Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
Nem rossz ötlet, de jelenleg valami low budget megoldáson gondolkodok, és ha bejön, akkor akár csinálhatnék olyanból is, mert abba tuti lesz anyag
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #1596 üzenetére
Na ez így már korrektebb mint lehengereltetni egy tábla lemezt, főleg ha vadidegenként sétálsz be, egy lakatos üzembe
Itt a videón is hasonló elgondolással és méretű csőből dolgozik emberünk
Még egy észrevétel vagy kérdés, ha már lakatos munka a téma. Tegyük fel ha frissen lehengereztetnék 6 -os lemezből egy 1300X600 csövet és nem varrnám végig csak a szélétől számított 70mm. Így kevesebbet kellene vágnom az ajtó nyíláson, szóval ha kivágom az ajtót akkor abba vajon mennyi feszültség marad, menyit deformálódik majd -
Essejó
Topikgazda
Ötletadónak pár kép: [link]
-
gu007
aktív tag
Szerintem, egy tábla megfelelő vastagságú lemez, egy henger és meg is van a sütőtér.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1591 üzenetére
A klasszikus bojler inkább grillnek való, azok olyan ducik, de egy 80 literes tűztérnek jó lehet.
Esetleg a régi hosszúkás 150 - 200 liter körüli hajdú ami viszonylag "szivar" alakú. De a mostani olasz bojlerek is már inkább nyújtottak, azokat is cserélgetik le az emberek.
Ami még formára jó, az a gázbojler, azok nyújtottak.
Lényeg hogy ne legyen ormótlan, úgy próbálj kalkulálni hogy 100 - 120 centi hosszhoz, 40 - 50 centi átmérő legyen. Persze ettől lehet nagyobb is de az arányokra figyelj oda.
Amit linkeltél az súlyra szerintem olyan 30 - 40 kiló körül lehet, ha 3,5mm falvastagsággal kalkulálunk. -
bandi0000
nagyúr
válasz
lemmy71 #1590 üzenetére
Voltam megnézni a tartály, méretre tökéletes lett volna, de féltem, hogy horganyzott lesz, és viszonylag könnyű volt, attól tartok nem lett volna elég vastag
Nemrég írta valaki a boilert, annak jó lehet a vastagsàga?Nem túl nagy az már?
Vagy milyen tartályt érdemes keresni még majd? Gondolom a régi gáztartály is jó
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1589 üzenetére
Égetéssel nagyon nehezen jön le, hegesztési hőfokon szokott besárgulni és párologni a horganygőz és utána le lehet drótkefézni, képzelheted hogy akkor mekkora tüzet kell benne csinálnod. Szinte vörösre fel kell melegíteni a tartályt. Flexel szoktam kis darabokat tisztíttatni a horganytól de az sem egy leányálom, akkora horganyzott tartálynak tuti nem állnák neki
Próba szerencse, de a gazda sem tudja hogy milyen a belseje, esetleg hogy miben volt az a tartály és úgy utána lehetne nézni -
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1583 üzenetére
Na az már méretben tökéletes, reméljük hogy falvastagságra is meg van a minimum 3 mm.
A külső szigeteléssel ne aggódj, spaklival lekaparod a nagyját és amikor már méretre ki van vágva rajta minden (ajtó kémény tűztér csatlakozás) akkor fával egy jó nagy tüzet kell benne rakni. Szépen kiég minden szemét és festék belőle, utána csak átdrótkorongozod.
Az enyémen is valami bitang kemény 2K festék volt, de a tűz és a drótkorong lerendezte
Amúgy amint írták MÉH telep egy jó beszerző hely, bár a jó tartályokat gyorsan elkapkodják, de azon kívül úgy is kell még neked vasanyag bőven.
A lényeg hogy ne legyen horganyzott a belseje, azt is lelehet égetni de az bitang nagy meló és a horganygőz ártalmas rendesen.
Ajánlj be az embernek egy 10 -est és hozd el 12 -értén max 15 -t adnák érte ha minimum 3,5 feles és nem horganyzott
Ekkora mérettel már offsetben is gondolkozhatsz, mint az utolsó videóban amit linkeltem neked -
bandi0000
nagyúr
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1581 üzenetére
Na az akkor cirka 80 liter körüli lehet. A 400 mm -is átmérő már jó, viszont hosszban lehetne még 200 mm -vel hosszabb, szerintem falvastagságra 3 - 3,5 mm lehet. Az már egy belépő szintű smokernek jó, ha azt veszed alapul hogy az obiban meg hasonló helyeken, olyan 200 ezer környékén árulják a 1,5 mm falvastagságú "smokereket", akkor a tiéd klasszisokkal jobb lesz.
Ha tudsz hosszabb tartály olcsón vagy ajándéknét szerezni akkor ezt tedd félre, feleslegesen ne vág szét., max ha az egyik végébe beletoldasz minimum 20 - 30 centit. Ha egy 900 X 400 mm tartályt veszünk alapul, abba már egy cirka 650 X 380 -as rács belefér, az meg már komoly felület. A füst bevezetés, a fűst visszafordítás és a kémény csonk miatt, veszik el az a minimum 20 - 30 centi a tartályból, de ez elméletben ennyi, gyakorlatilag több lesz a holttér, főleg ha a vizesedényt is belekalkulálod. -
bandi0000
nagyúr
válasz
lemmy71 #1580 üzenetére
Nagyon titkosak ezek a méretek
Most vagyok itthon home office-ba, így volt időm, meg világosság rá
Szóval a tartály átmérője 40 centi, és 65 centi magas a tartály, 3 de inkább 4 mm vastag lehet a fala
Igazából így is úgy is kell venni még1 tartály szerűséget, szóval,ha kicsi ez, akkor lecserélhetem
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1579 üzenetére
Írtuk már hogy a profi smokerek 6 mm -től indulnak. De kezdetnek bőben elég egy 3 - 4 mm favastagságú is, otthoni felhasználásra tavasztól őszig bőven jó, ha odafigyelsz a kivitelezésre. Amúgy meg 4 mm felett már elég nehézkes tartályt találni és árban sem két forint lesz
Először is azt áruld el ha nem X aktás titok, hogy mik a te tartályod paraméterei
Kapisgálom hogy milyen reverse pizzasütő múlti dolgot szeretnél és szerintem meg is valósítható, de így jóval több lesz a precízios kézimunka rajtaLenne is egy két ötletem hozzá, majd ha lelkileg felkészülsz rá. Az már biztos hogy magát a pizza sütő kemencét a reverse tűzdobjára kel építeni, így ha smokerként használod, sok hőt elvisz majd feleslegesen a kemence is hiába is lesz lezárva
Így majd jobban kell etetni a smokert, vagy valami komolyabb brikettel kell benne tüzelni.
Nézd meg ezt a videót itt egy profi offsettet gyárt az ember, egy grill és vaslapos sütővel megspékelt tüzérrel. Ha a grill részt letakarod egy lemez borítással akkor még talán a pizza is megsül benne. -
bandi0000
nagyúr
Köszönöm az eddigi tanàcsokat, és bocs a sok bugyuta kérdésért, de teljesen fel vagyok dobódva a projekt miatt, és ezen kattog az agyam üresjàratban :D
Van 3 dolog, ami az eddigi alapján kérdőjeleződött meg bennem1. Valaki emlïtette, hogy a jobb smokerek 4mm felett vannak, alatta, nyáron nincs gond.Ha szeretnék akàr télen is smookolni, akkor inkább keressek vastagabb tartályt?
2. Ezzel ne kövezzetek meg, alapból egy jó smooker a cél, de ha lehetne kettő egyszerre, akkor a tervezési fázisban ügyelnék rá. Szóval említve lett, hogy akàr pizzasütő/kemence is elérhetô, nem lehet egyesíteni a reverse és az overflow típust, pl két kimeneti csővel (egyik tömítve), és az alsó lemez ki/be tételêvel elérni, hogy mind2 módon üzemeljen?
3. A reverse flow esetén, hogy van szabályozva a hő? Csak úgy, hogy több kevesebb fàt rakok a kazàn részbe? Vagy szoktak rà tenni valami elhúzható szabályzót a füsthöz?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1577 üzenetére
Az autógáz tartály nem rossz, és talán a falvastagsága is megvan 3 mm. formára és űrméretre is optimális szerintem. Régi ipari légtartályok amik még nagyon jók ilyen célra, vagy esetleg a gázos bojler, mert annak a tartálya hosszúkás. Az elektromos bojlerek inkább ducibb tartállyal vannak szerelve, de mondjuk tűztérnek egy 80 literes elektromos tartály már jó alap lehet
-
bandi0000
nagyúr
Mai napon megpróbálom lemérni, rohadt sötétedés miatt az ilyen dolgokat hanyagolom àltalában :D
Amúgy miből lehetne még? Ami el3g vastag is lenne? Boiler, autó gáz tartály stb?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1573 üzenetére
Na úgy látom megelőztek a válasszal
Ahogy írták, bár helyesbítenék a profi smokerek 6 mm -is falvastagságtól indulnak. De manapság fellelhető tartályok amik még elérhető halandók számára is az olyan 2 - max 4 mm falvastagságúak, szerintem a tiéd cirka 3 mm lehet, az is jó már kisebb sütésekhez. Nyáron nincs is vele gond csak ha már a levegő lehűl 10 fok köré vagy az alá.
De ha ezt itt átolvasod akkor a kommentekben felhozzák a falvastagságot is.
Amúgy érdekes mert a linkben is klasszikus amerikai offsetnek indul a móka és a végén egy könnyebben kezelhető reverse a végeredmény
Nézd át a Feldon calculator -t is, de ara ügyelj hogy alaposan "alulra" vannak méretezve a levegő járatok és a kémény isAzt hiszem hogy az építős linkben is szerepel ez a hiba valahol, ők is bele estek abba a hibába. Ahogy nézem a tartályodat és ha fekvő offset vagy reverseben gondolkozol, akkor arra alapból kell egy 120 - 140 mm átmérőjű kémény cirka 70 - 90 centi hosszúságban
-
lemmy71
Topikgazda
-
bandi0000
nagyúr
Át is futottam, illetve youtubon is találtam hasonlót, azt hiszem, hogy ilyen lesz.
2 kérdés merült fel bennem. Egy ilyen esetében, hogy szabályozzák a hőt, vagyis a beáramló füst mennyiségét? Mert nem láttam semmilyen elzáró reteszt.
A másik, meg, a linken látom, hogy hogyan áramlik a füst, egész ötletes, youtubon amit láttam, az olyasmi volt, hogy alulról kapja a füstöt, kvázi egy lemezzel képezett egy kis légkamrát, a lemezen meg sávokat vágott ki, ami https://www.youtube.com/watch?v=OCo_327N1TQ&t=589s [itt] látható, melyik verzió a jobb, beváltabb?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
bandi0000 #1553 üzenetére
Ha nem horganyzott a belseje, ami nagy valószínűséggel csak festett, akkor bármit kihozhatsz belőle, még akár egy álló pizza sütőt is
De ha smokerben gondolkozol, akkor szerintem egy fekvő reversevel jársz a legjobban, ha még nem csináltál ilyesmit.
Itt kevesebb eséllyel égeted szénné vagy szárítod ki a húst, mint az offsetnél amit alaposan ki kell méretezni hogy jó legyen. Ráadásul a reverse fix plate -t nem csak füstölésre hanem nagyobb hőmérsékleten vaslapos sütőként is használhatod (hambi pogácsa sütés, vagy akár tortillát is készíthetsz rajta)
-
bandi0000
nagyúr
Jah, akkor ezek a függőlegesek egyenlőek a vizessel, ami a linkben volt.
Amúgy lehet maradok a vízszintes, külön tűzteresnél, mert akkor kicsit nagyobb hely lenne
A külön tűztérnek kell, hogy vastag anyagból legyen? Illetve a füst àtvetetéséhez lehet hasznàlni sima kandalló csövet pl?
-
bandi0000
nagyúr
Àhh, majd nêzek jó kis amcsi recepteket, friss húsból
Amúgy, a függőleges verziónàl azt nem értem, hogy hogyan választják el a tüzet, a hústól? Vagy eleve nem tűz, hanem inkább csak parázslás van? Mert ahol van külön hordóban êgéstér, ott azért könnyű szeparàltan tartani szerintem
-
bandi0000
nagyúr
Köszi srácok, ugye ezzel a technikàval, lehetne vajpuha marhát csinálni ugye? Igaz nem vagyok egy nagy stake sütő, egyszer próbàltam, egyik stake evő ismerősöm azt mondta jó lett, nekem nem jött be, mert ên azt szeretem, ha omlik a hús
-
dan1
tag
válasz
bandi0000 #1553 üzenetére
Mi egy talán 80 literes hajdú bojlerből csináltunk. 40.5 -os rács megy rá. LV körülbelül 1.5-2 mm . Azt mondják minnél vastagabb annál jobb ,de itthon ez is jól teljesített eddig. Vár egy másik nagyobb tartály ami 3-4 mm offsetté alakulásra, sajna nincs hova rakni egyelőre így hozzá se kezdtünk.
Amit érdemes megnézni a tartályon, hogy milyen a belseje .Horganyt nem ajánlják mert magasabb hőmérsékleten gőzölög tán. Zománcossal nincs baj.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest