Új hozzászólás Aktív témák

• hifis50

csendes tag

válasz Parci #44074 üzenetére

Csak hittem, hogy megvan, de mégsem annyira egyszerű.
    Nem akarom fárasztani a társulatot, tehát át lehet ugrani az alábbi hosszadalmas magyarázatot, de arról van szó, hogy a legegyszerűbbnek az tűnt a javításra, hogy egy sűrű fogazású gyűrűt lehet a fejbe becsavarozni meglévő rögzítőcsavarok alá, és így nem menetes csavarral rögzítenénk a finomállító tagot, hanem csak a fogak közé ereszthető tüskével akasztással. Ez ugyan nem fokozatmentes állítás, de elég sűrű fogazással, amit a nagy átmérő lehetővé tesz, ez nem jelent visszalépést. A bajom csak az ezzel a megoldással, hogy amíg nem darál a készülék, ez tényleg nem húzza félre a menetes tagot. De mivel nagyon külpontos az akasztás, mikor darál, a fellépő elég jelentős fékező erő ugyanúgy félrehúzza az álló külső daráló késgyűrűt. (Talán kevésbé, mintha csavarral félrefeszítem, de valamennyire mégis.)
    Tehát egy központosan szimmetrikus akasztás kellene, amiben nincsenek oldalra húzó erők. Így az egyébként körkörösen terhelő kávétörmelék már egy egyenletesebb résméreten keresztül hullana ki kávéporként. Ez úgy összejönne, ha az öntött kúpos fedelet nem csavaroznám össze a menetes alkatrésszel. Azt a négy tengelyszimmetrikusan elhelyezett csavart, amivel most rögzítem a kupolát, tüskékkel kiváltva, kicsit nagyobb lukba ereszteném be a menetes tag tetején lévő lemezbe. Így mindegy, hogy feszül félre a kupola, nem viszi magával a kotyogó állórészt, de akasztani, tehát az elfordulást megakadályozni tudna. Eddig jutottam tegnap, mikor írtam, hogy megvan a megoldás. Ami a bonyodalmat okozza, hogy így viszont máshol kell a házhoz rögtíteni ezt a finomállítást végző alu tetőt. Ez sem lehetetlen, mert erre lehet a korábban említett fogazott gyűrű helyett egy olyan vállakkal rendelkező gyűrűt készíteni, amihez továbbra is fokozatmentesen lehetne egyszerűen lefogni a tetőt. Ezt még ki kell találni, hogyan.
    Csak a teljesség kedvéért írom, hogy felmerülhet a hézag, vagyis a kotyogás csökkentése is, mint lehetséges javítás, de a korábbi Combat finomállítás tapasztalata alapján mondom, hogy szerintem nem véletlen, hogy ekkora hézagokat használ a cég. Ekkora átmérőn már könnyen megfogja a szerkezetet a mindenhova bejutó kávépor, ha szűk a hézag.
    (Amúgy pont ezért ajánlottam fel Parcinak a segítséget, egyrészt érdekelt, ebben a darálóban mi hogyan van, másrészt tényleg agytorna valami értelmes, kivitelezhető megoldást találni.)

Új hozzászólás Aktív témák