Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:13:31

LOGOUT.hu

Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#451) lemmy71 válasza Essejó (#450) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Hát én web shopban biztos nem veszek fák, kertes házban lakok van gyümölcsfa bőven itt és a családban is :)
Kökénnyel már tüzeltem a csempekályhában, nagyon jól ég és a füstje sem büdös.
A permetezőszerektől nem kell félni, az hogy leháncsozod attól még belül lehet benne méreg anyag ha nem várod ki a megfelelő hatásidőt (a vegyszer magában a gyümölcsben is benne van). A vegyszerek nagy része felszívódószer ami átjárja a növény minden egyes részét. A gyümölcsösökben használt legerősebb szerek is 50 - 70 nap után elvesztik a hatásukat így már az egészségre nem károsak :N
Jó hogy említetted a fügét, a lányom dédanyjánál van egy öreg fügefa, már nem gondozzák majd akkor önszorgalomból kivágom :DDD
A cseresznyefával kapcsolatosan most így utólag belegondolva ahogy a múlthétvégén csak azzal tüzeltem a bogrács alatt, estére szinte nem is éreztem magamon (ruhámon) füst szagot és maga az étel sem volt olyan füstös. Általában akác cser vagy bükkel tüzelek, azoktól estére jó füstszagú vagyok :DDD

(#452) Essejó válasza lemmy71 (#451) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Zárt terü füstölöben azért másképp alakul a füst illata mint bogrács alatt tüzelve.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#453) tzimash válasza Essejó (#449) üzenetére


tzimash
őstag

Olvastam tegnap, de nem innen értem el, hanem a google dobta ki :)
Mit jelent az, hogy hűteni kell a füstjét? Csak hideg füstöléshez jó?

Basszus, ahonnan az akácot kaptam ajánlottak még fügét is, de nem hoztam el, mert arról nem hallottam még eddig. Mogyoró?

(#448) lemmy71
Így lehet elherdálni a családi vagyont :D

[ Szerkesztve ]

(#454) Essejó válasza tzimash (#453) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Deflektor - vizestál

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#455) Ittnemaz válasza Essejó (#454) üzenetére


Ittnemaz
aktív tag

sokkal jobb a só, vagy homok....

én is vizzel kezdtem macerás, naogy kell rá figyelni.
ellenben a só tökéletes, 5 kg kb 3-5 sütésre jó.

(#456) orbo


orbo
tag

Sziasztok! Lidl-ben kapható elektromos grillsütőkről van tapasztalatok? (2300 W), 25.000 Ft
Köszönöm!

(#457) Essejó válasza Ittnemaz (#455) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Ja a só, főleg télen.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#458) Essejó válasza orbo (#456) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Aldiban 14990 Ft

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#459) fausto


fausto
addikt

Sziasztok,

Nem rég vettem egy ilyen grillt, öntötvas rács van benne. Az lenne a kérdésem, hogy ezt hogyan lehet tisztítani?
Lehet, hogy már későn kérdezek, de csináltam képeket, ilyen barnás foltok vannak rajta és nem tudom, hogy azért mert bénán mostan el és kajás maradt vagy elkezdett rozsdásodni :F
Az első sütés előtt lekentem olajjal és kiégettem az egész sütőt (a rácsot is)
Azóta is minden sütés előtt lekenem olajjal a rácsokat.
Ha kész vagyok, grillkefével jó alaposan átsikálom, hogy lejöjjön a ráégett kajamaradék. Utána (lehet, hogy itt rontom el) elmosom vagy mosogatóban, mosogatószerrel és dörzsi szivaccsal vagy mosogatógépbe rakom 70 fokos programon (van hogy mindkettő) Nem tudom, hogy ezek közül valamelyik árt-e az öntöttvas rácsnak.
Köszi előre is!

(#460) supercow válasza fausto (#459) üzenetére


supercow
őstag

öntöttvasat sose rakj mosogatógépbe!
Szerintem azok rozsdapöttyök, rá kell égetni friss olajat magas hőfokon de majd a grillmesterek megmondják a módszereket.

In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.

(#461) fausto válasza supercow (#460) üzenetére


fausto
addikt

Köszi, ettől féltem :( Remélem nem szúrtam el nagyon, 2-3 mosáson vagyok túl.

(#462) lemmy71 válasza fausto (#459) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Az rozsda folt "pötty" nem vészes, talán még a szték is finomabb lesz úgy :DDD
Vegyél a barkácsboltban egy hagyományos [réz drótkefét] meg egy [spaklit] a nagyját lekaparod utána átkeféled, mosni nem kell, majd csak sütés előtt mosd le kézzel ha szükséges :K Én is így csinálom évek óta, az öntvényt rácsot nem szükséges olajozni :N a rozsdamentes rácsot szoktam meleg ultrás vizel átmosni. A spakli jó lesz még a kihűlt olajjal átitatott faszenet kikaparni, bár én a vaslapos sütésnél széles spaklival forgatom a húst szalonnát és a tojást ;)

[ Szerkesztve ]

(#463) Essejó válasza fausto (#461) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Jézusom mosogatogép? Hogy jutott ilyen eszedbe? Sütés után ne csinálj vele semmit. A következö sütés elött egy fém dörzsivel átdörgölöd, aztán megvizezed a dörzsire teszel pici mosogatoszert és azzal átsurolod, majd leöblited slaggal. Ha télire rakod el, akkor csak szárazon tisztitsd a dörzsivel, kb ennyi. A mosogatógép elég agressziv cuccot használ, és még sót is, attól indult meg a rozsda.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#464) fausto


fausto
addikt

Köszi a válaszokat, akkor így fogom csinálni!
A megjelent rozsda pöttyökkel mit csináljak? Olvastam olyan praktikákat, hogy ecetes forró vízbe vagy kólába (?) kell áztatni és utána le lehet róla szedni csiszolópárnával. De most már inkább kérdezek, mint hogy hülyeséget csináljak :)

(#465) Essejó válasza fausto (#464) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Sütés elött dörgöld át dörzsivel, szárazon, öblitsd levizzel és süss rajta.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#466) Zoona


Zoona
aktív tag

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis megerősítést, segítséget vagy nevezzük bárminek csak kissé tanácstalan vagyok. Már egy ideje böngészem a témát és a hozzászólásokat, majdnem rá is vettem magam egy UDS építésére, de aztán a realitás talaján maradva az elodáznám, mert a Grill-t jobban ki tudná használni a család és magamat ismerve én is, a Smoker-t meghagynám egy későbbi lépcsőnek, így grillsütő vásárlására adtam a fejem.

Elég megosztott a téma, márkás nemmárkás, így kinéztem persze többmindent is - Egy olcsóbb Landmann 11100 és persze nagyon tetszenek a Weber Grillek pl. az Original Kettle is nagyon szép, de drága :( Az utóbbi években nem nagyon sütögettünk Grillen de kedvet kaptam. Nyilván van azért minőségbeli különbség, de átlagos felhasználásra kiszolgálják az embert az ugymond OBI, Tesco, Auchan-os grillek is? Oly nagy a választék, meg az árak is néhol de nem feltétlenül érzem, hogy 70-80ezret egy Weberre vagy 100+-t kiadnék most.

Igazából a kérdésem, illetve a tanácskérésem - egy alap gömbgrill vagy egy lehajtható tetejű grill is kiszolgálja azt amire halandó ember használná? Hétvégi kisebb sütögetések, egyenlőre ennyi aztán, ha belejövök a jövőben lehet vennék drágábbat.

Köszönöm előre is.

Diablo 3 Battletag - Jessa#2832

(#467) Essejó válasza Zoona (#466) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Szia.
Megnézed fausto kolléga 459-es hozzászolását, egész pofás grillt vett az Obiban 34K Ft-ért. Ha mindenképp gömb grill a cél, akkor olyat keress aminek nem a legalján középen van a légbevezetése, hanem attól kicsit oldalt. Ugyanis azoknál a lehullo apro szén, és parázs darabok, meg a pernye képes eldugitani a levegő utját, és percek alatt kialudhat a parázs. Ezt a megoldást sajnos a nevesebb gyártok is használják az olcsobb készülékeiken weber, landman és a többi kinai olcso cucc. Pl az én kis tesco gömböm is. Elvileg a levegoszabályzo ide oda mozgatásától a dzsuva lehullik, de gyakorlatilag nagyobb részt nem.
Végig néztem a képeket fautogrilljéröl és feltünt pár pozitivum még. Az elején az ajto mellett van egy tekerö kallantyú, ha jól tévefek azzal a parázs magssságát állithstod a rácshoz képest. A rács közepe kivehetö akkor oda egy fém edényt rakva ami elfér a fedál alatt, fözhetsz is benne, hagymás babot, csülkös pacalt, de akár egy vörösboros marhapörköltet is. Aztán ugyan alevego bevezetés két oldalról van de a parázstsrto magasságában, viszont hs kicsit nyitsz a hami fiokon akkor a levegöt a parázs alulról kapja, jobb az égésnek. És még gyárilag sörnyitó is van rajta. ;)

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#468) Essejó válasza Essejó (#467) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Bocsi az elgépelésekért! Telefonról írtam, és még az én picit hosszabb szerkesztési idöm is elfogyott.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#469) stickermajom válasza Essejó (#467) üzenetére


stickermajom
addikt

Az az Obi-s Activa Angular nekünk is bevált, jókat sütöttünk rajta a tavalyi szezonban. :K Ennyiért korrekt kis cucc.

(Kár, hogy a járvány miatt 200 km-re ragadt tőlünk most. :D )

(#470) Zoona válasza Essejó (#467) üzenetére


Zoona
aktív tag

Tényleg pofás kis grill, most voltam az Obi-ban pont, de ezt nem láttam összeszerelve Miskolcon.(Azért nem láttam mert nincs is az áruházban, talán le tudom kérni )

Volt ez a [Jamestown Dexter] meg volt Weber Compact kettle és Original Kettle is összerakva. Ez a JT is anyagát tekintve a jobbak közé tartozhatott, mert nem volt annyira gyenge anyaga mint más olcsóbb gömbgrilleknek ott, de ez csak 45 cm - nemtudom mennyire lenne pici az 57cm-es Weber jobb volt méretre viszont annál meg nem éreztem annyira, hogy +47ezer HUF-ba kerül. Egy MastereTouch-ot jó lenne még látni élőben.

Igazából, amit szerintem perpillanat megengedek magamnak, az a JT Dexter - ha megbarátkozom a méretével vagy az Active Angular amit írtatok :) Ezekhez képest nem tűnik nagy ugrásnak az Original Kettle mégis +47ezer.

Természetesen egy Weber Master Touch lenne talán az Örök szerelem, de ahhoz igen sokat kell magamba őrlödni.

Köszönöm a segítő hozzáállást, mindig szerettem segítséget kérni itt a PH-n, jó társaság :)

Diablo 3 Battletag - Jessa#2832

(#471) Essejó válasza Zoona (#470) üzenetére


Essejó
Topikgazda

A Landman és a Webernél a márka névért fizetsz többet. Használhatosági szempontbol annyival nem jobb. Mint amivel többe kerül, az anysg vastagság az lényegesebb. Igen az 56cm jóméret. Mondjuk az udsben két db 56-os rács van és olykor telipakolom öket. Szoval lehet jobb lenne amit írtam, többfér rá.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#472) ProdyG válasza Zoona (#470) üzenetére


ProdyG
senior tag

"Természetesen egy Weber Master Touch lenne talán az Örök szerelem, de ahhoz igen sokat kell magamba őrlödni."

Nem akarlak semmi hülyeségre rábeszélni, de ha meg tudod oldani, ezt vedd meg :)
Ha egy olcsóbbat veszel, akkor is elmegy a pénzed egy része és mégse feltétlen lesz meg az az érzés, ami azzal a grillel lenne, ami igazán tetszik. Főleg, ha egy idő után mégiscsak beadod a derekad, akkor meg a régi megy a lecsóba, és összességében még többet költöttél, mintha egyből a Weber-t vetted volna meg. Nyilván, ha nincs most rá sehogy sem keret, akkor nem szóltam...

UI.: most látom, hogy a JT csak 30. Akkor mégiscsak elég nagy az árkülönbség (30 vs 100-130)...

(#473) Zoona válasza Essejó (#471) üzenetére


Zoona
aktív tag

Igen azt gondolom, elválik. Most voltam kint az Auchan-ban és ott is volt egy [ilyen] grill. Ez kb. ugyan az mint az OBI-ban amit fausto kolléga vett. Gondolom egy cég látja el a láncokat csak az egyiknek ilyen a tető a másiknak olyan.

Ennek más a rács része, viszont a tekerős része, a széntartó rács az teljesen ugyan az. Nem tűnik rossznak, szép nagy a belseje. Mérete miatt ez a JT-től is jobban bejön, masszív és stabil is volt. Ha jól gondolom mérete miatt ebbe is ki lehet alakítani 2 kört esetlegesen szórakozni a BBQ-val, de nem ez lenne a fő funkciója persze. Igazából, ez egy reális választásnak tűnik.

#472 ProdyG

Nyilván benne van az emberben a durr bele, és a csináld jól. Inkább magamat ismerve, lehet hogy a grillezés nem menne gyakran, de persze még megálmodom, sajnos tényleg nem mindegy azért a 30 vs 130. Lehet az olcsóbban is ugyanolyan szépen megsül az a csirkecomb meg a szárny :D (Igazából most magamat győzködöm) de reális döntésnek most a kedvezőbb árfekvés működne, aztán kitudja mit hoz a jövő, lehet annyira belejövök, hogy elkezdek gyűjtögetni erre, vagy megépül az az UDS amit terveztem.

Diablo 3 Battletag - Jessa#2832

(#474) Essejó válasza Zoona (#473) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Persze, ami akkora, hogy indirekt tudsz benne grillezni. Az már bbqhoz is elég nagy. Ha kicsit visszább olvasol, írtam fausto-nak bbq setupot, ráadásul az ajtó miatt nem gond a szén vagy parázs utántöltése sem. Ami egy uds-nél egy hosszab 8+ órás sütés esetén ziher hogy szét kell pakolni.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#475) stickermajom


stickermajom
addikt

Az ilyen Landmann Tennessee 200 és árban hasonló társai mozdonyoknak van értelmük egy abszolút kezdő számára? Vagy esetleg egy Grill 'n Smoke Smoking Classic jobb lehet?
A grill megyeget, belekóstolnék a BBQ világába is. Leginkább pár fős társasággal, alkalomszerűen 8-10 emberrel.
Építeni nyilván jobb lenne, de ahhoz nem adottak az eszközök (és a tudás) sajnos.

(#476) Zoona válasza Essejó (#474) üzenetére


Zoona
aktív tag

Szuper, köszönöm szépen a segítséget.
Ma még úgy fekszem le, hogy kezdésnek az olcsóbb elég lehet, de sokat filóztam a Weber Master Touch-on is. Vagy ez - vagy az lesz majd a nyertes. De a család inkább a gyorsabban elkészült grillezett húsokra pályázik illetve az idő is... Na de mind1, a lényeg, hogy valami lesz!

Remélem legközelebb már receptes kérdésekkel jövök ide.

Diablo 3 Battletag - Jessa#2832

(#477) Essejó válasza stickermajom (#475) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Van egy kb ökölszabály, az offsetek világában, 2 mm-es anyagvastagság alatt vicc kategória, és több vele a bosszúság mint nem. Mondjuk ennek ellenére elég sokan építenek villanybojler belső tartályból, teherautógáz palackból, tágulási tartályokból, féklevegő tartályból, bár ezek cirka mind közel 2 mm-es falvastagságúak, néha több is. Szóval az a Landmann a maga 30 kilójával a vicc kategória, sajnos, még akkor is ha a Landmann a nevét adja hozzá. :(
A Grill 'n Smoke Smoking Classic már jobb lehet, a súlyából(60kg) és a méretéből adódik. Viszont 140 ezer Ft bár ha a pénz nem számít akkor még jó is lehet, ha viszont számít akkor van egy javaslatom.
Az OBI-ban kapható a Jamestown Smoker Charlton faszenes grill, méretét és súlyát, felépítését tekintve kb azonos, tán 3 kg-al nehezebb a másiknál, és ugyan nem sokkal, de még is 40.000 Ft-al olcsóbb a másiknál. Amikor legutóbb láttam ilyet az obiban, megnézegettem, masszívnak tűnt.
Jó persze van pár cég idehaza aki épít rendelésre offsetet, és reverse offsetet, 4 - 6 mm falvastagságú lemezből. Azok mérettől függően 250 - 300 kg körül vannak. Az áruk is 250 K HUF környékén indul.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#478) Essejó válasza stickermajom (#475) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Még eszembe jutott valami, úgy 2 éve nagy sláger volt hazai BBQ körökben a METRO áruházban kapható Tarrington House szekrény szmóker. Rákerestem és most is árulják, valamint megnyitottak a civil közönségnek, csak regisztrálni kell a vevőszolgálaton és napijegyet kérni (ingyenes)

Egy darab GN (GastroNorm) tál kell bele ami befér a rácstartóba vagy egy rácsot be kell áldozni a négyből, és belefér 2 - max 3 liter víz.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#479) OPiiPO válasza Essejó (#478) üzenetére


OPiiPO
addikt

Nekem is előbb kellett volna kérdeznem tőled :)
Na mindegy már befürödtem egy a Metróban kapható Tarrington House Louisiana faszenes grillkocsival, nagyon nem tudom ajánlott részemről. Viszont finom volt a végeredmény. Ma használtam először kéményt, eléggé jó eredményt adott, nekem bevált.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#480) Essejó válasza OPiiPO (#479) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Begyújtó kéményt évek óta használok, meg szilárd gyújtó kockát.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#481) OPiiPO válasza Essejó (#480) üzenetére


OPiiPO
addikt

Mind a kettőt ma próbáltam ki elsőre, és nagyon pozitívak a tapasztalataim.
(most pedig elolvasom az összefoglalót :D )

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#482) stickermajom válasza Essejó (#478) üzenetére


stickermajom
addikt

Fú, köszönöm szépen! :R Szimpatikusnak tűnik ez a Tarrington House, illetve az ára is korrekt. Ezzel érdemes lehet belekóstolni a BBQ világába.

(#483) Essejó válasza OPiiPO (#481) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Az enyém már 4 éves, és alapból sem rozsdamentes volt hanem csak festett vas. Viszont csak 1500 Ft körül volt az ára a Lidl-ben.
A képen mellette füstölőfa csonkok (tölgy és bükk) Tavaly Augusztusban vettem egy zsákkal, kb 60 kg 1000 Ft-ért.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#484) Essejó


Essejó
Topikgazda

Sertés oldalas BBQ Mania Combi Boxban [link]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#485) lemmy71


lemmy71
Topikgazda

Vasárnapi grill party :D
Kiégettük a gyereknek a minion grilljét és előkerült az ezeréves öntöttvas lucifer grill is ;]
Jó lett a kis minion, nagyon szépen és egyenletesen izzik benne a faszén :B

(#486) fausto


fausto
addikt

Sziasztok,

Sertés oldalast eddig csak smokerben csináltam bbq technikával. Most hétvégén a család a grillezésre szavazott, de én azért ennék egy oldalast. Grillben hogyan érdemes megcsinálni?

(#487) lemmy71 válasza fausto (#486) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Én vékony oldalast sütöttem már simán csak rácson, egy kicsit ropogos lett de nekem ízlett :D Ahogy hallottam először becsomagolják alufóliába és úgy puhul sül egy darabig utána kicsomagolva sül, még a külseje meg nem pirul, legközelebb én is kipróbálom így ;)

(#488) fausto válasza lemmy71 (#487) üzenetére


fausto
addikt

Köszi, legközelebb megprobálom úgy :)
Most nem csomagoltam, indirekt sütöttem pár órát. Így is finom puha, szaftos lett

(#489) gyurc


gyurc
tag

szia.

nem tudod véletlen, hogy ez a szekreny alkalmas direkt sutesre is? (ha veletlen nem lenne 5-7 oraja az embernek..)

Ma jartunk a metroban, es nagyon megtetszett elsőre, de sajnos 0 tapasztalatom van bbq-val .

Eddig egy landmann Black taurus 440et nyuztunk, de megette a rozsda ket helyen, helyette lehet, hogy nem a legjöbb ötlet.

Mindig legyen nalad a törülköződ

(#490) lemmy71 válasza fausto (#488) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Lehet hogy nekem azért lett ropogós az oldalas mert nagy volt a hőmérséklet, és nem is locsolgattam. Legközelebb majd kipróbálom hogy hashártyába teszem a befűszerezett oldalast és úgy teszem a rácsra.
Karaj szeleteket készítettem már így, két szelet karaj közé sajtot és császárszalonnát tettem az egészet hashártyába csomagoltam majd hústűvel összetűztem. Így ment a faszenes grill rácsra, rettenetesen finom lett, magával a hússal sem kell nagyon bajlódni, kicsit kiklopfolni egy kis bors fokhagyma só, majoránna egy kevés oregánó és a húst egy kis frissen facsart citromlével megkeni. Ez olyan szerb jellegű étel, de persze ízlés kérdése és mehetnek bele más fűszerek is.

(#491) Essejó válasza gyurc (#489) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Szia.
Persze, ha kihagyod a gn tálat és alsó rácsra teszed a húst. Akkor tudsz grillezni is benne.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#492) gyurc válasza Essejó (#491) üzenetére


gyurc
tag

Akkor irany a metro ;)

Lesz mit tanulni

Mindig legyen nalad a törülköződ

(#493) Essejó válasza gyurc (#492) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Ha már úgy is ott jársz azért nézz bele egy gn tálat is ( kb2-3literest) az esetleges bbq-hoz.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#494) Ferike81


Ferike81
senior tag

Sziasztok.
Gondolhattam volna, hogy grillezés témában IS itt kell keresni. Nos én olyan 90%-os készültségi állapotban vagyok egy DIY grillezővel. Mivel életemben nem hegesztettem (mondjuk most is csak taknyolok), ezért menet közben rájöttem, hogy nem olyan egyszerű, mint a YT videókon. Végül egy egész jól kinéző kis ketyerét játszottam össze, hellyel-közzel méhtelepre szánt lomokból. Egy begyújtás megvolt tegnap, mert a régi festéket leégettem, hogy újra tudjam festeni. Szépen égett benne a fa.
Ilyen, még a tető folyamatban.

Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.

(#495) OPiiPO válasza Ferike81 (#494) üzenetére


OPiiPO
addikt

egész pofásan néz ki, tetszik :K

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#496) fausto


fausto
addikt

Na úgy alakult, hogy a budget kategóriás töltény smoker-emet felborította a szél, úgyhogy a papír vékony lemez el is hajlott és nem illeszkednek a részek :((( Próbálkozunk visszahajlítgatni, de kezdem úgy érezni, hogy ez kuka lesz.
Viszont a hétvégére mindenképp bbq-t szerettem volna, ráadásul pulled pork-ot, úgyhogy ki is próbálom, hogy a grill sütőmbe fog-e működni. Balra bepakolom a szenet, jobbra megy egy vizes tál és fölé a lapocka, meglátjuk milyen lesz. Ez lesz az első pulled porkom, minden tanácsot szívesen fogadok :R

(#497) Essejó válasza fausto (#496) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Egy picit jobb BBQ setup: Balra pakolod a szenet, és fölé a vizes tálat. Jobbra fent a lapocka, és alá egy alu csepp tálcát amibe a lecsöpögő húsnedvek érkeznek, ez túl tömény szóval a végén ha van benne lé akkor kiöntöd.
Fontos, ne hideg vizet tegyél a tálba, én a vízforralót szoktam áttölteni a vizes tálba, közel két litert, ezt ha nagyon fogy, illik pótolni. A húson legyen kellő zsiradék réteg, sőt ha a belseje egy kicsit márványos, úgy még jobb. Vékonyan! átkened mustárral vagy étolajjal és alaposan rubozod (száraz fűszerkeverék)rá is tapicskolod pl: (só, barna cukor, CHILI!, fűszerpaprika, mustármag, fekete bors, római kömény, koriandermag, borókabogyó, narancshéj, kurkuma, szegfűbors, görögszénamag, gyömbér)= Nem kívánt kihagyható! :) Lehetőleg durvára őröld őket és ne porrá!
Aztán kb 5 órán át 110-120 fokon elsűdögéled, füstölőfa az első órában számít, persze nem baj ha tovább is van, de a füstös íz kialakulása az első órában történik. Meg a faszén miatt úgy is füstölög később is. Ilyenkor félóránként lehet spriccelni szűrt almalé és almaecet keverékével (1-2dl almalé, 1 ek almaecet) óvatosan, hogy a rubot ne mosd le, de a füstmolekulák jobban tapadnak a hideg nedves felületen.
Mikor a hús felszínén a fedőzsír már szépen repedezik és szépen csordogál a szaftja, a csepptálcába, gyönyörű füstös kéreg képződött, akkor (nem még nincs kész :) ) szóval akkor becsomagolod Grillfóliába. ( szélesebb és vastagabb is a normál konyhai alufóliánál) Aldiban, Lidl-ben kapható. Van aki dupla réteg fóliát, van aki egy réteg sütőpapírt és egy réteg grillfóliát használ. Szóval becsomagolod és megy vissza a szmókerba(grillbe) újabb 2-3 órára.
2-3 óra múlva, mikor a hús mag-hőmérséklete eléri a 90-92 C fokot, akkor....nem, nem, nem készült még el! :)
Ekkor kivesszük és egyben félretesszük pihenni kb 30-40 percre, hogy szép lassan hűljön ki. Persze ekkor illik letakarni egy két réteg konyharuhával, vagy betenni egy hőtároló dobozba, esetleg hűtőtáskába, de ne tegyél mellé jégakkut! :)
Ezután már tényleg jöhet a móka és cafatokra tépjük az egészet. Ha nincs medvekarmunk akkor kézzel-villával... Persze előbb csomagold ki a fóliából. Óvatosan mert elképzelhető, hogy levet engedett amit a széttépett húsra illik visszaönteni.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#498) lemmy71 válasza Ferike81 (#494) üzenetére


lemmy71
Topikgazda

Nagyon király a cucc, szeretem amikor a semmiből készül valami jó :R Dobj egy pár képet és leírást sütés közben. Ahhoz képest hogy csak taknyoltad a hegesztést, nagyon jó lett :K Itt a helyed köztünk :D

(#499) Ferike81 válasza lemmy71 (#498) üzenetére


Ferike81
senior tag

Köszönöm.
De mielőtt azt hinnétek, hogy az egészet én csináltam elmondom a készítését.
Adott volt egy selejt ipari vasaló.

Erről lebontottam a felesleges dolgokat. Ami még plusz ebben az asztalban, hogy állítható a magassága. Volt nekem megmaradva darabokban 45x35x5-ös szögacél, lapos acél darabok. Mivel ezzel a karanténhelyzettel felszaporodott a szabadidőm ezért utánaolvastam a hegesztésnek, és egy gyenge pillanatomban vettem egy inverteres gépet. Másfél hete nekikezdtem az összeállításnak. Van pár dolog amit elsiettem. Pl van egy 610x610-as méretű inox sütőlapom, de természetesen a rácsot tartó sínek belső mérete 600mm lett. A szögacél falvastagságát kihagytam a matekból. :W A rácsot már 590-es méretre csináltam. 8mm-es átmérőjű szénacél pálcákból csináltam a rácsot 14mm-es közökkel (majd kiderül hogy viselkedik a meleg hatására), 20x30-as zártszelvényből a keretet. A keret egyik vége 45 fokban van hegesztve, a másik vége szabadon hagyva, hogy ha meleg akkor is ki tudjam venni egy beledugható fogantyúval. 3 szögacél magasságban csináltam a síneket, hogy állítani lehessen a magasságot, de ha ez kevés, akkor még egy sort tudok rátenni. A parázstartó alján van egy 70x250mm-es huzatszabályzó. A parázstartó mérete 590x600mm, és a parázstartó rácstól mérve az első sínig 70mm. Ez lehet kevés lesz, de akkor teszem eggyel feljebb a grillrácsot. Ma tesztüzem lesz. Még emiatt nincs rajta a teteje. A sínek kívülről vannak festve hőállóval. A grillező két oldalát először fával akartam fedni, de a festék leégetésekor rájöttem, hogy elégne a fa, így tettem bele 5 centis Ytongot, amit leburkoltam a konyhából kimaradt mészkődarabokkal. Jahh és még raktam fel két kereket a grillező hátuljára, hogy ha megemelem az elejét csak akkor ér le a kerék, amúgy a négy lábon áll. Na és a legfontosabb. A fogantyú készítéséhez egy cirokseprű nyele lett felcsiszolva. :DD Képet teszek majd fel valahogyan, bár túl sokat nem csináltam.

Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.

(#500) fausto válasza Essejó (#497) üzenetére


fausto
addikt

Huhh, köszi a részletes kifejtést :R
Meg voltam győződve arra, hogy a vizestál a hús alá kell. De ha azt mondod jobb a szén fölött, akkor úgy próbálom. BBQ húst eddig csak töltényben csináltam, úgyhogy nincs sok tapasztalatom ebben :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.