Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4651) Ice&Lime válasza King Unique (#4650) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Ez érdekes.. A hdsentinel mindenhol kipipálta a trim lehetőségeket, de a program, amit linkeltél azt írja, hogy a trim nem működik. Egyébként win10 x86-ot használok.
Ez most mit jelent, hogy kell vennem egy másik mobil rack-et emiatt?

[ Szerkesztve ]

(#4652) King Unique válasza Ice&Lime (#4651) üzenetére


King Unique
titán

A HDS-nél az egy dolog, hogy mit ír az információknál az SSD jellemzőinél. Másrészt viszont az is lényeges, hogy mit az áttekintés fülön, illetve a teljesítményre. Ha nem működik a TRIM, akkor azt általában kiírja a szöveges értékelésnél, valamint 80%-os teljesítményt szokott mutatni. Viszont USB-n lehetnek érdekes esetek, amire már az előző válaszokban is volt utalás.

Amúgy milyen külső házról van szó pontosan? Ha az az USB 2.0-s (?) ICY BOX, valamint nem UASP módban csatlakozik, akkor pláne nem valószínű, hogy működik a TRIM, azaz az UNMAP.

[ Szerkesztve ]

(#4653) Ice&Lime válasza King Unique (#4652) üzenetére


Ice&Lime
veterán

A hdsentinel 5.30 verzió 100% / 100% -ot ír ki rá és az ssd jellemzőknél az összes trim funkció ki van pipálva benne. A trimcheck program meg ugye azt írja, hogy nem működik. Ez a ház nem tudom, hogy tunia kellene-e a trimet, de valószínű, hogy nem mivel olyan régi lehet, hogy akkor talán még nem volt szempont ez a trim támogatás, pláne külső rack-ben. ...akkor valószínű, hogy ezt a házat nem tudom, illetve nem célszerű hosszútávon ssd-vel használni, igaz?

Mert akkor kell mégiscsak vennem kifejezetten az ssd-hez egy trim támogatós mobil rack-et.
Akkor végülis, axagon és raidsonic mobil rack-ek jók lennének, bármelyik, csak legyen ott a gyártói adatlapon a leírásban, hogy uasp támogatás?

(#4654) kelna91


kelna91
senior tag

Sziasztok! Kinéztem magamnak a Silverstone MS09 tokot, de nem tudtam eddig kideríteni, hogy működik-e vele a TRIM, így pedig nem akarom megvenni. Tudtok-e biztosat mondani, vagy ajánlani olyat, ami biztosan támogatja a TRIM-et, és nem kell hozzá kábel (vagyis beépített csatlakozós)?

(#4655) Ice&Lime válasza King Unique (#4652) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Ha vennék egy uasp képest rack-et, a laptopon sajnos csak usb2.0 port van, de a rack-ben ssd-t szeretnék használni, most nem is a sebesség lenne a fontos illetve kérdés, hanem, hogyha a win10x86 rendszer és a mobil rack támogatja a trim-et, akkor is lehetséges, hogy nem fog működni a trim a laptop usb2.0-ás portja miatt?

(#4656) kisZ2


kisZ2
csendes tag

Sziasztok, akinek van Gembird EE2-U2S-2 usb3.0 2.5"-ös külső háza neki is így néz ki az elektronika. Nem vagyok profi, de ez nekem korróziónak tűnik. Vagy teljesen normális, hogy kicsomagolás után alapból így néz ki? Szerintetek visszavigyem kicserélni?


(#4657) vottokar válasza kisZ2 (#4656) üzenetére


vottokar
senior tag

Ez valószínűleg a kézzel beforrasztott csatlakozó "rossz" minőségű ólommentes ón folyasztószer maradványa. Egyre sűrűbben találkozni vele sajnos. Én ha zavarónak találom, óvatosan le szoktam mosni denaturált szesszel.

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#4658) kisZ2 válasza vottokar (#4657) üzenetére


kisZ2
csendes tag

Köszönöm. Akkor a rendes működést nem befolyásolja, nem lesz zárlatos vagy ilyesmi?

(#4659) King Unique válasza Ice&Lime (#4653) üzenetére


King Unique
titán

Ha nagyon régi és csak USB 2.0-s a külső ház, valamint UASP helyett csak BOT módban működik, akkor nem éppen valószínű, hogy támogatja. Vagyis ez esetben a TrimCheck mutatja helyesen.

Ha nem működik USB-n a TRIM (UNMAP) a külső SSD-nél, akkor az előbb-utóbb pl. az írási sebesség drasztikus csökkenéséhez vezethet. De az már az adott SSD-től és annak használatától is függhet, hogy melyiknél mikor és milyen mértékben. Valamint a modern SSD-knél a Garbage Collection is már egyre hatékonyabb és bizonyos mértékben akár az is ellensúlyozhatja a TRIM hiányát USB-n. De az ideális nyilván az, amikor működik.

Ha kifejezetten olyan külső ház kell az SSD miatt, amelyiknél biztosan működik USB-n a TRIM (UNMAP), akkor a legjobb nyilván az, amikor ezt a gyártója egyértelműen feltünteti. Mármint a TRIM-et, mivel az UASP támogatása önmagában még nem feltétlen elég. Amelyiknél nincsen megadva a TRIM támogatása, ott max. pl. a jelen topik tesztjeire, információra, valamint egyéb forrásokra, külső tesztekre lehet hagyatkozni. Plusz eleve UASP-s külső házat célszerű venni, mivel azoknál lehet esély a működésére.

Ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor úgy viszont nem sok értelme van a külső SSD használatának, legalábbis adatátviteli sebesség szempontjából. Maga az eszköz USB 2.0-s csatlakozásnál is működhet UASP módban, de hogy akkor a TRIM fog-e, az más dolog, ki kell próbálni.

[ Szerkesztve ]

(#4660) Ice&Lime válasza King Unique (#4659) üzenetére


Ice&Lime
veterán

És van valami program vagy windowson belül valami funkció, parancs, stb., amit talán elég 2-3-4 hetente futtatni rajta, ami kicsit rendberakja a dolgokat rajta? (egye hogy a már letörölt dolgokat kinullázza.)

[ Szerkesztve ]

(#4661) King Unique válasza kelna91 (#4654) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán nincsen egyértelműen feltüntetve, hogy támogatja-e, vagy sem a TRIM-et. De egy másiknál a hozzászólások között állítólag olyan választ kapott valaki a gyártótól, hogy működik, valamint az alábbi screenshot is ezt támasztja alá. De az utóbbinál a firmware frissítését is említik, viszont konkrétumok azzal kapcsolatban nincsenek megadva.

Egyébként meg az a legbiztosabb, ha rákérdezel online magánál a gyártónál. Ami ugyanúgy érvényes más gyártók hasonló termékeinél is, mivel korántsem mindegyiknél szokták feltüntetni a TRIM támogatását. Viszont akad kivétel is, mint pl. a StarTech külső házak. De azoknál M.2 SATA kivitelben pl. az SM21BMU31C3-hoz külön kábel kell, nem olyan integrált csatlakozója van, mint egy pendrive-nak.

[ Szerkesztve ]

(#4662) King Unique válasza Ice&Lime (#4660) üzenetére


King Unique
titán

Az előbbi válaszban már le volt írva, hogy ott van a Garbage Collection is, ami némileg pótolhatja a hiányát. Aztán esetleg a TRIM manuális futtatását is meg lehet próbálni a külső SSD-nél. Ez (optimalizálás) a Windows 10 beépített eszközeivel is megoldható grafikus felületen és PowerShell használatával egyaránt. A kérdés csak az, hogy az adott SSD meghajtónál ez USB-n is megtörténik-e ilyen formában. Ha pl. grafikus felületen a médiatípusnál SSD-t ír a program és lefut a művelet pár másodperc alatt, akkor elvileg lehet rá esély. Aztán egy másik, egy alternatív módszer meg az, hogy szükség esetén kivenni az SSD-t a külső házból és SATA-n csatlakoztatni, majd ott futtatni rajta a TRIM parancsot. Utána pedig visszahelyezni a külső házba és használni tovább USB-n.

(#4663) Ice&Lime válasza King Unique (#4662) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Van egy másik gép, abba beletudnám tenni és ott letudnám futtatni rajta a programot. Ezt elég 1x megcsinálni vagy ezt is havonta legalább 1x kell?

A másik kérdésem az volna, hogy több mobil rack-nél, amik hdd és ssd-hez is vannak és szerepel náluk a trim és uasp, a tulajdonságoknál többek közt ez is szerepel, hogy:
HDD Automatikus leállítás - merevlemez automatikus leállítása egy 10 percig tartó inaktivitás után.
Ez most még nem világos teljesen, hogy véletlenül lemaradt a mondatban a hdd mellől az ssd, vagy ez valóban csak a hdd-re vonatkozik és ha ssd-vel van használva a rack akkor nem állítja le 10 perc után?
Mert egyébként voltak olyan vélemények ezzel kapcsolatban, hogy nem jön vissza, hanem újra ki/be csatlakoztatni kell.

