Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3301) masoo válasza radi8tor (#3300) üzenetére


masoo
tag

Köszönöm, akkor lehet, hogy bonyolultabb mint elsőre gondoltam volna.

Az adatok:
wd scorpio wd2500b evs 5400rpm <-- ez a legrégebbi laptopomból maradt vissza, de talán jobb mint egy 16gb pendrive, ezt szereteném stabilra a box-ra / tv-re tenni. (a tv sony 2016os modell, de falon van, így nekem egyszerűbb lenne a boxra kötni a hdd-t)

hitachi travelstar 750 gb 5400rpm 32mb <--ezt is használnám benne de inkább talán adatot tárolnék rajta így nem kellene gyakran.

Hitachi 320GB 7200rpm <-- ezzel nem tudom mit gohok kezdeni még.

A routeren egy 3.5ös tápos külső üzemel, oda nem akarok mást feltenni.

Amihez a scorpiót csatlakoztatni akarnám egy digi hb box kaon na1000hd (nem tudom de talán usb 2 lehet)
-----------------------------------------------

Akkor lehet, hogy jobb lenne ha nem 9.5 mm-ig tudna befogadni, hanem 12 mm-ig? (elvileg 9,5be is beférnék)

Az említett 3 típusú házból van esetleg 12mm kivitel? Illetőleg olyan amihez adnak tápot?
Esetleg akkor valami konkrétabb ajánlat?

(#3302) masoo válasza masoo (#3301) üzenetére


masoo
tag

nem jöttem rá hol lehet hozzászólást szerkeszteni ezért felismerésemet mint lehetőséget új 'irományban" osztom meg.

talán a logilink ua0115? Itt a dc a fenti leírás szerint egy usb-dc van hozzá, ezt beköthetem úgy, hogy teszek rá egy usb foglalatos --- 230-as villás csatlakozót és mehet a konnektorba?

Azonban bármi más alternatíva jöhet!

köszönöm szépen

(#3303) masoo válasza masoo (#3302) üzenetére


masoo
tag

a gyártói oldalon sem találtam arra infót, hogy mekkora hdd-ket kezel.
Erre van infó vagy tapasztalat?

(#3304) masoo válasza masoo (#3303) üzenetére


masoo
tag

jah látom 15 perc szerkesztés engedélyezetet. egy oldalon leltem infót, 3 terráig kezel ha az infó megerősíthető valaki által akkor mehet a táblázatba is, másoknak már nem kell keresgetni :)

(#3305) King Unique válasza radi8tor (#3300) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Először is ezt a tesztet tudnám megemlíteni a témában, amihez három fontos dolgot lehet hozzáfűzni:

A TRIM nem megy USB 3.0-án Linux és Windows alatt, kizárólag OS X esetén bírható működésre [link].
Ha USB 3.0-án ki akarjuk használni az SSD maximális sebességét, akkor mindenképpen SATA 6 Gbps alapú chipet tartalmazó + UASP képes külső házat érdemes venni.
A legtöbb SSD általában 7 mm magas, így célszerű olyan külső házat venni hozzá, ami ekkora méretű meghajtókra van szabva. Vagy eleve olyat, amiben belül csavaros rögzítési lehetőség van [link].

A TRIM hiányát illetően, én gyakorta futtatok róla operációs rendszereket (Linux & Windows), de eddig még lassulást nem nagyon tapasztaltam. Illetve nemrég lemértem a sebességet újból és a szintetikus teszteknél kb. ugyanazokat az értékeket kaptam, mint tavaly. Tehát több mint 6 hónapos használat után nálam eddig nem okozott különösebb problémát a TRIM hiánya. Persze azt nem állítom biztosan, hogy majd később, illetve másnál sem fog.

A rögzítéssel kapcsolatban volt, aki az SSD-hez mellékelt magasítót is beletuszkolta a külső házba és állítólag úgy is ok volt. Illetve nálam a normál méretű (9,5 mm) lemezekre szabott Becrux belsejében sem lötyögött, mivel a hátul lévő szivacs megtartotta. De érdemes a fentebb említett másik 2 megoldást is megfontolni.
Ha igazán kicsi és vékony 2,5" külső házat akarunk venni, akkor a 7 mm magas HDD/SSD meghajtókhoz tervezett típusok az ideálisak. Persze azzal számolni kell, ha egy ilyet választunk, akkor később magasabb lemezt nem tudunk majd beletenni. Illetve a fenti tesztben említetten kívül természetesen akadnak más slim kivitelű külső házak is, mint pl. az LC-25U3-7B-ALU. Ez egész jól néz ki, full alumínium és az ára is jónak mondható. Bár ez utóbbival konkrét tapasztalat egyelőre nincsen.

A Revoltec Alu-Line III EX207 mondhatni viszonylag jóféle és elvileg belül csavaros rögzítésű, ami előnyös lehet az SSD szempontjából. Nagyjából kb. ugyanaz, mint a Patriot külső rack [videó].
A másik külső házból tudtommal egyféle van, az IB-273StU3. Bár korábban valóban volt utána egy "-B" jelölés és a táblázatba is így került be. Viszont a gyártók időnként szeretik összevissza variálni a dolgokat, megváltoztatni akár a modellszámokat stb., de ebben az esetben a kettő között különösebb különbség vsz nincsen. Esetleg talán az "újba" egy másik USB chip került bele, bár azt amúgy is szokták váltogatni.

[ Szerkesztve ]

(#3306) King Unique válasza masoo (#3301) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Bár nem mindnél van megadva a pontos modellszám, de ha jól nézem, akkor ezek 2,5" | 9,5 mm | 5400 / 7200 RPM merevlemezek. Így viszont eleve nem értem mért akarnál 12,5 mm-es típusokhoz való külső házat venni?

A külső tápellátás megoldható háromféleképpen, ahogyan az már fentebb említve volt. Ha van a külső házon DC bemenet, akkor nyilván célszerű ahhoz való külső tápegységet venni és nem pedig az USB kábelt megtápolni ilyen töltőkkel. Utóbbit max. végszükség esetén javasolt. A sima USB DC tápkábel (vagy USB Y kábel) meg a gazdagépről történő kiegészítő tápellátásra való. Utóbbinak persze csak akkor van értelme, ha van a készüléken legalább 2 db USB-port.

A 3 TB-os limitről kösz az infót (forrás?), bár szerintem ez nem feltétlen a tényleges limit, lehet csak akkora merevlemezzel tesztelte a gyártó. Igaz, általában a többinél is így megy, hogy belepróbálják az aktuális tárkapacitásút és ha ok, akkor azt adják meg limitként. Amúgy ASM1153E chip van benne, ami a firmware-től függően képes akár 8 TB+ merevlemezt is kezelni [link]. Szóval, ha létezne ekkora tárkapacitású 2,5" kivitelben is, akkor elképzelhető, hogy annak kezelése sem jelentene neki gondot. :)

[ Szerkesztve ]

(#3307) masoo válasza King Unique (#3306) üzenetére


masoo
tag

Szia

Nehéz eset vagy :)

12.5 házra azért gondoltam mert az ajánló alapján ajánlott kategória volt ez a ház, dc-t is láttam a leírásban és ami ezeknél is fontosabb, ha csavarral rögzíthető benne a 9.5 hdd akkor a 12.5 mm befogadó tudás nem hátrány, hanem előny, ha a későbbiekben esetleg egy olyan winchester kerülne az előzőek sorsára. Ezen felül pedig van egy 12.5-9.5 közötti "szűkítő keretem" ami az egyik TOSHIBA laptopom hagyatéka, gondoltam szükség esetén még az is hasznos lehet. Bár a mai piaci trendeknek megfelelően, aligha lesz haszálható vagy működőképes a hdd házak bármelyike mire 12.5 lemezt akarok használni benne, de még az is lehet, hogy akkor meg csak azért veszek egy 12.5 házat, hogy egyszerre több hdd használható legyen és ne kelljen cserélgetni / szerelgetni. Szóval végülis egyenlőre a 9.5 is megfelelő lehet.

tápellátás tekintetében mivel a céltárgyon csak 1 usb csatlakozó van, a legjobb és legcélszerűbb megoldás nekem a külső tápellátás biztosítása lenne.

annyira nem ástam bele magam a chipek kezelési tudásába, de akkor mondjuk azt, hogy a 3 terrás adat a teszteléshez használt méret, ami amúgy kielégítő és egy litván oldalon leltem rá elsőként, majd később mikor már a termék elérhetőségét keresgéltem azonnali átvételre, akkor a kapu.hu oldalon találtam egy leírást.
http://aru.kapu.hu/~pMjY4NDEwODcz/
majd egy másik hasonló oldalon is megleltem, bár a szövegek egyezősége miatt azt gondolom, "átvett adat".

Akkor konkretizálva az igényeket, ajánlanál nekem egy külső tápellátással megáldott, vagy azzal rendelkező 9.5 / usb3 / sata3 házat?

[ Szerkesztve ]

(#3308) sanhose


sanhose
tag

Sziasztok!

Az ASM1153 (ASMedia) chipeknél érdemes linux (UBUNTU 16.04) alatt újra tesztelni a S.M.A.R.T adat kijelzést.

Úgyanis, ahogyan írtam az ICY BOX IB-111Stu3-Wh HDD Docking Station tesztjében, "a GSmartControl és a Smartctl nem ismeri fel a S.M.A.R.T adatokat, ez ennél a dokkolónál is helytálló."

A fenti kijelentés ennél a dokkolónál (UBUNTU 16.04 alatt) már nem állja meg a helyét, ugyanis a GSmartControl és a Smartctl is felismeri a S.M.A.R.T adatokat. :))

[ Szerkesztve ]

Blog: https://logout.hu/blog/sanhose/index.html

(#3309) King Unique válasza masoo (#3307) üzenetére


King Unique
titán

A LogiLink UA0115 valóban ajánlott modell, csak a sok hsz és némely utalás kicsit félreérthető volt. Ha olyan 2,5" külső ház kell, amelyen van DC tápbemenet, akkor az előbbin kívül még kb. ezek jöhetnek szóba. Viszont külső tápegységet azt külön kell venni mindegyikhez. Valamint ezek közül az egyikben lötyög a HDD, a másiknak pedig a belső SATA csatlakozója nem túl strapabíró [link]. Utóbbit más is véleményezte, de lehet csak ő fogott ki hibás darabokat. Ez pedig minden gyártónál előfordulhat.

2,5" merevlemezeknél a 12,5 mm-es magasság jelenleg annyira nem számottevő, mivel most a legtöbb 500 GB - 1 TB tárkapacitású 7 | 9,5 mm, egyes 2 TB-osak 9,5 mm, illetve a 2-4 TB-os modellek 15 mm magasak. Tehát, ha már valaki számol ezekkel, akkor eleve az utóbbi mérethez igazodó külső házak jöhetnek szóba, mint pl. az IB-250StU3+BH15. De ezen nincsen DC tápbemenet. Valamint a jövőben eleve vsz még tovább fog csökkenni a fizikális méret, köszönhetően a nagyobb adatsűrűségű tányéroknak.

Azért az említett forrást én nem nevezném annyira hitelesnek, mivel ilyen téren eleve a gyártó oldala a mérvadó. Ott pedig nem említik a limitet, még a termék adatlapján sem. :N

[ Szerkesztve ]

(#3310) King Unique válasza sanhose (#3308) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Korábban a screenshot alapján egyértelmű volt, hogy a smartctl nem kezeli. Viszont Ubuntu 16.04 és arra épülő újabb disztrók alatt valóban én sem próbáltam ki. Ez alapján a korábbi megállapítások is változhatnak.

