Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4401) King Unique válasza Archttila (#4400) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Elvileg megfelelhet, legalábbis olyan szempontból, hogy bizonyára a HDD és a külső ház is SATA-s. Viszont nem ismert a HDD pontos típusa és egyben a magassága (pl. 7/9,5 mm), ahogyan a külső háznál sem, hogy mekkora fér bele, belül milyen az elhelyezési és rögzítési lehetőség stb. De ránézésre 9,5 mm magas merevlemez valószínűleg belemegy, ahogyan az alapján akkor egy annál kisebb is. A kompatibilitás viszont már más dolog, pláne egy játékkonzol esetében. Erre vonatkozóan a téma fő topikjában pl. ebben és ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. Vagyis ez ügyben már a játékkonzol topikjában, azaz a PlayStation 4 topikban kellene érdeklődni.

Ha opció másik külső ház is, akkor a téma-összefoglalóban vannak beszámolók, tesztek, ajánlott modellek. 2-3 ezer forint körül már lehet venni a hazai boltokban USB 3.0-s típust újan, az egyes nemzetközi online piacterekről rendelve pedig akár még olcsóbban is.

[ Szerkesztve ]

(#4402) Archttila válasza King Unique (#4401) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog (1)

Köszönöm az instrukciókat King Unique! :R Egy digitális tolómérő szerint 9.2mm

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#4403) beach head


beach head
senior tag

Sziasztok!
Nem biztos,hogy jó helyen kérdem, de max majd valaki tovább irányít. Van egy ilyen (a célnak megfelelt eddig , tudom hogy ez a legalja...) kis dobozom, benne egy 300 gigás laptop vinyóval. Szeretném androidos tv boxhoz használni torrentezéshez. Ehhez kellene egy saját táppal rendelkező usb 3.0 hub (4 portos elég) Nem tudom pontosan hány mah, volt-os kellene hozzá.
Tudnátok javasolni valamit? Aliexpresses olcsóbb változat is jó lenne. Köszi

(#4404) King Unique válasza beach head (#4403) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Erre a magam részéről kb. ugyanazt tudnám mondani, amit nemrég a másik topikban egy hasonló kérdésre adott válaszban. Volt aki ott korábban pl. ilyet vett, de ez mostanra már kifutott modell. Viszont vannak a gyártó kínálatában egyéb USB-elosztók is, ahogyan más gyártóknál szintén, nem muszáj az előbbiek közül választani. Ha kifejezetten egy nemzetközi online piactér kínálatából akarod megvenni, akkor viszont célszerű pl. az eBay / eBay-es kütyük kis pénzért, vagy az Aliexpress tapasztalatok topikokban is rákeresni a tapasztalatokra, érdeklődni mások milyet vettek, mi most a best buy stb.

Egyébként akár egy Y-kábel is opció lehet, ha van 2 db USB-port az androidos médialejátszón és bírja a tápegysége. Ellenkező esetben viszont biztosabb megoldás egy aktív USB-hub az eszköz stabil tápellátásának biztosításához.

[ Szerkesztve ]

(#4405) ronaldo


ronaldo
őstag

Adott egy raidsonic ib-rd2253-u31, elvileg ASM1352R chipppel.

RAID1-ben használom, viszont ekkor a hard disk sentinel is csak egy hdd-t mutat a kettő közül, így nem tudom mindkettő állapotát nyomon követni.

Ezzel kapcsolatban van ötletetek, hogyan lehetne láthatóvá tenni mindkettőt?

(#4406) King Unique válasza ronaldo (#4405) üzenetére


King Unique
titán

Itt egyrészt elképzelhető, hogy pont a RAID 1 miatt van ez, mivel ilyenkor a 2 lemezt elvileg 1 lemezként kezeli a külső ház és az OS, pl. a lemezkezelőben, illetve a fájlkezelőben is 1 db kötet jelenik meg. Ellenben pl. a SINGLE módnál a 2 lemez kezelése külön-külön történik, az operációs rendszerben és a programokban is 2 külön meghajtóként jelennek meg. De, ha célirányosan a RAID 1 módot használod, akkor nyilván nem opció átállítani másikra, pláne hogy ilyenkor a reset miatt rendszerint a HDD-k tartalma is törlődik. Bár ennél a külső háznál elvileg a RAID 1 —► SINGLE esetében még nem, de fordítva már igen.

Másrészt azt nem írtad, hogy a HDS-nek melyik verzióját használod. Ami azért is lényeges, mert pl. a legújabb stabil, azaz az 5.20-as verzióban vannak ezen külső ház, illetve az ASM1352R USB 3.1 (Gen 2) RAID vezérlő teljes támogatását érintő olyan fejlesztések, amelyek a program korábbi verzióiban még nem feltétlen voltak benne. Ugyan nem írják feltételként, de akár még a megfelelő firmware is számíthat a teljes támogatásnál. Viszont a külső háznál sok opció amúgy sincsen erre vonatkozóan, mert a rajta lévő gyári firmware mellé nem nagyon szoktak a gyártók további újabb verziókat biztosítani. Esetleg max. külső forrásból lehetne ilyeneket beszerezni, de azokat is csak szükség esetén és csak saját felelősségre!

[ Szerkesztve ]

(#4407) ronaldo válasza King Unique (#4406) üzenetére


ronaldo
őstag

Az 5.20-as verzió már tényleg jól mutatja. 5.01-et szereztem be annak idején, eddig még egyszer sem frissítettem, de most megtettem. :) Köszönöm szépen a segítséged.

(#4408) Frawly


Frawly
veterán

King Unique javaslatára írok egy kis beszámolót az eBayről vett három USB-SATA átalakítómról.

Először vettem egy noname átalakítót. A linuxos lsusb parancs szerint ASMedia 1051-es chip van benne. UASP-t nem támogat, SMART linux alatt nem megy vele, Windows alatt igen. TRIM nem megy vele. Tudom, megvenni sem lett volna szabad noname szutykot, de akkor nem tudtam, hogy számít milyen chip van rajta.

Aztán vettem egy CSL márkájú átalakítót. Ennél már az volt reklámozva, hogy UASP megy vele. Nem megy, átverés. lsusb szerint ASMedia 1051, 1051E, 1053, 1050E van rajta (fura, hogy ez így mind egyszerre). TRIM-et ez sem viszi.

Legutóbb pedig egy Orico átalakítót vettem. A leírása szerint JMS578-as chip van benne. UASP végre megy vele. SMART-tot egyelőre csak Linux alatt próbáltam, nem megy. TRIM szintén nem megy vele.

Ezek az átalakítók kerülendők. Még csak 2 az 1-ben lehetne használni őket (egyiket UASP-hez, másikat SMART-hoz), de a TRIM-et egyik sem tudja, ami SSD-nél a legfontosabb lenne.

[ Szerkesztve ]

(#4409) Frawly válasza Frawly (#4408) üzenetére


Frawly
veterán

Lenne egy kérdés is. A harmadik adatperrel (Orico JMS578-as chippel) még UASP alatt is csak 320 MB/sec átvitelt mérek, mikor fájlt másolok rá, pedig a rá kötött Adata SU650 240GB-os SSD tudna 500 MB/sec-kel írni, és az USB3.0 port is bírna többel menni. Az UASP biztosan megy, mert az lsusb -v szerint (Arch Linux) az uas driver hajtja az eszközt, nem az usb-storage (mass storage/BOT) driver. Viszont mégse sokkal gyorsabb, mint anno BOT módban volt a többi adatper. Mi ennek az oka?

(#4410) King Unique válasza Frawly (#4408) üzenetére


King Unique
titán

"lsusb szerint ASMedia 1051, 1051E, 1053, 1050E van rajta (fura, hogy ez így mind egyszerre)"

Nyilván csak az egyik chip van benne, nem egyszerre mind. Ebből is látszik, hogy az lsusb parancs kimenete nem minden esetben tükrözi a valóságot, illetve nem mindig ad pontos információt a vezérlőről. 100%-osan megbizonyosodni az USB-chip típusáról eleve csak fizikai szemrevételezéssel lehet. Pont ezért szokás itt a topikban is szétszedni a külső házakat és ténylegesen lecsekkolni a chipen lévő feliratot (példa). Egy ilyen adapternél viszont már macerásabb ez, pláne ha csak roncsolással oldható meg a szétszerelés.

Arról pedig ugye már volt szó, hogy elsődlegesen mindig a gyártó weboldala a mérvadó az eszközzel kapcsolatos információk terén, nem az ilyen-olyan webshopok által közölt adatok. De például az ORICO 27UTS esetében mondjuk sikerült az utóbbi helyen is eltalálni, mert a gyártó szerint is JMS578 chip van benne és támogatja az UASP-t. Viszont a TRIM támogatását már nem tünteti fel a gyártó, tehát pont ezért esélyes, hogy nem fog működni. Mondjuk az nem derült ki, hogy hogyan tesztelted ezt, de annyira nem meglepő az eredmény. Ugyan ebben a topikban is volt arról szó, hogy akár USB 3.0-s eszközöknél is lehet példa működő TRIM-re, viszont általánosan inkább az USB 3.1 Gen 2-es típusoknál szokott erre nagyobb esély lenni. A S.M.A.R.T. támogatása manapság mondhatni alap dolog USB-n is és pont ezért nem mindig szokták külön feltüntetni sem. Viszont az, hogy Linuxnál nem működik, vagy legalábbis egyes programok nem támogatják (rendesen) az adott USB-vezérlőt (példák), az még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem is támogatja USB-n ezt a funkciót az adott adapter, illetve külső ház.

A harmadik adapterben lévő JMS578 chip eleve SATA 6 Gbps alapra épül és támogatja az UASP-t, bár az utóbbi tényleges működése az OS mellett a firmware-től is függhet. Ha UASP módban működik az adapter Linux alatt, akkor egy SATA3-as SSD-vel elvileg minden adott ahhoz, hogy ki lehessen használni az USB 3.0 szabvány maximális adatátviteli sebességét. Viszont itt lehet eltérés egy szintetikus teszt és egy tényleges fájlmásolás értéke között. Az utóbbit eleve több dolog is befolyásolhatja, ezért elsődlegesen a szintetikus sebességteszteket érdemes ilyenkor megnézni. SSD-vel UASP módban kb. ilyen értékeket kellene kapni USB 3.0-n. De ez az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, ezért emiatt másoknál, másik környezetben előfordulhatnak +/- eltérések. Ha pedig asztali PC-ről van szó, akkor azoknál ilyenkor eleve a hátlapon lévő USB 3.0 portokat célszerű használni, mert egyes hardvereknél az előlapon lévők akár adatátviteli sebesség terén is valamivel "gyengébbek" lehetnek.

Köszönjük a beszámolókat!

[ Szerkesztve ]

(#4411) Frawly válasza King Unique (#4410) üzenetére


Frawly
veterán

Azt látom a cikkedből, hogy UASP-n te is max. 450 MB/sec-et mértél olvasásra, azaz egy 550 MB/sec-es olvasásra képest SSD-t nem lehet kihajtani, legalábbis USB 3.0-án, 3.1-en már talán.

(#4412) King Unique válasza Frawly (#4411) üzenetére


King Unique
titán

Gondolom erre a korábbi logout blogbejegyzésre célzol, az előbbi screenshot is onnan van. Mértem ott anno többféle programmal, illetve Linux és Windows alatt egyaránt, ahol volt amelyiknél az írási sebesség is megközelítette az USB 3.0 szabvány maximumát. Ahogyan itt a fórumon egy házi tesztnél szintén. De annál mondjuk a SATA3-as SSD eleve korlátozta a szabvány maximumát, ami bővebben ki lett fejtve. Illetve egy SATA3-as se csak annyit tud USB 3.1 alapon, amit egy másik teszt szemléltet. Tehát az nem újdonság és eddig is tudtuk, hogy az USB 3.0-val nem lehet teljesen kihajtani egy ilyen SSD-t és 550 MB/s szekvenciális értéket elérni. Viszont USB 3.1 Gen 2 alapon már nyilván igen, sőt annál 1 db SATA3-as SSD eleve kevés is a szabvány max. adatátviteli sebességének kihasználásához. Ahhoz már pl. RAID megoldás kell (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4413) Frawly válasza King Unique (#4412) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, arra a cikkre gondolok. Akármelyik mérésedet nézem, 450 MB/s a maximum. Holott a SATA3 SSD-k normálisabbjai 500 MB/sec felett tudnak akár írásban is.

A SATA3 nem foghatja vissza az USB3.0-át, az előbbinek 6 Gbps a másiknak 5 Gbps a sávszélessége. Legalább 5 Gbps-ot (596 MiB/sec) ki kéne tudnia hajtania, jó, ebből vegyünk le pár százalékot még UASP módban is, mivel átmennek vezérlő metaadatok, nem mind hasznos sávszél, de akkor is egy 520-550 MB/sec-et kéne tudnia mennie.

Ez az én 240 gigás Adata SU650-em a gyártó szerint 520/450 MB/sec read/write-ot tud. Mégis csak 320 MiB/sec-et nyom UASP-s íráskor (friss, vadiúj meghajtó, ext4 fájlrendszerrel, alig 1-2 próbafájl van rajta, majdnem az egész üres). Olvasáskor meg csak 298 MiB/sec-et mértem vele. A célmeghajtó, amivel néztem egy DDR3-as RAM drive (tmpfs), tehát az sem limitál, olyan 6-7 GiB/sec-et simán nyom írásban és olvasásban is. A JMS578-as chipnek is lehet korlátja, de te 450 MB/sec körül mértél vele, szóval nem limitálhatná le nálam sem a SATA3-as meghajtót a RAM drive felé kb. SATA2-re.

(#4414) King Unique válasza Frawly (#4413) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már leírtam, hogy az USB 3.0-nál nem meglepő, hogy nem lehet vele teljesen kihajtani egy SATA3-as SSD-t, ezt eddig is tudtuk. Ahogyan az is le van írva világosan, illetve az adott szövegkörnyezetben és a másik topikból linkelt hozzászólásból is azért egyértelmű, hogy nem az USB 3.0-hoz, hanem az USB 3.1 Gen 2-höz kevés egy SATA3-as SSD. Sőt, még tesztekkel is alá van támasztva. Az adatátviteli sebesség max. értékeinél megint keversz valamit, mert az USB 3.0-nál is eleve 8b/10b kódolás van, vagyis max. 500 MB/s lehet az elméleti effektív érték (bővebben). Viszont a gyakorlatban ezt nem szokta elérni, 450 MB/s körüli szokott lenni a maximum UASP módban. De ennyi erővel a SATA3 sem tud 600 MB/s értéket, annál is kevesebb a tényleges.

A korábbi tesztben nálam JMS567 chip volt a külső házban, nem JMS578. De az utóbbi is hasonló és normál esetben hoznia kellene kb. azokat az értékeket USB 3.0-n, mint az előbbinek. Viszont az a tesztkörnyezet, valamint az adott USB-tárolóeszközöknél a bennük lévő háttértár mellett a firmware függvénye is lehet, hogy USB 3.0-n milyen adatátviteli sebességeket produkálnak az egyes vezérlőkkel. Ilyen téren pedig lehetnek eltérések egyik és másik teszt, valamint 2 USB-tárolóeszköz között is, hiába van mindkettőben ugyanaz az USB-chip és HDD / SSD meghajtó. Példák: teszt 1, teszt 2. Tehát az utóbbinál a szintetikus tesztekben a JMS578 chipes külső ház is hozta UASP módban az elvárható értékeket. Vagyis tud az többet is, mint amit neked sikerült mérned, legalábbis a szintetikus teszteknél. De ideális esetben akár a ténylegesen fájlmásolásnál is, viszont ez utóbbi értékét több dolog befolyásolhatja, mint már említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#4415) Frawly válasza King Unique (#4414) üzenetére


Frawly
veterán

Kösz az infót, ezt nem tudtam, hogy UASP-vel is csak 450 MB/sec körül tetőzik USB3.0-án. Mondjuk azért durva, hogy egy elméletileg 625 MB/sec sávszélességű csatolónak csak 72%-át lehet kihasználni. BOT módban meg úgy 50%-át. Azért ennyire rossz arányoknak nem kéne lennie.

Arra is rájöttem, hogy nagyobb fájloknál kifogyhat az SSD saját cache-e, ekkor is beesik valamennyit a sebesség, nem éri el a SATA3, néha az USB3.0 maximumát sem, bár én a példámban 1-2 gigás fájlokkal mértem, amiknek javarészt bele kellett volna férnie a hardveres cache-be.

De nem is baj akkor, hogy SU650-et vettem, ami nem a leggyorsabb SATA3-as SSD, de az UASP sem tudná kihajtani USB3.0-ás porton, tehát felesleges is lett volna gyorsabbat venni, épp úgy csak max. 450 MB/s-nél tetőzne.

(#4416) fauv


fauv
őstag

Tiszteletem !

Előre is elnézést ha laikus kérdést teszek fel, de nem vagyok otthon ebben a témában.

Gondoltam veszek egy 1 TB -s külső vinyót, hogy ezt beledugva a médialejátszóba nézhessem a filmeket.

A kérdésem az lenne, hogy rack-et vennem kell hozzá, az feltétlen kell, vagy simán is működik a HDD ?

Előre is köszi

Hiába magyarázza több órán keresztül a méhecske a légynek, hogy a méz sokkal finomabb, mint a szar, ezt a légy képtelen megérteni.

(#4417) King Unique válasza fauv (#4416) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha egy gyárilag összeszerelt külső HDD-t veszel és USB-n lesz csatlakoztatva a médialejátszóhoz, akkor ahhoz nyilván nem kell még külön külső ház is, ez így eleve értelmetlen. Ha natúrban egy (belső) HDD-t veszel, akkor ahhoz kell adapter / külső ház / dokkoló stb., hogy USB-n csatlakoztatni lehessen. De vannak már olyan médialejátszók is, amelyek belsejébe beépíthető és csatlakoztatható SATA-n a merevlemez, illetve kívül akár még közvetlen SATA csatlakozási lehetőség is van rajtuk. Egy ilyennél értelemszerűen akár SATA-n is megoldható a dolog, nem muszáj USB-s külső meghajtót használni.

(#4418) fauv válasza King Unique (#4417) üzenetére


fauv
őstag

Értem, köszi, azt hittem, hogy esetleg nagyon melegednek és esetleg ezért kellene venni hozzá. De így már tiszta. :R

Hiába magyarázza több órán keresztül a méhecske a légynek, hogy a méz sokkal finomabb, mint a szar, ezt a légy képtelen megérteni.

(#4419) King Unique válasza fauv (#4418) üzenetére


King Unique
titán

Ha egy passzív hűtéses, zárt, műanyag külső házról van szó, akkor abban nagyobb terhelés (pl. hosszabb idejű, intenzív írás / olvasás), illetve magasabb környezeti hőmérséklet (pl. nyáron) hatására az átlagnál eleve jobban melegedhet a merevlemez. De egyrészt pont ezért előnyösebb a passzív hűtéses típusoknál egy olyan, amin vannak szellőnyílások, full alumínium, vagyis jobb hővezető stb. Másrészt, ha melegedik a külső házban a merevlemez, akkor azt egy plusz külső rack, vagyis még egy külső burkolat inkább csak tovább fokozná. Ha a hűtés a lényeg, akkor ilyenkor van aki pl. egy ventilátort tesz a külső HDD mellé és azzal biztosítja ezt, mármint kívülről az aktív hűtést. Maga a ventilátor lehet akár USB-s típus is, sőt volt aki pl. a notebookhoz vásárolt hűtőpadot használta ilyen célra.

[ Szerkesztve ]

(#4420) rendon


rendon
tag

Sziasztok!

Nem tudtok nekem ajánlani külső 2.5, 500GB vagy max 1000GB Vinyót?
Lehet használt is. Hardver aprón nem nagyon találtam jó árban, meg nem tudom melyik lenne a legmegbízhatóbb vinyó. Budapest és vonzáskörében érte mennék mai nap.
Előre is köszi.

(#4421) King Unique válasza rendon (#4420) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez a topik 2,5"-os (USB-s) külső házakkal foglalkozik, mint azt értelemszerűen a neve is mutatja. Abból külső merevlemez úgy lesz, hogy venni kell hozzá egy (belső) merevlemezt, viszont az utóbbi már másik topik témája. Ahogyan a gyárilag összeszerelt külső merevlemezek is, ha olyan és nem külső házas megoldás kell. Egyébként ahogyan ennek a topiknak, úgy a másik kettőnek is van téma-összefoglalója. Vagyis elég akár csak azokat elolvasni, mindegyiknél vannak konkrét példák a milyet vegyünk kérdésre is.

Milyen merevlemezt vegyek?
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD

[ Szerkesztve ]

(#4422) rendon válasza King Unique (#4421) üzenetére


rendon
tag

Igen közönöm, már észrevettem hogy nem jó helyere írtam. köszönöm az útbaigazítást.

(#4423) LK


LK
addikt

Gembird EE2-U3S-2
Orico 2518S3
ORICO 2588US3-V1

e fenti 3 -ból fogok választani ehhez: Hitachi 2.5 1TB 128MB 5400rpm SATA3
A fenti 3 házból kettőhöz nem sok infót találtam,csak az áru**** véleményeit. Gondolom az alu házas a legjobb ezek közül, de róla nem találtam véleményt. Mennyire lőhetek mellé bármelyikkel is? Köszi

"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG

(#4424) LK válasza LK (#4423) üzenetére


LK
addikt

Most látom csak a tesztet, amit már linkelve volt, már nézem is :R

"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG

(#4426) King Unique válasza LK (#4423) üzenetére


King Unique
titán

Ez a merevlemez az adatlapja szerint 7 mm magas, tehát ennél figyelni kell a külső ház belsejében történő elhelyezésre, illetve rögzítésre. Az általad felsorolt külső házak közül inkább az ORICO egyes modelljeivel vannak itt a topikban tapasztalatok. Legutóbb pl. a 2518S3-as modellt vette egy fórumtag, amiről tesztet is készített. Esetében szintén 7 mm magas volt a merevlemez, aminek stabil belső elhelyezéséhez a külső háznál lévő csavaros rögzítési lehetőség pont előnyös volt. A 2599US3-V1 a gyártó weboldala alapján tool-free típus, illetve itt a topikban megfordult már olyan fórumtag, aki ilyet használt (példa). De akkor más volt a téma és nem kifejezetten a külső ház jellemzői. A Gembird EE2-U3S-2-ről szintén vannak a gyártó weboldalán információk, de itt a topikban nincsen vele különösebb tapasztalat. Az alábbi videó alapján viszont az látszik, hogy hasonló felépítésű, mint itt a topikban egy korábban tesztelt külső ház. Vagyis ennél is lényeges szempont lehet, hogy pl. van-e a hátsó zárófedélnél szivacs, máskülönben lötyögni fog a külső házban a merevlemez.

A felsoroltak közül az ORICO 2518S3 külső ház esetedben is opció, illetve jó választás lehet. De, ha esetleg másmilyen kell, akkor a téma-összefoglalóban vannak beszámolók, tesztek, információk stb. más gyártók termékeiről is.

[ Szerkesztve ]

(#4427) LK válasza King Unique (#4426) üzenetére


LK
addikt

Köszi. Már ott tartok, hogy unboxing videókat gyűjtök, ill. keresek infót a két chipset összehasonlításáról :) (tudom beteg vagyok) a te tanácsaiddal együtt otthon megnézem őket, mert itt a munkahelyen le van tiltva a videó nézegetés. A Gembird is aluházas egyébként, csak más chipset van benne, az is csavaros és az Aq***-ban akciós :), de az Orico igényesebbnek néz ki. Még egyszer köszi.

"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG

(#4429) King Unique válasza LK (#4427) üzenetére


King Unique
titán

A Gembird esetében az előző válaszban említettek alapján a csavarokkal a külső házhoz az elülső és a hátsó zárolófedeleket, illetve az előbbinél egyben a SATA-USB átalakító panelt lehet rögzíteni. Viszont magát a merevlemezt már nem, azt csak bele kell csúsztatni a külső házba és az elülső zárófedélnél a panelen lévő SATA fizikai csatlakozó tartja. Annál ezért lényeges, hogy hátul van-e szivacs, ami megtámasztja. Ellenben az említett ORICO külső háznál a csavarok kívülről nemcsak a külső házat fogják össze a belül lévő beépítőkerettel, hanem egyben magát a merevlemezt is fixen rögzítik. Ez a tesztből vett képen is egyébként látszik. Az pedig egyértelmű, hogy a merevlemez stabil belső rögzítése szempontjából ilyenkor nyilván az utóbbi megoldás az előnyösebb, pláne ha csak 7 mm magas a merevlemez, ellenben a külső ház alapvetően inkább a normál méretűekre (9,5 mm) van szabva.

A külső házakban lévő chip típusa jó esetben megtalálható a gyártó weboldalán, illetve itteni és külső teszteknél is rendszerint kitérnek rá. Az ORICO 2518S3-nál a JMicron JMS578 chip jónak mondható és egyre gyakoribb más gyártók termékeinél is. A Gembird belsejében a gyártó weboldala alapján ASMedia ASM1153-as chip van. Alapvetően az sem rossz, de ha pont olyan, mint az előző válaszban linkelt tesztben, akkor azért nem is a legjobb. ASMedia fronton az ASM1153E a szerencsésebb, pláne PID: 55AA azonosítóval. Annál ugyanis a tesztben említett egyes funkciók biztosabb támogatása mellett szükség esetén a firmware frissítése is megoldható. Ellenben a sima ASM1153-nál nemcsak a BOT only adatátviteli mód stb. a gyakorta jellemző, hanem a PID: 1153-as azonosító is, ami miatt eleve nincsen lehetőség az ilyen külső házaknál a firmware frissítésére a téma-összefoglalóban részletezett módon.

[ Szerkesztve ]

(#4430) villifog


villifog
tag

Sziasztok!

Rendeltem egy Adata ssd-t egy USB-3 külső kerettel, mivel több asztali gépen használnánk, mindegyiken az alaplapi (hátsó) USB-3 csatlakozók vannak felvezetve az asztalokra szerintem USB-2 kábelekkel (jó vastag, árnyékolt, kb:1.5 vagy 2méter). Szerintetek érdemes kicserélni a kábeleket USB-3 kábelekre vagy maradhatnak az árnyékolt régiek (USB-s wifi adapter kábelei voltak), szerintem akkor még csak USB-2 sebesség volt.

[ Szerkesztve ]

(#4431) King Unique válasza villifog (#4430) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha USB 3.0 módban és sebességgel akarod használni a külső SSD-t, akkor mindenképpen. Ugyanis, ha a kábel USB 2.0-s, akkor csak olyan adatátviteli sebességgel fog működni az eszköz. Az USB 2.0 pedig nemhogy egy SSD-t, de még egy 2,5"-os HDD-t is korlátoz ilyen téren.

Erről a külső házról egyébként készült egy teszt itt a fórumon, amiben látszik az alábbi képen, hogy kb. 55 cm a mellékelt USB 3.0 kábel, ami azért nem olyan rövid. Ha vannak az asztali PC-knél az előlapon USB 3.0 portok, akkor azokhoz csatlakoztatva kényelmesen használható lenne a gyári kábellel. De némi kompromisszummal akár még a hátlapi portokhoz csatlakoztatva is. Az meg a másik, hogy egy 2,5"-os, csak USB-ről működő külső meghajtónál az sem jó, ha túl hosszú az USB-kábel. A hosszabb kábel ellenállása nagyobb, ami miatt a feszültség és az áramerősség csökkenthet, az pedig a tápellátásnál gondot okozhat. Egy külső SSD ugyan lehet valamivel kevesebbet fogyaszt, mint egy mobil külső HDD, de azért az előbbinél sem teljesen mindegy. A 1,5-2 méteres hossz még beleférhet, de ha a gyári kábelhez lesz hozzátoldva a másik, akkor az úgy már + 0,5 m. Jó esetben akár még úgy is működhet, de meg lehetne ezt 1 db kábellel is oldani, ami előnyösebb lehet több kábel egymásba toldása helyett. Vannak USB 3.0 Type-A (apa) - Micro-B (apa) típusok is olcsón (példák).

Egyébként, ha már SSD, akkor ennél a külső háznál USB-n a TRIM működésével mi a helyzet? Ha Windowst használsz, akkor pl. ezzel a módszerrel is le lehet tesztelni, volt már rá példa itt a topikban.

[ Szerkesztve ]

(#4432) villifog válasza King Unique (#4431) üzenetére


villifog
tag

Szia!

Szeretném USB 3 sebességgel használni. Opr.: Win7 64bit ultimate, Win7 64bit prof.
2db.:B 85 UASP, Win 7 miatt nem érdekes. Tehát USB 3.0 .
1db.:B 150 USB 3.1 gen.1 .
Az intel chipsetet használom ami szintén USB 3.0, az asmedia 3.1 gen. 2. nem használom.
Mivel USB 3 előlapi kimenete nincs a házaimnak, (cserélni nem szeretném őket), emiatt csak a hosszabbítás jöhet szóba. A mostani kábel hossza 1.6 méter, számomra ez ideális hossz lenne. Gondolom a 0.8W-os terhelés nem okoz gondot az USB 3 kimenetének (900mA), ezért egy kábel is elég. Nekem az apa-anya kábel lenne szimpatikus. Ha még ez beleférne 1.6+0.5 méter az ideális lenne. A külső keret sebessége is USB 3.0, ami szintén elég nekem. Ha esetleg lenne olyan link ami vázolná, hogy miben különbözik egy USB 2.0 és egy
USB 3.0 kábel (paraméterekben), kb.: 10-szeres a sebesség különbség, annak örülnék. Köszönöm szépen a
segítségedet.
Ha a trimm nem működik azzal is meg tudok barátkozni.

[ Szerkesztve ]

(#4433) villifog válasza villifog (#4432) üzenetére


villifog
tag

Természetesen trim.

(#4434) King Unique válasza villifog (#4432) üzenetére


King Unique
titán

Ez esetben mindenképpen USB 3.0 kábelre lesz szükséged, mint már említve volt. Maga az USB 3.0 port névleges 900 mA-es áramerőssége stabilan elég lesz az SSD-nek, viszont hogy a kábel hosszának és minőségének függvényében mennyit esnek majd az áramértékek, az már más dolog. De az, hogy az előző válaszban leírtak után végül milyen kábelt veszel, milyen csatlakozótípussal és hosszal, az már a te dolgod. A Windows 7 valóban nem támogatja natívan az UASP-t, ezért azzal nem lesz kihasználható a szabvány maximuma. De még így jóval gyorsabb lesz a külső SSD az USB 2.0 gyakorlati maximumánál, azaz a max. 35-4X MB/s értéknél. Az egyes USB-szabványokról, a kábelek típusáról és felépítéséről pedig tele van az internet leírásokkal, képekkel stb. Példák: [kép], [link], [link], [link]. USB-n a TRIM működése pedig úgy fog kiderülni ennél a külső háznál, ha arra alkalmas programokkal lecsekkolod, illetve az előző válaszban említett módon leteszteled. Ezzel kapcsolatban ott van mintaként egy korábbi teszt is.

[ Szerkesztve ]

(#4435) villifog válasza King Unique (#4434) üzenetére


villifog
tag

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet és a kábelek paramétereikről a linkeket.

(#4436) SutPet


SutPet
aktív tag

Sziasztok,

Vettem egy Orico 2139U3 külső keretet és vannak érdekességek amiket nem tudok hova tenni. Hibásan jelzi ki a lefoglalt adatmennyiséget. Pl átmásoltam rá a régi vinyóról 170GB-t egy mappába, ha a mappának a méretét nézem azt csak 150GB-nek mutatja, ha belépek a mappába és kijelölök mindent akkor 160, ha egyesével megnézem a mappák méretét és összeadogatom akkor kijön a 170GB. Ez mitől lehet? néztem a fájlokat egyik sem sérült. vegyesen vannak mindneféle méretű és típusu fájlok.

God must love stupid people, he made so many of them.

(#4437) King Unique válasza SutPet (#4436) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az nem éppen valószínű, hogy ez a külső ház miatt lenne. Itt inkább csak a szokásos problémáról lehet szó, ha Windowszal használod és nem a megfelelő módon csekkolod le a köteten a foglalt területet, illetve a fájlok és mappák méretét. Példák: [link], [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#4438) SutPet válasza King Unique (#4437) üzenetére


SutPet
aktív tag

Ahogy látom ezeknél az a helyzet hogy több a "foglalt" hely mint valójában amekkorák a fájlok. Nálam pont fordítva van hogy kissebnek mutatja a mappa méretét mintha belépek a mappába és ott kijelölöm a dolgokat. pl mappa mérete 42GB, mappába belépbe minden fájl(rejtettek is) kijelölve meg 62GB.
Mindenesetre megnéztem windirstat-al, azzal elvileg jól látja a méretet, legalábbis az annyit mutat mint amennyinek lennie kellene, Köszi a tippet.
De jó tudni hogy a win nem jól közli a méreteket... :W huszon egynehány év alatt nem futottam bele ilyenbe csak most.

God must love stupid people, he made so many of them.

(#4439) cyberkind


cyberkind
félisten

Sziasztok!

Egy Logilink UA0115 házban, egy Western Digital Black Mobile Performance 1TB-os kivitelben működhet, illetve beleférhet? Ha pedig igen, gondolom ez bőven jobb választás lenne mint akármelyik gyári, kompakt külső HDD, igaz?

[ Szerkesztve ]

Paranormal Cocktivity

(#4440) villifog válasza cyberkind (#4439) üzenetére


villifog
tag

Szia!

Arra érdemes figyelni, hogy a külső keret csak sata2 sebességű hdd-t fogad.
Esetleg ha később ssd menne bele, érdemesebb sata3-t választani.

[ Szerkesztve ]

(#4441) cyberkind válasza villifog (#4440) üzenetére


cyberkind
félisten

Ez esetben milyen ehhez hasonló keretet tudnál te (is) ajánlani ami Sata 3-at is tud és ilyen minőségű? Tegnap még este még eszembe se volt összerakós külsős HDD-t venni, de azóta nézegettem az árakat, és ha minden igaz jóval jobbat tudnék csinálni mint amik gyárilag léteznek.

SSD-t tárolásra nem veszek, azt nem kockáztatom meg.

[ Szerkesztve ]

Paranormal Cocktivity

(#4442) villifog válasza cyberkind (#4441) üzenetére


villifog
tag

Szia!
Volt már egy teszt itt a fórumon, nekem is szimpatikus volt, és ezt néztem ki.
Orico külső ház.

[ Szerkesztve ]

(#4443) cyberkind válasza villifog (#4442) üzenetére


cyberkind
félisten

Köszi, ezt néztem én is, az összefoglaló szerint ajánlott, úgyhogy akkor maradok ennél, ha csak valaki nem ajánl mást is amíg nem rendelem meg. :)

Paranormal Cocktivity

(#4444) villifog válasza cyberkind (#4443) üzenetére


villifog
tag

Szia!

Nekem nem adat tárolására (hosszabb idő) kellett, hanem inkább hordozni azokat. Már semelyik gépembe nem használok hdd-t, nekem a csend nagyon fontos, ezért már csak ssd-t használok. A külső keretnél sem a sebesség az elsődleges, hanem a csend. Tulajdonképpén pendrive helyett használom.

(#4445) King Unique válasza cyberkind (#4439) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez a külső ház úgymond elég fullos és tud kb. mindent amit kell, még külön tápkapcsoló is van rajta. Tehát ez eleve jó választás és kezel nyilván SATA III-as HDD / SSD meghajtókat is. Illetve az egyes SATA-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek és használható SATA3-as HDD akár névlegesen csak SATA2-t támogató külső házban is. A külső háznál a gyártó weboldalán lévő adatlap ugyan valóban csak SATA2-ig említi a támogatást, de többen használtak már ennél a típusnál SATA3-as HDD-t (példa), mert az előbbiek értelmében nyilván azt is kezeli. Sőt, olyan is volt, aki pont 1 TB-os WD Black merevlemezzel használja (példa), ami szintén SATA3-as. Plusz a külső házban lévő ASM1153E chip is eleve SATA 6 Gbps alapú és az UASP adatátviteli módot is támogatja. Vagyis egy SSD-vel javarészt annak az adatátviteli sebessége, valamint egyúttal az USB 3.0 szabvány maximuma is kihasználható lesz. Ha csak HDD kerül bele, annál meg valójában kb. mindegy is, mert azok többnyire még a SATA 3 Gbps szabvány határait sem feszegetik, pláne 2.5"-os kivitelben.

A másik válaszban ajánlott ORICO 2518S3 külső ház szintén jóféle, fémházas, csavarral rögzíthető a HDD, az USB-chip SATA 6 Gbps alapú, támogatja az UASP-t stb. Ha azt választod, azzal szintén jól jársz.

[ Szerkesztve ]

(#4446) cyberkind válasza King Unique (#4445) üzenetére


cyberkind
félisten

Ha jól olvastam a tápkapcsoló egy hasznos dolog ezeknél a külső merevlemezeknél, ha a minél biztosabb működés a célom, akkor te melyik házad ajánlanád a Black vinyónak?

Paranormal Cocktivity

(#4447) King Unique válasza cyberkind (#4446) üzenetére


King Unique
titán

A tápkapcsoló akkor lehet hasznos, ha pl. folyamatosan a géphez van csatlakoztatva a külső HDD, ellenben nincsen mindig aktívan használva. Ez nem olyan régen ki volt fejtve bővebben. Egyébként a 2,5"-os külső házakon általában nem szokott lenni ilyen tápkapcsoló, sőt meglehetősen ritka. Ezért is számít extrának az UA0015 esetében.

A 2,5"-os WD Black eleve 7200 RPM-es merevlemez, vagyis az emiatt egyrészt jobban melegedhet. Ezért javasolt lehetőleg egy jó hővezető képességű alumínium külső házat használni hozzá. Másrészt egy 7200-as HDD energiaigénye is valamivel nagyobb lehet egy 5400-as típusnál, ezért az előbbinél a stabil tápellátás végett pláne az USB 3.X portok használata javasolt. A biztos működés pedig eleve a megfelelő használat függvénye is, ami az előbbiek mellett még egyéb dolgokra is kiterjed.

Az az előző válaszban már le volt írva, hogy mindkét külső ház jó választás lehet és megfelelhet az említett merevlemezhez. Viszont a LogiLink UA0115 valamivel többet tud, összességében az úgymond a "fullosabb".

[ Szerkesztve ]

(#4448) cyberkind válasza King Unique (#4447) üzenetére


cyberkind
félisten

Köszi az infókat, szerintem az Orico lesz a befutó. Még egy kérdésem van, minden le lesz írva a ház papírjaira miként kell megcsinálni működőképesre a dolgokat, vagy csak beteszem a HDD-t és ennyi? Még jó régen valami oknál fogva egy külső vinyóról csak úgy az egyik pillanatról a másikra minden eltűnt, nem szeretnék úgy járni.

Paranormal Cocktivity

(#4449) King Unique válasza cyberkind (#4448) üzenetére


King Unique
titán

Mellékelni szoktak a külső házakhoz használati útmutatót, amely rendszerint tartalmaz egy rövid leírást, vagy ábrát a beüzemelésről. Viszont általában menni szokott anélkül is, mivel a HDD-t belehelyezni a külső házba, majd csatlakoztatni az abban lévő SATA fizikai interfészhez, végül pedig az említett típusnál a rögzítéshez becsavarni pár csavart azért egyáltalán nem olyan bonyolult dolog. Továbbá az első használatbavétel előtt a vadonatúj HDD (WD Black) particionálása az operációs rendszerben szintén nem ördöngösség. Ha Windowst használsz, akkor pl. az ebben a hozzászólásban részletezett módon lehet megoldani. Az pedig az előző válaszban már le volt írva, hogy az USB-tárolóeszköz megfelelő működése a megfelelő használaton is múlik.

[ Szerkesztve ]

(#4450) cyberkind válasza King Unique (#4449) üzenetére


cyberkind
félisten

Köszönöm, hamarosan berendelem a dolgokat, és majd írok! :R

Paranormal Cocktivity

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.