- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Fecogame: A csámcsogás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
Topikgazda
Ha Web Shopban veszed akkor igen. Füstölőfának mondhatni bármilyen gyümölcsfa jó, meg általában a keményfák. A fenyő és tujafélék a gyanta miatt nem javallottak, bár németben meg pár skandináv országban néha egy kis fenyő is játszik, bár nem tudom melyik fajta. Házi kerti gyümölcsfák esetén főleg ha tudott hogy rendszeresen permetezték, akkor jobb a békesség alapon kéregteleníteni kell. Igen az 5-7 centis darab az jó lehet. A szomszéd cseresznye fája is jó csak a vastagabb ágaknak pláne a törzsnek, felhasogatva, széljárta helyen akár két évet is illik száradnia mire használható lesz, a karnyi vastag felvágott ágak, egy év alatt is jók. Akár a pár ujjnyi vastag ágdarabok. Kökénnyel nincs tapasztalatom, de levágsz egy darab ágat és megszimatolod, ha érzel rajta valami gyümölcsös illatot, akkor kiszárítva miért ne. Nagyon jókat hallottam a birs és a füge füstölőfákról is.
-
Essejó
Topikgazda
Ott a Topik nyitóban az írásom: Leggyakrabban használt füstölőfák, nem csak BBQ-hoz
De idézem az első sort: - akácfa = aranysárga vagy világos piros színt és lágy ízt ad, füstjét hűteni kell. -
lemmy71
Topikgazda
2000 forint a cseresznyefa kilója
Én a múlt héten tiszta cseresznyefán főztem a gulyást, akkor egy kisebb vagyon ment füstbe
Ma beszélgettem a szomszéddal hogy ősszel kiakarja vágni a húsz éves cseresznyefát, ha segítek akkor az enyém az egész, neki nem kell gázzal fűt. Akkor egy komoly vagyon lesz a kezemben, mocskos nagy az a fa
Megy és almafát is hoztam tőle a tavaszi metszés után olyan bő csuklónyi vastagságú ágak, most olyan 30 centis darabokra vágtam, gondolom füstöléshez kisebbre érdemes, a konzerves dobot méret 5 - 7 centi az jóEgyáltalán jók ezek a fák füstölésre így füstölésre, persze alaposan kiszárítva. Van egy kis földem amit kökényes vesz körbe, olyan bő csuklónyi ágakkal az jó lenne füstölésre
Azt tudom hogy a csempekályhában nagyon szépen ég és a kökényből nagyon finom pálinkát lehet főzni -
Essejó
Topikgazda
De legalább szépen tartotta 110° körül.
Én sokat küzdök mert menne feljebb, a múltkor elfeledtem rátenni a fedőt, simán felment 200 fölé.
Az igen, nem szégyellősek, de lehet a tiéd Bió erdészetből való és sörrel öntözték csemete korában, hogy ennyibe kerül, meg szépen fel van fűrészelve is.Azért ne irigyelj annyira, tudod mennyit kellett válogatnom mert volt közte gyertyán és akác is, azokat nem szeretem. Tisztán Bükköt akartam de kb fél zsák lett volna, szóval ezért lett mellé Tölgy is.
Szóval Cseresznyét is vettél? Annak mennyi kilója?
A Boros hordó dongát szokták még dicsérni, hát hallod annyiért lehet is. -
mirci18
addikt
Megrendeltem majd meglátjuk milyen lesz.
[link]
Hétfőtől lesz a Lidlben pizzakő az veszek mindenképp.
Igazából túlgondolni ezt a hőmérést sütést nem szeretném.
Terveim szerint átkapcsolom a mérőt Celsiusba mágnessel felpattintom a grill oldalára. A mérőt bedugom a kő alá és kész. Mivel csak ehhez használnám egyenlőre hússütéshez nem ezért professzionálisabb megoldás nem kell. -
tzimash
őstag
Maradt igen, kb a fele, lehet ha hagyom még égett volna el belőle, de már fél 10 volt... Nagyon úgy érzem, hogy valamit eltoltam itt
1000ft-ért vettél 60kg-t?Hagyjál békén
Én itt vettem, + 1kg cseresznyét is.
Azt hiszem körül kell nézzek a környéken tüzifa ügyben.lemmy71
Nincs satum... még. Nemrég költöztünk panelból családiházba és még igen sok beszerezni való cucc van... -
Essejó
Topikgazda
3 kg szenet? És mennyire égett el? Értem úgy, hogy maradt belőle a kosárban nem elégett?
Füstölőfa nem jött meg. Hmm valahol rendelted? Mennyit, mennyiért?
Én itt Sorin kimentem a Tűzifarengeteg-be így hívják a tűzifa kereskedést, és 1000 Ft ért vettem egy zsák kb 60 kg csonkot Bükk-Tölgy vegyesen. -
lemmy71
Topikgazda
A múltkorában szóvolt a kompakt picknick grill -ről, hétfőtől akciós a [Lidl -ben].
-
lemmy71
Topikgazda
Én fogtam egy pofás lécdarabot és azzal mértem a távolságot a köracélok közt. Külső perem nélkül is jó, de az add neki plussz tartást és pofásabb is
Ha van satud akkor könnyen megoldható a hajlítás, két csövet befogysz egymás mellé hogy köztük beférjen a köracél. Leméred a hordó külső kerületét és vágsz egy akkora köracélt amit szépen apránként megívelsz a satuban a csövek között. A végén igazítasz rajta és méretre vágod, ne ijedj meg előszór olyan tojás formája lesz de a végére szépen kikerekedik, nyugtatónak legyen melletted egy üveg sör
-
-
-
tzimash
őstag
Megvolt a seasoning. A 200 fokot nem sikerült elérni vele. A 110-et 20-25 perc alatt érte el, ott résnyire zártam a beömlőket, még egy kicsit melegedett de kb 120-nál megállt, élesben majd 100 után kicsivel zárom. Egy negyed órát stagnált, aztán újra adtam neki levegőt, de max 190-195-re melegedett, így ment egy másfél órát kb. Lehet a két db 5/4-es beömlő kevés lenne?
Viszont a hordó belseje és a tető szép fényes fekete lett, remélem ez volt a cél
Kivéve az alja és a tetején egy kb. 2-3 centis sávban, itt úgy néz ki nem volt meg a kellő hőmérséklet. Ill. a tetejénél lehet ott rásimul fedele azért nem lett fekete.lemmy71:
Lehet tényleg sűrű lenne a 8mm-es rés. Majd rakosgatom előtte egymás mellé, hogyan mutat.
Viszont a hajlítással bajban leszek, nincs még egy hordóm... meg kb semmim, amin lehetne hajlítani. Hülyén nézne ki ha nem lenne pereme?alulról ilyen keresztvasakkal erősíteném meg, plusz ahol megtámaszkodik a konzolokon, oda valami fület hegesztenék.
-
lemmy71
Topikgazda
8 -as köracél, azt még a dédunokáid is használni fogják
Én 6 -os ból csináltam másfél centis közökkel, szerintem amit te mondasz hogy anyagvastagságú közökkel az nagyon sűrű lesz, másfél két centivel számolj
Én a kör "rácsot" úgy csináltam hogy egy megfelelő méretű hordón meghajlítottam a köracélt, a betéteket pálcák végeit ék alakra köszörültem úgy erős varratot lehet csinálni. Először csak megtűztem mindkét oldalon és utána hegesztettem fixre, különben nagyon meglibben a hőtől, bár így is meghajlott de azt még visszalehetett egyengetni.
Pont ma délelőtt szolt az egyik haver hogy neki is kellene egy 110X55 rács, azt majd zártszelvény keretbe teszem, kifúrom szépen a zártszelvényt és majd abba lesznek beletéve a köracélok az már 8 -as lesz két kétésfél centis eltolásokkal.
Nekem nincs szmókerem csak grilljeim, én az expandált rácsot nem igazán kedvelem, egy két hús van hogy beleragad a rácsba (főleg a hashártyába csomagolt sajttal töltött) azért használok inkább házi készítésű köracél rácsot. A bolti rácsot sem kedvelem, azzal meg az a bajom hogy vékony, és egy idő után amikor már jól megég rajta a króm, nehéz tisztítani. De nálad a szmókerben biztos nem ég meg a rács, ugye ott nincs akkora hő, mint egyből az izzó faszén felett. -
tzimash
őstag
Én is filózok egy jobban kinéző, "maszek" rácson. van még az expandált lemezből is, meg 8-as köracél is van itthon vagy 8-10 méter. Ha ez utóbbiból csinálnám mennyi rést hagyjak egy-egy rácselem között? Szerintem úgy lenne esztétikus, ha 8mm-t vagyis annyit amennyi a köracél vastagsága.
-
lemmy71
Topikgazda
Ja, nincs itt probléma a részemről
Én is rengeteget flexelek stb. de biztos nem konogoznák végig egy 200 literes kormos hordó belsőt, nincs az az isten
Én az olaj ráégetést a rácsokra értettem nem az oldalára, az hogy kormos a hordó belseje miért zavaró, előbb utóbb úgy is olyan lesz megint. Az meg hogy a te rácsod valami krómozott anyag annyira nem figyeltem, én decemberben hegesztettem 6 -os acélból grill rácsokat azokat konzerváltam étolajjal.
Essejó (#433)
A szerény szmókernél nem maga a tűztérfalra gondoltam mint savállóanyag, persze az mezei 5 - 10 kazánlemez ki hogyan készíti. Én a rácsokra és a és a füstölő térben lévő sínekre rácstartókra gondoltam. Tettél is fel egy videót valamik hazai gyártóról és abban szó van (javasolja) az olajráégetésről a szekrény szmókernél -
tzimash
őstag
Ma nem jutottam oda, hogy foglalkozzam vele, de lehet rápróbálkozok inkább a drótkoronggal, igaz hogy zajos, de 1, nincs sterimobom, 2 nem akarok pancsolni vele, még összekoszolnám kívülről is
Addig is hogy oldjam ezt a kis félreértést, ami kialakult, most találtam a vicces képek topikban, és pont témába vág, remélem elfér:
-
Essejó
Topikgazda
A kolléga a javaslatomra a Seasoningot tervezi a tényleges sütés előtt, csak mivel még a kiégetés óta kormos a belseje, azt előbb le kéne takarítani, erre mondtam , hogy korong, mire te mondod, a sterimobot. A képen amit feltett látszik a krómozott rács, erre ezt írtad: de előtte azért takarítsd meg alaposan a rácsot mielőtt olajoznád. Persze mosogassa el, más tisztítást első használat előtt nem igényel, még a seasoninghoz sem kell betennie.
Szekrény szmókerben rozsdamentest? Ez izgalmas, mennyibe fájhat egy kb 4mm-es rozsdamentesből készített füstölőtér, nem azért de azt rozsdamentesből készíteni erőst óverkil, meg felesleges is. Max le van homokozva és attól olyan fényes. Arról nem beszélve ha odamegyek és ráégetve találom akkor használtat akar eladni? Ha meg nem égeti rá az olajat, akkor az pár hét alatt megavasodik. Max valami konzerváló felületi kenőcsöt alkalmaz, amit ki kell takarítani belőle, használat előtt. Szerintem. -
Essejó
Topikgazda
Ilyen egy érintkezőst én nem vennék Kínából, nem olcsó, ráadásul vagy a rácshőfokot méred vagy a hús maghőjét, tehát ha Kínából rendelek akkor minimum két érzékelőst.
Egy érzékelősben teljesen jó a Fantast
Csak ugye most ha megrendeled, hozzá csapnak 1500 Ft készletezési díjat és elmehetsz átvenni az áruházba, vagy 5000 rénus Forintért házhoz hozzák. Én még tavaly karácsony előtt vettemtán pár százzal olcsóbb is volt.
Egyébként én egy rendes, mechanikus hőmérőre gondoltam amihez kell egy lyuk a hordóra és egy szárnyas anyával rögzíted. Bár jó a beszúrható maghőmérő is ha van, de az a környezeti vagy rács hőmérséklet mérését nem helyettesíti. És azért °F/°C beosztású, mert sok reci csak angolul van meg és mindig átszámolni Celsiusra kicsit macerás. -
lemmy71
Topikgazda
Sima acélnak írtam az olajazást
krómost vagy savállót én biztosan nem olajoznák, arról nem is beszéltem
(amúgy megfigyeltem hogy egy két szekrény szmóker készítő, fullra beolajoz mindent és ráégeti, pedig rozsdamentes anyagot használnak
)
A belsejénél félre értettél, mert a kolléga egy kiégetést tervezett még sütés előtt én arra mondtam hogy utána sterimobbal könnyedén kimoshatja. Az pik pak lekapja a koszt, max fúj rá valami tűzhelytisztítót, de szerintem felesleges úgy is kormos lesz.
Én a grill rácsal nem nagyon kínlódok, van egy sűrű szövésű réz drótkefém azzal meghúzom és utána fújok rá hídegzsíroldót majd leöblítem. -
Essejó
Topikgazda
A rács krómozott, nem kell olajozni, pláne nem ráégetni az olajat, elég mosogatószeres vízzel a rácsot elmosni. Max grillezés alkalmával a hús rácsra rakása előtt kenjük meg a rácsot olajjal. A sterimobos rácstakarítás majd egy egy 6-9 órás bbq sütés után jön elő, bár én szárazon fém szivaccsal (dörzsi) szoktam a rácsot takarítani.
Légyszi Write only ból kapcsolj olvasásra isA hordó alaposan ki van égetve, tehát égetni már nem kell, (csak majd a seasoning) de égetés után, nem is értem miért de még nem lett kitakarítva a koromtól, ám de már vannak benne csavarok, ami a takarítás szempontjából súlyosbító tényező. Kézfej leverése a csavarvégekkel. Kormot szerintem tisztességgel a sterimob nem szed le, vagyis igen de lerakódik a vízzel az alján aztán kiöntéskor kiül az oldalára. Ha már vizes takarítás akkor nyeles kefe, vödör mosogatószeres víz, bár a hordó alját vicces elérni kefével, esetleg seprűvel, ha az asszony épp nem megy vele valahova.
Aztán többszöri öblítés majd fejre fordítás, hogy kicsurogjon. Hát nem 1xűbb 15 perc drótkorong?
Aztán fejre fordítom megütögetem az alját, és már kint is van aminek ki kell jönnie. -
-
Essejó
Topikgazda
Egy a lényeg, hogy kell az a minimum 200 °C, amit nem tudom sparheltben el tudsz-e érni, bár néhány óra intenzív tüzeléssel, biztos, főleg ha jó féle német brikettel vagy lengyel szénnel rakod.
A hordóban közvetlenül a parázs felett és persze lezárt fedővel hamarabb. Csak a pizza követ is tedd fel a rácsra, viszont ne szórj rá lisztet, felesleges. Te is csak egy adag kormot gyártanál a kő és a pizza közt mint a Magyarósi Csaba.
Most így nem rémlik, és válasz közben nem lapozhatok oldalt, hogy megnézzem. Van rajta hőmérő? Ha nincs akkor mihamarabb keríts egyet, lehetőleg Fahrenheit és Celsius skálás legyen. -
lemmy71
Topikgazda
Szerintem felesleges drót korongozni, égesd ki alaposan és esetleg utána egy hobby sterimobbal mosd át.
Az olajozás jó dolog amit Essejó is ajánlott, főleg a tiszta acéloknál, amikor ráég egy kellemes bevonatott képez rajta, mint a teflonde előtte azért takarítsd meg alaposan a rácsot mielőtt olajoznád.
-
mirci18
addikt
Sziasztok mint említettem megvan a hordó grillem. Plusz mellette van egy egy Sparheltom is.
Nagyon megtetszett [Magyarósi Csaba] videója. Gondolkoztam házi pizza sütésen. Igazából az a kérdésem hogy a hordó grillbe érdemes e vennem pizza követ ér e annyival többet mint ha sparheltben sütném meg tepsiben vagy máshogy. -
Essejó
Topikgazda
Kezdjél csirkecombbal, az kb 3 óra alatt megvan, és igen inkább rakjál bele több szenet mint utólag menet közben kelljen rátölteni. Kezdetben én is sokszor alálőttem a mennyiséget, és szedhettem szét a rátöltéshez, ha sokat raksz bele az nem gáz, amikor kész a hús, elzárod a levegőt, a parázs kialszik, legközelebb megrázod, hogy a hamu kijöjjön belőle, rátöltesz begyújtod ennyi.
A Seasoning jelentése: Valami kis edénybe kiöntesz étolajat, pl. repce, és egy darab rongyot belemártogatva vékonyan kikened a teljes belső felületet. Aztán begyújtasz a kosárban, raksz rá füstölőfát és felfűtöd, kb 200 fokra. Közben az elején játszogathatsz a légbeömlőkkel, hogy hogy tudod beállítani a 110 fok körüli hőmérsékletet, de a végére legyen meg a 200 fok, hogy az olaj ráégjen a felületre, ez ad egy alapvédelmet a lemeznek, és elveszi a hordó fémszagát. A deflektor lemez a seasoning-nél még nem kell bele. Egyébként igen moderálja a hőt, és segít az egyenletesebb hőelosztásban. Mondjuk én nem a tetejéhez közel grilleznék, sokkal jobb lenne ha rá tudnád grill közben is tenni a fedőt. Nem véletlenül hatékonyabbak a fedéllel lecsukható grillek. De ezt majd kitapasztalod. Mindenesetre valami könnyű dologgal kezdjél, pl csirkecomb, és szárny. Két óra füst, egy óra becsomagolva, aztán kicsomagolva vissza tenni a rácsra, és lekenni valami glazeval, amit rámelegítesz egy 20 perc alatt. A maghőre figyelj, az idő az nem számít, a csirkecombot is pontra sütjük. Készen van amikor a csont mellé beszúrt maghőmérő azt mutatja, hogy 82 °C-os. Mikor leveszed a rácsról, érdemes a tálat letakarni egy 20 percre, és csak utána neki esni.Egy kis olvasni való, de sok okosságot találhatsz még az oldalon.
-
tzimash
őstag
Kisajtónak nem mertem nekiállni
így utólag már bánom, de tervezési fázisban túl macerásnak ítéltem az elkészítését. Majd megpróbálok fölélőni a faszénnel, ill. mellőzöm a nagyon hosszú sütéseket, amíg nincs elég tapasztalat a szerkezettel.
Köszi, én sem gondoltam, hogy így egyben lesz a végén
-
lemmy71
Topikgazda
-
tzimash
őstag
Ott történne a grillezés, csak még nincsenek helyén a csavarok, mint ahogyan az alsók sem.
Ha egyben lesz a hőterelő lap, az nem fog sok hőt elvonni a fentebbi részektől? vagy csak lassabban melegszik majd?És igen, mindenképpen be lesz gyújtva az első éles bevetés előtt, ha ezt jelenti a seasoning
Kíváncsi vagyok a hőtartásra, meg hogy mennyire legyen kinyitva kb a beömlő a 110 fok eléréséhez és tartásához.
Egy 4-5 órás sütéshez kb mennyi faszén fog kelleni? Van erre valami számítási mód, vagy majd tapasztalat alapján rájövök? (mikor anyázva kell rátöltenem sütés közben)
-
tzimash
őstag
Végre kész (95%-os állapotban) az UDS-em. Hétvégén avatjuk oldalassal.
[kép]
[kép]
[kép]Hőterelő lemezt még kell bele csinálnom. Van itthon 5-ös laposvas 10cm széles 1,5m hosszú, abból állítanám össze, kb 45-50cm átmérőjűre tervezem. Szerintetek legyen egybefüggő a felülete (és esetleg használhanám grillezéshez a legfelső szinten) vagy hagyjak réseket a 10cm-es csíkok között?
-
Precorus
tag
Hmm. Nekünk van fenyő, eddig voltak kis ágak, most aprítottam egy vödörnyit, várja hogy használatba kerüljön. Elég könnyen begyullad vele akármi, szóval csak valami kb formában odarakom, tetejére keményfa, és hadd szóljon
Mondjuk a tied logikus, levegős elrendezés. Boszorkányokat is így égették régen nem? Szóval ősi tudás birtokában vagy -
ghostie
tag
Igen, nem volt benne. És valóban csak egy hajlított fémlemezről van van szó.
Ezt a lávakövet, hogy kell elképzelni? A rács alá egy "lapos" hőelosztóként vagy kis "kő" formájú valamik, amelyeket szintén a rács a alá kell elosztva elhelyezni? A neten mindkettőre láttam példát.
Túl nagy hely egyébként nincs az égő fölötti lemez és a rács között.. -
lemmy71
Topikgazda
-
mirci18
addikt
válasz
hegegabi80 #400 üzenetére
A hétvégén még nem sütök benne helyette inkább nyársalás és bográcsozás.
Gondolom nagy truváj nincs benne. Ár érték arányban itt már elvileg 2 eszközt kapok egy áráért. Aránylag jó áron. -
Essejó
Topikgazda
Fűtési mód GázGrill típusa Láva
hmm.. nincs is a csomagban lávakő? Érdekes.
Egyébként azt jelenti, hogy van egy fémlemez az égők felett ami nem engedi a lecsöpögő szaftot, zsírt egyebet az égőbe csepegni. De ez minden gáz grillen van szóval ezt kiemelni mint előny eléggé Marketing fogás. -
ghostie
tag
Szuper, köszönöm szépen mindenkinek a választ, holnap jön a teszt!
@Essejó: Ezt nem tudtam, viszont szerintem nincs nincs is benne lávakő.
Ezt írják róla: "A grill FlameTamer funkcióval működik, ezért nem szükséges lávakövet használni. Ez a speciális fémprofil közvetlenül az égők felett helyezkedik el, ami meggátolja, hogy a zsír a lángba csepegjen, továbbá a lángrács egész felületének egyenletes felmelegítését biztosítja."
Jelentsen ez bármit is -
Essejó
Topikgazda
Az autógáz, más néven LPG (Liquefied Petroleum Gas) vagy LP Gáz folyékony halmazállapotú szénhidrogéngázok elegye, amelyet gépjárművek üzemanyagaként használnak. A közel azonos összetételű háztartási fűtési és főzési palackos gázt általában röviden PB-gáznak is nevezik. A cseppfolyós motorhajtóanyag közel azonos összetételű a háztartási PB-gázzal. A háztartási PB-gázhoz képest az autógázban például kevesebb szennyeződés lehet.
-
ghostie
tag
Sziasztok,
Igaz, hogy nem házi készítésű a szerkezet, de remélhetőleg tudtok segíteni
Vettünk egy gáz grillt (Grill CATTARA PARTY POINT), amin az van feltüntetve, hogy LPG gázzal üzemel. Ilyet nem találtam palackos változatban, nem is hallottak róla ahol kérdeztem.
Lehetséges az, hogy a normál PB gázzal is működik? Vagy milyen palackot érdemes venni hozzá?Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Woom Up 5 szuperkönnyű elektromos mountain bike
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest