Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3201) Muton


Muton
addikt

jeni, King Unique: köszönöm!
meg fogom a lehetséges cégeket emailben kérdezni, hogy adnak -e rá hármat, ha már a csomagoláson is az van. hátha :) max majd megrendelem külföldről. bár ha egy egy vinyó befakkol, kb az az utolsó, hogy mi van a garanciával...

Muton#2316 - $z@r a drop >_<

(#3202) King Unique válasza Muton (#3201) üzenetére


King Unique
titán

A csomagolás még hagyján, de sorozatszám alapján a WD warranty status [link] is általában 3 évet ír rá. Illetve, amelyik helyen megadják a 3 évet, érdemes lehet ott is rákérdezni, hogy ez most bolti / gyártói garancia, végig ők intézik a cserét stb.? Illetve, ha válaszolnak érdemben, akkor annak a lényegét esetleg itt, vagy a másik topikban is megoszthatod.

[ Szerkesztve ]

(#3203) Kolondrum


Kolondrum
félisten

MantisTek™ Mbox2.5 Tool-Free USB 3.0 SATA HDD and SSD Enclosure HDD External 2.5" Case Support UASP SATA III

Most futott be, több mint 1 hónapig jött.

[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Tapasztalat: Vártam 13 percet HDS nem futott, a rack nem állt le. Ellenben ha leválasztom akkor előtte leáll. Sebességre hozza a közel 100megát ahogy azt kell.

(#3204) tomp


tomp
félisten

ICY BOX IB-250StU3-B rackben van egy 2TB-os Seagate-Samsung vinyóm.
Az imént másolás közben egy nagyot sípolt a vinyó és parkolt. A másolás nem szakadt meg mert a fejet rögtön visszaállította ahol volt így folytatódott a másolás.
SMART-ban csak a 223-as érték módosult. Load/Unload Retry Count. Pár hete már 0-ról felugrott 1-re. Most 2-re. De akkor nem volt sípolás hanem ügyes fejjel kirántottam alóla a tápot.
Mint már írtam korábban egy hub-ról megy. Kb 4,81-4,85V-ot kaphat a vinyó.
A hubról üzemelő másik vinyó(wd elements) parkolt is 1-et. Habár ez nem mérvadó mert hiába van beállítva a parkolás megakadályozása akkor is szokott 1 max 2-t naponta. Lehetséges, hogy valami miatt leesett a feszültség? A motor nem állt le. Rövid önteszt sikeresen végig ment. A másolandó fájlnak van crc ellenőrzője. 37giga végig max terheléssel olvasta. Tökéletes fájl, nincs hiba.

(#3205) King Unique válasza tomp (#3204) üzenetére


King Unique
titán

Az ideális használat az, ha natívan vannak csatlakoztatva a gazdagéphez. Én is használok PC / notebook 2 db USB 3.0 portjához csatlakoztatva több 2,5" külső HDD-t, másolok adatokat egyikről a másikra. Viszont ilyen problémám még nem nagyon volt. Nálam a S.M.A.R.T.-ban az említett érték = 0. Nemrég passzív USB hub használatánál voltak csak gondok [link]. Egy aktív hub nyilván jobb ilyen téren, de lehet az se kellően erős ahhoz, hogy egyszerre több 2,5" eszközt stabilan meghajtson.

[ Szerkesztve ]

(#3206) tomp válasza King Unique (#3205) üzenetére


tomp
félisten

Ilyet még egyszer sem csinált habár eléggé alacsonyan van a fesz. A terhelés alatti hirtelen fej kivágás és sípolás az nem megfelelő táp nem? Ahogyan olvastam passzív hubnál neked is volt olyan 7200-as vinyó ami csipogott, sípolt.
Lehet kellene venni még egy hubot. :)

(#3207) King Unique válasza tomp (#3206) üzenetére


King Unique
titán

Igen, vsz az elégtelen táp, az áramértékek ingadozása okozza. A HGST Travelstar 7K1000 szinte "visított" nálam. :D Tehát lehet jobb lenne beszerezni egy másik hubot is, mert nem érdemes megkockáztatni, hogy odavágjon a HDD-nek. Főleg, hogy nálad már a HDS adott attribútumában is van nyoma...
Illetve ezek az USB hubok is arra vannak méretezve inkább, hogy több kis fogyasztású eszközt (pendrive, kártyaolvasó, egér, telefon stb.) kiszolgáljanak. De nem feltétlenül arra, hogy egyszerre 2-3 db 2,5" külső vinyót meghajtsanak.

(#3208) tomp válasza King Unique (#3207) üzenetére


tomp
félisten

Akkor vasárnap nézek is hubot. Vagy megveszem a hubom táp nélkül ilyet csak az ára nem ennyi vagy nézek egy szimpla kettős osztó kábelt. A WD menne akkor a laptop tápjáról. Vagy ha marad a hubos megoldás akkor a passzívként üzemelő hubot kötöm a laptopra amiről menne a WD és a hubra kötném rá a tápos hubot amiről pedig az Icy Box. Tisztán ott lenne neki az 5V/2A. Ahhh mennyi gond van ha csak 1db USB 3.0 port van a gépen. :DDD
Addig átrakom a WD-t USB 2.0-ra.

