Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:13:31

LOGOUT.hu

Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#551) Nerazim válasza lemmy71 (#548) üzenetére


Nerazim
őstag

Köszi szépen átolvasgattam. Arra esetleg van ötletetek, hogy egy sima egyszerű téglalap alakú körben zárt (nagyméretű téglából, alul szellőző nylással) sütőhelyiség ahol szalonnát is lehetne sütni, hogy tudék kialakítani grillezőrács fogadására alkalmas felfogatást? Milyen lehetőségek jöhetnek számításba, mert egyelőre tanácstalan vagyok. Esetleg magasság állítás is jó lenne.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#552) lemmy71 válasza kk831228 (#550) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Szia!
Arra készülj fel hogy amit linkeltél az egy vékony lemeztartály a belsejében egy gumilabdával. Nem sok hőtartása lesz, de viszont könnyű és így könnyedén szállítható. Elképzelhető hogy amikor majd jól bemelegszik, akkor a smokerded megvetemedik :K Az olcsó bolti smokerek is hasonlóan vékonyak, de azoknál a vágások peremezve vannak ami ad egy merevséget az anyagnak.
A légtartályok vastagabbak, kamion pótkocsi légtartály van hasonló méretben, bontókban használtan találsz ;)

(#553) kk831228 válasza lemmy71 (#552) üzenetére


kk831228
addikt

Igen , azokat is nézegettem... ;) :R Azok biztos vastagabbak... :R

Az a baj átmérőben azok áltatalában kisebbek...

[ Szerkesztve ]

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#554) Essejó válasza kk831228 (#550) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Szerintem teljesen jó, UDS-t viszont készithetsz akár 60 litres levehető tetejű hordóból is, nem csak 200 literesből, és az már szállítás szempontjából teljesen vállalható méret.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#555) kk831228 válasza Essejó (#554) üzenetére


kk831228
addikt

Ja, 60 literes az már simán szállítható ,csak nem tudom mennyire használhtó. Gondolom minnél messzebb van a tűz annál jobb... :F

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#556) lemmy71 válasza Nerazim (#551) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

A nagyméretű bontott tégla nem ajánlatos fedetlen helyre, nem igazán bírja a fagyot, bontott kisméretűtéglában gondolkozz ;) Maga az épített négyszögletű tűztér a legegyszerűbb, fölég első építéskor, majd a következő lehet már bonyolultabb :D A tűztér belsejét, samott por és vízüveg keverékével érdemes bevakolni, vagy akár samott lappal is bélelheted bár az árban húzósabb. A tűztér tetejére 40X40 -es szögacélból kell egy keretet készíteni, aminek az oldalára acél tüskéket kell hegeszteni és falazáskor azt a téglasor közötti fugába kell tenni. A szögacél belső részére körbe 10X10 gátervasat kell hegeszteni amin megáll majd a grill rács. Én a rácsot fixre hagynám, síkban a tűztér tetejével, inkább maga a faszéntartórácsot tenném olyan 15 - 20 centire a rácstól. Maga a tűzteret egy autó felniből vagy expandált lemezből de 12 -es hegesztett köracél rácsból is megcsinálhatod. Grillrácsnak vagy veszel készen, esetleg vágatsz méretre expandált lemezt vagy 8 -s köracélból meghegeszted magadnak, cirka 1,5 centis közökkel.

(#557) lemmy71 válasza kk831228 (#553) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

90X45 -ös pótkocsi légtartályok vannak ~3mm falvastagsággal, az cirka 100 liter. Az már jó offset, töltény vagy sima grillnek is ;)

(#558) kk831228 válasza lemmy71 (#557) üzenetére


kk831228
addikt

közben találtam ilyet is... :D : [link]

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#559) Essejó válasza kk831228 (#555) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Ó, készül 45 literesből is tudtommal. Egy rács, 3-4 före tudsz benne sütni. Ha van Facebook-od akkor keress rá a Rockhill uds-re ötletadonak, rengeteg képük van fenn. Megjegyzem, hogy nincs közöm a céghez, azon túl, hogy távoli ismerős a tulaj, illetve 1x találkoztunk Taksonyban a BBQ Majálison pár éve. Akkor láttam először UDS-t testközelben, és döntöttem, hogy csinálok magamnak.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#560) lemmy71 válasza kk831228 (#558) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Tetszik ez a virágcserepes megoldás, a nejemnek van itthon úgy is egy jó pár nagyméretű cserepe :DDD

(#561) kk831228 válasza Essejó (#559) üzenetére


kk831228
addikt

Köszönöm, ránézek arra is... ;) :R

lemmy71 Nem mellesleg, milyen egyszerű... :) Annyi, hogy ha valamit elfúrsz rajta, nem olyan egyszerű javítani... :D

[ Szerkesztve ]

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#562) kk831228 válasza Essejó (#559) üzenetére


kk831228
addikt

Ránéztem face-re, 120l - es hordó is van, nem is tudtam... :D Itthon csak 200 meg 60l - es van... A 120 - as lenne talán a legjobb, kompakt is meg nem is annyira pici...

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#563) gu007


gu007
aktív tag

Sziasztok! Szeretnék csinálni egy offset smokert amihez lenne itthon kezdésnek egy autó gáztartály aminek a belső átmérője kb 30 centi. Van értelme ilyen átmérőjű tartályból megcsinálni?

(#564) kk831228 válasza lemmy71 (#560) üzenetére


kk831228
addikt

Megnéztem ezeket a cserepeket az Obi-ba, vannak szép nagyok, viszont nem igazán könnyűek, szóval nekem hurcolászni felejtős, otthonra persze nem rossz, de akkor ott van a 200 - as USD is... Szóval elvetettem... 😬 Marad egyelőre a 120 - as hordó, ha lehet belőle venni 1 db - ot is... Na meg persze ha elpostázzák Zalából.... :D

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#565) lemmy71 válasza gu007 (#563) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Szia!
Az olyan ~80 liter körüli lehet ;) Abból is megtudod csinálni, csak figyelj oda a méretezésre.
A [feldon calculátor] -l kitudod számolni milyen tűztér is kell hozzá.
[Itt] pedig egy aránylag keskeny gáz tartályból készítenek egy smokert.

(#566) lemmy71 válasza kk831228 (#564) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Én is körbenéztem délután itthon és találtam is két bitang nagy cserepet :DDD
Igen eléggé nehezek ezek a cserepek és szerintem könnyen törik is, ez nem az a pik nik túra felszerelés fogd és vigyük cucc :N De itthonra tökéletes lenne, már csak itthon kell megmagyarázni hogy minek megint egy új grill és miért a virágcserép lesz a kísérleti alany :DDD
A 120 literes hordó sem lesz az a zseb kategória neked, bár abba már tudsz pakolni :D
Biztos elküldik azon ne aggódj, van az a pénz :DDD

(#567) kk831228 válasza lemmy71 (#566) üzenetére


kk831228
addikt

Igen, azert tettem le a cserepet sérülékeny is meg nehéz is, viszont otthonra szerintem pöpec... 👌 :D ;)

Hordóból 60 l - es lenne a legpraktikusabb, de ott már csak 34 cm rács megy bele... Írtam e-mail-t, elküldik de nekem kell intézni a futárt... :K Majd beszélek velük holnap, hogy megoldható - e hogy a külseje se legyen lefestve, mert csak fölöslegesen sz..pás lesz nekem vele hogy leszedjem vagy leégessem... :)

[ Szerkesztve ]

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#568) gu007 válasza lemmy71 (#565) üzenetére


gu007
aktív tag

Köszi a linket! A belső átmérő 300 mm körül van, annak a negyede 75 mm ahova elméletileg a reverse plate kerülne. Erre a célra elég a 2-es lemez? Lemez fölé 30-40 milivel mehetne a rács? Mert akkor még viszonylag maradna hely a húsoknak. Kalkulátor szerint egy 300x300x300-as tűztér már 27%-al nagyobb mint az ajánlott. Lenne miben "tüzelni"

(#569) lemmy71 válasza kk831228 (#567) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Nem tudom merre laksz, de nincs a környékedben olyan lakatos cég aki a neked megfelelő méretből lehengerelne egy hordót (tartályt) és az olyan lenne amit szeretnél. Nem olyan nagy dolog lehengerelni :N Ha már mindenáron egyedit szeretnél akkor ez lenne az igazi megoldás :K

(#570) lemmy71 válasza gu007 (#568) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Hogy jött ki az a 300x300x300 doboz, biztos jól váltottad át a számokat, mert a 27% kal nagyobb tűztér elég nagy eltérés :F Amúgy meg az a kalkulátor egy iránymutató, rengeteg építést és kész offset smokert néztem már a neten, de szinte mind más és más arányban építi a tűzteret, magyarul halál pontos méret nincs :N Magyar oldalon a [nyárspolgár] a smoker tartálynak 40% -ka volt a tűztér mérete, de általában 1/3 arányban érdemes gondolkozni. A tűzteret legalább 3mm lemezből készítsd.
[Itt] találsz magyar leírást, lehet hogy valahol már a topikban is megosztotta Essejó, de én most nem keresgetek.
Én egy [ehez hasonló offset grill kombóban] gondolkodom, ennek a tűztérdobozára egy wokkot vagy egy kisebb bográcsot is felrakhatsz. 90x45 tartályom van erre a célra 6 - 7 főre elég ahogy számolom, cirka 15 szelet tarja elfér majd a rácson ;]

[ Szerkesztve ]

(#571) kk831228 válasza lemmy71 (#569) üzenetére


kk831228
addikt

Nem tudok ilyet sajnos, Szolnok, Heves megye... :N

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#572) gu007 válasza lemmy71 (#570) üzenetére


gu007
aktív tag

Kicsit felkerekítettem, azért írtam 300-as méretet. Online kalkulátorral számoltam az átváltást. Nagyjából kezd összeállni, hogy mit is szeretnék majd csinálni. Már csak hozzá kellene fogni beszerezni a hozzávaló anyagokat.

Leírást átnéztem amit linkeltél. :R Az összefoglalóban is benne van.

[ Szerkesztve ]

(#573) sharp4


sharp4
őstag

Sziasztok!

Erkélyre keresek több funkciós (grill, smoker) grillezőt. Mivel erkélyen lenne elhelyezve, ne legyen túl nagy méretű. Tudnátok ajánlani vmi bevalt eszközt?

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#574) soldi3r válasza sharp4 (#573) üzenetére


soldi3r
veterán

Te egy kamadot akarsz venni :)

E30 (oo=[][]=oo)

(#575) gu007


gu007
aktív tag

"tűzteret" alsó levegő beáramlásúra szeretném építeni, vagyis a rács alatt kapná a levegőt. A kalkulátor által számolt méretnél a rács alatti rész az plusz legyen vagy csak rakjam fentebb a rácsot és jó lesz úgy is a kalkulált "tűztér"? Szerintem nem ilyennel számol a kalkulátor. Remélem érthető :)
alt="" title=""

[ Szerkesztve ]

(#576) Essejó válasza sharp4 (#573) üzenetére


Essejó
Topikgazda

A Töltényszmoker lesz akkor a te barátod.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#577) sharp4 válasza soldi3r (#574) üzenetére


sharp4
őstag

[Erre] gondoltál?

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#578) Essejó


Essejó
Topikgazda

Hogyan készítsünk BBQ Oldalast egy Weber gömbgrillben.
Felhívom a figyelmet arra a zöld kupakos chili szószra, amivel az oldalast lekente rubozás előtt. Az az úgynevezett Kakasos. Talán, sőt biztosan nem az elérhető legerősebb szósz, viszont nagyon finom és hazai viszonylatban is könnyen beszerezhető. Amikor legutóbb vettem 1500 Ft volt egy ilyen kis üveg.
[kép]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#579) fausto


fausto
addikt

Sziasztok,

Szoktatok sajtot grillezni? Kinek mi vált be?
Nekem eddig a grill camambert jött be. Próbáltam más fajtákat is, de elég "gumis" lett a hatása.
Azon gondolkoztam, hogy vajon van bármi speciális a grill camamber-ben? Ha egy simát teszek a rácsra, akkor elolvadhat? Illetve nem is rácsra rakom, hanem fóliára (én először csomagolom, majd fólián sütöm)

(#580) Essejó válasza sharp4 (#577) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Nem, ez pici, és nincs is készleten. Én egy Napoleon vagy ProQ töltény szmokerre gondoltam.
Ja, látom nem nekem szólt a kérdés.:)

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#581) sharp4 válasza Essejó (#580) üzenetére


sharp4
őstag

Ez nem olcsó :)

Esetleg [ez] ?
Vagy [ez]

[ Szerkesztve ]

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#582) soldi3r válasza sharp4 (#577) üzenetére


soldi3r
veterán

En eggyel nagyobbat vennek.

E30 (oo=[][]=oo)

(#583) Essejó válasza sharp4 (#581) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Ja ha olcsó kell akkor (ne!) vedd meg a hulladék kínai töltényt kb 20-30 ezer. Elátkozod majd azt aki ajánlotta. :D Pillants rá. Vagy készíts magad egy 60 literes levehető tetejű hordóból egy UDS-t. Bár az is kapható készen. A 40 literes olyan 40 K HUF körül-től kb. A kulcs szó ebben az esetben RockHill BBQ
Én 200 literes hordóból készítettem magamnak, de az kicsit nagy lenne teraszra [kép]
Vagy elnézel a Metro áruházba és keresel egy ilyet: [kép]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#584) Essejó válasza sharp4 (#581) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Mindkettőnél a levegő bevezetés szabályozásával van a gond, bár ha csak grillezni kell akkor még épp tán megfelelnek. amiket ajánlottam kicsit komplexebbek-

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#585) sharp4 válasza Essejó (#583) üzenetére


sharp4
őstag

Láttam olcsóbbakt, amik 20k körül mozogtak, azok biztos nem megfelelőek, mivel nem tartkák annyira a hőt. Ezeket, amiket linkeltem, ennyire rosszak?
RockHill-t használ vki? Mi róla a vélemény?

[ Szerkesztve ]

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#586) Essejó válasza fausto (#579) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Ha megnézed a hmm Gyári füstölt sajtokat, az mind ömlesztett sajt pl Karaván és társai. Megmondom őszintén, nem vagyok meggyőződve, hogy tényleg füstölik és nem Hikori pácban áztatják egy ideig őket.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#587) Essejó válasza gu007 (#575) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Jó a kép! :) És igen mindenképp alulról add a levegőt neki. Szerintem csinálj egy hasonló tűzkosarat, és azt tedd a rácsra, ez itt a képen kb 10-15 cm magas, ha alatta hagysz 5 cm et a levegőnek és a pernyének az szvsz elég kell legyen, és még van 10 cm-ed felfelé. De akár rá is számolhatsz + 10 cm-et a tűztér magasságához és akkor tuti.

a kép a: Közel a Tűzhöz
Verseny-BBQ Team Szekrény smoker – Így építettük mi oldaláról származik.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#588) Essejó válasza sharp4 (#585) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Nem használok, mert inkább építettem magamnak, úgy kb 50-ből megvolt a 200 literes, az készen megvéve 80 K-tól indul-t, de ez cirka mind egyedi rendelésre készül náluk, választhatsz méretet, színt, kinézetet, felszereltséget, etc. Persze úgy az ára is alakul felfelé :)

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#589) gu007 válasza Essejó (#587) üzenetére


gu007
aktív tag

Képet loptam :)

Jó ötlet ez a kosár. Gondolom az egyik végén kell benyújtani a faszenet és szépen végigizzik.

(#590) Essejó válasza gu007 (#589) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Pontosan. A végébe öntöd a begyújtó kéményből a parazsat.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#591) ProdyG válasza lemmy71 (#532) üzenetére


ProdyG
senior tag

Sziasztok, kb 2 hete lefotóztam nektek az új bográcsozónkat, csak nagy kertépítésben vagyunk és nincs időm válaszolni se...
Kérdeztetek a bográcsozó felől, bevallom, kőművesek csináltak mindent, nekem nincs sok közöm a dologhoz :) Csináltak több dolgot, térkövezést, kerti konyhát... majd a konyháról is készítek egy képet. Szóval a szakmai kérdéseitekre nem feltétlen tudok válaszolni.

lemmy: Említetted a nagy és kisméretű bontott téglát. Ezek itt mind 25 x 12 centis téglák, ezek a kicsik, nem?
Illetve, hogy régi fajta téglát keressek, mert sok benne az "új bontott tégla": hát nem tudom mit értesz ez alatt, de én ebben nem sok újszerű téglát látok :D ugyanarról a helyről származik mind, eléggé patinás állapotban vannak.
Turbó tárcsa - "szépen könnyedén áttudod csiszolni és lenolajjal átkenheted vagy csak simán lesavazod a téglát" - ez miért is kellene nekem?
A tűztér alján van 3 lyuk, csak nem látszik a képen.
Köszi a jókívánságokat és az infókat ;)

(#592) ProdyG


ProdyG
senior tag

Ahogy korábban írtam egyszer, van egy Napoleon gázgrillem. Még nagyon kezdő vagyok, próbálkoztunk most hétvégén is különféle húsokkal. A napokban beszéltetek erről a témáról, amin végig is futottam.
Szóval 3-féle húst grilleztünk tegnap:
- csirkemell
- sertés karaj
- sertés tarja
Hát kb ahogy ti is írtátok, a sertés nem olyan egyszerű, mint a csirke. Szeretném a sertés/marha dolgot erőltetni kicsit, mert borzasztóan unom már a csirkét :D
A tarja viszonylag oké lett, ugye az nem egy túl száraz hús alapból sem, de a karaj borzasztó száraz lett (bepácoltunk amúgy mindent előtte 1 nappal). Legközelebb próbálok vastagabb szeleteket csinálni, 2 ujjnyi, vagy 2-3 centiseket, valahogy így írtátok... igaz így hirtelen nekem ezek elég vastagnak hangzanak. Illetve a citromleves bekenést is kipróbálom majd.

Az nem teljesen tiszta még nekem, hogy mire való a grill fedele. Korábban főleg olyan grillezőket láttam, használtam, aminek nem is volt fedele. Most ezzel a gázgrillel elvileg csodákat lehetne művelni, csak meg kell tanulni használni :D
Sokszor járok úgy hússal, zöldséggel, hogy a külseje megég, belül pedig nyers. Ez a leggyakoribb hiba nálam jelenleg. Fedél lent-fent, nem igazán számít.
Ha leveszem az égőket takarékra, vagy csak simán indirektbe tolom (pl bal oldalt megy az égő, jobb oldalt meg vannak a húsok) és ezek mellett lehajtom a fedőt, akkor igazából ez olyan, mintha a gázgrill egy sima sütőként funkcionálna, nem? Ilyen módon nem érzem azt, hogy én igazából GRILL-eznék...
Ha viszont direktben grillezek, fedéllel vagy anélkül, akkor gyakran összejön ez az égett külső - nyers belső dolog. Mi lehet itt jó megoldás? Direkt plusz indirekt grill vegyesen esetleg? A fedőt használjam mindig?
Köszi a tanácsokat!

(#593) lemmy71 válasza gu007 (#575) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Jó a tűztér elgondolás, de hagynák a két szélén levegőjáratot így ís szépen keveredne a levegő és jobb a huzat is ;)

Így is meg lesz bőven a kellő hőmérséklet.

Az a tűzkosár amit Essejó linkelt az teljesen felesleges neked, azok a terelőlemezek semmit sem érnek ha alul lesz a kosár, tök felesleges :N Az akkor érne valamit ha a kosár egyszintiben lenne a kéménnyel és oldalirányban kapná a huzatot, bér akkor is csak úgy tudnám elképzelni a működését hogy csak az elejét gyújtanám be és fokozatosan izzana fel a többi faszén. A levegő így úgy gyorsan keresztül megy át rajta mivel nem egy zárt rendszer, szóval maga levegő hömérségletett nem nagyon befolyásolja.
Én nem sokat kínlódnak vele a helyedben :N a jó múltkorában készítettem egy próba tűzteret. 10 -es köracélból készítettem egy rácsot 3 centis hézagokkal és arra egy kibelezett mosógép perforált acéldobjának egy darabját raktam, Gyönyörűen égett rajta a faszén, a rozsdamentes mosógép dob gyönyörűen bírta, annyi hogy elszíneződőt.

(#594) lemmy71 válasza ProdyG (#591) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Az a hagyományos kisméretű 25x12. ennél van egy régebbi ami patinás és majdnem egy centivel nagyobb ;) ezekből sok a pecsétes a CTS felírttal, legalábbis nálunk a déli régióban. Utána jönnek a nagyméretűek ezek már nagyon patinásak :K Majd készítek neked képet róluk, nem rég szereztem be cirka 2000 darabot van mind a három fajtám.
Azt hogy nagyméretű van a tiédben én azt pontosan nem tudtam de ezt írtam is, mert a ép csalós volt, csak jó tanács ként írtam hogy a nagyméretűnél vigyázni kell a fagyásveszélyre.
A turbótárcsával szépen megtudod csiszolni a téglát, igaz jár némi porral, utána sav szépen kiemeli a tégla szerkezetét és védi is.

(#595) Essejó válasza lemmy71 (#593) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Szóval annak a kosárnak van értelme. Egyszerűbb nagy mennyiségű faszenet abban berakni, mint felpúpozni a rácson, aztán utántöltéskor csak kihúzod, előre szeded a parazsat és mögé pakolod a szenet, a benne levő terelő lapok értelme az, hogy lassan ne egyszerre gyulladjon be az egész. Grillnél kell a sok parázs, de bbq esetében nem a gyorsaság a szempont hanem a kellő hő sok órán keresztüli biztosítása. Egy egybe 3-4 kg-os tarja akár 6-8 órát is tölt a piten, egy marhaszegy akár 12-14 órát, és ha azt egy töltéssel meg tudod csinálni (a szegy esetében ez tuti kizárt) az a legjobb. Akkor nincs jelentősége a kosárnak és elég egy sima rács ha nem faszenes hanem tisztán száraz hasábfás tüzelés a cél, akkor még igazából külön légbevezető sem kell, mert abban az esetben az ajtó nyílásával szokták szabályozni az égés intenzitását. Nem értem, hogy gondolod, hogy elöl hátul alulról, hogy engedjen be még levegőt, és az keveredjen. Minek? Az égés akkor a legjobb, ha az oxigént a rács alól kapja a tűz és az szépen felmelegszik. Egyébként is a kosár nélkül csak a rácsot tekintve hogy engedjen fel hideg levegőt alulról ami keveredne? Persze lehet második levegő bevezetést csinálni, a tervezett parázskupac magasságában kell még egy légbevezető az ajtón. Ezt másodlagos levegőbevezetésnek hívják, itt a friss hideg oxigén hatására megnő a hőmérséklet, viszont kevesebb lesz a füst, tehát bbq esetén felesleges, de ezzel már elérhető a grillező hőmérséklet. Viszont ebben az esetben kell egy terelő lemez ami megakadályozza hogy a tűztér hátsó felén a füst bebukjon a sütőtérbe, tehát azt előre vezeti.

A hőmérséklet tovább emelhető, ha a bevezetett másodlagos levegőt előmelegíted. Ekkor már mondhatni tiszta füstmentes égést kapsz kékes színű lángokkal és igen magas égéshővel. BBQ-hoz teljességgel alkalmatlan.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#596) gu007 válasza lemmy71 (#593) üzenetére


gu007
aktív tag

Kosaras megoldás azért tetszik mert nem kellene a kazán tetejére betöltő ajtót vágni :) szívesen fogadom a tanácsokat mert még a tervezésénél tartok...

(#597) kk831228 válasza Essejó (#559) üzenetére


kk831228
addikt

Itt a rockhill-nél, nem tudom mi a hordó alján az a menetes csatlakozás, ami szabadon van...? 🤔 Meg mitől függ a tetején a kémények száma meg a kialakítása...? 🤔

120-as hordónál szerinted mennyi grillrácsot érdemes rakni felülre... ? :)

A levegőztetőket hogy kell elhelyezni, mindegyiket a a tűztér alá, vagy egyet alá, egyet szintbe, és egyet fölé..?

[ Szerkesztve ]

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#598) jim bcs


jim bcs
MODERÁTOR

Előző hónapban vettem egy ilyen csodát 32k-ért az Auchan-ben akciósan, hát ez valami veszett jó, olyat lehet vele grillezni, hogy csak na. Pl. a tarját vaj puhára lehet sütni, ennyit megért :)

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#599) Essejó válasza kk831228 (#597) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Az egy szabályozatlan levegö bevezetés, néha kell, begyujtáskor főleg. Vagy oda tudsz bbq gurut csatlakoztatni.
Az enyémen is van.
Kiméred a helyet és kb max kettőt, bár szeletelt husi esetén lehet három is elfér.
Mindet alá tegyed.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#600) Essejó válasza jim bcs (#598) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Az OBI-ban is hasonló az ára, a Praktikerben több. A Lidl-ben meg 40 körül volt. De tényleg jó cucc.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.