- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Őskoczka
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Giovanny #31188 üzenetére
Nem értem, mit említesz, én csak annyit javasoltam, hogy néha olvasgass is a topicon! Mint a példa mutatja, sokkal többet megtudhatsz, mint amit éppen aktuálisan kérdeztél.
Én se értek a dologhoz, csak gyűjtöm az infókat róla szorgalmasan és szivesen megosztom, ha van rá mód és igény.
-
DittyCat
tag
válasz
Giovanny #31182 üzenetére
Nekem Mint 17 van, még egyszer sem omlott össze. Nem akad, nem állnak meg a programok gondolkodni, nem purcan ki a rendszer.
Szokták mondani, hogy mielőtt összekötöd az életed valakivel, adj elé egy akadozó számítógépet és nézd meg, hogyan viselkedik. Na, ez a rendszer ilyen tesztre nem jó, mert hasít, összeomlás nélkül.
-
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Giovanny #25309 üzenetére
Én 18 év only windows után álltam át. Még általános iskolában azon tanultam (3.1). Ahogy azt meg lehetett tanulni, úgy ezt is meglehet, főleg ma már eléggé fejlett disztrók vannak, a windows bármelyik verziója (beleszámítva a legújabbakat) elavultak a linuxhoz képest.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Giovanny #25296 üzenetére
Szia! Annyira felismeri a rendszer, hogy nem is kell hozzá külön driver. Én azért belinkelem neked a Logitech Solar eszközök Linux driverét
Íme a Solaar
Sajnos nem írtad, hogy milyen Linuxra szánod, ha esetleg Debian alapúra, akkor íme a telepítés menete:
sudo add-apt-repository ppa:daniel.pavel/solaar
sudo apt-get update
sudo apt-get install solaarÉn is használtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25086 üzenetére
A drivereknek kernel modul, xorg, stb. verzió függései vannak, ezért van a disztró fejlesztőire bízva általában a driver kérdés. *buntu vonalon ez egy kicsit más, mert egy disztrónak több al verziója is van sajnos, eltérő xorg meg mindennel. Szóval ha nincs valami kifejezett problémád a mostani driverrel, akkor ne nyúlj hozzá, majd frissül ha a fejlesztők frissítik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25082 üzenetére
Rosszul próbálod, nem neked kell letölteni a drivert és telepíteni, az csak Windowson van úgy. Ott kell lennie a csomagkezelőben (vagy *buntu vonalon valami érthetetlen okból ppa kell hozzá) és onnan kell telepítened. A gyártónál letölthető csomagok a fejlesztők számára vannak leginkább.
Vladi: hazajöttem a melóból, egész nap egy vacak Nuvotont debuggoltunk én meg meg sem néztem hanyadika van mert egész reális helyzetet írtál le.
Plusz úgy olvastam hogy mellé akarod, ami még akár hihető is lett volna.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Giovanny #25041 üzenetére
Azért én a swap-ot nem hagynám ki. Nem túl nagy, hogy az a hely hiányozzon.
Én mindig akkorát választok, hogy a RAM beleférjen . A funkciója nem a klasszikus swap lesz (mert az én 4GiB-em mellett sem használja (legdurvább esetben is 1,2GiB-et eszik a rendszer), hanem ha akarom akkor hibernálást csak ide tudja rakni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25041 üzenetére
Igen, ennyi.
Ha már úgy is fstabozol, csinálhatsz benne egy virtuális meghajtót, vagyis ramdisket. Ellentétben a Windowsal, ezt itt maga az oprendszer tudja, nem kell hozzá 3rd progi.
Írd be ezt a sort az fstab aljára:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 01024 jelenti azt a méretet, ahány MB lesz a ramdisk. Ennyi elég bőven ezekre a célokra. Ha ez és egy újraindítás megvolt, akkor pl. a Firefox cache-ét így lehet betenni a ramdiskbe:
Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Az eredménye egy piszkosul gyorsan induló Firefox. Hátránya csak akkor van ha korlátos vagy nagyon lassú a neted, mert a ramdisk tartalma a leállításkor elveszik.
-
BoB
veterán
válasz
Giovanny #25036 üzenetére
Nincs itt semmi gond. Swap-ot szerintem felesleges használnod 16GB mellett. Hacsak nem valami extra dolgot csinálsz ami miatt az kevés. Látom az is az SSD-n van. Én azt törölném.
A másik kettőhöz pedig a korábban említett módon beírnám a discard -ot. (első kettő, harmadik a swap)
A kettőskeresztel kezdődő sorokat nem veszi figyelembe a program, azok csak kommentek, bármit lehet oda írni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25027 üzenetére
Csak kövesd amit bob.zxr leírt neked, ennyi az egész. Windows alatt általában bonyolultabb minden, csak azt szokta meg az ember, ezért furcsa az egyszerűbb. Ékes példája ennek hogy ha Linuxra kell egy program, akkor nem neked kell kiguglizni meg feltenni...
A téma összefoglaló megvolt már?
-
BoB
veterán
válasz
Giovanny #25023 üzenetére
Ha megvárod a 14.04-et akkor semmit, mert abban már alapból be lesz állítva.
Ha felteszed most a 13.10-et, akkor szövegszerkesztővel meg kell nyitnod egy fájlt, és bele kell írnod egy szót.
Ez a fájl a /etc/fstab lesz.Ehez terminált kell nyitni (parancssor). A használt szövegszerkesztő pl. nano
(itt majd ctrl + akármi billentyűkombinációval lehet menteni, kilépni, ott lesz alul kiírva)Alapvetően nem lehetne átírni ezt a fájlt, ehez emelt szintű jogosultság szükséges. Ezt azzal lehet elérni hogy a sudo szót beírjuk a parancs elé.
Tehát a parancs így fog kinézni: sudo nano /etc/fstab
Ezután jöhet a szerkesztés. Itt egy példa fstab:
# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=24f28fc6-717e-4bcd-a5f7-32b959024e26 / ext4 defaults,noatime 0 1Az <options> mezőbe megy a bejegyzés. Ott van már a defaults és a noatime. egyszerűen az utolsó mögé tegyél egy vesszőt, és írd be: discard
Tehát így fog kinézni:
# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=24f28fc6-717e-4bcd-a5f7-32b959024e26 / ext4 defaults,noatime,discard 0 1Szerintem tedd fel a 13.10-et, ismerkedj a rendszerrel, és ha kijön a 14.04 legalább lesz tapasztalatod ha újra kell húzni a rendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #24977 üzenetére
Van, de nem kell ennyit küzdeni érte. Discard opciót (ez a trim) be kell írni az fstab fájlba, meg ha akarod akkor a /tmp-t át lehet irányítani a ramba. Vele együtt pl. a böngésző cache-t is.
Vagy nem ssd-t veszel hanem sshd-t, és akkor nem kell pl. trimmel szórakozni.
-
-
válasz
Giovanny #24964 üzenetére
Linux MINT 16 64 bit Cinnamon- ezzel meg fogsz barátkozni hamar.
Annyi gigával feleslegesnek mondják a swapot! Nálam 4 Gb- al se megy, bár van, de mindíg kikapcsolja magát.
Oprendszer mellé rakod vagy szűz HDD-ra? Nem árt, ha olvasgatod a magyar nyelvű felhasználói kézikönyvet, igaz 13- ra van még csak lefordítva, de lényegtelen, kezelő felületben van kis változás.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Giovanny #24958 üzenetére
Linux Mint akár.. ITCafén van is cikk róla (igaz gyenge gépre, de ez most mindegy).
Én személy szerint Manjarot használok főrendszerként, én is kezdőként nyomom és nagyon klassz disztró. Kb 1-2 havonta jön egy gigafrissítés mivelhogy rolling, de nekem még nem volt gondom vele. Jelenleg most az oldaluk nem működik karbantarás miatt.
Elementary-t is használ valaki itt, az pl. pont kezdőknek való, de ettől függetlenül lehet persze tovább is használni. A másik a Chakra, KDE-vel, itt a fórumon elég nagy támogatottsága van
A windows ideje lejárt ;p
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest