Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4302) syzegy09 válasza King Unique (#4299) üzenetére


syzegy09
csendes tag

Hali!
A Windowson belüli energiagazdálkodási modul beállításával hiba nélkül töltöttem le az éjszaka folyamán.
Még tesztelem tovább, de úgy néz ki, hogy ez lesz a megoldás.

(#4303) Panthera


Panthera
őstag

Üdv!

Ezzel van tapasztalat? Papír szerint az az IS621 chip, mint amit ajánlgattatok korábban műanyag házzal. Előbbi az alu ház, utóbbi a csatlakozó miatt szimpatikus (a meglévő is mini-b és a pc-n, tv-n ott lógnak a kábelek, hogy ne használódjon az alaplapi csatoló).

[ Szerkesztve ]

(#4304) King Unique válasza Panthera (#4303) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezzel a modellel konkrét tapasztalat elvileg nincsen itt a topikban. De a kialakítás szempontjából ez megint ugyanolyan típusú külső ház, amelyről nemrég volt szó többek között a HDD belső rögzítését illetően is. Viszont az nem derült ki, hogy ennél a mostaninál van-e a hátsó zárófedélnél szivacs. De, ha esetleg kispórolták, akkor a pótlása elvileg akár utólag is megoldható.

Az IS621 vezérlő egyébként jónak mondható, de itt a működés szempontjából a firmware is számíthat. Vagyis attól, hogy ilyen chip van ennél a külső háznál is, még nem feltétlen fog minden téren ugyanúgy viselkedni, mint pl. az alábbi tesztben lévő modell.

[ Szerkesztve ]

(#4305) Panthera válasza King Unique (#4304) üzenetére


Panthera
őstag

Köszönöm szépen, akkor maradok inkább az itt már bevált modellnél.

[ Szerkesztve ]

(#4306) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek.
Ebay-en vásároltam az alábbi rack-et:

Adattárolásra használom a benne lévő HDD-t és az a problémám, hogy ha kb havonta megpróbálom szinkronizálni más helyen lévő mappakkál, akkor pár perc után leállítja a HDD-t. Ha csak simán rá van dugva a laptopra, akkor is egy idő után leállítja.
Nem lehet vhol beállítani, hogy ez ne történjen meg?
Még annyi, h Linux Mint alatt használom.
Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#4307) jackal79


jackal79
aktív tag

A másik problémám, hogy van egy ilyen rack-em is:

Ennél viszont az a rész, ami csatlakozik a HDD-hez el van törve (ahová a csavar megy bele), ezért nem tudom a házhoz rögzíteni.
Az a műanyag tok az cserélhető?
Köszi!

(#4308) King Unique válasza jackal79 (#4306) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha erről az IS621 chipes külső házról van szó, akkor ennél valóban működik az alvó mód, leállítja a merevlemezt kb. 10 perc inaktív állapot után. Viszont ez nem hiba, illetve az alvó mód normál esetben eleve csak X perc teljesen inaktív állapot után lép működésbe! Tehát, ha közben aktív lemezművelet van, akkor nyilván nem.

Ha tiltani akarod az alvó módot, akkor nemrég volt szó erről a Windowsra vonatkozóan. Linuxnál pedig pl. a különféle hdparm parancsok, illetve az APM átállítása lehet opció. De az utóbbi terminálban kivitelezve USB-s háttértáraknál nem feltétlen lesz végleges, illetve pl. egy újracsatlakoztatás után visszaállhat az eredeti értékre. Ellenben grafikus felületen pl. a Disks (lemezek) alkalmazásban beállított APM és standby állapot elvileg az eszköz újracsatlakoztatása, illetve a rendszer újraindítása után is érvényben marad. Egyébként a screenshotoknál lévő értékek csak példák, tehát nyilván nem pont azokat kell beállítani!

A másik problémádnál nem derült ki, hogy pontosan miről is van szó, mivel a kép is lemaradt. De, ha a külső házon belül lepattant, eltörött valami, akkor azt nem feltétlen érdemes javítgatni. Cserélni csak egy bizonyos alkatrészt, illetve beszerezni egy ugyanolyat pedig megint kissé macerás lenne. Ilyenkor célszerű inkább kompletten kicserélni a külső házat, ha garanciális. Vagy venni egy másikat.

[ Szerkesztve ]

(#4309) jackal79 válasza King Unique (#4308) üzenetére


jackal79
aktív tag

Szia!

Köszönöm a segítséget!
Sajnos nálam a "Drive settings..." az inaktív.

Viszont arra rájöttem, hogy a terminál alól szinkronizálok, akkor nem állítja le. Az rsync tökéletesen működik.

(#4310) King Unique válasza jackal79 (#4309) üzenetére


King Unique
titán

Normál (ideális) esetben aktívnak kellene lennie. De a Linuxoknál valóban előfordulhat, hogy egyes USB-s háttértárak, illetve a bennük lévő vezérlők esetében nem támogatott az állapotinformációk kiolvasása és inaktívak pl. a Disks alkalmazás menüjének egyes elemei (példa). Sőt, egy korábbi blogbejegyzésben további konkrét példákkal is szemléltetve volt ez, illetve pont az IS621 chipre vonatkozóan is. Igaz ott régebbi rendszerekkel és programverziókkal volt ez tesztelve, de ha pl. az aktuális 18.3-as Mint sem kezeli, akkor Linuxnál valószínűleg eleve problémás lehet ilyen szempontból ez a vezérlő.

A készenléti állapot (alvó mód) egyéb módon (nem firmware szinten) történő tiltására vonatkozóan amúgy csak annyi a lényeg, hogy mindig legyen aktív lemezművelet (írás / olvasás) a külső HDD-nél, ami az előző válaszban már le volt írva. Ez lehet akár az említett szinkronizálás, akár egy hosszas letöltés, vagy egy hosszabb zene / film lejátszása (olvasása) az eszközről stb.

[ Szerkesztve ]

(#4311) _q


_q
addikt

Sziasztok!

Nézegetem a házakat, de nem találom az ideálisat. Ez jó lenne, de már nem forgalmazzák: lc power lc 25u3 becrux. Alternatív vagy ajánlott kategória van esetleg most? 7200rpm 1 terra hdd menne bele adat tárolásra, virtuális gép futtatásra.

(#4312) King Unique válasza _q (#4311) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nem tudom hol nézted, de az USB 3.0-s LC-25U3-Becrux még kapható a hazai boltokban az árgép alapján. Van amúgy már az LC-Power kínálatában USB 3.1 Gen 2-es LC-25U3-Becrux-C1 is Type-C fizikai csatlakozóval, de azt egyelőre még nem forgalmazzák a hazai boltok.

Egyébként nekem is van ilyen USB 3.0-s külső házam és egy 7200 RPM-es HGST merevlemez van benne. Nagyon jó a külső ház hőelvezetése, full alumínium és még egy ilyen merevlemez sem nagyon melegedik benne. A HDD belső rögzítése stabil, a Mini-B fizikai csatlakozó is kényelmes stb. Viszont a mellékelt kb. 1 méteres USB-kábel kissé merev és talán hosszú is. De szükség esetén beszerezni egy másikat már részletkérdés.

[ Szerkesztve ]

(#4313) _q válasza King Unique (#4312) üzenetére


_q
addikt

Nem voltam egyértelmű. Úgy értettem, hogy ahonnan megéri postaköltség áron venni 1 terrás hdd-t ott sajnos nincs a becrux. Van itthon egy ilyen, csak kellene még egy vagy legalább is egy alternatív ház. aqua vagy edigital lenne jó ingyen posta illetve HDD ott jönne ki a legolcsóbban. Alternatív házra lenne tipped mit lenne érdemes nézni? A Type C-s jó lenne de mint mondtad itthon nem forgalmazzák még sajnos.

szerk.: elnézve 5000Ft-ból durván kijön a becrux ha máshonnan rendelem, akkor úgy még lehet opció.

[ Szerkesztve ]

(#4314) King Unique válasza _q (#4313) üzenetére


King Unique
titán

A Becrux az általad említett egyik helyen jelenleg valóban nem elérhető, illetve elvileg a másiknál sem, mert kifutott. Viszont a lényeg az, hogy egyéb boltokban még mindig kapható és érdemes lenne megfontolni azokat is, ha kifejezetten ez a modell kell. Alternatíva lehet az olcsóbb típusok közül pl. a Captiva is, de hogy jelenleg éppen melyik hazai webshopban elérhető, melyikben nem, melyikben lesz esetleg majd később újra kapható stb., az megint más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#4315) _q válasza King Unique (#4314) üzenetére


_q
addikt

Köszi. Így már eléggé körvonalazódott a dolog. :R

(#4316) julius666


julius666
addikt

Sziasztok!

Sajnos volt szerencsém a Logilink UA0041A SATA merevlemez házhoz, megosztanám tapasztalataimat.

Külső backup megoldásként használtam (volna), egy Hitachi HTS541010A9E680 1 terás lemez került bele. BTRFS snapshotokat mentettem rá, annyit kell a dologról tudni, hogy ez egy olyan fájlrendszer, ami checksumolja az adatokat, magyarán fájlrendszer ellenőrzésnél kiderül, ha bármilyen elváltozás történt akár írás, akár a tárolás során (bit rotting).

Sajnos a csodálatos külső házat használva rendszeresen kaptam is a checksum errorokat. Írásnál maga az eszköz nem jelzett semmi hibát, "csendben" kíírta a szemetet a háttértárra, normál (NTFS) fájlrendszernél ki se derült volna, max a fájl megnyitásánál jöttek volna elő az anomáliák. Annak kis esélyt adok, hogy a lemez lenne a hibás, mert közvetlenül a gépbe, SATA csatira dugva nem kaptam ilyen hibát.

MOAI MA6116A a vezérlő, van valakinek komolyabb tapasztalata ilyennel? Hátha másnál is előjött hasonló probléma már. Gariztatással érdemes megpróbálkoznom ilyen erősen sztochasztikus hiba esetén, vagy inkább felejtsem el azt a <2000 Forintot és vegyek valami értelmesebbet?

A táblázatban úgy nézem nem szerepel a modell, összeszedtem hozzá az infókat:

Gyártó, modell:
Logilink UA0041A [link]
Chip: MOAI MA6116A
UASP: N/A
IDE / SATA (chip): SATA I/II
Interfész: USB 2.0
Csatlakozó típusa: A
Fémház: részben
HD Sentinel támogatás: IGEN
HDD leállítás leválasztáskor: N/A
Alvó mód: N/A
Csavaros HDD rögzítés: NEM
HDD magassága (max): 9,5 mm
HDD kezelés (max): N/A
Tartozékok: USB 2.0 Y kábel, csavarok
Árkategória: nagyon olcsó (1k+)
Ajánlott: NEM
Komment: Gagyi kialakítás, nekem írási hibákat produkált.

(#4317) King Unique válasza julius666 (#4316) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Volt már példa itt a topikban ilyen vezérlővel szerelt USB 2.0-s külső házra, de annál az esetnél nem volt ilyen panasz. Egy másiknál sem, igaz nem is Btrfs fájlrendszerű HDD-vel és Linuxszal használták. Ha esetedben írási, illetve adatkapcsolati hibák vannak, akkor első körben célszerű az USB-kábelt és a fizikai csatlakozást ellenőrizni.

Ha magával a külső házzal, illetve a SATA-USB átalakító egységgel van valami gond, akkor azzal nem érdemes otthon vesződni és lehetőség szerint célszerű kicseréltetni kompletten a külső házat. De egy ilyen "filléres" eszköznél ezzel sem feltétlen érdemes szöszölni és lehetne akár egyből egy új külső házat is venni. Sőt, USB 2.0-s helyett akkor inkább már egy USB 3.0-s modellt, ami a korábbi esetnél is javasolva volt. Az eBay és társai online piacterekről pedig akár 2 ezer forint körüli áron is lehet ilyeneket rendelni.

Köszönjük az információkat és a korrekt beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#4318) julius666 válasza King Unique (#4317) üzenetére


julius666
addikt

Igen, mindenképp USB 3.0-s házat vennék, amikor ezt a 2.0-s vackot vettem, nem néztem utána, hogy ez ilyen Y kábeles lesz. Ilyet soha többet.

A javasolt hozzászólásban linkelt eszköz az biztosan jó? Úgy értem hogy ugyanaz a termék van-e a linken, mint amit batagy kolléga vett. Csak mert amúgy tök máshogy néz ki, nem-e trükközött az eladó és lecserélte a terméket... (Ebayen ritkán rendelek, de Alin pl. tudom szoktak ilyet, jó termékből eladnak egy nagy adagnyit, felpumpálják a ratinget, majd utána módosítják a hirdetést másra és onnantól szemetet küldenek, amíg nagyon le nem romlik az értékelés).

Rendes spec (vezérlőchip típusa) persze nyilván nincs, de ez mondjuk nem lep meg noname termékről lévén szó.

(#4319) notafa3


notafa3
tag

Sziasztok!

WD Black-hez (WD10JPLX) tudnátok ajánlani jó minőségű 3.0-ás házat, amibe jól passzol 5-6k körül? Illetve kábel tippet is kérek szépen. Még nem raktam soha össze ilyet. :) Ugye ez a vinyó megy egy sima 2.0 usb-ről is vagy ahhoz inkább a Red-et (WD10JFCX) kéne választanom ami csak 5400-as? Köszönöm a segítséget!

(#4320) King Unique válasza julius666 (#4318) üzenetére


King Unique
titán

Az Y-kábel önmagában még nem probléma, sőt inkább hasznos, ha csak USB 2.0 portok vannak a gazda hardveren. A fórumtárs által javasolt külső háznál az mondjuk tényleg fura, hogy kinézetre más a tesztben szereplő modell és más az eBay weboldalán lévő. De egy másik hozzászólásában már az van linkelve, ami inkább hasonlít a tesztben lévőre. Aztán, hogy még kapható-e az a típus, az más dolog. Ez ügyben már nála kellene érdeklődni. Alternatíva lehet pl. a MantisTek is, illetve a hazai boltok kínálatában pl. a Captiva, vagy egyéb, az összefoglalóban ajánlott modell.

(#4321) King Unique válasza notafa3 (#4319) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Akár a nemrég említett Becrux is megfelelhet a célra, én is 7200 RPM-es merevlemezzel használom. Az USB-kábel pedig nyilván gyári tartozék, amit pl. az alábbi teszt is szemléltet. Ha esetleg nem felel meg számodra és másik külső ház kellene, akkor az összefoglalóban vannak még ajánlott típusok, illetve beszámolók, tesztek, információs táblázat stb.

Mindkét WD merevlemez egyébként az átlagosnál jobbnak mondható, tehát jó választás lehet mindkettő. Adattárolásra ugyan rendszerint 5400 RPM-es típusokat szokás használni, de egy full alumínium külső házban azért a 7200-as sem fog megfőni. Valamint, ha USB 3.0/3.1 portok vannak a gépen, akkor a stabil tápellátás miatt sem kell aggódni.

[ Szerkesztve ]

(#4322) julius666 válasza King Unique (#4320) üzenetére


julius666
addikt

Pont ilyen Captivám már van egy 0-24 TV box háttértárnak használva, azzal lekopogom, eddig nem volt gond, igaz azt nem BTRFS-el használom, NTFS van rajta.

Ez a MantisTek cucc viszont borzasztóan megtetszett, rendeltem is gyorsan egy ilyet a valentin napi promós áron, köszi szépen. Ha megjött és lesz vele már komolyabb (1-2 hónapnyi) tapasztalat, majd jelentkezem. :))

(#4323) Klara_ válasza notafa3 (#4319) üzenetére


Klara_
őstag

Nekem most ez van a Sharkoonban. Hat, a HGST 7k1000 gyorsabb es halkabb is volt es kevesbbet parkolt. Kedves ex Latitude laptopomnak hala volt egy adatvesztesem, akkor kerult a black a rackbe de felesleges volt (miota Elitebookon log semmi gond). Egyedul az 5 ev garancia a +, a 7k1000-hez kepest.
Ugy passzol "jol" ha a szivacsot csereled a hatuljaban, adjak melle. Igy is kicsit lotyog benne (fel-le, papirt hajtottam a hatso elere, igy turheto). A DeLock 42486-ban soha nem lotyogott semmi...

[ Szerkesztve ]

(#4324) notafa3 válasza King Unique (#4321) üzenetére


notafa3
tag

Megvettem végül a Red WD-t és a házat amit ajánlottál, de a windows 10 nem ismeri föl. A tálcán még annyit kiír ,hogy usb3:0 external hdd, ahol le tudom választani, de a meghajtók között semmi. Felpörög rendesen, sentinel is látja a wd-t. Mi lehet a probléma?

(#4325) King Unique válasza notafa3 (#4324) üzenetére


King Unique
titán

Ha újan vetted a HDD-t, akkor az eleve particionálatlan és nem csoda, ha nem jelenik meg pl. a fájlkezelőben. Illetve az a felismerés szempontjából eleve másodlagos és csak akkor jelenik meg ott a drive, ha van meghajtóbetűjele. Vagyis a lényeg elsődlegesen az eszközkezelő, valamint a lemezkezelő. Egyébként, ha már a tálca értesítési területén megjelenik a külső meghajtó, valamint a HDS-ben is, akkor az nem igaz, hogy egyáltalán nem ismeri fel a Windows.

Tehát jelen esetben a megoldás az, hogy particionálni kellene a merevlemezt a lemezkezelőben. Vagyis először inicializálni MBR / GPT szerint, majd a nem lefoglalt területen létrehozni egy új kötetet pl. NTFS fájlrendszerrel. Egy adatlemeznél a GPT egyébként csak 2 TB felett kötelező, tehát az 1 TB-os HDD-t lehet akár MBR-re is inicializálni. De amúgy vannak bizonyos előnyei a GPT-nek, tehát akár az is opció lehet. Feltéve, ha nem akarod olyan hardver- és szoftverkörnyezetben használni a külső HDD-t, ahol az OS esetleg nem kezeli a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket.

[ Szerkesztve ]

(#4326) alex devil


alex devil
senior tag

Szevasztok!
Vettem egy ilyet: ORICO 2139U3 nagy fájlok (filmek) másolása közben néha (kb. minden 5-6. alkalommal) megáll a másolás fél-egy percre aztán megy tovább (két különböző HDD-vel is kipróbáltam). Az adatáramlás jelző villogás is abbamarad, egy ideig csak a másik folyamatosan világító led világít. Mi lehet a baj, visszaküldjem a cuccot vagy ez "normális"?

S23

(#4327) pocokxx


pocokxx
Közösségépítő

Nem is olyan túl rég kerestem egy 15mm HDD -nek való külső házat. Mivel picit drágálltam a topik összefoglaló ajánlott modelljeit, kínai termékre vetemedtem, ami - gondolom a karácsony körüli rendelésözönnek is köszönhetően - ma érkezett meg. Ígértem róla véleményt, íme.

Egyszerű dobozban érkezett: Két darabból áll, egy "fiók", amire rácsavarozzuk a HDD-t és egy tok, amibe beledugjuk az összeszerelt fiókot. Kaptam hozzá még egy kábelt (nem Y), csavarokat, leírást, valamint gumitalpakat, illetve egy kis csavarhúzót az összeszereléshez.
A beszereléshez le kell szedni a "fiók" hátulját is, hogy bele lehessen tolni a HDD-t (két csavar fogja, két oldalt).

Ezek után rá kell csavarozni a HDD-t (újabb 4 csavar) majd a fiókot a tokba dugva is össze kell csavarozni a kettőt. A képen a tok alján látható bemélyedésből nem lóg ki a csavar, és a gumitalpakat is szépen rá lehetett ragasztani, bár kicsit megnyomódva érkeztek.
A sebességre nekem elég, nagyjából hozza az előző tok sebességét.

A fénye nem bántó az előző tokhoz képest. nincs idegesítő villogás, és a lyukacsos ház szépen teríti a fényét.

Filmek másolása közben néha leesett a sebesség, de nem volt számottevő (kb. 30 MB/s ig esett vissza, de utána visszamászott az elvárt 70-80 Mb/s-re.)

Összességében elégedett vagyok vele, bár még csak ma kaptam meg. TVbox ra lesz kötve Kodi mellé, amit elindítottam, elindult, és a keresés is gördülékeny.

"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

(#4328) King Unique válasza alex devil (#4326) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ilyenkor célszerű első körben az alap dolgokat leellenőrizni, illetve megpróbálni a hiba forrását megkeresni. Vagyis kipróbálni az eszközt másik USB 3.0 portban is, ami PC-knél lehetőleg hátlapi (alaplapi) legyen, mivel az előlapon lévő portoknál előfordulhatnak problémák. Aztán szükség esetén akár másik USB-kábellel is, mert egy hibás kábel, illetve az USB-s csatlakozási problémák is okozhatnak gondot. Továbbá lehetőség szerint másik gépen és másik operációs rendszerrel is célszerű kipróbálni az eszközt, illetve a másolást. Ha erre nincsen mód és jelenleg pl. Windows fut a gépen, akkor a másik OS lehet akár egy pendrive-ról indított Live Linux is. Valamint az egy dolog, hogy 2 db HDD-vel ki volt próbálva az eszköz, de ezek állapotáról megint nincsenek információk. Azaz pl. Windowsnál a HDS programmal célszerű lenne ezt is lecsekkolni.

Egyébként olyan előfordulhat, hogy a fájlmásolás a végén rövid ideig áll, majd csak a puffer kiürítése után kezdődik el a következő fájl másolása. Ha Windowsról szó, akkor ott alapértelmezetten gyors eltávolítás van beállítva az USB-s háttértáraknál, azaz le van tiltva az írási gyorsítótárazás. De a fájlmásolásnál akár a gyorsítótárazott RAM is szerepet játszhat. Aztán maga a másoláshoz használt program és annak beállításai sem teljesen mindegy. De az megint nem derült ki, hogy pl. Windowsnál a beépített fájlkezelővel, vagy esetleg külső programmal történik-e a másolás. Utóbbi esetben pl. a TC-nél van "Nagy fájl másolás módszerének alkalmazása" opció. Aztán a külső HDD-n lévő fájlrendszer sem ismert, de ha pl. NTFS, akkor az hajlamos a töredezésre. Ha nagyon töredezett a fájlrendszer, illetve kevés a szabad hely a cél- és a forrásmeghajtón, akkor az megint okozhat a másolásnál belassulást.

Aztán olyan is előfordulhat, amikor a külső háznál USB-chip firmware szinten van gond. Nálam korábban egy ASMedia chipes külső háznál a régi firmware-verzió okozott problémát és emiatt másolásnál állandóan "lebökött" a drive 0-ra, majd újra begyorsult, megint leesett az adatátviteli sebesség stb. Ez a HD Tune programmal történő tesztelésnél is látszott, ahol végig ehhez hasonló esések voltak a görbén. Annál a firmware frissítése végül megoldotta a problémát. Viszont ennél az Orico külső háznál az megint nem ismert, hogy a nemrég említett 2 vezérlő közül pontosan melyik van benne. De amúgy a frissítés inkább a JMicron esetében lehet opció, illetve annál is csak saját felelősségre.

[ Szerkesztve ]

(#4329) King Unique válasza pocokxx (#4327) üzenetére


King Unique
titán

Az a korábbi válaszban is említve volt, hogy az ilyen típusú külső házak általában jók szoktak lenni. Ez a mostani információk alapján pedig ennél a modellnél is megerősítést nyert. A full alumínium kivitelnek és a szellőzőnyílásoknak köszönhetően pedig vélhetően elég jó lehet a külső ház hővezetése és ezáltal a HDD sem melegedik benne. Az adatátviteli sebességét jelen esetben egyébként maga a HDD limitálja, az tud csak ennyit. Plusz, mivel már közel az 1/4 része tele van másolva, ezért eleve nem hozza a gyári maximum értékeket. Maga az USB 3.0 szabvány viszont nyilván jóval többre képes (bővebben) és egy SSD-vel már rendesen ki lehetne használni ezt.

A külső házban lévő vezérlő gondolom JMS578 és az UASP adatátviteli mód is működik Windows 10-zel használva. Ami még érdekes lehet az az, hogy a szoftveres leválasztás, valamit X perc üresjárat után kialszik-e LED a külső házon, leáll-e a HDD stb. Továbbá, hogy USB-n van-e S.M.A.R.T., azaz Windowsnál pl. a HDS program ki tudja-e olvasni az állapotinformációkat. Egyébként a webshopban a HDD / SSD meghajtó tárolókapacitásának kezelésére vonatkozóan 2 TB-os limit van megadva, de ezek szerint OK a 3 TB-os is. Ami annyira nem meglepő egy modern USB 3.0-s vezérlőnél, illetve az előbbi limitet lehet csak az alapján adták meg, hogy anno éppen mekkorával volt tesztelve. Puszta kíváncsiságból, amúgy pontosan milyen HDD van benne?

Köszönjük az információkat és egyben a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#4330) alex devil válasza King Unique (#4328) üzenetére


alex devil
senior tag

Köszönöm a részletes hibakereső listát!

Csak egy USB 3,0 van a laptopomon, másikban nem tudom kipróbálni, rendesen működik dokkolóval és egy másik (Kolink) mobil rack-el is. Mindkét HDD 100% a HDS szerint. NS1068X chip van benne (ha jól értem ehhez a firmware frissítés nem opció).

A TC és a Windowsos másolásnál is csinálja, sőt ahogy próbálgattam észrevettem, hogy nem csak másolásnál áll le. Ha csak a HDD-n lévő mappákat/fájlokat akarom megnézni akkor is lelassul vagy nem válaszol. Mintha az egész Windowst lassítaná néha. Valószínűleg kifogtam egy hibás darabot.

S23

(#4332) King Unique válasza alex devil (#4330) üzenetére


King Unique
titán

Ha más USB 3.0 eszközök megfelelően működnek azon a gépen USB 3.0 portban, akár még az említett (belső) merevlemezekkel is, ellenben az Orico külső ház nem, akkor az mindenképpen gyanús. Ha az utóbbinál másik USB-kábellel is ez a helyzet, illetve USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is, akkor szintén. Ha nincsen másik gép és telepített OS a közelben, attól még az eredeti laptopon egy pendrive-ról indított Live Linux opció lehet a kipróbálásra. Sőt, akár még egy WinPE-alapú rendszer is, ha az szimpatikusabb (példák). Ha ezekkel, illetve főleg Linuxszal is az említett hibát produkálja az eszköz és nem az USB-kábel rossz stb., akkor sanszos, hogy a külső házzal van valami gond. Egyébként az nem feltétlen hiba, ha pl. a Windows fájlkezelőjében megnyitva bizonyos mappákat megy felül a "zöld csík" és kell egy kis idő, amíg beolvassa a mappa tartalmát. Egy lassú HDD, illetve töredezett fájlrendszer esetében nem meglepő az ilyen. Ellenben, ha irreálisan hosszú időre beakad és átmenetileg akár még a programok és a rendszer is kifagynak tőle, akkor az már abnormális. De ilyen pl. szektorhibás lemezeknél szokott lenni, ellenben ha valóban OK a HDD-k állapota, akkor más lehet az oka.

Egyébként nekem is van Norelsys vezérlős külső házam, amelyről korábban teszt is készült. Igaz az NS1066 chipes, de annál nem tapasztaltam az említett problémát több gépen és többféle operációs rendszernél sem. Ahhoz egyébként van külső firmware, de az NS1068X chiphez már nem nagyon találni.

Szóval lehet itt fejtegetni az okokat, de egy ilyen filléres külső háznál nem feltétlen érdemes vesződni ezzel. Kifoghattál akár még egy selejtes példányt is és ez esetben nyilván adja magát a visszaküldés, illetve a csere.

[ Szerkesztve ]

(#4333) Spidee


Spidee
senior tag

Sziasztok,

Szeretnék vásárolni ma egy LogiLink UA0115 külső házat, egy Asus routerhez.
Kicsit aggódok az alvó mód miatt. Mindegyik gyári firmware-ben be van kapcsolva gyárilag?
Ki tudom majd kapcsolni, ha nincs szükségem rá?

''No one stays at the top forever!!'' - I Love NFL! - Üdv.:Spidee

(#4334) King Unique válasza Spidee (#4333) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az eddigi beszámolók alapján gyárilag támogatja firmware szinten az (automatikus) alvó módot ez a külső ház. De ez nem hiba, sőt bizonyos esetekben még előnyös is lehet. Az meg a másik, hogy normál esetben eleve csak X perc üresjárat után kapcsol a külső ház készenléti állapotba (alvó módba), amikor nincsen semmilyen aktív lemezművelet. Ellenkező esetben ez nem fog megtörténni. Az meg megint más dolog, hogy az ilyen USB-s eszközöknél kompatibilitás és működés szempontjából az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezet eleve a PC + Mac & desktop OS. Tehát egy ilyen szempontból eleve másodlagosnak mondható routeren az sem biztos, hogy egyáltalán működni fog az alvó mód... Vagy, ha igen, akkor is lehet, hogy alapértelmezetten nem, hanem csak külön beállítás és engedélyezés után (példa).

A LogiLink UA0115 külső háznál az eddig információk alapján ASMedia ASM1153E chip és PID: 55AA azonosító van. Tehát ennél szükség esetén és saját felelősségre (!) opció lehet az összefoglalóban említett módon a firmware frissítése. Valamint akár olyan külső firmware-t is rá lehet tenni, amelynél alapértelmezetten tiltva van az (automatikus) alvó mód. Viszont jelen esetben csak emiatt nem feltétlen szükséges piszkálni a firmware-t, mert az előbbiek értelmében egyrészt az sem biztos, hogy működni fog az alvó mód a routernél. Másrészt a tiltásához akár az is elég, ha pl. folyamatosan aktív lemezművelet (írás / olvasás) van a külső HDD-nél, ami eleve meggátolja azt, hogy készenléti állapotba kerüljön.

[ Szerkesztve ]

(#4335) Spidee válasza King Unique (#4334) üzenetére


Spidee
senior tag

Köszönöm szépen a segítséget.
Akkor ezek szerint lehet tárgytalan is a dolog, de majd kiderül. :)

Láttam itt pár tulajnál, hogy az UASP van akinél be van kapcsolva gyárilag, van akinek nem.
Gondolom gyári firmware verziótól függ.
Ezt is tudom módosítani majd utólag?

''No one stays at the top forever!!'' - I Love NFL! - Üdv.:Spidee

(#4336) King Unique válasza Spidee (#4335) üzenetére


King Unique
titán

Az UASP adatátviteli mód támogatása megint chip és főleg firmware függvénye, valamint az OS-nek is támogatnia kell. Az UA0115-nél az előbbi oldalról OK a támogatás, míg desktop OS szinten pl. a Windowsnál eleve 8/8.1 és 10 kell az UASP-hez, mivel a 7-es és az annál régebbi verziók nem támogatják natívan. Lehet egyes tulajoknál is éppen az utóbbi esetet láttad.

Firmware szinten elvileg akár még ki is lehet kapcsolni az UASP-t, illetve az eredetit olyan firmware-re lecserélni, ami nem támogatja stb. De normál esetben sok értelme nincsen ezt megpiszkálni, illetve ez is egyértelműen mondható inkább előnyös, mint hátrányos funkciónak. Legalábbis egy normális hardver- és szoftverkörnyezetben mindenképpen. Ellenben az ettől eltérőnél már más dolog, illetve ki tudja, hogy ott éppen milyen hiányosságok vannak, milyen alapvető dolgok kezelése okozhat esetleg problémát.

[ Szerkesztve ]

(#4337) Spidee válasza King Unique (#4336) üzenetére


Spidee
senior tag

O, értem. Ezt az infót is köszönöm szépen. :)

''No one stays at the top forever!!'' - I Love NFL! - Üdv.:Spidee

(#4338) notafa3 válasza King Unique (#4325) üzenetére


notafa3
tag

Köszi! :)

(#4339) tlac


tlac
nagyúr

vettem egy ilyen usb3-as y-kábelt a mobil rack-emhez
2 hátsó usb3-as portban tesztelgettem
és az egyikben nem stabil vele a kapcsolat
viszont a rack-khez adott kábellel nincs ilyen gondom, az mindkét helyen jó

szerintetek a kábel lehet rossz vagy a port?

szerk.
rögtön eszembe jutott, hogy egy 3. kábellel is kipróbálhatnám a gyanús portot és akkor az segítene billenteni valamelyik irányba a döntetlent

[ Szerkesztve ]

(#4342) King Unique válasza tlac (#4339) üzenetére


King Unique
titán

Ha működés közben gyakran megszakad az adatkapcsolat, illetve az operációs rendszerben hirtelen lecsatlakozik, majd felcsatlakozik a külső merevlemez, akkor annak lehetséges okai az összefoglaló gyakran ismételt kérdések fejezetében le vannak írva.

Az Y-kábelnél adatkapcsolat + tápellátás a főágnál van, míg a mellékág pusztán csak kiegészítő tápellátásra szolgál. Az viszont nem volt említve, hogy mindkét kábelvég csatlakoztatva lett-e a portokhoz. De, ha ugyanaz a külső ház a gyári kábellel mindkét portban megfelelően működik, akkor valószínűleg az Y-kábellel nem stimmelhet valami. Vagy lehet csak a fizikai csatlakozás nem tökéletes a kábel csatlakozója és a gépen lévő aljzat között. Valamint egy 2,5"-os külső HDD-nél az sem szerencsés a stabil tápellátás és egyben az adatkapcsolat szempontjából, ha az USB-kábel túl hosszú. Bár ránézésre a mostani nem tűnik annak.

[ Szerkesztve ]

(#4343) tlac válasza King Unique (#4342) üzenetére


tlac
nagyúr

ismét próbálgattam

eddig nem volt bedugva az a y kábelnek a táp része, mert mondom minek, ugyanazon a gépen önmagában ment a sima usb3-as kábellel

kipróbáltam végül másik usb3-as portban is (hogy ez miért nem jutott eszembe eddig?), ott is néha megszakadt
végül bedugtam a tápkábelét is, de ez így is néha produkálta a hibát különböző portokban is

szerintem most már meggyőződtem róla, hogy tényleg rossz a kábel, vissza is kérem a pénzem

[ Szerkesztve ]

(#4344) Ringman


Ringman
nagyúr

sziasztok!

az adata ed600 rackkel kapcsolatban van tapasztalat? ajánlóban nem szerepelt.

egy wd black 1tb - WD10JPLX kerülne bele.

ha nem ajánlott, akkor milyen - viszonylag strapabíró darabot ajánlanátok helyette?

(#4345) King Unique válasza tlac (#4343) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk az Y-kábel kiegészítő tápellátásra szolgáló végét nyilván csak szükség esetén kell csatlakoztatni, vagyis pl. USB 2.0 portoknál. Ellenben USB 3.0 portoknál már nem kötelező, illetve a kábel fővonalának normál esetben rendesen és adatátviteli hibáktól mentesen kellene működnie.

Ha valóban kipróbáltál minden eshetőséget és rendesen meggyőződtél a kábel hibájáról, akkor ez esetben nem érdemes vele tovább vacakolni. Vagyis adja magát a garanciális csere, vagy a vételár visszatérítése. Egyébként ki lehet fogni hibás USB-kábelt a külföldi online piacterekről történő rendelésnél, de akár belföldi vásárlásnál is. Sőt, akár olyan is előfordulhat, hogy a külső házhoz gyárilag mellékelt kábel hibás.

[ Szerkesztve ]

(#4347) King Unique válasza Ringman (#4344) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Korábban egy hasonló kérdésnél más is érdeklődött a gyártó egyik másik külső házáról, de a válaszban le volt írva, hogy többnyire azokkal a külső házakkal vannak itt a topikban tapasztalatok, amelyek szerepelnek az összefoglalóban. Valamint nemrég a mostani külső házzal foglalkozó cikknél volt arról is szó pl. ebben a hozzászólásban, hogy az ADATA a 2,5"-os USB-s háttértár kategóriában eddig leginkább gyárilag összeszerelt külső HDD-ket gyártott. Tehát a külső házaival már csak ezért sincsenek komolyabb és hosszabb távú tapasztalatok.

Ha ütésálló, vízálló stb. 2,5"-os külső ház kell, akkor elvileg akár ez az ED600 is opció lehet, illetve a másik topikban említett StarTech. De egyikkel sincsen konkrét tapasztalat itt a topikban. Ahogyan az LC-Power kínálatában az LC-25U3-Shockproof, LC-25U3-Outdoor, valamint a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában az IB-276U3, IB-278U3, IB-279U3 külső házakkal sem.

Amúgy az sem mellékes, hogy a WDJPLX egy 7200 RPM-es merevlemez, amely egy 5400-as típusnál valamivel jobban melegedhet. Egy ilyenhez hőelvezetés szempontjából elsődlegesen a full alumínium külső házak javasoltak, amiről nemrég szintén volt szó. Aztán, hogy az előbb említett strapabíró modellekben használat közben mennyire melegedne, az megint más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#4348) Ringman válasza King Unique (#4347) üzenetére


Ringman
nagyúr

köszi, megnézem ezeket.

(#4349) Ringman válasza King Unique (#4347) üzenetére


Ringman
nagyúr

végül megvettem az olcsó captiva alut - főleg hogy egy sétatávolságra lévő boltban volt is raktáron, aztán így lesz idő eldönteni, h melyiket is válasszam véglegesen. a raidsonic read-only kapcsolós megoldása is tetszik - úgyis backuphdd lenne (wd black az 5 év gar miatt lett, meg jó tapasztalatom van eddig a blackekkel), a mennyire kell nekem ütésállóság követelményt is átgondolom még egyszer.

(#4350) jim bcs


jim bcs
MODERÁTOR

Sziasztok!

ORICO Aluminum 2.5 inch Hard Drive Enclosure (2518S3)
+
WD Scorpio Blue 1TB WD10SPZX

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.