Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4751) King Unique válasza Hegyirabló (#4748) üzenetére


King Unique
titán

A CDM screenshoton lévő eredmények USB 2.0-snak néznek ki. Ahhoz, hogy USB 3.0-s értékek legyenek, mind a külső háznak, a kábelnek és a gépen lévő portnak egyaránt USB 3.0-snak kell lennie, valamint az OS-nek is támogatnia kell. Ha ezek közül valamelyik nem teljesül, akkor az adatátviteli sebesség sem lesz az USB 3.0-nak megfelelő. Valamint ha a 2,5"-os külső meghajtóknál az USB-kábel túl hosszú, akkor az a tápellátási problémák mellett akár sebességproblémát is okozhat. Amúgy maga az IB-273StU3 külső ház ezeknél az értékeknél nyilván többet tud USB 3.0-n, viszont ahhoz SSD kellene. Ezt egy másik külső ház HDD-vel és SSD-vel mért eredményei is jól szemléltetik.

Egyébként érdekes az az AmorphousDiskMark, ez gyakorlatilag a Windowson elérhető CrystalDiskMark macOS-re írt megfelelője. Az AJA System Test esetében is hasonló a helyzet, igaz annak mindkét OS-re van natív verziója, nem egy fork.

[ Szerkesztve ]

(#4752) King Unique válasza gyuromoj (#4750) üzenetére


King Unique
titán

Ez a Gembird külső ház is megfelelhet a célra, vagy akár pl. azok is, amikről pont az imént volt szó. Nemrég az előbbiről ebben és ebben a beszámolóban is viszonylag jókat írtak, viszont ezek alapján pl. a különféle leállítási funkciók és az UASP állítólag nem működtek, a firmware sem frissíthető stb. Vagyis akinek ezek fontosak, akkor helyette nyilván inkább olyan külső házat vesz, ami ezeket megfelelően támogatja. De arról korábban volt szó, hogy bár előnyös ha támogat és tud a külső ház bizonyos funkciókat, de ezek nem feltétlen tekinthetők létszükségletnek az alapvető működés szempontjából.

[ Szerkesztve ]

(#4753) gyuromoj válasza King Unique (#4752) üzenetére


gyuromoj
veterán

Na holnap átböngészem a listát inkább.
Köszi a segítséget. :R

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#4754) NORBl


NORBl
aktív tag

Az miért van, hogy bedugva a külső házat nem történik semmi?

Vinyó benne:D , usb 3.0-ás kábel és 2.0 - ás anya csatiba megy, Vinyó pörög, lehet hallani, külső ház világít ahogy a nagy könyvben meg van írva, windows felismeri, dob két pipát is, de nem jelenik meg mint meghajtó.

[ Szerkesztve ]

(#4755) NORBl


NORBl
aktív tag

Már formázom.:D

Kétségbeesésembe hozzátok fordultam először.

(#4756) King Unique válasza NORBl (#4754) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor a megfelelő csatlakozás (kábel, port) és tápellátás ellenőrzése mellett Windowson mindig célszerű első körben az eszközkezelőt és a lemezkezelőt lecsekkolni. Ha az előbbinél nem stimmel valami (példa), akkor a hibakód alapján lehet megoldást keresni, bár a linkelt példánál éppen a rendszer-visszaállítás használt. Ha az eszközkezelő oké, akkor jöhet a lemezkezelő. Ha csak a fájlkezelőben nem jelenik meg a külső merevlemez, akkor valószínűleg nincsen meghajtóbetűjele és ez esetben értelemszerűen hozzá kellene rendelni egyet a lemezkezelőben. Viszont ha inicializálatlan és / vagy particionálatlan a külső HDD, akkor először szükség esetén nyilván inicializálni kell MBR / GPT séma szerint, majd utána, vagy ha már inicializálva van, akkor egyből az új egyszerű kötet létrehozása opcióval létrehozni rajta pl. egy NTFS fájlrendszerű kötetet. Persze ezeket is nyilván csak akkor, ha eleve inicializálatlan és / vagy particionálatlan, nem pedig egyéb okból lett az, mert az utóbbi esetben nyilván az adatmentés az első!

De ha közben már sikerült megoldani, akkor oké. :)

[ Szerkesztve ]

(#4757) csucsu21


csucsu21
aktív tag

Sziasztok egy ilyet néztem ki Chieftec CEB-2511-U3 az lenne a kérdésem hogy a gépemen, és a media boxon is csak usb2.0 van az el tudja látni elég szuflával ( árammal ) ? vagy inkább olyat nézzek amihez van külső táp is? egy 750 GB-és noti vinyó menne majd bele.
Előre is köszönöm.

Az élet olyan, mint a motor be kell rúgni másként nem megy !!!

(#4758) King Unique válasza csucsu21 (#4757) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi hozzászólásban le van írva a lényeg az USB-s tápellátásra vonatkozóan. Vagyis ha csak USB 2.0 portok vannak a gazda hardvereken, akkor pl. az Y-kábel, azaz 2 db port egyidejű használata lehet a biztos megoldás. De asztali PC-knél akár 1 db hátlapi USB 2.0 port is elég lehet ilyen szempontból. Továbbá itt inkább a médialejátszó a kérdéses, aminél szükség esetén (ha az Y-kábel nem elég / nem opció) akár az ebben a válaszban említett egyéb megoldások is szóba jöhetnek.

