- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
-
Precorus
tag
Ja, félreértés lesz köztünk. Szívesen hagyják hogy kitaláljak dolgokat, csak sokszor azt érzem hogy azt várják hogy mindent (is) én oldjak meg. Segítek mindenben ha kérik, de ne én oldjam már meg a szülők problémáit
Ha kitalálnám hogy grillterasz, épített tűzrakó, akkor 100 másik dolgot mondanak, ami előbb kéne jöjjön, mint amaz. Csak nem az én dolgom lenne... -
Essejó
Topikgazda
Más életébe nem lehet ill nem is szabad beleszólni. De én spec tizenéves koromtól mindig csináltam otthon valamit, és érdekes lett volna ha beleszólnak. Mondjuk apámtól kétbalkezesebb embert tán nem hordott még a föld a hátán.
Szerencsémre nem örököltem az antitallentumát.
-
Precorus
tag
Apám mondogatja mindig: Lustaság, félegészség
(#94)
Lenne hely, ahol csinálnám. Csak a bürökrácia kerekei (nagyon) lassan őrölnek, és nálunk apa a családfőSzóval majd ha lesz saját vityilló, barkácsolok. Addig jó eséllyel marad a téglafal-kövön grillezés, másnap elpakol módszer
-
Essejó
Topikgazda
Egy kis BBQ grill csirke? [link] A film alatt ott a Rub leírása.
-
lemmy71
Topikgazda
Talán ez a [tömítő szalag] megoldaná a problémádat.
-
Essejó
Topikgazda
Ezen ne szomorodj el! Én az UDS-em. [kép]
Nem cserélném el semmiféle kőből rakottra. Pedig volt kő grillem.
Az egy dolog, hogy alkalomadtán majd építek egy offsetet, amin akár a grill lehetőségét is megoldom. De nekem az esetek 99%-ban már csak a BBQ.
Aki 1x megkóstolta az már nem éri be kevesebbel. -
fonok87
aktív tag
A beton tetejébe lesz dübelezve zsanér, és így lesz neki lehajtható fedele. Azért így, mert lusta voltam
Ha csináltam volna egy léc keretet, ami pont akkora mint a rács, és betonozásnál belenyomom, akkor most pontosan illeszkedne a rács a tetőre. Nem csináltam, így nem a betonban van egy sima és vízszintes lépcsős perem, amire végig felfekszik a rács, hanem egy egyenetlen felületre teszem, és a csemperagasztó plusz lapvastagsággal értem el hogy egy szintben legyen a teteje. Nem billeg, de szelel. Szóval most olyan tetőt kell csinálni, ami a csempére zár szépen, különben lőttek a precíz levegőszabályzásnak.
-
Precorus
tag
-
fonok87
aktív tag
Igen, biztosan lesz ilyen. Sőt, már van is egy jó kis tepsim amit biztosan felhasználok. Pont a Te egyik hozzászólásod nyomán kezdtem el utánanézni, hogy is tudnám "BBQ-sítani" az eszközt
Rögtön van i egy kérdésem. A deflektornak ha jól sejtem az a szerepe, hogy felfogja a sugárzó hő nagy részét, így indirekt módon jut a hő a sütőtérbe. Ez a lemez lehet valami vékonyabb fém is, vagy kellene legyen valami hőtehetetlensége?
-
fonok87
aktív tag
Ha már négyszög rácsot szereztem, négyszög lesz a tűztér is. 5 kiló tarjánál ki kell használni a sarkokat is
Megfelelő sűrűséggel rakott 6-os 8-as vagy 10-es betonvasból pl tökjó rácsot tudok csinálni a parázsnak, amin megmarad de levegőt is kap alulról. Cserépkályha alkatrészeket is néztem, majd szép apránként meglesz minden a következő szezonra
A tetejét még nem tudom miből csinálom, de az biztosan saját kezűleg méretre fog készülni hordóból, vagy valami szerzett acéllemezből.
-
lemmy71
Topikgazda
Jó lesz az
Tegyél a belsejébe egy autó felnit hegesztett lábbal, abba mehet a faszén és a fa is nyugodtan, annyi hogy a közepén az agyfuratot hegeszd be egy két köracél darabbal hogy ne essen ki a parázs. Ajtónak meg vagy lomizól vagy a jófogáson találsz csempekályha ajtót, szellőző szemmel.
-
fonok87
aktív tag
Na, kezd végleges formát ölteni a tűzrakó
Tervben van még egy ajtó alulra, meg egy lemez fedél felülre, szabályozható nyílásokkal, hogy barbecue-ra is alkalmas legyen, de ez már valószínűleg jövő évre csúszik.
Úgyis a tűztér kérdését kell megoldani előbb:
Egyelőre kissé messze esik a rácstól a legközelebbi parázzsal beteríthető felület -
Essejó
Topikgazda
Készült egy új Bejegyzés, a téma összefoglalóban megtaláljátok.
