Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:13:31

LOGOUT.hu

Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1251) sz.zs. válasza vinacarlos (#1250) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Pizzára ez sem lesz jó. Egyrészt az átmérő miatt, másrészt nem fogja tudni a 400 fokot ez sem.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#1252) lemmy71 válasza vinacarlos (#1250) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Azt a grillt csak akkor tudnád felfűteni 3 - 4 száz fokra, ha valamivel szigetelnéd az acéllemezt. Egy kétcentis kémény kőzetgyapot szigetelés vagy kálcium szilikát lap - paplan már segítene, csak egy kicsit változtatna a dizájnon. Bár egy kis mókolással belülről is lehetne szigetelni. A tető peremét is körbeszokták szigetelni mert ott is rengeteg hő elmegy.

(#1253) lemmy71 válasza sz.zs. (#1251) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Látom pizzában utazól, esetleg tudná dobni egy tészta receptet. Vékony szerb jellegű pizza és tortilla tészta érdekel.

(#1254) sz.zs. válasza lemmy71 (#1253) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Nincs kimondott receptem, a PizzApp-ot használom, hiszen az élesztő ( vagy kovász ) mennyisége szorosan összefügg a kelesztési idővel illetve a hőmérséklettel.
Nem tudom milyen a szerb jellegű, én nápolyi illetve római stílusú pizzatésztát ismerek.
Van itt egy pizzás topikom, nézz be. Kezdd az összefoglaló elolvasásával, sok hasznos info van.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#1255) gu007 válasza lemmy71 (#1253) üzenetére


gu007
aktív tag

Én [ez] alapján csináltam szombaton pizzát. Finom lett!

Mondjuk a formája még nem az igazi...

[ Szerkesztve ]

(#1256) sz.zs. válasza gu007 (#1255) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Pont ezt akartam írni, hogy milyen szép lángos :DDD bocsesz ;)

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#1257) lemmy71 válasza gu007 (#1255) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Első látásra én is baconos lángosra gondoltam :DDD na de mindegy lényeg hogy finom volt :D
Vékony pizza és tortilla tésztához keresem még mindig az igazi receptet, de mi már beszéltük ezt a dolgot. Nem hinném hogy neked be kellene mutatni és gondolom Szabadkán is megfordultál már jó párszor, ott meg minden pizzériában olyat adnak. Szerintem az olasz pizza fasorban sincs hozzá, na de ki mit szeret ;)
Nem tudom hogy ha az előre megkelesztett pizza és tortilla tésztát szétporciózom ökölnyi darabokra, majd lefagyasztom az mennyire jó a későbbiekben, vagyis meddig lehet azt fagyasztóban tárolni. Azt tudom hogy rengeteg sütödés így csinálja, de nekem a minőség a fontos nem pedig a profitot hozó mennyiség. GIANNI GRILLEZETT PIZZÁJA
Amúgy hogy állsz az állótartályos pizzasütőddel, neki kezdtél vagy csak még fejben gyúrsz rá?

(#1258) Essejó válasza gu007 (#1255) üzenetére


Essejó
Topikgazda

De legalább hús is van rajta. Nálam a fasorba nincsenek a paradicsom szószos margarétájukkal.:DDD

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1259) lemmy71 válasza Essejó (#1258) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Ahogy mondod :K Én is csak a magyarost tudom megenni, extra kolbász extra angolszalonna és extra hagyma feltéttel, na meg persze a házi csilipaprikás szósz :D
Az ilyen zöldséges gyümölcsös rákos vega cuccukat kenjék a hajukra, az nem tarhonyán és szalonnán nevelkedett magyar embernek való :DDD

(#1260) gu007 válasza lemmy71 (#1257) üzenetére


gu007
aktív tag

Áll a projekt. Telephelyen van egy másik cég ahol tartály fenekeket gyártanak. Le van adva a rendelés egy fenékre de nem akar elkészülni...

(#1261) lemmy71 válasza gu007 (#1260) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Milyen falvastagságú anyaggal számoltál, mekkora lesz az átmérő és a magasság?
Belsejébe sütőtestnek mit tervezel, pizza kő vagy valami izmosabb vasplatni. Én olyan 20 -as kazánlemezből gondolom, vagy esetleg öntvénylap sem lenne rossz. Van itt a városban egy vasöntöde, harminc egy két éve dolgoztam ott, lehet kiöntetek egy nagy kerek 3 centi vastag platnit :DDD

(#1262) gu007 válasza lemmy71 (#1261) üzenetére


gu007
aktív tag

Annyi biztos, hogy jövő héten meg lesz a teteje a tartályfenék ami 750 átmérőjű és 4 mm vastag. Kikenem samotthabarcsal az oldalát meg samott téglával kirakom. Mint a [képeken] is látszik. Olvasgatva fórumokat nem olyan nyerő az alsó tüzelés mert hamar megsül az alja a pizzának, felül meg színtelen marad ami szintén látszik a képen. Még nem tudom, hogy mekkora lenne az ideális magasság... Süti valószínűleg a samott téglán fogok mert az lesz az alja is.

(#1263) lemmy71 válasza gu007 (#1262) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

750 -es átmérő, abba már egy komoly családi pizza is bele fér :DDD
Ne kend ki a belsejét :N a hőtágulástól lefogja rúgni magát a habarcs az acélról :K Én a helyedben keresnék egy széles vagy keskeny bojler tartály ami körbe venné vagy beleférne, úgy hogy a két lemez közt legyen cirka 3 - 5 centi rés és azt kiönteném perlittel. Az jól szigetel és könnyű is, a tűzepekén zsákszámra kapni, azt egy végén egy kis résen is betudod önteni és szépen elterül ha kocogtatod az oldalát.
"Olvasgatva fórumokat nem olyan nyerő az alsó tüzelés mert hamar megsül az alja a pizzának"
Na ezért mondtam a vastag kazán lemezt vagy az öntvényt amire a pizzat teszed, de láttam már egy két kisgömböcöt, aminek samott lap volt az alja és azon sült a pizza. Na persze mocskos módon fel kell fűteni és amikor kialszik a tűz akkor teszed be a pizzát, ha pluszba teszel egy 5 -s lemezből egy ajtót, akkor szerintem egymás után két három pizzát is kisüthetsz.

(#1264) gu007 válasza lemmy71 (#1263) üzenetére


gu007
aktív tag

Majd kisül belőle valami :))
[Nem kell ezt túl gondolni]

(#1265) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

Vettem egy ilyen faszenes grillkocsit, full kezdőként milyen faszenet vegyek bele így elsőre? :) Csirke, disznó, zöldség. Nem hátrány, ha lehet kapni OBI/Praktikerben.

Köszi!

(#1266) soldi3r válasza gu007 (#1264) üzenetére


soldi3r
veterán

Legyen a sutolap alatt egy legres. Kamadoban is el szoktak emeleni a lapot.

E30 (oo=[][]=oo)

(#1267) Essejó válasza Brandynew (#1265) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Ez linkspeciel nagyon jó, és olcsó is,de obiban nem kapod, Pesten ingyen hozták házhoz tavaly. Ha Obihoz ragaszkodsz akkor pl a Weber-el nem tudsz mellé nyúlni, de drága.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1268) lemmy71 válasza Brandynew (#1265) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

A Lidl - s sem rossz, tavaly sokat elhasználtam belőle, ez sem rossz csak ritkán van akcióban.

#1264 gu007
Nincs az túl gondolva egyszerűbb dupla oldalfalúra megcsinálni, mint tapaszolni samottozni. De egy ajtót mindenféleképpen tegyél rá, ha csak egy agyag cserépből kivágsz egy formát és beteszed a beadó nyílásba, az már rengeteget számít, hasonlóan mint a hagyományos kemencéknél. Akár egy marék agyagból egy kis samottlisztből és némi pelyva keverékéből is megformázhatod.

(#1269) Essejó válasza lemmy71 (#1268) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Azért a Lidl-esben sok az apró meg a por is, sajna volt ami a kukába is ment egyböl.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1270) Brandynew válasza Essejó (#1269) üzenetére


Brandynew
őstag

(#1271) Essejó válasza Brandynew (#1270) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Passz, Praktiker nekem nincs közel, a Black Rockot házhoz hozzák.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1272) lemmy71 válasza Essejó (#1269) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Nekem a lidl -sel nem volt még gondom. A tescos is jó, abból csak egyszer nyúltam bele olyanba ami apró és poros volt, de az is valami régi anyag volt. De a lidil -be kicserélik ha rossz, legalább is azt mondta egyszer a pénztáros, amikor tízen pár zsákot vettem egyszerre :DDD
Tíz éve vettem praktikeres terra faszént, na az valami borzalom, abban van szénpor rendesen.

(#1273) Essejó válasza lemmy71 (#1272) üzenetére


Essejó
Topikgazda

A Bauhaus sajátmárkása is jó volt.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1274) Precorus válasza Brandynew (#1265) üzenetére


Precorus
tag

Gratula, én is ilyet vettem tavaly, nekem eddig bejött!

Faszén: én a lidl-ből a brikettet vettem sokat(4-5csomag), nemrég pedig [link] ilyet.
Igazából szerintem mindegy, én eddig csak a kutasban csalódtam. Tapogasd meg, hogy milyen, a brikett azért jó, mert az egyenletes nagyságú, viszont én át szoktam olvasni a leírást, hogy tuti adalékmentes legyen.

Grillhez: Ha kezdő vagy, akkor én egyrészt ajánlom a gyújtókémény + viaszos préselt kazángyújtó kombót, másrészt a kétzónás grillezést(faszén elhelyezés, ill. hasonló címszavakra sok anyag van róla, lényeg hogy egyik oldalt raksz szenet, másikra nem, így egyik oldalt lassan tudsz sütni, ha oda átteszed ami már szépen megpirult, tuti nem tudod elrontani.)

Könyvtár == Old-school Netflix

(#1275) lemmy71 válasza Essejó (#1273) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Azt nem ismerem, a legközelebbi bauhaus 100km -re van tőlem :N
Tízen pár éve a pennynek is nagyon jó faszene volt, barna papírzsákban árulták 10kg kiszerelésben valami ilyesmi volt :U
A weber brikett még ami nagyon jó, főleg vaslapos sütésnél. Nekem eddig kintről hozta egy haverom, ausztriában amikor akciós néha egy 4pakkos sör is jár hozzá ha két 8kg -s zsákkal veszel :DDD Pizza sütéshez kevés, olyan 300 fokon stabilan tartja a hőt közel 3 óráig.

[ Szerkesztve ]

(#1276) Brandynew válasza Precorus (#1274) üzenetére


Brandynew
őstag

Köszönöm a válaszokat mindenkinek :)

Tudom, hogy ilyet vettél tavaly, én is azért választottam most ezt :D

[ Szerkesztve ]

(#1277) jim bcs válasza Brandynew (#1276) üzenetére


jim bcs
MODERÁTOR

Ugyanilyen kocsim van, csak éppen máshogy hívják.
Aldi és Spar faszén is tökéletes, nálam legalábbis bevált, mindkettőt használom rendszeresen.
Az aldisat (gömb) inkább akkor mikor van időm tökölni, indirekt sütök vele, csak az elejét gyújtom be, kb. ~1-1.5 óráig 80-100°C között mozog a hőtartomány ami tökéletesen elég arra, hogy mire elkezd izzani a fele addigra az első adagot kényelmesen átsütöd a meleg füsttel. Pl. a tarja így átsült vajpuha szaftos marad, nem szárad ki.
Ami nálam bevált, hogy nem 2 oldalra húzom ki a faszenet és a közepét üresen hagyom, hanem bal vagy jobb oldalra, nekem most ez adja. Nagyobb mennyiségű hús esetén 2 oldalra húzom.


Itt most tarjával kezdek sütő tálcán 60-70 között mert ennek a legtöbb most a zsiradéka és nem akarom a faszénre csepegtetni, ahogy kész megy rá a csirkecomb és a mini grillkolbászok. Most szorít az idő így teli tálca faszenet kap.



A mennyiség most mindenre 2 felnőtt 1 gyerekre van belőve, azaz 6 szelet tarja 10 csirkecomb 12 grillkolbász ☺️

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#1278) lemmy71 válasza jim bcs (#1277) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Az a képen brikett, nem pedig faszén :U
Én is szoktam brikettel grillezni, de olyankor teszek egy vaslapot a rácsra és azon sütöm a tarját, a weberes brikettnek brutális a hője kovácsolni lehetne benne :D

(#1279) Precorus


Precorus
tag


Hargitai 10kg.
Nem legnagyobb darabok, bbqhoz felejtős, de grillezni tökéletes.
Az árát mondjuk nem érte meg, egy Lidlis jobb ár /értékben.
Főleg hogy tavaly még volt brikett, idén sajnos nem láttam, pedig látszott hogy fából préselt adalékmentes cucc.
Idén csak faszenet láttam, de majdnem hogy féláron gyilkos ajánlat (2,5kg valami 700Ft)
Csak sajnos ugye télen nem volt, szezonális áru :/

Könyvtár == Old-school Netflix

(#1280) lemmy71 válasza Precorus (#1279) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Így képről nézve eléggé combos darabok is vannak benne. Miért nem jó ez neked bbq -ra :F

(#1281) Precorus válasza lemmy71 (#1280) üzenetére


Precorus
tag

Jó ha a fele ilyen, és van viszonylag sok az apróbb.
Kép alapján black rock mellett meg elbújhat :DDD
+ ez két óra után elég gyengusz. Most rátöltöttem úgy egy óra izzás után, így végig jó hőt adott.

Könyvtár == Old-school Netflix

(#1282) lemmy71 válasza Precorus (#1281) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Na ezért tökéletes bbq -ra a külső tűzteres smoker azt megpakolhatod becsületesen és csak a huzattal játszol ;)

[ Szerkesztve ]

(#1283) soldi3r válasza lemmy71 (#1282) üzenetére


soldi3r
veterán

A képen látható úriember sem úgy csinálja, sőt, ja jól rémlik a videóban el is mondja, hogy ne fojtsd el a tüzet.

E30 (oo=[][]=oo)

(#1284) lemmy71 válasza soldi3r (#1283) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Rosszul fogalmaztam, igen nem a beáramló levegőt szabályozza de az látható a képen is hogy a tűztér ajtón nincs állítható "súber".
Bent a sütőtérben jobb oldalt van egy "doboz szerűség" amire a vizes tálcát is teszi, az alatt jön be a forró fűst. Ott szabályozza az áramlást, különböző lemezekkel. Az egyik írásában meg is említi hogy egy fém rendszámtáblát rakott be, az volt hirtelen kéznél :D

(#1285) Essejó válasza lemmy71 (#1284) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Ha fatüzeléses a cucc, akkor az ajtó nyitásával szabályozza a beáramló levegőt.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1286) lemmy71 válasza Essejó (#1285) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Szerintem Freanklin mester "bisnis" smoker ajtaján van annyi rés hogy azt nem kell nyitogatni, max ha teszel a tűzre :D

(#1287) Williamgrant


Williamgrant
veterán

Moddoltam fogtunder receptjét (neki nagy köszönet érte :R ) és szuper kis pác lett belőle, a mi szánk íze szerint is! (az eredeti túl édes és kevéssé ízletes volt számunkra)
Ha valakit érdekel, a receptem 4 főre így alakul:
- 1,5 kg felső comb, pácolás előtt ki kell csontozni!
- 40 dkg ketchup
- 5 gerezd fokhagyma paszírozva
- 1 csapott evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál piros paprika
- 2 evőkanál fekete balzsamecet
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 2 presszókávé
- 1 narancs leve (igény esetén héja reszelve) + negyed citrom leve
- 1 púpos teáskanál só
A pác alapanyagokat összekevertem, majd a comb szeleteket a húsos oldalán egyenként enyhén sóztam (darálós volt) és egy üvegtálba tettem, majd pakoltam rá pár kanál pác lét. Mindig annyi lé került rá, hogy fedje az adott réteg húst.
Végül az egészet légmentesen lefedtem és 2 napra hűtőbe tettem.
Ma délután kivettem, majd egy óra melegedés után alacsony lángon bőrével felfelé a húsokat feltettem a grillre, fedőt zártam. 150 fokon húsz percig sütöttem, majd megfordítás után még 15 percig hagytam ugyanúgy fedve. Ezután magas hőn - nyitott fedővel - a bőrös oldalt ropogós / karamellizálódott szintre sütöttem.

Édesburi és törött krumpli volt a köret. Rommá zabaltuk magunkat.

Pár kép:

[ Szerkesztve ]

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#1288) gu007


gu007
aktív tag

Szombaton lesz időm tervezgetni a pizzasütőt mire elkészül ez finomság a szmókerban
:DD

(#1289) lemmy71 válasza gu007 (#1288) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Várjuk a részletes képes beszámolót a bordáról és a szellemi projektről :DDD
Jött a hírlevél a facen hogy havi egyszer járnak nálunk is, májusban rástartolok a hambi pogácsára :D

(#1290) lemmy71 válasza Williamgrant (#1287) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Köszi a megosztást, ha gondolod akkor be dobhatjuk az összefoglalóba is ;)
Kérdés, sütés után könnyedén lelhet szedni a bőrt a combokról és mennyire veszi magába a hús a fűszereket?
Sajnos tavaly a kislányomnál diagnosztizáltak egy betegséget és nem ehet azóta fűszeres ételeket, húsok közül is csak szárnyast és halat ehet. A csirkét krumplit stb. air fryer -ban sütjük neki és a bőrt is leszedjük sütés után. Ha nem veszi annyira át a fűszert akkor hétvégén csinálnék neki pár ilyen combot :)
Ha valaki tud enyhén fűszeres szárnyas receptet, az szívesen fogadom ;)

(#1291) gu007 válasza lemmy71 (#1289) üzenetére


gu007
aktív tag

Nem fogsz csalódni a pogiban :)

[ Szerkesztve ]

(#1292) Williamgrant válasza lemmy71 (#1290) üzenetére


Williamgrant
veterán

Tőlem mehet be.
A sütés után is könnyen leszedhető a bőr.
A húst ugye azért pácoljuk, hogy minél jobban átvegye a fűszerek ízét, szóval a te esetedben talán nem ezzel kellene a kicsit etetni.
Azt megpróbálhatod hogy magatoknak úgy sütöd ahogy a recept írja, de teszel félre pár szelet húst. A gyereknek készítesz külön pácot ketchup, cukor, só és balzsamecettel. Ha az övét sütés előtt bőrözöd (sokkal ízletesebb lesz neki) és pácolod, majd hirtelen sütöd, kevés fűszerrel is ízletes lehet. Sokat nem fog a hús beszívni, de a karamellizálódott külső meglesz. Próbálkozz, te tudod pontosan mit ehet és hogyan. :K

[ Szerkesztve ]

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#1293) lemmy71 válasza Williamgrant (#1292) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Na majd hétvégén kipróbálom. Az ecet és a kömény lehet hagyományos vagy ragaszkodjak a receptben leírtakhoz? A kávén meglepődtem egy kicsit :U de úgy is főzök magamnak is :D

(#1294) Williamgrant válasza lemmy71 (#1293) üzenetére


Williamgrant
veterán

Ragaszkodj. A római kömény és a balzsamecet íze teljesen más, ha más fűszert használsz, más ízt kapsz. Nem feltétlen rossz, de talán nem érdemes.

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#1295) gu007


gu007
aktív tag

Suncity BBQ Texas rub-ot használtam, második képen már 3 órát volt a szmókerban, innentől kezdve pricceltem almaecet és víz keverékkel kb. óránként. Harmadik kép az a sütés végén készült ami kb 10 óra volt. Negyedik a pihentetés után, az utolsót meg nem nehéz kitalálni :) smokringet nem sikerült összehozni, (szilveszteri sütésnél jól sikerült az is) de ettől függetlenül nagyon finom volt. Lett hozzá batáta smokerban sütve.

Pizzasütőről annyit már tudok, hogy a magassága az d/3.4 és az ajtónyílás magassága pedig a sütő magasságának 63%-a. Kéményről is van elképzelés, csak nem tudom érdemes-e visszavezetni a szigetelés alatt középre, vagy egyből mehet függőlegesen. [Második hozzászólásban van egy rajz, hogy miről is beszélek]

(#1296) Williamgrant válasza gu007 (#1295) üzenetére


Williamgrant
veterán

Csecse!

[ Szerkesztve ]

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#1297) OPiiPO válasza gu007 (#1295) üzenetére


OPiiPO
addikt

pompa :R

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#1298) lemmy71 válasza gu007 (#1295) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Szép színe lett a bordának gratulálok, gondolom finom is lett :C
Amit linkeltél az már ipari méretű pizza sütő kemence :DDD Csak úgy gondolod hogy te is téglából építesz egyet ;] Szerintem felesleges visszavezetni a füstöt középre, az egy kicsit túl van komplikálva. Ráadásul a kemence tetejének vastagnak kell lennie hogy jobb legyen a hőtartás. Én is az elejére tervezem, bár nekem is jobb lenne ha hátul lenne de inkább a hatásfokra törekszem nem pedig a dizájnra :D

(#1299) gu007 válasza lemmy71 (#1298) üzenetére


gu007
aktív tag

Marad a fém sütő, csak a hatásfok és az arányok miatt nézem hogy mekkora legyen a magassága és az ajtó nyílás. Szigetelés lesz rajta bőven. Gondoltam egy zártszelvény keretet és abba bele a sütőt majd a keretre kívülről egyes lemezt szögecselni, kiönteni perlittel és mehet rá a tetejére is a vékony lemez.

(#1300) lemmy71 válasza gu007 (#1299) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Ja a perlites kiöntés az jó megoldás, bár úgy sem lesz egy pehelykönnyű szerkezet :D Én úgy tudnám legegyszerűbben elképzelni hogy egy nagyobb és kisebb bojlert egymásába tennék és a köztes rést kiönteném perlittel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.