- PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Egy korszak vége
- Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandus
veterán
van olyan válasz a kérdéseidre, ami miatt nem vennéd meg az inglatlant?
pl. az előző tulaj felhalmozott 3 évnyi kk tartozást. ázik a tető kicsit, de majd megcsináljuk. cseréljük a tetőt, ez 20 milliós költség. nem adható ki albérletbe (ezt kétlem, hogy bármi megtilthatja). de ha mégis, és az a terved, hogy kiadod, akkor elég könnyű megszívni. szóval csak az a kérdés, hogy te mennyi kockázatot vagy hajlandó vállalni.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
válasz axioma #30723 üzenetére
ez utóbbinak egyébként mi a menete (engedélyeztetés) és nagyjából mekkora költség? mindig kíváncsi voltam rá, de sose tudtam senkitől megkérdezni. mindenképp kell hozzá szakembr, vagy szétverhetitek ti is, ha egyébként képesnek érzitek rá magatokat? bár ott van még az alap meg miegymás.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz robag93 #30693 üzenetére
el nem tudom képzelni, hogy minek, elmondanád?
Madwe: +1. ha minden ok, akkor minek mászkálni. ha valami annyira nem ok, hogy mászkálni kell, akkor meg szerződésbontás, és viszontlátásra.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #30691 üzenetére
nem mondom, hogy nem szamitanak, csak ugy irod, mintha hetente kellene egy kiadott lakashoz rohangalni, vagy havonta biztos van ilyen is, ha valaki felul a szoporollerre, nyilvan, de az en kornyezetemben nem ez a jellemzo.
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #30687 üzenetére
szerintem ezek nem annyira relevans kerdesek. nem hiszem, hogy oraber kerdese. hogy forditasz le egy gyori utat munkaidon kivul oraberre, akar van kedved akar nincs? nem tudom milyen tapasztalatod van lakaskiadassal, berlessel, nyilvan meg is lehet szivni, de ez a megkozelites szerintem teljesen irrealis.
-
bandus
veterán
válasz attiati #30680 üzenetére
a gondolat az volt, hogy lakhatási célú osztrák ingatlan nagyon drága, magas a belépési küszöb. viszont bérelni nem olyan vészes, mondjuk a mostani 1k eur is elég baráti, 2k eur-ért pedig már nagyon jót tudnék találni, ahol gyerekek is kényelmesen elférnek. ha az itteni bérleti díj fedezhető magyarországi ingatlan(ok) kiadásából, az szuper. ha pedig eldöntöm hol akarunk megöregedni, akkor hazai ingatlanokat eladva talán az itteni vásárlás is belefér. ez a gondolatmenet pattant ki a fejemből, de nem látom még én se tisztán van-e ennek értelme.
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #30675 üzenetére
nem feltetlenul bp, inkabb gyor/tata a cel. az meg annyira nem veszes tavolsag a 1.5-2 ora autouttal. igy ez szerintem nem kizaro ok.
-
bandus
veterán
válasz attiati #30666 üzenetére
igazabol nem is a hozam annyira a fontos, hanem a belepesi kuszob. itt meg 2-3-4 ev mire mondjuk nyugodt szivvel veszek fel hitelt, es baromi sokat kell. mig mo-n ezt el tudom kezdeni hamarabb, es az ottani berleti dijak a kesobbiekben akar egy itteni lakbert is kitermelnek kenyelmesen, ergo nem feltetlenul kell vasarolnunk semmit. cserebe nem tudom, hogy akarok-e meg ingatlankitettseget mo-n. plusz ugye a kesobbiekben ott van a devizakockazat is, amikor a hitel ki van fizetve. amig porog a hitel, addig a kiadas egy jo hedge, mert ha erosodik a forint, akkor a bevetelem is no euroban nem csak a kiadasom. ez meg egy hosszu gondolkodas lesz, meglatom lesz-e belole valami.
-
bandus
veterán
válasz pit stop #30664 üzenetére
igy van es biztos vagyok benne, hogy a maganszemelyek altal kiadott lakasok arai is vagy szabalyozva vannak ezen felul, vagy kapnak ra valami direkt tamogatast vagy adokedvezmenyt. pl ahol mi lakunk, az 3 epulet, epuletenkent 6 lakassal, egy csalad tulajdonaban van, de ha levonod belole az adot, koltsegeket, akkor majdhogynem alig marad meg ebbol 7-8k eur. mikozben az erteke meg osszesen biztos van 7-8 millio eur.
-
bandus
veterán
válasz attiati #30662 üzenetére
az elobbi. gyorsan ranezve a budapesti arakra a volt kornyekunkon (2. kerulet) siman elerik a 400k-s berleti dijat a 70 nm koruli lakasok. es itt is 1100 eurot fizetek 75 nm-ert.
a nm arak pedig azert messze nem ugyanazok, becsben meg mindig a duplaja, hiaba szalltak el a bp-i ingatlanarak.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
erstétől is ezeket az infókat kaptam, jövedelemigazolás+ 3 havi bankszámlakivonat. elég easy. viszont nem adhatnak eur alapon hitelt, csak forintban. persze nem reális, hogy valaha más irányt vesz a forint árfolyama az eur-hoz képest, így még akár nyerhetek is a forintban való eladósodáson. de azért fáj látni a 4,3% osztrák thm-et a 7,13% magyarral szemben.
-
bandus
veterán
köszi, teszek náluk is egy próbát.
Tapsi: még van, bár hivatalosan nem lehetne, szóval ez biztos változni fog, ha egyszer nem leszek lusta elintézni. de ez valszeg megmarad, amíg nem házasodunk össze, mert annak intézését is egyszerűsíti a lakcím.
-
bandus
veterán
válasz axioma #30628 üzenetére
köszi mindkettőtöknek egyelőre várok egy visszahívást az erstétől, aztán meglátjuk, lehet élek az ajánlattal. még csak ötlet szintjén merült fel a dolog, hogy amennyire beárult az olló a bérleti díjakban a ausztria és mo. között, ez annyira nem igaz a lakásárakra. így inkább ittenki lakhatási célú ingatlan helyett érdemes lehet otthon kiadásra vásárolni és ennek keresem a legjobb módját.
-
bandus
veterán
van valakinek tapasztalata hazai hitelfelvétellel kapcsolatban, magyaroroszági jövedelem nélkül? a topik keresője nem volt a segítségemre. adnak ilyeneket a bankok egyáltalán? itt ausztriában 100% fedezet mellett finanszíroznának nekem mo-i ingatlant, ez annyira nem jó buli.
-
bandus
veterán
nem talaltam jobb topikot, ha nem fer el toroljetek. kotnek lakasbiztositast 6-7 lakoingatlanra (egyes tulajok papiron kulonboznek), van amelyikben laknak, van ami ki van adva. van-e esetleg egy jo alkusz kontaktja valakinek, akinel ez csomagban megkotheto es nem kell egyesevel vegigzongorazni a netrisket, csak elkuldeni egy excelt az adatokkal? Koszi
-
bandus
veterán
nincs véletlenül valami megoldás/script arra, hogy adott hirdetés mióta van fent az ingatlan.com-on?
-
bandus
veterán
elnézést a lustaságomért, biztosan megtalálnám a választ, de abban is biztos vagyok, hogy valaki tudja csuklóból erste lakástakarék felhasználásánál mik a tulajdonjogi követelmények ha mondjuk felújítanék valamit? 100%, résztulajdon, vagy az sem szükséges? köszi
-
bandus
veterán
köszönöm szépen közben megnéztem, és 2016-ban került megvételre a garázs, így már csak a különbözet 30%-a után kell adózni, ami király annak pedig még utána járok, hogy ezt valahogy lehet-e érvényesíteni a tavaly vásárolt házra már befizetett illeték esetében.
még egyszer köszi a segítséget!
-
bandus
veterán
nem, egyedüli tulajdonosa a vevő az ingatlannak. így nem igazán értjük, de személyesen mentünk be a NAV-hoz az illeték értesítőért, és ezt az összeget kaptuk.
ezen felül akadt még egy kérdésem: milyen adót, illetéket kell befizetni egy 3 éve vásárolt garázsért amelyet most drágábban adunk el? lehet-e ezután valami illetékmentesség amiatt, hogy ezt az említett házat tavaly megvásárolta az illető?
