Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabroncka
addikt
válasz Nordik #19899 üzenetére
Hagyjuk már ezt a főbérlő gazdagítás dumát!
1. Lakni valahol kell!
2. Dolgozol és vagy annyira igényes, hogy nem putriban élsz!
3. Megtakarítani a hitel mellett is kell, az nem úgy van ám, hogy ha a sajátom akkor már semmi extrára nem kell költenem, 5-10 évente felújítás + karbantartás!
4. A lehetőségeid kell nézni, és a munkaerőpiacon is az igényeknek megfelelően helyezkedni."in medias res"
-
őstag
válasz Nordik #19899 üzenetére
Hitelközvetítőt keres sztem mostanában felsoroltunk párat. Nem lehetetlen a helyzeted de nem is könnyű.
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
Brandynew
őstag
válasz Nordik #19893 üzenetére
Kérdés, hogy egyedülállóként kell-e valakinek saját lakásba költöznie, ha nem olyan a jövedelme, hogy gondolkodás nélkül meg tudja ezt tenni. Azért egy adóstárs nagy biztonságot ad, ha pl. táppénz miatt a béred a 60%-ára esik vissza, munkahelyet kell váltsál, kórházi ápolás stb. Az egész rendszer arra van berendezkedve, hogy egyedülállóként albérletben élj, házasként pedig saját ingatlanban. Lehet jobban jársz, ha felülvizsgálod a kiadásaidat és annyi megtakarítást építesz, amennyit csak tudsz, hogy majd később tudjatok saját ingatlant venni a feleségeddel, kihasználva a kedvezményeket, támogatásokat.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Nordik #19889 üzenetére
"legalább 600k nettó kell egyedulallokent"
...
"albérlet mellett ezt nagyon nehéz összegyűjteni."Wut?
Mi köze az elvárt jövedelemnek az albérlet költségéhez?"a fizetéssel nem lenne gond."N
Ezt te gondolod, a bank viszont a saját tapasztalatai és kockázatelemzésee alapján lehet gond.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
csoki46
senior tag
válasz Nordik #19889 üzenetére
Nekem folyamatban van a hitelbírálat, hasonló cipőben vagyok mint te.
Egyedül szeretnék 20M lakást venni megyeszékhelyen (igazából 21M , de a garázs külön helyrajzi számon van, ezért szerződés szerint 20M a lakás + 1M a garázs).
Önerőből 5M-t terveztem bevinni a vásárlásba, de a garázs elvitt egyet, ezért 4M önerő, 16M hitellel adtam le a hiteligényt. Hitelügyintéző szerint K&H, Unicredit pozitívan szokta elbírálni az ilyen kérelmeket, Unicredithez adtam be én is.
Annyiból könnyebb a helyzetem, hogy a lakás teljes felújított, ezért arra szinte nem is kell félreraknom, a legszükségesebb bútorokkal is rendelkezem.A lényeg, hogy ne add fel, nem lehetetlen a dolog. Érdemes bemenni a bankokhoz, előzetes bírálatot szoktak csinálni, az más kérdés, hogy hivatkozási alapnak nem szokták elfogadni. De mégis kapsz egy képet, hogy milyen lehetőségeid vannak.
-
őstag
válasz Nordik #19885 üzenetére
Többre számítottam ez így még nem is hangzik rosszul . Egy a baj 5 M felül kellene lenned tartaléknak . Ha van rá lehetőséged plusz melót vállalj én is amit tudtam elvállaltam.
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
őstag
válasz Nordik #19879 üzenetére
Ezt már itt sokszor átbeszéltük itt az államnak ez az érdeke hogy a családosokat támogassa. Én is egyedül vagyok ez van .
Kobe val értek egyet itt valami nem stimmel a képletedben van fizu van félre rakott pénz én arra lennék kíváncsi hogy milyen árkategóriában keresgélsz.Hasonlóan indultam én is megvolt az önerő + tartalék csak aztán hopp itt egy millió hopp ott négy millió ja inkább még plusz két milliót bele tolok meg ilyenek ha egyszer bele állsz felejtsd el hogy félre rakott pénzedből sok marad de te tudod várakozhatsz tovább is és nézheted hogy mennek a kamatok.
-
bilimbalam
tag
-
PazsitZ
addikt
válasz Nordik #19876 üzenetére
Nem tudok kb. semmit a konkrét példáról, de az önerő mértéke jelentősen módosulhat csak a lokáció és a lakás életkora által is pl.
Sarkítás, de: egy falusi öreg házra magasabb önerőt várnak és nem fogják túlértékelni, míg egy Bp menőbb kerületében lévő új építésűt valószínűleg reálisan értékelnek és inkább közelítenek a törvényi minimumhoz önerőnél.[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
Kobe
veterán
válasz Nordik #19876 üzenetére
Valami ebben a sztoriban santit, de erosen.