[ Szerkesztve ]

(#3209) King Unique válasza tomp (#3208) üzenetére


King Unique
titán

OK, hogy 1 db USB 3.0 port van a gépen, de így megvariálni, 2 hubot összekötni nem tudom mennyire lesz okés? De majd kiderül. :D

(#3210) tomp válasza King Unique (#3209) üzenetére


tomp
félisten

Hát akkor mondj valami egyszerűbb megoldást. :DDD
Találtam egy ilyet. Sajnos csak a passzív hub+aktív hub összekapcsolás marad. :(((

(#3211) joe979


joe979
aktív tag

Helló.
Még tavaly olvastam itten King Unique pár sorát a sokból :) , a Rivacase 9101 tokról. Beszereztem belőle egy példányt, és azt kell mondanom, nagyon elégedett vagyok vele. Kellemes minőségű cucc. Köszi az írást róla. Jó vétel volt. :R Ha már vétel, akkor az Iponban, most nagyon jó áron tolják két színben .! :)

Szissz

(#3212) King Unique válasza tomp (#3210) üzenetére


King Unique
titán

Ha már a WD Elements Portable megy natívan a laptop USB 2.0 portjába, akkor az aktív USB 3.0 hubon maradhat az IB-250StU3+BH. Plusz arra még köthető néhány kisebb fogyasztású eszköz. De, ha mindkettőnél kell az USB 3.0 sebesség, akkor jobbára csak az általad említett megoldás marad.

(#3211) joe979: gondolom a hordozótokokra célzol, amikről írtam korábban egy kis bejegyzést [link]. Amikor vettem, akkor valóban nagyon olcsó volt és a minősége is ok, de aztán itthon hirtelen eltűnt a kínálatból. Viszont újabban megint kapható és szintén nagyon kedvező áron [link]. Kösz az infót, frissítettem is. :R

[ Szerkesztve ]

(#3213) tomp válasza King Unique (#3212) üzenetére


tomp
félisten

Hát ha ilyen egyszerű lenne... :-D
Hetente usb 2.0-ról megy 1napot a samsung m3.
Azaz közben nem tudnám használni a WD-t...

(#3214) Klara_ válasza tomp (#3213) üzenetére


Klara_
őstag

DeLock 42486 a HDD-t nem allitja le levalasztaskor. 5400-eseim irto halkan es rezonanciamentesen porognek ezert nem tunt fel eddig. 7200-as 7k1000-el egybol feltunt, viszont az 5400-essel is tenyeret a racken tartva levalasztas utan nem all le, forognak tovabb a tanyerok (W8 x64).
Viszont a TV-m alatt leall, eltavolitas utan szinte azonnal.
Ilyenkor mi a teendo ha szeretnem, hogy a PC is leallitsa (Dell Latitdue E6330, E6430)? Windowsban max 8.1-igy vagyok hajlado elmenni, ha az upgrade segtihet. Kulonosen azert zavar, mert a TV rendesen lelovi a racket, a winf@s pedig nem.

(#3215) King Unique válasza Klara_ (#3214) üzenetére


King Unique
titán

A táblázatba az került be a korábbi infók alapján, hogy leállítja, illetve a másik topikban azt írtad, hogy nálad fél perc után [link]. Vagy még utána is pörgeti tovább?

Ha TV-n leállítja, akkor vsz firmware szinten támogatja a külső rack a leállítást. Ha adott OS alatt nem működik, akkor Windows esetén maximum a registry érték hozzáadásos módszer jut eszembe [link], [link], [link]. Utána egy újraindítás kell neki, hogy érvénybe lépjen az új beállítás. Viszont, ha más 2,5" külső HDD teljesen leáll, egy pendrive LED-je kialszik leválasztáskor, akkor nem ez okozza a problémát. Bár, ahogy emlékszem Win8.0-nál én is beállítottam, de Win8.1/10 esetén már nem kellett.

Amúgy a Windows 8 terméktámogatása már megszűnt [link], [link]... tehát amúgy is javasolt a frissítés 8.1-re.

[ Szerkesztve ]

(#3216) Klara_ válasza King Unique (#3215) üzenetére


Klara_
őstag

W8 alatt forog tovabb, valoszinu a nagyobb frogasi sebesseg miatt tunik fel (es mert most csend van itt), hogy levalasztas utan amikor lehuzom hallom ahogy leall. Az 5400esem is ezt csinaljak, de ott nem hallom csak erzem a leallast, ha reteszem a rackre a kezem. Most kiprobaltam meg 4 perc utan is forog magaban...
Megprobalom ezeket a win beallitasokat, es atturom a BIOS-t.
Pendriveon sem alszik ki a LED az USB 3.0 portban, az USB 2.0-ban viszont igen.

(#3217) King Unique válasza Klara_ (#3216) üzenetére


King Unique
titán

Ha 4 perc után is pörög tovább és a pendrive LED-je sem alszik ki, akkor elég sanszos az aktív USB port jelensége. USB 2.0/3.0 port között lehetnek ilyen eltérések, nálam például van, amikor előbbiben használva nem állítja le teljesen.

(#3218) Klara_ válasza King Unique (#3217) üzenetére


Klara_
őstag

Ezt hasznaltam, a DisableOnSoftRemove sorra elalszik a LED a pendrive-on a HDD porog tovabb.. EnableDiagnosticMode ennek semmi hatasat nem tapasztaltam - ettol meg kell ez is nekem?
PowerShare funkciot kilottem a BIOSban (toltos USB port, tolto modja). De semmi.
Most mar kiprobaltam az USB 2.0-ban is a DeLockot, ott par masodperc es leall a forgas is az eltavoltitas utan. Igy az USB 3.0 portjaimnal van anomalia.

(#3219) tomp


tomp
félisten

Ma vettem egy ugyan olyan Ewent 3.0-s hubot. Nem volt táp nélküli így megvettem ugyan úgy táppal.
A régi hubra ment az Elements az újra pedig az Icy Box.
Amióta megvan a Samsung-Seagate vinyóm most indult el 2. leggyorsabban. Eddig 2,91mp alatt indult el. Utóbbi napokban már 2,93mp volt. Eddig ez a legmagasabb érték. Most 2,814mp. Eddig a leggyorsabb indulás 2,812mp volt.
1osztóval ha terhelve volt a vinyó akkor hub másik portján a fesz 4,81V volt. Na de ott volt még a WD is. Ha az is épp akkor teker akkor gondolom még jobban esik. Már többször másoltam WD->Icy Box között. Lehet hatalmas mákom volt, hogy nem indult újra a vinyó feje(alacsony fesz)? Most terhelésnél is 5,07V van a szabad porton.
Így néz ki a konfiguráció:
Első Hub 4 portja: WD Elements, Sharkoon rack külső táppal, másik hub, 4. szabad
Második hub: Icy Box

Remélem a kevés táp volt a gond.

(#3220) King Unique válasza Klara_ (#3218) üzenetére


King Unique
titán

Ha az újraindítás is megvolt (gondolom), akkor passzolom. Ez a megoldás abban az esetben működik, ha más akadálya nincs az USB HDD leállításának, mint maga az OS adott beállítása. Nálad vsz lehet egyéb oka is, ami ezt meggátolja. Viszont azt innen távolról nehéz kideríteni egy egyedi hardveres + szoftveres környezet esetén.

Az új registry bejegyzés hozzáadásánál elvileg mindhárom sor kell. Illetve a hivatalos oldal alapján még azt lehetne megpróbálni, hogy a külső rack egyedi VID-PID azonosítójára beállítani (Per-Device Setting). Továbbá én lehet letesztelném ezt az USB 3.0 porton való leállítást egy live Linux alatt [link]. Ha annál sem állítja le, akkor ráfogható a hardverre, BIOS beállításokra stb. Ha viszont igen, akkor a Win8-ban nem stimmel valami. A külső ház meg nagyjából kizárható, ha USB 2.0 portban és TV-n ok. Illetve az lenne még egy fontos infó, hogy más 2,5" külső rack (pl. Elektra) esetén leállítja-e ugyanabban a portban? Mert, ha igen, akkor tovább bonyolódik a helyzet...

[ Szerkesztve ]

(#3221) King Unique válasza tomp (#3219) üzenetére


King Unique
titán

Tehát ezek szerint a kettő aktív USB 3.0 hub egymáshoz van kötve és a második csatlakozik a laptop 1 db USB 3.0 portjához. Most pedig az áramellátás is valamivel stabilabb és gondolom hozza másolásnál az USB 3.0-tól elvárhatót.

OK, jól tetted, hogy aktív hubot vettél másodjára is. :K

[ Szerkesztve ]

(#3222) tomp válasza King Unique (#3221) üzenetére


tomp
félisten

Az első azaz a régi hub csatlakozik a laptop egyetlen 1db 3.0-s portjához. Azon van WD, Sharkoon, 2. hub.
Jobb a békesség. Jó a tápos hub.
Miközben az első azaz a régi hub Realtek chipes, a ma vett új hub már VIA-s.
A sebesség érdekes! Gyorsabb mint a régi hubon! Ott max 114-117MB/s-et értem el. 117MB/s-et csak 1x egy nagyon rövid ideig. Most 127MB/s!! Soha nem mértem meg a régin egyedül(azaz nincs más fogyasztó) csak a WD-vel rákötve. Most az eltérő chipset vagy a magasabb(normál) feszültség "gyorsította"?
Ha a hubra 3eszköz van csatlakoztatva de csak az egyik vesz fel áramot akkor a 4. porton a fesz értéket befolyásolja a 2eszköz? Azaz ha lehúzom a 2nem fogyasztó eszközt(0,00A) akkor változik a fesz? Mert a régi hub utolsó szabad portján 5,01V van miközben az új hubon 5,13V! Természetesen mind2-n készenlétben van a fogyasztó merevlemez azaz pörög de nem dolgozik.

(#3223) King Unique válasza tomp (#3222) üzenetére


King Unique
titán

Aha, értem.
A sebességnövekedés oka lehet akár az egyenletesebb és stabilabb tápellátás is, illetve lehetnek (apróbb) különbségek az egyes USB 3.0 chipeknél is. Utóbbit akkor lehetne jól csekkolni, ha külön-külön próbálnád ki mindkét hubbal. Bár, ha a Realtek chip ennyire lekorlátozza, akkor elég gagyi lehet... Illetve a 127 MB/s értéket melyikkel, milyen körülmények közt mérted? Az ST2000LM003 pl. tud ennyit a szintetikus teszteknél és a tényleges másolásnál is [link], de a kisebb adatsűrűségű WD már kevésbé. Maximum másolás elején megdobja a puffer, illetve a forrásmeghajtó (amiről másolsz) sebessége, fájlméret stb. is befolyásolja.

Az áramértékek ingadozásához sokat nem tudok hozzáfűzni, nincs most itthon aktív hubom és ilyen USB-s árammérő kütyüm sem. De nyilván számít valamit, hogy egyszerre hány eszköz van rákötve, mennyire terhelik le a hubot.

[ Szerkesztve ]

(#3224) Klara_ válasza King Unique (#3220) üzenetére


Klara_
őstag

Mas rackem nics, csak gyari kulsok, de egyik sincs a kozelemben.
Magyarul, .reg file ba ha a VID:05E3, PID:0731, bcdDevice ez a lemez revizo a HSDbol (JA0OA560)?
"Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\usbflags\05E30731JA0O]
"DisableOnSoftRemove"=dword:00000001"

(#3225) King Unique válasza Klara_ (#3224) üzenetére


King Unique
titán

Ja bocs, kevertelek a másik fórumtárssal, neki van ilyen külső háza [link].
A másik megoldást nem próbáltam közvetlenül reg fájl futtatásával hozzáadni, de ha HDS-ben stimmelnek az azonosítók, akkor működhet. Bár először lehet célszerűbb lenne a registry-t megnyitva manuálisan hozzáadni, az a biztos. A korábban alkalmazott megoldásnál is úgy történt, majd utólag lett kimásolva a kód.

[ Szerkesztve ]

(#3226) Klara_ válasza King Unique (#3225) üzenetére


Klara_
őstag

Az a gond, hogy ezt a bcdDevice dolgot nem talalom. " 4-digit binary-coded decimal number that contains the revision number of the device (bcdDevice from the USB Device Descriptor)." Ez az USB device descriptor pedig programozas amit rola talalok. HDS-ben a lemez revizio tobb karakter (JA0OA560). Eszkozkezeloben ha beleturkalok latok olyan reszeket ahol csak az elejet hasznalja a win. A registryben HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\usbflags\05E307319100 van egy ilyenem, ami hasonlit a VID PID miatt de ide hiaba teszem be a bejegyzest semmi nem valtozik, raadasul jelenleg itt helyben 2 de egyebkent 3 ilyen 42486-os rackem van, igy gondlom 3 hasonlo bejegyzesnek kellene itt lenni.
Eljen a tavgyogyitas! Thx, az eddigieket.

[ Szerkesztve ]

(#3227) tomp válasza King Unique (#3223) üzenetére


tomp
félisten

Az Elements ehhez képest csiga. Azzal eddig max 98MB/s-et sikerült kipréselnem. :DDD
ST2000LM003-al mértem a régin max 117-et de inkább max 114MB/s-et. Az új hubon rögtön 127MB/s.
Többféle teszt programmal megmértem.
Majd megnézem a 2hubot üresen amikor semmi sincs rájuk kötve csak a mérő. Egyforma e a 2 hub fesz értéke.

Habár a chipset nem lehet az oka mert az új gyorsabb sebessége is átmegy a régi hubon. :DDD
Akkor marad a normális fesz.

[ Szerkesztve ]

(#3228) King Unique válasza Klara_ (#3226) üzenetére


King Unique
titán

Van mindenféle kis tool, amivel különféle infókat lehet csekkolni az USB-s eszközöknél. Ilyen többek között az USBView, ami megmutatja a bcdDevice azonosítót. A kép címében lévő oldalra, ha rákeresel, le is tudod tölteni.
Viszont szerintem, ha a HubG érték hozzáadása nem használt, akkor esélyes, hogy ez sem fog. Nekem előbbi eddig minden esetben megoldotta a dolgot és nem nagyon kellett a másik megoldáshoz folyamodni. Illetve nálam tipikusan akkor nem működött a leállítás, amikor leválasztás után a pendrive LED-je sem aludt ki.
Továbbá a másik kettő ugyanilyen külső rack leállítja, esetleg másik gép USB 3.0 portjában volt próbálva? Igaz, előfordulhat akár eltérő chip és lehet rajtuk eltérő firmware is. A gyártók időnként váltogatják őket. Valamint ugyanazon gépen a más OS, pl. live Linux alatti próba után is ki lehetne zárni ezt-azt.

(#3227) tomp: igen, gondoltam, hogy a Samsung. Ilyen kis sebességnél lehet nem esélyes ekkora eltérés a chipset miatt, de nagyobb tempónál előfordul különbség az egyes vezérlők között.

[ Szerkesztve ]

(#3229) Klara_ válasza King Unique (#3228) üzenetére


Klara_
őstag

Igazad van, most volt agyam hozza, hogy az MS oldalan rendesen elolvassam a leirast. A HubG az global, tehat minden eszkozre el, a vendoros modi pedig csak arra az egyre amire beallitom. A linkelt progival meglett az ertek amit nem tudtam. Igy sem lovi le a rackeket, a pendriveokat viszont igen mar USB 3 ban is. Valami beallitas gondom van biztos, vagy a W8-ban valami tulherelve a ceg altal nalam. Az pedig kulon vicc, hogy az USB 2 / USB eSATA portokban leallnak gyonyoruen a rackek. Haza hivom a kulso HDD-ket, most mar kivancsi vagyok azok mit csinalnak.

(#3230) tomp válasza King Unique (#3223) üzenetére


tomp
félisten

Megmértem a 2 hubot. Az új 5,19V-ot ad üresen, a régi 5,17V-ot. Jelentéktelen eltérés.
Habár lehet ezzel a minimális eltéréssel az új hub biztonságosabban meghajtaná a 2 vinyót? :DDD

(#3231) King Unique válasza tomp (#3230) üzenetére


King Unique
titán

Érdekes elsőre, hogy kicsit fölé mennek, de ugye a szabvány megenged 5 % eltérést lefele | fölfele is. Azaz 4,75 - 5,25 V között lehet.

(#3232) Muton válasza King Unique (#3202) üzenetére


Muton
addikt

na, megvettem, annyi volt, hogy lusta voltam a 3. év miatt harcolni, szóval a bolt adott rá 2-t, a wd warranty status szerint meg 2019 februárig garis. egyik mentős vinyónak lesz használva, szóval remélem eldöcög majd jó pár évig, és hamarabb cserélem a méret/csatlakozó miatt, mint amiatt, hogy bedöglik :))

Muton#2316 - $z@r a drop >_<

(#3233) King Unique válasza Muton (#3232) üzenetére


King Unique
titán

Értem, tehát akkor a szokásos forgatókönyv. A sorozatszám alapján a gyártó oldala nyilván 3 évet ír, de ugye az már korábban ki volt fejtve, hogy itthon egyes boltok mért forgalmazzák kevesebbel...
Köszönöm az infót!

[ Szerkesztve ]

(#3234) Muton válasza King Unique (#3233) üzenetére


Muton
addikt

igen. meg lehetett volna próbálni, mint ahogy páran megtették és megkapták a 3. évet, de lusta voltam. meg ha tönkremegy, akkor az lesz a legkisebb problémám. bár ha sikerül összehozni a 3 vinyós mentést, akkor az még jó, de akkor meg majd lehet kínlódni a szinkronizálással....
nem hiába mondják, hogy a semmid sincs, akkor problémád sincs

amúgy nagyon kis pöpec ez a WD Elelements (WDBUZG0010BBK), eddig passportom volt, de ez tényleg alig nagyobb a vinyónál. nem tudom, h hol van benne az elektronika. a felülete matt, az jó, mert a fényes passportba a por valahogy belemaródott, lehet, h ezen kevésbé lehet majd látni. halk, de jobban vibrál, mint a passport, gondolom azért, mert abban volt egy csomó gumibak a hdd és a ház között, a hd sentinel szerint egy Scorpio blue van benne 8 mb rammal, model számot sajnos nem ír. egy esata/usb-s sharkoon dokkolóhoz képest nagyon gyors, elégedett vagyok vele. másolásánál (kb 400BG) felment 42 fokra, lehet, h a fém verzió jobb lett volna 5e-el többért... na mindegy. egy problémám van, hogy ha indítok rajta a scandisket, akkor az explorer exe elkezdi a ramot enni, kb 10 mp alatt eléri a Gb-ot, és leáll, szóval nem tudtam felületellenőrzést csinálni, pedig szerettem volna, mégis új a cucc... hogy most ez win7 vagy usb3 vezérlő vagy wd hiba-e, azt nem tudom.

Muton#2316 - $z@r a drop >_<

(#3235) King Unique válasza Muton (#3234) üzenetére


King Unique
titán

Bár korábban a My Passport Ultra típushoz köthetően érdeklődtél, viszont a modellszám alapszám az Elements Portable lett a kiválasztott. Annál nem téma a garancia, mivel alapból csak 2 év van rá, így hiába is mennél reklamálni.

Ezekben nincs különálló SATA - USB 3.0 átalakító egység, hanem közvetlenül a HDD-re van ráintegrálva az USB aljzat [link].
A "scandisk" alatt mit értesz pontosan? Mert, ha a Windows beépített Check Disk toolját, akkor azt nem árt körültekintően használni [link]. A külső HDD állapotának (gyakori) vizsgálatához inkább egy arra alkalmasabb program, mint pl. a HDS és annak tesztjei javasoltak. Illetve a WD-nél van erre gyári szoftver [link], de a fapados Elements sorozat esetén nem része a tartozékoknak.

[ Szerkesztve ]

(#3236) Muton válasza King Unique (#3235) üzenetére


Muton
addikt

király! megint kifizetődött a lustaság :DDD
akkor jó, hogy nem reklamáltam. igen, eredetileg a metal volt kinézve, de soknak találtam a különbséget ahhoz, hogy a fiókban legyen. ha nap mint nap hurcolnám, akkor megérte volna áldozni a külsőre.

szóval akkor azért ilyen pici, mert a hdd-n van az usb... a passporton még sima satas- vinyo volt benne átalakítóval, akkor azért volt 'sokkal' nagyobb. mindig tanul az ember :K

igen, a checkdiskre gondoltam. eddig még nem produkálta ezt a hibát. na majd megnézem sentinellel, köszi az ötletet!

Muton#2316 - $z@r a drop >_<

(#3237) King Unique válasza Muton (#3236) üzenetére


King Unique
titán

Bár azt akkor sem értem, hogy nálad a WD oldala mért ír 3 év garanciát, mikor a Warranty Policy alapján is csak 2 év van rá ezen térségben... :F Igaz, egyes ázsiai országokban 3 évet is megadnak rá, lehet onnan importálták.

Szinte az összes 2,5" WD integrált USB-s, a My Passport Ultra modellek is. Csak a régi, főleg USB 2.0 típusoknál volt a hagyományos belső kialakítás.

(#3238) tomp


tomp
félisten

Érdekesség:
Az ICY Boxos Seagate-Samsung vinyóm a régi hubon a leggyorsabb indulása 2,812mp volt. Amikor már 2,93mp volt az indulás akkor sípolt munka közben. Most az új hubon már 2,77mp alatt pörög fel. Lehet a régi hub tápja a folyamatos nagy terhelés(2vinyó) miatt elkezdett gyengülni? :F

(#3239) kezdő


kezdő
senior tag

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:

Adott egy Raspberry Pi B+ a gyárilag mellé adott 2A táppal.
Ez nem bírja meghajtani a 2,5" 1TB merevlemezemet ami egy Thermaltake Muse 5G USB3-as házban van.

Gyárilag Y kábelt adtak a házhoz, de nyilván hiába dugom be a Pi-be mindkét USB-t, ugyanúgy csak kattog a merevlemez, nem lehet ténylegesen használni.
Azt olvastam, hogy nem javasolt két külön eszközből származó táppal meghajtani a HDD-t, ez igaz?
Még mielőtt felmerült volna bennem a kérdés, rádugtam a laptopomra az Y kábel tápos részét, úgy szépen életre kelt a dolog.

Van egy nem használt 5.0 V-500mA USB töltőm, ezzel adhatnám neki a tápot?

Tudom, egy aktív HUB lenne az igazi, de épp az lenne a lényeg, hogy a porosodó nem használt kütyükből rakjak össze egy pici NAS-t, azaz számomra ingyen.

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#3240) King Unique válasza kezdő (#3239) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

"Azt olvastam, hogy nem javasolt két külön eszközből származó táppal meghajtani a HDD-t, ez igaz?"

a.) Egy 2,5" külső háznál ilyen téren az a szerencsésebb, ha van rajta külön DC Power bemenet. Ahhoz már lehet egy megfelelő paraméterekkel (5 V | 1 / 2 A) rendelkező külső tápegységet csatlakoztatni [link]. Viszont a Thermaltake Muse 5G külső házon sajnos nincs ilyen plusz tápbemenet.

b.) Az USB Y kábel kiegészítő tápvonalának külön adapterről történő megtáplálása már problémásabb lehet [link]. Illetve nyilván kicsit más ilyen téren egy laptop USB portja és egy noname, mezei USB töltő. Nem állítom azt, hogy nem működhet, de a DC megoldás inkább ajánlottabb. Illetve az 500 mA kicsit karcsú és lehetne akár nagyobb áramerősségű külső tápadaptert is használni.

Amúgy milyen 2,5" HDD van beletéve? Csak mert a WD PiDrive esetén egy 5400 RPM-es típussal működik rendesen. Nem tudom, hogy a WD3140LMCW valójában milyen sorozat, de az 1 TB-os WD10JMVW az biztosan Blue (WD10JPVX), csak az integrált USB miatt más a modellszám. Annak pedig szokványos áramigényei vannak. Bár a WD egy speciális kábelt mellékelt hozzá, illetve opcionális használatra külső tápegységet is, ami 5 V | 2 A.
Valamint ez a teszt is érdekes, ahol egy szimpla, de extra rövid USB kábellel van csak csatlakoztatva a merevlemez. Ez utóbbi is megfontolandó, mert a hosszabb kábelnek eleve nagyobb az ellenállása és ezáltal a tápellátás is instabilabb lehet.

[ Szerkesztve ]

(#3241) kezdő válasza King Unique (#3240) üzenetére


kezdő
senior tag

Köszönöm a rendkívül részletes, minőségi választ!

A HDD azonosítója amúgy: ST1000LM024 HN-M101MBB

A leírtak alapján a földhurok egy potenciális hibaforrás, nem garantált a jelenléte.
Azt hiszem teszek egy próbát, remélem nem sütöm meg a HDD-t. :)

(#3242) King Unique válasza kezdő (#3241) üzenetére


King Unique
titán

ST1000LM024 —► adatlap (1000 mA) | címke (0,85 A) | HDS (1200 mA)
WD10JPVX —► adatlap (1 A) | címke (0,55 A) | HDS (1000 mA)

A Seagate-Samsung modellnek a hivatalos adatok szerint kicsit magasabb a működési (0,85 A) és HDS szerint a felpörgési áramfelvétele, mint a WD-nek. Bár a gyakorlatban lemérve nem biztos, hogy a névleges értékeket kapnánk vissza, mivel azok a maximumot jelölik mindenhol. Illetve valószínűleg akkora különbségek nem lennének a két HDD között, hisz hasonló felépítésűek (2 db tányér | 4 db fej) és 5400 RPM mindkettő.

Arra azért odafigyelnék, hogy mindenféle noname, kétes USB töltőt nem nagyon kötnék az Y kábel külön tápvonalára. Egy megfelelő áramértékekkel bíró és megfelelő minőségű típust már esetleg. Illetve létezik USB Power Injector kábel is, igaz jobbára külföldön kapható csak [link]. Ennek annyi az előnye, hogy a fentebb említett DC csatlakozós külső tápegység is ráköthető. Bár ennél is lényegében 1 db kábelen keresztül történik a tápellátás.

Amúgy ezen oldalon lehet olvasni vegyes és érdekes véleményeket a témában. Én személy szerint lehet vennék inkább egy aktív USB hubot, arra kötném rá a 2,5" külső vinyót, majd a hubot a Raspberry Pi B+ USB portjához. De, ha nálad a 2 külön helyről történő megtáplálás is rendesen működik, nem okoz egyéb gondokat, akkor ok. Majd várjuk a fejleményeket. :D

[ Szerkesztve ]

(#3243) kezdő válasza King Unique (#3242) üzenetére


kezdő
senior tag

Jelentem, eddig siker.
Egy THL W100-as telefon 500mAh-ás töltőjét használom. (THL nem számít noname gyártónak, nyilván nem A brand, de megbízom a töltőjükben)

Egy érdekességet vettem észre miközben kikapcsoltam a Pi-t. (nincs rajta kapcsoló, azaz a szoftver leállítása után áramtalanítás közben)
Ha Y kábellel csatlakoztatva van a HDD a Pi-hez és a táphoz is, akkor a Pi tápjának a konnektorból való kihúzása után is világít a Pi állapotjelző piros led, azaz valamilyen úton módon feszültséget kap/vesz fel.
Nem tudom ez direkt van e így, vagy valami nem kerek. :D

(#3244) J.J. András


J.J. András
őstag

sziasztok,

az természetes, hogy 38÷19MB/sec a mért sebesség CrystalMark-kal ?
[LC-25BU3 - USB 3.0] ez a külső ház, és egy HyperX Kingston 240GB SSD van benne (SandForce-os)

Ha csak egy USB3.0 dugom akkor is ezt méri, ha 2db USB3.0 cstaiba dugom akkor is.
ASMT 2115 USB Device-ként ismeri fel a Win7x64 ULT és nem tudom lecsatlakoztatni sem ...

Ez így rendjén van ? Az van ráírva, hogy USB3.0 és SATAIII 6Gbit/sec-es a hardwer maga....

Vélemény ? Lehet hogy selejtes ?

Köszi :R

'' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

(#3246) King Unique válasza J.J. András (#3244) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az LC-25BU3 USB 3.0 interfészes és a korábbi infók alapján ASMedia ASM1153 chip van benne. Az ASMT 2115 azonosító is erre utal. Egyébként az ASM1153 chip SATA 3 Gbps, az ASM1153E pedig SATA 6 Gbps alapú.

A SandForce vezérlős SSD-k esetén az említett programban a "0 Fill" értéket kell beállítani tesztelésnél [link]. Illetve ezen vezérlőknél az ATTO ad még hiteles eredményeket, a gyártók is általában ezzel tesztelnek.
Nálad viszont ahhoz képest, hogy SSD, feltűnően kicsik az értékek... Ez kb. USB 2.0 sebességnek felel meg. Valószínűleg az okozza a problémát, hogy a Windows 7-nél nem stimmel valami az USB 3.0 driverrel. Tehát utóbbival kéne valamit kezdeni, frissíteni stb. A Win7 ugyan nem támogatja natívan az UASP módot, de még BOT adatátvitel és SATA2 alap esetén is jóval többet kéne tudnia SSD-vel, mint amit mértél. Én egy Kingston HyperX FURY 120 GB-os modellnél az alábbi értékeket kaptam: ★ teszt ★.

Továbbá van pár nagyon egyszerű módja annak, hogy a külső ház / Windows 7 / hardver hibáját ki lehessen zárni:

• Másik USB 3.0 eszközt is kéne próbálni a gép ugyanazon USB 3.0 portjában.

• Másik gép USB 3.0 portjában, illetve másik OS alatt kéne kipróbálni a külső házat.

• Ha előbbiekre nincs lehetőség, akkor le lehetne tölteni egy live Linuxot és az alól letesztelni a sebességet. A Mint Cinnamon felhasználóbarát és natívan támogatja az USB 3.0-át. A fentebb linkelt tesztben én is az alatt mértem a Disks (Lemezek) alkalmazással. De akár másfajta lehetőségek is vannak benne ezen célra.

[ Szerkesztve ]

(#3247) J.J. András válasza King Unique (#3246) üzenetére


J.J. András
őstag

szervusz,

az Intel(R) Corporation USB3 2012.12.04. verzió 1.0.7.248 drivere van fent, ez a Z77-es alaplapomhoz az utolsó frissítés.
Amúgy valami hülye "ASMT 2115 USB Device"-nak ismerte fel a WIN7 ULT, és nem USB3.0 háttértárnak.
Az SSDm meg HyperX 240GB és Kingston SSD NOW V300 120GB.... a fillrate természetesen 0-ra állítva, nem vagyok annyira kezdő . :)

Akkor spéci drivert nem tudtok ehhez a LC-POWER adapterhez ???, ami kihozza az USB3.0 képességeit....

Köszi :R

'' ...Client Estwood bekaphatja, hóóó....''

(#3249) tomp


tomp
félisten

Úgy látszik nem a hub miatt volt az ICY Boxos Seagate-Samsung vinyóm sípolása. Tegnap este épp film ment róla amikor sípolt, kivágta a fejet(kattant) majd folytatta a munkát. SMART-ban a 223-as érték újra ugrott 1-et. Az olvasási sebesség nem esett le. Na most a racknél vagy a vinyónál lehet a hiba? Rövid öntesztet csináltam utána. Semmi hibát nem ír.

(#3250) King Unique válasza J.J. András (#3247) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Az "ASMT 2115 USB Device" teljesen normális, ez az eszköz egyedi azonosítója. Mivel úgy tudom, hogy ez a rack nem UASP képes, így más Windows alatt is így fog megjelenni. Ha támogatná, akkor az aláhúzott azonosító után "SCSI Disk Device" lenne Win8.1/10 alatt az eszközkezelőben.

Az SSD-k gondolom jók és SATA interfészen keresztül hozzák, amit kell. Az én tesztemben is benne van, hogy USB 3.0-án nem működik a TRIM és ez idővel okozhat (komolyabb) lassulást. Viszont már több hónapja nyúzom az enyémet, operációs rendszereket (Windows + Linux) futtatok róla, de nem tapasztaltam ilyesmit. Illetve a szintetikus méréseknél most is hozza azt, amit a korábbi tesztben. Esetedben is inkább sanszosabb a driveres probléma, mivel kb. csak USB 2.0 sebességértékeket produkál.

A Windows 7 USB 3.0 driverét jó lenne pontosan lecsekkolni, hogy nincs-e mégis újabb hozzá az alaplap gyártójának, illetve az Intel oldalán. Az is előfordulhat még, hogy összekuszálódott valami a rendszerben és érdemes lenne akár a driver újratelepítését is megfontolni. Egy másik topikban az egyik fórumtársnak is volt hasonló problémája [link].

Aztán van néhány speciális tool, amivel le lehet csekkolni, hogy az adott USB-port / USB-eszköz milyen módban működik. Erre való pl. az USB Device Tree Viewer. A program megjelöli és megkülönbözteti a portot, illetve rácsatlakoztatott eszközt kétféle módon:
H —► Hi-Speed (USB 2.0)
S —► SuperSpeed (USB 3.0)

A külső háznál max. a firmware frissítését lehetne megpróbálni, mivel ASMedia chipes. Viszont úgy tudom, hogy ennek a modellnek a PID azonosítója 1153, ami sajnos nem frissíthető [link].

Továbbá még a korábban javasolt dolgokat kéne megnézni, nem véletlenül említettem meg őket! Azok alapján kapásból ki lehetne zárni ezt-azt és utána már legalább azt tudnánk, hogy hol keressük a hibát. Ha valakinek valóban fontos a dolog, akkor ennyi időt csak tud rá áldozni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.