-
bandus
veterán
sziasztok! volt egy ingatlan adásvételünk, ahol a vásárló személynek 26 milliós vidéki ház után 520k illetéket kellett befizetnie. Ennek mi lehet az oka, hogy nem 4% volt az illeték, hanem csak 2? Vidéki ház, 15 milliónál drágább, nem első ingatlan, nem új építésű, a vásárló életkora 25 év volt és nem magyar állampolgár. Nekem guglival nem sikrült rájönnöm, vagy csak elkerüli valami a figyelmem.
-
bandus
veterán
válasz bandus #14151 üzenetére
igen, gond nélkül kiadták a fizetési meghagyást (nem tudta kézbesíteni a postás), egyedül a tartózkodási engedélyre köpködtek kicsit és hiányolták az útlevelet (nem magyar állampolgár volt a vásárló).
-
bandus
veterán
sajnos valami homokszem került a gépezetbe, és az ingatlanvásárlás bejelentését követően valahogy elkallódott a NAV-tól várt értesítő az illeték mértékével kapcsolatosan, és ez csak most jutott eszünkbe. Az ingatlan komárom-esztergom megyében van. besétálhatunk bármely budapesti nav kirendeltségre, hogy nyilván ki tudjuk számolni a 4%-ot, de plz adjanak már egy határozatot a kezünkbe, hogy pontosan mennyit és hova utaljunk, vagy hogyan működik ez?
köszi a választ
-
bandus
veterán
budapart értékesítési oldalán nincsenek sajnos árak, kért már valaki ajánlatot tőlük? kíváncsi vagyok milyen nm áron mozognak ott az ingatlanok.
-
bandus
veterán
válasz Sztenly #12043 üzenetére
lehet, nem tudom, pont ez a kérdésem, hogy mivel jár jobban, milyen kedvezményt kap az a valaki, akinek éppen nincs a nevén lakóingatlan. esetleg számít-e, hogy volt valaha? nyilván ezt mind ki tudom guglizni, de ha valaki csípőből vágja, vagy van a témában elmentve egy .txt-je a desktopon akkor megköszönöm
-
bandus
veterán
válasz Mercutio_ #12009 üzenetére
ezekrol van esetleg egy listaja valakinek? en hasonlokepp jartam, kaptam egy kecot kb 10 honaposan, ahova ra par evre bekoltoztettek a nagyszuloket, hogy kozelebb legyenek... ami tok jo, de igy nyilvan a lakassal nem tudok mit kezdeni, mert megse tehetem oket az utcara, de eddig nem foglalkoztam vele, hogy ez a tulajdon mennyire neheziti meg a bp-i lakasvasarlasom.
-
bandus
veterán
válasz Mercutio_ #9545 üzenetére
ahamm, got it, köszi. tehát lesz 2 db 10k-s szerződésem, amire 20-at fizetek, felmarkolom az álltámot, illetve amennyiben szeretnék tőlük hitelt is, akkor a 2*10k-nak megfelelő mértékű hitelt tudom felvenni tőlük. ami persze most nem releváns, mert a banki lakáshitelek kedvezőbbek jelenleg.
-
bandus
veterán
én ketté szerettem volna osztani. de ma beszéltem az erstével. megosztás esetén ha mindkét új szerződésben vállalom azokat a feltételeket amiket az eredetiben, úgy nem kell kifizetnem a nyitási kedvezményt, a megosztást 2k-ért megcsinálják. de mivel lesz 2 db 10k-s szerződésem, egy következő lépésben ezt módosítanom kell, és ezért kifizetni a 10k-->20k nyitási költséghez tartozó különbözetet, tehát pénzben ugyanott vagyok.
szóval vagy megcsinálom ezt, vagy nyitok most egy másik 4 éveset, vagy egy 6 éveset, ahol van 20k nyitási kedvezmény. a megosztás előnye, hogy egyidőben jár le a két szerződés.