Köszönöm az infót, majd letesztelem! :R

(#3311) masoo válasza King Unique (#3309) üzenetére


masoo
tag

Köszönöm szépen!

Akkor mivel ez eleve is a 3-ban volt, és ha jól tudom neked is lapul egy ilyen otthon, valamint dc-s
LC Power LC-25U3-Becrux
ezért ezt választom első ilyen termékemnek.
12v dc eleve van itthon 2-3 db szintén maradványok biztonsági kamerák tartozékának tartozékaként...
(up: látom 5v kell neki)
(up2: találtam 4-9-12 de végül lett egy 5v/2a is)

edigitálban láttam is, ezért onnan akkor berendelhető.

Köszönöm a segítségedet!

u.i.: igen a forrás nem tekinthető megbízhatónak, éppen azért fanyalodtam rá, mert a gyártó e téren szűkszavú volt, bár a gyártói oldalon több termék esetében viszont fel volt tüntetve erre vonatkozó infó azért.

[ Szerkesztve ]

(#3312) King Unique válasza masoo (#3311) üzenetére


King Unique
titán

OK és igen, nekem is van egy ilyen, amivel elégedett vagyok. Viszont arra figyelj, hogy 5 V-os külső tápot használj, mert valaki nemrég egy vsz 12 V-os táppal nyírt ki pont egy Becrux-ot [link]!

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#3313) eladogeppc


eladogeppc
veterán

Sziasztok !

Macintoshoz keresnék külső usb-s házat 3.0-ás verziót.
SSD menne bele, 128 vagy 256GB.

Melyiket javasoljátok ?

Köszönöm előre is !

Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD

(#3314) RVR400 válasza Kolondrum (#3203) üzenetére


RVR400
veterán

Nah, én is rendeltem egy ilyet. Megoldotta az Android box-os winchester nem leállós problémát. :) Ha nincs adatforgalom, akkor szépen 10 perc után már le is megy alvóba, így ha a boxot kikapcsolom, akkor 10 perc után már nem pörög benne a wincsi, csak a LED villog rajta, de azt megoldottam szigszalaggal. ;]

(#3315) King Unique válasza eladogeppc (#3313) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Neked is azt tudom mondani SSD + külső ház ügyében, mint a másik kérdezőnek [link]. Plusz esetedben az OS X eleve előnyös, mivel az alatt állítólag működésre bírható a TRIM külső meghajtóknál is.
Esetleg pár visszaigazoló screenshotot majd megköszönnénk ezzel kapcsolatban.

Amúgy nincs különösebben semmi extra követelmény Linux | Mac OS X | Windows felől sem, ami speciális külső házat igényelne. Mac gépek esetén maximum az ahhoz passzoló dizájn és csatlakozók (FireWire | Thunderbolt) említhetők meg egyfajta extraként. Bár mivel manapság ezen gépeken is elterjedt az USB 3.0, így nyilván elegendő az is és nem muszáj az előbbi interfészes megoldásokat választani. Dizájnt illetően általában megteszi egy szokványos alumínium külső rack, de persze akadnak nagyon szép és minőségi, kifejezetten Machez passzoló modellek is: i-tec MySafe Advance | InXtron SK-2500 U3. Viszont ezeket manapság nehezebb beszerezni és valamivel drágábbak is az átlagnál. Ha nem gond a fekete szín, akkor a LogiLink UA0115 lényegében szinte ugyanaz, mint az előbbiek.

[ Szerkesztve ]

(#3316) cd930


cd930
aktív tag

Sziasztok!

Tévéhez vettem külső HDD-t. A tévé megformázza magának és felveszi a kiszemelt műsort.
Van rá mód úgy megformázni, hogy egy külön könyvtárban számítógépről egyéb adatokat (filmek, képek) is rá tudjak másolni és a tévével le tudjam játszani?
Most a számítógép nem érzékeli és formázni szeretné, ha rádugom.

Nem fogok két HDD-t is rácuppantani a tévére a két külön célra. Inkább hálózatba kötöm a tévét és gépről betallózom amire szükségem van. Ha a Windowsnak és a tévének nincs közös metszet, akkor nyilván ezt teszem.

20+ éve a Prohardveren

(#3317) King Unique válasza cd930 (#3316) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A TV valószínűleg Ext fájlrendszerre formázta, így a PC + Windows alatt történő helyreállításhoz és újbóli használatbavételhez az alábbiakat tudnám javasolni [link]. Persze, ha van rajta valami fontos adat, akkor előtte adatmentés javasolt!

Ha a későbbiekben azt szeretnéd, hogy a TV ne formázza le az egész meghajtót, akkor azt max. egy külön partíció létrehozásával lehetne megoldani. Bizonyos készülékeknél kiválasztható, hogy melyik partícióra történjen a felvétel, melyiket formázza stb. De, ha vannak rajta egyéb fontos adatok is, akkor a felvételhez eleve egy másik külső HDD-t lenne célszerűbb / biztonságosabb használni.

[ Szerkesztve ]

(#3318) cd930 válasza King Unique (#3317) üzenetére


cd930
aktív tag

Szia!

Köszönöm az útmutatót, NTFS visszaállítás kész.
Gép felismeri, tévé formázni akarja.
Két partíció kellene rá aztán teszteljen, hogy a tévé mit érzékel?

20+ éve a Prohardveren

(#3319) King Unique válasza cd930 (#3318) üzenetére


King Unique
titán

Igen, viszont vannak olyan készülékek is, amelyek csak a legelső partíciót ismerik fel. Tehát azt célszerű előre tenni, amit a TV-s felvételre szánsz. Aztán utána majd kiderül, hogy mi a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#3320) eladogeppc válasza King Unique (#3315) üzenetére


eladogeppc
veterán

Köszi !

Olyasmit nézek, amit értelmes áron lehet kapni.
A logilink gondolom a kategória alja.
Én a Chieftec házát néztem ki, nem tudom az jó lesz-e, bírja-e majd az SSD sebességét.

Chieftec CEB-2511-U3

Véleményed ?

Köszi !

Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD

(#3321) cd930 válasza King Unique (#3319) üzenetére


cd930
aktív tag

Köszönöm, rendben működik a tévében mindkét partíció.
Az átnevezéssel kell még foglalkozni, mert most még nehezen azonosíthatók be.

20+ éve a Prohardveren

(#3322) King Unique válasza eladogeppc (#3320) üzenetére


King Unique
titán

Lehet a Chieftec márkásabb, viszont az a LogiLink külső rack pont egy elég fullos darab. Legutóbb elég jó értékelést írtak róla [link] és a felszereltségéhez képest az ára is elfogadható. Előbbi csak a sima "belecsúsztatós" megoldás, míg utóbbi külső háznál eleve csavaros rögzítés van belül, ami nyilván kedvezőbb a 7 mm-es SSD rögzítése szempontjából. Illetve az összefoglaló táblázata alapján látszik, hogy melyikben milyen chip van, melyik SATA szabványra épülnek, UASP képesek-e stb. Persze azt veszed, amelyik számodra szimpatikusabb. :)

(#3321) cd930: ezek szerint felismeri mind a két partíciót és felvételnél lehet választani, hogy melyikre rögzítsen. OK, frankó és örülök, hogy összejött.

[ Szerkesztve ]

(#3323) eladogeppc válasza King Unique (#3322) üzenetére


eladogeppc
veterán

Nagykerben sajnos nincs olyan :(

Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD

(#3324) King Unique válasza eladogeppc (#3323) üzenetére


King Unique
titán

Pár helyütt azért akad készleten, de másutt valóban csak rendelhető és kell neki x munkanap, míg megjön. De az a lényeg, hogy itthon is beszerezhető. Ha ez így nem ok, akkor fentebb elhangzottak más alternatívák is, valamint a kiválasztásnál milyen paraméterekre érdemes odafigyelni stb.

[ Szerkesztve ]

(#3325) batagy


batagy
őstag

2016.05.30
IOcrest IO-STC566 SATA22pin - USB3.0 adapter
--------------------------
http://www.ebay.com/itm/152086668220
Model: Iocrest SI-ADA20156 (IO-STC566 SATA II)
http://www.iocrest.com/en/product_details411_a.html
Csatlakozó: SATA 22 pin (SATA-II)
Csatlakozó: USB 3.0
Az adapter és a kábel USB3 Micro-B csatlakozóval vannak összekötve.

- HW: Jmicron JMS566
- Firmware verzió: 00.01.01.06
- VID: 152D, PID: 0567
- Tray ikon: USB to ATA/ATAPI Bridge
- Eszközkezelő: Jmicron Generic SCSI Disk Device (!)
- UASP: Igen!
- Leválasztás: Leáll
- Inaktivitás: 10 perc után leáll, aktivitásra felébred.
- HDD Sentinel: OK!

CrystalDiskMark nagyon alacsony értékeket mért, az az érzésem UASP esetén nem jól mér.
Illetve a vinyó félig tele van, lehet hogy ez összezavarja a CDM-et.

AS SSD Benchmark: 90 MB/s

Jmicron FW:

dmesg:

[May30 22:49] usb 4-1: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd
[ +0.012107] usb 4-1: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=0567
[ +0.000013] usb 4-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ +0.000002] usb 4-1: Product: USB to ATA/ATAPI Bridge
[ +0.000003] usb 4-1: Manufacturer: JMicron
[ +0.000002] usb 4-1: SerialNumber: D044E79488B57C
[ +0.010373] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ +0.001891] scsi8 : uas
[ +0.000757] scsi 8:0:0:0: Direct-Access JMicron Generic 0116 PQ: 0 ANSI: 6
[ +0.000808] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.000111] sd 8:0:0:0: [sdc] Spinning up disk...
[ +0.000672] usbcore: registered new interface driver uas
[ +1.000977] ....ready
[ +3.005588] sd 8:0:0:0: [sdc] 156301488 512-byte logical blocks: (80.0 GB/74.5 GiB)
[ +0.000004] sd 8:0:0:0: [sdc] 4096-byte physical blocks
[ +0.000532] sd 8:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ +0.000004] sd 8:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 53 00 10 08
[ +0.000291] sd 8:0:0:0: [sdc] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
[ +0.015339] sdc: sdc1
[ +0.001428] sd 8:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
sesame:~ #

sesame:~ # lsusb -t
/: Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M

sesame:~ # fdisk -l /dev/sdc

Disk /dev/sdc: 74.5 GiB, 80026361856 bytes, 156301488 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 33553920 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x0003ef2f

Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 156301311 156299264 74.5G 7 HPFS/NTFS/exFAT

sesame:~ #

sesame:~ # udisks --detach /dev/sdc
sesame:~ #

hdparm 9.48: Yes
smartctl 6.3: No
hddtemp 0.3-beta15: No
GSmartControl 0.8.7: No
udisks --detach /dev/sdc: leáll.

Konklúzió:
HDD Sentinel kb 10 másodperc után indul csak el, valami miatt várakoztatja, szerintem a standby (inaktivitási leállás) működés okozza ezt, és nem tartom hibának. Régebbi JMS551 chipes racknél is tapasztaltam hasonlót, amikor leállós firmware lett rájuk töltve.

Egyelőre kitűnően működik, megbízhatónak tűnik.
A kivitelezés annak ellenére minőséginek tűnik, hogy Ebay-ról van. Tulajdonképpen "márkás" is, IoCrest. A kütyü és a még a csomagolás is, teljesen megegyezik az Iocrest hivatalos oldalán fent lévő fotókkal.
A Micro-B USB3 csati szorosan, stabilan illeszkedik az adapterhez, nem látni instabilitást.
Az adapter és a kábel külön van szeparálva, ennek előnye a modularitás.
2.5" SATA eszközökhöz kitűnő választás.

[ Módosította: radi8tor ]

(#3326) Andie


Andie
őstag

Szia!

Letöltöttem a tool-t, amit javasoltál, itt a képernyője:

Jól gondolom, hogy nem érzékeli a racket? Pedig rá van dugva, látom is intézőben, Tcommanderben. (refresht nyomtam)

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3327) King Unique válasza batagy (#3325) üzenetére


King Unique
titán

"CrystalDiskMark nagyon alacsony értékeket mért, az az érzésem UASP eseté nem jól mér."

Bár én a CDM 3.04-es verzióját szoktam használni, de UASP csatlakozás esetén is megfelelő értékeket kaptam. Szerintem nálad inkább amiatt mért kevesebbet, mert már félig tele van másolva a merevlemez. Ezért érdemes más programokkal is letesztelni.

" Leválasztás: 10 perc után leáll, aktivitásra felébred."

Ez nem 10 másodperc akart lenni? Ha tényleg 10 perc után áll le, az talán inkább az alvó mód lehet.

A külső meghajtó Linux alatti leválasztására és teljes leállítására az udisks valóban jól használható [link]. Bár az újabb rendszerekben (pl. Ubuntu 15.10+) már nem működik [link]. Azoknál a továbbfejlesztett változata, az udisks2 használható a terminálból történő leválasztásra [link]. Továbbá a régihez és az újhoz is lehet egyéni gyorsbillentyűket létrehozni, így aztán még kényelmesebb lesz használni. :)

Továbbá látszik, hogy a teszteléshez ST2000LM003 merevlemezt használtál. A tied nem sípol, illetve milyen firmware van rajta [link]? Az enyémen ez és itt a gyártási dátuma.

Köszönjük a tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

(#3328) batagy válasza Andie (#3326) üzenetére


batagy
őstag

Igen, ez nem érzékelte a racket!

Lehet hogy nem Jmicron verzérlős?
HDD Sentinelben az Infó fülön a VID PID sor?

Csak hogy dokumentáljuk, akkor most Sharkoon QuickStore Portable USB 3.0-ról beszélünk ugye?

Megpróbálod az ASmedia MPtoolt is?
link
Asmedia ASM1051 MP Tool v2.0.4

(#3329) Andie válasza batagy (#3328) üzenetére


Andie
őstag

Igen, erről a tipusról van szó!

HDD Sentinel infó füle:

Lemez Tulajdonságok
Lemez sorszám,2
Interfész,SAT Standard USB/ATA
Gyártó információ,"VID: 357D, PID: 7788"
Lemez vezérlő,"Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller - 1.0 (Microsoft) (USB 3.0) [VEN: 8086, DEV: A12F] Verzió: 10.0.10586.212, 3-28-2016"
Lemez pozíció,"Bus Number 0, Target Id 0, LUN 0"
Lemez modelszám,WDC WD10JPVX-22JC3T0
Lemez revízió,01.01A01
Lemez sorozatszám,WD-WXH1A954U03R
Teljes méret,953867 MB
Energiatakarékossági üzemmód,Aktív

Logikai meghajtó(k)
Logikai meghajtó,E: [Cuccok]

ATA Információk
Cilinderek,1938021
Fejek,16
Szektorok,63
ATA Revízió,ATA8-ACS
Transzport verzió,SATA Rev 2.6
LBA szektorok,244190646
Szektoronkénti bájtok,4096 [Advanced Format]
Puffer mérete,8192 KB
Multi-szektorok,16
Hibajavító bájtok,0
Formázatlan kapacitás,953870 MB
Maximális PIO átviteli mód,4
Aktív PIO átviteli mód,4
Maximális többszavas DMA mód,2
Leggyorsabb lehetséges átviteli sebesség,S-ATA 3.Gen átviteli sebesség (6 Gps)
Jelenlegi átviteli sebesség,S-ATA II átviteli sebesség (3 Gps)
Minimális többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Ajánlott többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY nélkül,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY-vel,120 ns
ATA kontroll bájt,Érvényes
ATA ellenőrző összeg,Érvényes

Akusztikai jellemzők
Akusztika Menedzsment,Nincs támogatva
Akusztika Menedzsment,Letiltva
Jelenlegi akusztikai szint,Alapértelmezett (00h)
Ajánlott akusztikai szint,Alapértelmezett (00h)

ATA Jellemzők
Előreolvasási buffer,"Támogatva, Engedélyezve"
DMA adatátvitel,Támogatva
Ultra DMA adatátvitel,Támogatva
S.M.A.R.T.,Támogatva
Energiagazdálkodás,Támogatva
Írási gyorsítótár,Támogatva
Védett lemezterület,Támogatva
Fejlett energiagazdálkodás,"Támogatva, Engedélyezve"
Fejlett energiagazdálkodás szint,Kiegyensúlyozott fogyasztási szint készenléti móddal (96)
Bővített energiagazdálkodás,Nincs támogatva
Indítás készenléti módban,Támogatva
48-bit LBA címzés,Támogatva
Többszintű konfiguráció,Támogatva
IORDY támogatás,Támogatva
Műveletek sorbarendezése,Nincs támogatva
NOP parancs,Támogatva
Trusted Computing,Nincs támogatva
64-bites egyedi azonosító,0150E64E1F064853
Adatfolyam kezelés,Nincs támogatva
Média kártya kezelés,Nincs támogatva
Általános célú napló,Támogatva
Hibanapló,Támogatva
CFA parancsok,Nincs támogatva
CFast eszköz,Nincs támogatva
Hosszú fizikai szektorok (8),Támogatva
Hosszú logikai szektorok,Nincs támogatva
Írás-olvasás-ellenőrzés,Nincs támogatva
Nem-felejtő gyorsítótár,Nincs támogatva
Nem-felejtő gyorsítótár energiagazdálkodás,Nincs támogatva
Nem-felejtő gyorsítótár méret,Nincs támogatva
Zuhanás érzékelés,Nincs támogatva
Zuhanás szenzor érzékenység,Nincs támogatva
Média forgási sebesség,5400 fordulat/perc

SSD Jellemzők
Adatcsomag menedzsment,Nincs támogatva
TRIM parancs,Nincs támogatva
Meghatározott olvasás TRIM után,Nincs támogatva

S.M.A.R.T. Teszt
Off-line adatgyűjtés állapota,Nem volt indítva
Önteszt állapota,Sikeresen végrehajtva
Off-line adatgyűjtés teljes ideje,18720 másodperc
Off-line teszt végrehajtása,Támogatva
Off-line teszt felfüggesztése/folytatása,Nincs támogatva
Off-line felületellenőrzés,Támogatva
Rövid ön-teszt,Támogatva
Részletes ön-teszt,Támogatva
Szállítás ön-teszt,Támogatva
Szelektív ön-teszt,Támogatva
Rögzítés energiatak. módba lépés előtt/után,Támogatva
Attribútum rögzítés engedélyezése/tiltása,Támogatva
Hibák naplózása,Támogatva
Rövid ön-teszt becsült időtartam,2 perc
Részletes ön-teszt becsült időtartam,209 perc
Szállítás ön-teszt becsült időtartam,5 perc
Utolsó rövid ön-teszt eredmény,Nem volt indítva
Utolsó rövid ön-teszt dátum,Nem volt indítva
Utolsó részletes ön-teszt eredmény,Nem volt indítva
Utolsó részletes ön-teszt dátum,Nem volt indítva
Utolsó szállítás ön-teszt eredmény,Nem volt indítva
Utolsó szállítás ön-teszt dátum,Nem volt indítva

Biztonsági mód
Biztonsági mód,Támogatva
Biztonsági törlés,Támogatva
Biztonsági törlés időtartam,198 perc
Fejlett biztonsági törlés,Támogatva
Fejlett biztonsági törlés időtartam,198 perc
Biztonsági mód engedélyezve,Nem
"Biztonsági mód, merevlemez lezárva",Nem
Biztonsági mód befagyasztva,Nem
Jelszó számláló lejárt,Nem
Biztonsági szint,Magas

Serial ATA Jellemzők
S-ATA funkciók,Igen
S-ATA I átviteli sebesség (1.5 Gps),Támogatva
S-ATA II átviteli sebesség (3 Gps),Támogatva
S-ATA 3.Gen átviteli sebesség (6 Gps),Támogatva
Vezérlőtől energiagazdálkodási utasítások vétele,Támogatva
PHY esemény számláló,Támogatva
Nullától eltérő tároló offszet,Nincs támogatva
Optimalizált DMA átvitel indítás,"Támogatva, Letiltva"
Energiagazdálkodási utasítások küldése a vezérlőnek,"Támogatva, Letiltva"
Adatok sorban történő továbbítása,Nincs támogatva
Aszinkron értesítés,Nincs támogatva
Beállítások megőrzése,"Támogatva, Letiltva"
Native Command Queuing (NCQ),Támogatva
Sor hossz,32

Lemez Információ
Lemez család,Scorpio Blue
Formátum,"2.5"" "
Kapacitás,1 TB (1 x 1 000 000 000 000 bájt)
Lemezek száma,?
Fejek száma,?
Forgási sebesség,5400 fordulat/perc
Körbefordulás ideje,"11,11 ms"
Átlagos forgási késleltetés,"5,56 ms"
Csatoló felület,Serial-ATA/600
Buffer-Vezérlő közötti maximális átvitel,600 MB/másodperc
Puffer mérete,8192 KB
Felpörgési idő,3 másodperc
Átlagos fejpozícionálási idő,? ms
Átlagos sávváltási idő,? ms
Maximális fejpozícionálási idő,? ms
Szélesség,"69,9 mm (2,8 inch)"
Mélység,"100,2 mm (3,9 inch)"
Magasság,"9,5 mm (0,4 inch)"
Tömeg,"120 gramm (0,3 font)"
Akusztika (Pihenő üzemmód),"2,4 Bel"
Akusztika (Minimális teljesítmény és hangerő),"2,5 Bel"
Akusztika (Maximális teljesítmény és hangerő),"2,5 Bel"
Felpörgési áramfelvétel,1 000 mA
Teljesítmény (pozícionálás),"1,4 W"
Teljesítmény (pihenő üzemmód),"0,6 W"
Teljesítmény (készenlét),"0,2 W"
Gyártó,Western Digital Corporation
Gyártó weboldala,http://www.westerndigital.com/en/products

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3330) King Unique válasza batagy (#3328) üzenetére


King Unique
titán

A Sharkoon oldalán pedig egyértelműen JMS566 chip van megadva [link] és a firmware tool is JMicron [link].
A "VID: 357D, PID: 7788" is JMicron vezérlőre utal, az MP Tool default azonosítója is ez. A HDS adatbázisában ugyan nem találom, de abban amúgy sem szerepel mindegyik.

(#3326) Andie: töltsd le a Sharkoon oldaláról a firmware-t és nyisd meg a firmware toolt, hogy egyáltalán felismeri-e a külső házat [link]! A frissítésbe egyelőre ne kezdjél bele!

[ Szerkesztve ]

(#3331) Andie válasza King Unique (#3330) üzenetére


Andie
őstag

Na várjatok, cseréptörés van.
Átdugtam a cuccot a laptop jobb oldalán lévő USB-be. Ezzel gyönyörűen felmásolt egy 2 gigás filet, meg azt az 1 gigásat is, amivel eddig teszteltem. Igaz, hogy 110 körül indul, és szépen fokozaton lelassul 40 körülire, de másolja...
Akkor azzal az USB porttal van valami, amivel eddig próbáltam (mindig ugyanoda dugtam be).
Szórakozzak azért a firmware-el?

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3332) King Unique válasza Andie (#3331) üzenetére


King Unique
titán

Már a legelején javasoltam a másik topikban, hogy nézz meg bizonyos dolgokat! Az alap, hogy több USB-portban is kipróbáljuk és így a felesleges köröket is megspórolhattuk volna... A mostani fejlemény alapján nyilván nem kötelező frissíteni, ha ugyanazon gép másik portjában megfelelően működik. Bár az érdekes, hogy az először használt portban a másik külső HDD esetén viszont ok a sebesség. Mert gondolom ez a helyzet?

[ Szerkesztve ]

(#3333) batagy válasza King Unique (#3327) üzenetére


batagy
őstag

Óh, a leválasztást és az inaktivitást valóban összecseréltem! :(((

Ez a helyes:
- Leválasztás: Leáll
- Inaktivitás: 10 perc után leáll, aktivitásra felébred.

CrystalDiskMark. Ok, kösz az infót.
Leszedtem a 3.0.4-es verziót és azzal újrateszteltem. Ez már magasabbat mutat, és realisztikusabb. A 80 MB valszeg a félig teleírtság miatt tapasztalható.

Valóban Seagate/Samsung ST2000LM003 lemezt használom, mégpedig a Te hatásodra. :) Köszönöm az ajánlást.
DOM: 09/2015
Lemez revízió: 2BE10001
Sorozatszám: S377J9FG905150

Ez akkor tomp leírása alapján a sípolós típus. Én nem hallok sípolást, de van egy erős motorhang. 3 lemezes vinyónál szerintem ez normális. Tápból való kihúzáskor (amennyiben olyan vezérlőre van kötve, ami nem állítja le), pedig van a szokásos Pijúúú hang, de ez is normális.
Tehát én nem tapasztalok sípolást, pedig érzékeny vagyok az ilyenekre.

[ Szerkesztve ]

(#3334) Andie válasza King Unique (#3332) üzenetére


Andie
őstag

Elnézést kérek, ezt valóban nem teszteltem. Csak másik laptopot.
Valóban, az 1 terrás gyári külső Samsung (usb3) ugyanebben az USB portban szépen muzsikál, úgy 70-80 között ír. Ez a Sharkoon + WD vajon miért esik le 40-re? Ennyit bír? Vagy ez már rack áteresztési probléma?

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3335) batagy válasza King Unique (#3330) üzenetére


batagy
őstag

Ok, valóban a VID: 357D, PID: 7788" Jmicron vezérlő.
Vajon miért nem látja neki a MPTool?

Lehet, hogy az USB driverei nem jók.

@Andie
USB3 chipset natív Intel?
Intel chipset INF telepítve?

Intel Rapid Storage és egyéb szemetek ugye nincsenek fönt?

[ Szerkesztve ]

(#3336) Andie válasza batagy (#3335) üzenetére


Andie
őstag

A JmassProd1.16.14.1 most látja egyébként, usb 2.0-nak (az lehet, hogy ez a jobboldali valóban usb 2.0)
Inter Rapid tárolási technológia ikon van az óra mellett. Nem én raktam fel, igy jött a laptop.
USB drivereket nem frissitettem, sőt még semmit. Tegyek fel egy Driverbooster 3.0-at?

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3337) King Unique válasza batagy (#3333) üzenetére


King Unique
titán

Így már ok, mert ugye a leválasztás után kb. azonnal, vagy pár / néhány másodperc után a lemeznek is le kell állnia. A CDM tesztnél a 2 programverzió valóban kicsit eltérően mér, bár 5.1.2 alatt is jók a sima szekvenciális értékek.

Igen, akkor neked is olyan van, mint a fórumtársnak, bár az övé 2015 októberi gyártású. Sípolást én sem tapasztaltam, de ezentúl akkor majd jobban fülelünk. :D Illetve az sem biztos, hogy egyáltalán köze van a gyártási dátumhoz és a firmware-hez. Lehet csak szimplán egy (ilyen téren) gyári hibás modellt fogott ki.

Amúgy a Win10 alapértelmezetten lehúzza és telepíti a drivereket, az Intel Rapid Storage aszem nálam is fent van, de én nem tapasztaltam emiatt semmi hibát.

(#3334) Andie: a másik külső HDD miféle, Samsung M3 Portable? Azért lehet lassabb, mert pl. jobban tele van másolva. Illetve írtam másik topikban, hogy az is fontos, mit mutat a HDD állapotára a HDS.
Ha az MP Tool az USB 2.0-át írja ki, akkor nyilván olyan portra van csatlakoztatva. Vagyis ezek szerint ott ok, de USB 3.0-án már nem. Amúgy a 40 MB/s kb. az USB 2.0 maximuma, így ha előbbi portra van csatlakoztatva, akkor érthető, ha ott megáll a sebesség. Az elején meg a puffer megdobja, azért gyorsabb.

[ Szerkesztve ]

(#3338) batagy válasza Andie (#3336) üzenetére


batagy
őstag

"A JmassProd1.16.14.1 most látja egyébként, usb 2.0-nak "
Tényleg? És a screenshot mit mutat verziószámnak?

"Inter Rapid tárolási technológia ikon van az óra mellett. Nem én raktam fel, igy jött a laptop."
Értem, de az a tapasztalatom, hogy az Intel Rapid Storage inkább árt mint használ.

"Tegyek fel egy Driverbooster 3.0-at?"
Isten ments! Pont az ilyenektől óvakodni kell.
Csak az Intel Chipset driver kell, a többire elég a natív Microsoft driver általában.

(#3339) Andie válasza batagy (#3338) üzenetére


Andie
őstag

Ezt:

Az eszközkezelőben pedig az USB-vezérlőknél ezt írja:

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3341) Andie válasza batagy (#3338) üzenetére


Andie
őstag

Hol találhatnék ilyen Intel Chipset drivert win10-hez?

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3342) batagy válasza Andie (#3341) üzenetére


batagy
őstag

(#3343) King Unique válasza batagy (#3342) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk nála eleve laptopról van szó, aminél a gyártó oldalán is fent vannak a driverek. Így elsődlegesen onnan érdemes letölteni és azokat felrakni. Viszont egyrészt vsz előtelepített gépről lehet szó, másrészt a Windows 10 alapértelmezésben automatikusan letölt és telepít minden drivert. Nálam is automatikusan felrakja egy szintén Intel alapú laptopra az Intel Management Engine Interface drivert.
Továbbá a másik topikban említett Win8.1-es példánál alapból fent volt az Intel Rapid Storage driver, de ott nem az okozta a problémát. Csak maga a firmware update oldotta meg az adatátviteli gondokat.

[ Szerkesztve ]

(#3344) batagy válasza King Unique (#3343) üzenetére


batagy
őstag

Igen, egyébként az Intel Rapid Storage driver valszeg nincs hatással az USB-re, csak a SATA/AHCI működésre. De sose lehet tudni. Nálam előfordult hogy a Rapid Storage miatt az optikai meghajtók nem voltak láthatóak.

Intel MEI: ez egy fölösleges cucc, távoli eléréshez van (azaz egyfajta spyware).

Laptopra is ugyanúgy érvényes az Intel Chipset. Laptop gyártó oldaláról is ugyanaz tölthető le, csak ott általában egy régebbi verziót adnak.

[ Szerkesztve ]

(#3345) tomp


tomp
félisten

Megérkezett a rack+vinyó páros.
Sajnos nem BH15-öt rendeltem mert elnéztem. Sima BH lett.
1153E a lapka. A vinyón már semmi Samsung utalás. A sípolóson még Spinpoint olvasható ami ugye a régi samsung modell család. Ezen már Seagate. Februári gyártás. Este megírom a részleteket.

(#3346) masoo


masoo
tag

Sziasztok

No megérkezett az LcPower becrux

A kezdeti tapasztalatok:

A ház igényes, a csavarhúzó aranyos viszont a dolgát is jól végzi, az y usb3 jófélének látszik. egy 6 éves wd scorpio-t kötöttem rá első körben. Ezen ntfs rendszeren volt egy win vista és pár olyan file ami valamiért rajta maradt, de nem volt fontos, mindegy másolási tesztnek jóvolt, levettem őket. A nagy fájlokat 80 felé másolta, a nagyon sok pár kb fájlokat viszont olyan lassan, hogy 12 körül volt a normál sebessége és volt olyan, hogy lement 700kb/s értékre is. Aztán 0-ra és itt állt jó 8-10 mp-t mire kijött a "gödörből" és ment is tovább felfelé 12 körüli értékre. Ez persze kb most mindegy is, inkább a wd lehet a dolog mötött és nem a lcpower.

Viszont felmerült bennem a kérdés, lehet, hogy anno a laptop bekapcsolom, vagy el sem indul rendesen, vagy elindul betölt de hirtelen kikapcsolt hibáját nem az alaplap hanem esetleg a winchester produkálta?

A kérdés pedig nemrégen annyira erős lett bennem, hogy ide is leírtam, mert a formázás 240gb ntfs kb 40 perce fut és talán 10% -on járhat még.

A házban amúgy csend honol, a hangok kellemesek, a melegedése minimális a kék led viszont annyira "combos", hogy este a szomszédnak az ablak alatt megjáratni még érdemes is lenne, bár már megszokta a razziákat.

(#3347) tomp


tomp
félisten

No akkor!
PID: 55AA
Fw verzió: 141126a1c080 azaz ugyan az mint a másik racknél.
Lassú formázás folyamatban. 139MB/s

(#3348) King Unique válasza masoo (#3346) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az adatátviteli sebesség függ a fájlmérettől | forrásmeghajtó & célmeghajtó sebességétől | meghajtókon lévő szabad helytől | fájlrendszer töredezettségétől stb. Amúgy sok apró fájlnál nyilván eléggé belassul, a nagyobbaknál pedig hozza kb. a szekvenciális értékeket. Ha másoláskor a közepes és nagyobb méretű fájloknál is állandóan "lebökne" (0 KB/s), az már gyanúsabb volna. Nálam egy ASM1053 chipes Becrux esetén a régi firmware (121026916200) okozott ilyet kizárólag Windows 8.1 alatt. Nem tudom a tied milyen, de a chipet meg tudod nézni, ahogyan a firmware-t is.
Illetve érdemes ránézni a külső házban lévő merevlemez állapotára a HDS programmal. Ha szektorhibás a HDD, akkor az nyilván megmagyarázza mért voltak a laptopban is gondok vele. Amúgy, ha teljes formázást nyomtál rá, az eleve sokáig (akár órákig) eltart.

A LED nemcsak ennél, hanem más külső házaknál is sokszor kicsit erős. ;] Nálam eddig a Kolink rack a legszolidabb ilyen téren.

(#3345) tomp: ok, köszönjük az infókat. Amúgy nekem még Samsung feliratos van és a fenti tesztben lévő is olyan. Igaz, mindkettő 2015-ös gyártású.

[ Szerkesztve ]

(#3349) masoo válasza masoo (#3346) üzenetére


masoo
tag

No annyi fejlemény van, hogy a win beépített formázóját dobtam, és easeus particion master progival formáztam ntfs-re, valamit a win formázója is csinálhatott, mert kb 2 perc alatt megvolt menet. Másoltam rá, 35 -el és levettem róla amit rátettem 55-58-al. Eddig ennyi.

(#3350) tomp válasza King Unique (#3348) üzenetére


tomp
félisten

Igen a decemberi nekem is ilyen. Samsung Spinpoint. Ezek szerint 2016-tól már Seagate címkenévvel kerülnek forgalomba.
Az új racknél a SATA csatlakozás szorosabb mint az elsőnél. Érdekes.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.