"vagy inkább olyat nézzek amihez van külső táp is?"

Mármint 3,5"-os típusra célzol gondolom, mert a 2,5"-os, egylemezes külső házakhoz nyilván nem szoktak külső tápegységet mellékelni és normál esetben nem is kell. Max. külön lehet venni olyat egyik-másik modellhez, illetve amelyiken van DC tápbemenet (példák). Viszont ha 2,5"-os a HDD, akkor ahhoz értelemszerűen eleve inkább 2,5"-os külső házat kellene venni és szükség esetén annál is megoldható a kiegészítő / külső tápellátás. Vagy ha már mindenképpen külső tápos kell, akkor akár egy dokkoló is szóba jöhet (példa). Ami egyébként ez esetben praktikusabb lehet ilyen célra, mint egy 3,5"-os külső ház, amely utóbbiba normál esetben nyilván nem 2,5"-os, hanem eleve 3,5"-os HDD-t rak az ember.

[ Szerkesztve ]

(#4759) balazs1956


balazs1956
senior tag

Sziasztok, segítség kéne
.Végigolvastam az összes linket, hozzászólást stb.
A végén óriási káosz lett e fejemben, nem tudok választani

Amit szeretnék: külső usb 3-as Hdd , aminek a kapacitása 2-2,5 TB legyen, a mérete 2,5 coll

Kizárólag filmnézésre használnám.

Szerintetek melyik lenne a legjobb választás ár/érték/megbízhatóság szempontjából.

Segítségeteket előre is köszönöm szépen

(#4760) King Unique válasza balazs1956 (#4759) üzenetére


King Unique
titán

Erre ugyanazt tudom mondani, amit nemrég egy hasonló kérdésre adott válaszban. Vagyis ha gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemez kell (?), akkor eleve nem a megfelelő topikban érdeklődsz.

A 2-2,5 TB-os tárolókapacitást illetően jelenleg egyébként az előbbi a reális a 2,5"-os méretkategóriánál, vagyis a 2 TB. Ha annál nagyobb kell, akkor a 3-4-5 TB-os modellek jöhetnek szóba. Az alábbi blogbejegyzésben részletezve van a téma konkrét példákkal és árakkal mind a gyárilag készre szerelt típusokra, mind a külső házas megoldásra (jelen topik témája) vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#4761) balazs1956 válasza King Unique (#4760) üzenetére


balazs1956
senior tag

Köszönöm szépen a segítséget!

(#4762) Masooo


Masooo
aktív tag

Sziasztok

Olyasmire lennék kiváncsi, hogy találtatok e már olyan hdd 2.5 házat ami esetleg külön áramforrásra köthető és nem usbről kapja az áramot? Amint pedig kikapcsolom vagy kihúzom a villásdugót leáll még akkor is ha usb továbbra is összekapcsolja a HDBOXal.
Vettem egy hdd-t a tvhez, de örülnék, ha külön áramforrásos házba lenne tehető ha van ilyen, mert nem akarom, hogy minden bekapcsoláskor (mikor a hdbox bekapcsol) az is bekapcsoljon és fölösbe tekerjen egész nap.
A helyzet az, hogy a digi műholdhoz nem ad már cam modult, a hdbox pedig fel tud venni tvről műsort, de eddig nem tudtam megoldani azt, hogy a TV-re kötve a hdd-t, felvegye a műsort ami a hdboxon keresztül megy a tv-re. gy annyit tudok tenni, hogy hdboxra kötöm, de az minden alkalommal bekapcsolja a hdd-t amikor maga is bekapcsol reggelente és mikor automatikusan kikapcsol, akkor pedig lekapcsolja, de úgy gondolom, elötte nem tököl a leválasztással.

Egy másik fórumban, ahol felhívták a figyelmem ennek a létére ( ;] Köszi King :) ), ajánlásként a logilink ua0115 volt az ajánlás. A bővített leírásnak is megfelelne ez a vas?

Köszönöm :R

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#4763) King Unique válasza Masooo (#4762) üzenetére


King Unique
titán

A másik topikban nem véletlenül volt a LogiLink UA0115 javasolva, mivel az igen, megfelelhet a célra, sőt duplán is. Egyrészt van rajta szükség esetén a külső áramforrás használatához DC tápbemenet, másrészt a be- és kikapcsoláshoz külön fizikai tápkapcsoló, ami a korábban készült beszámolókhoz mellékelt képen is látszik.Továbbá ajánlanám figyelmedbe a nemrég egy másik kérdésre adott válaszban leírtakat is. Ha számodra mindenképpen külső tápos megoldás kell és olyan, amihez lehetőleg gyárilag mellékelnek tápegységet, akkor az utóbbi válaszban említett HDD dokkoló is megfontolandó. Oké, hogy az előbbi külső házon is van fizikai tápkapcsoló, viszont ahhoz gyárilag (nyilván) nem mellékelnek külső tápegységet, hanem külön kell beszerezni hozzá a megfelelőt. Meg az alapértelmezetten USB-s tápellátással működik, ellenben a (legtöbb) dokkoló működéséhez alapból külső tápegység szükséges.

Egyébként a másik topikban ugyanakkor az is le volt írva, hogy ha van a készüléken 2 db, 500 mA-es USB-port, akkor egy Y-kábel is stabilizálhatja USB-n a tápellátást, vagyis nem feltétlen létszükséglet a külső tápellátás. Továbbá a kikapcsolás szempontjából nem az a lényeg, hogy külső tápegységről üzemel-e a külső ház, hanem hogy van-e rajta külön tápkapcsoló. De ha nincsen, az sem akkora gond, mivel (a megfelelő szoftveres leválasztás után) az USB-kábel kihúzásával nyilván eleve kikapcsol egy 2,5"-os külső merevlemez. Vagyis ha sokáig nincsen aktívan használva az eszköz, akkor nyilván elég lenne csak a kábelt kihúzni, felesleges 0-24-ben az említett készüléken "lógatni". De akármelyik megoldást is választod, másrészről a lényeg az, amiről korábban volt szó egy hasonló esetnél. Vagyis már csak amiatt is érdemes lenne kikapcsolni a külső merevlemezt tartósan inaktív használatnál, hogy ne szaporodjon feleslegesen az indulások / leállások és a fejparkolások száma.

[ Szerkesztve ]

(#4764) Masooo válasza King Unique (#4763) üzenetére


Masooo
aktív tag

és egy ilyen pl megoldást adhat?
ez

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#4765) King Unique válasza Masooo (#4764) üzenetére


King Unique
titán

Olyan szempontból elvileg igen, ha a be/ki kapcsolóval megfelelően megvalósítja / megszakítja USB-n a tápellátást. Viszont egyrészt az nem teljesen tiszta, hogy ez most csak egy szimpla tápkábel, vagy adat + tápkábel egyben. Ha érdemben használni akarod a külső merevlemezt, akkor ahhoz nyilván az utóbbi kell. Másrészt, hogy a gyakorlatban mennyire oké egy ilyen, meg egy 2,5"-os külső merevlemezhez használva, az más dolog. Összevissza nyilván nem javasolt kapcsolgatni, mert az akár gondot is okozhat. De megfelelően használva elvileg rendben lehet, bár az előbb említett adattovábbítás kérdéses. Vagy másik megoldásként arra az időre nyilván ki is lehetne húzni a külső merevlemez kábelét, hacsak esetedben nem létszükséglet állandóan bedugva lennie.

[ Szerkesztve ]

(#4766) Masooo válasza King Unique (#4765) üzenetére


Masooo
aktív tag

Jelen pill ezt fogom tenni, kihúzom meg leválasztom, aztán a továbbiakban pedig a ház a döntésem, 5v tápom van itthon is. Az ok az, hogy több külső hdd van és abból 1 kb naponta kell.a tv-s meg időközönte.Viszont az, hogy csavarozgassak ide-oda, hát nem mindig lesz megoldás, így amúgy is kell egy másik. Köszönöm a segítségedet!

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#4767) King Unique válasza Masooo (#4766) üzenetére


King Unique
titán

A LogiLink külső háznál az 5 V-os külső tápegység csak szükség esetén kell, ha a gazda hardver 1 db USB 2.0 (?) portja nem tudja stabilan meghajtani és nem opció 2 db port használata Y-kábellel. Viszont szimplán a be/ki kapcsoláshoz nem, mivel van a külső házon fizikai tápkapcsoló, lásd a korábban linkelt képet.

Ha nem akarsz csavarozással, a belső HDD be- és kiszerelésével bajlódni, akkor adja magát egy tool-free külső ház (példák), vagy még praktikusabb lenne a már említett HDD dokkoló. Az utóbbiakban pláne könnyen cserélhető a HDD és rendszerint eleve külső táposak, fizikai tápkapcsoló is van rajtuk stb.

[ Szerkesztve ]

(#4768) Masooo válasza King Unique (#4767) üzenetére


Masooo
aktív tag

köszönöm szépen :)

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#4769) xtremez


xtremez
aktív tag

Üdv!
Egy 128 GB-os ssd-t szeretnék külső házba rakni. USB 3 csatlakozás van a gépen. Ezt a házat pl gond nélkül meg lehet venni ? ewent

(#4770) King Unique válasza xtremez (#4769) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os méretszabványú és SATA csatolófelületű az SSD, akkor elvileg jó lehet hozzá. De amúgy gyakorlatilag itt a topikban nincsen konkrét tapasztalat ezzel az Ewent EW7044 külső házzal.

Egyébként meg van a topik összefoglalójában "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet, ahol le van írva ezzel kapcsolatban néhány lényeges információ, valamint konkrét példák. Ha olyan külső ház kell, aminél USB-n működik a TRIM, pontosabban az SCSI UNMAP, akkor pl. az AXAGON EE25-XA6 ALINE jó választás lehet és az ára is elfogadható. Ilyet többen is vettek erről a fórumról és beszámoltak róla ebben a topikban, valamint működött is náluk USB-s csatlakozásnál a TRIM (UNMAP) Windowson és Linuxon egyaránt. Ha a jelenlegi gépen csak USB 3.0 portok vannak, akkor pedig nem létszükséglet, sőt az adatátviteli sebesség szempontjából felesleges USB 3.1 Gen 2-es külső házat venni, mivel megteszi az előbbi is. Illetve egy USB 3.0-s, UASP képes modellnél is nagyjából (max. 450 MB/s) kihasználható egy SATA3-as SSD sebessége. Valamint az eredetileg linkelt Ewent külső ház is csak USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 típusú.

[ Szerkesztve ]

(#4771) xtremez válasza King Unique (#4770) üzenetére


xtremez
aktív tag

Egy 2,5" SATA intel 545-ös a kiszemelt típus, az ssd topikban ajánlották. Nem rendszernek lenne használva. "pendrive" ként lenne, pontosabban zenék tárolására. USB 3 az exportálásnál fontos csak, de jelenleg sima usb 3 áll rendelkezsére gen 2 nem. Dedikált pioneer lejátszókon van még igénybe véve.

(#4772) King Unique válasza xtremez (#4771) üzenetére


King Unique
titán

Attól, hogy nem rendszermeghajtóként, hanem csak másodlagos meghajtóként lesz használva adattárolásra az SSD, még lényeges lehet a TRIM, illetve az UNMAP működése USB-n. Enélkül előbb-utóbb drasztikusan be fog lassulni az SSD, hacsak ennél a modellnél a Garbage Collection nem olyan hatékony, hogy kellőképpen ellensúlyozza ezt. Viszont ha van olyan USB-s külső ház hasonló áron, aminél biztosan működik, akkor nem kérdés, hogy azt, vagy egy olyat érdemesebb-e választani, amelyiknél eleve bizonytalan / nemleges a működése. Aztán felőlem azt és olyan külső házat veszel, amilyet akarsz, a saját döntésed.

[ Szerkesztve ]

(#4773) milkabrams


milkabrams
őstag

Üdv!
Egy 2.5" hdd házat szeretnék, amit usb c telefonhoz us használhatok. Nem tudom, hogy mennyibe kerülnek ezek, így árat nem írok.

Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.

(#4774) King Unique válasza milkabrams (#4773) üzenetére


King Unique
titán

Először azt kellene eldönteni a társtopikban lévő hozzászólás mintájára, hogy natív Type-C interfészes külső ház legyen, vagy megteszi egy normál típus + külön Type-C adapter / kábel. Valamint azt is, hogy USB 3.1 Gen 2-es, vagy USB 3.0-s (Gen 1) legyen-e a külső ház.

Ha natív Type-C megoldás kell, akkor USB 3.1 Gen 2 kivitelben pl. a Sharkoon Rapid-Case USB 3.1 Type C jöhet szóba, amivel van itt a topikban tapasztalat. Aztán az ICY BOX IB-245-C31-B és az ORICO 2518C3-G2 külső házakkal szintén, beszámoltak már itt a topikban egyikről (+) és másikról is. Ha megfelel egy USB 3.0-s modell is, illetve amelyikhez gyárilag mellékelnek Type-C adaptert, akkor pl. az ICY BOX IB-254U3+C is opció lehet. De ilyen Type-C adapterrel, valamint kábellel lényegében akármelyik külső háznál megoldható a Type-C porthoz történő csatlakoztatás.

Ha okostelefonhoz is használva lesz a 2,5"-os külső merevlemez, akkor ott viszont a tápellátás eleve problémás lehet USB-n, vagyis szükség esetén külső tápellátásra, illetve pl. az ebben a hozzászólásban említett megoldásokra lehet szükség. A laptop viszont nem téma, annál vélhetően rendben lesz, pláne ha USB 3.X portok vannak rajta.

[ Szerkesztve ]

(#4775) milkabrams válasza King Unique (#4774) üzenetére


milkabrams
őstag

Nem tudtam, hogy lenne olcsóbb ill. ha az egybeszerelt változatokat jelentő ártöblettel adják el a type c miatt, akkor nyilván külső ház. A negatív tapasztalatok miatt a Sharkoon kilőve, így marada 2. lehetőség. Notival és telefonnal is használnám, előbbin foglaltak az usb csatik, viszont van egy usb c, amit semmire sem használok. A telefon egy LG V20, fogalmam sincs, hogy mi a helyzet a megfelelő energiaellátással.

Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.

(#4776) xtremez válasza King Unique (#4772) üzenetére


xtremez
aktív tag

Erre a házra esett a választás amit ajánlottál! Minden flottul működik! A trim supporthoz kell valamit állítani vagy ez automatikus dolog ?

(#4777) King Unique válasza xtremez (#4776) üzenetére


King Unique
titán

A külső háznál nyilván nem kell semmit állítgatni, mivel az chip, illetve firmware szinten támogatja. Maximum szükség esetén az operációs rendszernél kell, lásd a korábban linkelt linuxos példát. Ha Windowst használsz, akkor annál viszont csak az kell, hogy az adott verzió támogassa az UASP-t, ami natívan Windows 8, 8.1 és 10 rendszereknél teljesül.

(#4778) Bdanyy


Bdanyy
addikt

Sziasztok!

3 és fél éve 7/24 használat után tönkrement az LC-25U3-Becrux-om. Van valami jelentősen jobb ennél, vagy vehetek egy újat belőle? :)

http://href.hu/x/frwq http://www.n95.hu Nokia N95-ös és egyéb S60 telefonos információs oldal http://febazo.hq.hu/ I8910 HD : http://href.hu/x/f1zt

(#4779) King Unique válasza Bdanyy (#4778) üzenetére


King Unique
titán

Az pontosan mit jelent, hogy tönkrement? Maga a külső ház, illetve a benne lévő SATA-USB átalakító adta meg magát, vagy az USB-aljat lett kontakthibás, netán csak az USB-kábel ment tönkre? Az előbbi esetben nyilván adná magát a garanciális csere, de ha az már nem opció, akkor kb. kuka a külső ház. Az utóbbinál viszont esetleg az aljzat forrasztása, vagy a kábel cseréje megoldás lehet. Továbbá érdemes azt is leellenőrizni, hogy biztosan a külső házzal van-e a gond, vagy inkább a benne lévő HDD / SSD meghajtóval, netán magával a gazda hardverrel és az azon futó operációs rendszerrel, az nem kezeli valami miatt megfelelően. Ezért is célszerű ilyenkor másik USB-porthoz (asztali PC-nél hátlapi) csatlakoztatva, valamint lehetőség szerint másik HDD / SSD meghajtóval, másik gépen és másik operációs rendszerrel is kipróbálni az eszközt.

Ha biztosan tönkrement és emiatt másik külső ház kell helyette, akkor a topik összefoglalójában lévő információs táblázatban fel van sorolva egynéhány, illetve ajánlott modellek. Lehet akár mást is választani, de itt a topikban értelemszerűen csak azokkal a külső házakkal van tapasztalat, amelyek szerepelnek az összefoglalóban beszámoló, teszt formájában, valamint az említett táblázatban és a topik hozzászólásai között. Viszont, hogy kinek melyik lenne a legmegfelelőbb, az függ attól is, hogy pontosan milyen jellemzőkkel rendelkező kell, lásd az információs táblázatot. Egyébként a Becrux eleve a jobban sikerült és ajánlott külső házak közé tartozik, a 3,5 éves működés pedig szintén nem olyan rossz, már csak a 2 éves gyártói garanciához és a 24/7-es használathoz viszonyítva sem.

[ Szerkesztve ]

(#4780) Bdanyy válasza King Unique (#4779) üzenetére


Bdanyy
addikt

Igen, én is jókat olvastam róla anno itt a topicban, ezért választottam.
A hiba egyébként úgy jött elő, hogy először borzasztó lassú lett a hdd elérése, majd egy újraindítás után fel sem pörgött. Kihúztam, megnéztem másik géppel, borzasztó lassan, de ment egyszer még. Utána viszont mikor az eredeti gépre csatoltam, felpörgött, de nem vált elérhetővé. Kihúztam majd visszadugtam, se kép se hang. Utána azon a gépen amin egyszer még ment, elindult a hdd, de a nem lett elérhető. Átraktam egy sima dokkoloba a vinyot, mindkét gépen tökéletesen megy az eredeti sebességén. Utána vissza a Becruxba, megint semmi 🙂
Sajnos másik kábellel egyelőre nem tudom kipróbálni.

http://href.hu/x/frwq http://www.n95.hu Nokia N95-ös és egyéb S60 telefonos információs oldal http://febazo.hq.hu/ I8910 HD : http://href.hu/x/f1zt

(#4781) King Unique válasza Bdanyy (#4780) üzenetére


King Unique
titán

Az USB-kábel esetleges hibáját azért jó lenne lenne tisztázni, mert amiatt is lehetnek gondok. Meg a Becrux esetében a gyárilag mellékelt 1 méteres kábel amúgy is kissé hosszú és az sem minden esetben annyira szerencsés. Aztán ha a HDD rendesen felpörög a külső házban, az már valami. Ha fel sem pörög, kattog stb., nyilván akkor van a gond. Továbbá akkor van se kép, se hang, akkor nem elérhető egyáltalán az USB-tárolóeszköz, ha pl. Windowsnál sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem jelenik meg. Valamint a csatlakoztatáskor hallható jellegzetes hang sincsen, vagy először igen, de utána egyből jön a másik, ami a fizikai eltávolításkor (kihúzáskor) szokott lenni.

Ha az előbbiek tisztázásra kerültek és bebizonyosodott a külső ház hibája, akkor a garanciális csere lehetősége híján értelemszerűen másikat kellene venni helyette. Azzal kapcsolatban pedig lásd az előző válaszban leírtakat.

(#4782) Victorio


Victorio
aktív tag

Sziasztok,

Idáig egy Orico 2518C3-G2 házat használtam nagy megelégedéssel.
A routerbe van bedugva, média szerver háttértárnak.
Teljesen jól működik, leállítja a lemezt ha nem használom, és ha kell rendben felpörgeti újra ha a TV-n filmet néznék róla, simán viszi az 1080p filmeket.

Viszont kinőttem a benne lévő HDD-t, de 4 TB mérettől már 15 mm vastagok a lemezek.

Tudnátok ajánlani pár 2,5"-os házat ami fogad ilyen méretű lemezt?
Szempontok:
- 15 mm vastag lemezt is fogadjon
- Működjön rendben a lemez idle
- Ne kelljen neki külső táp (de azt hiszem a legtöbb 2,5"-os ház ilyen)
- Lehetőleg Type C csatlakozás (haladjunk a korral...)
- Valami masszívabb, fém kivitel

Köszi

Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.

(#4784) King Unique válasza Victorio (#4782) üzenetére


King Unique
titán

Egészen pontosan a 3-5 TB-os 2,5"-os merevlemezek jelenleg mind 15 mm magasak, meg egyes régebbi 2 TB-osok is. Viszont a helyzet az, hogy a 9,5+ mm magas HDD-t fogadó külső házakból eleve szűkebb a kínálat, valamint ezek közül több max. 12,5 mm-es magas modelleket kezel, a 15 mm-esek támogatása újabb szűkítő tényező. Ha olyan külső ház kell, ami 15 mm magas HDD-t (is) kezel, akkor a topik összefoglalójának információs táblázatában vannak ilyenek is feltüntetve. Vagyis pl. a Chieftec CEB-7025S, Delock 42492, ICY BOX IB-250StU3+BH15, valamint az ebben a hozzászólásban említett modell. Ezek részben / teljesen fémházasak, rendszerint támogatják az alvó mód működését, stb.

Ha olyan külső ház kell, ami a 15 mm magas HDD kezelése mellett natív Type-C fizikai interfészt használ az eszköz (külső ház) és a gazda (gép) felőli oldalon egyaránt, azaz az utóbbinál maga az USB-kábel is Type-C végződésű, akkor az viszont még tovább bonyolítja a helyzetet. Olyannyira, hogy hirtelen csak a StarTech kínálatában találtam olyat egylemezes kivitelben, amelyiknél ez teljesül, illetve csak részben. Azért részben, mert magán a külső házon Micro-B fizikai interfész van, de mellékelnek hozzá Micro-B - Type-C kábelt is. Viszont ezzel a modellel jelenleg itt a topikban nincsen konkrét tapasztalat. Vagy másik megoldás az előbbi mintájára egy Micro-B / Type-A fizikai interfésszel szerelt külső ház és ahhoz külön egy Type-C adapter / kábel vásárlása, amiről pont nem olyan régen volt szó egy másik válaszban.

[ Szerkesztve ]

(#4785) Victorio válasza King Unique (#4784) üzenetére


Victorio
aktív tag

Köszönöm szépen az infókat.
Annyira inspirálólag hatottak, hogy én is találtam közben egy ilyet: Yottamaster

VIA VL716 chipsetes, USB 3.1 gen1 @ UASP felület Type C csatlakozóval.
A leírása szerint TRIM-et is kezel, de az Aliexpreses mindent-is-tud-a-készülék adatlapok és a rettenetes nyilvánvalóan Fotoshopolt képek tükrében azért erre nagy tételben nem fogadnék.
Full alu ház, belül rezgéselnyelő szilikon betéttel. C-C kábelt mellékelnek hozzá.

Volt már ezzel a típussal bármilyen tapasztalat?

Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.

(#4787) King Unique válasza Victorio (#4785) üzenetére


King Unique
titán

Nem, ezzel a külső házzal itt a topikban nincsen konkrét tapasztalat, de még magával a gyártóval sem. Viszont ez annyira nem meglepő, mivel nem túl ismert, legalábbis ebben a régióban, valamint a belföldi boltok kínálatában sem nagyon találni ilyet. Többnyire inkább AliExpress, Amazon, eBay stb. nemzetközi online piacterek kínálatában találkozni vele.

Viszont ettől függetlenül a célra elvileg tökéletesen megfelelne, full alumínium prémium kivitel, támogatja a 15 mm magas és 4 TB tárolókapacitású HDD-ket, Type-C eszközoldali fizikai interfészt használ és állítólag gyárilag mellékelnek hozzá Type-C - Type-C kábelt is. Legalábbis a webáruházban lévő leírás alapján, mert a gyártó weboldalán a specifikációban valamiért nincsenek feltüntetve ezek az adatok, vagy lehet csak nálam nem jelentek meg. Továbbá az onnan vett képen csak a Type-C - Type-A kábel látszik, ellenben a Type-C - Type-C nem, vagyis nem tudni az utóbbit tényleg mellékelik-e gyárilag. Aztán ha tényleg VIA VL716 chipes, akkor az USB 3.1 Gen 2-es, nem Gen 1-es (USB 3.0). Viszont mivel csak SATA 6 Gbps alapú, ezért az nyilván limitálni fogja az adatátviteli sebességet, vagyis eleve nem lesz kihasználható a szabvány 10 Gbps maximuma. De ha SATA3-as HDD / SSD meghajtóval lesz használva a külső ház, sőt eleve csak SATA-s meghajtókat kezel, akkor nyilván nem téma ez.

[ Szerkesztve ]

(#4788) Brogyi válasza King Unique (#4787) üzenetére


Brogyi
senior tag

Egy ajánlatot szeretnék tőled, de nekem az igényem USB 3.0 ,olcsó, nem lehet JMICRON.
A legjobb egy VIA 711/715 lenne.
Jelenleg egy axagon ee25-xa6 a befutó.
JMICRON-t sajnos nem ismeri a kernel. :O

(#4789) King Unique válasza Brogyi (#4788) üzenetére


King Unique
titán

A VIA chipes USB 3.0-s külső házakkal eleve kevesebb a tapasztalat itt már csak azért is, mert a legtöbb rendszerint eleve ASMedia és JMicron chipes. De azért akad pár, legutóbb pl. az ebben a hozzászólásban említett VL711 chipes modellről volt szó itt a topikban, viszont annál a webshop linkje már inaktív. Aztán egy másikban egy VL715 chipes SATA-USB adapterről, de az egyrészt nem külső ház, másrészt USB 3.1 Gen 2-es. Ha külső ház kell, akkor még az ICY BOX IB-245-C31-B modellel van itt tapasztalat (+), ami VL716 chipes, viszont szintén USB 3.1 Gen 2 és ráadásul Type-C. Továbbá az említett AXAGON EE25-XA6 külső ház szintén nem JMicron vezérlős, mivel az itteni beszámolók (példa) alapján ASM1153E van benne.

"JMICRON-t sajnos nem ismeri a kernel."

Gondolom valamilyen router, vagy ahhoz hasonló készülék lehet a gazda hardver, meg azon egy spéci, Linux-alapú OS futhat, mert azoknál szokott adott esetben ilyen gond lenni (példa). Ellenben pl. egy PC-n, modern asztali Linuxon már nem nagyon szabadna ilyennek előfordulni, normál esetben simán kezelnie kellene USB-n csatlakoztatva a JMicron chipes külső házakat is.

[ Szerkesztve ]

(#4790) Brogyi válasza King Unique (#4789) üzenetére


Brogyi
senior tag

Jól kitaláltad miért is vagyok válogatós. :D
Köszi. A linkelt VL711-es üzi azonos amit én látok a működő darabbal. Remélem az Axagon majd megfelel.
ICY szép, és gyors is, de USB-C kábel az nem jó. Mégegyszer köszönöm a tanácsokat.

(#4791) noezmegmi válasza King Unique (#4770) üzenetére


noezmegmi
tag

Köszönöm! Ha hamarabb találom meg ezt a fórumot, nem veszek feleslegesen [Gembird EE2-U3S-2 külső ház]. Mondjuk amit linkeltél az nagyon érdekes [#4564 A-hole]
Nem igazán vagyok fórumos, ha elrontom a linkelést akkor elnézést kérek.
Két kingstone UV500/240 most [EE25-XA6 USB 3.0 ALINE BOX] ilyet rendeltem.
Igazából az átlag emberek nem tudják, nem is ismerik mire kell figyelni mitől jó egy külső ház amiben SSD-t pakolunk. Amiről kevés információ van az egy [ADSA-1S6 USB 3.0 - 2.5" HDD SATA] Hozzá nem értők csendes nyugalmával rendeltem egyet :C Valamire csak jó lesz alapon :) amint kibogarászom mivel kell tesztelni akkor megosztom a tapasztalatot.

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4792) King Unique válasza noezmegmi (#4791) üzenetére


King Unique
titán

Ha SATA SSD-hez keresel külső házat és tartósan abba téve lesz használva, akkor ez esetben célszerű olyat venni, amelyiknél működik a TRIM, illetve USB-n az SCSI UNMAP. A linkelt AXAGON külső ház pedig ugye tudja ezt, vagyis ilyen szempontból jó választás.

Azt nem írtad milyen operációs rendszeren szeretnéd tesztelni USB-n a TRIM (UNMAP) működését, de ha Windowson / Linuxon, akkor egy korábbi blogbejegyzésben, valamint ebben a leírásban részletezve van a téma. Továbbá az előző válaszban vannak konkrét példák arra, hogy mások hogyan csinálták. Ha általános tesztről lenne szó, akkor pedig a topik összefoglalójában vannak ehhez instrukciók és afféle minták korábbi tesztek formájában.

[ Szerkesztve ]

(#4793) noezmegmi válasza King Unique (#4792) üzenetére


noezmegmi
tag

Köszönöm! Igen Win10 van azon szeretném tesztelni. Ma megjött az Axagon ház és nagyon érdekes dolgot tapasztalok, ki vettem kingstone UV500/240 Gembird házból és beraktam az újba. Ami fura Kingston SSD Manager nem fut, ami rajta van videó az nem játsza le, a képeket nem lehet megnyitni?! Rendszergazda jogot kér és szüntessem meg az írásvédelmet..?
Most itt ülök a gépnél és pislogok, hogy most mit csináljak?
Természetesen én nem csináltam titkosítás, tudom erre gondol mindenki. Csinálok képet és felrakom. [kép1] SSD Manager [HDD Sentinel] [kép2] és [kép3]

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4794) King Unique válasza noezmegmi (#4793) üzenetére


King Unique
titán

A Kingston SSD Manager nem fut gondolom úgy értendő, hogy nem kezeli az SSD-t az új külső házba téve. De az is csak akkor fura, ha a régiben kezelte USB-n, meg a standard csatlakoztatás amúgy is a SATA.
Ha NTFS fájlrendszerű a külső házban lévő SSD, akkor jogosultsági probléma akkor szokott előfordulni, ha másik felhasználói fiókkal, valamint másik gépen, másik Windowson akarnak hozzáférni a meghajtó tartalmához, módosítani azt stb. De a megfelelő jogosultság beállítása, illetve a meghajtó saját tulajdonba vétele pl. ezen és ezen leírások alapján könnyen megoldható grafikus felületen, valamint akár parancssorban is. Ahogyan az írásvédett állapot is megszüntethető egy másik leírás alapján, ha a Windowsban lett szoftveresen beállítva.

Viszont ha az OS, a felhasználói fiók stb. nem változott, semmi nem lett elállítva, akkor normál esetben sem jogosultsági problémának, sem írásvédett állapotnak nem kellene lennie attól, mert egy másik USB-s külső házba lett áttéve az SSD. Vagyis ha esetedben tartós ez az állapot és többszöri, akár más portokhoz, másik kábellel történő újracsatlakoztatás, valamint a Windows újraindítása után is fennáll, akkor ott akár egyéb gond is lehet. Ha az előbb linkelt leírások alapján, vagy esetleg szükség esetén az SSD AXAGON külső házban történő újraparticionálásával sem sikerül megoldani, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#4795) bigsee


bigsee
addikt

Üdv! Összefoglalót átolvasva nem sok (jót-rosszat) olvastam Zalman külső 2.5 házakról. Konkrétan ezt néztem ki: SHE-350. Érdemes ebbe feccölni nem kevés pénzt, és védeni az adataimat PIN-el, kóddal, vagy csak mókusvakítás az egész? Egy SSD upgrade során kiesett 1 terás kisvinyónak keresek páncélt, ne álljon már... Felhasználás : egy-két filmet rá, fényképeket lementünk, esetlegesen biztonsági mentésre.

MDA Compact II - ... - Galaxy A54 5G

(#4796) Brogyi


Brogyi
senior tag

Megérkezett az Axagon EE25-XA6. Az asztalon volt egy régi 830-s samu, és meglepődtem. Gyakorlatilag a samu sebességét láttam. TRIM-t nem néztem, mert HDD lesz benne, és veszek egy gyorsabbat is. :)

Ezen felbuzdulva rendelek még egy sppeed king-et az ASMedia-tól. Berakom a linkjét, mert szerintem jó áron van, de várni kell rá. Nekem nem sietős így veszek egyet. Természetesen a "C"-t. :D
[link]

(#4797) noezmegmi válasza King Unique (#4794) üzenetére


noezmegmi
tag

Köszönöm és igazad van egy újraindítás pár dolgot megoldott. Amit nem értek a AXAGON EE25-XA6 kingstone UV500/240 nem látja a gyári Kingstone Manager program igaz exFat volt rajta a mobil miatt. Most NTSF van rajta és Kingstone Manager nem látja és a mobil sem látja. ;) [kép]
AXAGON ADSA-1S6 házba átrakva a UV500-as már látja a kingston Manager [kép]
Most fel van adva a kérdés tegyem vissza exFat-ra?
[#4796 Brogyi] Milyen programmal tesztelted ? fut win10 alatt? Nem akarok turkálni senki zsebében, de miben jobb kintről rendelni? Itthon talán 2-3usd több és kapsz rá 24 hónap garanciát.
Tévedtem kintről drágább! most néztem az árakat [Ugreen HDD Case 2.5 SATA to USB 3.0]
az [AXAGON EE25-XA6]

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4798) King Unique válasza bigsee (#4795) üzenetére


King Unique
titán

Van itt és a kapcsolódó társtopikban némi tapasztalat pár Zalman külső házzal (példa 1, 2), viszont ezzel a ZM-SH350 modellel nincsen. De a leírása alapján 256 bites AES-XTS titkosítást használ, valamint úgy működik, hogy a PIN-kódot kell bepötyögni és utána lehet hozzáférni a benne lévő HDD tartalmához. Aztán hogy ez a gyakorlatban mennyire oké, arra konkrét tapasztalat híján nem nagyon lehet mit mondani.

Másik megoldás a spéci, hardveres titkosítás mellett / helyett a szoftveres titkosítás, akár az adott OS beépített megoldásával, vagy külső programmal (bővebben). Vagyis ha az illetéktelen hozzáféréstől akarod védeni a külső HDD-t, akkor nem feltétlen kell az előbbi, vagy ahhoz hasonló speciális külső házat venni, ami amúgy sem olcsó. Persze ha célirányosan az utóbbi kell és van rá megfelelő anyagi keret, akkor lehet akár azt is. De az ilyen, vélhetően hardveres titkosítást használó eszközöknél ha pl. tönkremegy a külső ház, akkor jó eséllyel a HDD tartalmához sem lehet utána hozzáférni. Bár ez mondjuk a szoftveres titkosításnál is megvan, ha elfelejti a felhasználó a feloldáshoz szükséges jelszót, nincsen meg a helyreállítási kulcs, stb. Éppen azért a titkosításnál oda kell figyelni az előbbiekre, valamint arra, hogy mindig legyen a fontos adatokról máshol is biztonsági másolat!

[ Szerkesztve ]

(#4800) King Unique válasza Brogyi (#4796) üzenetére


King Unique
titán

Ha később esetleg majd újra SSD lesz a külső házban és a TRIM (UNMAP) működését akarod tesztelni Windowson, akkor arról az előző válaszban már volt szó. Az adatátviteli sebesség jónak mondható USB 3.0-n, meg nem meglepő a ~ 450 MB/s körüli érték sem, kb. annyi a szabvány maximuma. Viszont az írási sebesség elsőre kevésnek tűnik az olvasáshoz képest, de ha alapból csak annyit tud írásnál az az SSD, az más dolog. A 830-as sorozat 64 GB-os modelljénél még reális is lehet.

A linkelt Ugreen külső ház már volt téma előzőleg is itt a topikban. Ha kifejezetten USB 3.1 Gen 2 Type-C típusú kell, akkor ez elvileg megfelelhet a célra. Viszont gyárilag Type-C - Type-A kábelt mellékelnek hozzá, ellenben Type-C - Type-C típusút nem, az utóbbit külön kell beszerezni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.