iskolában azon tanultam (3.1). Ahogy azt meg lehetett tanulni, úgy ezt is meglehet, főleg ma már eléggé fejlett disztrók vannak, a windows bármelyik verziója (beleszámítva a legújabbakat) elavultak a linuxhoz képest.
-
Giovanny
őstag
válasz
Fritz Teufel #25304 üzenetére
Köszönöm,kezdő felhasználó vagyok még...Kubuntut használtam,most visszatértem win-re,de adok még egy lehetőséget 14.04, sok windows-os évek után nehéz átállni nekem...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #25290 üzenetére
A víz az élet alapeleme. Kék. A fedora is kék. A fedora nyert.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Giovanny #25296 üzenetére
Szia! Annyira felismeri a rendszer, hogy nem is kell hozzá külön driver. Én azért belinkelem neked a Logitech Solar eszközök Linux driverét
Íme a Solaar
Sajnos nem írtad, hogy milyen Linuxra szánod, ha esetleg Debian alapúra, akkor íme a telepítés menete:
sudo add-apt-repository ppa:daniel.pavel/solaar
sudo apt-get update
sudo apt-get install solaarÉn is használtam.
-
BoB
veterán
válasz
mr_kickass #25297 üzenetére
Ha tényleg minimalista rendszer kell amivel tanulni akarod a "linux" lelki világát akkor az Arch a Te rendszered. A létező legjobb wiki-vel a linux disztrók közül. Végigvezet a telepítés menetén is és sokat tanulsz közben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest