Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4551) hdtomi


hdtomi
senior tag

Sziasztok!

Vettem egy ORICO 2139U3 külső házad, régebbi merevlemezekkel használom. ~80000kybte/mp a másolás, ami a merevlemezekhez képest szerintem rendben van. De pár napja az egyik HDD csak 30000kybte alatt másol, természetesen USB 3.0-rá csatlakoztattam, próbáltam két gépen is. Ebbe a külső házba megnéztem egy másik HDD-t is, az jó.

Mi lehet a gond? Asztali lejátszóra is rákötöttem, lehet hülyeség, de nem állítódott valami el, mert előtte szerintem rendben volt.

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4553) AxBattler válasza King Unique (#4534) üzenetére


AxBattler
félisten

No, hétvégén kicseréltettem a Raidmax-ot egy Orico 2518S3-ra, tapasztalatok: összehasonlíthatatlanul minőségibb ház, korrekt csomag, ugyanannyi pénzért.
Érdekes, hogy az SSD is átfűtötte picit...

A teszteredmények pedig (először NTFS, majd exFAT):

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#4554) King Unique válasza hdtomi (#4551) üzenetére


King Unique
titán

Ha USB 3.0-n a többi HDD-vel megfelelő adatátviteli sebességet produkál a külső ház ugyanazon hardver- és szoftverkörnyezetben, akkor a külső ház hibája elvileg kizárható. Valamint az adott USB-kábelé is, ha az előbbi esetben is az volt használva. Vagyis a most említett problémánál valószínűleg maga ez a másik HDD lesz sebesség szempontjából a szűk keresztmetszet. Ha nagyon tele van másolva és kevés rajta a szabad terület, töredezett a fájlrendszere, akkor nem meglepő a belassulás. Valamint a másolásnál az sem mindegy, hogy miről és hova történik, azaz olvasás / írás van-e a külső merevlemezen. Ha pl. írás, akkor ott is számít a forrásmeghajtó sebessége, amiről a másolás történik. Az utóbbi lehet akár alapból lassabb is, iletve annál szintén lassulást okozhatnak az előbb említett dolgok és így lényegében visszafoghatja a sebességet, hiába tudna a külső HDD nagyobb tempót. Aztán a fájlméret sem mindegy, a nagyobb méretű fájlok másolásánál jönnek ki a szekvenciális maximumok, míg az apróbb fájloknál rendszerint eleve visszaesik az adatátviteli sebesség. Továbbá a belső HDD állapota (HDS) sem mellékes, mivel akkor szoktak még (extrém módon) belassulni, ha gyenge / hibás szektorok vannak a lemez felületén.

Maga az ORICO 2139U3 külső ház, illetve az abban lévő NS1068X / JMS578 chip amúgy ez esetben biztos nem fogja vissza a sebességet, mivel SATA 6 Gb/s alapú és támogatja az UASP-t. Vagyis ennél is csak SSD-vel lehetne kihasználni az USB 3.0 szabvány maximumát, ami a másik fórumtag által nemrég készített tesztben is látszik egy szintén ORICO külső háznál. Ellenben egy 2,5"-os HDD-vel eleve nem, mivel az alapból nem tud ilyen sebességet (teszt).

[ Szerkesztve ]

(#4555) King Unique válasza AxBattler (#4553) üzenetére


King Unique
titán

Az ORICO 2518S3 eleve egy jó külső ház, azzal mondhatni jól, illetve jobban jártál. A szintetikus tesztek eredményei jónak mondhatók, SSD-vel UASP módban kb. ennyit kell tudnia egy ilyen külső háznak USB 3.0-n. A korábbi tesztben a többi lényeges dolog le van írva, viszont USB-n a TRIM működéséről nem volt szó, ahogyan most sem. Ha esetleg le tudnád még ezt tesztelni, ahogyan azt korábban más is tette, akkor azt megköszönnénk.

Köszönjük a beszámolót és egyben a teszteket! :R

(#4556) AxBattler válasza King Unique (#4555) üzenetére


AxBattler
félisten

Raidsonic már nincs nálam, de az Orico-val este bepótlom.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#4557) A-hole válasza LK (#4423) üzenetére


A-hole
csendes tag

Ha még érdekel valakit. Gembird EE2-U3S-2, nekem van ilyen. Asmedia 1153, firmware nem cserélhető, próbáltam. Kikapcsoláskor a HDD-t nem állítja le, ezért SSD-vel használom. Viszont meg vagyok vele elégedve, mivel eddig az eszközig, minden 2,5 colos külső ház csatlakozójával volt problémám, de ezzel sosem volt ilyen jellegű gond, sosem volt kontakthiba, vagy ilyesmi, és így ezzel járó váratlan le vagy felkapcsolódás, meg adatvesztés, stb., nem éppen kellemes anomáliák, szóval elképesztően masszív (egyéb csatlakozósakkal meg szívtam folyamatosan, viszont már van 2 db USB C csatlakozós cuccom, azokkal sem volt még soha gond). Azt nem tudom, van e benne szivacs, de se HDD, se SSD nem lötyög benne. Mondjuk elég puritán a megjelenése, de egy ilyen vackon aztán ugyan mindegy. :D

All we have to decide is what to do with the time that is given us.

(#4559) King Unique válasza A-hole (#4557) üzenetére


King Unique
titán

Ezen a Gembird EE2-U3S-2 külső házon Type-A fizikai interfész van, ami tényleg robusztusabb és strapabíróbb, mint a Micro-B. Azt pedig a gyártó weboldalán is írják, hogy ASM1153 chipes, meg gondolom PID: 1153 azonosítós, azért nem lehet frissíteni a firmware-t az összefoglalóban leírt módon. A topikban korábban tesztelt Kolink HDSUB2U3 külső ház is ilyen. Ha már SSD-vel használod, akkor azt neked is megköszönnénk, ha letesztelnéd Windowson, hogy működik-e USB-n a TRIM. Ha támogatja a külső ház az UASP-t, akkor Windows 8.1 és 10 rendszereknél lehet rá esély, sőt a nemrég linkelt példában is ASM1153 chip volt.

Köszönjük a beszámolót! :R

(#4560) hdtomi válasza King Unique (#4554) üzenetére


hdtomi
senior tag

Köszönöm a válaszod!

Kábel is ugyanaz, írást és olvasást is próbáltam. 13 éves a merevlemez, HD Sentinel szerint 100%-os, egy 8 gigás film volt rajta, azzal próbáltam. Lehet a kora a gond, nem más. Kicsit bosszant a dolog, mert ezt a HDD-t szánta bele, ezt használom gyakrabban, de ha úgy van, szerencse pillanatok alatt tudom cserélni.

[ Szerkesztve ]

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4563) King Unique válasza hdtomi (#4560) üzenetére


King Unique
titán

Jó, de mi a helyzet azokkal, amik az előző válaszban voltak említve? Aztán pontosan milyen HDD-ről van szó? Ha tényleg annyira régi, akkor lehet csak SATA1-es és kis adatsűrűségű lemeztányérok vannak benne, azért olyan lassú. Továbbá az sem derült ki, hogy milyen a sebessége a gépbe téve SATA-n, vagy másik külső házban USB-n, azoknál is ilyen lassú-e. Valamint a fájlmásolás a TC-vel egy dolog, de ilyenkor a szintetikus tesztek eredményeit is érdemes megnézni. Vagyis pl. ATTO, CDM, HD Tune stb. programokkal letesztelni USB 3.0-s csatlakozásnál az adatátviteli sebességet, ahogyan nemrég más is tette.

Szóval majd ha lesznek konkrétumok, utána lehet ezt tovább fejtegetni. :)

[ Szerkesztve ]

(#4564) A-hole válasza King Unique (#4559) üzenetére


A-hole
csendes tag

Korrekt. ASM1153, a leírt PID-vel. Azért ez a Gembird EE2-U3S-2 megvan évek óta, eddig semmi gond nem volt vele, manapság ez szinte meglepő, ennél drágább, többszörös árú cuccok okoztak esetenként súlyos csalódásokat. Pedig a piros LED-től, és a Type-A csatlakozótól eltekintve olyan nagyon nem a kedvencem, de el kell ismerni az érdemeit, néha már csaknem kezdem megkedvelni (a vastag, bikacsök jellegű kábel sem a könnyen zsebre vágós eset). Hát, UASP támogatás az nincs. Viszont a Trimcheck szerint a TRIM működik W 10 alatt, nem működik W 7 alatt. Már az is előny, h W10 alatt működik (meglepő, nem gondoltam), jó tudni. Gondolom, elég azt észben tartani, hogy időnként nem árt neki, ha hagyja az ember egy időre W10-es gépen. De ha nem menne a TRIM, és belassul (?), amikor belassul (gondolom használattól függő, hogy mikor) ki kell venni a házból, és belső PCIE-re kötni egy időre, ha jól gondolom. Sebességileg hozza a kötelezőt egy Kingston SSD-vel (220 MB/s). Persze ennél a sebességnél már igen ritka esetben érdemes foglalkozni sebesség jellegű kérdésekkel, így az UASP hiány sem említésre méltó. A ház LED-je pirosan világít, nem kéken.

HDD-vel már inkább nem használok hordozásra külső házat. Mondjuk nem igazán értem, hogy miért nem Type-A csatlakozósak a házak úgy általában, azért a hordozás sokszor jár fizikai behatásokkal, talán az sem használ a csatlakozóknak, de nem tudom. Egyéb csatlakozósak minden esetben produkáltak érdekes (bosszantó) jelenségeket, ez a Type-A még semmit, és hát nem annyira kellemes, amikor valami lényeges dologra használnánk, aztán csak az ideg... Az USB C sem hibamentes, egy kábelem tönkrement, és egy minőségi darab 4 ezerbe került, de mivel M.2 SSD-s külső ház, így rászántam. Valahol ebben a témában nincsenek túl tökéletes megoldások, talán egy-egy darabot adott célra érdemes használni. M.2 házak, M-key SSD-vel alig vannak. Nem tudom, h az M.2 külső háznak van-e külön topikja, korábban, egy STARTECH SM2NGFFMBU33 - M.2 házat vettem, ami folyamatosan szakadozott, a Windows teljesen megbolondult, az elektronika eltávolítva az alumínium házból viszont kifogástalanul működött. Valami zárlat jellegű hiba. Úgyhogy garancia lett a vége. A boltban "letesztelték", erősen kételkedve, h hibás lehet, bedugták egy működő gépbe, ami azonnal kikapcsolt, hát eléggé bosszúsak lettek hirtelen (email-ben jelezve az eljárás furcsaságát, biztosítottak arról, hogy az üzletben tesztelés nincs, csak átvétel garanciás ügyintézésre...). Az új csere darab ugyanazt a hibát produkálta, úgyhogy feladtam, ilyet ne vegyen senki.

All we have to decide is what to do with the time that is given us.

(#4565) King Unique válasza A-hole (#4564) üzenetére


King Unique
titán

Ha ennél a külső háznál nincsen UASP, ellenben állítólag működik a TRIM, az érdekes. Ugyanis SATA SSD-knél az ATA TRIM parancs USB-n történő működésénél pont az UASP az egyik lényeg, mivel az utóbbi esetben az SCSI UNMAP parancs csinálja azt, amit az előbbi. A másik meg az USB-chip firmware, annak is támogatni kell ezt. Az előzőleg linkelt példánál pedig vélhetően pont azért nem működött a TRIM (UNMAP) Windows 7-nél, mert az nem támogatja (natívan) az UASP-t, ellenben a Windows 10 igen. Ha nem működik USB-n a TRIM (UNMAP), akkor amiatt egy idő után jelentősen csökkenhet a meghajtó írási sebessége, de ez a használattól és magától az SSD-től, annak saját karbantartási műveleteitől (pl. Garbage Collection) is függhet. Ilyenkor egy alternatív megoldás lehet pl. kivenni a külső házból az SSD-t, majd a gépben SATA-n csatlakoztatni és úgy futtatni rajta a TRIM-et. Utána pedig visszahelyezni a külső házba és használni tovább USB-n külső meghajtóként.

A 2,5"-os USB 3.0-s külső házaknál általánosan a Micro-B fizikai csatlakozó a standard, a Mini-B és a Type-A használata nem terjedt el akkora mértékben, mint az előbbi. Újabban pedig már a Type-C a sláger, mivel lehet ilyen fizikai interfész USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) alapon is, nem feltétlen kell hozzá USB 3.1 Gen 2-es külső ház. Strapabíróság tekintetében főleg a Type-A emelkedik ki, de a Type-C és a Mini-B is jobb és előnyösebb lehet, mint a Micro-B. Viszont rendeltetésszerű használat mellett az utóbbi is oké lehet, nekem is van több ilyen 2,5"-os külső házam és egyelőre nincsen velük gond emiatt. De az igaz, hogy az előbbieknél már maga a csatlakoztatás is jóval kényelmesebb, a Type-C esetében meg ugye pláne a szimmetria miatt. :))

Itt a topikban eleve a 2,5"-os külső házakkal van inkább tapasztalat, mint azt a neve is mutatja. Az mSATA és M.2 típusokkal viszont már kevésbé, max. páran vettek ilyeneket, csak pár beszámoló / teszt van itt ezekről (példa). Külön topikja az utóbbi típusoknak egyébként nincsen, max. még a Flash SSD topikban szokott néha szóba kerülni ez a téma, osztják meg egyesek a tapasztalataikat. Legutóbb egy M.2-es, NVMe PCIe SSD-t kezelő USB 3.1 Gen 2-es modell volt a téma. Ha jól emlékszem ilyen StarTech SM2NGFFMBU33 M.2 SATA külső házat korábban más itt vett innen a fórumról, de akkor nem panaszkodott rá. Aztán az mondjuk nem derült ki, hogy azóta mi a helyzet vele... :D Mindenesetre, ha nálad már a 2. példánnyal is gond van és nem arról van szó, hogy csak gyári hibás termékeket fogtál ki, akkor az nem túl biztató.

Köszönjük az újabb információkat!

[ Szerkesztve ]

(#4566) hdtomi válasza King Unique (#4563) üzenetére


hdtomi
senior tag

Szia!

Samsung HM060II a merevlemez típusa. Megpróbáltam a régi USB 2.0-ás mobil rack-ben, ott is ugyanazt az eredményt produkálta, szóval valószínű ennyit tud. Gépbe nem kötöm be direkt. Ja és megpróbáltam egy újabb HDD-t is, az gyorsabb volt még az USB 2.0-ás mobil rack-ben is. Hogy az mit tud ORICO-ban, majd teszek fel képeket, magáról a rack-ről is.



Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4568) King Unique válasza hdtomi (#4566) üzenetére


King Unique
titán

Ez a HDD az ITT lévő információk alapján csak SATA1-es és csak 40 GB-os lemeztányérok vannak benne. Egy ma kapható, modern 2,5"-os HDD már eleve SATA2 / SATA3 csatolófelületű és 500 GB - 1 TB lemeztányérokkal szerelt. Vagyis nem csoda, ha az előbbi ilyen lassú, illetve ez tényleg kb. csak ennyit tud... Ha egy modernebb, gyorsabb HDD-t teszel abba az ORICO külső házba, vagy pláne egy SSD-t, akkor mindjárt nagyobb értékek jönnek majd ki USB 3.0-n. ;)

(#4569) hdtomi válasza King Unique (#4568) üzenetére


hdtomi
senior tag

Köszönöm a segítséget!
Azt hittem, hogy valami probléma van, de így már érthető.
Még csinálok képet az ORICO-ról, aztán felteszem egy olyan HDD teszteredményeivel együtt ami gyorsabb :)

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4570) A-hole válasza King Unique (#4565) üzenetére


A-hole
csendes tag

Valóban érdekes, úgyhogy megnéztem még egyszer, a Trimcheck szerint a TRIM nem működik W10 alatt. Valamit sikerült benézni.

All we have to decide is what to do with the time that is given us.

(#4571) Energie X


Energie X
őstag

Sziasztok!

Ezzel van valakinek tapasztalata?

https://www.transcend-info.com/Products/No-760

>>> ÚJ dobozos Galaxy S21FE tokok és üvegfóliák! Lesd meg adatlapomon! <<<

(#4572) kircipeti


kircipeti
senior tag

Sziasztok!

Adott RaidSonic IB-RD2253-U31 külső merevlemezház, benne 2db WD Black Scorpion 500G RAID1 módban. Az alaplapom Gigabyte F2A88XM-DS2. Az oprendszer Win10 64bit.

A külső merevlemezre írással van elég komoly probléma (a forrás egy Samsung 860 EVO SSD 512GB), nagy file esetén elkezdi 350MB/s-cel, majd lemegy pár mp múlva 1-2 MB/s-re és úgy is marad. Az aktív időtartam a külső lemez esetén felmegy egyből 100%-ra.

Az olvasás rendben van róla (kb 130 MB/s).

A legújabb AMD chipset driver van fent. A write cache-t engedélyeztem a feladatkezelőben az eszköznél, de ugyanolyan maradt.

Mi lehet a probléma?

(#4574) King Unique válasza Energie X (#4571) üzenetére


King Unique
titán

Ebben a topikban az M.2 méretformátumú SSD-khez való külső házakkal kevés tapasztalat van, mint az legutóbb egy másik válaszban is említve volt. A linkelt Transcend modell(ekk)el amúgy pont nincsen, viszont egy másik topikban említette korábban valaki, hogy ilyet használ Windows To Go célra. Nála tudsz érdeklődni a személyes tapasztalatok felől.

(#4576) King Unique válasza kircipeti (#4572) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem derült ki, hogy ez a probléma már a kezdetektől fennállt RAID 1 módban ugyanebben a hardver- és szoftverkörnyezetben, vagy csak most jelentkezett. Ha az utóbbi, akkor pedig pontosan mi, milyen változás történt, ami kiválthatta. Nemrég ebben és ebben a válaszban volt szó az adatátviteli sebességgel kapcsolatos dolgokról, amik esetedben szintén aktuálisak lehetnek. Tehát nem mindegy, hogy mennyire vannak telemásolva a HDD-k, mennyire töredezett rajtuk a fájlrendszer, mit mutatnak írásnál a szintetikus tesztek eredményei stb. Aztán olyan alap dolgokat is célszerű lehet első körben kipróbálni, mint pl. a másik USB-port, másik USB-kábel. Ha van rá lehetőség, akkor pedig a másik hardvert (gépet) és másik operációs rendszert. Vagy akár a más HDD / SSD meghajtókkal történő másolást RAID 1 módban, hogy a külső ház hibáját ki lehessen zárni, avagy éppen igazolni. Ha SSD-ről történik a másolás, akkor egyébként nem meglepő, hogy az elején az arról történő jóval gyorsabb olvasás + a gyorsítótár miatt megugrik a sebesség. Viszont utána beáll a reális értékre, amit a HDD-k tudnak. Illetve ilyenkor eleve a HDD-k, azok írási sebessége fogja limitálni a másolás sebességét.

[ Szerkesztve ]

(#4577) kircipeti válasza King Unique (#4576) üzenetére


kircipeti
senior tag

Másik USB kábelt és portot próbáltam, nem változott semmi. Korábban jól működött, de mivel csak ritkán veszem elő, pedig backupra használom, ezért most derült csak ki számomra, hogy csigalassú lett. Kipróbálom majd másik gépen is.

Egyébként a teszteredmények is igazolják:

* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 114.774 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 27.682 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 8,T= 8) : 1.671 MB/s [ 408.0 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 8,T= 8) : 1.622 MB/s [ 396.0 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 1.721 MB/s [ 420.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 1.616 MB/s [ 394.5 IOPS]
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.629 MB/s [ 153.6 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 1.575 MB/s [ 384.5 IOPS]

Test : 1024 MiB [X: 58.1% (270.7/465.7 GiB)] (x3) [Interval=5 sec]
Date : 2019/01/14 18:43:53
OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 17134] (x64)

(#4578) Coporno


Coporno
aktív tag

Sziasztok! Ugreen és Orico külső HDD házakból találtam Type C-seket, ami szimpatikusabb, mert ha a kábellel bibi van, nagyobb eséllyel lesz kéznél másik (plusz mobiltöltéshez és a vinyóhoz elég egy kábel).
Van a Type C-nek bármi hátránya a legtöbb külső vinyónál megszokott csatival szemben? A fenti két ház közül van, amelyik jobban ajánlható a másiknál, vagy esetleg tudtok előnyösebb alternatívát mutatni?

(#4580) King Unique válasza kircipeti (#4577) üzenetére


King Unique
titán

A CDM-mel végzett teszt információiból és eredményéből egyrészt az látszik, hogy több mint félig tele van másolva a HDD, vagyis így már eleve kevésbé fogja hozni azokat a sebességértékeket, mint üresen / kevés adattal. Másrészt a szekvenciális írás ~ 27 MB/s, ami megfelel a nagyobb méretű fájlok másolásának. Az igaz, hogy lehetne ennél több is, de azért nem is 1-2 MB/s, legalábbis a CDM szerint. A 4K értékeknél a ~ 0,6 - 1,7 MB/s pedig kb. normálisnak mondható, a HDD-k ilyen téren amúgy is eleve lassabbak, mint pl. az SSD-k.

(#4581) King Unique válasza Coporno (#4578) üzenetére


King Unique
titán

Arról pont legutóbb volt szó egy másik válaszban, hogy a 2,5"-os külső házaknál a Type-C fizikai csatlakozó is előnyösebb lehet, mint a standard Micro-B. Tehát inkább előnye van, mintsem hátránya. Az utóbbi max. az lehet, ha a gazda oldalon (gépen) nincsen Type-C aljzat, de megfelelő kábellel / átalakítóval az is megoldható. Meg még az, ha valaki nem megfelelő minőségű kábelt használ, amiről most is van aktuális cikk. De ez is inkább az egyes egyéb forrásokból beszerzett Type-C (USB-C) kábelekre vonatkozik, nem azokra, amiket közvetlenül a gyártók mellékelnek az eszközeikhez (pl. külső házakhoz).

Az általad linkelt külső házak közül csak az Ugreen US221 esetében van Type-C az eszköz (külső ház) felőli oldalon, de annál is az USB-kábel gazda (gép) felőli vége már Type-A. Az ORICO 2189U3 viszont Micro-B fizikai csatlakozóval szerelt és a másik oldalon szintén Type-A . Tapasztalat itt az utóbbival van, vagy legalábbis említette korábban egy fórumtag, hogy olyat vett. Teljesen Type-C megoldásra épülő kivitelben pedig pl. a 2,5"-os Sharkoon Rapid-Case USB 3.1 Type C az, amivel van itt a topikban konkrét tapasztalat. Egyéb Type-C-s külső házak meg pl. ebben, ebben és ebben a hozzászólásban vannak említve.

[ Szerkesztve ]

(#4582) Coporno válasza King Unique (#4581) üzenetére


Coporno
aktív tag

Az Oricónál a második lehetőség a Type-C-s, ők mondjuk nem írják, de a Ugreen biztosan nem mellékeli a kábelt, abból nekem kell számomra megfelelőt választani. A többit végignyálazom, köszönöm a tippeket!

(#4584) King Unique válasza Coporno (#4582) üzenetére


King Unique
titán

Abban a webshopos linkben a 2189U3-ról van szó, a 2189C3 a Type-C-s, ami eleve másik modell. Ha biztosan Type-C fizikai interfészes kell, akkor a 2 közül értelemszerűen az utóbbit kell venni. Az USB-kábel egyébként eleve gyári tartozék a 2,5"-os külső házaknál (is). Az Ugreen US221 esetében szintén mellékelnek kábelt (Type-C - Type-A), ami a gyártó weboldalán lévő leírásban is szerepel. Max. Type-C - Type-C kábelt nem, ami szintén le van írva. De azt ennyi erővel az előbbi ORICO külső házhoz sem, ahhoz is külön kell megvenni, ha kifejezetten olyan kell. Vagy másik opció eleve olyan külső házat venni, ami full Type-C-s és gyárilag olyan kábelt (is) mellékelnek hozzá. Az előző válaszban olyan külső házak is említve, illetve linkelve vannak.

(#4585) hdtomi


hdtomi
senior tag

Sziasztok!

Novemberben rendeltem a GearBest-ről az ORICO 2139U3 mobil rack-emet. Átszámítva 2000Ft volt. Rendben megjött, külön kis zacskóban volt a rack, de maga a rack is körbe volt fóliázva. A kábel is külön zacskóban volt, szerintem jó minőségű minden. Nagyon stabilan állnak a merevlemezek benne, fedele is stabil még, talán kicsit nehezen is lehet ki- és betenni a HDD-ket, de ez nem is baj. Ha rákötöm a gépre egy kék LED világit, ha dolgozik, mellette egy piros villog. Szerintem nem túl erős, vagy zavaró a fénye. A képeken láthatjátok, hogy milyen HDD-vel értem el az adott eredményeket. Sötétben jól mutat az átlátszó házon a világítás.





Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4587) King Unique válasza hdtomi (#4585) üzenetére


King Unique
titán

Ezek máris jobb eredmények, mint amiket a korábbi tesztnél kaptál. Az utóbbinál pedig ugye maga a HDD volt a szűk keresztmetszet, az volt annyira lassú. Sőt, tulajdonképpen a mostani tesztnél is a HDD limitálja a sebességet, mivel maga a külső ház nyilván többet tudna USB 3.0-n, ami már az egyik korábbi válaszban is említve volt. Apropó, a tiedben milyen chip van, NS1068X / JMS578? Windows 10-nél UASP módban működik a külső ház? Továbbá még a szoftveres leválasztás, valamint X perc teljesen inaktív állapot után a belső HDD leállítása lehet lényeges.

A külső ház megvilágítását, rajta a LED-ek fényének színét és erejét a sötétben készített képek jól szemléltetik. Ezt jó ötlet így lefényképezni, ügyes! :C

Köszönjük a tesztet! :R

(#4588) hdtomi válasza King Unique (#4587) üzenetére


hdtomi
senior tag

Szívesen! és örülök, hogy tetszenek a képek.
JMS578 chip van benne, igen UASP módban működik.
Most, hogy rádugtam a gépre External USB 3.0 kiadását írja mikor le akarom választani.
Elég sok mobil rack-et néztem, gondoltam erre a HDD leállítás funkcióra, de nem tudom. A gépben lévő meghajtóknál ez le van tiltva. A külső merevlemezt meg másolásra és filmnézésre használom, nem szoktam rajta hagyni.

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4589) tomp


tomp
félisten

Tegnap meghozta a posta a következő sata-usb adaptert.
Ő az
A termék nevében AMS1053E szerepel de a leírásban már ASM1153E és utóbbi lesz a valós az adapter névből megállapítva.
Vezérlő: ASMedia ASM1153E (windows: ASMT 2115)
SMART: OK
UASP: igen
Alvó mód: nincs
Leválasztás után nem állítja le a merevlemezt, parkolóba se megy!

Samsung 850EVO Starter Kithez is ASM 1153E chipes adapter jár és ott sincsen alvó mód és leválasztás utáni leállás.

Ami fontos az ASMedia vezérlőnél PID: 55AA

Van az adapteren egy hajszál vastagságával megegyező nagyságú lyuk ahonnan a belül lévő LED fénye átszűrődik. Lemez használatkor villog.

(#4591) King Unique válasza hdtomi (#4588) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ezek szerint a gyártó weboldalán nem ártana frissíteni a chipre vonatkozó információt, mert ott még NS1068X-et írnak, ellenben többeknél már JMS578 chip volt benne. Ha működik az UASP, akkor oké, úgy egy SATA3-as SSD sebességének is kihasználható a java USB 3.0-n, plusz a TRIM működésére is lehet esély.

A leállításnál az érdekelt volna, hogy amikor a szoftveres leválasztás megtörténik, akkor a külső házban maga a HDD leáll-e. Az alvó módnál pedig, hogy pl. 10 perc teljesen inaktív állapot után megtörténik-e automatikusan a HDD leállítása. De mondjuk az utóbbi működése eleve kényes, több dolog is befolyásolhatja, illetve meggátolhatja, hogy ténylegesen készenléti állapotba váltson a külső ház. A letiltásnál, ha a Windows energiagazdálkodási beállítására célzol, akkor korábban az egyik társtopikban volt róla szó, hogy az csak részlegesen befolyásolja.

Köszönöm!

(#4592) King Unique válasza tomp (#4589) üzenetére


King Unique
titán

Az ASM1153E chip jónak mondható, ha PID: 55AA azonosítós és az UASP is működik, akkor meg pláne. Az alvó mód és a szoftveres leválasztás utáni leállítás hiánya inkább kontra szokott lenni, bár esetedben pró, hiszen amúgy is ilyet akartál. :) Praktikusak amúgy az ilyen SATA-USB adapterek, viszont kialakítás szempontjából előnyösebb az olyan, amelyiknél nem integrált, hanem cserélhető az USB-kábel (példa).

Egyébként egyre komolyabb kollekciód lesz ezekből az adapterekből. :C

Köszönjük az újabb beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#4593) hdtomi válasza King Unique (#4591) üzenetére


hdtomi
senior tag

Igen, megtévesztő, ha valaki csak a hivatalos oldalt nézi. Én máshol kerestem rá, illetve most sikerült leolvasnom a JMS578 feliratot.

Igen, leáll szoftveres leválasztáskor. Energiagazdálkodásra gondoltam, kipróbáltam: vártam egy darabig és készenléti üzemmódra teszi.

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4595) King Unique válasza hdtomi (#4593) üzenetére


King Unique
titán

Tehát működik a külső háznál az alvó mód és a szoftveres leválasztás után is leállítja a merevlemezt. Szuper! Az utóbbit amúgy is preferálom, akkor legalább nem kell hirtelen kirántani az USB-kábel kihúzásával a HDD alól a tápot, hanem megfelelően leáll. Igaz elvileg az előbbit is ki kell bírnia manapság egy ilyen merevlemeznek, de azért az utóbbi már hang alapján is normálisabb. :D

Köszönöm!

(#4596) hdtomi válasza King Unique (#4595) üzenetére


hdtomi
senior tag

Én sem szeretem, bár tényleg elbírja, a kis merevlemezt így használtam a régi házzal évekig. A szoftveres leállításra kattintáskor kell azért ~10-15 másodperc mire teljesen leáll az a régi HDD.
Az biztos, az nem volt egy szép hang, mikor kihúzta az ember a még aktív merevlemezt :DDD
Szívesen!

[ Szerkesztve ]

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#4597) tomp válasza King Unique (#4592) üzenetére


tomp
félisten

A kikapcsolt alvó módnak örülök mert így nem kellett külön kikapcsolnom a fw-ben. A leválasztásnál a leállás viszont nem lenne azért olyan rossz. De nem nagy tragédia ha nincs. Asztali médialejátszónál az egyik adapter(Sabrent EC-SSHD) egy aktív hubra van kötve ami folyamatosan megy mivel a Chromecast Audio-t is a hub látja el táppal.
Na igen nem lenne rossz a cserélhető kábeles de az sokkal drágább, annyit pedig nem ér. Habár a kis műanyag adapternél szerintem könnyebben lesz hibás a micro-usb csatlakozás mintha beépített lenne a kábel. Eléggé vaskosak a kábelek és stabilan vannak beépítve.
Van már pár darabom igen. :)
Sabrent EC-SS31 USB 3.1 Gen2 VIA VL715 (kikapcsolhatatlan alvó mód illetve a 10Gbps-es USB miatt inkább csak SSD-hez ajánlott)
Sabrent EC-SSHD USB 3.1 Gen1 JMS578 (gyárilag 10perc az alvó mód de kikapcsoltam, leválasztásnál leáll)
Noname (AliExpress) + Samsung StarterKit ASMedia ASM1153E adapterek (mind2: nincs alvó mód és nem áll le leválasztásnál)

(#4599) NORBl


NORBl
aktív tag

Segítsetek srácok.

Külső adattárolót szeretnék. Hogy kombózzam össze őket, hogy a legjobb variáns jöjjön létre ? 500-1000 gb elég, és gyors legyen. Elég egy 7200 rpm-es hdd, vagy érdemesebb ssd-t venni ? 2,5 méretre gondoltam. ssd nek gyorsaságát milyen csatival tudom kihasználni, vagy az is usb3 - ba és gyorsabb, mint hdd ?

Tudok kínából rendelni, szóval ha van ajánlott ház, azt örömmel veszem.

Az lenne a lényeg, hogy gyors legyen, és olcsó, de az, hogy olcsó az fontosabb, meg azért legyen megbízható is, ne halljon be ha lehet. Lehet akkor hdd - ben kéne gondolkodni, ha ár is tényező, nem ? 5400-7200 között mennyi a különbség gyorsaságban ? Gondolom annyival nem drágább, hogy ne érje meg 7200 - at venni inkább.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.