-
bandus
veterán
megnéztem a szerződést és igazad volt, rögtön az első bekezdés kiköti, hogy nem oszthatom meg így újat kell kötnöm, de akkor már nem feltétlenül szeretnék erste-s szerződést, hanem olyat, ami megosztható. végülis ha pl. az otp-nél ehhez nyitnom kell egy havi párszáz ft-os számlát, azzal sincs gond, de a fizumat nem fogom oda utaltatni az biztos. holnap majd utána járok ennek.
-
bandus
veterán
köszönöm!
azt hiszem akkor ennek a megosztásnak utána nézek, ez tűnik a legjobb biznisznek. ersténél van egyébként lakástakarékom. értelmezésem szerint így néz ki akkor a dolog a most 2 éve fizetett 4 éves lakástakarékom esetén:
1. besétálok az erstéhez mondjuk édesanyám adataival és kérem a megosztást
2. kicsengetem a 2k pénzt
3. ettől/vagy a következő hónaptól pedig 2*20k-t fizetek és mindkettőre jár az évi 72k.mi történik, ha lejáratkor mégsem akarok/tudok még ingatlant venni? csak simán fizetem tovább és elszenvedem a fix hozam hátrányát?
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
nyilván, de nincs szükségem náluk még egy számlára
a kérdés az, hogy milyen hátrányom származhat abból, ha két év múlva veszek egy lakást és éppen a 4 éves helyett 6 éves ltp szerződésem van folyamatban?
-
bandus
veterán
ltp kérdésem lenne, bár van topikja, de ez jobban pörög. nyitnék még egyet, hogy egy kicsit szipolyozzam az államot a támogatásokkal. jelenleg egy aktív 4 éves szerződésem van, amiből 2 telt le. most nyitnék még egyet édesanyám nevére 20k-val. keresem a nyitási kedvezményeket, egyelőre úgy tűnik, hogy náluk a 6 éves ersténél lehet megúszni a számlanyitás díját [link]
illetve az ügyintéző olyat is említett, hogy a jövőben csökkenhet a 30%-os állami támogatás mértéke, ezért célszerű lehet minél hosszabb időre befixálni a hitelt. lakásvásárlás talán 2019 végén, 2020 elején lenne esedékes, persze hitelfelvétellel. érdemes lehet megkötni a 6 éveset vagy maradjak egy 4 évesnél és fizessem ki a számlanyitás költségét?
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #8934 üzenetére
hát ausztriában bármivel
[ Szerkesztve ]
-
-
bandus
veterán
van egy barátom, ő egyszerre vagy 6-ot fizet az összes családtagjára tolja a dolgot. még a nagyira is. de itt jön egy kérdés, nem akarom túlfinomkodni, itt mindenki érti miről van szó: mi van, ha a nagyi adószáma a szerződéses időszak vége előtt megszűnik?
-
bandus
veterán
én egy ingatlanos segítségét kérném. nyilván alap dolgokkal tisztában vagy te is, hogy mennyire fontos a jó közlekedés, stb, stb. de vidékről (ami lehet 40 de lehet 200 km is) azért nem olyan egyszerű felrohangálnod, jó lehet egy előszűrő.
-
bandus
veterán
válasz attiati #8418 üzenetére
nem teljesen értem, hogy miről beszélsz, hogy jön ide az, hogy "nem kéred évekig a fizudat"? a cafetériáról most kell nyilatkoznom. a két bekezdésed pedig ellentmond egymásnak első olvasatra. de, hogy tisztázzuk nem úgy képzelem el, hogy minden évben felveszem adómentesen a cafi összeget, hanem csakis akkor, az addig felhalmozott összeget amikor a lakás megvásárlásra kerül.
"Irigylem, hogy már 2020-ra tudod előre, hogy mit fogsz csinálni"
szintén nem értem, szerintem a legtöbb embernek egy lakásvásárlás viszonylag hosszú távú projekt és igen, most úgy tűnik, hogy akörül szeretnék (=tudok) venni egy kecót, valahol 20-30 M között. azért 3 év nem annyira beláthatatlan időtáv. ennyi erővel ne tervezzünk egy évnél előrébb, mert gyökeres változások jöhetnek. amik persze nem feltétlenül jelentik azt, hogy ezek a változások negatívak.
-
bandus
veterán
válasz attiati #8415 üzenetére
egy volt kolléganővel beszélgettünk erről és mintha ő említette volna, hogy ez munkáltató függő, azaz vásárláskor akár több évi cafetériát is bele lehet nyomni. de az is elképzelhető, hogy én értettem félre valamit ezzel kapcsolatosan, jövő héten utánakérdezek a hr-nél. jó lenne ha működne a dolog, mert viszonylag magas a cafi(700+) és ezt kihasználnám. hitel pedig nyilván kell
a részleteknek már utánanéztem amennyire álmosságom engedte, méltányolható egy költöző esetén a max. 3 szobás lakás. a vásárlás tényét pedig a folyósítást követő év március 31-ig kell igazolni.
-
bandus
veterán
úgy döntöttem ideje belevágni egy lakásprojektbe, de mivel csak most kezdek komolyabban foglalkozni a dologgal ebből leghamarabb 2019 elején lehet valami, de 2020 reálisabb. kihasználnám az adómentes cafetéria lehetőségét is.
annyit sikerült egyelőre kiderítenem, hogy az munkáltató függő, hogy csak a vásárlás évében adható cafetéria keretet használhatom-e fel erre a célra, vagy megengedi ezen keret több adóéven át történő felhalmozását. ez valóban így van?
másik kérdés pedig, hogy ha én x évig halmozgatom ezt az összeget, de ez alatt nem sikerül lakást vásárolnom, viszont pl. munkahelyet váltok, akkor mi lesz a korábbi cégnél összegyűjtött pénzzel? feltételezem nem megy az enyészetbe és van valami módja a továbbgörgetésének abban az esetben is, ha lakást csak y év múlva veszek, bár itthon már semmin nem lepődnék meg
köszi a választ előre is
-
bandus
veterán
válasz BornToBePuli #8390 üzenetére
bocs, a hülye kérdésért, de ebben az esetben én vagyok a szerződő fél?
-
bandus
veterán
amennyiben kötök további ltp-(ke)t, akkor a szerződéskötésnél a bankban ott kell-e lenni és aláírni anyukámnak is, vagy elegendőek az adatai?
-
bandus
veterán
egy technikai kérdés. erste lakástakarékom van jelenleg, amennyiben nyitnék még egyet anyukám nevére például, akkor hogyan kell eljárni? szükséges, hogy neki is legyen számlája az ersténél, vagy csak a szerződéskötéskor egyszerűen az ő adószámát adjuk meg?
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #8138 üzenetére
nekem a kalkulátor nem engedte. nade mindegy is, ez még szerintem kb két éves projekt, de most ütött először szöget a fejembe, hogy kellene egy lakást venni.
-
bandus
veterán
az önerő viszonylag kevés lenne, amit bele szeretnék pakolni. gyorsan kitöltve az erste kalkulátorát 15 M hitel 20 évre havi 96k törlesztőt jelentene. de ez csak új építésű lakásra érvényes, használt esetén 10 M a maximálisan felvehető hitel a kalkulátor szerint. egy kis fizuemeléssel már a legmagasabb kategóriába kerülhetnék (ez nyilván benne van 1-2 éven belül), akkor már csak 94k a törlesztő. előtörlesztés nem tudom milyen feltételekkel lehetséges általában, gondolom azért büntetik szépen.
-
bandus
veterán
Lakashitel felvetelenel jelenthet-e barmilyen elonyt, hogy van egy sajat tulajdonu ingaglanom (videk, kb 4,5 M penzt erhet), viszont a nagyszulok haszonelvezeti joggal rendelkeznek felette?
-
bandus
veterán
Kotnek a heten egy lakastakarek szerzodest az erstenel. Hany evre kossem szerintetek? Jol emlekszem, hogy talan a 4 ev a legtutibb megoldas? Kb oont ekkor vennek valami ingatlant is szerintem. Van-e barmilyen hatulutoje a dolognak, ha mar van ingatlan a nevemen? Koszi a valaszt
-
bandus
veterán
Ennyit azert en is tudok jelenleg tobb, mint egy millio elmegy evente alberletre, ami azert eleg jelentos, es ezt mar kidobott penznek erzem.
Az elotorlesztesi lehetosegnek egyebkent pontosan milyen hatasai vannak? Rovidul tole a futamido, csokken a havi torlesztoreszlet, vagy a visszafizetendo osszeg?
Egy lakasom van egyebkent videken, ami nem tudom hogyan befolyasolhatja a hitelkerelmet. Nem nagy szam, valahol 4 millio korul lehet az erteke, de nagyszuleim elnek benne, nem adnam el a fejuk folul a tetot"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
válasz viharhozo #6010 üzenetére
Ahogy nezem a szabalyozas minimum 20% onerot ker, az nem tulsagosan sok. Nem vagyok hive a minden aron torteno ingatlan vasarlasnak, de amennyire kezdenek elszallni az alberlet arak erosen megfontolando, mondjuk tiz millio felvetele tiz evre, amit mondjuk 4-5 ev alatt kenyelmesen kifizetek. Bar ezen az elotorlesztesen nem tudom mekkora a buntetes.
-
bandus
veterán
Lakashitel elbiralasanal mik most az elsodleges szempontok? Kereset? Munkaviszony hossza? Eletkor? Onresz?
Koszi"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
Mi az aktualis megitelese a fundamenta, vagy egyeb lakastakarek penztaraknak? Erdemes-e meg ilyet kotni, ha igen, akkor milyen konstrukcioban?
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
volt-e már?
-
bandus
veterán
várjál csak, nekem ez nem teljesen tiszta a leírásod alapján. mert azt írod, hogy 75 nm nettó alapterület, amiben benne van a pince. tehát amit lakhatnál, az ez alapján 55 nm. de utána meg 95 nm bruttót írsz. szóval most melyik a helyes?
illetve az nem tiszta még, hogy az egész házat veszed/vennéd meg, vagy csak ezt az újonnan kialakított, megemelt tetőteret?
-
bandus
veterán
mekkora házakat néztek? az a 18 M elég jó ár érte. barátnőm tesója vett ott tavaly újabb építésű társasházban egy 2 szobás, nagy teraszos lakást, az volt valamivel 20 M alatt. igaz, hogy van hozzá két teremgarázs hely is.
-
bandus
veterán
válasz malinea #5007 üzenetére
hát ez a távhő ára, ami sok helyen nagyon drága, még az adó- meg rezsicsökkentések ellenére is, sok helyen pedig még drágább lesz. tavaly februárban költöztünk a mostani albinkba, 52 m^2, és 88k volt erre az 1 év két hónapra a gázfogyasztás. közös költség 9900 huf havonta.
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #4744 üzenetére
végletekben gondolkozol. miért kétszer 80k-t veszel alapul, mikor az átlagfizetés is 140k körül van, ha jól tudom, lusta vagyok most rákeresni. a kereseteloszlás rosszabbik végén tengődők meg semelyik országban nem tudnak könnyen lakáshoz jutni, ez nem magyar sajátosság.
axioma: én is mennék, bár idén nem biztos a dolog, inkább jövőre. de aztán ki tudja, az ajánlatokat mindenesetre folyamatosan nézem, de a kiköltözés is egy nagy adag lóvé, arra még egy keveset spórolnom kell.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #4723 üzenetére
szerintem az új építésű lakás alapvetően nem a 0-ról induló pályakezdőket célozza meg, nem is értem miért ezt hozod fel példának. nézzük azt is, hogy az ember általában nem egyedül vesz lakást, tehát ne egy fizuhoz viszonyítsuk a dolgokat. plusz ahogyan írták mások is igényfüggő a dolog. a lakásokat nézegetve amik nekem/nekünk tetszenek és gyereket is vállalnánk már oda, azok mondjuk olyan 30 M pénz, amit a jelenlegi helyzet alapján ~10 év alatt raknánk össze, ez a valóságban olyan 7-8 lenne, ha a 0-ról kellene indulni és nem lenne segítség. más kérdés, hogy nem akarunk lakást venni, pedig pl. egy panelre viszonylag hamar összeraknánk. érdekes viszont, hogy azok, azokban, akik viszonylag kevesebbet keresnek erősebb a lakásvásárlási ösztön, és megint elérkeztünk a korábbi témához
a dolgot nem tudom mással magyarázni, mint valami régi beidegződés, hogy saját tulajdonú lakás márpedig kötelező, azonnal venni kell, bármi áron, csak legyen meg az a panel, vagy garzon. pedig pont a szerényebb keresetű embereknek kell jóval nagyobb áldozatot hozni, hogy összerakják az önrészre, a felújításra, berendezésre valót, plusz még hitelt is kevésbé jó feltételekkel kapnak. emellett azért nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy az alacsonyabb keresetű réteg alacsonyabban kvalifikált, vagy ha nem is, de kevésbé tudja jól eladni magát és a tudását, vagy akár kevésbé ambíciózus/karrierista. ergo egy esetleges kirúgás esetén is kisebb az esélye szerintem, hogy a jelenlegi lakásától ingázó közelségre kaphat munkát. nem beszélve mondjuk olyan dolgokról, ha elviselhetetlen ember mellé költözöl, vagy melléd költöznek olyanok, akiktől nem tudsz pihenni, befújják a cigifüstöt az ablakon, stb. ezektől nem egyszerű megszabadulni és emiatt biztosan nem fogod eladni a lakásod, mert az a tiéd, megszerezted, mindegy mibe került. így marad az anyázás, falon átdörömbölés és frusztráltság.
egy albérlet esetén ha 2 hónap alatt sem változik a dolog, akkor arrébb költözöl. szintén költözöl ha a város másik felén találsz tuti állást, vagy az ország másik felén, vagy pedig külföldön. szóval köszönöm szépen, nekem tökéletes az albérletünk még egy jó darabig, majd ha már nem lesz teher és nem kell nagy áldozatot hozni azért, hogy legyen saját lakásunk, ami olyan amilyet szeretnénk és elképzeltünk, a bankszámláink lenullázása nélkül, majd akkor költözünk
a frissdiplomás fizukat pedig nem tudom hogy tudod egy összeggel jellemezni, mikor kismillió dologtól függ, kezdve a végzettségtől, iparágtól, országrésztől, egyéb kompetenciáktól, stb. google első találat a tisztánlátás kedvéért: [link]
szóval röviden ez az én véleményem, biztosan lehet erről oldalakon keresztül vitatkozni
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #4653 üzenetére
ezt nem értem, ha gubanc van és kiadjátok albérletbe, attól nektek még ugyanúgy lakni kell valahol, aminek költsége van, tehát nem vagytok semmivel sem előrébb.
szerintem nagyon sokan ugranak bele itthon egy lakásvásárlásba és nem mérik fel jól a lehetőségeiket illetve ennek a valós költségét plusz az ezzel járó nehézségeket. én/mi nem vágyunk pl. saját lakásba még egy jó darabig, teljesen jól elvagyunk az albérletünkben.
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #3941 üzenetére
lehet pontatlanul fogalmaztam, de azt értettem alatta, hogy hogyan is érzem magam ott. ehhez nyilván hozzájárulnak további, a bérleti díjat növelő tényezők, mint a környék, a közlekedés. mert ezeket is megfizeti az ember albérlet esetében, nem csak a lakás műszaki állapotát, felszereltségét.
pl most a közvetlen falszomszédunk a másik lépcsőházból egy kb 5 <x<10 fős koszos cigány család. ha ezt akkor tudjuk, amikor emghirdetik a kecót, akkor nyilván ki sem vesszük. amúgy nem is tudom hogyna kerültek ide, az első pár hónapban hangot nem lehetett hallani onnan, mostmeg inkább le sem írom.
-
bandus
veterán
válasz attiati #3938 üzenetére
ez igaz, de meg lehet nézni, hogy milyen lehetőségek vannak 70k-ért. egyszerűen az a 30k nem ér annyit, hogy ennyivel alacsonyabb komfortú lakásba költözzünk (persze ez csak addig él, amíg van miből).