Az osszes bank jovedelmaranyosan nezi a terhelhetoseget, le sem tojja hogy te egy 30 millas lakashoz az onerot netto 400bol vagy 600 bol raktad ossze, legyen meg es kesz- es nyilvan a felvett hitel mertekehez kepest %osan legyel benne a torvenyi limitben az aktualis fizud alapjan, lehetoleg stabilan hosszutavra igazolva a beveteled.
Ilyen alapon nagyobb riziko a szemukben az, ha szingli vagy, vagy ha munkahelyet valtottal es csak par honapja vagy egy netto 8-900as poziban, versus az 5-10 evig fenntartott de alacsonyabb berezesu munkahelyed pl.
De az egyedulallosag mindenhol kockazat, egyszeruen torveny korlatozza a max terhelhetoseget egyedulallo, illetve haztartas eseten.Valoszinu a bank azert ker tobb onerot, mert takaron felul nyujtozkodnal es a 20% onero mellett mar belecsusznal pl a jovedelemaranyos terhelhetoseg limitjeibe
De ebbe minden bank bele fog kotni, mert nem intezmenyi szintu banki szabalyozas van ra, hanem felettuk meghozott torveny...[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Nordik #19870 üzenetére
No offense, de nekem ez a leiras alapjan korrektseg helyett inkabb a 'palimadar' penzintezeti partner keresesnek tunik, vagyis mintha fullminimal onerovel, hitelt kimaxolva szeretnel egy valoszinuleg tularazott ingatlant venni, de a tularazas tenye felett hunyjon szemet a bank.
Altalanossagban elmondhato, hogy ha az igenyek talalkoznak, a megfelelo onero megvan, es a kinezett ingatlan is realis erteken van hirdetve, akkor a bankok nem nagyon szoktak kotozkodni, mert beloled elnek..... Ha megis, akkor eselyesen olyan kockazatot lat a dealben amit jobb neki elengedni (es vele egyutt neked is a kinezett ingatlant)
-
axioma
Topikgazda
válasz Nordik #19870 üzenetére
Regen KH-nal nehez volt hitelt kapni de jo kondiciokkal adta, mig az Erste kb. barkinek adott de szar feltetelekkel, ezt most nem a konkret nevek miatt mondom mert 15 evvel ezelotti. De amugy ez nem veletlen, a nagyobb kockazatot azt siman ellensulyozzak a magasabb kondiciokkal. Szoval a mai helyzetet nem tudom, de ahol olcso a hitel ott vszinu sokkal jobban megvalogatnak mint ahol draga (forditva nem feltetlen igaz nyilvan, lehet csak mas uzletag vagy magasabb nyereseg miatt magas a kamat vagy pont mert nem akarnak ilyesmi ugyfeleket).
-
Csabroncka
addikt
válasz Nordik #19863 üzenetére
Alapvetőn soha nem ér semmi annyit, hogy azonnal igent mondj! Persze ezt könnyű mondani, de én (alapvetően a családban is), amíg statikus (van erre szakavatott személy, aki 30-60 ezerért átnézi az egészet és szakvéleményt ad) nem látta a házat biztosan nem mondanék igent,max. foglalóznék valami nevetséges összeggel. Lakás más tészta, de ház esetén nélkülözhetetlen a szakavatott szem a rejtett problémák kiderítésére. Nem kell messze mennem: tesómék, Érd sziti, hosszanti repedés a frissen festett falon, csak azon múlott, hogy egy jó barátom ráért és kifejezetten agresszíven előszedette a felújítási papírokat a házról (30 centi vastag peres paksaméta), majd kiderült, hogy a keskeny sávalapozás és töltés miatt 10 éve süllyed az ingatlan! 75 millióról beszélünk!
Keress egy ilyen szakértőt akit tudsz ugrasztani, ha kell.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
A Zéé
addikt
türelmesnek lenni, és keresni tovább.
Házat venni egy bejárás alapján szerintem baromi nagy szerencsejáték, ha csak nem mélyen áron alul van. Bár akkor meg azért, mert biztos van oka, hogy valami ennyire olcsó.
Maga a folyamat se egyik pillanatról a másikra megy, nem olyan ez, mint az autó vásárlás, hogy 10 perc és egy formanyomtatvány kitöltése elég.Just a simple Lineman...
-
Brandynew
őstag
Én Ingatlan.com-on leszűrtem az összes szóba jöhető házat a településen, 5 vagy 6 olyan volt. Ezeket nagyon alaposan megnéztem képek alapján, Street View-on végigjártam a szomszédokat és a környező utcákat, csekkoltam a környéken lévő közműveket, kértem le tulajdoni lapot, megtaláltam Facebookon az eladókat, megnéztem az adatlapjukat és e-mail-címük alapján még pár fórumbejegyzésüket is elolvastam, abból sokat le tudtam szűrni arról, hogy milyenek. Egy ház maradt, ami szóba jöhet és tetszett, elmentem és kifizettem 500 ezer Ft foglalót, azóta már benne lakok és nem bántam meg.
Igen, ami tényleg jó, azt 1-2 napon belül elviszik, tehát nem várhatsz.
[ Szerkesztve ]
-
flegga92
senior tag
válasz Nordik #15989 üzenetére
Kormányzati szinten pont azt tették, hogy elszaladtak az árak. Én 2014-ben vettem vidéki nagyvárosban egy felújított 50 nm panelt 6,2m-ért. Igaz pofátlanul alkudtam, de örültek, hogy valaki megveszi végre.
Ekkor már lehetett hallani, hogy lesz a CSOK. Úgy voltam vele, hogy itt az utolsó esély, hogy sajat lakásom legyen, pedig korábban eszem ágában sem volt lakást venni, mert kemény 25+rezsit fizettem egy felújított albérletet.
2015-ben megjelent a CSOK ugyan ez a lakás hirtelen 8,5m ért. Majd szépen komótosan emelkedtek az árak.
Megjött a babváró hitelt, itt elszabadult a "pokol", hirtelen 14-16M kértek érte.
Én jól jártam, mert 6 év múlva majdnem duplájáért sikerült eladni, ha nem jött volna a korona vírus valószínűleg még többért megy el.
Szóval amit a kormány adott az a ingatlan tulajok zsebébe vándorolt, egyáltalán nem segített, mert annyival többért adták a lakásokat, amennyi pluszt adott a kormány.
Véleményem szerint ezek nélkül is biztos nőttek volna az árak, de nem ilyen mértékben.[ Szerkesztve ]
-
ody42
senior tag
válasz Nordik #15989 üzenetére
Én azt olvastam több helyen is, hogy mivel a COVID miatt minden központi bank beindította a pénznyomdát, a plusz pénz lehet, hogy megint az ingatlanokban és a részvénypiacokon fog landolni, ahogy a 2008-as válság után is történt.
(És ez a jobbik eset, mert ha nem ezeken a helyeken landol, hanem elkezd cirkulálni a gazdaságban, akkor brutál infláció várható)
Szerintem - de nem vagyok pénzügyi szakértő - akinek ingatlan célja van hosszabb távon, az a legjobb amit tehet, hogy megveszi azt a legkisebb ingatlant, amit megfelelő önerő mellett meg tud venni, és felvesz rá hitelt, lehetőleg 5-10 évre fixált kamattal. Akkor nem kell bűvészkedni, mert ha tovább nőnek az ingatlan árak, akkor legalább a saját ingatlanja is értékesebb lesz, ha pedig csökkennek, akkor csökken a "rés" a mostani és a következő ingatlanja között is.
Bankbetét/MÁK/PMÁK egyszerűen nem versenyképes, ha az ember megtakarítani akar _és_ ingatlancélja van. -
Csabroncka
addikt
válasz Nordik #14123 üzenetére
Arra kell figyelni, hogy sokszor a két fizetés érkezését is nézik a törlesztőszámlára (nem "csak" az összeg a lényeg), én a KH-ban borítottam a billit, amikor közölték hogy azért bukom a kamatkedvezmény egy részét, mert a feleségem csed-gyed majd gyest kap. Mert, hogy a kincstár nem jövedelemként utalja (anyátok), két igazolással 2 hét lett a magasabb kamatozású (0,2% vagy mi, ebben nem vagyok biztos)...
"in medias res"
-
Atapi
senior tag
válasz Nordik #14123 üzenetére
Én nemrég vettem fel hitelt az Ersténél. Pontos feltételeket nincs kedvem megkeresni, de valami olyasmi, hogy félévente nézik az utolsó három hónapot, és ha nem teljesül a vállalt jövedelem, akkor fél évre bukom a kamatkedvezményt. Amennyiben a feltétel ismét teljesül, a kedvezmény visszaáll. Gondolom valami hasonló lehet más bankoknál is a rendszer.
-
félisten
válasz Nordik #13981 üzenetére
15% a jövedelem adó, de a szerzéstől eltelt idővel csökken az adóalap (ami szintén korrigálható).
Kalkulátorok FYI.+ SZJA tv.
Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)-(3) bekezdés szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg)
1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
426os
őstag
válasz Nordik #13977 üzenetére
Tipp: számolj bele olyan dolgokat is, amikre most nem kell költened (benne van a bérleti díjban), de saját lakás esetén már te állod a költségeit, mint pl.:
- Háztartási gépek, bútorok amortizációja, X évente cseréje
- Lakás amortizációja - X évente felújítás (igény szerint pl 10 évente egy kisebb-nagyobb fürdő/konyha felújítás, új parketta stb.)
- Karbantartási költségek (pl kazán/konvektor éves karbantartása - ez változó, hogy kinek a költsége, de én pl elszámolom a tulajjal)..
-
RexpecT
addikt
válasz Nordik #13977 üzenetére
Tegyük fel, hogy fizetsz most 50 ezer forintot albérletre.
A másfél szobás lakás 15 milla, ha erre veszel fel hitelt, akkor legalább 3 milla önerő kell. Ha az önerőt berakod MÁP+ -ba, akkor 5 év múlva 3,82 millád lesz.
Ez havi szinten ~14 ezer forintot jelent öt év alatt, de ebből még érzésem szerint le kell vonni az inflációt, ami a hozamnak legalább a fele, de inkább több.
12 milla 20 évre 10 éves fixálással ~72 ezer forintos havi törlesztőre jön ki. Az annuitásos hitel miatt ennek a havi kamattörlesztése az elején ~39 ezer forint, de az idő előrehaladtával az arány eltolódik a kamattörlesztés felé(pl öt év múlva 32 ezer kamattörlesztő és 40 ezer tőketörlesztőből áll majd össze a 72 ezer forint).
Ezek alapján szerintem megérheti belevágnod. -
RexpecT
addikt
válasz Nordik #13963 üzenetére
1-2 éves távlaton belül nagy csökkenéssel nem számolnék, még akkor sem ha beüt egy válság. Itt egy kép a legutóbbi váláság utáni pesti ingatlanárak alakulásáról.
Ha pedig lesz egy válság, akkor meg a lakáshitel kamata fog megugrani.
Azt kellene kiszámolnod amit AxBattler írt fentebb, ha kiadja a matek, akkor szerintem érdemes belevágnod.A Zéé:
Miért zavar, hogy lakás besorolást kap? Gondolom aki ilyet vesz, annak elég ez a méret, vagy több pénzt nem tud lakásra költeni, albérletet meg nem akar fizetni.[ Szerkesztve ]
-
Nerd
aktív tag
szuperallampapir bekavart, CSOKra, babavarora meg nem 1 es 1.5 szobas lakasokat vesznek, igy ezert latod hogy ott megtorppant a piac. En is ezt latom, de szeirntem ha pl. szuper allampapirt kamatot csokkentik, egybol beindul megint ezeknek a lakasoknak a piaca.
Illeve a szezont is erdemes figyelembe venne. Novemberben meg inkabb csokkentettek mert hat el kellene adni meg az iden... most meg sorra jonnek az ertesitok, hogy +1 milla, +2 milla, mert hat az iden meg mar nem megy el... szoval mar jovo evi kezdo arakat lovik be.
Nekem vegre januarra osszejon annyi penz, hogy hitel nelkul tudok lakast venni, de ha tovabbra is hitel kellene, franc tudja, hogy varnek-e tovabb... Az a baj hogy az ember legtobbszor szubjektiv...
-
Mercutio_
félisten
Késő ősszel, télen egyébként is pang a piac.
Az árak lehet, hogy már nem emelkednek, de a piacról komolyabb következtetést a tavaszi helyzet.alapján lehet majd levonni szerintem.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
426os
őstag
válasz Nordik #13957 üzenetére
Ahogy AxBattler is írja, érdemes kiszámolni. Viszont van két tényező, amit nehéz pénzben megfogalmazni (nálam az utóbbi időben erősen felértékelődtek):
- Egy korrekt szerződés bérlőként sok mindentől véd, mégis a lakás kiadók többsége elég rugalmatlan tud lenni. Mivel nagy a kereslet a jó ár/érték arányú lakásokra, mostanában nagyon alárendelt szerepben vannak a bérlők, bármennyire is korrektek. Ezen kívül a bérbeadó bármikor felmondhatja a szerződést (persze a megfelelő kiköltözési idővel), ami okozhat kellemetlen időszakot az életben (gyorsan találj másik lakást - vagy leadod az igényeid, vagy ha nincs éppen szerencséd, erősen zsebbe kell nyúlj, mert csak drágábban találsz hasonlót).
- Nem tudod igazán a saját ízlésedre szabni (ha egy festésen kívül többre vágysz), mert nagy eséllyel komolyabb átalakításokba a tulaj nem fog belemenni, illetve nem finanszírozza meg). Ha saját bútoraid vannak, akkor egy nem tervezett költözés macerás tud lenni, illetve lehet, hogy a következő lakásba nem is illenek majd bele (hely/elrendezés/kinézet stb.)Nekem a bérlés egy részről adja a szabadság érzetét, de a fentiek erősen a vásárlás felé terelnek, még ha kiszámolva az valamivel többe kerül.
Saját részre a mostani alacsony kamattal én valószínűleg vennék, ha meglenne rá a della, befektetési céllal biztosan nem.
1 szobás garzont nem vennék, minimum 1,5 szoba nálam az elvárás (vagy legalább egy elkülönülő hálófülke legyen). Ha néha fogadsz vendéget (barát, szülő pl.), ez szempont lehet. Engem zavar, ha a háló rész nincs valamilyen formában elválasztva.
Egy 1,5 szobás lakás egyedül és párban is élhető, én mindenképpen arra hajtanék, nem garzonra..
-
félisten
Amiért gondolkodom ezen, hogy talán felesleges tovabb az albérletet fizetni, ha amúgy bele tudnék vágni saját lakásba.
Ha az albérlet díja (mínusz az önerő 1 havi haszonáldozata) magasabb, vagy nagyjából ugyanakkora, mint a havonta fizetett törlesztőrészlet kamattartalma, akkor biztosan megéri belevágnod, most amúgy is jók a lakáshitel kamatok.Viszont nyilván szeretnék gyereket, párt ami miatt ugye előbb vagy utóbb költözni kellene egy ekkora lakásból.
Nem örökre vásárolsz (legény)lakást. Ez alapján már a késő nyugdíjas éveidre is gondolhatnál...Létezik (Erste-nél) a fent említett áthidaló hitel, illetve ha kivárod a minimum futamidőt (ált. 3-4 év), akkor bünti nélkül előtörleszthetsz... ergo a lakás eladásakor nem lesz gond a hitellel, csak egy picivel több papírmunka.
Egyetlen kérdés, hogy a lakásárak hogyan fognak változni, most megtorpanásról beszélnek, azaz a csúcson vennél lakást. Hogy ebből mi igaz...
(#13959) Nordik
35nm körüli konyhás garzonból tudsz csinálni amerikai konyhás, 1.5 szobás kecót. Én most ezt tettem.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Mercutio_
félisten
Nincs túl nagy difi a garzon és egy 1,5 szobás között, én egyből utóbbit nézegetnék, így amíg nincs gyerek nem kell nagyobba menni.
Létezik áthidaló hitel a régit eladod újat megveszed időszakra, így át tudod vinni a jelzálogot a régi lakásról az újra. (Részleteket értelemszerűen tisztázni kell majd amikor aktuális a dolog)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz Nordik #13817 üzenetére
nekünk a hitel folyositasaval nem volt probléma a k&hnal, viszont arukapcsolassal ránk tukmaltak a kötelező lakasbiztositasukat. most viszont amikor ki akarjuk váltani, mindent megtesznek, hogy ne sikerüljön (pl egyszerű tartozás igazolasert hetekig kell várni, amit aztán hibásan állítanak ki, persze ez alkalmanként 5e ft-ba kerül, csak akkor válaszolnak ha panaszkonyvbe ír az ember stb).
sweetlou6.wordpress.com
-
addikt
válasz Nordik #13814 üzenetére
nálam is nyitva volt a bank az ünnepek alatt, de a rendes ügyintézőm szabin volt, a helyettese nem volt képben. és munkaszüneti napokon akkor se fog se utalni, se telefonon, se e-mail-en reagálni senki. (abban a pár napban, amikor meg van munka, akkor meg elég túlterheltek)
az, hogy 27-én utalták az azt jelenti, hogy max 23-áig leadtad minden folyósítási feltétel igazolását és tényleg csak az utalás volt hátra.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
addikt
válasz Nordik #13814 üzenetére
a szerződésben fogjátok rögzíteni, hogy mennyi idővel azután, hogy az eladó megkapta a teljes vételárat (azaz miután a bank [vagy az állam is {pl. csok}] utalt, merthogy ő[k] kell, hogy a végén legyenek a kifizetésnek), szóval, ha az eladó megkapott mindent, ami neki jár, akkor mennyi időn belül kell megtörténnie a birtokba adásnak. a birtokbaadástól kezdve a tied a lakás abban a tekintetben, hogy innentől te élvezed a javait és te állod a terheit, azaz, ettől a naptól kezdve fizeted a közös költséget, a közművek alapdíját. ugyanezen a napon fogjátok felírni a mérőórák állását (és gyári számát is érdemes!!) a birtokbaadási jegyzőkönyvbe, már ha vannak mérőórák (legalább villany lesz) és ezt a jegyzőkönyvet kell majd a közműveknek adni (érdemes emiatt eleve több példányban készíteni, plusz még nálad is legyen.)
persze megteheted, hogy csak akkor csináljátok a birtokbaadást, amikor be is költözöl, addig meg fizessenek ők, de az fontos, hogy a 0-s igazolásokat (nincs közmű/közöskötlségtartozás a lakáson) a szerződéskötéskor fogja hozni az eladó. 3 hónap alatt azért jó kis tartozást lehet összehozni, szóval az egyik megoldás, hogy minél előbb birtokbaadás, és utána egy külön bérleti szerződés, de
- a közműveket mindenképp Te fizesd, mert ha nem fizetnek, akkor az már biztosan a te tartozásod
- a bérbeadásból származó jövedelem adóköteles.A másik megoldás, hogy annyival alacsonyabb a vételár, amennyi ideig visszabérlik, és a birtokbaadás napja egy olyan, amikorra biztosan kiköltöznek.
Ebben az esetben viszont
- folyamatosan kérd az igazolást a közművek befizetéséről a 0-s igazolások után is.
