- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
A mai "update" menü, kiegészítve a saját főzésű 4 éves ágyas barackpálinkámmal
#1746 gu007
Hirtelen azt hittem hogy már ipari mennyiségben füstölödAmúgy le a kalappal, nagyon guszta
Ezeket az egyen combokra hol találtál rá, vagy te magad faragtad meg őket
#1747 fogtunder
Jó lett, ügyes vagyA tetejét nem kivetőpántosra csinálod
-
fogtunder
nagyúr
A rács nyelét meg kell hajlitani, hogy beférjen, mondjuk igazából két rács végül elég, a másik két félből lehet csinálok ilyen alkalmatosságot.
Leragasztani csak festés után jutott eszembe, de gyorsan végigmentem rajta bő alkohollal, az tuti leszedte, ami kevés bement a lyukakon.
Emlékeim szerint most csak a lyukas volt nagyobb méretben, de lehet csak nálunk nem volt. Igazából mindegy is, mert ez már itt van és pont passzol. -
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1740 üzenetére
Még a héten is láttam több méretet, és teli aljút is, azt ne kérdezd hol, mert háromban is jártam. Soroksár: Ciklámen utca és Haraszti út, Pestimre Dózsa György út.
A lyukakat belülről ugye leragasztottad festés előtt?
Ez a rács nyeles szétnyitható? Akkor csinálhatsz benne belógatva terített csirkét is. -
-
fogtunder
nagyúr
Nem tervezek benne vizet tartani, csak deflektornak kell, amennyi egy ilyenbe fér, fél óránként lehetne töltögetni, több hely meg nincs, mert akkor nagyon közel lennének egymáshoz a rácsok. De ha nem rakok oda valamit, akkor meg az alsó rácson már direkt grillezés folyik.
Az amcsiknál se nagyon láttam, hogy vizestálaznának, ahogy látom inkább a lézervágott kihajtható füles deflektor lap a divat most. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1732 üzenetére
"Az agyag alátétet több helyen is ajánlják..." Igen az egy jó dolog, de gondolom hogy az eredeti agyagcserepekre és alátétekre gondolnak. Sajnos amit most veszel annak csak a neve azonos az agyag cseréppel, minden vackot belekevernek manapság. Már ha csak a súlyát nézed egy régi békebeli virágcserépnek és egy mostaninak, akkor máris kibukik a különbség.
Az akkor lenne jó ha egy megbízható fazekassal vagy keramikussal készíttetnéd el. Az egyik cimborám hasonlóan járt, a kemencében sorra megroppantak a levesfőző "köcsögök". Utána készítettet egy közeli iparművésszel egy cirka 15 literes köcsögöt és abban főzik a fácán levest és töltött káposztát
Tavaly volt szó ezekről a mai cserepekről, az egyik kolléga is panaszkodott hogy folyamatosan elrepedtek a cserepei, "kamadóként" akarta használni. Amúgy anno ez nagyon praktikus és elterjedt főző edénynek számított, volt is bőven munkájuk a házaló drótostótoknak -
fogtunder
nagyúr
Magasnyomásúval kimostam már.
A reoceolajos égetést tudom, de pont a festés edzése miatt még tartogatom, a csövet is meg kell csiszolni még festés előtt.
Az agyag alátétet több helyen is ajánlják, DIY kamadot is csinálnak belőle. 1000ft volt, ha mégse bírja, majd veszek valamit fémből. -
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1730 üzenetére
Azért a belsejéből is takarítsd ki az égetés nyomát, és az első használat előtt ki kell kenni növényolajos ronggyal vékonyan. Aztán mehet az első begyújtás, ami akár a festés ráégetését szolgálja. Az agyag virágalátét nem tudom jó ötlet-e, illetve mennyire lesz tartós. Tescoban lehet kapni rozsdamentes pincértálca szerűt, az alkalmasabb lenne.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
lemmy71 #1729 üzenetére
Tegnap megnéztem pár reddit threadet a témában, akik komolyan veszik, azok nem használnak idomokat, hanem csak hajlított csövet, mert abban kisebb a turbulencia, meg csapot se, hasonló okból. De alapvetően azért a keményhatás simán behúzza ott a levegőt, ha alacsonyabban van, mint a kilépési pont, nekem jó lesz így is.
Közben leszedem a maradék festéket drótkoronggal, kifúrtam a lyukakat, úgyhogy kész vagyok festeni. A jelölésnél eszembe jutott, hogy a vonallézert pont ilyen dolgokhoz találták ki, nagyon haladós volt vele a meló. Igazából csak azért nem lehet egy nap alatt megcsinálni, mert ki kell égetni és utána melegen nem lehet vele dolgozni.
Viszont a 60l-nek vannak design limitjei, a deflektornak csak 5,5 centim maradt, úgyhogy az egy agyag cserépalátét lesz végül -
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1728 üzenetére
Jó lesz
Egyetlen egy dolgot nem értek, vagy is igenAki megcsinálta az első ilyen "olajos hordó" smokert, igencsak lusta ember lehetett vagy csak nem hajlott a dereka
A két függőleges 1" vagy 5/4 csőről beszélek amin kapja a levegőt, felül egy golyóscsappal vagy egy záró kopoltyúval. Na ugye az a fizika egyik hasba vágása, mivel a "meleg" levegő felfele cirkulál így azzal a magas csővel a "huzat" hatásfoka igen csak romlik.Ennek pl. jobb lehet a hatásfoka mint a csöves rendszernek, oké le kell hajolni a szabályzáskor
de egy függőleges "pálcás" karral és egy egy faudi csuklóval könnyedén megoldható lenne a használata
Legalább is nekem ez kulturáltabb és funkcionálisan is jobb megoldásnak tűnik, mint az a kis millió golyóscsap és csövek. Vagy esetleg még, opcionális megoldásnak valami ehhez hasonló súbert használnék.
Oké nem azt mondom ezzel hogy a csöves módszer rossz, biztos azzal is jó dolgokat lehet füstölni. De huzat szempontjából jobb ami alulról kapja a levegőt -
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1726 üzenetére
Persze én sem vagyok egy elveszett gyerek, ilyen téren
Anno a seregben még az övcsattal is bontottunk sört ha nem volt kéznél a kanálgép
Bár már én is dobozos vagy letekerhetős eldobós üveges sört iszok. Az életem egy parányi szakaszán pincér is voltam, azóta a mái napig ott fityeg egy sörnyitó a kulcstartómon
-
fogtunder
nagyúr
A cső nem aggaszt különösebben, az csak indirekt módon kap hőt, inkább a csonk, amivel bemegyek a hordóba. Na még délutánig kitalálom.
A hordó égetés amúgy elég jól sikerült, a belsejét gyakorlatilag nem is kell csiszolni, mert semmi változást nem eredményez, a külsején meg gyorsan végigmentem négertárcsával
-
fogtunder
nagyúr
Közben elértem a vizesemet, holnapra intéz, szóval az megoldódott. Obiban csak 60cm-es van, az is a folyóméter ár 2,5szeresén, de lényegtelen is, mert túl hosszú lenne. máshol csak ilyen 10-15cm-es darabok voltak.
Csavart, idomokat tudok venni helyben is, azért nem lépem át a közigazgatási határt, az alátétben érzek némi kihívást, ami rá fog menni a közcsavarra, rácsot találtam olcsón weben, megrendeltem onnan.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1713 üzenetére
Obiban van kész kétvégén menetes horganyzott 1" cső tán 40 cm is.
Bp XVIII Béke tér, Liget szerelvény áruház talán. Szembe vele az Üllői út túloldalán a Varga Peti 1000Mesterek boltja talán tart. De ez utóbbiban vettem a grillrácsot igaz 200 literes hordóhoz. Ahol az én csöveim készültek az a bolt már megszünt. 70+-os bácsi nyugdíjba vonult.
De az 1000Mesterben kapsz M6-os menetes szárat polctartónak, szemes csavart a deflektorhoz, zárt anyát kívülre, hogy ki is nézzen valahogy. -
fogtunder
nagyúr
számoltam, gondolkodtam, aztán amit akartam volna, ott már jobban jött volna ki az is, ha 2mm-es lemezből nulláról építtetek egyet, de annak meg a tömege lett volna sok, aztán rájöttem, hogy az egész egy alacsony költségvetésű projektnek indult, amit jó szokásomhoz híven sikerült túltervezni. úgyhogy átbattyogtam Bandihoz, megcsinálja maradékokból a szeneskosarat és a kéményt, a többit meg intézem én. btw nem tudsz a környéken valami helyet, ahol tudnék horganyzott csövet venni, amit levágnak és metszenek rá menetet?
-
fogtunder
nagyúr
az szokott a probléma lenni, hogy nem szeret tőlem pénzt kérni, úgyhogy vagy nagyobb melókkal szoktam megbízni és akkor rendesen számla, meg minden, vagy csak valami kis piszlicsáré dologgal, amikor az a válasz, hogy hozzál pár sört és jók vagyunk. ez meg pont a kettő közé esik, de majd előveszem a sármomat és ráveszem, hogy mondjon munkadíjat.
-
fogtunder
nagyúr
fa az van itthon, meggy, sárgabarack, akác vegyesen, több éve száradnak, azokból szoktam a gérvágóval vagdosni igény szerint kisebb darabokat, amiket berakok. amit még nem próbáltam, hogy van elrakva vagy 5 kiló barackág, ilyen 2-3 centisek, le vannak darálva ágaprítóval.
amúgy egyre inkább hajlok a kiegyenlítő tartályos történetre, már csak az alvállalkozót kell rávennem, hogy csinálja meg. -
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1706 üzenetére
Inkább több legyen mint hogy kevés. Füstölő fával óvatosan, elég durvák az árak. Itt érdemes megkérdezni hogy van-e vágott csonkja link
Legutóbb amikor vettem 1000 Ft volt 1 zsákkal (kb 60 kg) bükk, tölgy, gyertyán, akác vegyesen, de válogathatsz mit raksz a zsákba. Ja, és a legendákkal ellentétben nem kell lekérgezni.
Nekem mondjuk pont útba esik amikor megyek vásárolni. -
fogtunder
nagyúr
igen, a széntartóra azért számoltam max 28 centit, mert 31-es rácsok lesznek és el kell lavírozni a csavarok között.
van nekem szerencsére az utcában egy lakatos ismerősöm, szerintem a kéményt vele fogom megcsináltatni, egy elforgatható fedővel a tetején és akkor az is szabályozható lesz.
kis hordókhoz is kell a 3x1"? vagy a térfogat nem számít ilyen szempontból sokat?
vizestálnak/deflektornak van egy 28cm-es Lidl vasserpenyőm, aminek anno elkúrtam a kiégetését, de erre a célra tökéletes lesz, szóval azt nem veszek.most amúgy felmerült még, hogy veszek egy ilyet és megfűzöm a fentebb említett lakatost, hogy csináljon nekem belőle egy ProQ klónt (- ajtók). kicsit megdobná a költségeket, de annyira nem durván.
madoc:
-
Madoc
veterán
válasz
fogtunder #1703 üzenetére
Itt nézz szét! Hőmérők, szilikon átvezetők, kesztyűk.... jó áron.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1703 üzenetére
Az eredetileg élelmiszeres vagy kozmetikai hordók belülről műgyanta bevonatosak. A kiégetés nem vészes de utána fémtisztára ki is kell csiszolni, flex és fazék drót korong jól viszi a dzsuvát. Levegő bevezetésnek 3x 1" javasolnék, néha kell mindhárom, és inkább csappal a harmadikat is mert a menetes dugó hajlamos rágyógyulni, és ha nincs kéznél 2 fogó akkor szopás. Vizes tálnak egy rozsdamentes felül karimás 🐕 itatótál tökéletes. Nekem egy 28cm belső átmérőjű csőből készült a parázstartó az alján van kivágva 3 félkör az a lába és ott kap alulról levegőt. Ha olyan hordót veszel aminek a levehető tetején vannak kiöntő nyílások, akkor a nagyobbik lyuk általában 2"-os, abba mehet egy hegeszthető menetes csővég, vizes vagy épületgépész boltban beszerezhető, és kész a kémény. A tüzkosárnál azzal is számolni kell, hogy befelé állnak a vizestál tartó és a rácstartó csavarok, tehát köztük kell mozgatni a 🔥 kosarat.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
lemmy71 #1702 üzenetére
Elolvastam az UDS beszélgetés nagyját, ez a szelep valahogy kimaradt, de akkor vissza keresek.
Nagyon sokat nem hurcolnám amúgy, de azért 6-7 alkalom benne van és ezek jobbára többszáz km-es utak, nézek mindenesetre valami minőségibb hőmérőt.
A mosógép dob nem egy rossz ötlet, bár azoknak többnyire elég nagy az átmérője és olyan 27-28 centibe kellene beférni, mert a rácsok 31cm-esek lesznek és nagyobbat macerás lesz ki-be rakni. De megfelelő méretű vödör van 4K körül, az belefér igazából, a design a kérdés, hogy mennyire legyen perforált, elég, ha alulról kap levegőt bőven, aztán a kéményhatás megoldja a többit, vagy fúrjam ki az oldalát is?
Galvanizáltat nem veszek, a zinkgőz rossz. A legjobb egy nyers, festetlen hordó lenne amúgy, de olyat meg nem látok sehol.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1701 üzenetére
Üdv itt.
Ha kicsit visszaolvasol akkor találsz egy két leírást és alkatrész ajánlást Essejó fórumtárstól, köztük a vezeték bevezető silicon dugót is. Az alin pár centért kapsz ilyen zárható dugókat, amik 300C hőállóak.
Hőmérőből én azért legalább egy prémium kategóriást vennék, ami 10 -12 ezer körül van, azért ezt ajánlom mert ha te hozni vinni szeretnéd a smokert, akkor egy olcsó gagyi hamar be fog állni a sok mozgatástól.
Szavaidból ítélve szeretsz barkácsolni, mivel egy kishordóban gondolkozol akkor abba egy kiszuperált nagy méretű saválló fazékból is megcsinálhatod a tűzkosarat. Vagy opció lehet egy bontott mosógép dob is, az is saválló és még perforált is.
Még egy tanács, galvanizált hordót ne vegyél, olyat keress aminek lakkozott a belseje. -
fogtunder
nagyúr
helló,
az úgy kezdődött, hogy kellene valami alkalmatosság a kamado mellé, amibe be tudok dobni még 2-3 csirkét, bordát, istentudjamit, ha éppen itt van az egész család 12 fővel + gyerekek, meg jó lenne, ha hordozható is lenne, mert a 20" kamado az nem ez a kategória.
az első utam a tölténysmokerekhez vezetett, a grilldepot rocketért talán adtam volna 40-et, hogy ne kelljen vele szarakodni, de az idei ára közel 70K, annyiért köszönöm, de inkább otthagyom, a Weber, Pro Q meg nem is tudom, melyik bolygón élnek, hogy 7 kiló acélért elkérnek 150-200K-t. aztán megtaláltam facebookon a magyar UDS építő tesókat, akiknek a munkái ugyan nagyon szépek, de rövid utána számolás után arra jutottam, hogy ennek kb a feléből meg tudom csinálni és azért nem a világvége egy ilyen meló. aztán eszembe jutott az is, hogy itt ugye mindenre van topik és hát persze, hogy vannak itt a témában tapasztalt emberek.szóval a cél egy 60l-es UDS építése
melyik lenne a jobb megoldás a levegőzésre, 3 3/4" cső csappal a végén, vagy 2 1"-os? költségben ahogy nézem nagyjából ugyanott vagyok. bármelyik is lesz, a biztonság kedvéért kap egy 3/4" csonkot dugóval az aljára, amit meg lehet nyitni, ha valamiért kevés lenne a csapokkal szabályozható légellátás.
hordóból ez jó lehet? lövésem sincs, mi az az UN-es, tudom, hogy galvanizált ne legyen. a műgyantát mennyire szopás eltávolítani róla ha van? kiégetni úgyis ki fogom, legalább fogy itthon a rengeteg hulladékfa, de szopni nem nagyon szeretek
faszénkosárból mi a jobb verzió, az alul körbe lyukas, felül zárt, vagy a végig lyuggatott (pl expandált lemez)? én erősen afelé húzok, hogy veszek egy rozsdamentes acélvödröt és azt lyukasztom ki megfelelő mértékben.
hőmérőből van valami preferált típus, vagy vegyem meg, ami először szembejön, mert úgyis csak hozzávetőleges?
digitális merők tűinek a bevezetését hogy érdemes megoldani? első körben az jutott eszembe, hogy egy nagyobb fakötésű alátétre fúrok lyukat kis metrikus csavaroknak és azzal odafogatok egy darabot valami szilikonos sütőformából, amire meg vágok egy keresztet és azon be lehetne dugni.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest