Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4369) Nabukin


Nabukin
tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Elkezdtem olvasgatni a topicot és nagyon sok minden összejött itt, nagyon sok dolgot tanultam hirtelen, így még jobban el is bizonytalanodtam. :D

A lényeg, hogy szeretnék routert cserélni, amin USB 3.0 port is van, hogy rá tudjak kötni egy külső winchestert basic otthoni hálózatos megosztásra (nem 4k-s film, zene lejátszás kb ennyi). Eddig normál külső winchesterben gondolkodtam, de valahogy elterelődtem a rack-ek felé. Most már ez több szempontból is jobb választásnak tűnik. És igazából ebben szeretnék segítséget kérni, a választás. Egy ilyen router kötött megosztott hálózati meghajtóként való használathoz milyen ház ajánlott? SATA III-as 1 TB-os notebook winchester menne bele (ez is beszerzés alatt). Nem igazán lenne mozgatva, szempont lenne a könnyű szerelhetőség (esetleg csavar nélkül), de a fő szempont, hogy ilyen használat mellett megbízhatóan működjön. Ja és az ár sem utolsó, természetesen szeretném lehetőleg minél olcsóbban megúszni.

A segítséget előre is köszönöm! :)

(#4370) King Unique válasza Nabukin (#4369) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az USB 3.0 port normál esetben nyilván stabil tápellátást biztosít egy 2,5"-os külső merevlemeznek, de ilyen szempontból maga a gazda hardver (router) is lényeges. Arról pedig pont nemrég volt szó egy másik topikban egy hasonló kérdésre adott válaszban, hogy a(z) (egyes) routerek esetében az USB 3.0 port nem feltétlen tud nagyobb áramellátást biztosítani. Volt már olyan eset, ahol ez gondot okozott. Aztán az meg a másik, hogy az ilyen USB-s tárolóeszközök elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete eleve a PC & Mac + desktop OS. Ettől eltérő környezetben viszont már nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás, működés, vagy akár éppen USB-n a stabil tápellátás. Az előbbiekre is szintén volt már példa. De ez nyilván nem a külső merevlemezek, illetve nem a külső házak hibája, hanem egyértelműen az adott készülékek hiányossága. Ezért nem egyszerű ezekhez megfelelőt ajánlani, valamint ezért célszerű mindig érdeklődni az adott készülék topikjában is a tényleges tapasztalatok és a bevált típusok felől.

A topik összefoglalójában vannak beszámolók, tesztek, illetve ajánlott modellek. Viszont jelen esetben a HDD pontos típusát, illetve a magasságát (pl. 7/9,5 mm) jó lett volna megadni, mert az sem mellékes a megfelelő külső ház kiválasztásánál. De általánosan, ha egy olcsó USB 3.0-s külső ház kell, akkor pl. a Captiva és akár még a Becrux is jó választás lehet. Valamint külföldi webshopokban, illetve online piactereken szintén találni kedvező árú, vagy az előbbieknél akár még olcsóbb típusokat is. Példák: [link] + [link], [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#4371) Nabukin válasza King Unique (#4370) üzenetére


Nabukin
tag

Nagy szépen köszönöm a választ! :) Közben én is rágtam még tovább a dolgot. Én is a Mantistek, az Orico 2518S3 és egy Transcend Storejet 25S3 között gondolkodom. Közben úgy néz ki, hogy a winchester is megvan, ami bele kerülne, a routerrel együtt. Az egy Seagate ST1000LM035 lenne egy Linksys EA6500 V2-vel. Ehhez a három közül melyik lenne a jobb választás a routeres használathoz?

(#4373) King Unique válasza Nabukin (#4371) üzenetére


King Unique
titán

Mindhárom külső ház inkább a 9,5 mm magas háttértárakra van szabva, de belefér a 7 mm is mindegyikbe. Viszont ugyanakkor a külső ház belsejében a 7 mm magas merevlemez megfelelő rögzítése már más dolog. Például a Transcend esetében a hátul lévő szivacs elvileg biztosítja ezt, de a legjobban egyértelműen az ORICO külső háznál van megoldva. Utóbbinál a nemrég készült teszt jól szemlélteti a stabil, csavaros rögzítési lehetőséget.

A routeres használattal kapcsolatban pedig már javasolva volt az előző válaszban, hogy eleve inkább valamelyik azzal foglalkozó topikban kellene érdeklődni a ténylegesen tapasztalatok felől. Arról ugyanis nincs információ itt a topikban, hogy annál nem-e lenne pl. ilyen, vagy egyéb gond. Hacsak nincsen itt valakinek pont ugyanilyen routere, amit ugyanolyan gyári / külső firmware-rel és az említett külső házakkal használ. De eddig nem említett ilyet itt senki. Egy megfelelő hardver- és szoftverkörnyezetben nyilván nem lenne ez téma, de az attól eltérőnél eleve lutri lehet a működés. USB-n a tápellátás viszont jó esetben rendben lehet, ha az alábbi tesztben szereplő routerről van szó. A kép alapján 2 db USB-port van rajta, amelyek közül a kék jelölésű elvileg USB 3.0-s. Valamint a 3,5 A-es tápegység sem mondható túl gyengének. Vagyis, ha nem ilyen az USB 3.0 port, hanem megfelelő áramértékeket tud leadni, akkor az is elég lehet a 2,5"-os külső merevlemez számára. Ellenkező esetben pedig adja magát az Y-kábeles megoldás. Ha esetleg az sem lenne elég, akkor viszont értelemszerűen külső tápellátás szükséges.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.