(#4664) King Unique válasza Ice&Lime (#4663) üzenetére


King Unique
titán

Szükség esetén kell megcsinálni, ha idővel nagyon visszaesne az írási sebesség a TRIM hiánya miatt. Ami az SSD-től és a használat intenzitásától függően hosszabb idő után is jelentkezhet, nem feltétlen havonta.

A külső házaknál a készenléti állapot (alvó mód) inkább a HDD-k esetében lényegesebb, azoknál vannak mozgó alkatrészek, forog működés közben a lemeztányér stb. Ha X perc teljes inaktivitás után alvó módba vált a külső ház, akkor normál esetben a HDD is leáll és ezáltal energiát takarít meg. Elvileg az SSD-knél is van egyfajta alvó állapot, de azoknál nehezebb érzékelni, mivel szinte zajtalanok működés közben és kisebb a reakcióidejük. Viszont akár HDD, akár SSD, az alvó mód egyik lényege pont az, hogy abból fel kell ébredni a meghajtónak, ha az OS, vagy egy program hozzáférést intéz hozzá. Ehhez pl. Windows esetében elég a fájlkezelőben megnyitni a meghajtót, tallózni a tartalmát. Ha ez nem működik és fizikailag újra kell csatlakoztatni, az eleve abnormális.

[ Szerkesztve ]

(#4665) kelna91 válasza King Unique (#4661) üzenetére


kelna91
senior tag

Hú, ez nem semmi kutatómunka, köszönöm! :R Ez elég biztató, így már meg merem rendelni.

(#4666) Dragon3000


Dragon3000
veterán

Csak érdeklődés szintjén érdekel, ha Mantistek Mbox külső házba, ssd kerülne, akkor menne a trim?

A képen jelenleg egy 500GB-os hdd van.

(#4667) King Unique válasza Dragon3000 (#4666) üzenetére


King Unique
titán

Attól, hogy UASP-s a külső ház, még nem feltétlen fog működni a TRIM. Az csak egy szükséges feltétel teljesülése ahhoz, hogy az ATA TRIM —► SCSI UNMAP konverzió megtörténhessen. Viszont, hogy ténylegesen működni fog-e, az a külső házban lévő vezérlőchip, illetve firmware függvénye. Sőt, a firmware eleve meghatározó, amire jó példa az alábbi tesztek közötti eltérés. Egy korábbi tesztnél a TrimCheck program szerint nem működött a TRIM a JMS567 chipes külső ház + SSD kombónál, ellenben egy másik teszt alapján a szintén JMS567 chipes ADATA külső SSD-knél viszont már igen. Illetve mindkét esetben UASP módban működött az eszköz, úgy lett tesztelve, mégis eltérés volt. Vagyis ez is újfent csak azt szemlélteti, hogy önmagában az UASP támogatása nem feltétlen elég.

A MantisTek Mbox külső házból egyébként többféle vezérlővel szerelt van, korábban a JSM567, újabban pedig JMS578 a jellemző. A VID-PID azonosító alapján a tiedben is valamilyen JMicron chip van, de annak pontos típusa nem derült ki. De majdnem kb. mindegy is, mivel attól még az előbb leírtak ugyanúgy érvényesek. Valamint, ha a külső ház gyártója nem tünteti fel egyértelműen a TRIM (UNMAP) támogatását USB-n, akkor max. az egyéb források, külső tesztek, plusz főleg a személyes kipróbálás azok, amik alapján meg lehet bizonyosodni róla.

[ Szerkesztve ]

(#4668) Amazonas


Amazonas
senior tag

Sziasztok,

a Flash SSD topikban "ígértem" egy visszajelzést az Axagon EE25-XA6 típusú házzal kapcsolatban.
Egy Kingston HyperX Fury SSD-t tettem bele, amit adatok mozgatásához használok.
Jelentem, működik a trim mind Windows 10, mind Linux alatt! :) Öröm é' bódottá' van! :)
Ez utóbbival kissé nehezebb szülés volt, mert kellett egy kicsit trükközni a rendszerrel, pedig a 4.20.11-1-es kernel van fent. (Annyi történt, hogy bár a
sudo hdparm -I /dev/sdb | grep TRIM parancs kimenete:
Data Set Management TRIM supported (limit 1 block) volt, azaz elvileg működnie kellene a TRIM-nek, mégis, amikor kiadtam a
sudo fstrim -v /partíció csatolási helye parancsot, akkor a the discard operation is not supported választ kaptam.
Ha valaki Linux alatt használna ilyen ASMedia ASM1153-as chipset-es cuccot (nem tartom valószínűnek, de hátha mégis), annak leírom, hogy egy rule-t kell létrehozni az etc/udev/rules.d alá (mondjuk "10-local.rules" néven, ha még nem volt egyéni rule semmire beállítva), ami a következő: ACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="174c", ATTRS{idProduct}=="1153", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"
Ezzel gyakorlatilag kényszeríted a kernel-t, hogy unmap parancsot küldjön a trim helyett.
Utána egy gyors reboot és voilá:
Kingston HyperX Fury: 1,8 GiB (1955540992 bytes) trimmed :)
Elnézést az OFF-ért, de hátha valakinek kapóra jön ez a tanács. :)

[ Szerkesztve ]

(#4669) sagesz93


sagesz93
addikt

sziasztok

Mit ajánlott venni külső tartónak egy ilyen lemezhez: [link]
Teljesen alapszintű felhasználásra, adat tárolásra lenne használva.
:R

(#4670) joysefke


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Sziasztok!

M.2 formátumú SSD-hez van valami bevált ajánlat olcsó kínai külső USB / M.2 ház adapterre? Olyan amivel megy a TRIM is?

üdv
J.

(#4671) Dragon3000 válasza joysefke (#4670) üzenetére


Dragon3000
veterán

Szerintem könnyebben válaszolnak, ha azt is megírod, hogy sata vagy nvme ssd-hez kell e a ház.

(#4672) King Unique válasza Amazonas (#4668) üzenetére


King Unique
titán

Ennél a külső háznál ugye közvetlenül feltünteti a gyártó a TRIM (UNMAP) támogatását USB-n, tehát emiatt pláne működnie kell. Amit egy korábbi hozzászólás Windows 10-nél meg is erősített, a mostani pedig szintén. A Linuxok esetében viszont arról korábban is volt szó itt a topikban, hogy gond lehet USB-n az SCSI UNMAP parancs alkalmazásával. De akkor ezek szerint erre is van megoldás, amit pl. ITT is említenek. Aztán még az ebben a leírásban lévő megoldás (wiper.sh) is opció lehet az fstrim mellett, vagy akár helyett.

Köszönjük az információkat!

(#4673) joysefke válasza Dragon3000 (#4671) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Reméltem, hogy van olyan amely mindkettőhöz jó, a form factor végül is ugyanaz, a csatlakozó különbözik egy picit.

Ha nincsen jó árban olyan ami mindkettő interfészt tudná, akkor az (SSD árát beleszámítva) olcsóbbik megoldás kellene, ami gondolom a SATA lesz.

(#4674) Dragon3000 válasza joysefke (#4673) üzenetére


Dragon3000
veterán

Lehet nem néztem eléggé utána, de eddig csak olyant láttam, ami vagy az egyiket vagy a másikat támogatja.

(#4675) King Unique válasza sagesz93 (#4669) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen olyan külső házat, ami SATA-s, valamint 2,5"-os méretformátumú és 9,5 mm magas HDD-t képes fogadni. Viszont jelenleg a legtöbb külső ház eleve ilyen és pont ezért nem egyszerű a sok közül 1-re rábökni. Célszerű ilyenkor szűkíteni a kört pl. az összefoglalóban lévő információs táblázat jellemzői alapján. Én amúgy ilyen HDD-t jelenleg a korábban tesztelt Kolink házban használok az M9T helyett. De ha valakinek fontos a különféle leállítási funkciók működése, firmware-frissítés lehetősége, belül a HDD csavaros rögzítési lehetősége, Mini-B helyett netán Type-C csatlakozás kell stb., akkor másik külső házat célszerű választania. Vagy ha olyan kell, amibe később SSD-t is rak és annál lehetőleg működjön USB-n a TRIM (UNMAP), meg ki lehessen maxolni (USB 3.1 Gen 2) a SATA3-as SSD sebességét, akkor szintén.

(#4676) sagesz93 válasza King Unique (#4675) üzenetére


sagesz93
addikt

Köszi a választ, amit linkeltél kolink szerintem tökéletesen megfelel.

[link] Én ezt néztem ki a sok ezer közül, de semmi konkrétumot nem tudok felhozni, miért.

Megéri az 1000ft többletet az általam linkelt, vagy nagyjából ugyanazt tudja a kettő?

(#4677) King Unique válasza sagesz93 (#4676) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban a Gembird EE2-U3S-2 külső házzal van tapasztalat, illetve pró és némi kontra. Az EE2-U31S-2 modellel viszont nincsen, de annál csak a tool-free kivitel és a Type-C az extra. Viszont maga a külső ház műanyag és a marketing ellenére csak USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 típusú, a benne lévő JSM576 chip is eleve olyan. Ha esetleg kifejezetten USB 3.1 Gen 2-es külső házat kerestél, akkor ez nem olyan. De annak eleve SSD-nél van igazán értelme, nem egy lassú HDD-nél, amiről mostanában többször is volt szó (példa).

Akkor éri meg, ha kifejezetten tool-free kivitelű és Type-C fizikai interfészes külső ház kell. Ha nem és a műanyag helyett is inkább fémházas kell, akkor maradhat a Kolink, esetleg a másik Gembird, vagy az előbbi példában linkelt egyéb modellek.

[ Szerkesztve ]

(#4678) King Unique válasza joysefke (#4670) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült ki, hogy most M.2 SATA, vagy M.2 NVMe külső ház kell-e, nem mindegy. Másrészt itt a topikban inkább a 2,5"-os méretformátumú típusokkal van tapasztalat, míg az előbbiekkel kevesebb.

Ha M.2 SATA, akkor pl. ezzel van, de ennél nem derült ki, hogy biztosan működik-e a TRIM. Viszont pl. a StarTech SM21BMU31C3 modellnél elvileg igen, maga a gyártó is feltünteti. De azzal nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, max. az USB 3.0-s változatával van.

Ha M.2 NVMe, akkor pl. az a külső ház lehet opció, amiről egy másik topikban volt szó. Azzal NVMe PCIe alapon már az USB 3.1 Gen 2 szabvány adatátviteli sebessége is "kimaxolható". Továbbá a külső ház hivatalos weboldalán is említik a TRIM támogatását. De az NVMe SSD-knél amúgy kevésbé téma ez, mivel azoknál rendszerint az alap működési mechanizmusba van beépítve az ottani megfelelője (Data Set Management), nem külön utasításként fut, mint a SATA-s változatoknál.

[ Szerkesztve ]

(#4679) joysefke válasza King Unique (#4678) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Hali köszi a választ!

Ezek szerint az M.2 SATA és M.2 NVMe interfészek kölcsönösen kizárják egymást, ha M.2 formátumú SSD + rack kombót akarok.

Tehát el kell köteleznem magam vagy a SATA vagy a PCIe mellett és ennek megfelelően választani mind SSD-t mind racket.

Ebben az esetben M.2 SATA lesz a befutó, mert nagyobb és olcsóbb a választék ilyen SSD-ből.

Amazon, Gearbest stb tele vannak ilyen 10$ körüli árú M.2 rackekkel. Ezekkel nagy általánosságban mi a tapasztalat, szoktak jól működni? Vagy van értelme 3x drágábban venni márkás darabokat?

(#4680) King Unique válasza joysefke (#4679) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már egyrészt le volt írva, hogy itt a topikban az M.2 méretformátumú külső házakkal eleve kevesebb a tapasztalat, mint a 2,5"-os típusokkal. Másrészt ilyenkor nemcsak az itteni információk, hanem a más topikokban lévők is hasznosak lehetnek, vagyis hogy pl. miket használnak mások (példák). Harmadrészt ami itt példaként volt linkelve, az is külföldi online piacterek, webshopok kínálatából való, ott is lehet megfelelőket találni. Illetve nemcsak noname, hanem rendszerint ismertebb gyártók termékei is megtalálhatók ott. Amelyekkel nincsen konkrét tapasztalat itt a topikban, vagy akár a fórumon máshol, azoknál marad az egyéb forrásból, külső tesztekből való informálódás, plusz a személyes kipróbálás, aztán vagy / vagy.

[ Szerkesztve ]

(#4681) TaylorPro válasza TaylorPro (#4615) üzenetére


TaylorPro
addikt

Meg is jött az Aluházas Type c Orico. Patent nagyon. Ez ment bele: [link]

[ Szerkesztve ]

Pixel 8 Hazel

(#4682) FÖNÖK


FÖNÖK
tag

hi!
szeretnék vásárolni egy notebook merevlemezt és beletenni egy külső házba.
[link]
[link]
Egyhordozható külső vinyóként szeretném használni. bedugom-kihúzom hozom-viszem stb.
A kérdésem hogy olyat kell venni külső házból amelyikben van vezérlő? Az mire jó?
Van-e ajánlott típus?
Aki tapasztalt kérem segítsen ebben.
köszönöm

''fekvenyomásnál a helytelenül megválasztott súly az este könnyen diszkóbalesethez vezethet''

(#4683) FÖNÖK


FÖNÖK
tag

még annyit szeretnék leírni hogy USB2 és USB3 külső portokal szeretném használni
(laptophoz, Tvhez, asztaligéphez)
köszönöm

''fekvenyomásnál a helytelenül megválasztott súly az este könnyen diszkóbalesethez vezethet''

(#4684) Ice&Lime


Ice&Lime
veterán

Sziasztok!
Az uasp-ot támogató külső mobil rack, ha egy usb 3.0-ás usb hub-on keresztül van csatlakoztatva (szintén usb3-ra a gépen és win10-en), akkor attól még működnie kell a trim-nek vagy az usb hub bezavarhat ebbe?

(#4685) joysefke


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Nah, ezt találtam M.2 SATA külső rack témában: Jeyi

VIA VL716, USB 3.1, TRIM, UASP, USB2/USB3 visszajelzés, 500/500 MB/s-nek írják.

Tudom, hogy a topikban még nem került fel ez a típus, de az Aliexpress oldal alapján hihetőnek tűnik? Ha hihetőnek tűnik, akkor bekockáztatom :)

[ Szerkesztve ]

(#4686) King Unique válasza FÖNÖK (#4682) üzenetére


King Unique
titán

Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy erről a Gembird külső házról pont nemrég volt szó egy másik válaszban. A célra ez is megfelelhet, ahogyan a HGST Travelstar Z5K1 merevlemez szintén. Bár az 7 mm magas, amihez a stabil belső rögzítés szempontjából előnyösebb egy olyan külső ház, aminél ez csavarral megoldható (példa), vagy kifejezetten ilyen méretű merevlemezekhez készült (példa). De ha a korábbi beszámoló alapján a valószínűleg szintén 7 mm magas SSD sem lötyögött benne, akkor elvileg a HDD sem fog.

Mindegyik ilyen külső házban van vezérlő, illetve SATA-USB átalakító panel, anélkül nem is lehetne használni USB-n a benne lévő HDD / SSD meghajtót. Ha laptophoz és asztali PC-hez csatlakoztatva lenne használva, az oké. Viszont ha tévéhez is, akkor pl. az ebben a hozzászólásban leírtakra is érdemes odafigyelni. A hordozáshoz pedig célszerű beszerezni hozzá egy megfelelő hordozótokot.

[ Szerkesztve ]

(#4687) King Unique válasza Ice&Lime (#4684) üzenetére


King Unique
titán

Egy másik válaszban nemrég arról is volt szó, hogy a külső háznál az UASP támogatása csak egy feltétel a TRIM (UNMAP) működéséhez, de hogy ténylegesen működni fog-e, az egyéb dolgok függvénye is. Ha a külső ház és a gazda hardver közé még egy USB-elosztót (hub) is iktatsz, akkor az plusz hibalehetőség lehet. Mármint ha pl. a hubon keresztül nem UASP módban csatlakozik az eszköz, illetve nem támogatja a benne lévő vezérlő a TRIM-et, akkor úgy lehet nem fog működni, hiába tudná adott esetben maga a külső ház. De mondjuk maga az UASP akár pl. USB 3.0-s külső ház + USB 2.0-s hub + USB 2.0 port párosításnál is működhet, vagyis a hub ilyen szempontból kevésbé téma.

[ Szerkesztve ]

(#4688) Ice&Lime válasza King Unique (#4687) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Most csak az usb 3.0-ás hub lett volna a téma, hogy az bezavarhat-e, megakadályozhatja-e a trim továbbjutását.

(#4689) King Unique válasza joysefke (#4685) üzenetére


King Unique
titán

Hihetőnek végül is hihető, amit a webáruházban írnak róla, az USB 3.1 Gen 2 és az UASP megléte mellett a TRIM támogatása is reális lehet. Viszont a mérvadó és a biztos elsődlegesen mindig az, amit a gyártó weboldalán írnak. Vagyis célszerű ott is lecsekkolni a külső ház jellemzőit. Meg nyilván még az, amit ténylegesen kipróbál, letesztel az ember. De az utóbbi ugye csak a vásárlás, illetve az átvétel után derül ki.

(#4690) kisZ2


kisZ2
csendes tag

Sziasztok, a következő a problémám.
Egy Gembird EE2-U2S-2 keretbe tennék egy wd blue 500gb-os hdd-t. Egy régi win10-es laptop hdd amiről szeretném az adatokat lementeni. Viszont mikor belépek a felhasználók->saját mappába azt az üzenetet kapom, hogy Jelenleg nem rendelkezik a mappa eléréséhez szükséges engedéllyel. A folytatás gombra kattintva állandó hozzáférést kaphat a mappához. Rányomok, hogy Folytatás utána dolgozik kiír néhány hibát, hogy hiba történt a következő biztonsági beállításainak érvényesítésekor E:\$recycle.bin A fájl vagy könyvtár sérült vagy nem olvasható. Ugyan ezt kiírja még E:\bootmgr -re és E:\drivers\nvidia vga driver-re. Végül csak dolgozik, de nem történik semmi vagy lefagy az intéző.
Még annyi, hogy win10 alatt volt bejelentkezési jelszó. E miatt lehet gond?
Köszönöm. Ha nem ide tartozik akkor elnézést.

(#4691) King Unique válasza kisZ2 (#4690) üzenetére


King Unique
titán

Ha admin (rendszergazda) fiók alól próbálsz belépni a másik lemezen lévő Windows felhasználói mappájába, akkor annak a folytatás gombra kattintva normál esetben működnie kellene. Ha nem engedi, akkor NTFS fájlrendszernél a megfelelő felhasználói jogosultságot kell beállítani, saját tulajdonba venni a mappát / teljes meghajtót stb. Ez Windowson megoldható grafikus felületen pl. ezen és ezen leírások alapján, valamint akár parancssorban is. Vagy másik lehetőség pl. egy pendrive-ról bootolt Live Linux, amivel szintén megoldható az adatok lementése és annál az NTFS jogosultságokkal nem kell foglalkozni.

Viszont a felsorolt hibák, meg hogy lefagy az intéző, nem éppen normálisak. Ilyenkor célszerű USB-n a fizikai csatlakozásokat, kábelt, tápellátást stb. ellenőrizni, valamint a HDD állapotát is pl. a HDS programmal. Aztán ha a HDD-n lévő Windows 10-nél be volt kapcsolva a gyorsindítás és úgy lett leállítva a rendszer, akkor az is gondot okozhat, amiről egy másik topikban volt szó. Ez esetben viszont nem javasolt írni a lemezre, lehetőleg read-only módban kellene róla lementeni az adatokat! Az előbb linkelt blogbejegyzésben lévő videó is egyébként pont egy ilyen esetet mutat be.

[ Szerkesztve ]

(#4692) silver-pda


silver-pda
aktív tag

Hozzám került 2 új rack.
Kolink hdsub2u3 : a teszttel ellentétben ebben már a chip: JMS578
idVendor=152d, idProduct=0578

Gembird EE2-U3S-2 : a chip: JMS578
idVendor=152d, idProduct=0578

(#4693) King Unique válasza silver-pda (#4692) üzenetére


King Unique
titán

Korábban még ASM1153 chip volt mindkettőben, amit a Kolink esetében egy itteni teszt, a Gembrid külső háznál pedig egy beszámoló is szemléltet. Sőt, az utóbbinál a gyártó weboldalán is még ASM1153 van feltüntetve. De amúgy annyira nem meglepő a JMS578 chip sem, más külső házaknál is szoktak ezen időnként változtatni a gyártók, meg lehet különbség a korábban és az újabban legyártott példányok között.

Egyébként ezeknél JMS578 esetében X perc teljesen inaktív után működik az alvó mód, a szoftveres leválasztás után leállítják a merevlemezt, UASP-t támogatják?

(#4694) silver-pda válasza King Unique (#4693) üzenetére


silver-pda
aktív tag

Jó kérdések. :)
A JM féle M.P Tool-lal nem tudtam megnézni a beállításokat.
Win-ben lecsatoláskor leállítja a lemezt.

Van vmi más progi, amivel kideríthető?

[ Szerkesztve ]

(#4695) King Unique válasza silver-pda (#4694) üzenetére


King Unique
titán

Tehát a Windowsban a szoftveres leválasztás után leállítja a merevlemezt, az addig oké. Az alvó módot meg úgy lehet lecsekkolni, ahogyan a linkelt hozzászólásban is le van írva. Vagyis pl. 5-10 perc teljesen, zavaró tényezőktől mentes inaktív állapot után leállítja-e a merevlemezt. Az UASP pedig a linkelt leírás alapján megint egyértelmű, illetve Windows esetében 8.X/10 kell hozzá.

A JMicron M.P. Tool csak pár információt jelenít meg a külső házról, illetve a benne lévő vezérlőről, ami a screenshoton is látszik. Egyes adatok viszont alapértelmezetten vannak beletáplálva, illetve kiolvasva az adott konfigurációs fájlból. Egyébként pontosan miket akarsz kideríteni?

Köszönöm!

(#4696) Nerazim


Nerazim
őstag

Üdv!
Vettem nemrég egy ilyen házat a 2,5 HDD -nek. 0-24 ben megy benne, de egy kicsit melegnek érzem, sajna nem tudom a hőm. mert a tv box (s905) nem írja sehol. Van a hdd-n egy kis lyuk alatta felirat, hogy ne takarja le, na most ez a tok fullra letakarja :F Ez nem baj? Alumínium a tok anyaga egyébként, gondolom valamennyit átad a hőjéből a hdd.

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#4697) King Unique válasza Nerazim (#4696) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy passzív hűtéses külső ház és ha tényleg 0-24-ben aktívan megy benne a merevlemez, akkor annyira nem meglepő, ha közben melegedik. Ha 5400 RPM-es helyett netán 7200-as, akkor meg pláne. Maga az alumínium ház a hő egy részét elvezetheti, de azért ez nem teljesen ugyanaz, mint az aktív hűtés. A HDD hőmérsékletét PC, Mac & desktop OS felállásnál lehetne egy arra alkalmas diagnosztikai szoftverrel könnyen lecsekkolni. Aztán, hogy a médialejátszónál esetleg van-e erre valamilyen lehetőség, azt majd megmondják a téma topikjában. De amúgy ha csak enyhén langyos a külső ház, akkor azért annyira magas nem lehet a HDD hőmérséklete. Viszont ha rendesen meleg, vagy forró, akkor már inkább. A HDD-n levő kis lyuk attól pedig még nyilván nem lesz teljesen lefedve, ha be van téve a külső házba. Max. akkor, ha pl. szigszalaggal lenne leragasztva.

Egyébként ez a külső ház kialakításra pont olyan, mint a korábban tesztelt n-Drive. Ebben sincs hátul szivacs a HDD megtámasztásához, nem működnek a különféle leállítási funkciók, vagy igen? Aztán milyen chip van benne, UASP megy?

[ Szerkesztve ]

(#4698) Nerazim válasza King Unique (#4697) üzenetére


Nerazim
őstag

Köszönöm a segítséget :R csak 5400 rpm -es. Filmek vannak rajta, arra elég. Igazad van ez csak később jutott eszembe, hogy rákötni pc-re h mit mutat a hőm.

Ebben sincs hátul szivacs a HDD megtámasztásához, nem működnek a különféle leállítási funkciók, vagy igen? Aztán milyen chip van benne, UASP megy?
Ezeket, hogy tudom csekkolni? Ebből leginkább az érdekelne, hogy elmegy-e aludni x perc után. Gyanítom, hogy nem mert a kék ledje órák múlva is serényen villog.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#4700) King Unique válasza Nerazim (#4698) üzenetére


King Unique
titán

Pont azért volt linkelve az előző válaszban a korábbi teszt, hogy az segítséget nyújtson ehhez. Az pedig evidens, hogy pl. a hátsó zárófedélnél a szivacsot és a PCB-n lévő vezérlőchip típusát nyilván szemrevételezéssel kellene lecsekkolni. Ahogyan az lényegében pl. ezen és ezen a képen is látszik. Aztán pont nemrég egy másik válaszban szintén egyértelműsítve voltak a felsoroltak linkekkel.

Az alvó mód működését egyébként inkább PC-n kellene letesztelni, mert a médialejátszónál nem biztos, hogy működni fog. Meg ilyen téren amúgy is a PC, Mac & desktop OS környezet az elsődlegesen támogatott. Aztán a készenléti állapot (alvó mód) értelemszerűen X perc teljesen inaktív állapot után értendő. Ellenben ha folyamatosan aktív olvasási / írási művelet van a külső merevlemezen, vagy gyakrabban történik, mint amennyi inaktivitás kellene az alvó módhoz, akkor az utóbbi nyilván nem fog megtörténni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.