Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3901) xyzui válasza King Unique (#3900) üzenetére


xyzui
tag

Usb2.0 leválasztás után nem áll le,inaktivitás után nem alszik, de géppel együtt alvó módba kerül le is áll felébresztés után csak elérés kezdeményezése után indul. usb 3.0 ua. de leválasztás után leáll. 3.1 nincs még sajnos.

(#3902) King Unique válasza xyzui (#3901) üzenetére


King Unique
titán

Tehát akkor ezek szerint nálad is ugyanez a helyzet, ami leginkább az OS-től függ. Legalábbis a "teszt" is azt mutatja, hogy ugyanazon laptopon Windows 8.1/10 esetében már működött mindkét portnál a leállítás. Egyébként, ha a géppel együtt a külső ház is alvó módba kapcsol, akkor erre van esély inaktivitásban is. Viszont az már korábban is említve volt, hogy ennek működését befolyásolhatják bizonyos dolgok.

[ Szerkesztve ]

(#3903) xyzui válasza King Unique (#3900) üzenetére


xyzui
tag

Igen ua. Egyébként a ház rendkívül szép, igényes, precíz megmunkálású igazi prémiumhatást kelt. Csak a made in china felirat ijesztő picit :)

[ Szerkesztve ]

(#3904) King Unique válasza xyzui (#3903) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ránézésre is valóban tetszetős, illetve az ilyen full alumínium modellek amúgy is kellemesek szoktak lenni. Amúgy a belső kialakítása milyen, a HDD / SSD stabilan rögzül, van hátul szivacs? Egyébként, ha jól nézem, akkor innen az első csoportba sorolható ilyen téren ez a külső ház.

[ Szerkesztve ]

(#3905) Klara_ válasza xyzui (#3899) üzenetére


Klara_
őstag

W10 Pro es leall, WebOS 3.0 LG TV-n is, igaz itt kicsit varni kell ra.
HGST 7k1000 van benne.

[ Szerkesztve ]

(#3906) xyzui válasza King Unique (#3904) üzenetére


xyzui
tag

Igen az elsőbe sorolható, van benne szivacs, pusz a 7mm-es vincsihez öntapadós szivacs.
És az asm1351:
[kép]

[ Szerkesztve ]

(#3907) xyzui válasza Klara_ (#3905) üzenetére


xyzui
tag

De gondolom usb3.0 vagy fölötte áll le leválasztásnál.
Neked inaktivitás esetén is alszik? Persze amikor a gép ébren van.
Nekem usb2.0 3.0 több gépen próbáltam nem megy aludni.

[ Szerkesztve ]

(#3908) King Unique válasza xyzui (#3906) üzenetére


King Unique
titán

Akkor így ok és, ha a 7 mm drive-hoz plusz szivacsot is adnak, az külön pozitívum. A leválasztás utáni leállítás tehát működik, inaktivitásnál az alvó mód meg majd kiderül. De mondjuk számomra úgyis inkább az előbbi a fontosabb, illetve az, hogy a géppel együtt alvó módba váltson. Utóbbi pedig szintén ok az eddigi infók alapján. Ellenben pl. egy korábban tesztelt másik modell még akkor is tovább pörög, ami kissé zavaró.

Köszönöm az újabb infókat! :R

[ Szerkesztve ]

(#3909) Kékes525


Kékes525
félisten

Van egy delock külső házam, ami támogatja az e-sata, USB2 és USB3-at. Az e-sata csak külső táppal müködik, viszont nekem olyan nincs, hol tudom megvenni, illetve pontosan milyen kell?

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3911) King Unique válasza Kékes525 (#3909) üzenetére


King Unique
titán

Ennél a 2,5"-os modellnél egyébként működik az eSATA külső táp nélkül is, de akkor az eSATAp csatlakozást kell használni. Ahhoz meg értelemszerűen a gazdán (gép) is ilyen speciális portnak kell lennie.

Ellenben, ha csak sima eSATA port van a gépen, akkor már valóban szükség lehet külső tápellátásra. A gyártó oldalán pedig fel van tüntetve, hogy milyen külső tápot ajánlanak hozzá. De ezen témáról egy korábbi hozzászólásban szintén volt szó.

Sőt, sima eSATA csatlakozásnál egy 2,5"-os külső HDD tápellátásához nem kötelező minden esetben külső tápegységet használni. Mivel opció lehet az előbbi hozzászólásban említett USB DC tápkábel is, ahol a kiegészítő tápellátás értelemszerűen a gazda hardver USB-portjáról történik.

[ Szerkesztve ]

(#3912) Kékes525 válasza King Unique (#3911) üzenetére


Kékes525
félisten

Köszi a választ. Most jutottam oda, hogy elkezdtem élesben használni. :B

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#3913) bozsozso


bozsozso
őstag

Sziasztok,

Tudnátok ajánlani olyan 2,5"-es külső házat ami 1db usb-ről megy? Tv-hez kellene és nem szeretnék 2 usb-t lefoglalni benne.

(#3914) King Unique válasza bozsozso (#3913) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez nem igazán a külső háztól, hanem inkább a benne lévő HDD energiaigényétől, valamint a gazda hardveren lévő USB-portok által biztosított áramértékektől függ. Továbbá még pl. az USB-kábel hossza is számíthat az ellenállás szempontjából.

Egyébként a másik topikban pont nemrég volt szó arról, hogy milyen típusú USB-portok használata ajánlott a TV-ken, ha 2,5"-os külső HDD-ket akarunk csatlakoztatni. Valamint arról, hogy a kompatibilitás, a bevált típusok stb. felől elsődlegesen mindig a készülék gyártójának a topikjában célszerű érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#3915) bozsozso válasza King Unique (#3914) üzenetére


bozsozso
őstag

Köszi átnézek oda.

(#3916) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Helló!

Aqua-ban vásároltam pénteken egy ilyen házat: [link]

Beletettem egy ilyen merevlemezt: Fujitsu MJA2250BH 250GB SATA2

Összeakarom kötni a számítógéppel, aztán hol működik hol nem, van, hogy furcsán kezd el kattogni a lemez. Nem bad sectoros, remélem nem vált még azzá ettől.

Vigyem vissza az üzletbe? Vagy valami egyéb ötlet?
Nekem csak egy egyszerű házra lenne szükségem, semmi extra nélkül. Viszont elvárnám, hogy azonnal ha gépre dugom, akkor működjön.

Köszönöm.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3917) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#3916) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Itt kapásból felmerül a kérdés, hogy a HDD állapota (HDS), valamint USB-n a tápellátás rendben van-e?

Mivel a kattogás lehet a HDD hibája, valamint az elégtelen tápellátás miatt is. Továbbá, ha eldobálja az adatkapcsolatot, annak is lehetnek különféle okai.

[ Szerkesztve ]

(#3918) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#3917) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

A hdd állapota 100/100. 2 usb-vel is hiba szokott előjönni. Van, hogy egyáltalán nem ismeri fel a gép. Van, hogy igen, de kattog, van, hogy normálisan működik, és van, hogy először formázást kér, amit értelemszerűen nem fogok megtenni.

A kapcsolatot nem dobálja, ha működik, akkor működik rendesen bármeddig.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3920) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#3918) üzenetére


King Unique
titán

Az áttekintés fülön a 100/100-as merevlemez-állapot egy dolog, viszont attól még a S.M.A.R.T. adatoknál lehetnek érdekességek. Valamint igazán biztos eredményt inkább a különféle tesztek adnak. Továbbá ilyenkor a szokásos dolgokat is nem ártana végigzongorázni, hogy pl. másik USB-portban / USB-kábellel / gépen stb. produkálja-e a hibát. Illetve ugyanazon gépen pl. egy másik OS alatt. De, ha van kéznél, akkor akár egy másik HDD-t is bele lehetne tenni a külső házba és megnézni azzal a működést.

Ha minden esetben az említett hibát produkálja, akkor sok mindent nem lehet vele kezdeni és célszerű pl. egy garanciális cserét kérni. Vagy venni egy másik külső házat. Manapság már az USB 3.0-s típusok sem sokkal drágábbak, sőt.

[ Szerkesztve ]

(#3921) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#3920) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Rövid öntesztet is futtattam, nem jelzett semmi hibát sem. Asztali gépen is néztem, ott ugyanez volt a helyzet.

Másik kábelem nincs sajnos.
Win 7es gépen is néztem, ott is formázást kér. Szerintem holnap visszaviszem.

Most adtam el egy sharkoon rapid case usb 3.0 3,5"-t , hiba nélkül üzemelt mindig. Anno volt már 2,5" házam, az is nagy nulla volt. De muszáj voltam váltani 2,5"-re. De tudtam, hogy ez lesz, ha olcsó házat veszek... :(

Valami olcsó, de jó márkát ajánlanál?

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3923) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#3921) üzenetére


King Unique
titán

Bizonyos dolgokat mindenképpen jó lenne letesztelni és ezáltal a lehetséges hibaforrások körét is lehetne szűkíteni. De, ha erre nincsen lehetőséged, akkor az más dolog. Illetve valóban nem feltétlen érdemes vesződni vele, ha még vissza tudod vinni, ki tudod cseréltetni stb.

Ha tápellátási, illetve érintkezési problémák vannak az USB-kábel csatlakozója és a gép USB-aljzata között, akár akkor is feldobhatja a Windows a formázást. Bár normál esetben jellemzően akkor szokta, ha pl. RAW lett a lemez. Azt illetően pedig egy másik topikban le volt írva a teendő. Persze utóbbiakat csak akkor érdemes végigzongorázni, ha fontos adatok vannak rajta és azok lementése a cél.

Egyébként nemrég én is beszereztem egy olcsó külső házat, amelyről tesztet is készítettem. Az árához képest mondhatni korrekt, bár jelenleg nem elérhető a hazai boltok kínálatában. Viszont pl. az alábbi Captiva kapható, amelynek az ára szintén kedvező és többeknél bevált. Továbbá az összefoglalóban vannak még egyéb típusok is, amelyek közül lehetne választani.

[ Szerkesztve ]

(#3924) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#3923) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Köszönöm. Nem lényeges dolgok vannak rajta. Viszont most nincs időm foglalkozni vele. Szakdolgozatot kell írnom május 2-ig. És még egy szót sem írtam eddig. :( Pénteken hoztam el az aqua-bol. Holnap visszaviszem. Hátha egyből cserélik. Olvasta megy hasonló ház tesztjet, amit írtál. Reménykedtem ez is működik, amit vettem. Nem jött be. Köszönöm a segítséget. Majd megírom a fejleményeket.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3925) user112


user112
senior tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni HDD és ház vásárlásához.
Adattárolásra, filmnézésre kellene (tv), de szeretném ha alkalmas lenne arra hogy később esetleg önállóan is PC-be lehessen tenni.
WD-t szeretnék 1TB-t. Ezt kettőt néztem ki (úgy tudom az 5400-asok halkabbak):
WD Red WD10EFRX
WD Purple WD10PURX
Ha jó választásnak látjátok, ajánlanátok hozzá házat? Lehetőleg Ipon, USB3.

(#3926) user112 válasza user112 (#3925) üzenetére


user112
senior tag

Most látom csak, hogy ezek 3.5"-ak.
Úgyhogy akkor talán ez lenne:
WD Blue WD10SPCX
vagy ez:
WD Black 7200 WD10JPLX

Ezekhez milyen ház lenne jó?

(#3927) superg válasza user112 (#3926) üzenetére


superg
senior tag

A WD Black azért tévéhez nem biztos hogy jó,7200 rpm hez több áram kell nem minden tévé tolerálja.
Az előbbi jó,ha nem zavar az ára,használt piacon már fele ennyiért előfordul 1TB-os.Házak meg az összefoglalóban vannak,én tobábbra is a Captiva 2,5" usb 3.0-t tudom ajánlani mint a legolcsóbb ami mindent tud amit kell,egyikbe nekem is egy ilyen 7mm-es WD van tévéhez.

(#3928) King Unique válasza user112 (#3925) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy korábbi hozzászólásban említve voltak különféle alternatívák, valamint a konkrét ajánlással kapcsolatban is bizonyos dolgok. Illetve a kolléga tanácsa is megfontolandó! Továbbá egy másikban pont arról volt szó, ami az utólag említett 2 db HDD paramétereivel kapcsolatos. Tehát 7 / 9,5 mm, illetve 5400 / 7200 RPM. Egyébként a linkelt modellek árai alapján a keretbe az a merevlemez is beleférne, amit az alábbi összeállításnál választott az illető. De a merevlemezes témának van külön topikja is, ha további infó kellene.

Amúgy a PC-s használat, mármint külső HDD-ként, általában sima ügy. Viszont, ha TV-n is használva lesz, akkor a nemrég említett dolgokat nem ártana megfontolni!

[ Szerkesztve ]

(#3929) user112 válasza King Unique (#3928) üzenetére


user112
senior tag

Köszönöm a választ és superg-nak is.
Keresgélek még az ajánlások alapján.
Ha jól értem, akkor az említett WD Blue és a CAPTIVA összeilleszthető, habár én egyiknél sem látok méretet (7 / 9,5 mm ?).
De így már 30e lenne és ez egy kicsit tényleg sok.
Egyébkénk egy egy ilyen:
WD Elements is gyanítom, hogy megfelelne számomra, csak nem tudom hogy ez szétszedhető e és esetleg van e lehetőség később PC-be tenni (gondolom SATA3-as lehet).
Elnézést, ha rossz fórumban kérdezek.

(#3931) King Unique válasza user112 (#3929) üzenetére


King Unique
titán

Az általad linkelt WD Blue modell 7 mm magas, ellenben a Captiva külső ház inkább 9,5 mm magas HDD-kre van szabva. Persze belefér akár egy vékonyabb merevlemez is és mivel az alábbi teszt alapján a hátsó zárófedélnél van szivacs, ezért lötyögni sem nagyon fog benne. De az ezzel kapcsolatos dolgok amúgy a korábbi válaszban már említve voltak.

Egyébként ajánlanám figyelmedbe az alábbi logout bejegyzést, amelyben össze lett szedve egynéhány infó a különféle 2,5"-os külső merevlemezes megoldásokat illetően. Illetve abban pl. az integrált USB-aljzatról is szó esik, ami az általad linkelt modellnél szintén jellemző. Tehát egy ilyet eleve nem érdemes szétszedni, mert nem lehet majd a PC-ben (SATA) használni! Másrészt a szétszereléskor nyilván a garancia is ugrik! Tehát ilyen igények esetén eleve a külső házas megoldást célszerű választani.

Továbbá az az imént is említve volt, hogy érdemes lenne a TV gyártójának a topikjában is érdeklődni. Mivel lehetnek pl. ilyen és ehhez hasonló esetek is. Egyébként volt akinek pl. ezt ajánlották. Bár utóbbi sorozatnál gyakorta az előbb említett integrált USB-s megoldás szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

(#3932) Klara_ válasza superg (#3927) üzenetére


Klara_
őstag

LG TV-n (LN575S, LH630V) vidaman futkorasznak a 7200rpm-esek: HGST 7K1000, WD5000BPKX - DeLock 42486-ban. A frissebb verzios 5400rpm-es HGST 5k1000 viszont katasztrofa volt, csattogott folyamatosan a TV alatt.

[ Szerkesztve ]

(#3933) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Helló!

Múltkor már írtam, hogy vettem egy N-drive házat vadonat újat, de sajnos állandó problémáim voltak vele.
[link]

Visszavittem. Most hoztam egy Sharkoon Quickstore portable-t.

Természetesen ez is ment egy ideig, ma nem tudok 60 gigát rámásolni, akárhányszor kezdem is el.
Mindig kattan egyet másolás közben, majd jön a leválasztó win hang, majd újra indul, vagy 2x, 3x is.

A merevlemez még mindig ugyanaz. Önteszt mindig jó, legalábbis a gyors hdsentinel szerint, illetve 100/100-as még mindig.
Részletes öntesztet nem tudok futtatni, mert ismét a ugyanaz a hiba áll fent, amit feljebb taglaltam. :(

Win 8.1, más gép most nincs ahol kipróbálhatnám, hétfőig nincs. De kétlem, hogy más gépen menne rendesen.
Előlapi usb portokat használok, mindkét kábel bedugva.

Ötlet esetleg?

Köszönöm szépen ismét!

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3935) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#3933) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A másik topikban volt egy olyan eset, ahol az illetőnek PC-n az előlapi USB-portokat használva volt problémája. Nálad a hátlapi portokon működik rendesen, vagy ott sem?

Egyébként a korábbi válaszokban többek között az adatkapcsolat eldobásának is említve voltak a lehetséges okai. Ezen dolgok rendben vannak? Valamint az egyes diagnosztikai programok által jelzett állapot egy dolog, de USB-n attól még előfordulhatnak furcsaságok: [link], [link].

Szóval mielőtt ezt a külső házat is visszavinnéd, előtte azért nem ártana lecsekkolni az imént említett dolgokat! Valamint pl. egy másik HDD-vel kipróbálva, illetve egy Live Linux alatti tesztelés után megint tovább lehetne szűkíteni a kört a lehetséges hibaforrásokat illetően.

[ Szerkesztve ]

(#3936) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#3935) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Szia!

Újdonságok és válaszok:
Hátlap kipróbálása a PC-n még nem volt.
Laptopon, amin néztem az előző külső házat (N-Drive), ott sajnos az összesnél hibát produkált, a Sharkoon-t ott csak egyszer tudtam megnézni, akkor hiba nélkül üzemelt.
Linuxo-t most nem tudok tesztelni.
Jelenleg a laptop, amivel javarészt használni fogom Pesten van, én vidéken. Kedden tudom leghamarabb megnézni.

Változás:

A Sharkoon házba gyárilag be van építve egy kb. 7 centis USB 2.0 kábel, a doboz tartalmaz egy hosszabbító y-kábelt is. Tegnap elsőnek ezt az y-kábelt használtam. Akkor történtek a problémák, utána megnéztem a kábel nélkül. Akkor rá tudtam másolni közel 220 gigát a merevlemezre, több részletben, probléma nélkül.
Tegnap este filmet néztem róla egy androidos, kínai médialejátszóval. Probléma nélkül üzemelt.

Az még fontos lehet, ahogy az általad linkelt hsz.-eket olvastam, hogy a merevlemez amiről másolni akarok, szektorhibás. 1,5 terrás WD-15EADS. 8 hibás szektor, 90%-os kondíció. Ez régóta ilyen.

Most megy egy részletes önteszt már kb. 30 perce, eddig nem lát hibát, tegnap két percig sem bírta y-kábellel. Most a a beépített kábelével simán megy 30 perce.
Hátlapi USB-t akkor nézem, ha letelt az önteszt.

USB 2.0-án jó a 20-25 Mbyte/s sebesség?

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3937) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#3936) üzenetére


King Unique
titán

Tehát a jelenlegi állás szerint a képen is látható plusz kábel a hiba lehetséges forrása. Előfordulhat ezeknél, hogy gyárilag hibás az USB-kábel, másoknál pl. az adatátviteli sebességnél okozott problémát. Illetve az ilyen több kábelből összetoldott megoldások sem mindig az igaziak.

A 20-25 MB/s USB 2.0-nál egy átlagos érték és mondhatni rendben van. Bár ennél többre is képes a szabvány, amiről a másik topikban volt szó. De ez függhet az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is. Valamint egyes gépeken pl. az előlapi / hátlapi portoknál is lehetnek ilyen téren különbségek.

[ Szerkesztve ]

(#3938) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#3937) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Igen, most már ki merem jelenteni, hogy az volt a jelenlegi háznál a probléma forrása.
Lement egy több, mint 1 órás hd sentineles ön-teszt, a lemez hibátlan.
Nem volt kattogás, mint az előző háznál, és nem dobálta a kapcsolatot sem.

Ami a Sharkoon házat illeti:
Pozitívum:
Nem csavaros, tehát bárhol, bármikor szétszedhető, összerakható.
5400-as merevlemez van benne, 20-22 fokos szobában 200+ giga másolás után is max 39 fokos a lemez.
Így, hogy meg lett a hiba forrása hibátlanul üzemel. (egyszerű felhasználás: gépre, lejátszóra csatlakoztatás, másolás, majd olvasás, egyébre nem használom nincs igényem másra)

Negatívum:
Az y-kábel: ezzel használni nem lehet, nélküle viszont nagyon rövid a kábele.
És tartok attól, hogy egyszer megtörik, mert nagyon merev is.

Harmadik 2,5" házam. Ez sem működik hiba nélkül. (Y-kábel).
Egyszer jó lenne már olyat venni, ami elsőre hiba nélkül üzemel. Főleg, hogy új házakról van szó.

Köszönöm a segítséget!
Kellemes Húsvétot!

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3940) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#3938) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ennél valóban a kábel okozta a problémát, ha anélkül ok, illetve minden más stimmel, beleértve a HDD-t is. Persze igazán jól úgy lehetett volna szemléltetni a kábel hibáját, ha egy másik ugyanolyannal megfelelően működik a külső ház. De lehet majd be kell szerezni hozzá egy másikat, mert ez a nyúlfarknyi integrált kábel eleve nem minden helyzetben használható kényelmesen. Illetve vigyázni kell rá, mert ha megtörik / elszakad, akkor kb. az egész külső házat cserélni kell!

Egyébként korábban ajánlva volt pár olcsóbb és bevált külső ház, illetve az összefoglalóban is vannak különféle típusok. Ha a jelenlegi gépen nincsen USB 3.0 port, attól még nyilván lehetett volna USB 3.0-s külső házat venni. Maga a szabvány eleve visszafelé kompatibilis, illetve az árakat elnézve nem is sokkal drágábbak ezen modellek, sőt.

Köszönjük a plusz infókat és kellemes húsvéti ünnepeket! :R

[ Szerkesztve ]

(#3941) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#3940) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Sajnos nem áll rendelkezésemre másik kábel. Egy laptoppal lesz használva, kb. 2-3 hétig, aztán adom el a laptopot is meg a külső házat is, merevlemezt is, mindent.

Gyorsan kellett beszereznem, Aqua közel van, megrendeltem beszaladtam érte.

USB még nincs a gépen, így erre a kis időre bőven elég volta az USB 2 is. :R

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#3942) general


general
addikt

sziasztok! hozzám került egy Maxell 2,5" külső vinyó ház, amin van e-sata az usb 2.0 mellett. milyen kábelt kellene hozzá vennem, hogy az gyorsabb e-sata csatit használhassam, tudtok ajánlani, vagy vegyek egy e-sata - usb 3.0 kábelt egyszerűen?
kell ennek plusz áram esetleg az usb 2 csatlakozón keresztül, vagy hülyeséget kérdezek? :-)

ssd-t lehet ebbe tenni? :-)

(#3944) batagy válasza general (#3942) üzenetére


batagy
őstag

Üdv!

"amin van e-sata az usb 2.0 mellett"
Ebből azt feltételezem, hogy külön eSATA és USB2 csati van rajta, azaz nem eSATAp (eSATA power).

"milyen kábelt kellene hozzá vennem, hogy az gyorsabb e-sata csatit használhassam"
Feltéve hogy az előző igaz, és feltéve, hogy van eSATA port a gépeden, akkor sima eSATA-eSATA kábelt vegyél. Pl

"e-sata - usb 3.0 kábelt "
Olyan nincs.

"kell ennek plusz áram esetleg az usb 2 csatlakozón keresztül, vagy hülyeséget kérdezek? :-)"
Nem kérdeztél hülyeséget, de igen kell neki táp az USB-n keresztül. Ugyanis az eSATA-n keresztül nem kap tápot. Magyarul, mind az eSATA, mind az USB2 csatit be kell dugni. Az USB-t csak a tápra fogja használni ebben az esetben, adatra nem.

"ssd-t lehet ebbe tenni? :-)"
Ez egy külön kérdéskör. Bele lehet tenni, de a TRIM funkciót nem támogatja, ami azt jelenti, hogy az SSD rövidebb életű lesz.

(#3945) general válasza batagy (#3944) üzenetére


general
addikt

Köszi a választ! Azonban nem igaz,hogy nincs e-sata-usb3 kábel. Csak nem olcsó. 11e körül sajna.
Macbookhoz használnám, azon csak usb 3 van. Mondjuk van thunderbolt is, találtam közben ebayen esata-rhunderb. adaptert is, csak az sem olcsó. Viszont ha sebességben jó,akkor esetleg megéri. Ezért kérdezem at ssd-t is. Munkához kellene, számít a sebesség,nemcsak tárolás a cél. Osx tudja tudtommal a trimet natívan.
Mit gondolsz?

Igen,usb2 + esata van a racken.

[ Szerkesztve ]

(#3947) batagy válasza general (#3945) üzenetére


batagy
őstag

"Azonban nem igaz,hogy nincs e-sata-usb3 kábel. Csak nem olcsó. 11e körül sajna."
Ja igen, csak az már adapter, nem kábel. ;)

"Osx tudja tudtommal a trimet natívan."
Nem is az OS-sel van a baj, hanem a rack nem támogatja a TRIM-et.
De előbb King azt írta, hogy a MacOS alatt talán mégis megy, ezt nem tudom.

"Mit gondolsz?"
Szerintem vegyél egy eSATA/USB3 adaptert, plusz egy eSATA/eSATA kábelt, talán azzal jársz a legjobban.
Nekem is van ilyen cuccom, Ebay-jes, pengén működik. Itt van a beszámolója. De hogy mennyire fogja kihasználni az SSD sebességét, azt nem tudom.

Viszont, emellé még akkor az USB2 kábelt is be kell dugnod, hogy a vinyó tápot kapjon!

[ Szerkesztve ]

(#3948) King Unique válasza general (#3942) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A Maxell elvileg gyári külső HDD-ket készít, külön külső házakat nem. Viszont gondolom egy ilyenből lett kiszedve a merevlemez és ezáltal külső házként funkcionál.

Ezen valóban van eSATA interfész, de ahhoz külön eSATA kábelt a teszt alapján nem mellékeltek. Tehát, ha a gyorsabb porton keresztül akarod használni, akkor a lehetőségek a következők:

a.) Ha van eSATA port a gépen, akkor venni kell egy eSATA - eSATA adatkábelt. A mellékelt USB 2.0 Y-kábelt, vagy annak csak a kiegészítő tápvonalát pedig lehet használni a tápellátáshoz. Mivel a sima eSATA csak adatot továbbít, ellenben tápot már nem biztosít. De egyébként létezik az USB-hez hasonló adat + táp megoldás, ez az eSATAp / EUHP. Viszont ehhez, illetve a külön tápellátás nélküli használathoz akkor a külső házon és a gépen is eleve ilyen aljzatnak kell lennie!

b.) Ha nincsen eSATA port a gépen, ellenben van pl. USB 3.0, akkor venni kell valamilyen eSATA - USB 3.0 adaptert + egy eSATA kábelt és azokkal kell megoldani a csatlakoztatást. De van eSATA - USB 3.0 adapter kábel is. Plusz, ha szükséges, akkor egy külön USB-kábellel kell megoldani a tápellátást.

Egyébként lehet bele akár SSD-t is tenni, legalábbis technikailag kivitelezhető. Az összefoglalóban vannak infók arról, hogy SSD-khez milyen külső házat célszerű használni. Illetve többek között pl. a kolléga által említett TRIM működéséről is.

Utóbbit illetően, ha macOS alatt használnád, akkor azt már korábban is említették, hogy annál elvileg megoldható a TRIM működése akár külső háttértáraknál is. Viszont pl. én csak Windows és Linux alatt tesztelgettem, szóval ez előbbivel nincsen tapasztalatom.

[ Szerkesztve ]

(#3949) general válasza King Unique (#3948) üzenetére


general
addikt

és batagy

igen, pontosan ilyen Maxell H series cucc, Toshiba hdd-vel, csak lassúcska az usb2.
Macbookhz kéne, nincs esata port, mint írtam, usb3 és thunderbolt van.

köszi urak a precíz válaszokat! nem biztos, hoy megéri ilyesmivel feccölnöm, ha ilyen sokba kerülnek az adapterek bakker..:-( egy Adata HD710-720 is elég lehet, jókat hallok róla usb3 100Mb/s tempó.. Bár a mai ssd árakkal lassan megérné egy 512-est "fabrikálni"

azért kérdeztem mindezt, mert ezt a Maxell külső vinyót csak úgy kaptam, és láttam, van rajta esata, mondom hátha hasznos lehet.

(#3950) King Unique válasza general (#3949) üzenetére


King Unique
titán

Azért vannak olcsóbb adapterek is, mint pl. a kolléga által készített tesztben lévő. Valamint egy eSATA kábel sem kerül sokba. Szóval pár ezresből megvan az egész. De akár egy USB 3.0-s külső házat is lehetne venni, ha az számodra praktikusabb. Azokból is vannak manapság kedvező árú modellek. A Thunderbolt interfészes külső házak és adapterek viszont nem éppen olcsók. De egyébként 1 db SATA3-as SSD-hez elég az USB 3.0/3.1 is.

(#3947) batagy:
A tesztedben lévő adapternél JMS567 chip van említve, amivel elvileg kihajtható akár az USB 3.0 is. Viszont, ha nem működik az UASP, akkor már nyilván nem. Továbbá a fentebb említett külső HDD-ben lévő chip megint limitálja az adatátviteli sebességet, mivel a specifikáció alapján SATA 1,5 Gb/s alapra épül. Tehát ezek szerint SSD-vel elvileg még annyit sem fog tudni, mint a legutóbbi tesztemben szereplő külső ház.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.