Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Útvonal
Fórumok » Technika, hobbi, otthon » Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)Téma összefoglaló
Hozzászólások
Essejó
Topikgazda
Persze simán, csak csinálj neki egy keretet pl betonvasból, amire ráhefteled. Anno láttam is ilyen videókat, most direkt kerestem, hát 0 találat.
80-as tartályba főleg ha beleügyeskedsz két rácsot simán sütsz 5-6 embernek elég husit. Az ökölszabály szerint a tűztér a sütőtér 1/3 legyen kb. vagy egy picit nagyobb.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Essejó
Topikgazda
A fenti az úgynevezett melegen tartó rács
A pác anyagnak ellenjavallt az hogy ha meg ég akkor kellemetlen szaga lehet, tegyél bele simán vizet és valami zöld fűszer ágat.
Az jó, ha a szabályozható levegő bevezetés a parázs alatt van.
Aztán elkövetheted azt is, hogy csak az egyik végébe rakod a tüzet, a tűz fölé teszel egy vizes edényt, az edény mellé rakod a húst, a hús alá meg a tűz mellé egy csepptálcát. Aztán ha a parázsra teszel némi füstölőfát, és a levegő szabályozóddal belövöd a rácshőfokot olyan 110-125°C-ra akkor kb utánozhatod azt ami egy smokerben készül.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Essejó
Topikgazda
Egy elég pofás szmóker építés, valószínűleg gáztartályt használ, azért van a vízzel feltöltött első vágás.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
tzimash
őstag
Először megépítem az UDS-t, aztán ha tetszik a téma, meg van némi tapasztalat akkor megpróbálkozom az offset-tel.
Szóval első körben az UDS-ben fog grillrácsként szolgálni az expandált lemez. Alakjából kifolyólag kicsit macerásabb lesz rá keretet tennem. Meglátom mennyire merev a kivágott lemezdarab.
(#301) Essejó
Ha 5-6 főre elég lesz, az nekem jó, max majd beizzítom az UDS-t is, ha többen lennénk.
[ Szerkesztve ]
lemmy71
Topikgazda
Kerek sütőrácstól nem kell megijedni, amikor kivágtad méretre a rácsot, (persze számold hozzá majd a keretet is). Egy helyen odacsippented a köracélt és szépen fokozatosan hajlítod rá és hegeszted apránként. Igazából rozsdamentes anyaggal nézne ki jól, de egy sima 8 -as köracéllal jóval könnyebb dolgozni. Sütés előtt amikor kiégetsz mindent. bekened étolajjal ami szépen ráég és soha nem fog rozsdásodni.
Én a grillnek a sütőrácsát, húzott 8 -as köracélból fogom elkészíteni.
tvamos
nagyúr
Halat hogy kell grillezni? Mi a trukk?
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
supercow
őstag
Legtöbb esetben alufóliában szokták, vagyis a videók nagy része azt mutatja. Szerintem inkább párolódnia kell, és anélkül könnyen megégne.
In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
Essejó
Topikgazda
Viszonylag magasan tartod a parázs felett, vannak ilyen hal alakú rácsos nyeles bigyók amibe beteheted , és egy darab nyársra húzott füstölt szalonnából kicsepegő zsírral kenegeted a grillezendő halat. Nem lehet elrontani csak bírnod kell tartani, mert ha a parázs feletti rácsra teszed ott megég. A fólia sem rossz, de ott sem teheted a rácsra mert túl meleg, de zárt fóliában a saját levétől megfő inkább, grillezve meg teljesen más ízvilág. Ha még is a fóliát választod akkor a fűszerek mellé tegyél egy ág citromfüvet is.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Essejó
Topikgazda
UDS-ben is sütöttem már ötünkre, és még csak fullra sem volt rakva. És még jól is laktunk.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
lemmy71
Topikgazda
Igazából én is vízre és esetleg hasonlóképpen valamilyen fűszerágat vagy babért tennék bele, a párologtató tálba. Így ahogy jobban belegondolok, mehetne a "vizes vályú" közvetlenül a fenti melegen tartó rács alá. Nem a pácolás a lényeg hanem hogy ne száradjon ki a hús. Még a tűztér alatti rács füstjáratával nem jutottam dűlőre, van egy két elképzelésem, majd vázolom a későbbiekben.
(#306) tvamos
Én még csak apró törpeharcsát sütöttem faszenes grillen. Sós áztatás után egy gyors nyúzás a lefejezés A hosszában felvágott kimosott halak belsejébe egy darab szalonnát raktam és így húztam fel őket egy nyárstűre, mint a saslikot. Én nem fűszereztem a halakat, természetesen lehet, ki hogy szereti, a halak közé egy szelet vörös hagymát raktam és így sütöttem ropogósra faszén felett. A végeredmény magáért beszélt mert pik pak elfogyott a külseje ropogós mint a snack beleül kellemesen puha maradt.
tvamos
nagyúr
Jo otlet! Koszonom!
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
tzimash
őstag
Szerintem is elég lesz, tekintve hogy az 5-ből 3 gyerek, abból 2 kicsi. Még anyósnak is jutna, bár nem szívesen etetem, mert odaszokik
Gondolkozom miből legyen deflektor. Egy régi parabola antenna alkalmas lehet? Még meg kell néznem, hogy csak festve van-e. Átmérőre úgy saccra jó lehet.
Essejó
Topikgazda
Höstabilizálásra jobb egy vizestál. Ilyen rozsdamentes kutyaitató-etető. Lehet kifogni jó nagy méretüt is. Pl a Duna Panda kinai áruház a X.ker. Mázsa téren, van nekik kislavor méretü is.
Vagy a Haraszti Tescoban láttam pincér tálca méretü peremes kerek GN tálat. Mi öten felnöttek voltunk.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
tvamos
nagyúr
régi parabola antenna Az nem aluminiumbol van?
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
lemmy71
Topikgazda
Nekem volt 3 parabolám még a kilencvenes években, mind vasból volt. Csak azért tudom ennyire biztosan, mert két három év után gyönyörűen rozsdásodott a tetőn
lemmy71
Topikgazda
Essejó
Topikgazda
lemmy71
Topikgazda
+1 Allah Akbar
Precorus
tag
Van egy speckó japán faszán, annak nincs füstje, ők beltérben használják. Ha pl azzal lenne csinálva(jó-jó, látom hogy nem )akkor senkit sem zavarna, max az illatok
Könyvtár == Old-school Netflix
lemmy71
Topikgazda
Milyen az a faszén? Dobnál egy linket vagy termék nevet
Precorus
tag
Yakitori néven fut maga a grillezés, Binchotan a faszén neve. A lényeg hogy ez egy csak japánban megtalálható fa, valami speckó módon készül belőle a faszén, így kb füstmentes.
Most hirtelen csak angol linket találtam , de ezek alapján már tudsz keresni mást/többet ha gondolod.
Könyvtár == Old-school Netflix
lemmy71
Topikgazda
Köszi, utána nézek majd, igaz én füstölhetek itthon kedvemre de lehet hogy valakinek gyógyszer lehet a problémájára
Precorus
tag
Most nézem, ez a cikk amit linkeltem, pont nem törődik azzal hogy ez bentre ideális....
Na mindegy
Télen azért poén bent az asztalt körbeülni, fagyoskodás nélkül
Bár még nem próbáltam, de nagyon akarom
Könyvtár == Old-school Netflix
Essejó
Topikgazda
Ezt most csak úgy Kedvcsinálónak.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
tzimash
őstag
Ezt is már megkezdte a rozsda.
Más.
Nem horganyzott csavarokat hol tudok beszerezni? Ami a Obiban fut nemesacél néven, az jó lehet?
Essejó
Topikgazda
Csavarboltban
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
soldi3r
veterán
A2, A4 néven találsz inoxot, illetve a 10.9 és a 12.9 acélcsavarok sem szoktak felületkezeltek lenni.
E30 (oo=[][]=oo)
lemmy71
Topikgazda
Csavar és kötőelem boltokban kapsz, saválló rozsdamentes csavarként kérd. Léteznek fekete acél csavarok is de azok nem rozsdamentesek, csak felületkezelt de azok is nagyon tartósak.
tzimash
őstag
Kösz mindenkinek, ma nem jártam ilyen helyen. Obiban elég gyér a kínálat.
Essejó
Topikgazda
lemmy71
Topikgazda
Ez igen nekem is ez a tervem , még az elrendezés is stimmel bár én a fatároló részre tervezem a faszenes grillt, bal oldalra meg a vaslapos sütőt
mirci18
addikt
Sziasztok.
Gondoltam itt az ideje lecserélnem a jó öreg Tescos öntöttvas mini grillemet egy nagyobb családi modellre.
Ezeket néztem:
Az Obiban ezt találtam:
[link]
Igazából nekem inkább grillezésre kellene. így nem tudom van e értelme a lefedhető verziónak plusz pénzért.
BBq-ra alkalmas e?
[ Szerkesztve ]
Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
lemmy71
Topikgazda
Grillezésre tökéletes az az obis link is, az nem baj ha van egy nyitható fedele akár melegen tartásra is jó. Max olyankor beteszel egy kis vizes edényt hogy ne száradjon ki a hús.
hegegabi80
addikt
Ez nagyon baba, én is hasonlót tervezek (de csak tervezek kivitelezve nem tudom mikor lesz, talán 5 éven belül sikerülhet), csak nálam nem sarokba megy, hanem simán egymás mellé egyenesen.
mirci18: az obis egész baráti, az még nekem is tetszik.
mirci18
addikt
Lemmy71, Hegebaby80 köszönöm szépen a választ.
Az obisat veszem meg.
Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
Essejó
Topikgazda
Mondjuk láttam a válaszod, hogy az Obis mellett döntöttél, de néhány kiegészítést tennék pont mellette.
Jó néhány év tapasztalata alapján ki merem jelenteni, hogy grillezésre is minden tekintetben jobb, hatékonyabb a fedeles grill. Már azért is mert a fedél miatt közvetett grillezésre is alkalmas, és itt el is értünk egy lehetséges BBQ Setup kialakitásához. Tehát a tűzrácson csak az egyik oldalra teszed a parazsat rá némi füstölőfát, mellé teszel egy csepptálcát (kiöregedett bádog tepsi) A parázs fölé teszel egy vizes tálat 1-2 liter vízzel, és a csepptálca fölé teszed a szárazon fűszerezett húst. A levegő áramlást úgy állítsd be, hogy a rács hőmérséklete lehetőleg stabilan 120 °C legyen.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, stovetop smokert milyen néven keressek itthon?
Amazonon láttam egy jót, cska horror árú a szállítás.
Korábban volt linkelve az ikea koncis, az jó lehet erre?
Nem túl alacsony?
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
fausto
addikt
Sziasztok,
Tavaly vettem egy ilyen kis bénácska, belépő szintű töltényszmókert. Egész finomakat sütögöttem rajta, de idén szeretném egy kicsit "felturbózni"
Van egy gömb grillem, amihez tökre passzolna, annak az alját használnám fel (zártabb lesz és jobban tudom szabályozni a hőt), viszont amit alakítanék rajta, hogy az ajtóknál és a szintek illesztésénél leszigetelném, hogy a hő/füst ne szökjön. Milyen szigetelést ajánlotok? Kismillió félét láttam.
(tudom, hogy csodákat gy sem érdemes tőle várni, de majd a szezon végi leárazásoknál beruázok egy jobb minőségű offset-re, addig elsütögetek ezzel)
Köszi előre is!
Essejó
Topikgazda
Fogalmam sincs, de én ezt még csak nem is nevezném smokernek. Nem is értem ez hogy működik? Alulra beszórod a forgácsot, ráteszed a rácsot, arra a húst, és rázárod a fedőt? Aztán felteszed egy gömbgrill rácsára, és akkor a saját gőzében párolódik, + ha kap a forgács elég meleget akkor az elparázslik és kap némi füstöt?
De esetleg próbálj rákeresni a Német Amazonon, onnan tán olcsóbb a szállítás.
Nem egyszerűbb a Gömbgrillben a parázsra tenni némi füstölőfát?
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Essejó
Topikgazda
Kazán ajtóhoz való tömítő madzag és hőálló ragasztó a rögzítéséhez, bár én nem foglalkoznék vele. Annyi füst vagy meleg nem megy ott el ami ennél számottevő lenne, főleg ha összekapcsolod őket.
Inkább a részek egymáshoz és a gömbgrill alsó részéhez való passzos rögzítésre áldoznék szintenként 2 db
ilyesmit.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Zirowe
nagyúr
Passz.
Igazából elég sok youtubeos főzőcskéző videóban használják mostanság, tűzhelyen vagy sütőben, igazából csak kíváncsi lennék milyen.
De köszi a német amazonos tippet, megnézem.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
Essejó
Topikgazda
Egy gondom van vele, lehet több is, de azal főleg. Tehát alul a forgács ami a melegtől elfüstöl, de a zárt tér miatt bent marad a füst a dobozban, viszont ahogy a hő emelkedik a hús el kezd izzadni, levet enged ami lecsöpög az alul levő elégett hamura , ami a melegtől gőzölög és az a hamu íz is beépülhet a húsba. Én nem forszíroznám ezt. Ha megnézel egy töltény szmókert vagy UDS-t ott ott a vizestál, de még a Szekrény szmókerekben is ott a GN tál a vízzel amibe a lecsöpögő húslé is bekerülhet, de nem keveredik az alul levő elszenesedett hamuvá vált füstölő anyaggal. A Reverse szmókerrel is az a bajom, hogy a Platera ráég a lecsöpögő húslé, ahonnan vissza füstölhet a húsra.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
lemmy71
Topikgazda
Tavaly vagy tavalyelőtt a tescoban láttam ilyeneket, volt rozsdamentes mint amit linkeltél és és eldobhatós egyszerhasználatos alumínium is. A haverom vett eldobható alut táborozásra, 6 szelet húst vidáman meglehet rajta sütni, volt olyan ami full kompakt volt még faszén is volt benne
Zirowe
nagyúr
Itt a második képet nézve látszik, hogy van egy tálca, amibe mehet a lecsöpögő, alá meg a füstölő.
Nekem pl társasházban más módszer nem is nagyon játszik szerintem.
Videós példa.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
mirci18
addikt
Gondolkoztam érdeklődés szintjén egy BBQ teszten.
Ha eljutok oda itt mindenképp jövök tanácsokért.
Köszönöm addig is a segítségeteket.
Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
lemmy71
Topikgazda
Majd ha megvetted a grillt mihamarabb dobj rá párszelet jókora tarját és várjuk a képes beszámolót
Essejó
Topikgazda
A másik oldalon nem látszott ez a tálca.
Nincs kert? Sorházban pl már voltam kerti bulin és minden másodiknak volt épített kőgrillje. Akinek meg nem, annak gázgrill.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Essejó
Topikgazda
Azt úgy is hívják, hogy kompaktgrill, 1x használat után eldobós, a jobbakban faszén, a tescósban asszem briket van.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
lemmy71
Topikgazda
Essejó
Topikgazda
Sőt néha még benzinkútnál is kapható. 1x már használtam ilyet, végül is ha más nincs akkor használható, begyújtását követően kb két órán keresztül elég jól lehet grillezni vele.
Csak nem értem mi köze van a fedeles, konyhai sütőben is használható "füstölőhöz"? Ezt ne próbáld meg zárt térben használni, míg amazt akár a tűzhelyen, vagy bent a sütőben is lehet..
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?