Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Útvonal
Fórumok » Technika, hobbi, otthon » Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)Téma összefoglaló
Hozzászólások
lemmy71
Topikgazda
Részemről támogatom az ötletet A receptek közé mehet akár így vagy ha szeretné akkor átfogalmazhatja és a kemence építés is jöhet (beszámoló).
Essejó
Topikgazda
Megpróbálom, de nem telefonról. Tán kisebb az esélye, hogy szétesik.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Madoc
veterán
Köszi! Recept maradjon ahogy van, mert én is így kaptam. Forrásként esetleg meg lehetne jelölni a kemencebaratok.eu-t.
Hogy ne mondják hogy loptuk.
Blogot nem hiszem hogy írok, de ez még változhat.
Most majd tágulási tartályból készül grill.
Ebből, felrakom ha kész lesz.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
lemmy71
Topikgazda
Oké ha te is így kaptad akkor maradjon, majd rájuk kérdezünk hogy megosztható a recept, de gondolom nem ellenkeznek
Jó pofa az a tartály, képről nézve kellemesen széles. Zárt grillek közül nekem is a hengeres tartály jön be, a gömbgrilleket nem igazán pártolom, szeretem ha jó széles a sütőfelület. Ha kész leszek egyszer az offset smokival és az egyéb projektekkel akkor én is készítek egy "szivar" grillt Az a jó ezekben a hengeres grillekben hogy 2,5 - 3mm falvastagságú acéltartály már bőven tökéletes az építésre Itt a videón két víztartályból készít az ember egy smokert és egy grillt. Nagyon jó a smoker olyan univerzális azzal a tűztér feletti főzési lehetőséggel. A grill pedig egy egyszerű de nagyon jól kidolgozott szerkezet, ha egyszer nekikezdek akkor én is ilyet szeretnék.
exmen
csendes tag
Sziasztok.
Pár napja találtam ezt a topikot és megörültem neki mert nagyon érdekel a téma. Nyáron kaptam egy nagyon egyszerű, olcsó "szmókert" (fotó) de már jó pár sütésen túl vagyok.
Első sütés: tarja; nem régiben oldalas szél + göngyölt dagadó.
Az a baj, hogy rohamosan amortizálódik, amelett, hogy nagyon nehéz megfelelő tartományban tartani a hőfokot (ennél nem a túlmelegedéssel van baj ).
Szeretnék építeni UDS -t. Találtam is sok jó anyagot hozzá. A magasság elosztás, méretezés nagyon jól jött, de nem tudom az átmérőket, ill. hogy a hordó belseje és a tűzkosár, vizes edény között mennyi az ideális hézag. Ezen kívül, ha valaki tudna adni tippeket, hol lehet jó áron alkatrészeket beszerezni azt megköszönném. Bármilyen tanácsot szívesen fogadok Köszönöm.
"...nehéz tölteni olyan korsót, ami már tele van." (Moat)
lemmy71
Topikgazda
Üdv köztünk
Jól néz ki az a göngyölt dagadó Hát igen azok a vékony falú töltény szmókerek nem igazán a maratoni sütésre vannak kitalálva, még nyáron csak csak de már ősszel a hűvösebb időben intenzívebben kell etetni faszénnel. Szerintem ha kicsit jobban visszaolvasol találsz méretezési "rajzot" az uds belső elhelyezkedéséről. Nemrégen ketten is készítettek uds -t kérdez rá a srácokra hogy mik a tapasztalatok.
Esetleg megpróbálhatod 20mm vastag alukasírozott kőzetgyapottal körbeszigetelni a töltény smokit, bár mivel szétszedhetős így egy kicsit bonyolultabb a dolog, de rengeteget javítana a hőtartáson.
Essejó
Topikgazda
ProdyG
senior tag
Sziasztok,
Szerintem még tavasszal jártam erre, amikor a bontott téglából épített bográcsozómról és ülőkéjéről kérdeztem. Meg is állapítottuk, hogy hagyományos bontott téglából készült, nem a nagy méretűből.
Említettétek, hogy tél előtt legalább a vízszintes felületeket jó lenne átkennem lenolajjal. Most jutottam el idáig...
Vagy a letakarás jöhet még szóba, de egy lenolajos kezelés igaz kiváltja a takargatást? A takargatást próbálnám megúszni
Köszi az infókat!
lemmy71
Topikgazda
Jó a lenolaj de ilyenkor már nehezen szárad, bár a hétre mond még szép napos időt, kend át akkor ha süt a nap. Vagy csak takard le fóliával kora tavasszal meg átkened egy lenolajjal vagy valami ápolószerrel .
ProdyG
senior tag
Értem. Akkor egyelőre a letakarás marad szerintem.
köszi!
lemmy71
Topikgazda
Szerintem is bőven elég letakarni egy fóliával, tavasszal meg vagy valami "kőbalzsammal" vagy egy egyszerű zsíros hígító is megteszi, a lenolaj kence nehezen szárad munkalapra meg üllő részre nem igazán való.
ProdyG
senior tag
Na letakartam szépen. Igazából a bontott tégla ülőfelület nem igazán használható, mert eső után napokig vizes, és nem kellemes ráülni. És ez megy kb egész évben. Valami olyan anyag kellene rá, ami impregnál és bármennyi esőt kapna, nem szívná meg magát vízzel az ülőke. Látom léteznek ilyen impregnáló szerek téglára, kérdés a gyakorlatban mennyire jók...
Illetve az is cél lenne, hogy olyan anyagot kenjek rá, ami miatt többet nem kell takargatnom télen.
lemmy71
Topikgazda
Az egyik izomerőmnél vastag oldószeres lazúrral van lekenve a tégla ülőke, minden tavasszal átkeni (hengerezi) egy réteggel. De rengeteg vízlepergető impregnáló szer is van, az hogy melyik is lenne a legtökéletesebb, rejtély Én pl. vettem kőbalzsamot jó drágán a mészkőlapokra de nem egy nagy szám, nagyon gyenge selyemfényt ad a köveknek, egy két hónap és azt is elveszíti. Én a (bontott téglás)sütőszigetem külső részét amit ér az eső, biztos hogy valamilyen lazúrral fogom lekenni
Amúgy a hétre még olyan 12 - 15 fokokat rebesgetnek, lehet hogy korai volt letakarni, egy év végi sütés még talán belefér. Az egybekötött András és Ferenc napot mi mindég egy jó bográcsban főt birkapörkölttel ünnepeltük, akár milyen hideg is volt
[ Szerkesztve ]
ProdyG
senior tag
Olyan lazúrt említesz, ami alapból fára való? Idén nagyon sok lazúrt használtam fel faházra, illetve fa játszótérre. Ugyanarról beszélünk?
Én szerintem majd tavasszal kipróbálok valami vízlepergető impregnáló szert a bontott téglára.
Ami a hétvégét illeti, azért ez a letakarásom olyan 3 perc alatt bármikor le és visszarakható, szóval ha hétvégén valóban 10 fok fölött lesz, akkor tuti bográcsozunk.
Bográcsoztam én már 0 fokban is, szóval nem ilyen szétszedhetetlen letakarást csináltam
Vettem idén 2 öntöttvas bográcsot (kicsi + nagy), azóta még jobban élvezem a dolgot
Jó pl. a grillezés is, az is nagyon sok volt idén, de ha van rá idő/mód, akkor a bográcsozás az igazi
lemmy71
Topikgazda
Igen fára való lazúrra gondoltam. Nekem pl. a benti klinkertéglás csempekályha kéményem is azzal van átkenve.
Ahogy mondod a bográcsosnál nincs is jobb
Jó tízen pár éve volt nekünk is olyan, hogy a megkéset Ferenc napi birkapörit elkapta a havazás, de legalább jobban esett közben a 4 centes tüske
Nagyon jó az öntvény bogrács, csak vigyázni kell vele hogy amikor leveszed a tűzről, akkor még odakaphat az alja.
ProdyG
senior tag
nekünk régebben volt olyan, hogy egy hétvégi házhoz jártunk télen bográcsozni (a bevállalósabbak), kis ház, se fűtés, se semmi, nem lakóház... és flakonokban volt kikészítve az ivóvíz, amik nyilván meg voltak fagyva.
Úgyhogy a flakont késsel le kellett vágnunk a jégtömbről és úgy tudtuk csak a jeget betenni a bográcsba na akkor nagyon nehéz volt tüzet csinálnunk kb +5 fokban a sok ázott fával...
Most már kertes házban lakunk, már nincsenek ilyen nomád körülmények, pedig annak is megvolt a varázsa.
lemmy71
Topikgazda
Ismerős az érzés
Én születésem óta nagy kertes házban élek, apámmal mi is építettünk a fehér és a fekete körös találkozásánál (szanazugban) egy "hétvégi nyaralót" rendes tégla épültet egy csempekályhával. Áram és fúrt kút volt, rengeteget jártunk ki a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes elején bográcsozni és bulizni a haverokkal. Az volt az igazi élet nem ez a mostani elmebeteg mobilos világ
[ Szerkesztve ]
gu007
aktív tag
Essejó
Topikgazda
Akkor már van külső burkolat és hőszigerelés is?
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
gu007
aktív tag
Jelenleg így áll. Megvan a szigetelés és a burkolat anyaga amit még festeni kell de a "vázat" is festeni akarom hőálló festékkel. Szigetelés előtt gondoltam hőkezelni.
lemmy71
Topikgazda
Jó lesz a "dohányzó szekrény" már azt hittem hogy valami baj van, régen jelentkeztél Zártszelvény vastagságában be préselsz valami üveggyapotot, 4 - 5 centiset belehet oda nyomni, de van 2 centi vastag alukasírozott ásványi gyapot is az már jól szigetel. Látom az azbeszt zsinór is rajta az ajtón, hermetikusan zár majd.
Nézegettem ezeket a "tűzkosarakat" van kismillió változat de vajon melyik lehet a legideálisabb, az mennyire befolyásolja hogy faszénnel vagy brikettel használom Azt megfigyeltem hogy sokan dupla lemezből készítik az elválasztó részt.
gu007
aktív tag
Ahogy időm engedte, csinálgattam. "Tűzkosár" a BBQ Expedition sütőinél is ilyen és egyszerűbb is volt megcsinálni sejtem, hogy miért lehet dupla elválasztó, úgy nem izzik be idő előtt a faszén. Javításra szorul az enyémben (most ugrott be az ötlet) Szigetelés 3 centis kőzetgyapot lesz. Nem kötözködés képpen de azbesztes cuccot már nem kapni. Ez üvegszálas zsinór és ha minden jó akkor tényleg jól zár.
[ Szerkesztve ]
lemmy71
Topikgazda
Látom hogy hasonlít a Máriuszék féle tűzkosárra, jól van az lehet másolni ők másoltak sok mindenkiről
Amúgy könnyedén betudsz még hegeszteni egy egy lemezt a kosárba. Van aki nem is hegeszti csak simán beteszi, én két sínre gondoltam és abban lenne az egyik oldalt egy szemben pedig két lemez, állíthatós lenne úgy működne mint egy "súber".
Igen tudom hogy már régen betiltották az azbesztet, láttam hogy valami modern tömítést használtál (nekem még van egy kis tekercsel, fater vette vagy negyven valahány éve, anno azzal tömítették a sparhelt vasplatniját)
Én kerámiazsinórt tettem a csempekályha ajtóba, adtak hozzá ragasztópasztát is nagyon jól bírja és nem lapult össze.
Szerintem azt a "belső" részt felesleges festeni, nem fog az elrohadni, nem hiszem hogy a komoly gyártók is festenék
Amúgy van kimondottan 2 - 3 centi vastag kémény szigetelés, én azt tenném bele.
Kíváncsi vagyok hogy fog majd üzemelni, bár én nem hiszem hogy csinálok "szekrényt" elég nekem az offset de még az sincs kész teljesen csak annyira hogy most ősszel grillezni tudtunk benne
Látom fúllra végig varrtad a lemezt, most nem húzta el a meleg
[ Szerkesztve ]
lemmy71
Topikgazda
BCOS – Balcon Cabinet Oven Smoker “S”
Ez is egy érdekes "kis szekrény" kicsit hasonlít a tiédre.
Aki nem tudja otthon megcsinálni magának az esetleg elgondolkozhat egy ilyenen, ahogy nézem komolyabb mint az egyéb multik által forgalmazott smokik.
soldi3r
veterán
Ketlem, hogy egy 3-4mm vastag vaslemezen keresztul beizzana a faszen.
E30 (oo=[][]=oo)
gu007
aktív tag
Akkor nem tudom mi értelme van a dupla lemeznek.
Festéket már megvettem ezért el is használom. Szigetelés is megvan, csak még a borító lemezeket is festeni kell.
Összehegesztés akkor volt amikor az egész meg volt heftelve. Merevítette egymást a lemez ezért nem húzta el.
[ Szerkesztve ]
lemmy71
Topikgazda
Pedig igen Próbáld majd ki ha grillezel, dobj az izzó faszénre egy 3 millis lemezdarabot, pár perc és meggyújthatod rajta a cigit, milyen pokoli hőmérsékletet abban a zárt tűztérben
#1076 gu007
"Ponthegeszted" vagy valami rozsdamentes popszegeccsel teszed fel a borítást
[ Szerkesztve ]
Essejó
Topikgazda
Vagy valami önmetsző csavar? Ha már előre festeni akarja a borító lemezt, akkor a ponthegesztés is felkapja a festést.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
lemmy71
Topikgazda
Én ezeket az önmetszős csavarokat nem igazán kedvelem, a saválló popszegecs örök és elpusztíthatatlan.
Amúgy én külső borításra az inox lemez is tökéletes választás, azt nem kell festeni és azon kívül hogy eltakarja a szigetelést sok szerepe úgy sincs, ráadásul könnyű tisztán tartani csak egy szappanos fémszivacs kell hozzá.
Nem rég láttam a yt. -n egy szekrény építést, ott ásványgyapot helyett 2 centis samott lapokat ragasztottak be és arra tettek valami alufólia hőtükröt és lezárták egy acéllemezzel.
Amúgy én is teszek egy 3 centis ásványgyapot szigetelést majd az offset tűzteréhez, sok videón látom hogy úgy csinálják, gondolom hogy ne legyen olyan nagy a hőveszteség.
soldi3r
veterán
Legközelebb rámérek hőmérővel, kíváncsi leszek.
Ha olyan magas a hőmérséklet, akkor a kommersz kőzetgyapot nem jó szigetelésnek, 220 fok körül a közőanyaga elpárolog.
E30 (oo=[][]=oo)
lemmy71
Topikgazda
Én ezt csak azért mondtam, mert az egyik gyerekkori cimborámnak az apja kovács, szenes kovács tűzhelye van amiben patkókat kovácsolt és ha a smoki tűzkosarat nézed ott is van ám hő mint egy szenes kohóban.
Amúgy az anyai nagyapám is kovács volt még a nagy Magyarország területén, a most készülő offset smokerembe olyan patkócsavarokat építek bele amit még anno ő kovácsolt kézzel. Lehet hogy egy kissé a véremben van ez a dolog
soldi3r
veterán
Azert a kovacs fujtato szerintem kicsit mas. Ott koncentraltan kap levegot is melle.
En az energiamegmaradas torvenyebol indultam ki. Ha szigetelt a szekreny fala, akkor a kornyezet fele viszonylag keves ho tavozhat. A sutoterben pedig 110 fok a cel, akkor vagy a szigeteles sikertelen, vagy a homerseklet nem olyan magas az egesterben sem. Ugy tudom a kemenyfak gyulladaspontja 300 fok felett van
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
gu007
aktív tag
lemmy71
Topikgazda
Jó lett.
Saválló kor popszegeccsel csináld, az alu nem erre való, esetleg a lencsefejű saválló önmetszős torx ami még jó és kulturált is.
Az oldalára akár egy kis lenyithatós asztalkát is ráapplikálhatsz, hogy tud majd hová tenni a sört
gu007
aktív tag
Köszönöm! Sörnyitó lesz majd rajta.
A szegecseket meg majd cserélem rozsdamentesre. Lehet jobban néz ki mint a csavar.
[ Szerkesztve ]
lemmy71
Topikgazda
Egy kis felnyitható asztalka mindig jól jön, ez egy lefelé nyíló pánt nem rossz megoldás, de szerintem házilag komolyabbat csinálsz A sörnyitó az nem maradhat el, igaz egy fémekkel dolgozó szakember bármivel kitud nyitni egy üveg sört, olyan mint MacGyver
A saválló popszegecs a legjobb megoldás, de lehet érdemes lenne hőálló pasztával vékonyan kihúzni a zártszelvényt mielőtt réteszed a burkolatot, így moshatod majd sterimobbal és nem vizesedik le a kőzetgyapot
gu007
aktív tag
Asztal mellett lesz a sütő, ezért nem lesz rajta. Csak a hőmérőnek egy tartó. Nem terveztem magasnyomásúval mosni, mert nincs
Essejó
Topikgazda
Pedig a rács takarítására egészen kiváló.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
gu007
aktív tag
inf3rno
nagyúr
Nekem bejön. Ezekre nem kell valami speciális festék, hogy a hőtől ne pattogozzon le (vagy hogy írják )?
Buliban hasznos! =]
gu007
aktív tag
Köszi! A fekete festék hőálló, a zöld meg majd kiderül
lemmy71
Topikgazda
Jó lett gratulálok
Már csak ki kell próbálni. Látom egy kicsit elszámoltad a borítást vagy is nem számoltál rá a takarásra, de ez könnyedén orvosolható utólag is. Az obi -ban lehet venni "L" profilú eloxált alumínium szálakat, hasonló mint a szögvas, azt szépen rátudod utólag szegecselni a sarkokra. Vagy akár hajtathatsz is valami rozsdamentes vagy alu lemez csíkokból, esetleg még salgó profilból is megoldható.
Próbáld ki hogy dolgozik és utána tedd rá a saját logódat, jövőre meg kezdheted a sorozat gyártást Nem tudom hogy mivel festetted a külsejét, az ilyet celloxin nitrozománccal érdemes az bírja a hőt és erős is, régen a kazánok külsejét is azzal festették.
Látom a lényegről nem felétkeztél meg, a sörnyitó a helyén van 🍺🍺🍺
gu007
aktív tag
Köszönöm! Direkt lett kisebb a borítás. Élvédőt nem teszek rá, így marad. Sorozatgyártás biztos nem lesz, elég volt ezt megcsinálni. Amúgy sem vagyok valami nagy lakatos, ennek is vannak hibái rendesen. Szilveszter napján tervezek short ribs-et és sertés oldalast sütni benne. Külseje minöségi Tescos festék egyedi kutyalábnyomokkal. Sörnyitó majdnem lemaradt, de hogy haszálva lesz-e nem tudom. Dobozos sörhöz nem kell.
lemmy71
Topikgazda
Oké, persze jó ez így is, egy idő után úgy is kormos zsíros lesz az egész, gondolom nem kirakati cuccnak készítetted
Majd ha lesz időd és erőd akkor dobj egy két fotót működés közben és a késztermékről is
Jó szilveszteri bulit kívánok, ahogy nézem még az idő is kegyes lesz, nem lesz zimankó plusz 10 fok és egy kis eső várható
Nálunk sajnos elmarad a szilveszteri sütés főzés , de remélem tavasszal nagy erőkkel sütünk főzünk.
gu007
aktív tag
Eddy_
csendes tag
"Hőmérséklet (folyamatos használat esetén): 0~250°C /32~482°F"
a 300 a max
[ Szerkesztve ]
gu007
aktív tag
lemmy71
Topikgazda
Jól néz ki a borda, megérte időt és melót tenni ebbe a szekrénybe, további sok sikeres és ízletes sütést kívánok
Minden lelkes fórumtársnak sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!
gu007
aktív tag
Köszönöm! BUÉK mindenkinek
Precorus
tag
Boldog Karácsonyt, BUÉK
#1100, WOOO-HOOOO!!!
25-én grilleztem egyet, első hambi, meg (grillezett) teriyakis csirke. Meg ha már volt a hűtőben (akcijós ) hús, anya szólt hogy csináljam meg azt is.....mondom na jó, nem bánom
Sima pácolt csirkemell+karaj. Állítólag kiszáradós hús, nekem nem tűnt száraznak.
Kb. hüvelykullyni vastagra szoktam vágni mindegyik husit(ami egyben érkezik), lehet azért nem. Meg viszonylag gyorsan levettem.
Teriyakis bödön + lekenve a csirke. A pálcikákra sikerült kicsit ráégetnem a cukrot. Legközelebb jobban vigyázok. Pedig szóltak róla előre
ha igény van rá, még 1-2x csinálok a szószból, akkor kb fix lesz a recept és bedobom ide
Legközelebb kicsit még laposabbra nyomom a pogácsákat, most kicsit vastagok maradtak.
Nővérem csinálta a bucit, meg a sajtszószt. Meg valami párolt hagymát is, asszem kis méz meg dió volt rajta.
Köv hétvégére meghívtam haverom, nem lett olyan rossz hogy ne akarjak megint csinálni
Viszont szerintem még egy lépcsőt lépünk felfelé, és azon bacon is lesz
Könyvtár == Old-school Netflix