Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nordik
őstag
Kb. 3-4 év múlva ha minden jól halad szeretnék lakást venni. Ezért gondoltam addigra nyitok egy 4 éves futamidejű Fundamentat.
Viszont aggaszt az, hogy amikor lejár a dolog könnyedén hozzá jutok majd a penzemhez? Olvasok elég sok véleményt. Az rendben van, hogy fizetem, aztán közeledik a lejárat én kinezek egy lakast, de innentől fogalmam sincs mik a teendők. Gondolom a saját bankomnal is vehetek fel hitelt vagy beszámítják gondolom oneronek.
Valaki leirna szajbaragosan a menetet? Addig nem merek kötni míg nem vagyok tisztaba mindennel.
-
Nordik
őstag
válasz Mercutio_ #9553 üzenetére
Olvasgattam a Fundamentanal de azért nem minden tiszta.
Van egyébként 2M FT megtakaritasom ami addig gyulne folyamatosan átlag havi 80-100al. Persze lehet menne el belőle de nem számottevő.
Emelle szeretnék Fundamentat. Az se lenne baj egyébként ha előbb is hozzá lehetne jutni saját lakáshoz, viszont annyira nem tudom milyen lehetosegeim lennének. -
Nordik
őstag
Azt akkor jól értem, hogy igazából bármikor megszuntethetem, kivehetem az addig befizetett összeget? Akár 1 év után is? Illetve ha letelt akkor is? Tehát ilyen szempontból nincs benne rizikó?
A másik igazából, hogy mi van ha mondjuk a saját bankomtol veszek fel kölcsönt akkor figyelembe veszik oneronek a fundat akár? Nem túl bonyodalmas a penzemhez jutni? Kinezek egy lakast foglalozom esetlegesen és a funda fizet is? Igazából ennek a menete nem tiszta. Sose vasaroltam meg lakást nyilván.
-
Nordik
őstag
Értem, köszönöm! Így már kezd össze állni a kep.
Nekem a lenyeg: Tudom, hogy lakáscélra megy ami talán 4 év múlva esedékes is lenne, nyilvan ezért nyitnam, viszont szeretem ha hozzaferhetek a penzemhez bármi tortenjen, hiába vesztem el akkor az állami támogatást. Viszont ha végig tudom rakni akkor szeretném a lakásvásárlást gördülékenyen kezelni és nem agybajt kapni a Fundamenta miatt, illetve futnom a pénzem után valamint akár a saját bankom hitele+onero+funda felhasználásával hitelhez jutni.
Tehát összegezve ne feljek tőle csak jól johetek ki belőle ha jól értem meg ezekkel az igényekkel is?
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Felmerült bennem egy kérdés.
Mi van ha veszek hitelre egy lakást, majd néhány év múlva úgy hozza az élet, hogy eladnám, mert mondjuk mennek nagyobba. Viszont tegyük fel van még rajta 5 év a hitelembol.
Ilyen esetben milyen lehetőségek vannak? Vagy én addig sehova nem mehetek amíg hitelem van az adott lakásra?
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Ha Fundamentanal a szerződéses összegem mondjuk 3 millió Ft akkor több hitelt nem is ad a funda? Egy ismerőssel beszélgettünk az áthidaló kolcsonrol, ő valami olyasmit beszelt, hogy érdemes nagyobb szerződéses összegre kötni, hiába mondjuk csak havi 20al rakom.
-
Nordik
őstag
Hova fognak még egyáltalán nőni az ingatlanárak? Nálunk a nyugati határszélen a régi paneleknek az árai a duplájára nőttek pár év alatt. Hiába keres az ember átlag felett esély nincs rá, hogy kitorjek az albérletbol. Gyujtok, gyujtok de hiába mert egyre kevesebbet ér a pénzem. Közel olyan árakon adják lassan a használt lakásokat mint az új...
-
Nordik
őstag
Mit gondoltok eljöhet a várva várt csökkenés?
Ugyanis elég sok mindent meg akarnak kavarni ami hatással lehet az árakra. Cafeteria, minimálbér emelés visszaesése, forint gyengülése, szigorodó hitelek.
Már így is több embertől hallottam, hogy nehezen megy el nekik a hirdetett lakásuk. Talán a vevoknek lesz alkupoziciojuk. Én azt érzem most kezd megállni ez az őrült vasarlasi, építkezési láz. -
Nordik
őstag
Felmerült bennem egy kérdés. Mi van akkor ha párommal vennénk egy kis garzont mondjuk 6 millió hitellel tegyük fel 10 evre. Pár év múlva gyarapodna a család és szeretnénk egyel nagyobba költözni. De nyilván a hitelből meg fent maradna mondjuk fele. Ilyen esetben a meg hitellel terhelt ingatlan eladása mennyire bonyolult? Vagy egyáltalán mi ennek a menete? Mi van akkor ha az új ingatlanra a régi eladása után még kell 1-2 millió hitel? Vagy csak nekem ennyire bonyolult dolog ez?
-
Nordik
őstag
válasz attiati #10686 üzenetére
Igazából csak azért merült ez fel bennem, mert jelenleg egy garzont berlunk, viszont úgy érzem kidobott pénz az albérlet ára így egy hasonló méretű ingatlan vetelen gondolkoztam. Ehhez az önerő már meg is lenne. Nagyobb lakásra meg gyűjtögetni kellene bőven, viszont addig is csak az alberletet fizetem a semmire. Ezért merült fel bennem ez a dolog, hogy így előbb jutnek saját lakáshoz aztán majd később nagyobb. Nem igazán tudom mi lenne a helyes megoldás, viszont inkább fizetném a hitelem mint az alberletet.
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
válasz Csabroncka #11445 üzenetére
Ha ennyire felertekelik az ingatlant akkor az azt jelenti, hogy kevesebb önerő is elég? Vagy hogy kell ezt elképzelni? Én mindig a vételár minimum 20%at veszem oneronek. Sajnos nincs tapasztalatom mi a menete a dolgoknak pedig lassan aktuális lenne a vasarlas.
-
Nordik
őstag
Én itt a nyugati határszélen mintha azt látnám most elindult valamiféle stagnálás, szerintem aki már lépni akart az lépett. Vagyis mintha még probalkoznanak az emberek a rosszabb lakotelepekrol "menekülni", de nyilván ott meg nem veszik meg a használt lakásokat. Én azt latom a saját varosomban, hogy ha várok még egy kicsit talán 1-2milliot csökkenhetnek az árak, nincs már az a hatalmas kedv, hogy koltozzunk újba, nagyobba, jobba. Részben az is nyomta fel talán az árakat, hogy mindenki hirtelen szabadulni akart a régi lakasatol.
-
Nordik
őstag
Itt a környéken a bankok altalaba mekkora onresztol adnak lakásra hitelt? Azt tudom, hogy az elvárt a 20%. Ennél többet nem nagyon szoktak kérni ha megvan a megfelelő jövedelem?
-
Nordik
őstag
Nem egészen ide illik, de személyi kölcsön törlesztése hogy történik? Minden hónapban vonják a számláról?
-
Nordik
őstag
válasz RootRulez #11775 üzenetére
Bele számolják, hogy a jovedelmed mennyit bír el a két hitellel együtt.
Pont egy volt kollégám járt így. Édesanyjának segitett, o volt a kezes és most nem tud lépni. Bár nem az a fajta aki el akar menni a szülői haztol, de ahogy telnek az évek elgondolkodott nyilván. Önerő van neki bőven de emiatt nem kaphat megfelelő hitelt.
-
Nordik
őstag
válasz Stanlee #12501 üzenetére
Én mindig így gondolkodtam mégse tudok lépést tartani ezekkel az árakkal. Eddig sporoltam ahol tudtam, van is valamennyi onerom, de képtelen vagyok lépést tartani ezekkel az árakkal. Kisebb városban élek, szakmunkás vagyok, olyan 300k körül viszek haza, de ezt a mértékű emelkedést már nem bírom. Valahol élni kell, meghat megélni. El se tudom képzelni annak valaha is lesz e lakása akik ilyen 180-200at keresnek és egyedül vannak. De még ha mindketten ennyit keresnek az se elég semmire... Barátaim, ismerosok, munkatársak közül se tudok senkit mondani akinek kilátásba lenne lakas 30 éves kor kornyeken. Pedig mindenki gondol a jövőjére és átlag felett keresnek itteni viszonylatban...
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Jellemzően város közeli falvakba mennyi önerő szükséges viszonylag régebbi építésű ház vásárlásához? 8 millió Ft a ház, ehhez van olyan 2,5-3 millió onerom. Elég lehet?
-
Nordik
őstag
Mi a véleményetek?
Jelenleg egy garzont berlek egyedül 55ezer forintért havonta. Találtam ugyanebben a házban lakást 11 millióért, felújítva stb.
A kérdés inkább az, hogy érdemes egyedül venni ekkora lakást és inkább fizetni a hitelt? A hitel 20 évre lenne kb. havonta ugyanennyi mint most fizetek fix kamattal. Önerő elég lehet mondjuk 2,5millio ehhez? Ahhoz hogy ne nullazzam ki magam ennyit tudnék raforditani. Egyéb költségek? Itt illetekre stb gondolok ami nekem még 2% ezekre mennyit szamolhatok ilyen értékű ingatlannal? Illeték mondjuk 220ezer, egyéb költségek mondjuk egy 100as? Első lakás lenne sajnos nincs nagy tapasztalatom. -
Nordik
őstag
válasz Sweet Lou 6 #13790 üzenetére
Akkor ahogy számolok olyan 350ezer forint környéke lehet illeték, papírok, ügyvéd stb. mire a nevemre kerül a lakás. Költözés nem gond azt barátokkal megoldjuk. :) Így olyan 2,5 milliót tudnék ahogy írtam is bevállalni oneronek. Ez elég lehet? És akkor marad is tartalék egyéb dolgokra. A másik megérné e inkább hitelt fizetni. Nyilván szeretnék párt, gyereket akkor lehet nagyobba menni ezt vegtorlesztve, de megmondom őszintén ha még a hitelem is kevesebb lenne mint amennyit jelenleg fizetek albira akkor inkább a sajatom fizetem.
Ment PÜ!
-
Nordik
őstag
válasz Sweet Lou 6 #13793 üzenetére
Egyébként szeretek itt lakni, maga a városrész is tetszik. Más városba nem valószínű koltoznek. Nyilván idővel kicsi lenne a garzon, ha megismernek valakit és jönne a gyerek akkor menni kellene, de ez szerintem még jónéhány év. Amiért megfordult a fejemben, hogy vennék az az, hogy a torlesztom kevesebb lenne mint amennyit jelenleg fizetek albira, főleg ha januárban emel a foberlom. Gondolom ha pár év múlva el szeretném adni és nagyobba menni, nem probléma a hitellel terhelt lakás eladása. Így valamelyest gyűlik a vagyonom, nem mást gazdagitok. A kérdés elég lenne e a banknak a 20-25% önerő. Bár megyeszékhely talán nem problemaznak. Egy kolléga vett nemrég kisebb házat ugyanitt, neki simán elég volt a 20%.
-
Nordik
őstag
válasz RexpecT #13797 üzenetére
Ma beszéltem a bankkal ők is ezeket mondták. Vagyis ami bankhitelhez kapcsolódó ott a közjegyzői díjat kellene fizetnem.
Egyébként annyit mondtak működhet a dolog 20% önerővel is, megyeszékhelyen nem problemaznak ezen, illetve a lakásokat is normalisan fel szokták becsülni. Annyit mondott, menjek be a bankba és csinálnak nekem egy elominositest és akkor az ajánlatuk fél évig él amitől nem térnek el.
-
Nordik
őstag
Tegnap megnéztem a lakást amiről beszéltünk, valóban felújított pár éve, látszik foglalkoztak vele. Mivel azért lett eladó mert vettek egy új epitesut, ezért a következő állna fent. Neki készpénzes vevő lenne ideális mivel decemberig szüksége lenne a pénzre, addig kellene kifizetnie a másikat, de nyilván ha addig megérkezik a banktól a hitel akkor az is tökéletes. Ha most elinditom a dolgot addig a számláján lehet a pénz? A másik, hogy mivel az új lakásba február, márciusban tudnának költözni, ezért mihelyst megkapja tőlem a pénzt onnantól a nekem éppen aktuális havi jelenlegi bérleti dijamat fizetne míg ki nem költözik. Nekem ez így megfelelne végülis. Ilyet szokás csinálni? Nyilván ügyvéd előtt minden le lenne fektetve.
-
Nordik
őstag
Huuu nem gondoltam ilyen sok idő ez. Végülis holnap mennek be a bankba, ügyvédet elvileg tudok keríteni ismerősi korbol.
Annyit mondott az eladó, hogy ki kell fizetnie az újat addig mindenképp, akkor lesz a műszaki átadás vagy mi. Gondolom őt is valamilyen szerződés köti. Igazából ha nem működik a dolog megveszi mas készpénzre. Nem hinném különösebben aggódik rajta.
A másik ami eszembe jutott, hogy amint kifizeti az eladót a bankom ahogy írja is a forumtars az én tulajdonom, gyakorlatilag onnantól tőlem csak bérlik az ingatlant. Mi van ilyenkor a közüzemi dolgokkal? Gondolom az is a nevemre kerül egyből, azt is nekik kell kifizetniük arra a pár hónapra.
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Köszi a válaszokat! CIB bank ahol vagyok csak minimum 30% onerotol ad kölcsönt mivel egyedülálló vagyok és nincs meg 10ezer forint híján a 300 nettó... Beballagtam a K&H-hoz mergembe és simán működik náluk 20% önerővel. Nem is értették az egészet, de egyébként beszéltem közbe ingatlanossal is és mondta a városunkban minden bank megadja a hitelt 20%ra. Én értem, hogy be akarja magát biztosítani de azért nettó 300as fizuval szerintem egyedül is ki tudok fizetni havi 50ezret...
Esetleg mi a tapasztalat a bankokkal? Általánosságban melyik jó, melyik olcsó, melyik ad akár kisebb onerore is hitelt? K&H mondjuk pont ajánlható?
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Régóta foglalkoztat egy kérdés.
Jelenleg albérletben lakom egy garzonban egyedül, 30 éves vagyok. Nem fizetek rá nyilván túl sokat, mellette tudok félre is tenni valamennyit.
Felmerült bennem a kérdés, hogy esetleg vasarolnek egy hasonló garzon vagy egy szobás lakást. Önerő ezekhez boven meglenne, de nyilván kellene hitel.
Amiért gondolkodom ezen, hogy talán felesleges tovabb az albérletet fizetni, ha amúgy bele tudnék vágni saját lakásba.
Viszont nyilván szeretnék gyereket, párt ami miatt ugye előbb vagy utóbb költözni kellene egy ekkora lakásból. A koromat ha nézzük, bízzunk benne hamarosan megtalálom életem párját. Nyilván ha ez pár éven belül bekövetkezne, nyilván még hitellel terhelt lenne az ingatlan és így mennénk nagyobba.Szerintetek mi lenne a jó megoldás? Maradjak albérletben, gyujtogessek és majd akkor vegyek valami nagyobbat amivel tényleg lehet tervezni vagy ha van megfelelő önerő stb akkor inkább vegyek magamnak egy picit aztán majd meglátjuk?
-
-
Nordik
őstag
A valaszaitok szerint lehet érdemes lenne még egy kicsit várni. Aztán hátha jön egy másfél szobás jó áron, addig gyűjteni. Megmondom őszintén én is ebbe az irányba hajlok.
A másik pedig, hogy elég kétes hírek érkeznek most az ingatlanpiacrol, sokan szakértő mondja most várjuk meg a tavaszt illetve, hogy ugynezki ez volt a csúcs. Egyébként városunkban én is azt látom, hogy már nem igazán tudják eladni a lakásokat, hónapok óta fent vannak, árat csokkentenek stb. Persze vannak még irreálisan magas áron probalkozok, de ezek úgyis kihullanak. Sok lakasnal láttam, hogy nem tudják egyszerűen eladni és egy idő után inkább kiadják albérletbe.
Valami történik... -
Nordik
őstag
válasz RexpecT #13978 üzenetére
Ezek alapján mindenképp többet fizetek mint a kamattörlesztés. Ugye jelenleg 55ezret, kérdés januárban emel e a tulaj. Ha igen akkor nem nagyon van min gondolkodni.
Lehet megérné nekem vasarolnom valami nagyobb 1 szobast. Vannak 35-40m2 is és abból leválasztani külön lakreszt.
Ha ezt mondjuk 3-4 év múlva eladom, nyilván a hitel megoldható de a NAV beleszól ebbe? Van valami szabaly, hogy 5 éven belül adoznom kell? Ez jelentos összeg?
-
Nordik
őstag
Mivel beszéltek a fizetésekről. Ugye altalaba 250 nettó felett kedvezőbb kamattal adnak hitelt. Tegyük fel a hitelfelvétel pillanatában megvan e fölött mondjuk 300e, majd pár év múlva úgy hozza az élet, hogy nem keresel ennyit, csak mondjuk 200at. Olyankor mi van a kamatkedvezmennyel? Vagy olyankor már senkit nem érdekel? A lényeg a hitelfelvetelkori kereset?
-
Nordik
őstag
válasz basaharc502 #15984 üzenetére
Szintén vidék és már engem se érdekel, hogy lesz e lakásom vagy nem. Albérletben vagyok mert valahol lakni kell. Nyilván ki akarok belőle szállni, de mindig egyre távolabb kerülök. Eddig én is kuporgattam, de már nem érdekel. Igyekszem félre tenni havonta a fizetésem 20%at, a többit elkoltom. Mindig mondom jövőre beletudok vágni, de hiába növekszik a megtakaritasom nem jutok előre. Sot egyre kevesebbet lehet félretenni olyan szinten inflalodik a pénzünk. Nagyon nagyon rendezni kellene a béreket szerintem.
-
Nordik
őstag
Nyilván nem szabad feladni de elég baj, hogy évek kellettek ahhoz, hogy utolérje magát az ember. Valamit már kormányzati szinten kellett volna tenni, mert ez brutális volt. Én azt látom egyébként most, hogy próbálnak még vergődni az emberek és minél magasabb áron eladni a lakásukat, de már nem fog menni. Valami elindult. Én se várok nagy áresést, de egy 15-20%ot kellene esnie az ingatlanaraknak. Arra azt mondom reális és megfizethető.
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
válasz Shade45 #15994 üzenetére
Igen neked kell előteremteni, de nem szoktak eltérni az eladasi artol ertekbecslesnel. Nekik az a lényeg kapj hitelt és lehuzhassanak. meg én úgy tudom, hogy amikor atadod a foglalót akkor olyan papírt szoktak írni az ügyvedek, hogy azért az ember ne bukjon semmit ha mégse kapsz hitelt. egyébként lehet kérni előzetes értékbecslést stb. Ezért általában fizetni kell de mikor megkapod a hitelt elengedik vagy jóváírják valahogy. Felni ettől én úgy gondolom nem kell, megvan ennek a menete.
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Tegnap megnéztem egy hazat, tetszett is, de nyilván nem mondtam rá azonnal igent, mert egyébként városból falura lett volna költözés és hat szerettem volna átgondolni. Első saját ház lett volna, ugyanis estére már el lett adva. Valószínűleg ment utánam valaki aki igent mondott.
Mi a taktika ilyenkor? Mondjam én is azt, hogy megveszem más nem visszaszolok másnap, hogy mégse?
Vagy legyen nálam papír, foglaló stb?
Kicsit bánom, hogy így alakult, így szeretnek belőle tanulni. -
Nordik
őstag
Úgy általában lakáshitel miatt melyik bankhoz éri meg menni? Olyat keresek akik rugalmasak az önerőt illetően, az ertekbecslesnel nem igazán térnek el a vetelartol hanem a céljuk, hogy hitelhez juss es úgy általában rugalmasak.
Nehany bankot én is kérdeztem, de kiváncsi vagyok a velemenyetekre. Nekem a legszimpatikusabb talán a K&H volt.
-
Nordik
őstag
válasz axioma #19871 üzenetére
Jelenleg CIBes vagyok, de olyan feltételek mellett adnak csak hitelt egyedulallokent, hogy annak nem sokan felelnek meg. Nyilván a K&H a saját malmára hajtja a vizet, de ott sokkal rugalmasabbak lettek volna, kevesebb önerőt várnak el akar megyeszékhely közeli falvakba is.
-
Nordik
őstag
Egyik se igaz, csak mondjuk nem áll velem szoba a bank mert 600k nettó helyett csak 400k-t keresek és mondjuk nem szeretném az összes félretett pénzem onerobe ölni.
A CIB elvár akar 30-40-50% önerőt is amit nehéz albérlet mellett összeszedni ilyen lakásárak mellett, ellentétben a K&H megelégszik 20%al is.Semmi mást nem akarok mint egy élhető otthont, kilépve az alberletbol. De egyedulallokent gyakorlatilag esélyed nincs…
-
Nordik
őstag
válasz bilimbalam #19877 üzenetére
Nyilván nem ez a cél, de egyértelmű, hogy jóval nagyobb előnyt élveznek. Támogatások sora áll rendelkezésre. Aki egyedül van azt hogyan segítik? Holott egy jó fizetéssel bőven rak a közösbe. Jól keresek, fix munkahelyem van 10 éve, havonta félre tudok tenni annyit mint másnak a fizetése, szóval nem a törlesztéssel lenne gond. Egyszerűen hátulról egyáltalán nem tudtak támogatni, így hatalmas hátrányból indultam. Hiába gyűjtok folyamatosan alig ér valamit a bankszámlán levő több millió forint…
Mondjuk a kérdésre nem igazán kaptam választ.
-
Nordik
őstag
válasz concret_hp #19888 üzenetére
CIBnel legalább 600k nettó kell egyedulallokent akkor állnak csak veled szóba 30-40% önerő alatt. Ez a bajom, hogy albérlet mellett ezt nagyon nehéz összegyűjteni. Értem, hogy jó ha megvan de, mert akkor vagy jó adós, de a fizetéssel nem lenne gond. Nem is akarok sokat felvenni mint mondtam.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Apple notebookok
- Óra topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest