Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3351) masoo válasza King Unique (#3348) üzenetére


masoo
tag

A chip asm1153e. ----ez jó?

A formázott ntfs 240est rátettem minden kiegészítés nélkül (5v adapter) a hdbox usb részlegére, és még fel sem eszméltem, máris óriási csattanás és egy pukkanó hang, majd füst, na jó nem, szóval fel sem eszméltem és felismerte, a menüben megjelent a hdd felirat a 228 giga üres hely kijelzés (rádobtam 6 filmet tesztelgetni), holnap átmegy a tv-re, és ha lesz kedvem estére pedig beköltöztetem az asus routerbe is, BÁR ott célszerű lenne az 5v adapter hozzá, ezért lehet hogy ott marad a 3.5-ös.
Tehát eddig jó, a felmásolás végig 35-38 volt most is. A firmware-t is megnéztem volna, de a képből nem világlott ki nekem a program neve amivel megnézted, elmegyek a cég weblapjára és keresgélek kicsit.
eddig ennyi. Azt kell mondjam az ötlet is jó volt, vállveregetés nekem, a termék is egész jó, vállveregetés neked (meg sok kicsi kínainak akik összerakták).

(#3352) King Unique válasza masoo (#3351) üzenetére


King Unique
titán

Igen, jónak mondható és az újabb gyártásúakban már eleve ilyen szokott lenni. A firmware-t az ASMedia MP Tool segítségével lehet megnézni, aminek az elérhetősége az összefoglalóban is meg van adva [link].

Ha jól értem, a korábban említett 250 GB-os 2,5" WD merevlemez került bele. A formázást illetőn, maga a gyorsformázás eleve pár / néhány másodperc alatt megvan. Ha teljes formázást nyomtál rá, akkor érthető a 40 perc. Illetve, ha nincs rajta semmi fontos adat, akkor eleve a tiszta partícionálás a legcélszerűbb ezen leírás 3. pontja szerint.

A médialejátszón történt jelenség elsőre kissé fura, mert azért nem szokott ennyire zajos lenni egy sima csatlakoztatás. :D Ha elégtelen a tápellátás, akkor maximum kattog, de azért azt sem annyira zajosan. Ha van 2 db USB-port a készüléken, akkor célszerű kihasználni az Y kábel lehetőségeit. A külső tápegységnél meg oda kell figyelni a korábban említett dolgokra.

[ Szerkesztve ]

(#3353) masoo válasza masoo (#3351) üzenetére


masoo
tag

meghámoztam:

super --- 174c --- 55AA --- 130926A10000 <- fw

maradjon?
frissítsem?
ér valamit ha frissítem?

up:
kaon akármi a hdbox ami sajna 1 usb-s de van 5a adapterem tehát ha kell alkalmazni fogom.
a progit megfejtettem a kép jobb sarkából, de amit letöltöttem nem csinált vele semmit, majd a leírásban kerestem tesztet, és ott találtam az asmedia frissítést, amiben benne volt a megfelelő progi és meg is szereztem, azzal készültek a fenti adatok.
De köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#3354) batagy válasza Andie (#3339) üzenetére


batagy
őstag

Üdv!

Akkor a Sharkoon Quickstore Portable USB 3.0-ban ezek szerint, a JMS566 vezérlőben lévő firmware verziószáma: 18.01.00.05

Elvileg nekem 00.01.01.06 verzióm van, amit tegnapelőtt kaptam adapter abban. Az egy UASP-os verzió, inaktivitásra és leválasztásra is leáll. Azt lehetne beletolni, ha vállalkozó kedvű vagy, de először jó lenne megerősíteni, hogy a tied is UASP móddal csatlakozik-e.

Az eszközkezelőben légyszi tudnál csinálni egy olyan screenshotot, ahol a lemezmeghajtó ki van bontva?
(Ha SCSI szerepel a lemezmeghajtó nevében, akkor UASP.)

Leírjuk vajon a módszert, vagy nem érdekel?

[ Szerkesztve ]

(#3355) King Unique válasza masoo (#3353) üzenetére


King Unique
titán

Tehát nem a legfrissebb firmware van rajta. De, ha nincs gond a működésével, akkor nem szükséges piszkálni. Firmware frissítést leginkább akkor érdemes csinálni, ha pl. kompatibilitási / alapvető működési problémák vannak. Továbbá olyan funkciók, mint pl. a leválasztás utáni leállítás | alvó mód működését akarjuk megváltoztatni.

A minősítéssel kapcsolatban van alatta egy megjegyzés. :) Amúgy eleve több tényező függvénye, a funkcionalitás mellett az ár, pozitív / negatív visszajelzések is számítanak. Illetve ASMedia vezérlőseknél a PID: 55AA már eleve rendkívül előnyös. A Becrux a korábban neked is említett néhány negatívum miatt lett kicsit "lehúzva". Amik ugyan nem feltétlen általánosíthatók, de attól még megtörténtek. Amúgy valóban egy nagyon jó külső rack.

[ Szerkesztve ]

(#3356) masoo válasza King Unique (#3355) üzenetére


masoo
tag

Eddig teljesen tökéletes volt, ha leválasztottam kb azonnal leállt, az alvó módról nem tudok mit mondani, ma tesztnapja volt, ha nem kellett, levettem.

Viszont egy kérdésem lenne, a listában (fenn) vannak ajánlott és különösen ajánlott modellek, de mi dönti ezt el? A captiva alu pl különösen, de tudásban a leírás alapján kevesebbet tud mint a becrux ami viszont csak ajánlott. (Talán a felhasználói tapasztalatok fényében változik?)

(#3357) King Unique válasza batagy (#3354) üzenetére


King Unique
titán

Ha már firmware frissítés, akkor első körben talán inkább a gyártói oldalon lévővel lenne érdemes megpróbálni. Ha az nem válik be, utána lehet egyébbel is kísérletezni. Bár mondjuk azt jó lenne tudni, hogy az előbbi milyen verzióra frissíti?

[ Szerkesztve ]

(#3358) batagy válasza King Unique (#3357) üzenetére


batagy
őstag

Azt, hogy a gyártói firmware milyen verzió, szerintem csak úgy tudhatjuk meg, ha valaki beleflashelni azt és utána leellenőrizzük. (Pl. én?)

Tegnap leszedtem a hexcompare nevű toolt, linuxra felraktam és összehasonlítottam a Jmicron 00.01.01.04 illetve a 00.01.01.06 bináris fájlokat, de nem tudtam meg semmit belőle, túl nagy volt az eltérés.

Asmedia firmware-eket is hasonlítgattam egymáshoz, de nem tudtam leszűrni semmit. Ha lenne legalább 1 db olyan Asmedia firmware, amely 5136-os vagy 1153-as PID-hez való, akkor össze lehetne hasonlítani egy ugyanolyan verziós, de 55AA PID-es firmware-hez. Megtudni, hogy a PID-et nem lehetne-e átírni valahogy a binárisban. :)

[ Szerkesztve ]

(#3359) King Unique válasza batagy (#3358) üzenetére


King Unique
titán

Hát igen, ez valóban csak konkrét kipróbálás után derülne ki. De ez nem feltétlenül a te feladatod lenne, pláne hogy nem neked van olyan külső házad, amihez hivatalosan az a firmware frissítés készült. Persze attól még vsz rátolható lenne egy másik, de ugyanolyan chipet tartalmazóra. Nekem jelenleg nincsen JMS566 vezérlős.
Amúgy nagyon kíváncsi lennék rá, hogy nálam Win10 alatt hogyan működne az említett külső rack. Bár csak ezért nem feltétlen fogok venni egyet, illetve ha vennék, akkor már inkább az USB 3.1-es változatát. Érdekelne milyen firmware van rajta, mi a PID azonosítója és mennyire stabilan működik? :)

ASMedia chipeknél sajnos csak a PID: 55AA azonosítójú típusok frissíthetők. Korábban próbáltam én is trükközni az INI fájlban lévő azonosító átírásával, de nem jött össze a mutatvány. Illetve az usbdev oldalán lévő Asmedia One Touch Backup programról azt hittem, hogy a firmware lementésére is jó. De kiderült, hogy csak normál backup célra használható.

Szóval, aki ezen vezérlőknél firmware-t akar frissíteni, annak mondhatni mindenképpen be kell szereznie egy arra alkalmas külső házat. Az összefoglalós táblázatban jelenleg 8 db szerepel, amik többnyire itthon is kaphatóak. Úgy tudom neked nincs 55AA típusú, de érdemes lenne egyet beújítani, amíg még egyáltalán forgalmazzák őket. Illetve, amíg még az a PID azonosítójuk, mert újabban egyre gyakoribb az ASM1153 chip + PID: 1153 kombó.

[ Szerkesztve ]

(#3360) Andie válasza batagy (#3354) üzenetére


Andie
őstag

Sziasztok!

Hálás vagyok, hogy ilyen lelkiismeretesen foglalkoztok az ügyemmel! Közben én is nézegettem a dolgokat, leírom mikre jutottam.
Először is itt az eszközkezelőből a kép:

Úgy látom, SCSI.

Találtam egy ilyen panaszt, ebben azt írják, hogy nem is támogatja alapban a win8-tól fölfele.
Az enyémre ugyan (a dobozára) rá van írva, hogy windows 8 compatible, dehát ugye az még nem jelenti egyenesen azt, hogy 10-el is.

Letöltöttem a saját weblapjáról a firmware update-et.
Ebben van egy exe, elindítottam, és nem ismer fel semmit. Irja a how-to-ban, hogy ki kéne írnia a chip tipusát. Hát ez ugyan nem ír ki semmit. Átdugtam az USB 2.0-ba, ott sem.

Átmentem asszony sony laptopjára (win7), ott már szépen felismerte, illetve mégsem, mert kiirta (de legalább kiíírta), hogy unknown chip. És alulra, meg hogy a chip nem támogatja a fw upgrade-et.

Közben megjött egy 120 gigás Samsung SSD öcsémtől, azt is beleraktam ebbe a csoda Sharkoon case-be, hát dettó ugyanazt csinálja. Pár megás fileokat ráír, de egy 1 gigás MKV-ba beletörik a foga, annyi a különbség, hogy ez el sem kezdi másolni. 0%-nál áll, mint a f.. a lakodalomban.
2.0-ában szépen írja, olvassa.

Tehát mostmár majdnem biztos, hogy a win10 + sharkoon case inkompatibilitásom van. A kérdés az, hogy meg tudjátok -e gyógyítani valahogy, vagy vigyem vissza a francba az edigitálba, azt keressek másik fajtát? Aszittem 6,500 ftér már normális cuccot kapok... :U

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3361) tomp


tomp
félisten

No megvolt az új rack+vinyó párossal a lassú formázás és a teljes adatmentés.
Mind2 rack és vinyó ugyan az a típus! De az új rack+vinyó párosnál a maximális sebesség 139MB/s! Ilyen sebességet a sípolós nem tud. Átmentettem mindent és nem volt semmi sípolás. :DDD
Még szerencse, hogy van usb-s ventilátorom. Nem volt rossz ötlet hűteni a 2 racket.

(#3364) batagy válasza Andie (#3360) üzenetére


batagy
őstag

Következő van.
A "JMicron JM2033x FW Update Utility"-ból minimum 1.19-es verzió kell, ami támogatja a JMS566 chipet.
A Sharkoon oldalán a letölthető ZIP-ben a 1.16-os van, azért nem ismeri fel.
Le lehet tölteni az usbdev oldaláról a "JMicron JM2033x FW Update Utility v1.19.13" verziót , ami fel fogja ismerni. USB2.0 porton kell csatlakoztatni.

VISZONT, NAGYON FONTOS! Belenéztem a Sharkoon firmware-ben lévő QSPortU3.bin fájlba egy HEX editorral, és biztos vagyok benne, hogy ez egy JMS539-hez való firmware. A vége felé szerepel egy azonosító. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy a FW Toolból 1.16-os mellé rakták és nem 1.19-es mellé. Ugyanis csak az 1.19-estől kezdve témogatott a JMS566.
Magyarul, a SHARKOON gyártói firmware-t NE RAKD BELE a QuickStore PRO-ba, ugyanis akkor téglásítani fogod!!

Továbbiak:

A screenshoton akkor a Samsung SSD van a rackben? Ha igen, akkor UASP.

Azon a Microsoft linken linken, amit beraktál, azt a gyanúnkat erősítik meg, hogy ez firmware probléma. A firmware nem támogatja gondolom a Win10-et. Nekem amúgy a JMS566 a 00.01.01.04 és 00.01.01.06 verzióval is megy Win8.1-en.

Énszerintem ha leírjuk a módszert, megpróbálhatod a frissítést. Amennyiben JMS566-os vezérlőd van benne, akkor kicsi a kockázat, mert előtte le tudjuk menteni a rajta lévőt. A saját firmware-emet pedig majd emailben elküldöm.

(#3365) King Unique válasza batagy (#3364) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk nekem az még mindig nem teljesen világos, hogy neki most a sima QuickStore Portable USB 3.0, vagy a QuickStore Portable Pro USB 3.0 van-e?? Ha utóbbi, akkor nyilván felejtős a másik oldalán lévő firmware.
Illetve arra tippeltem én is, hogy az a frissítés esetleg egy másik vezérlőshöz lett kiadva. Mert ugye a gyártók egy adott típusú modellen belül is szeretik váltogatni a chipeket.

[ Szerkesztve ]

(#3366) batagy válasza King Unique (#3365) üzenetére


batagy
őstag

Hát igen, ezt nem ártana tudni. :)
De a JMS539 nem tud UASP-ot, így szinte 100% hogy nem az van benne.

Az usbdev oldalán amúgy írják is, hogy a Sharkoon firmware JMS539-hez való:
Firmware JMS539 v0.00.242.00.01 [JMS539_QSPortU3_0.00.242.00.01.bin

(#3367) King Unique válasza batagy (#3366) üzenetére


King Unique
titán

Igen, mindkettőnél JSM566 chip van megadva és az UASP is támogatott. Csak akkor azt tudnám minek pakolják ki a firmware-t, ha semmilyen utalást nem tesznek oda, hogy melyikhez való? Bár a kibontott mappában lévő leírásban említve van a "JMS551/539 Series", de nincs egyértelműen odaírva, hogy milyen chipes modellhez kell alkalmazni... Persze ebből azért sejthető, hogy nem JMS566-hoz és gondolom ezért kérdezted tőle az UASP módot is.

Tehát, még ha esetében a sima QuickStore Portable USB 3.0 modellről is van is szó, a gyári firmware tool alapból felejtős, mert az övé JMS566 és nem JMS539 chipes. Jó tudni ezt is. :D

[ Szerkesztve ]

(#3368) Andie válasza King Unique (#3367) üzenetére


Andie
őstag

Rendben, csináljuk meg. Leírjátok, hogy kell?

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3369) batagy válasza Andie (#3368) üzenetére


batagy
őstag

Írom.
Legalább meglesz a rendes guide.

(#3370) King Unique válasza Andie (#3360) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Gondolom most a 120 GB-os SSD van benne és, ha SCSI meghajtóként jelenik meg, akkor valóban UASP módban csatlakozik. Amúgy, ha lenyitod a "Tárolóvezérlők" résznél, ott is mutatja.
A linkelt oldalon, ha jól vettem ki, akkor a Pro típusról van szó. Vagy neked most melyik van, a sima / Pro?

Korábban javasoltam a live Linux alatti próbát, ami után kiderülne, hogy a gép, vagy az OS hibája okozza-e. De, ha a másik külső HDD teljesen jól működik a laptop USB 3.0 portjában, akkor inkább az utóbbi esélyesebb. Illetve azt jó lenne tudni, hogy milyen Windows 10 van rajta? Ha előtelepített, akkor gondolom eredeti, de a verziószám is fontos lenne. Futtatásba (Win+R), vagy parancssorba beírod, hogy winver. Ha csak 10240, akkor lehet nem ártana a legújabbra, a 10586.318-as buildra frissíteni. Illetve hamarosan érkezik majd az új Redstone build is, amiben valószínűleg javítottak egynéhány dolgot.

Ha az van, amit a fórumtárs mondott és a Sharkoon oldalán lévő firmware JMS539 chiphez való, akkor azzal felejtős a firmware update... Akkor az új MP Tool kell és JMS566 chiphez való firmware. Az összefoglalóban van néhány infó + ott vannak a korábbi hozzászólások. De, ha leírja és összegzi batagy mesterünk még egyszer, akkor azt megköszönjük neki. :R

Ha a firmware update nem oldja meg a problémát és azon a laptopon mindenképpen Windows 10-zel akarod használni, akkor ki lehetne másik külső házra is cseréltetni. Ha a JMicron chip ennyire nem vált be, akkor vegyél ASMedia chipeset. Azokból a PID: 55AA azonosítós típusokat érdemes venni, mert azoknál frissíthető a firmware. Ami nyilván előnyös olyankor is, ha valamilyen kompatibilitási probléma adódik.

[ Szerkesztve ]

(#3371) Andie válasza King Unique (#3370) üzenetére


Andie
őstag

Szia!

Várom a leírást step-by-step, remélem azzal menni fog a dolog :D

Addig is:
- legújabb, 10586.318 van fent, Win10 Home, előretelepített (egyébként ennek honnan lehet tudni a serial számát? Tehát ha valami miatt le kell formázzam a gépet, akkor honnan lesz rajta ismét win10, és mit írok be majd serialnak?)

- sima verzióm van, az a lapos fajta, tehát nem a pro.

- ez a liveLinux ez telepítős? vagy hogy lehet elindítani a gépen? Jó, tudom, olvassam el :)

- ha ez nem válik be, milyen külső sata hdd tokot ajánlotok?

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#3372) batagy


batagy
őstag

JMicron firmware frissítés

A meghajtót USB 2.0-ás porton keresztül csatlakoztassuk!

1. Meglévő firmware lementése, kötelező!
usbdev
JMicron JM2033x FW Update Utility v1.19.13
JMS566/567 vezérlőkhöz legalább 1.19.13-as verzió szükséges!

a)
Mielőtt bármit csinálunk, a program screenshotot mentsük le!

b)
Mentés NVRAM nélkül:
RD version checkbox: BE
Backup Old Firmware Only: BE
JMS539 HDD FW: Ki
Erase All Flash Only: Ki
Check Checksum: Ki
Include 4K NVRAM: Ki
Alul a Browse gombbal a kívánt fájlnevet meg kell adni.
Elnevezés pl: JMS566-Sharkoon-00.01.01.06-NoNVRAM.bin

Run

c)
Mentés NVRAM-mal:
Ugyanaz mint a b) pontban, csak:
Include 4K NVRAM: BE
Alul a Browse gombbal a kívánt fájlnevet meg kell adni.
Elnevezés pl: JMS566-Sharkoon-00.01.01.06-NVRAM.bin

Run
Ezt a fájlt nem használjuk, csak a biztonság kedvéért mentjük le.

Programból kilépünk.

2. MP Tool screenshotok mentése.
Ez azért szükséges, mert kellenek a VID/PID értékek, FW verzió, sorozatszám, kiírt stringek.

usbdev
JMicron 2033x M.P. Tool v1.16.14.1
JMS566/567 vezérlők firmware frissítését az MPTool 1.16-os verziója még támogatja, a START gomb nem aktív, azonban a stringek, azonosítók átírását elvileg támogatja.

a)
Program fő oldala screenshot mentése
A VID /PID/ SN és a FWVer oszlopokat húzzuk kicsit szét, hogy a sorozatszám és a FW verzió végig látszódjon.

b)
Device Information screenshot mentése
RD version : BE (jelszó: jmicron)
A port oszlopban, amelyik portban az eszköz megjelenik, a portra dupla kattintással feljön a "Device Information" ablak. Ennek a screemnshotját is mentsük le.

Programból kilépés.

3) Tray ikon, Eszközkezelő
Írjuk fel, mit ír ki a Windows az óra mellett a leválasztáskor, illetve az eszközkezelőben a lemezmeghajtók alatt. Pl:
Leválasztás az óra mellett (tray ikon): USB to ATA/ATAPI Bridge
Eszközkezelő: Jmicron Generic SCSI Disk Device
Később ezeket visszalehet írni az MP Tool-lal.

4. Firmware frissítése
Továbbra is USB2.0 porton csatlakozunk.

Ismét a JMicron JM2033x FW Update Utility v1.19.13
Load File: itt kiválasztjuk a kívánt firmware bin fájlt.
Az NVRAM nélküli fájlt javaslom, úgy vettem észre hogy a 48 kByte-os fájlt szokták használni.
Figyelni kell, hogy a vezérlő stimmeljen, máskülönben a rack téglásítva lesz. Azaz:
JMS539 -> JMS539
JMS551 -> JMS551
JMS566 -> JMS566
Illetve az UASP verzióhoz UASP verziós firmware kell.

Pl: JMS566-iocrest-00.01.01.06-noNVRAM.bin

Run.
Reménykedj.

5) USB-ből kihúzás, visszadugás.
1.a) és a 2. a) b) pontokban leírt screenshotokat érdemes újra lementeni, ellenőrizni.
A 3) tray ikon és eszközkezelő stringeket hasonlítsuk össze.

6) Stringek módosítása, ha szükséges
Ez opcionális.
Ismét JMicron 2033x M.P. Tool v1.16.14.1

RD version : BE (jelszó: jmicron)
Firmware Update: Ki (máskülönben a START gomb inaktív lesz JMS566/567 esetén).
EEPROM Update: BE
- VID, PID értékét át lehet írni, de nemigen szükséges. Lehetőleg azt írjuk, ami eredetileg szerepelt a 2.b)-ben.
Jmicron-nál többféle is szokott lenni:
Pl:
VID: 152D, PID: 0567
VID: 357D, PID: 7788

- Standby Timer: alapból 5 (perc), de a rackekben 10 perc szokott lenni. Ez csak akkor hatásos, ha leállós a firmware.
- HDD.String: üresen lehet hagyni, akkor elvileg a az eszközkezelőben a <HDD gyártó és HDD típus> fog megjelenni a Manufacturer string után. Legegyszerűbb üresen hagyni.
- "Map to HDD string" checkbox csinálja elvileg, a Samsung HD403LJ rész benne van, de ezt a részét nem teszteltem.
- Manuf.String: Elvileg az eszközkezelőben megjelenő név eleje lesz ez. Az lehet hogy "Jmicron" vagy ami a 2.b) pontban szerepelt.
(Az előző 3 opciót nem teszteltem.)
- USB Prod.String: Ezt fogja kiírni a Tray ikonnál a leválasztáskor. Ami eredetileg a 2. b) pontban volt azt kell írni. Pl. USB to ATA/ATAPI Bridge.
- S/N String: lehet pl: 000012345678, de az legyen, ami a 2-es pontban mentett.

Miután ezeket beírtuk, és az "Firmware Update" ki van kapcsolva, akkor a START gombbal lehet beküldeni.
JMS566/567 eszközökkel még sosem teszteltem. Várjuk a visszajelzést hogy ez működik-e.

Megjegyzés: JMS539 és JMS551 vezérlő esetén ez az MPTool is használható a firmware frissítéshez, nemcsak a FW Update Tool. Ahhoz értelemszerűen a "Firmware Update" checkboxot be kell kapcsolni és a firmware-t kiválasztani. De az 1.16-os verzió a JMS566-ot nem támogatja.

7) Rollback
Amennyiben a rackünket nem téglásítottuk, és ha az újabb firmware rosszabb, akkor az 1)-es pontban lementett firmware-t (NVRAM nélkülit, ha a 4)-es pontban az NVRAM nélkülivel írtuk felül) a 4)-es pontben leírtak szerint vissza tudjuk rakni.

Várjuk a visszajelzést. :)

[ Szerkesztve ]

(#3373) batagy válasza Andie (#3371) üzenetére


batagy
őstag

Légyszives küldj egy emailt a profilomban megadott email címre, hogy elküldjem ezt a firmware-t:

JMS566-iocrest-00.01.01.06-noNVRAM.bin

Ez a firmware gyakorlatilag ennek az Iocrest adapternek a firmware-e. UASP, leállós.

[ Szerkesztve ]

(#3375) eladogeppc


eladogeppc
veterán

Bocsánat a sok hülye kérdésért.

A táblázat szerint MAC-hez, SSD-hez ez akkor nekem megfelelne ?
IB-273StU3
Az a baj, hogy a táblázat szerint IB-273StU3-B típus kellene, de az nincs sehol feltűntetve.

Köszönöm segítségeteket ! :R :R

Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD

(#3377) Klara_ válasza tomp (#3361) üzenetére


Klara_
őstag

Mi a FW verzioja es gyartasi ideje az uj M9T-nek? Cserelnem en is...

[ Szerkesztve ]

(#3378) King Unique válasza eladogeppc (#3375) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nemrég a másik kérdezőnek ezt is leírtam a válasz végén. Tehát lehet csak arról van szó, hogy a gyártó szimplán megváltoztatta a modellszámot, de a többi maradt ugyanaz.
Amúgy ennek a típusnak kicsit erős a kék LED a tetején, valamint a belső rögzítéshez nem adnak csavart, amit eleve oldalról kell belehajtani [videó]. Utóbbinál egy 7 mm magas meghajtó furata pont oda esik-e, az jó kérdés? Elvileg szabványos a furatok elhelyezése, de a múltkor nézegettem és mintha a 9,5 mm magas merevlemezé egy kicsivel feljebb lett volna. De lehet csak a betekintési szög miatt volt csalóka. Na mindegy, amúgy nyilván megfelelhet a célnak a kinézett modell, illetve ha az előbb említettek nem jelentenek problémát.

[ Szerkesztve ]

(#3380) eladogeppc


eladogeppc
veterán

Megvettem, és az IcyBOX rendben van nagyon !!
Messze van az 500/500-tól, de MAC-en Windows 10 alatt 370/380-at tud.
4900Ft körül volt az Aqua-ban.

A kék nem zavar, köszi mindenkinek.
:R

[ Szerkesztve ]

Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD

(#3381) King Unique válasza Andie (#3371) üzenetére


King Unique
titán

A live Linux lényege pont az, hogy nem kell telepíteni! De, hogy egyértelmű legyen a használata, készítettem egy screenshotokkal illusztrált útmutatót hozzá. Ez alapján már reméljük menni fog. ;)

Külső házat illetően ajánlottam fentebb az ASMedia chip + PID: 55AA kombót. Az összefoglaló táblázatában ilyenekből jelenleg 8 db van, tehát azok közül lehetne választani. Az ár és az egyéb paraméterek alapján pedig nyilván lehet szelektálni.

Tehát a legújabb Windows 10 build, ok. Ha előtelepített gép, akkor elvileg lennie kell rajta matricának, amin esetleg rajta van a termékkulcs, vagy eleve "bele van égetve" a BIOS-ba a kód. Illetve a futó rendszer alól is kiolvasható a termékkulcs. Erre több program is létezik, ilyen pl. a Nirsoft Produkey | Windows Key Finder stb. Amúgy, ha van a laptopon recovery partíció és ahhoz való fizikális nyomógomb, akkor azzal is vissza lehet állítani a rendszert. Illetve pl. akik Win7/8.1-ről frissítettek a kedvezményes időtartamon belül, azoknál beregisztrálja a hardvert (gép) és utána akármikor újratelepíthető, nem kell megadni újra a termékkulcsot.

[ Szerkesztve ]

(#3382) King Unique válasza eladogeppc (#3380) üzenetére


King Unique
titán

Az 500 MB/s eleve nem is fog összejönni, mivel az USB 3.0 vége kb. 450 MB/s. A SATA3 sebessége USB 3.1 port esetén, illetve USB 3.1-es külső házakkal használható ki teljesen [teszt]. Valamint a "-B" változatban JMicron JMS567 chip van, ami UASP képes. Ha a tiedben is, akkor UASP csatlakozásnál kb. azokat az értékeket kéne hoznia, mint amiket én is mértem a korábbi tesztemben. Amúgy a CDM értékek nem rosszak, de érdemes lenne másik programmal, pl. ATTO-val is ránézni, mert előbbi nálam is kevesebbet mért.

Csavart a belső rögzítéshez gondolom a tiedhez sem adtak. A furatok elhelyezkedése stimmel?

Ha elégedett vagy vele, akkor ok. :)

[ Szerkesztve ]

(#3383) eladogeppc válasza King Unique (#3382) üzenetére


eladogeppc
veterán

Hali !

2db csavar hely van, az passzol.
Igen UASP van benne, a dobozán fel is van tüntetve.
A sebesség növeléséhez mit kellene állítani Windows alatt ? :R

Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD

(#3385) King Unique válasza eladogeppc (#3383) üzenetére


King Unique
titán

Az, hogy a dobozára rá van írva az UASP támogatás, az csak egy dolog. Volt már rá példa egyik-másik külső háznál, hogy aztán mégsem működött. Ezért kell megnézni Windows alatt az eszközkezelőben is, ami a tesztemben szemléltetve van. Amúgy a CDM értékei alapján szinte biztos, hogy UASP módban csatlakozik a tied is.

Nem kell semmit átállítani, hanem másik programmal is le kell tesztelni, azzal amit fentebb említettem. Nálam SandForce vezérlős SSD volt a tesztalany, amiknél eleve csak az ATTO adja vissza a gyári értékeket. Illetve ezeknél CDM-ben a "0Fill" beállítást ajánlott használni [link]. Amúgy OS X alatt a Blackmagic Disk Speed Test is csak annyit mutatott, mint fentebb a CDM? Igaz, utóbbival még nem mértem és a beállításait sem ismerem.
A Blackmagic-hez hasonló és látványos program az AJA System Test, ami egyaránt elérhető OS X és Windows rendszerekre is. Utóbbi külön pozitívum, épp most próbáltam ki és nagyon tetszett. :))

[ Szerkesztve ]

(#3386) tomp


tomp
félisten

King Unique
Megtudod nézni, hogy nálad a Samsung-Seagate vinyónál HDS-ben az Akusztika milyen állapotban van? Sípolósnál gyárilag C0h-n áll azaz a sáv közepén. Az új vinyónál viszont ki van kapcsolva azaz 00h-n áll. Érdekes. :F

(#3387) King Unique válasza tomp (#3386) üzenetére


King Unique
titán

ST2000LM003 esetén nálam a jelenlegi akusztikai szint = 00h, valamint fejlett energiagazdálkodásnál a jelenlegi szint = 128. Ezek a gyári értékek, illetve általában egyiket sem szoktam babrálni.

[ Szerkesztve ]

(#3388) tomp válasza King Unique (#3387) üzenetére


tomp
félisten

Köszi!
Na ez is érdekes. Sípolósnál miért van gyárilag bekapcsolva az akusztika? Mert az újnál nincs ahogyan nálad sincs. Illetve az újban más motor lehet mert 3,5-3,7mp alatt pörög fel ellentétben a másikkal ami 2,3-2,6mp. Arról nem is beszélve, hogy gyorsabb. 139MB/s-et nem lehet kipréselni a sípolósból.

(#3389) King Unique válasza tomp (#3388) üzenetére


King Unique
titán

Passz...viszont a leírtak alapján itt-ott biztos finomítottak a működésén, illetve a korábban gyártottaknál is akadnak helyenként eltérések. Nemrég a fórumtárs is beújított egyet, amin ugyanaz a firmware van, mint a te sípolós példányodon [link]. Az övé állítása szerint nem sípol, de ugye érdekes lenne, hogy nála milyen szintre van állítva az akusztika? Már, ha egyáltalán ennek köze van hozzá? Mert pl. az én ST1000LM024 merevlemezemnél gyárilag be van kapcsolva az akusztika és maxra van állítva = Feh. Ok, hogy más modell, de ez sem sípol egyáltalán.

A legújabb gyártású esetében az adatátviteli sebesség valóban elég jó. Az enyém a korábban mért szintetikus teszteknél olyan ~130 MB/s körül tudott és ~140 MB/s értéket eleve csak a HGST Travelstar 7K1000 produkált.

[ Szerkesztve ]

(#3390) tomp válasza King Unique (#3389) üzenetére


tomp
félisten

A fw ugyan az nálam is mint a sípolósnál.
Csak az energiagazdálkodás van maxra tolva, hogy ne parkolgasson. Ha hagyom a gyári értéken akkor fél óra alatt kb 15 parkolást végez. Tudod erre naaagggyon allergiás vagyok. :DD
Külföldi fórumok alapján a sípolósnál van akinek az akusztika kikapcsolásávan megszűnt a sípolás. Van akinél nem. Azaz ez is érdekes.

(#3391) King Unique válasza tomp (#3390) üzenetére


King Unique
titán

Az a 15 db parkolás aztán nagyon sok... :DDD Ha pár órás napi használattal több 1000-et tenne bele, az már inkább lenne aggasztó. Én újabban nem foglalkozok vele, illetve több éves használat után 100K fölé (600K a gyári limit) még egyik 2,5" külső vinyómnál sem ment az értéke. Igaz, nem is 24/7-ben járatom őket. Persze, akinél rövid idő alatt nagyon megszaporodna a parkolások száma, az lehet jobb, ha tiltja.

Mondjuk azt tényleg jó volna tudni, hogy az M9T sorozatnál a sípolás pusztán valami gyári hiba, ami csak az érintett példányoknál jön elő, vagy eleve az adott paraméterektől és beállításoktól függő? Bár erre pontos választ lehet csak a gyártó tudna adni...

[ Szerkesztve ]

(#3392) batagy válasza King Unique (#3389) üzenetére


batagy
őstag

"Az övé állítása szerint nem sípol, de ugye érdekes lenne, hogy nála milyen szintre van állítva az akusztika?"

Az én ST2000LM003 vinyómon alapból le van tiltva az akusztika menedzsment.
A jelenlegi akusztika szint: 00h, azaz AAM tiltva!

Emlékeztetőül:
DOM: 09/2015
Lemez revízió: 2BE10001
Sorozatszám: S377J9FG905150

Sípolást nem észlelek, csak erős motorhangot.

Linux alól:

Csekkolás:

AAM:
hdparm -M /dev/sdc

APM:
hdparm -B /dev/sdc

Illetve mindkettőt kiírja ez (ez nagy í betű, nem kis L):
hdparm -I /dev/sdc | grep mana

Beállítás:

AAM:
Tiltás (ekvivalens HDD Sentinelben a 00h tiltott állapottal):
hdparm -M 0 /dev/sdc

Minimális teljesítmény és hangerő (ekvivalens HDD Sentinelben a 80h állapottal):
hdparm -M 128 /dev/sdc

Maximális teljesítmény (ekvivalens HDD Sentinelben a FEh állapottal):
hdparm -M 254 /dev/sdc

APM:
Parkolás tiltása:
hdparm -B 254 /dev/sdc

[ Szerkesztve ]

(#3393) King Unique válasza batagy (#3392) üzenetére


King Unique
titán

Linux alatt az AAM átállítását még nem próbáltam, de az APM módosítására az az egy parancs kb. semmit nem ér. Ha újracsatlakoztatom a külső meghajtót / újraindítom a gépet, utána ugyanúgy visszaáll a gyári állapotba. Az APM értékének tartós módosításához azért komolyabb megoldás kell, ami pl. ezen hozzászólás második bekezdésében van részletezve.

Köszönjük az infókat! :R

[ Szerkesztve ]

(#3394) tomp válasza King Unique (#3393) üzenetére


tomp
félisten

Windows alatt az akusztika az merevlemez szinten kerül fixen beállítva vagy a HDS állítja be? Mert aktív a program indítás utáni automatikus érték beállítás opció. Sípolósnál az akusztika mindig ugyan ott marad, csak az energiagazdálkodás áll vissza alapra azaz 128-ra. Pedig ott is aktív a beállítás program indítás után.

Sípolósoknál eddig úgy tűnik C0h-n van alapból az akusztika mert minden tulaj saját maga kapcsolja ki azaz 00h-ra állítja. Van akinél megszűnik a sípolás van akinél nem. Érdekes.
Az új modell S37MJ9CH203105 sorozatszámmal rendelkezik.
47órás üzemidővel jelenleg brutális 3db parkolásnál tart a vinyó. Ebből 1 az a gyártói tesztelés volt. :DDD :DD

(#3395) radi8tor válasza King Unique (#3305) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Felmerült egy olyan megoldás is (nekem ez is tökéletes lenne), ha lenne egy olyan SATA-USB3 átalakító kábel, amit szoktak SSD-k mellé is adni adatmentés céljából. Ezzel a lehető legkisebb lenne a meghajtóm.
Vigyázni tudnék rá, szerintem nem törném le a csatlakozóját. :DDD

Ilyen kábelt talált már valaki? Vagy felejtős a dolog?

⭐ Stella

(#3396) batagy válasza radi8tor (#3395) üzenetére


batagy
őstag

Ennél kisebbet nem tudok.
Ez nem jó?

TRIM valszeg ezen sem megy.

(#3397) radi8tor válasza batagy (#3396) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

De, pont ilyenre gondoltam, külön pozitívum, hogy USB kábel lecsatlakoztatható róla, így SATA csatit nem kell nyúzni. :R

De TRIM a külső házakkal sem megy gondolom.

Általad megadott eBay linkről rendelhetem akkor? (csak mert az aukción található képeken nincs iocrest logo a csatlakozón)

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#3398) batagy válasza radi8tor (#3397) üzenetére


batagy
őstag

Igen, onnan rendelheted.

Igen, a fotójukon nincs logó, de a terméken van.
Elképzelhető hogy valami jogi dolog miatt az Ebay-jes fotóról retusálták a logót. :)

(#3399) radi8tor válasza batagy (#3398) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Köszi, meg úgy látom van ebből SATA III változat is, és az aukción is ez van megadva. :U
Mindegy, USB3-al ritkán fogom használni.

⭐ Stella

(#3400) tomp válasza King Unique (#3391) üzenetére


tomp
félisten

Na most a sípolós sípolás helyett dobott egy lemez újrafelpörgést. Parkolást nem csinált. Az energiagazdálkodása visszaállt alapra. Érdekes...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.