- vegyél fel egy olyan záradékot, hogy napi sok ezer ft-ot fizessenek, ha miattuk csúszik a birtokbaadás napja (jóval több legyen, mint egy albérlet ára). ez talán nem adóköteles, de mindegy is, mert ha kellően magas összeg, akkor biztosan kiköltöznek inkább, minthogy fizessék.It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
kiszi07
senior tag
válasz Nordik #13811 üzenetére
Én tavaly Győrben november 6.-án adtam be és december 27.-én utalták ki a hitelt. Vannak bankok, akik dolgoznak is a két ünnep között. Valóban az előminősítéssel tudnál jó néhány napot nyerni, mert azon szeretik húzni feleslegesen az időt, persze sok dologtól függ. Ügyvéd, nekem van már régóta, aki mindig azonnal intézkedik, közjegyző, 99.9%-ban csak a banki jó, időpont kell hozzá is, sőt a bankba a szerződést aláírni.
Jogszerű nyilván, ha már a kifizetted onnantól, a te tulajdonod. Nálunk is ez volt, én a bútorokat kértem cserébe, ami közel lett volna 6-700k, három hónapra rendben volt, külföldön voltam amúgy is.
PS: lehet ésszerűbb lenne külön ingó szerződést kötni, amit a bankba nem viszel be, teljes mértékben hiteles, hozzad fel az ügyvédnekSlow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace
-
addikt
válasz Nordik #13811 üzenetére
december eleje szerintem elég esélytelen (kivéve, ha már tudod melyik banktól lesz a hiteled, esetleg van előbírálatod, megvan az ügyvéd is, és azonnal tud veled foglalkozni). december közepe necces (vége meg az ünnepek miatt gyakorlatilag nincs).
Nekem egyébként kicsit gyanús lenne ez a sürgetés, vagy egy jó alkupozíció.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
addikt
válasz Nordik #13800 üzenetére
nekem az ügyvéd bepipálta ezt valamilyen adatlapon, amit az adásvételivel, vagy a függőben tartást feloldó nyilatkozattal együtt beadott a földhivatalba (nem tudom a papír nevét, mert nem nagyon néztem át, talán alá se kellett írnom) és ezután már eleve így kaptam meg az illetéket kiszabó határozatot (azaz 1 + 11 részlet befizetésére szólított fel.)
-
HoTDoG
tag
válasz Nordik #13800 üzenetére
Igen, engedélyezik. Saját példámból is tapasztalat (Budapest) illetve ismerős (megyeszékhely), egészen más árkategóriában.
Vicc, hogy mennyire nem sietik el ezt az értékhatárt módosítani. A 15 milliós határral és 35 év alatti korral ki lehet törölni, amíg megyeszékhelyen sem lehet ebből az árból értelmes lakást kapni, Budapesten pedig már 4-5 éve sem lehetett.
-
RexpecT
addikt
válasz Nordik #13789 üzenetére
A vevő oldalán felmerülő költségek:
- vagyonszerzési illeték: főszabály szerint a forgalmi érték 4%-a, azonban bizonyos esetekben illetékkedvezményeket lehet igénybe venni
- földhivatali eljárási díj: 6.600,-Ft ingatlanonként
- ügyvédi munkadíj: jellemzően a vételár 0,5-1,5%-a
- esetleges bankhitelhez kapcsolódó költségek: jelzálogjog bejegyzése, közjegyzői munkadíj, folyósítási jutalék stb.
Az eladó oldalán felmerülő költségek:
- személyi jövedelemadó: főszabály szerint 15%, de a fizetendő adó összege sávosan csökken, attól függően, hogy hány évig volt az ingatlan a tulajdonában (például, ha az ingatlan megszerzésének és eladásának időpontja között 5 év eltelt, akkor egyáltalán nem kell adót fizetnie)
- energetikai tanúsítvány: általában 15.000-35.000,-Ft
- ingatlanközvetítő jutaléka: jellemzően a vételár 3-5%-a
- az ingatlan esetleges tehermentesítésének költsége -
Sweet Lou 6
addikt
válasz Nordik #13791 üzenetére
a 350e illetéknek+ügyvédnek jó lehet. ha lakáshitelt veszel fel, még a hitelszerződésnél is felmerülhet közjegyzői díj (ez nekünk tavaly kb ~80e volt), amit bankja válogatja, hogy később kompenzálják-e.
igazából azt kell mérlegelned, hogy milyen hosszútávra képzeled el az életedet ott helyileg, hány évre vennéd biztosan (mennyi ideig használnád). én a saját mellett döntenék, de Neked kell mérlegelned, hogy melyik mennyire éri meg, egy lakáshitel és saját lakás nyilván nagyobb kötöttség, mint egy albérlet (ellenben valamikor a Tied lesz).
sweetlou6.wordpress.com
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz Nordik #13789 üzenetére
ügyvédet/közjegyzőt (adás-vételi szerződés miatt) tedd még hozzá az egyéb költségen kívül, ők a vételár 0,5-2%-ért dolgoznak (személyfüggő). +költözés hiába csak cipekedni kell, lehet annak is költsége. az egyébet én a lakásra tartogatnám, hiába felújított, előjöhet bármilyen költség még. ha 11M a lakás, akkor az illeték 220e (amennyiben ez lesz az első lakásod).
amúgy szabad tudni, hogy helyileg merre (ha nem titok)?
sweetlou6.wordpress.com
-
Stanlee
őstag
válasz Nordik #11707 üzenetére
Ma 30% a minimum onero, a bankok jobban szeretnenek ennel tobbet latni. Amikor a hitelt felvettem bemondasra elfogadtak, hogy mennyit keresek.
@attiati: mindenhol elszakadtak egymastol az ingatlan arak es a fizetesek novekedese. A Handelsblatt-ban volt ma tema a nemet ingatlanpiac. Ott elsosorban a ECB nullaszazalek poitikajat hibaztatjak, mivel mindenki ingatlanba akarja tenni a penzet, mert az az egyetlen valamilyen minimalis hozamot ado befektetesi forma. De ugyanigy irtak arrol is, hogy sok nagyvarosban tularazottsag van.
A lenyegen nem valtoztat, sokaknak sokkal nehezebb ingatlant venniuk, mint 10-15 evvel ezelott.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Mercutio_
félisten
válasz Nordik #11614 üzenetére
Az önerő csak az egyik tényező, a felvenni szándékozott hitel törlesztője és a jövedelem arányát is jogszabály határozza meg.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
addikt
válasz Nordik #11473 üzenetére
Bp-n mindent visznek, ez tuti, az elmúlt 2 hónapom erről szólt. Nem tudtam olyan magas árat kitalálni a lakásra, hogy ne vették volna meg. A másik oldalon persze nem jött ebből vissza semmi, mert az orrom elől vittek el kettőt is úgy, hogy már kézbe csaptunk az eladóval. Elég szar érzés, amikor éjszakákat ötletelünk a tervezésen, aztán másnap jön a telefon, hogy bocs, de itt volt valaki, és kp-vel lefoglalózta magasabb vételáron. A vége felé már én is kp-vel mentem (a foglalóhoz), ha nagyon megtetszett valami.
Megkérdeztem a közjegyzőt is a bankban, mert érdekel a téma, ő meg ugye napi 8 órában adásvételeket jegyez (és nem elfogult ingatlanos). Azt mondta, hogy semmi jele annak, hogy lassulna vagy gyengülne a piac, az egyetlen változás amit lát, az az, hogy óvatosabbak az emberek, az utóbbi hónapokban mindenki csak fix kamatozású hiteleket vesz fel, de ennyi.
Amúgy ettől még lehet hogy ez a csúcs, és legalább egyszer az életbe összejönne az, hogy itt adok el (mondjuk sokra nem megyek vele, mert vettem is ).
[ Szerkesztve ]
-
kiszi07
senior tag
válasz Nordik #11446 üzenetére
Semmit sem jelent, nekem Győrben 23% lett a bank felé az önerőm. Ingóságként + 2m, így lett ~32,5%. Szerintem a fizetőképesség, kereset számít a legjobban. Amúgy városokban 20%-tól hiteleznek, de a reális 25 inkább.
(#11442) Eyesis ilyen önerővel semmi probléma nem lehet, ha fizetőképes vagy, városban szeretnél? A banknak az a legjobb, ha túl becslik, így nagyobb a fedezet. (ha kevesebb az gáz, mert addig hiteleznek, amennyire értékeli a becslő) Persze nem lehet nagy eltérés +- 10%, ha még is, akkor valamelyik szerv felülvizsgálja.Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace
-
attiati
veterán
válasz Nordik #10685 üzenetére
Ha önerőként kell a 2. lakás megvételéhez az 1. lakás önereje, akkor előbb el kell adnod a régit (hosszú kiköltözéssel) és utána érdemes csak aláírni / kötelezettséget vállalni a 2. lakás megvételére.
Ilyenkor a vevőd eleve egy elkülönített fedezeti számlára fizeti meg a vételár egy részét, amit te nem fogsz megkapni, hanem egyből megy a bankhoz a hiteled betörlesztésére.
Ügyvédi költség szempontjából egy ilyen adásvételi szerződés kicsit drágább és a vevők ódzkodhatnak tőle, ha találnak két azonos lakást, akkor a hitel nélküli felé billen a mérleg nyelve.
De szerintem elég gyakori a hitellel terhelt lakás eladása. Googlizz rá.Vagy még működne az áthidaló hitel 1-2 banknál. Ez arra jó, hogy átmenetileg meg tudod venni az új kecót a régi eladása nélkül, persze ha hitelképes vagy együtt a két lakásra.
-
-
Mercutio_
félisten
Ott az ausztriába átjárók is tolják az ingatlan árakat. Te miért nem jársz át dolgozni?
-
addikt
Itt van egy kis logikai csavar. Ez eladandó lakás ára is kell a nagyobb megvételéhez?
