Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #2978 üzenetére
buda, vagy pest inkább?
itt a ix. kerületben nagyon frankó felújított,meg újépítésű lakások vannak, a legtöbb házban szerintem még csomó eladó lakás van.
illetve budán ami nekem tetszik, az a hauszmann alajos utcánállévő lakópark, 41-es, 47-es, 18-as vilinél, marhajó lakások, házak vannak ott is"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
egy határátkelős cikkben ovlastam anno, hogy a szerző az albérletre szánt összeget a fizetése egyharmadában maximalizálta, ami szerintem rendben van. mondjuk ezt túlfogom lépni én is szerintem januártól, de nem vészesen sokkal. de valahogy nem vonz, hogy saját lakást vegyek, vagy arra takarékoskodjak. 5M huf pedig tényle nagyon nagyon kevés BP-en a lakásvásárlásra.
attiati: ha megbízható ember kell, aki elkészíti a tanúsítványt, akkor szívesen segítek ebben illetve nyilván másnak is.
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
bandus
veterán
[link] nem ilyesmit kerestetek ti múltkor? lakások jó áron
-
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #3473 üzenetére
nyilván gyorsabbnak nem gyorsabb (bár én kb napi szinten jelenlegi lakhelyünkről 30-40 percet nyernék vele, de ennek ellenére egyelőre felesleges lenne egy másik autót venni az asszonyé mellé) nagy általánosságban, viszont ezerszer kényelmesebb, és nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy én a leendő gyereke(i)mmel bkv-zzak abban a fertőben amiben most nap mint nap járok. koszos, büdös, részeg emberek, cigányok, hajléktalanok, na ilyenek közé nem viszek egy pici gyereket.
-
bandus
veterán
nemrossz, bár nekem hideg lenne. nálunk ez az adat kereken 80 m3 gáz lett, ez olyan 11k. nappal nem megy a fűtés, ha 5-6-7 óra körül hazaérünk, akkor 21-21,5 fok. 52nm, tégla, szigetelés nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #3503 üzenetére
ezen szerintem is felesleges vitatkozni, mert az ő fizikai érvei helyesek, de ezt ugye nem minden esetben igazolja a valóság kényelem szempontjából egyértelmű, hogy kellemesebb egy 18 fokos lakásba hazaérni du. ami két óra alatt az élhető 21 fokra fűthető fel. más kérdés, hogy ugye nekünk nem kell "szinten tartani" mert még a februári hidegben, egy hétvége alatt is csak 17 fokig csökkent.
a számítások tekintetében meg nyilván vannak jelentős eltérések. társasháznál nagyobb szívás, mivel az összes lakásban, azonos típusú helyiségeket azonos hőmérsékletekre méreteznek, ennek függvényében alakítják ki a szigetelést, stb. saját háznál te határozhatod meg magadnak a különböző méretezési hőmérsékleteket, így kellemesebb lesz a hőérzeted, alacsonybb fogasztás mellett is. itt is lényeg a költségek optimalizálása, milyen vastag szigetelést érdemes még beépíteni, mert lehet, hogy az már nem kifizetődő, hogy még csökkentsük egy 500assal a havi fűtés számlát, de cserébe a szigetelési költség meg 100k-val növekszik. amúgy rettenetesen utálok ilyeneket számolgatni, szerencsére már nem is kell
nálunk a februári gázfogyasztás kerek 80 m3 volt (52nm2, tégla, szigetelés nélkül, kis felületek néznek az utcára, de csak egy oldalon van szomszéd), márciusban pedig most járunk 42-nél.
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #3566 üzenetére
ha azért még van tartalékotok (nameg mondjuk fizuemeléssel is lehet számolni) jobban járnátok, ha rövidebb futamidőre vennétek fel azt a hitelt, mondjuk 15 évre, de akár meg lehetne nézni egy tíz éves opciót is. ugyanis nem növekszik olyan drasztikus mértékben a hitel törlesztőrészlete a rövidebb futamidővel, mint ahogyan a kamat az évek során.
ersténél pl 5M huf 20 évre 44k-s törlesztő, és 10,6 M-et fizetsz vissza. 15 évre 49k és 8,99 M, 10 évre 62k és 7,5 M.persze kell biztonsági tartalék, de ha jól értelmezem az anyagi helyzeteteket, akkor most félre tesztek 30-40k-t, emellé jön 30 k ltp és 45k albi díj, azaz 115k-t költötök el. ha megveszitek a lakást ebből kellemesen kicsengethetitek a nagyobb törlesztőt, vagy akár a 15 éves törlesztőjét, mégis milliókkal kevesebb kamatot fizettek.
számok innen: [link]
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
felőlem aztán nem kell elolvasnod a hsz-eimet, pénzügyileg valóban nem volt korrekt levezetés, de szemléltetésnek tökéletes, ha kiszámolom a jelenértékét akkor is milliós különbség fog kijönni, ez nem változtat semmin
-
bandus
veterán
viszont nem olvastál elég figyelmesen. én úgy értelmezem a helyzetét (szerintem helyesen), hogy most fizetik az ltp-t, és amikro abból ki tudnak venni 1,5 M-t, akkor vennének lakást + 5 M hitellel. tehát nem az a szitu, hogy most van másfél milliójuk, és majd ha lejár az ltp akkor előtörlesztenének.
-
bandus
veterán
válasz king.mp #3587 üzenetére
ha nem is kell annyit várni, de ~10%-kal beleugrani elég felelőtlenség, két személyre pedig az a 250k elég kevéske a bank szemében, ők meg azt nem fogják elfogadni, hogy egyébként van még 200k pluszban nektek.
szóval a kevés bevallott/hivatalos jövedelem miatt szerintem elég rossz feltételekkel kapnátok hitelt. érdemes lehet még mondjuk 1 évet spórolni, az alatt gondolom összejön a kecó fele, és máris sokkal könnyebb 2-2,5 milla hitelt felvennetek 5 évre. meg persze kérdéses, hogy az a kiegészítő pénz is mennyire biztos hosszú távon.
-
bandus
veterán
válasz attiati #3649 üzenetére
szerintem nem. az ingatlanosoknak is élni kell valamiből, és mivel alig pörög a piac, így kénytelenek emelni ezt a %-ot. most kíváncsiságból, meg a jövőre való tekintettel nézegettem albérleteket párizsban. 3 évre a közvetítőnek kb. 6-8k eurót kell majd kicsengetnem. na az a sok
-
bandus
veterán
válasz lajafix #3652 üzenetére
talán
de ha az éhenhaláshoz x db helyett x-y db bizniszből kell előteremtened a pénzt, akkor én nem látok más lehetőséget, mint a közvetítői jutalék megemelését. de se sok közgázt nem tanultam, se ingatlanos nem vagyok.
-
bandus
veterán
válasz attiati #3657 üzenetére
úgy, hogy valószínűleg rossz oldalt néztem, vagy kifogtam a legdrágábbat, vagy nem tudom, de 200 eur+a total fee 12%-a. ezt én úgy értelmeztem, hogy 200eur+ amíg ott lakok (3 évet gondoltam) a teljes kifizetett lakbér 12%-a. de leeht, hogy nem így van. minden esetre másik topikban valaki 3k eurót csengetett ki közvetítőnek valahol németországban, szóval párizsban simán elképzelhetőnek tartom.
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #3809 üzenetére
csak annyit, hogy a mellettünk lévő lakást, amit megvettek (tégla, 52 nm) újították fel kb. 6 millióból, amiben még a gépek és sok bútor nem is volt benne. ezt is vegye figyelembe a kolléga
/mondjuk az a kecó igen-igen fullos lett, ahhoz kétség sem fér)
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #3816 üzenetére
biatorbágy, törökbálint, bicske, herceghalom? kelenföldi pu-ról a 103-as busszal könnyen ott vagy a munkahelyeden is, és ezen a vonalon remek az elővárosi közlekedés. érd fele szintén. inkább ebbe az irányba nézelődnék.
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #3857 üzenetére
ez attól függ, hogy mit értesz fullosabb felújítás alatt. mert ha a nyílászárók, burkolatok cseréjét is, fűtési rendszert, vezetékeket, akkor az nem fog megállni 2 millióban ez egészen biztos.
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #3859 üzenetére
szerintem ha normális nyílászárókat veszel, normális burkolólapokat, stb, stb. azt nem fedezi 2 millió. de ha gondolod felvehetünk pár paramétert és átnézhetünk pár katalógust, hogy kinek van igaza
a fűtés szintén társasház függő: központi fűtés esetén is lecserélheted a radiátorokat, egyedi fűtés esetén pedig jó eséllyel kell az embernek egy normális minőségű kazánt beszerelnie, rosszabb esetben kéményt bélelni, stb., ami rögtön milliós tétel.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #3867 üzenetére
nem azt mondtam, hogy kevés, hanem, hogy én nem vennék így ingatlant. ha te úgy gondolod, hogy nem fog gondot okozni a nagyobb törlesztőrészlet kifizetése, akkor nyugodtan, ezt mindenki döntse el saját maga, hogy mit vállal be.
én nem fogok 50% alatt lakást/házat vásárolni, az biztos. és főleg nem adósodnék el azért, hogy napi 1-másfél órát ingázzam a munkahelyem, és kínálat aljáról megvásárolt, ki tudja milyen szinten felújítandó vidéki házam között.
szóval ha választani kell, akkor inkább a pesti lakás még egy ideig, de inkább egyik megoldás sem, és gyűjtögetés még 1-2 évet. ez az én/mi tanácsunk, de mindenki azt tesz a pénzével amit akar
-
-
bandus
veterán
ezt az egész albérletesdit inkább az igények határozzák meg. mert hiába van már 50-ért is, ha be nem teszed oda a lábad. mi ezt az igényt ilyesmiben határoztuk meg [link]. van olcsóbb, de ott meg nem szívesen laknék, és olyan helyért, ahol nem érzed jól magad, szerintem 10k is drága.
-
bandus
veterán
válasz attiati #3938 üzenetére
ez igaz, de meg lehet nézni, hogy milyen lehetőségek vannak 70k-ért. egyszerűen az a 30k nem ér annyit, hogy ennyivel alacsonyabb komfortú lakásba költözzünk (persze ez csak addig él, amíg van miből).
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #3941 üzenetére
lehet pontatlanul fogalmaztam, de azt értettem alatta, hogy hogyan is érzem magam ott. ehhez nyilván hozzájárulnak további, a bérleti díjat növelő tényezők, mint a környék, a közlekedés. mert ezeket is megfizeti az ember albérlet esetében, nem csak a lakás műszaki állapotát, felszereltségét.
pl most a közvetlen falszomszédunk a másik lépcsőházból egy kb 5 <x<10 fős koszos cigány család. ha ezt akkor tudjuk, amikor emghirdetik a kecót, akkor nyilván ki sem vesszük. amúgy nem is tudom hogyna kerültek ide, az első pár hónapban hangot nem lehetett hallani onnan, mostmeg inkább le sem írom.
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #4653 üzenetére
ezt nem értem, ha gubanc van és kiadjátok albérletbe, attól nektek még ugyanúgy lakni kell valahol, aminek költsége van, tehát nem vagytok semmivel sem előrébb.
szerintem nagyon sokan ugranak bele itthon egy lakásvásárlásba és nem mérik fel jól a lehetőségeiket illetve ennek a valós költségét plusz az ezzel járó nehézségeket. én/mi nem vágyunk pl. saját lakásba még egy jó darabig, teljesen jól elvagyunk az albérletünkben.
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #4723 üzenetére
szerintem az új építésű lakás alapvetően nem a 0-ról induló pályakezdőket célozza meg, nem is értem miért ezt hozod fel példának. nézzük azt is, hogy az ember általában nem egyedül vesz lakást, tehát ne egy fizuhoz viszonyítsuk a dolgokat. plusz ahogyan írták mások is igényfüggő a dolog. a lakásokat nézegetve amik nekem/nekünk tetszenek és gyereket is vállalnánk már oda, azok mondjuk olyan 30 M pénz, amit a jelenlegi helyzet alapján ~10 év alatt raknánk össze, ez a valóságban olyan 7-8 lenne, ha a 0-ról kellene indulni és nem lenne segítség. más kérdés, hogy nem akarunk lakást venni, pedig pl. egy panelre viszonylag hamar összeraknánk. érdekes viszont, hogy azok, azokban, akik viszonylag kevesebbet keresnek erősebb a lakásvásárlási ösztön, és megint elérkeztünk a korábbi témához
a dolgot nem tudom mással magyarázni, mint valami régi beidegződés, hogy saját tulajdonú lakás márpedig kötelező, azonnal venni kell, bármi áron, csak legyen meg az a panel, vagy garzon. pedig pont a szerényebb keresetű embereknek kell jóval nagyobb áldozatot hozni, hogy összerakják az önrészre, a felújításra, berendezésre valót, plusz még hitelt is kevésbé jó feltételekkel kapnak. emellett azért nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy az alacsonyabb keresetű réteg alacsonyabban kvalifikált, vagy ha nem is, de kevésbé tudja jól eladni magát és a tudását, vagy akár kevésbé ambíciózus/karrierista. ergo egy esetleges kirúgás esetén is kisebb az esélye szerintem, hogy a jelenlegi lakásától ingázó közelségre kaphat munkát. nem beszélve mondjuk olyan dolgokról, ha elviselhetetlen ember mellé költözöl, vagy melléd költöznek olyanok, akiktől nem tudsz pihenni, befújják a cigifüstöt az ablakon, stb. ezektől nem egyszerű megszabadulni és emiatt biztosan nem fogod eladni a lakásod, mert az a tiéd, megszerezted, mindegy mibe került. így marad az anyázás, falon átdörömbölés és frusztráltság.
egy albérlet esetén ha 2 hónap alatt sem változik a dolog, akkor arrébb költözöl. szintén költözöl ha a város másik felén találsz tuti állást, vagy az ország másik felén, vagy pedig külföldön. szóval köszönöm szépen, nekem tökéletes az albérletünk még egy jó darabig, majd ha már nem lesz teher és nem kell nagy áldozatot hozni azért, hogy legyen saját lakásunk, ami olyan amilyet szeretnénk és elképzeltünk, a bankszámláink lenullázása nélkül, majd akkor költözünk
a frissdiplomás fizukat pedig nem tudom hogy tudod egy összeggel jellemezni, mikor kismillió dologtól függ, kezdve a végzettségtől, iparágtól, országrésztől, egyéb kompetenciáktól, stb. google első találat a tisztánlátás kedvéért: [link]
szóval röviden ez az én véleményem, biztosan lehet erről oldalakon keresztül vitatkozni
-
bandus
veterán
válasz Vesztor87 #4744 üzenetére
végletekben gondolkozol. miért kétszer 80k-t veszel alapul, mikor az átlagfizetés is 140k körül van, ha jól tudom, lusta vagyok most rákeresni. a kereseteloszlás rosszabbik végén tengődők meg semelyik országban nem tudnak könnyen lakáshoz jutni, ez nem magyar sajátosság.
axioma: én is mennék, bár idén nem biztos a dolog, inkább jövőre. de aztán ki tudja, az ajánlatokat mindenesetre folyamatosan nézem, de a kiköltözés is egy nagy adag lóvé, arra még egy keveset spórolnom kell.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz malinea #5007 üzenetére
hát ez a távhő ára, ami sok helyen nagyon drága, még az adó- meg rezsicsökkentések ellenére is, sok helyen pedig még drágább lesz. tavaly februárban költöztünk a mostani albinkba, 52 m^2, és 88k volt erre az 1 év két hónapra a gázfogyasztás. közös költség 9900 huf havonta.
-
bandus
veterán
mekkora házakat néztek? az a 18 M elég jó ár érte. barátnőm tesója vett ott tavaly újabb építésű társasházban egy 2 szobás, nagy teraszos lakást, az volt valamivel 20 M alatt. igaz, hogy van hozzá két teremgarázs hely is.
-
bandus
veterán
várjál csak, nekem ez nem teljesen tiszta a leírásod alapján. mert azt írod, hogy 75 nm nettó alapterület, amiben benne van a pince. tehát amit lakhatnál, az ez alapján 55 nm. de utána meg 95 nm bruttót írsz. szóval most melyik a helyes?
illetve az nem tiszta még, hogy az egész házat veszed/vennéd meg, vagy csak ezt az újonnan kialakított, megemelt tetőteret?
-
bandus
veterán
volt-e már?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Apple notebookok
- Óra topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest