Új hozzászólás Aktív témák
-
hyperspace
őstag
Szintebiztos vagyok benne, hogy nem lenne előrelépés. Súlyszelepes Brikka nagyon jó kávét ad, nekem 4 személyeshez volt szerencsém. Minden használat után átöblíted, néha a súlyszelepet is letekered, kitisztítod, és boldogság van.[ Szerkesztve ]
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz RetepNyaraB #8826 üzenetére
1-1 ember szokott kimenni a topikból. HC-ben írtak korábbiakról.
#8817TheProb ahogy írták, lehet állítani a hőmérsékletét a Dedicának: [link]. Szerintem felteheted maxra. A kar is fel van melegítve, mielőtt kávét teszel bele?
-
hyperspace
őstag
válasz RetepNyaraB #8814 üzenetére
Rápróbáltam anno erre, világosabb pörkölés. És meglepően kellemes amúgy. 70 fokos víznél savanyúnak kell lennie.
Onnan mérjük, hogy a víz hozzáér a kávéhoz, szóval gombnyomástól.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz ServerWorks #8370 üzenetére
Első korty után brummog a barna medve, ebben biztos vagyok.
-
hyperspace
őstag
-
hyperspace
őstag
-
hyperspace
őstag
válasz RetepNyaraB #7097 üzenetére
Keztörlő, mikroszálas törlő mind jobb a guminál szerintem is. De én pl parafa tányéralátétet használok. Arra pakolok ki mindent, ami a kávékészítéshez kell.
-
hyperspace
őstag
válasz kmarci25 #6959 üzenetére
Most például 300 kapszula mellé ingyen gép jár.
Valahol azt olvastam, hogy valami nevetséges mennyiség, kb 10 főzés után át kell mosni a gépet, és akkor nem lesz baja. Rossz a konstrukció maga. Majd gondolom később jönnek más gépek is, mint a régi kapszulánál.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz balazs0726 #6410 üzenetére
Szlovák az ekokapszula. Én csak Flair kiegészítőket rendeltem onnan, utánvéttel, gyorsan megérkezett, és minden rendben volt vele.
-
hyperspace
őstag
válasz roBEEsz #6328 üzenetére
Pedig ez hc kérdés már, persze gép és kosár típusa fontos a válaszadáshoz.
Kalmártól tavaly világos pörköléseket próbáltam, most közepes pörkölések vannak pont tőle, mindegyikről csak jót tudok mondani. Erősen ajánlott kategória szerintem.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz sherlock82 #6206 üzenetére
Remélem ott még nem tart a Nespresso, hogy ízjegyeket is aromával oldanak meg. Milyennek érzed amúgy, savanyú, savas? Illatában érezni a gyümölcsöket?
Én is próbálkozni fogok hasonló karakterű kávéval, már nálam van, de pihentetem még.Hogy vált be a Vertuo? Milyen az előző generációhoz képest? Mikor 25ezer volt, majdnem vettem egyet, mert nem próbáltam még ezt az új megoldást.
-
-
hyperspace
őstag
válasz RetepNyaraB #5484 üzenetére
Ne mondjuk általánosnak az egy évet, mert sokszor pörkölés +2év a szavidő. És vannak egy évesek, pl AVX, és vannak a kis pörkölőknél 1/4, vagy 1/2 év.
#5486inf3rno ugye nem kevered a szemcseméretet? Nem kell megijedni, ha nem jön le kávé, annyit jelent, hogy ott már túl finomra van őrölve. Nyomásfokozóhoz ráadásul a normálnál még nagyobb méret kell, úgyhogy mehetsz feljebb bőven.
[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
válasz #85578752 #5476 üzenetére
Én is így ütögetem, plusz kétszer ráindítok még egy kicsit, és nekem így nem marad bent pangó. Amit korábban írt #5474pető bá', az nekem nagyon soknak tűnik, FAG-ban marad annyi, konstrukciós hiba miatt. CM702-nél ekkora bajok nincsenek pangó téren szerintem.
-
hyperspace
őstag
válasz sherlock82 #5142 üzenetére
Annyi pénzért elég jó kávékat lehet venni kis magyar pörkölőktől, szerintem ne ragadj le egy kávénál. [link]
-
hyperspace
őstag
válasz pető bá' #5086 üzenetére
[link] Ebben a listában tudsz keresgetni, valamint a HC csoportban is vannak hsz-ek, amiben sorolnak fel pörkölőket. Ha a határt eltolod 12k/kg-ra, akkor jobban kinyílnak a lehetőségek. De olvasgatva a híreket, lassan elkezdenek emelkedni az árak.
-
hyperspace
őstag
válasz inf3rno #5071 üzenetére
A kosár dönti el a te géped esetében, hogy melyik nyomásfokozós. Amelyiken egy lyuk van, az a nyomásfokozós, a sok lyukas a sima kosár. 51mm-es tamper kell neked, van már 3.000ft-ért [link] , a naked kart 13.000ft-ért láttam hirtelen.
-
hyperspace
őstag
válasz inf3rno #5068 üzenetére
Tudom, azért linkeltem pont ezt a videót.
A tömörítő a tamper, érdemes egy ilyet venni, hogy könnyen meg tudja az ember ugyanazt a mozdulatot ismételni.
A naked kar nem fontos, a hozzá tartozó is megfelel, csak nyomásfokozó nélkül kell használni majd (ha lesz megfelelő daráló hozzá).
Takarítani szerintem könnyű, kis ecsetet használok, a késeket is kiveszem, egy 10-es csavart kell csak letekerni.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz inf3rno #5057 üzenetére
Nekem 4 hónapja van meg, kis kerámia örlős kézi darálóról átállva ég és föld a szemcseméret egyenletessége, és konzisztencia. Egy jó daráló fontosabb, mint egy kávéfőző, egy rosszul őrölt kávét semmi nem ment meg. Ezt a EC 685 Dedica gépet is ezzel a CM702-vel használják sokan, nyomásfokozó nélkül elvileg egész jókat tud a saját szintjén. [link]
Ez kávédaráló, kávét lehet vele darálni. De majd meséld el, milyen átengedni rajta egy kiló mákot.#5059 cSuwwi kell pofozgatni, én pl hátul ütögetem. De pangó van szinte az összes örlőnél.
Három alátét? Nekem egy volt benne alapból. Minden örlő más, de ez elég nagy eltérés.[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
válasz body007 #5054 üzenetére
Van a dobozban egy kis műanyag zacskó, benne 2-3 darab fém alátét. Egyet tegyél be a leírás alapján. Eltérő vastagságúak az alátétek, a vastagabb nekem nagyjából 10 klikkel tolta el ugyanazt a szemcseméretet. Ki kell tapasztalni.
-
hyperspace
őstag
válasz RetepNyaraB #4862 üzenetére
Ha őrölten veszed, és átszalad rajta a víz, akkor akár tömörítheted is, a kérdés, mivel, hogy egyenletes legyen. De jobb, ha örlemény finomításával mész utána. Szerintem.
Az biztos, hogy nem kapott ugyanannyi vizet. Lehet az is ok, hogy nem zárt rendesen?ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz eastsider #4860 üzenetére
Valószínűleg nincs egyenletesen elosztatva a kávé a tölcsérben. Kanállal adagold púposra a kávét, majd egy kés tompa oldalával húzd le minden irányban, hogy tele legyen a tölcsér, és egyenletes legyen a teteje. Ne ütögesd, ne kocogtasd, ne nyomkodd le.
És ne max lángon főzd, közepes, vagy alacsonyabban.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz Viiktor1989 #4847 üzenetére
25-30 másodperc alatt 1:2 és 1:2,5 közötti kávé/eszpresszó arányút kell húzni. Ha ennek a végén szőkül, az azt jelenti, hogy addigra lett kivonatolva. Érdemes mérned, hogy lásd mi mennyi. De van olyan is, hogy nem időre főznek. [link] De ez már nem amatőr topikba való szerintem, HC topikban tudsz még kérdezni.
-
hyperspace
őstag
Szuper. Brikkába én nem tennék soha sötét pörkölést, az enyém soha nem is fog látni, de az én vagyok. Ha a nagyon klasszikus ízvilágot keresed, nagyon testes mély ízjegyekkel, akkor meg lehet próbálni a sötétet. Ahhoz a brikkás habhoz szerintem jobban illik a közepes, magvas, kicsit gyümölcsös, vagy kakaós ízvilág.
-
-
hyperspace
őstag
válasz eastsider #4606 üzenetére
Vannak olyan blendek, amiken sűrűn szoktak itt ajánlani, érdemes rákeresned (példa).
Nem próbáltam még az én Brikkámmal, de Mokába raknak Aeropress papírt, az eredményez pl zacc nélküliséget, és finomabbra is lehet akkor őrölni értelemszerűen. De túlzásba sem szabad esni. Ha jó a crema, és az íz, akkor megvan a megfelelő szemcseméret.
Esetleg lehet a mennyiséggel is játszani, de elmondható, hogy a legjobb, ha tömörítés nélkül tele van a kosár.[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
De játszik, csak előtte ami megtetszik offline, megvenném azt. Nézem mindig a kis fehér cetlit, hogy mikor pörkölték .
Azért is kérdeztem, mert nem tudom, hogy egy kis csomagban mennyire melegszik át a dobozos autóban a kávé. Lehet egy világos pörkölésnek nem jó.
-
hyperspace
őstag
Látott valaki Pesten AVX kávét boltok polcain? Én csak a Westendben lévő MM-ben találkoztam vele eddig.
-
hyperspace
őstag
válasz koxkids #4267 üzenetére
Feljebb lehet lépni a nyomásfokozóhoz képest, de akkor már jó kávé is kell hozzá, amit a legkönnyebben a hazai pörkölőknél találsz meg. Pesten sokat találni, akár személyesen is tudsz venni kávézókban. Rendelni is lehet, kapuczíner, pacificaffe, stb. Ha olcsóbb kávéban gondolkodsz, akkor az előbb említett webshopokban találni jó áron kedvelt blendeket.
Én is szeretnék kérdezni:
Azt megtaláltam, hogy az egy csészés Moka Expressből kb 40ml kávé jön le, mikor 60-at töltök bele, de a La Mokinánál nem találtam ilyesmit. Ott 40ml víz megy bele, kb 30ml kávé lesz? Hány gramm kávé megy bele ebbe a két pici kotyiba?ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
válasz Mosqu!to #4059 üzenetére
Szia, a Hardcore café lesz a Te topikod. Ott nem horror árú gépek is szóbakerülnek, mint pl a Gaggia Classic, amiből pl 2015 előtti, és 2018-as változat is van. 2015-2018 közöttiek pedig nem ajánlottak.
#4058 motoflug van a Pellininek is koffeinmentes kávéja, de igazából bármit próbálhatsz, ami megtetszik, és számodra elfogadható áron van.
[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
válasz vtechun #4053 üzenetére
Anno én még sima kis műanyag kapszulával próbáltam, és volt olyan jó, mint egy gyári. Rá kell érezni. Ma már lehet olyan fém kapszulát kapni, amihez van kis tamper, és kis segédkeret.
A legegyszerűbb, ha szétszeded az egyik Nespresso kapszulát, és megnézed a szemcseméretet. Vagy elkezded egy szemcseméreten, ha átzuhan rajta, akkor eggyel finomabbal próbálod, és így tovább, amíg nem lesz jó. Mindig ugyanannyira tömörítsd.[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
Ha rendesen karban tartod a kotyogóst, akkor az is tud szöszölős lenni, mit gondolsz az újratölthető kapszulákról?
Itt a csoportban mi a vélemény róla? Én anno Nespressoban próbáltam ki, és nem volt rosszabb, mint egy gyári kapszula (ha jól van megtöltve).ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
hyperspace
őstag
-
hyperspace
őstag
válasz #49155328 #3957 üzenetére
Na igen, keresnem kellett volna.
A fórumtárs jót is, meg kevésbé jót is ír. Érdekes megoldás az a vonalkód a kapszulán. Kreatív, de én nagyobb kávémennyiségből főznék kevesebbet.#3956koxx lehet jó megoldás az utántölthető hozzá (valakinek).
-
hyperspace
őstag
Sziasztok,
Ma kaptam levelet a Nespressotol, hogy hozzánk is megérkezett a Vertuo kapszulájuk [link] . Van itt valaki, aki külföldön él, és már használja?