Engedélyt kértem az eredeti szerzőtől és áldását adta a publikálásra.
Egy Reverse Offset Szmóker építése, lépésről lépésre. -
Essejó
Topikgazda
Azért lehet ívelt, mert a belső tartály egy darabja. Viszont Nem kellene bevagdosni! Pont az a lényege hogy átmelegszik a Baffle plate, és melegíti a felette kb 12-13 cm-re lévő rácson a húst , de a füstöt és a nagyobb hőt csak a kazánnal ellentétes oldalon engedi fel a sütő térbe, ezáltal egyenletesebb a hőelosztás a sütőben.
Egyébként nem muszáj íveltnek lennie, ha csak sík lemezt tudsz Durizni, az is pont jó.
A felső kép erősen stilizált, csak a hőfokok megjelenítése miatt érdekes. Az alsó meg a hő és füst áramlását mutatja a rácsra tett hús körül.
Igen a tűznek rácson illik lennie, mi több akár egy fém kosárban, és a levegő bevezetés a rács alatt kell történjen, úgy tökéletes az égés. Vagyis ezt lehet variálni is hogy alsó, + középső + felső bevezetés, mellékelek egy oldalt, természetesen a szöveg angol, de vannak magyarázó rajzok, és a google fordító is sokat segít.[link]
Egy példa a gooleval fordított oldalra.A felső szellőző akár pillangó szelep is lehet, bár üzem közben nincs jelentősége mert úgy is totálisan nyitva kell tartani, az égést az alsó szellőzővel szabályozod.
-
lemmy71
Topikgazda
Én siklottam el a járat felet, igen van benne hasonló mint a grillnél egy ívelt acéllemez bevagdosva, csak a gyors képváltás miatt nem vettem észre. Én is valami hasonló füstjáraton gondolkodom bár még képlékeny a dolog. Ezért jó hogy beszélünk róla, mire az építésre kerül a sor addigra szeretnék toppon lenni
A fekvő tartályos változatot szeretném elkészíteni, nekem az szimpatikusabb. Még két dolog amit érdekesnek találtam a képeken, az egyik a felső képen a faszén vagy a fa a tűzrács alatt van, az alsón pedig rajta a tűzrácson szerintem az utóbbi a jó mert így tökéletes az égés. A második a lenti képen a kéményen a "felső szellőző" jelzés, az nem egy pillangószelep lenne elméletileg.
-
Essejó
Topikgazda
Két féle Offset Szmóker létezik. Van a Standard ott nincs füstjárat, az egyik oldalon van a tűztér a másik oldalon meg a kémény. A másik a Reverse Flow Offset Szmóker, ott egy oldalon van a tűztér és a kémény is, csak van egy alsó hőterelő lemez ami az egyenletesebb hőelosztásért hivatott. A Standardban pakolni, cserélgetni kell a húsokat.
-
lemmy71
Topikgazda
A bekötő részt láttam, maga a smokerben nem mutatta a füstjáratot, de elképzelhető hogy nincs is benne. Az hogy lefestette itt ott belülről azt én sem értem, de úgy is az első használat előtt az ilyet ki kell égetni. Amúgy szerintem nem rossz, olcsó hulladék anyagokból hozta össze, kivéve a két kereket. A grillnél pedig a csavart hústűt azt nagyon eltalálta, rettentő egyszerű és praktikus
Így utólag belegondolva, lehet azért festette belülről az ajtót, mert bemutatónak szánta és csak jobban mutat így, mint rozsdásan. -
lemmy71
Topikgazda
Kis költségvetésű BBQ és Grill [építése] "duplafalú puffertartályból", nekem elég praktikusnak tűnik hogy még egy kis tűzhelyet is kialakított a mester
A smokernél a füstjárat építése mint ha kimaradt volna
-
jozsi252
veterán
Igen tudom hogy elviekben megoldható, csak sajnos (számomra) tényleg ilyenhez elég kicsi ez a 36cm-es gömbgrill. Kinéztem a Weber-nek az 57cm-es Master Touch gömbjét, biztos hogy abba jobban neki mernék ilyennek állni, főleg azért mert abba van hely rendesen mindennek. Nem kell attól tartanom hogy mondjuk csak pár kolbász fér el az indirekt zónában mint a mostaninál.
Persze ennyiért már ProQ vagy Napoleon szmókert is tudnék venni, ott pedig még jobban megnyílna a világ számomra, de ahogy említettem inkább a virslik kolbászok a kedvencek.
Nyilván a csúcs egy offset lenne, de oda már tényleg az kell hogy nagyon nagyon sok tapasztalatom legyen. Mondjuk meg kell hagyni hogy az oldalast nagyon szeretem, talán a sertésből azt szeretem a legjobban, és sokszor fb-s csoportokba olyan munkákat látok hogy miket hoznak ki belőle hogy hihetetlen. Igaz hogy elmegy rá fél nap legalább, de a végeredmény magáért beszél. -
Essejó
Topikgazda
Az elmúlt két évben én már nem grilleztem, hanem csak BBQ-t készítettem, de amíg nem lettem kész az UDS-el addig a legkisebb méretű Tesco-s göbgrillben készítettem a bbq-t
Szóval tudom, hogy megoldható, füstöltem én abban 2,5 kg-os lapockát is Pulled Pork-nak, szóval csak ügyeskedni kell. Persze most a hordóban lényegesen könnyebb elhelyeznem bármit a 2 db 54 cm-es rácson.
A Weber brikett mellett neked megoldás lehet a közvetett grillezés, amikor a parazsat nem teríted szét a rácson hanem csak a rács egyik felébe teszed, a kolbászt meg nem fölé, ha nem a másik oldalra. Amikor rajta a fedő akkor a meleg bent kavarog és kisebb az esély hogy a cucc megégjen. Ráadásul ha a lecsöpögő zsír nem a parázsra hullik akkor a fellángolásnak is kisebb az esélye.
Mondjuk a hús (kolbász) alá ilyenkor sem árt egy csepptálcát betenni a parázs mellé, könnyebben takarítható a sütő. -
jozsi252
veterán
Nagyon sokat olvasgattam a témában, de az az igazság hogy a családba a grill kolbászokat virsliket nagyon szereti mindenki, így igazából nagyrészt csak ezekkel foglalkoztunk.
A Weber brikett nagyon meglepett, mert nagyon magas hőfokon izzott, legalábbis az előtte használt faszénhez képest, illetve amikor a rácsra ráraktuk a virslit akkor pillanatok alatt megégett a külső fele sajnos. Ezután kicsit igazgattam a briketten hogy inkább a szélén legyen több, és így középen már sokkal jobb volt a helyzet.
Tudom hogy általánosítani nem lehet, de egy átlagos méretű virslit vagy kolbászt te meddig szoktál grillezni?
Igazából az első adagon kívül a többinek nem volt baja, legalábbis belül is szépen átsült, csak forgatni kellett azért. Csak kíváncsi lennék hogy ki meddig grillez ha kolbászokról van szó?
Ez elég kicsi grill szóval ilyennel nem fogok próbálkozni, de ha veszek nagy gömbgrillt akkor mindenképp megpróbálom a BBQ módszert, illetve akkor beszerzek egy hőmérőt is mindenképp. -
Essejó
Topikgazda
Na igen a Weberes brikett egy külön kategória, már ha az árát nézzük csak, akkor is. A Lidli-s brikett egy grillezőben megfelel, de Szmókerbe nem teszem. Ha kicsit tovább keresgélsz akkor kéményből is tudtál volna venni ugyanolyan jót kb harmada áron mint a Weber, nagyon megkérik a márkanév árát. A Gömb grillben is ki tudod próbálni a BBQ módszer szerinti sütést. Tehát a parázstartó rácsnak az egyik felére raksz faszenet, méghozzá az odaszánt mennyiség 2/3-át, 1/3 meg a kéménybe és az meggyújtod. A parázs mellé meg egy préselt alufólia tálcát csepp tálcának. A szénre rakod a füstölőfát, aztán a grillrácsra a parázs fölé teszel egy vizes tálat és a maradék helyre a húst. Aztán játszol a levegő adagolókkal hogy a rácshőfok max 130 °C legyen.
-
Essejó
Topikgazda
Értelek, mondhatni egy övet tennél rá.
Az viszont már gáz ha a fedél belső fele festett. Az ilyen hordó füstölőknek a legnagyobb hőterhelése a fedél belső felén van. Belülről nem szabad festeni, hanem elég egy úgy nevezet seasoning. Az az egy rongydarabot étkezési olajba pl Repce mártani és kikenni a hordó teljes belsejét, majd a vizestál és a rácsok nélkül, csak a tűzkosárban tüzet rakni benne, amikor már tüzelsz benne egy darab ideje akkor még füstölőfát is rátenni. Az az olajos kikenés rásül és tökéletesen rozsdamentesen tartja a belső felületét.
Mondjuk én nem adnék pénzt érte, de ha magadnak csinálod meg, akkor valamivel tán olcsóbb. A csináltatott 200 literes UDS ára tudtommal 80K HUF-tól indul. -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Pár hete vettem rá magam hogy kellene venni egy új szett grillezőt mert a régi már igen csak rossz állapotban volt.
Lévén hogy szinte mindig MOL kútnál tankolok, szembe jött velem a grillezős szett, és én ezt meg is vásároltam. Sajnos a faszén/brikett begyújtása mindig egy idegőrlő procedúra volt, ezért böngészgetve ráakadtam egy olyanra hogy begyújtókémény, és meg is vettem a Weber-nek a kezdő szettjét, ami iszonyat nagy segítség a brikett vagy faszén begyújtásában. Nem vicc, nekem felért egy Looftlighter-al a begyújtófolyadék után!
A Weberes brikett viszont 10/10-es, persze csak ha az árát nem veszem figyelembe, de amúgy a LIDL-be kapható brikett-ről is nagyon jókat olvastam, szóval egy zsákkal vettem abból is, nincs a 2.5k még 600ft sem. Weber begyújtókockát vásároltam hozzá, de ha elfogy akkor abból is jó lesz a LIDL-be kapható szerintem.
Jövőre viszont szerintem át fogok térni egy nagyobb méretű Weber gömbgrillre. Tudom hogy a következő lépésnek egy szmóker lenne az igazi vagy egy pit box, de ahhoz nagyon nagyon sokat kellene gyakorolni. Szóval egyelőre marad a gömbgrill, virslikhez, kolbászokhoz, vékonyabb pácolt húsokhoz az is nagyon jó.
Aki szintén a MOL-nál kapható gömbrillt megvette, annak ajánlom hogy a brikett tartót fúrja szét mert a gyárilag benne lévő pár lyuk, nem ér 1ft-ot sem. Semmi levegőt nem kap a brikett, így viszont 5*-ös! -
tvamos
nagyúr
Azon gondolkodtam, hogy hajlitanek egy-egy karikat (gyuru, vagy nem tudom, hogy mondjam...) alulra a nyilasokra, meg felulre a kemenyre, es igy tudnam szabalyozni a huzatot. Ennyit lehet, hogy megerne...
Mondjuk az a bajom ezel az eszkozzel, hogy nem nagyon talalok rola ertekelest, es amit itt olvasok egy hasonlo aru cumonal, az nem tul biztato: [link]
"Hullik a tetejének a belső felületéről a festék a sütés során"
"Eléggé gagyi készülék, papírvékony lemezből készült, folyton eldeformálódik."
Lehet, hogy csak penzkidobas megvenni egy ilyet. -
Essejó
Topikgazda
Nos megint egy kis olvasni való az angolul tudóknak, bár a beágyazott képek és a youtube videó azért sokat segít az olyanoknak mint én, akik nem vágják Shakespeare szintjén az angolt.
Magyarázatként: Egy KCBS verseny csirkecomb elkészítését láthatjuk. Ha valaki túl cincogósnak találná, elmondom ez egy egyszerűsített verzió. Eddig csak olyat láttam ahol lefejtették a combról a bőrt és kés élével minden zsiradékot lekapartak róla, majd újra csomagolták bele a combot. KCBS (Kansas City Barbecue Society) Annyit azért megjegyeznék, hogy egy versenyhús elkészítése nem feltétlenül jelenti azt, hogy otthon a baráti körnek is így kell készíteni.
-
papg79
tag
Sziasztok, videó ugyan nincs róla,de itt az ereszcsatornából készült begyújtó kémény használat közben.
-
lemmy71
Topikgazda
Hát a gránit sem lesz valami olcsó megoldás. Esetleg néz körbe kőkereskedőknél, néha szoktak lenni elég nagy darabok is. Vigyázz hogy nehogy valami műmárványt vagy műkövet adjon a sírköves, mert az a tűz felett olyan mint egy időzített bomba. Az öntvény lap nagyon jó, minél vastagabb annál jobb
-
Precorus
tag
Olyanban gondolkodtunk, hogy műköves-sírkövesnél hátha van maradék gránit, amivel nem nagyon tud mit kezdeni, és nekem pont jó lenne. Most ha két darabot veszek és csináltatok egy fém keretet nekik, azon sem borulok ki. Ennél jobb ötletem viszon nem nagyon van...talán ez a terméskő, mint amivel eddig csináltam. Csak haver mondta hogy munkatársa is akart ilyen követ vízszintbe hozni....gyomron vágta egy lepattant darab, úgy műtötték ki belőle
Vaslap...Háát.... Szerintem azon nem lesz ugyan olyan. De lehet még az is lesz majd
-
Essejó
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #49 üzenetére
Az ereszcsatorna az általában horganyzott, és a horgany kipárolgása (melegítés hatására) mérgező. Szóval begyjutónak még szo-szo, de kerti sütögetőbe főzőbe nehogy olyat rakjatok ami horganyzott! Se horganyzott hordót, még ha csak a fedele is, se horganyzott víztartály nem alkalmas.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Megjelent a OnePlus 13T
- Telekom mobilszolgáltatások
- EA Sports WRC '23
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hobby elektronika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest