Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4151) King Unique válasza DiVaD (#4149) üzenetére


King Unique
titán

Már a legelső válaszban említve volt a tápellátás, amire azt mondtad, hogy szerinted OK és felpörög rendesen a külső meghajtó. Ha elégtelen a tápellátás, akkor rendszerint nem pörög fel rendesen a drive, illetve kattogó, csipogó hangot ad stb. Az egyes USB-szabványok pedig eleve visszafelé kompatibilisek, vagyis nyilván használható egy USB 3.0-s eszköz USB 2.0 portban is. Tehát csak ezért felesleges USB 2.0-s külső házat venni. Ha esetedben az adott hardveren 1 db USB 2.0 port mégsem tudja rendesen meghajtani a 2,5"-os külső merevlemezt, akkor inkább egy Y-kábelt kellene beszerezni a 2 db portról történő tápellátáshoz, mint az a korábbi válaszban már említve volt. Valamint a PC-n a hátlapi USB 2.0 portokat kellene használni, mert azok rendszerint tápellátás terén is stabilabbak, amiről szintén volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#4152) batagy válasza DiVaD (#4149) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Ha a tápellátás hiánya okozza a gondot, akkor USB2.0-as rackkel nem érsz el semmit.
Ugyanis a táp elsősorban a vinyó miatt szükséges, a rack minimális áramot eszik csak.
Az USB2-es se fog kevesebbet enni, mint egy USB3-as rack.

Azaz, inkább vinyót cserélj, ne racket.

(#4153) azbest válasza King Unique (#4151) üzenetére


azbest
félisten

Nameg, az usb3 port elvileg 900mA-t tud leadni, míg az usb2 még 500mA volt. Legalábbis a specifikáció szerint. Ezért is lehet, hogy ment neki a 3asba dugva.

(#4154) King Unique válasza azbest (#4153) üzenetére


King Unique
titán

Az USB 3.0 port jobb tápellátási képessége ismert infó és nyilvánvaló dolog, ami a másik topikból linkelt hozzászólásban is részletesen ki volt fejtve. Ahogyan az is, hogy jó esetben pl. egy PC-n akár 1 db hátlapi (alaplapi) USB 2.0 port is elég lehet egy 2,5"-os külső HDD (5400 RPM) tápellátásához. Ellenben egy előlapi port már nem feltétlen, vagy inkább rendszerint nem. De itt maga az USB 2.0 mindig is bizonytalan volt ilyen téren és eleve vagy / vagy kategória. Illetve nem hiába szokták hivatalosan is az Y-kábeles megoldást, vagy eleve inkább az USB 3.0/3.1 portok használatát javasolni. Bár léteznek USB 2.0 alapon megnövelt áramerősségű portok is, amelyek már rendben vannak ilyen téren. Például egyes tv-ken szoktak lenni pont a mobil külső merevlemezek stabil tápellátásához ilyen / ilyen 1-1,2 A-es portok.

(#4152) batagy:
Egyszerűbb inkább a már említett speciális kábelt beszerezni, nem? Ugyan lehetnek az egyes 2,5"-os merevlemezek energiaigénye között különbségek, de 5400-as alapon azért rendszerint nem olyan számottevőek. Inkább a 7200 RPM-es típusokhoz viszonyítva szokott nagyobb eltérés lenni. Na meg 1 db hagyományos (0,5 A) USB 2.0 port eleve bizonytalan ilyen téren, mint az az előbb említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#4155) TeeJay válasza King Unique (#4154) üzenetére


TeeJay
félisten

ma már szerintem nem kell attól félni hogy egy 2.0 USB port csak 500mA-t ad le
nekem van USB mérőm és a 2011-ben vásárolt Acer laptopom (2010-es széria) csak USB2.0 portokkal van szerelve de 1A-es ellenállással mérve simán átadja azt is miközben a feszültség nem csökken 5V alá
minden külső HDD elindult rajta eddig

a TV meg LG smart TV 2015-ben vettük van rajta 3 darab USB port, semmi extra Amper felirat nincs rajta mégis lóg rajta 2 külső HDD meg egy 50centis LED szalag és gond nélkül elindulnak bekapcsoláskor
1A terheléssel mérve az is simán vitte 5V felett

USB3.0 kábelből Y végűt nem is láttam még
ráadásul az sem segít laptopoknál mert a legtöbb esetben bal oldalon van 1 USB 3.0 alaplapra forrasztva
jobb oldalon meg van 2 USB2.0 kábellel kötve az alaplaphoz
szóval ahol nem indul el 2,5" rack-ben HDD ott valami gebasz van

a mai SATA-USB3.0 vezérlők már semmit sem fogyasztanak
a HDD-k is elindulnak 0,5A-en mert lágyabban pörgetik fel a motort
max régi HDD meg régi USB2.0 port lehet gyenge neki

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#4156) batagy válasza King Unique (#4154) üzenetére


batagy
őstag

De ;)

(#4158) King Unique válasza TeeJay (#4155) üzenetére


King Unique
titán

Azért azt így nem igazán lehet általánosítva kijelenteni, hogy manapság minden hardveren biztos tápellátást fog nyújtani 1 db normál USB 2.0 port egy 2,5"-os külső HDD számára. Rendszerint akad példa PC, laptop és tv esetében is az ellenkezőjére. Valamint utóbbiakon is nem véletlenül szoktak lenni a nemrég említett speciális portok. Továbbá a motor felpörgetése egy dolog, de attól még van ezeknek a drive-oknak üzem közben is egy bizonyos energiaigénye, amit nem árt, ha az USB-port képes egyenletesen biztosítani. Egyébként olyan tényleg van, hogy egy mobil külső HDD lassabban pörög fel, illetve valószínűleg megpróbálják ilyen téren az USB 2.0-s használathoz optimalizálni (példa). Viszont azért ez sem minden típusnál jellemző, ezért megint nem feltétlen lehet általánosítani.

Létezik amúgy USB 3.0-s Y-kábel is. Sőt, a népszerű Becrux külső házhoz szintén ilyet mellékelnek gyárilag, csak annak az eszköz felőli vége nem Micro-B, hanem Mini-B típusú. Viszont nyilván csak USB 2.0 portoknál lehet szükség a gazda felőli oldalon a kábel másik végének (kiegészítő tápvonal) is a csatlakoztatására, ellenben USB 3.0-nál elég szimplán a normál (adat + táp) végét. USB 3.1 Gen 2, illetve majd USB 3.2 portoknál meg aztán pláne. Szóval inkább az USB 3.X portoknál jelenthető ki biztosabban, hogy nem kell egy 2,5"-os külső merevlemez tápellátása miatt aggódni. Sőt, a Seagate már készített is Innov8 néven olyan 3,5"-os modellt, amely működéséhez nem szükséges külső tápegység, mivel USB 3.1 Gen 2 alapon 1 db Type-C port meghajtja rendesen.

[ Szerkesztve ]

(#4159) kaze92


kaze92
újonc

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni. Tv-hez szeretnék külső hdd-t de olyat aminek saját tápellátása van és nem a tv-ről veszi fel az áramot!

Előre is köszönöm :)

(#4160) King Unique válasza kaze92 (#4159) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Először is, ha rendszerint a 3,5"-os modelleknél jellemző külső tápos megoldás kell, akkor az ilyen külső házakkal a Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik. De a külső tápellátás akár a 2,5"-os típusoknál is megoldható, amiről egy korábbi hozzászólásban volt szó. Ha pedig gyári kiszerelésű külső merevlemez kell, akkor az ügyben a Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topikban érdemes érdeklődni.

Egyébként, ha visszaolvasol pár hozzászólást, akkor pont nemrég volt téma itt a topikban az USB-n történő tápellátás. Továbbá egy másik topikban a tv-s használatról is volt szó tápellátás és egyéb dolgok tekintetében egyaránt. Valamint az alábbi válaszokban a különféle HD-filmek lejátszásával kapcsolatos dolgokról.

[ Szerkesztve ]

(#4161) kaze92 válasza King Unique (#4160) üzenetére


kaze92
újonc

Köszönöm válaszod :)

(#4163) atees


atees
őstag

Sziasztok!
Itteni tanácsra vettem egy külső házat (nagyon jó cucc) Ezt az ebayről
De most az a gondom, hogy routerre van kötve és ha lekapcsolja magát utána nem tudom feléleszteni a routerrel. Vhogy bele lehetne nyúlni ebbe a kikapcsolásba ?

Aláírás (nem kötelező megadni) :)

(#4164) King Unique válasza atees (#4163) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha készenléti állapotba (alvó módba) kapcsol a külső ház, akkor normál esetben abból simán fel kellene ébrednie amint az OS, vagy egy program hozzáférést intéz a külső meghajtóhoz. Legalábbis ez az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben működni szokott. Ellenben egyéb környezetben már nem feltétlen tökéletes minden esetben a kompatibilitás és a működés, amiről korábban pl. ebben és ebben a hozzászólásban is volt szó. Tehát esetedben az említett jelenség mondhatni nem a külső ház hibája, hanem inkább a router hiányossága. Ha PC-s környezetben megfelelően működik, akkor meg pláne.

Jó példa erre a másik külső házas topikból egy fórumtárs esete, akinél többek között ilyen probléma is előfordult. Tehát azt már a router topikjában kellene megérdeklődni, hogy mit lehetne kezdeni ezzel. Illetve, ha esetleg külső firmware (pl. OpenWrt, Tomato stb.) van rajta, akkor annak a topikjában.

Ebben a topikban ezzel kapcsolatban max. esetleg a külső házon lévő firmware piszkálása lehetne opció, illetve egy olyat rátenni, aminél nincsen alvó mód. De ahhoz tudni kellene az USB-chip pontos típusát, a VID és PID azonosítókat stb.

[ Szerkesztve ]

(#4165) batagy válasza atees (#4163) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Én szoktam ajánlani ezt a racket.
Mivel valszeg Innostor IS621 vezérlő van benne, ezért abban sajnos nem tudjuk a leállítást módosítani, ehhez a típushoz nem elérhető a firmware hekkelés.

Ahogy King említé , a router topikjában érdeklődj, inkább a router hibája ez.

(#4166) atees válasza batagy (#4165) üzenetére


atees
őstag

Egy megoldás van, mivel a routeren gyári fw van, hogy egy torrenttel folyamatosan ébren tartom :) Nem a legszebb, de legalább hasznos megoldás.
Köszi az infókat!

Aláírás (nem kötelező megadni) :)

(#4167) King Unique válasza batagy (#4165) üzenetére


King Unique
titán

Ha IS621 chip van benne, mint egy korábbi tesztnél, akkor ahhoz valóban nem nagyon találni külső firmware-t az összefoglalóban említett oldalakon (sem). Többek között ezért is preferálom inkább az ASMedia chipes és PID: 55AA azonosítós külső házakat, mert azokhoz van firmware és szükség esetén akár az alvó mód kikapcsolása is megoldható.

Vagy másik opció pl. hosszas letöltéssel / lejátszással a lemezművelet folyamatos fenntartása és akkor megint nem fog készenléti módba váltani a külső ház. Na meg az ilyen "egyéb" készülékeknél, ha már bizonyos dolgok nem működnek normálisan, akkor jobb híján marad az alternatív megoldás...

[ Szerkesztve ]

(#4168) superg válasza atees (#4166) üzenetére


superg
senior tag

A megoldás egy másik ház vagy másik fw a routerre ha van.Mást nem lehet tenni ,előfordulhat bármelyik router-HDD kombóval hogy "nem jönnek ki" egymással

(#4169) Klara_ válasza Klara_ (#4046) üzenetére


Klara_
őstag

Sharkoon Rapid-Case 2.5'' USB 3.1 Type C tapasztalatok par honap utan: A hozza adott szivacsbol ugy kozdabarbot kellett vagni a HDD moge, az eredti vastag eltavolitasa utan. HGST 7K1000-et amit hasznaltam benne, le kellett valtanom egy WD10JPLX-re. E6440-en csak a huto feloli USB port (kulon nyak) hajotta meg ha a 7K1000 volt benne, az oldalsok amik raadasul az alaplapra forraszottak nem mindig, pomntosabban csak veletleszeruen. Hol ment, hol nem. Ennek kovetkezteben lett egy teljes adatvesztesem is - lenullazta a HDD-t, particios tabalazattol kezdve, minden eltunt.. Igy jott a kepbe a Black-re csere, evvel minden port meg tudja hajtani a Dell-en. Viszont ha a fenti HGST HDD-t a DeLock 42486-ban, vagy az Iocrest SI-ADA20155-el hajtom akkor minden porton mukodik ugyanazen a gepen. DeLock 83870 kabellel van a laptopra csatlakoztatva, gondolm nem ez a hiba oka. Masik E6440-en is ugyanezt produkalja igy gondolom nem a gep az oka, maximum a konstrukcio. Aki ilyenben gondlkodik a Blacket ajanlanam bele. Sebessegre kicsit lassabb mint a HGST es zajosabb is, cserebe elindul ott is ahol a 7K1000 nem.

(#4170) ginola


ginola
addikt

Sziasztok

Médialejátszóhoz melyik típust ajánlanátok, ami megbízható, és jó ár/érték arányú?

(#4171) King Unique válasza ginola (#4170) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Vannak jó ár-érték arányú 2,5"-os külső házak, mint pl. a Captiva. Valamint, ha egy nagyon olcsó kell, akkor olyanokat főleg pl. az eBay és egyéb nemzetközi webáruházak kínálatában lehet találni (példa). Az előbbi 2 teszt egyébként az összefoglalóban is megtalálható, valamint ott vannak egyéb beszámolók és tesztek, továbbá egy táblázat is stb.

Viszont, ha egy médialejátszóhoz csatlakoztatva lesz használva a külső ház, akkor arra kb. ugyanaz vonatkozik, mint amiről a közelmúltban pl. a tv-s használatot illetően volt szó egy másik topikban.

[ Szerkesztve ]

(#4172) RBJ


RBJ
addikt

Adott egy lg hxd2 250gb usb hdd. Évek óta használom. Tegnapra megdöglött. Csinálgatta mostanában, hogy le fel dobálta magát de azt is inkább a média box on. Érdekes pc n nem volt ilyen probléma.
Y kábel hibára gondoltam de a végleges megállás nem ezt támasztja alá.
GOnd, hogy fontos dolgokat is erre mentettem, gondolva arra, hogy jó helyen lesznek.
Sajna nem igazolódott be. Belül wd2500bevt van.
Ha rádugom villágít, de nem hallatszik a felpörgés sőt az azzal járó led villogás sincs.
Van valami esély a mentésre vagy kuka?
Esetleg az y kábel csak fő ér használata tette kukába?

Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#4173) King Unique válasza RBJ (#4172) üzenetére


King Unique
titán

Pont az előző hozzászólásban volt linkelve, hogy mi vonatkozik az elsődlegesen támogatottól eltérő hardver- és szoftverkörnyezetben történő használatra. Esetedben a médialejátszón a tápellátás sem lehetett stabil, valamint USB-s csatlakozásnál az érintkezési problémák megint gondot okozhatnak. Ha a csatlakoztatáskor már fel sem pörög a benne lévő merevlemez, akkor valószínűleg letapadt az olvasófej. Példa: kérdés | válasz. Annak piszkálása viszont nem javasolt házilag!!! Ha fontos és pótolhatatlan adatok vannak a külső HDD-n, akkor ez esetben eleve egy adatmentő szakemberhez kellene elvinni. De mondjuk az meg a másik, hogy az a fontos adat tulajdonképpen nem is olyan fontos és nem is létezik, amiről nincsen biztonsági másolat. Tehát kizárólag 1 db fizikai meghajtón tárolni a fontos adatokat, ráadásul azt nem feltétlen ideális működési feltételeket biztosító környezetben is használni stb., eleve nem volt jó döntés.

Egyébként ez a topik szimplán csak külső házakkal foglalkozik, míg a gyári kiszerelésű típusokkal a Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topik. Viszont ez a mostani kérdés eleve adatmentéses téma, aminek megint van külön topikja Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez néven.

[ Szerkesztve ]

(#4175) Strezi


Strezi
őstag

Jó topic, igen komoly összefoglalóval :R

Már egy ideje szerettem volna egy méretesebb, de kis fogyasztású és csendes hálózati tárat leginkább médiatár funkcióra, Plex szerver alá.
Végül 4db 2TB(5400rpm seagate) 2.5 vinyó lett, Kolink házakban, egy hét portos külső tápos TpLink hub-ba. Ezeket szoftver Raid 0 tömbbe fogom òssze, amivel kb szaturálni tudja az USB3-mat.

Mellette lesz még egy-egy TB Raid 1 fontosabb mentésekre. Sokat vacilláltam egy dedikált nason, de meglévő izmos szerver mellett nem látom értelmét, meg drágább is lenne... Ráadásul másolni, arhiválni jóval gyorsabb lesz az USB Raid tömbökre mint NAS-ra lenne Gb lanon.

Szerveremben csak egy 2.5 hdd hely van, így került képbe a külső USB 3.0 ház.

[ Szerkesztve ]

... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#4176) powergoku


powergoku
tag

Üdv.

Kis segítséget kérnék ,mert igazából nem nagyon értek a külső HDD-hez.
Kaptam ajándékba egy proworkx usb 3.0 külső házat amiben eredetileg 1 tb hdd volt,sajnos vezeték nélkül.
Kérdésem az lenne hogy 1 TB-nál kisebb hdd -t is rakhatok bele?

Egy hazug eladót akartam negatívval értékelni és én is azt kaptam mint vevő.Ez jár 13 év reg és több száz pozitív értékelés után.Köszönöm.

(#4177) King Unique válasza powergoku (#4176) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez alapján ez egy gyári kiszerelésű külső merevlemez, nem szimplán csak egy külső ház. Vagyis az ilyen normál esetben eleve nem arra való, hogy tetszőlegesen cserélgessék benne a merevlemezt. De, ha roncsolás nélkül szétszerelhető és megfelelő SATA-USB átalakító van benne (példa), amihez lehet SATA HDD-t csatlakoztatni, akkor technikailag megoldható. Aztán, hogy USB-chip firmware szinten mit támogat a "külső ház", az már más dolog. De jó esetben egy kisebb tárolókapacitású HDD-vel is működhet, vagy akár még egy nagyobbal is.

Ha nincsen meg a gyári USB-kábel, akkor azt lehet venni külön is, nem nagy tétel. De 2,5"-os méretben egy komplett USB 3.0-s külső ház sem az manapság, amiről nemrég volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#4178) Soma01 válasza Soma01 (#4083) üzenetére


Soma01
veterán

Nem régen érkezett meg a ház. Elég stabilan áll benne az SSD annak ellenére, hogy nem csavaros, hanem pattintós. A rögzítés egy kis kapcsolóval fixálható, nem nyílik ki véletlenül sem. JMS578 chip van benne. Nagyon gyors rajta keresztül is az SSD, tartja a 450 MB/s köröli olvasási sebességet. A tok műanyagból van de elég erősnek tűnik, felül nincs műanyag, ott egy (kék) alumínium lemez fedi a házat.
Lehet ezzel a chippel szerelt házakat állítgatni? Kikapcsolási idő vagy valami más?

(#4179) Csigaboly


Csigaboly
csendes tag

Sziasztok!

Valakinek van Orico 2189U3 külső HDD háza?
Ebben van auto sleep mód, ha igen hány másodperc múlva?
Ezek mellett leválasztáskor leállítja a HDD-t?

Köszi a válaszokat!

(#4180) King Unique válasza Soma01 (#4178) üzenetére


King Unique
titán

A firmware frissítése és az alvó mód stb. állítgatása inkább az ASMedia chipes külső házaknál opció. Lehet ugyan az összefoglalóban említett oldalakon egyes JMicron chipekhez is találni firmware-t és van is a frissítéssel némi tapasztalat, de nem olyan mértékben, mint az ASMedia esetében. Az meg a másik, hogy a firmware piszkálására vonatkozóan vannak bizonyos intelmek, amelyek az összefoglalóban és pl. ebben a hozzászólásban is le vannak írva.

Egyébként az nem derült ki, hogy ezek a leállítási funkciók működnek-e, vagy sem az említett külső háznál. De amúgy egy SSD-nél nyilván nem olyan lényegesek, mint egy HDD-nél. Illetve az SSD-knél megállapítani is nehezebb ezeket, mivel nem vibrál a külső ház burkolata, mondhatni zajtalan a meghajtó stb. Ami viszont fontos egy külső SSD használatánál is, az pl. a megfelelő szoftveres leválasztás, ami a másik topikban bővebben ki volt fejtve. Illetve ott vannak még az általános dolgok is, de ezek egy része főleg inkább (csak) a HDD-knél lényeges. Továbbá a külső SSD-knél ami még említést érdemel, az pl. a TRIM működése. Ez egy korábbi tesztben szintén részletezve volt. Illetve ezzel kapcsolatban pl. ebben a hozzászólásban is vannak további információk.

[ Szerkesztve ]

(#4182) King Unique válasza Csigaboly (#4179) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Vannak a topikban információk az egyes Orico külső házakról. Legutóbb pedig említette is az egyik fórumtag, hogy egy ilyen 2189U3-as modellt vett. Bővebb infókat nem közölt róla, de ha érdekel, akkor nála tudsz érdeklődni ez ügyben. Valamint akár pl. az eBay-es kütyük kis pénzért topikban is rá lehetne kérdezni, hogy kinek van ilyen. Ugyanis bár a mostani modell a hazai kínálatban is megtalálható, de sokan bizonyos külső házakat jellemzően a különféle nemzetközi online piacterekről szoktak beszerezni.

[ Szerkesztve ]

(#4183) Csigaboly válasza King Unique (#4182) üzenetére


Csigaboly
csendes tag

Szia!

Köszi szépen az infókat. Jelenleg egy laptopból kiszedett 500GB-os HDD-t szeretnék külső házba építeni (Seagate st9500325as).
Egy megbízható jó ár/érték arányúban gondolkozom és nem különösebb szándékom a firmware állítgatása (Raidsonic IB-273StU3)
A szoftveres leválasztást mindig használom. Eddig problémát LG TV okozott, használat után a win7 ellenőrzött (USB3.0 1A ajzat volt használva)
Egyedül a jelenlegi küldő HDD-nél (Toshiba v63700-c 1TB) fordul elő, hogy win10 újraindítás után nem ismeri fel. Ellenben a leválasztás win10 alatt jobb, mert ki is kapcsolja a winyót míg win7 alatt tovább pörgött és világított rajta minden.
A HDD keretre 5e felett nemigen szeretnék költeni.

(#4184) Krystal_s


Krystal_s
addikt

Többször olvastam, hogy amikor egy külső USB 2-es házat (HDD-t) csatlakoztatunk USB 3 portba, akkor nem szükséges Y kábel, mivel az USB 3 port elegendő mA-t biztosít.
DE...Ilyenkor nem számít a másik oldal, hogy a külső ház kábele csak USB 2-es? Sebesség szempontjából tudom, hogy számít, de mi a helyzet az áramerősséggel? Egy USB 2-es kábel képes felvenni az USB 3-as port által leadott 500 mA-nál nagyobb kb 1A feszültséget?

(#4185) batagy válasza Krystal_s (#4184) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

"kb 1A feszültséget?"
Az Amper az áramerősség mértékegysége, nem a feszültségé, hogy pontosabbak legyünk. ;)

Amúgy a kábel általában nem jelent korlátozást az áramerősségre nézve, normál esetben elviszi a 500 mA helyett a 900 mA-t.

Névlegesen persze lehet hogy 500 mA-re van méretezve, de a gyakorlatban nemigen okoz gondot. Főleg ha rövid a kábel (max 50 cm).

(#4186) Krystal_s válasza batagy (#4185) üzenetére


Krystal_s
addikt

Köszönöm szépen a választ.
Jogos, elírtam. 1A mellett az 5V kevert meg a sok olvasás közben. :B

(#4187) Soma01 válasza King Unique (#4180) üzenetére


Soma01
veterán

Megnéztem, mivel van egy külső led rajta, ami villog amikor adatforgalom van, na, ugyan ez a led teljesen elalszik, ha alvó állapotba kerül. Ez kb. 10-11 perc múlva következik be az utolsó hozzáférés után. Ez nekem pont elég, nem is kevés, nem is túl sok. Ha eltávolítást nyomok, akkor is elalszik a led és ki is írja, hogy biztonságosan eltávolítható az eszköz.

Azóta rendeltem egy másikat is, mert az meg "szép". A barátnőmnek az kell majd... :)

External Enclosure Case E5C7 vagy mi a neve.

[ Szerkesztve ]

(#4188) joefasalasso


joefasalasso
aktív tag

Sziasztok!

Egy 2.5-ös (m.2 is jó) SSD rack kellene nekem ami lehetőleg thunderbolt 3-as vagy USB-C-s. Egy SSD-t szeretnék iMac-hez kötni rendszerlemeznek. A gyári belső HDD lenne a tár.

Köszi :R

(#4189) joefasalasso válasza joefasalasso (#4188) üzenetére


joefasalasso
aktív tag

RaidSonic IB-234-U31A

Első körben ezt kipróbálom...

(#4191) King Unique válasza joefasalasso (#4188) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Először azt kellene tudni, hogy pontosan milyen méretformátumú SSD-ről van szó. Majd aztán annak megfelelően külső házat választani. Ha 2,5"-os, akkor ahhoz egy ugyanilyen méretve szabott külső ház megfelelhet, de pl. egy M.2-es már nem. De egyébként van a topiknak összefoglalója és azon belül "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet. Ott le van írva néhány instrukció, illetve konkrét példák, hogy mások innen a fórumról milyen összeállításokat használnak.

A Thunderbolt interfészre épülő külső házak rendszerint nem éppen olcsók és a 3. generációs szabvány sebességét is max. pl. egy LaCie Bolt3 féle megoldás tudja csak kihasználni. 1 db SATA3-as SSD-hez viszont bőven elég az USB 3.1 Gen 1 / Gen 2. Utóbbiak kedvezőbb ára pedig megint nem elhanyagolható szempont.

Az általad nézett IB-234-U31a külső háznál az eszköz felőli oldalon Micro-B fizikai csatlakozó van, az USB-kábel gazda felőli vége pedig Type-A típusú [kép]. Tehát egy ilyet nem lehet közvetlenül a Mac Thunderbolt 3 (Type-C) portjához csatlakoztatni, mert ahhoz külön adapter, kábel stb. kell (példa). Vagy eleve olyan külső házat lenne célszerű venni, amelyhez mellékelnek Type-C adaptert. A RaidSonic 2,5"-os kínálatában ilyen pl. az IB-254U3+C. A másik opció pedig egy teljesen Type-C megoldásra épülő külső ház lenne, amelynél az USB-kábel gazda felőli vége is ennek megfelelő. 2,5"-os fizikális méretben az előbbi gyártó legújabb modelljei közül ilyen pl. az IB-245-C31-B. Ahogyan utóbbihoz hasonló a szintén újnak mondható Sharkoon Rapid-Case, amivel némi tapasztalat is van.

Egyébként, ha OS alá kell rendszermeghajtónak az SSD, akkor nem lenne célszerűbb betenni a gépbe? Vagy az utólagos cserét / bővítést az iMac esetében sehogyan nem lehet megoldani? Ha nem, akkor működhet akár a rendszer USB-s háttértárról történő futtatása is. Legalábbis Windows és Linux operációs rendszereknél megoldható, de valószínűleg a macOS esetében is. Aztán, hogy pl. a TRIM működni fog-e ilyen felállásnál, az már más dolog. De az összefoglalóban erre vonatkozóan is vannak információk.

[ Szerkesztve ]

(#4192) joefasalasso válasza King Unique (#4191) üzenetére


joefasalasso
aktív tag

Rettentő hálás vagyok neked, köszi... :R

Icy box vagy Sharkoon?

Amúgy garanciális a gép, vadi új, nem akarom megbontani. Erre egy év múlva visszatérek...

Köszi... :R

(#4193) King Unique válasza joefasalasso (#4192) üzenetére


King Unique
titán

Értem, akkor az más és otthon nyilván nem kellene piszkálni a garancia miatt. Max. esetleg szervizben kérni a cserét, már ha megoldható egyáltalán.

Konkrét tapasztalat itt a topikban ezek közül csak a Sharkoon külső házzal van, mint említve volt az előző válaszban. De amúgy első ránézésre ezek a legújabb IB-245-C31-B/-G/-P modellek is jónak tűnnek. Na meg ezeknél a dizájn sem utolsó.

[ Szerkesztve ]

(#4194) joefasalasso válasza King Unique (#4193) üzenetére


joefasalasso
aktív tag

:R

(#4195) Strezi


Strezi
őstag

Elkészûlt a háttértár bővítésem a 2.5 külső tokokkal ès a hét portos tplink usb 3 hubbal.
Szépen alszanak és ébrednek a lemezek igény szerint.
Volt némi küzdelem a kábelezéssel de megnan így a hely további háromnak.
Hallk, keveset fogyaszt. Jó dolog az usb 3 külső ház (kolink asmedia 2115) :C

[ Szerkesztve ]

... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#4196) XenHai


XenHai
senior tag

Hali

Egy Seagate Momentus XT 750GB 7200RPM hdd-hez kellene nekem egy ház .
Sharkoon Rapid-Case 2.5" USB3.1 Type C lenne kiszemelt.
Szerintetek jó ehhez a hdd-hez? Ha nem kapcsolna ki leválasztásnál akkor lehet programmal állítgatni ezt a típust?

Üdv
Xenhai

(#4198) King Unique válasza XenHai (#4196) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A pontos modellszám nincsen megadva a háttértárra vonatkozóan, de a Momentus XT sorozat 750 GB-os modellje az alábbi adatlap alapján egy SSHD. Egy másik adatlapon eltérő modellszámmal is megtalálható, de az XT jelölésű ott szintén egy hibrid meghajtó. Viszont ettől függetlenül itt most leginkább a belső csatlakozás és a háttértár magassága a lényeg. Ha SATA-s és 9,5 mm magas, akkor az pont jó, mert a legtöbb 2,5"-os külső házhoz eleve passzol ilyen téren. Továbbá a 7200 RPM miatt javasolt a jó hőelvezetéssel rendelkező típus, valamint a stabil tápellátás miatt a gazda hardveren az USB 3.0/3.1 portok használata.

Egy HDD / SSHD meghajtóhoz pl. az adatátviteli sebességet illetően bőven elég egy USB 3.0-s külső ház. Illetve, ha csak az utóbbi portok vannak a gazda hardveren (gépen), akkor meg pláne. Erről egy korábbi hozzászólásban volt szó. Valamint nemrég arról is, hogy a Sharkoon említett modellje teljes egészében Type-C megoldásra épül. Tehát, ha a gépen pl. a hagyományos Type-A aljzatok vannak, akkor azokhoz nem lehet közvetlenül csatlakoztatni a Type-C végű USB-kábelt. Vagyis ehhez külön kábelre / átalakítóra lesz szükség.

A szoftveres leválasztás utáni leállítás a nemrég linkelt tapasztalatok alapján működik az új Rapid-Case esetében is. Az alvó mód ugyan nem volt említve, de a kérdés most nem is arra vonatkozott. Tehát ennél a külső háznál az előbbi miatt nem szükséges a firmware-t piszkálni. De amúgy az meg a másik, hogy az ASMedia chipes külső házaknál az USB 3.1 Gen 2 típusok esetében a firmware frissítésével egyelőre nincs is még tapasztalat itt a topikban.

Jelen esetben megfelelhet egy USB 3.0-s külső ház is a célra, amelynél ugyanúgy működhetnek a különféle leállítási funkciók és még az ára is kedvezőbb lehet. A topik összefoglalójában vannak beszámolók, tesztek, táblázat stb., amelyek alapján lehet találni megfelelő típust. De, ha az eddigi infók megfontolása után továbbra is az említett Gen 2-es modell kell, akkor nyilván az is opció lehet.

[ Szerkesztve ]

(#4199) King Unique válasza Strezi (#4195) üzenetére


King Unique
titán

"Szépen alszanak és ébrednek a lemezek igény szerint."

Ha a külső házakra, illetve a bennük lévő merevlemezekre vonatkozik a kijelentés, akkor az érdekes. Ugyanis nekem is van ilyen Kolink külső házam, amelyről korábban készítettem egy átfogóbb tesztet. Annál viszont többek között pont az volt a lényeg, hogy szinte semmilyen leállítási funkciót nem támogatott. Max. a géppel együtt, illetve az USB-kábel kihúzásakor kapcsolt ki, állt le a merevlemez pörgése stb. Az AS2115 azonosító elvileg ASM1153 chipre utal, de itt maga a firmware is még lényeges lehet. A nálad lévő modelleknél is 130531210000 verziójú firmware van, vagy esetleg már egy másik?

Az adatátviteli sebesség amúgy mekkora USB 3.0-n ennél a RAID 0 tömbnél? Gondolok itt arra, hogy a szabvány ~ 450 MB/s körüli gyakorlati maximumát ki tudja-e használni, illetve több eszköz ugyanahhoz az USB-hubhoz történő csatlakoztatása és a BOT (?) adatátviteli mód nem-e fogja vissza valamelyest stb.

Egyébként ötletes megoldás, gratulálok! :C

[ Szerkesztve ]

(#4200) XenHai válasza King Unique (#4198) üzenetére


XenHai
senior tag

Köszönöm szépen .
Igen 2,5 sshd egy LC-25U3-Becrux -ban már tiszteletét tette de nagyon nem jöttek ki jól egymással.
A telefonom hoz van több db jó minőségű Type-C Type-A kábel . De van átalakítóm is otg miatt hozzá.
Gépen is van Type-C csati.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.