-
bandus
veterán
ezt az egész albérletesdit inkább az igények határozzák meg. mert hiába van már 50-ért is, ha be nem teszed oda a lábad. mi ezt az igényt ilyesmiben határoztuk meg [link]. van olcsóbb, de ott meg nem szívesen laknék, és olyan helyért, ahol nem érzed jól magad, szerintem 10k is drága.
-
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #3867 üzenetére
nem azt mondtam, hogy kevés, hanem, hogy én nem vennék így ingatlant. ha te úgy gondolod, hogy nem fog gondot okozni a nagyobb törlesztőrészlet kifizetése, akkor nyugodtan, ezt mindenki döntse el saját maga, hogy mit vállal be.
én nem fogok 50% alatt lakást/házat vásárolni, az biztos. és főleg nem adósodnék el azért, hogy napi 1-másfél órát ingázzam a munkahelyem, és kínálat aljáról megvásárolt, ki tudja milyen szinten felújítandó vidéki házam között.
szóval ha választani kell, akkor inkább a pesti lakás még egy ideig, de inkább egyik megoldás sem, és gyűjtögetés még 1-2 évet. ez az én/mi tanácsunk, de mindenki azt tesz a pénzével amit akar
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #3859 üzenetére
szerintem ha normális nyílászárókat veszel, normális burkolólapokat, stb, stb. azt nem fedezi 2 millió. de ha gondolod felvehetünk pár paramétert és átnézhetünk pár katalógust, hogy kinek van igaza
a fűtés szintén társasház függő: központi fűtés esetén is lecserélheted a radiátorokat, egyedi fűtés esetén pedig jó eséllyel kell az embernek egy normális minőségű kazánt beszerelnie, rosszabb esetben kéményt bélelni, stb., ami rögtön milliós tétel.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #3857 üzenetére
ez attól függ, hogy mit értesz fullosabb felújítás alatt. mert ha a nyílászárók, burkolatok cseréjét is, fűtési rendszert, vezetékeket, akkor az nem fog megállni 2 millióban ez egészen biztos.
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #3816 üzenetére
biatorbágy, törökbálint, bicske, herceghalom? kelenföldi pu-ról a 103-as busszal könnyen ott vagy a munkahelyeden is, és ezen a vonalon remek az elővárosi közlekedés. érd fele szintén. inkább ebbe az irányba nézelődnék.
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #3809 üzenetére
csak annyit, hogy a mellettünk lévő lakást, amit megvettek (tégla, 52 nm) újították fel kb. 6 millióból, amiben még a gépek és sok bútor nem is volt benne. ezt is vegye figyelembe a kolléga
/mondjuk az a kecó igen-igen fullos lett, ahhoz kétség sem fér)
-
bandus
veterán
válasz attiati #3657 üzenetére
úgy, hogy valószínűleg rossz oldalt néztem, vagy kifogtam a legdrágábbat, vagy nem tudom, de 200 eur+a total fee 12%-a. ezt én úgy értelmeztem, hogy 200eur+ amíg ott lakok (3 évet gondoltam) a teljes kifizetett lakbér 12%-a. de leeht, hogy nem így van. minden esetre másik topikban valaki 3k eurót csengetett ki közvetítőnek valahol németországban, szóval párizsban simán elképzelhetőnek tartom.
-
bandus
veterán
válasz lajafix #3652 üzenetére
talán
de ha az éhenhaláshoz x db helyett x-y db bizniszből kell előteremtened a pénzt, akkor én nem látok más lehetőséget, mint a közvetítői jutalék megemelését. de se sok közgázt nem tanultam, se ingatlanos nem vagyok.
-
bandus
veterán
válasz attiati #3649 üzenetére
szerintem nem. az ingatlanosoknak is élni kell valamiből, és mivel alig pörög a piac, így kénytelenek emelni ezt a %-ot. most kíváncsiságból, meg a jövőre való tekintettel nézegettem albérleteket párizsban. 3 évre a közvetítőnek kb. 6-8k eurót kell majd kicsengetnem. na az a sok
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Kutya topik
- Spórolós topik
- Célegyenesben a Yettel TV
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fotós kérdések órája
- E-Book Off topic