Ha igen, akkor két irány lehetséges, előbb adod el a régit (vagy legalábbis előbb kapod meg a teljes vételárat), és akkor ugye már nincs hiteled (hiszen megtörtént a végtörlesztés), tehát olyan, mintha egy sima lakásvásárlás lenne; vagy előbb kell Neked kifizetned az új lakás árát, minthogy Téged kifizetne a Te vevőd ebben az esetben nem 2-3 millió hitelt veszel fel, hanem többet, és amikor megkapod később a régi lakás teljes vételárát, akkor előtörleszted a hiteledbe (ezen persze buksz egy picit). Második eset nem megy, ha az önerőd sincs meg a nagyobb megvételéhez.Ha nem kell, vagy nem is akarod eladni a kisebbet, akkor az egy független hitelfelvétel lesz, persze a hitelbírálatnál problémát jelenthet, hogy van már egy hitel a neveden.
A fentiek közül az első a legjobb, ha minden flottul megy. Ott akkor van ciki, ha Te a tiédet eladod, de a nagyobbat mégse tudod megvenni. De ekkor még mindig találhatsz valami átmeneti fedélt a fejed felé (pl. albérlet). Végig lehet gondolni, hogy a fenti esetekben mi történik akkor, hogy ha az eladó nem tudja Neked eladni mégse a nagyobb lakást, vagy ha a kisebb lakásra a vevőd gondolja meg magát.
És ugye a lánc bővíthető, mert lehet az eladónak is kell a Te pénzed, hogy elköltözhessen, vagy vevődnek is hitel kell és/vagy mostani lakást eladni, ahhoz, hogy megvegye a tiédet. Erre csak az a megoldás, hogy ha rajtad kívül mindenki készpénzes...
-
axioma
Topikgazda
Ha kolcsonresz nincs benne, akkor simabb az ugy (marmint funda kolcson), de amugy a funda nem ragaszkodik ahhoz hogy utolso legyen aki fizet (a hitelnel ez azert fontos, mert ha nem utolso es te a maradekot nem fizeted ki, akkor nem valosul meg az adasvetel es nalad van a penz fedezet nelkul...)
Kiveheted, 90 napra barmikor (alltam nelkul es igazolas nelkul), 30 napra ha 1%-at az osszegnek bukod. Szoval nem egy likvid me'g nem lakascelra sem, ezt figyelembe kell venni. Ilyen esetben (nincs kolcson, csak a penz) nem hallottam me'g csuszasrol, de persze barmi lehet. Az OBA vedi, ha erre vagy kivancsi.
Funda akkor onero, ha a bank elott fizet. Ha fundatol is felveszed a kolcsont (ma ennek nincs ertelme, mert olcsobb a banki hitel, max. a lent irt 1.5M mertekeig), akkor az mar nem onero, de az csak a kolcsonresz mertekeig terhel, tehat - ha nem athidalo, akkor az egesz kolcson egy ideig! - ami sajat penzed es az alltam az ha 4 even tul vagy, az mindenkepp onero. -
Mercutio_
félisten
Ha a 4 év előtt veszed ki ugrik az álltám úgy emlékszem.
Kiutalás pedig igény benyújtása utáni 3. hónap közepéig történik.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
Topikgazda
Most egy, a marketingtol lecsupaszitva 20 perces tanacsadas anyagat szeretned egy hsz-ben megkapni...
Amennyiben funda, a tobbirol athidaloval nem vagyok kepben: elobb hozzajuthatsz, csak hitelkent, a 4 evet ki kell varni ugy hogy naluk a penz ahhoz, hogy az alltamot megkapd. Fundanal ha lakaskolcson szakba jutsz (4 ev letelt, nem athidalo!) es 1.5M-nal kevesebb a kolcsonosszeg, nem kernek jelzalogot (tkp. plusz 1.5M oneronek nez ki, egy ugyletre csak egyszer). Ha tudsz szabad adoszamot kozeli hozzatartozonal akkor tobb 20e-es is mehet, netto 1% kamatod akkor is lenne rajta (jo, minusz nyitasi es havidij koltsegek), ha nem lakascelra hasznalnad, sima lekotest igy is lehet hogy ubereli...
Felmondaskor sima a megkapas (fix 90 nap, ha nem kered a sajat kolcsonuket hozza), a kolcsonigenylesnel sokkal nehezebb josolni. Vasarlas eseten fontos hogy a szerzodesben benne legyen hogy x szamu ltp-bol kerul az egyik reszlet kifizetesre.
Kerdezz inkabb konkretabban! Nehez mindenre kiterni ennyi alapjan.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Első körben olvasd el az egyes cégek ászf-jét, abban a kérdéseid nagyrésze benne van. Ez már csak azért is célszerű, mert kisebb-nagyobb eltérések vannak ami alapján eldől melyikkel akarsz szerződni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Windows 10
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Hálózati / IP kamera
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- World of Tanks - MMO
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest