Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ursache
senior tag
Sajnos a luxus lett az átlag, amikor 185 ezres átlagfizetésből 130 (igen, tudom, hogy 130 az átlag, nem rég cikkezték) az albérlet + rezsi + megélhetés, akkor nem fogsz 130-at albérletre költeni havonta, pláne egyedülállóként. Az átlag kezdőfizu nem 450k... nem értem, hogy miért várják el azt az emberek, hogy ők már dolgozó emberek és akkor megy minden, mint a karikacsapás, rögtön első évben. Az, hogy mennyi az albérlet és mennyi a fizetés, két külön dolog.
Havi 60-80-ból is van saját élettered, akár Pesten is...
-
"Az ötlet jó, de hiába képzed magad, ha nem használod a melóhelyen a tanultakat, akkor el is felejted."
Ezért kell tanulni folyamatosan, majd váltani, másképp nem megy. Amúgy az üzemeltetés pont olyan, hogy annyi ingyenes anyag van fenn a neten, hogy nem kell fizetős tanfolyamokra járni. Ráadásul az egész téma baromira gyakorlatias, alig kell magolni, szóval gyorsan tanulható.
-
Alexios
veterán
válasz
Szakbarbár
üzenetére
hiába tanulnék meg bármit is, ha azt a használat hiánya miatt el is felejtem
Lehet nekem tűnik akkor nyilvánvalónak, de akkor használd
Annyi lehetőség van manapság, otthon is simán lehet virtualizálni, stb, nem teljesen ugyan az mint élesben, de ettől még használod amit tanultál, ha ez probléma -
CyberPunk666
senior tag
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Amit elfelejtettél, azt sokkal könnyebben tanulod újra, mint amit soha nem is tudtál korábban. SOKKAL.
A tanulás azért is kell, mert tanulni ugyanúgy meg kell tanulni és ugyanúgy gyakorolni kell. Sokkal könnyebben tanulsz meg egy új dolgot, ha előtte is tanultál dolgokat, mintha évek óta nem tanultál semmit és annak is most állsz neki újra.
Ha pedig aktív tanuló vagy és olyan dologba fogsz, amit már korábban tanultál csak elfelejtetted, arra nyugodtan tudsz ugrani bármikor, gyorsan vissza tudod magad hozni a kellő szintre. Akár annyira gyorsan, hogy egy megtetsző ajánlat láttán felkészülj az interjúig. -
Szakbarbár
aktív tag
válasz
PazsitZ
üzenetére
BaLee-val kell, hogy egyetértsek, hiába tanulnék meg bármit is, ha azt a használat hiánya miatt el is felejtem. Ezért sincs értelme fizetős tanfolyamra mennem, mert konkrétan pénzkidobás lenne. Ráadásul pocsék memóriával áldott meg a sors, ha nem használok valamit gyakran akkor azt nagyon gyorsan el is felejtem. Van hogy ötször elmondanak valamit, de én a hatodik alkalommal is meg fogom kérdezni mert addigra kimegy a fejemből. Mostanában már inkább leírom az később is megvan.
Ami még egy probléma számomra, hogy a kellő gyakorlat nélkül nem merek csinálni semmit, nehogy tönkretegyek valamit egy rossz konfigurálással. A kliens gépeken még elgarázdálkodom mert azt legfeljebb újratelepítem ha végképp nem megy, de egy szerverrel vagy egy ESXI hosttal azért ezt nem lehet megcsinálni. -
PazsitZ
addikt
Van igazsag abban amit mondasz, de azert reszben cafolnam.
Vm-eket felallitva lehet otthon gyakorolni. Nyilvan ez nem modellez valos kornyezetet, nem teljeskoru. Ezert is irtam, h esetlegesen junior pozit palyazol meg, ha latszik, h ambiciozus es tudasehes vagy akkor szerintem el tudod adni magad. A fizuk manapsag egesz turhetoek juniorkent is, alapvetoen lehet pozikat talalni es ha bizonyitasz valoszinuleg lehet elorelepni.En pl. egesz sok ingyenes kurzut levadasztam mar magamnak, tehat lehet talani. Nyilvan ilyenkor nem art celiranyosan tanulni, a pozihoz igazitva, h friss legyen a tudas.
De tudom, h nem konnyu. Az onkepzea neha nalam is elegge az alvas rovasara megy :/.
-
EQMontoya
veterán
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Azért azt vegyük ehhez hozzá, hogy mondjuk egy fejlesztőnek komoly fix költsége van: irodát kell bérelni, fenntartani az infrastruktúrát, takarítókat fizetni, megcsinálni a bérszámfejtést, stb, stb.
Tehát a teljes költségnek maximum kétharmada a bér.Így jön ki az, hogy jelenleg management szemmel nézve igazából másfélszer annyiba kerül egy senior, mint egy pályakezdő. Ez pedig totális nonszensz, mert produktivitásban azért minimum 3 lesz a szorzó.
Persze ez az egész kreténség abból alakult ki, hogy nincs normális keret a legtöbb cégnél, meg kevés a pénz, így inkább felvesznek kezdőket, mert "azt még meg tudjuk fizetni", és így jutottunk el oda, hogy a kezdőknek simán adnak 450+-os ajánlatokat, de ha seniorként, vezetői tapasztalattal kérsz minimum egy gurigát, akkor pislog mindenki, ha hal a szatyorban.
-
BaLee
addikt
válasz
PazsitZ
üzenetére
Az ötlet jó, de hiába képzed magad, ha nem használod a melóhelyen a tanultakat, akkor el is felejted.
Lehet ezzel más nem így van, de szerintem a többség igen. Engem pl. hiába érdekel pl. az Active Directory kezelése, hiába nézek videóanyagokat, ha a melóhelyen nem én kezelem, nem is férek hozzá. Amúgy ingyenes tananyagok jók, de 50-100 ezres tanfolyamok nem sok embernek férnek bele "önképzés" címén, ha utána elfelejted a tanultakat használat híján. Nyelvvel is ez a helyzet. Elmész angolt tanulni, amíg tanfolyamra jársz/nyelv-vizsgázol addig megy. Utána ha nem használod elkopik. Ezért nem is bizonyítványra kíváncsiak állásinterjún, hanem arra, hogy tényleg tudsz-e beszélni. -
PazsitZ
addikt
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Miert ne tudnal, ha megvan hozza az akarat?
Energiat es esetleg penzt kell fektetni az onkepzesbe. (manapsag egyebkent rengeteg ingyenes anyag is fellelheto, igy meg feltetlenul penz sem kell hozza)
Max junior kozeli szintrol indulsz az uj munkakorben, de ha ugyes vagy hamar feljebb lehet onnan lepni. -
Szakbarbár
aktív tag
"Én kb. ezeket a 10+ éve a pályán lévő, újat tanulni képtelen, szakmailag megrekedt egyéneket nagyon tudom sajnálni."
Sajnos én is pont ebbe a csoportba tartozom. Igaz még csak 4 éve, de User support szintről nem hiszem hogy feljebb tudnék lépni. Hosszú távon ez nem tudom mennyire lesz tartható de van egy olyan érzésem, hogy pár év és új munkakört kell keresnem. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
EQMontoya
üzenetére
Szerintem semmi gond nem lenne ezzel Eleve nevetségesen nagyok a fizetések közötti különbségek. Most nem csak erre a szakmára gondolok, hanem úgy általában.
Ha az alacsonynak számító fizetés is elérnének egy olyan szintet, hogy normálisan lehetne belőle élni, akkor kicsi emelések is komolyan tudnák növelni az egyén jólétét, mert az már mind az extra dolgokra menne el. -
azbest
félisten
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ahogy mondani szoktam, nem a munka nehézsége határozza meg a béreket, hanem az, hogy mennyit hajlandóak fizetni érte. Mákot szemenként megszámolni sem egyszerű, mégsem akar fizetni senki érte.
Ráadásul a fizikai munka mást kíván, könnyen helyettesítik őket, mindig van balek, aki beáll bagóért, hogy ne haljon éhen a hónap végére.
Itthon azért keres vacakul a pincér (tekintve a 10-16 órás napokat, bőven kevés 140 is), mert nincs értéke a kétezi munkának, szolgáltatásoknak. Az It területeken is csak azért vannak jobb fizetések, mert sokszor a lánc felső végén valami külföldi megbízó van. Csóri magyar cégektől mi is éhen halhatnánk.
(#8284) EQMontoya
hát emeljenek a seniornak
(#8285) djgeg
mondjuk a juniorok azok akik mozognak, így nem meglepő, ha náluk gyűrűzik be az emelés, mert nem találnak embert. A senior, aki nem mozog, nem kell keresni, jó fizetéssel csalogatni már. Majd ha betelik a pohár és többen felmondanak, oda is keresni kell az embert, akkor majd oda is begyűrűzik. Szokták is mondogatni, hogy hely váltással lehet leggyorsabban magasabb fizetést szerezni. -
djgeg
őstag
Bizony sokan nem értik (mert persze nekik nincs ilyen problémájuk) Sok vezető azt se tudja mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek, nem hogy az albérlet.
A bérekkel kapcs meg én is látom, hogy kicsit néha nevetséges helyzetek alakúlnak ki már már annyira megugrott a kezdő fizu. A következő lépésnek meg a senior fizuk emelése kéne hogy legyen, de ez már egy ideje várat magára. Nem tudom meg fog e történni a közeljövőben amúgy. -
FLx
addikt
Pont tegnap beszélgettem egy nem IT-ban dolgozó ismerősömmel, hogy a cégüknél nettó 150 körül vesznek fel pályakezdőket és csodálkozik a vezetés, hogy pár hónap után elmennek. Bizony el, mert ebből nem lehet sehogy megélni, még akkor is nehezen ha mama hotel van. Szóval ja, majd 10 éve én is 70-ért béreltem lakást, aztán a mostani fizetésem feléből is röhögve éltem. De ilyen ingatlanpiac mellett nem tartható, hogy még mindig 200-at akarjunk fizetni egy kezdő IT-s embernek. Az más kérdés, hogy emiatt most nagyon kezd összeérni a kezdő és akár a senior fizetési sáv is, én pl. 3 éve kb. ugyanannyit keresek, mert eleve seniornak vettek fel.
-
djgeg
őstag
válasz
Ursache
üzenetére
Miért lenne luxus egy 130 e Ft os albérlet?
Tudom én gáz, hogy amikor felkerültem pestre 50 e Ft ért béreltem egy kétszobás 60 m2 lakást totál a belvárosban, egyedül és királyúl elvoltam (pályakezdőként). Ma az az albi 115 e Ft.
Régen is ennyibe került arányaiban (még a gazdasági válság előt). Ha többen összeállnak még akkor is több a költségük mint nekem volt annó egyedül az albira... Szerinted ezeknek nem kell hatással lenni a bérekre? -
htomi85
tag
válasz
EQMontoya
üzenetére
Én ugyan semminek sem mondok ellen.
Mire leírtad ezt a kommentet magadtól ra kellett volna jönnöd, hogy a pályakezdő fizuk az általános bérinfláció miatt emelkednek.
Nem adhatsz egy kezdő diplomásnak kétszáz nettót ha:
1. Egy közepes pincér keres ennyit
2. 130 egy normális albérlet -
válasz
Anubris
üzenetére
"a desktop procedures segítségével képes legyen elvégezni az operatív feladatokat. 1-2 hónap alatt simán belehet tanítani a legtöbb munkára az illetőt"
- ez nálunk a Level 1, amire tényleg minden főemlős alkalmas, aki képes hangokat kiadni."Láttam már olyan pályakezdőt aki 1 hónap betanítás után gyorsabban elkészítette a riportokat, mint a 10 éve ott dolgozó egyén."
- Sajnos ilyet elég sokat látok én is
ez nem a pályakezdőt dicséri, hanem nagyon szomorú arra nézve aki már 10 éve ott van. Én kb. ezeket a 10+ éve a pályán lévő, újat tanulni képtelen, szakmailag megrekedt egyéneket nagyon tudom sajnálni. -
Anubris
őstag
válasz
htomi85
üzenetére
Ilyet nem lehet általánosan kijelenteni.
A nagyvállalatok pont abba az irányba mennek, hogy kb az "utcáról betévedt" ember is ha leültetem egy gép mellé a desktop procedures segítségével képes legyen elvégezni az operatív feladatokat. 1-2 hónap alatt simán belehet tanítani a legtöbb munkára az illetőt, hogy aztán a feladatok nagy részét végezze önállóan. Az olyan cégeknél mint a big4 vagy SSC-k ahol a szart is kihajtsák a pályakezdőből és emiatt nagy a fluktuáció, elég nagy bajban lennének ha fél-1 év kellene a betanításhoz.Láttam már olyan pályakezdőt aki 1 hónap betanítás után gyorsabban elkészítette a riportokat, mint a 10 éve ott dolgozó egyén. Van aki x éve már ugyanott van és arra nem veszi a fáradtságot, hogy megtanulja az excelt billentyűzettel használni, más meg amint megkapja az új feladatát már azt nézni, hogyan tudna erre egy jó macrót ráhúzni.
-
Anubris
őstag
válasz
EQMontoya
üzenetére
Hát nekem barátnőm egyik ilyen hasonló cégnél HR kontroller és mindenkinek a fizuját tudja, abból kb az látszik, hogy minden felsőfokú végzettséget igénylő területen kb hasonló a fizu. Mindegy, hogy pénzügyi kontroller, HR recruiter, mérnök, IT szakember vagy, kb hasonló bérsávban helyezkedsz el. De más cégnél is tudom, hogy pályakezdők pl ugyanannyival kezdenek, mindegy, hogy mérnök, vagy akár aszisztens. Aztán utána a csoporton belül rendelkezésre álló merit határozza meg, meg a vezetőd, hogy mennyivel nő jobban a fizu a többiekével szemben.
Ha megnézed mondjuk a 2017-es salary guide-ot a Hays-től akkor kb abból is látszik, hogy a mérnökök, kb azonos szinten vannak mint a többiek. Az IT azért csalóka kicsit szerintem, mert az igazán jól fizető poziciók ott nagyon Bp centrikusak. Vidéken, jellemzően multi autó/jármű ipari, elektronikai, gyógyszergyártó stb cégeknél lehet jobb fizut alkalmazottként elérni. Ilyen cégekhez viszont nem keresnek a gyárba szoftverfejlesztőt, meg tesztelőt stb. A helyi IT-sok inkább support funkciót látnak el és ezért a fizu sem kiemelkedő.
Ugyanezt el lehet mondani a biztosítási/bankszektorra. Vidéken nem fogsz (esetek 90%-ban) risk analyst/modeler stb pozíciókat találni. Bp-n meg rengeteg ilyen elemzői munka van.
-
igen, csak őt ugye saját állományba, ha jól értem. egyébként megpróbálnám az általad említett összeget, ha alkudni akarnak akkor inkább a magasabb, mint az alacsonyabb igényből, de ez nem újdonság

szerződés téma:
az azért hozzátartozik a dologhoz, hogy itt a cégnél a csapat felét és a jelenlegi főnökömet is már ismertem korábbi munkakapcsolat, suli, ilyen-olyan helyekről, én nem látok kockázatot a dologban, hogy még nincs itt a szerződés
az áprilisi két hétre vonatkozó fizumat is hiánytalanul megkaptam. -
Anubris
őstag
Az nem rossz ahhoz képest, hogy Epcos, Delphi, LUK stb Szhelyen lévő cégek közül a LUK az amit legtöbbször leszólnak fizuval kapcsolatban. Másik kettőnél vannak nekem csak ismerőseim, 3 év tapasztalattal mérnöki (launch, process engineer stb) poziban, de ők is olyan brutto 500-at keresnek.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Viszlát
üzenetére
Meg nyilván akkor fixek a feltételek, ha alá van írva a szerződés.
Mi van akkor, ha az első napon már más szerepel a papíron, mint amit megbeszéltetek? (Erre jó például az előszerződés/szándéknyilatkozat. Nekem is volt ilyen és abban rögzítve voltak azok, amikben megállapodtunk, ők abban garantálták, hogy a munkaszerződésben azok a feltételek fognak szerepelni.)
Ha meg ki akarnak rúgni a próbaidő alatt, akkor mindegy a szerződés, de legalább nem kerülsz olyan alkupozícióba, hogy a régi már nincs és az újnál meg nem stimmel valami a szerződésben.Ha így jársz, akkor nyilván azonnal váltani akarsz majd, de nem járhatsz így.
-
Viszlát
addikt
Pont annyi, mint egy munkaszerződésnek: semmi. Hiszen próbaidő alatt bármikor kirúghatnak, akár már az első napodon.
Azért ez erősen függ attól is, hogy milyen munkáról van szó és maga a munkáltató mennyire szervezi jól a dolgait. Egy IT pozinál általában a kezdés napjára már egy rakat dolognak készen kell állni, úgy mint jogosultságok, eszközök, kötelező tréningek leszervezve, sőt, van ahol erkölcsi meg egyéb dolgok is játszanak kezdés előtt, szóval nem arról szól a történet, hogy első nap kirúgnak mert meggondolták magukat. Nyilván megtörténhet, de az mindenképpen jelzésértékű ha van szerződés, nagy többségben nem az a cél, hogy szivassanak.
-
lorcsi
veterán
En is ugy gondolom, h kb. Az első héten meg kellene kapni
Jelenleg a 2. Hetem töltöm itt, es eleg sokat hallom, h likviditási gondok vannak a cégnél
Kicsit ahggodom h ebből se fizu se semmi nem lesz
Ráadásul nagyon pici a ceg -
BaLee
addikt
Szerintetek mennyit lehet kérni reálisan egy nyugati megyeszékhelyen, egy multinál kihelyezettként teamben dolgozó rendszergazdának?
Feladatok, szerver, hálózat üzemeltetés, szoftver, hardver asset licenszek keresése, irodai, üzemi dolgozók támogatása.
Elvárások: felsőfokú szakirányú informatikai végzettség, hálózati ismeretek, szakmai angol stb. (programozás nem kell)
Én hasonló munkakörben dolgozom már 8 éve, de itt inkább csak a felszínt kapargatom (user errorok elhárítása, gépek domaibe rakása, hw, sw nyilvántartás stb.). Pénz is kevesebb.
Én br. 450-re gondoltam, de nem akarok nagyon mellélőni.
-
-
válasz
Viszlát
üzenetére
Mondjuk az is igaz, hogy a Morgannél kölcsönzött munkaerő voltam, szóval az nem releváns. De a Telekomnál például külön rá is kérdeztem, és azt mondták, hogy csak a belépéskor kötnek szerződést. Addig írásos ajánlat.
(#8255) Jhonny06
Pont annyi, mint egy munkaszerződésnek: semmi. Hiszen próbaidő alatt bármikor kirúghatnak, akár már az első napodon.
-
Viszlát
addikt
Azt hogyan? Leginkább munkahelyváltáskor el nem tudom képzelni, hogy szerződés nélkül felmondjak, de egyébként is necces dolog elszálló szóban bízni.Mik voltak ezek a komoly helyek ha nem titok? Anno IBM -> Morgan Stanley váltáskor 2 hónappal kezdés előtt volt aláírt szerződésem ami azzal kezdődött, hogy mikor állok munkába.
-
...komoly helyen több mint egy hónappal elötte van munkaszerződésed
Elég komoly helyeken dolgoztam eddig, de sehol sem volt korábban munkaszerződésem, mindig a belépés napján kötöttük.
(#8251) djgeg
Bosch
Telekom
Morgan Stanley, csak hogy a nagyobbakat említsem.Ez nem kérés kérdése, van rá egy céges policy, ahhoz tartja magát a HR.
(#8253) Viszlát
Írásos ajánlatot mindenhol kaptam, de munkaszerződést sehol előre.
-
bátor ember vagy

komoly helyen több mint egy hónappal elötte van munkaszerződésed, hisz addig nem mondassz fel a mostani helyeden, amig kézbe nem kaptad az újat - vagy csak én vagyok ennyire konzervativ hogy szeretem látni az aláirt új szerződésem mielött megfogalmazom a felmondó levelem

-
lorcsi
veterán
szerintetek a munkaszerződést miylen gyorsan kell megkapni, az első munkanaphoz képest?
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Csütörtökön lesz egy interjúm egy multihoz, zöldmezős beruházásra, IT admin szerű pozícióra. 2 éve dolgozom már egy multinál IT operátorként, de a diplomát csak most fogom megkapni, ha minden jól megy. Ilyenkor az a 2 év az dobhat valamennyit a fizetési igényen vagy ettől ftlenül pályakezdő szintű bért kéne mondjak, ha kérdezik?
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Egy rendszergazdai pozícióra bérigénnyel együtt kell beadni az Önéletrajzot. (Dél-keleti megyében)
Szerintetek egy ilyen feladatokkal járó munkáért mennyit kérhetek kb.:
- A cég számítógépes infrastruktúrájának karbantartása, felügyelete
- Új gépek beállítása, új szoftverek beüzemelése és ezek működésének fenntartása.
- A hálózati infrastruktúra működőképességének megőrzése, védelme.
- Szerverek üzemeltetése, karbantartása, kritikus adatok biztonsági mentése.
- Általános szintű segítségnyújtás a Felhasználóknak
- Biztonságtechnika: riasztó, tűzjelző, kamera rendszer felügyelete, javítások és karbantartások
- Mobiltelefon flottába tartozó előfizetések kezelése, új készülékek beszerzéseKb. 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem IT üzemeltetésben.
Jelenleg 200.000 Bruttóval dolgozom, a nagyobb fizetés reményében adnám be a jelentkezésem.Illetve mire gondolhattak a "Teljesítmény-arányos jövedelem" alatt?
Köszi előre is!
-
Segíteni szeretnék egy ismerősnek. Eddig kétlaki életet éltek a családjával de most úgy néz ki végleg Magyarországra költöznek. Ő jelenleg OIaszországban dolgozik és olasz állampolgár is. A teljes CV-t nem osztanám meg de a lényeges részeket kivágtam, meg az esetlegesen érzékeny adatokat.
Az lenne a kérdés, hogy milyen fizetési igénnyel vágjon neki az alábbi háttér ismeretében?
2007 - IT System Engineer (Position with responsibilities)
Migration from old Exchange 2003 to 2007 then to 2010 and lately to 2013.
Support the migration of part of the Client’s mailboxes to Office 365 and supporting different issues.
Support Lync migration from version 2010 to 2013 and decommissioning the old 2010 servers.
Configuring VoIP phones for customers.
Backup management using Microsoft DPM (2007, 2010), mananging and updating the fax via email
service using Kofax Topcall. Managing all the involving servers necessary to the email service delivery
and related, from installation and SAN connectivity to managing and handling hardware issues.
Building up virtual labs using both VMware and HyperV solutions to replicate the production system
and test applications and changes to be.2005 - 2007 - Team Leader (Position with responsibilities)
Team Leader of the IT II/III level support; managing and maintenance of all the phisical and virtual servers installed (Windows Server 2003, 2000, NT), migration to the new server Windows 2003, support for the remote help desk located in Bari (I/II level); managing backup and SUN servers2001 - 2005 - IT-System Engineer (Position with responsibilities)
Managing and migration the old NT domain of the “Area Finanza” to Windows 2000, implementation
and managing Active Directory, patch and application distribuition using Microsoft SMS 2.0 and its
migration to the 2003 version; installazion, managing and migration of the backup Veritas Backup
Exec platform (8.6 updated to the 11d); managing the centralized Antivirus console using McAfee
ePolicy Orchestrator. Installation, manage and migration to the new version of the Microsoft SQL DB
server. On the clients I have installed the workstations (NT, 2000, XP) with the financial application
necessary to the market trader operators; installation and configuration of the mobile devices
(notebook, handheld, cell phones) for access to all the Bank’s services.Cert:
2014 -Microsoft Certified Professional : MS 70-410 Installing and Configuring Windows Server 2012 R2Nyelvtudás:
Italian (Native language)
English (Business fluent)
Hungarian (Knowledge)Skills Top 10
Backup-Strategien
Blackberry Enterprise Server
DHCP
Internet Fax
Microsoft Active Directory
Microsoft Exchange Server
Software Engineering
System-Engineering
Virtualization with VMware and HyperV
VoIP SolutionsElőre is köszi.
-
adalbert1
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
Annyiból szerintem összehasonlíthatóak, hogy tippre mindkettejüknek legalább 30-40 ponttal magasabb az IQ-ja, mint nekem, így szerintem teljesen más aspektusból szemlélnek bizonyos problémákat, sokkal hamarabb/jobb megoldásokat találnak rá, stb. Illetve azt illusztrálandó hoztam fel őket, hogy hasonló családi/anyagi háttérrel és oktatásban részt véve se tudná az emberek nagy része azt elérni mint amit ők.
Illetve talán még annyiból is összehasonlíthatóak, hogy mindketten sokat tesznek az emberiség jövőéjért, még ha más utakat járva is. -
htomi85
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Miért, te hogyan kezelnéd?
Nem villásördögök ellen indulsz csatába, ott is ugyanolyan emberek ülnek mint te.
Ha az alkalmazottaknak legalább a tizede megpróbálna menedzsment fejjel gondolkodni, mindenkinek sokkal könnyebb lenne. -
CyberPunk666
senior tag
Btw gondolkozom azon, hogy belefognék inkább c++, c# vagy java fejlesztésbe.
Totál juniorként fognak kezelni, ha beágyazott c-ről ilyen irányba váltok?
Nyilván nem nulla tudással jelentkeznék, hanem a következő 1-2 évben ráállnék és tanulnám, gyakorolnám.
Sok dolog kvázi univerzális, szóval nyilván nem egy frissen végzett szintjén lennék, de nyilván picit visszalépés is lenne.
Nem tudom, hogy az ilyet hogyan kezelik a cégek.Mondjuk c++ban céges gyakorlatom is van és abból talán beágyazott projektet is találni.
-
CyberPunk666
senior tag
-
EQMontoya
veterán
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Attól függetlenül a sávok szerintem reálisak.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
A cím eléggé félrevezető, ez egy startup rendezvényen végzett felmérés.
-
Kukipapa_rr
tag
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nem tudom, te mennyire vagy érintett a kérdésben; én az elmúlt években igénybe vettem festőt, kőművest, hideg- és melegburkolót, víz- és gázszerelőt, gépészt, csapadékvizest (nem tudom, mi a neve), ácsot, ablakost, ajtóst, némelyiket többször is (több ingatlanban, nem egyben).
A tapasztalataim nagyjából lefedik a hazai makrofolyamatokat. Az építőipar hanyatlása 2006-ban kezdődött, a szakemberek nem mostanában kezdtek kiköltözni. A munkaerő szabad áramlására egyes tagállamok moratóriumot kaptak, ami 2011-ben járt le, így igazán sokan akkor indultak neki.
2014-15-ben még nem volt gond, max. pár héttel későbbre lehetett időpontot egyeztetni, és a szakemberek rögtön bevállaltak volna más munkákat is. 2016-ban ez már több hónapra nőtt, idén pedig vannak területek, ahol 1 évre előre kell tervezni, a pár hónap várakozás szinte tipikus. Nagyon durva.
Összegezve: a jó szakemberek már sok-sok éve külföldön dolgoznak, a ma tapasztalható hiány oka tehát elsősorban nem ez, hanem a kb. 2015 óta fellendülő építőipar.
Kórházi dolgozós megjegyzésed teljesen irreleváns, mivel az közszféra része, mely teljesen másképp működik, mint a versenyszféra. Kórházi dolgozókra a világon mindenütt nagy a kereslet.
-
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
"Beszámol a tipikusan kormánypropagandát szajkózó, kézivezérelt Index" - ez mondjuk nettó hülyeség, mindentől függetlenül.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Az első mondatot is próbáld értelmezni....önmagában a lakóparképítések kevesek lennének hozzá.
Kórházi dolgozókra is nagy a kereslet, ez mégse annak jele, hogy pörög a gazdaság

-
Kukipapa_rr
tag
Értem. Beszámol a tipikusan kormánypropagandát szajkózó, kézivezérelt Index, hogy a kormány által kézivezérelt MTA kutatása szerint 4 éve a minimálbéresek kb. fele adót csalt (gyk: nem minimálbért keresett), illetve hogy kb. az összes taxis abból élt, hogy szombat-vasárnap zárva tartott (gyk: feketén szerezték a bevételüket), és erre az a reakciód, hogy megmagyarázom a nyomort.
Nem biztos, hogy én vagyok az, aki megmagyaráz itt dolgokat.
Jól van, nyomor van, minden szar, külföldre kell elhúzni. Szokásos, unalmas.
Még az a mantra kimaradt, hogy csókosnak, meg tűzhöz közelinek kell lenni, hogy itthon normálisan megélj, az állások előre le vannak osztva, és kívülállóként esélyed nincs normális helyre bekerülni, ez ebben a topicban különösen vicces.

Nem vagyok Teréz anya: van egy családom, az ő sorsuk érdekel. Nem győzködök senkit, mindenki úgy cseszi el az életét, ahogy neki jólesik. A lehetőségek adottak, valaki él velük, valaki nem.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Nem azért kell várni a szakemberre, mert annyival nagyobb a kereslet rájuk, hanem azért, mert a jó szakemberek tetemes része már külföldön dolgozik.
Emellett a beindult lakópark építések is újra felszívnak sokat. -
azbest
félisten
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Hát persze, ha már máshogy nem lehet megmagyarázni a nyomort, akkor megbecsüljük, hogy valójában mindenki milliomos, csak eltitkolja. A létminimumot pedig a statisztika eltörlésével oldják meg.
És persze, bárki lehet milliomos. Szakszerű bizonyítást kell csak alkalmazni

Bárki lehet szakember, letöltheti az internetről, ingyen van, hisz csak pénz és ismeret, gyakorlat kellene hozzá, hogy megtanulja és papírja legyen róla. Ja, hogy mégis kell érteni hozzá...
Az fel sem merül, hogy azért nehéz szakembert találni mert már alig van valaki. Mert úgy képzeled, hogy mekelek módra kitalálja valaki, hogy másnaptól ő szakember lesz és nem kell több évig tanulnia, vizsgáznia, hanem csak dől az instant pénz. Az, hogy a faluban a kiöregedett szaki azt mondja, őt már többé nehívják. A másik meg hónapokig várat, mert pár tízezres munkákból nem lehet fenntartani a csapatot és nem akarják elvállalni, közben 2 megyével odábbra is őket hívják, mert nincs más közelebb. Persze, ez a dübörgő gazdaság jele, hogy nem éri meg több embernek ezzel foglalkoznia, mert a piac nem tud eltartani többet itthon.
Nem minden szakmában elég szakembernek előadni magunkat és aztán pcfórumon meg hupon kérni segítséget a napi munkához. Vannak kicsit jobban szabályozott területek, ahol papírok és engedélyek, gyakorlat nélkül nem lehet dolgozni.
-
Kukipapa_rr
tag
"4 millióan élnek létminimum alatt"
Ez már kezd nem ide tartozni, így csak két cikk a témában 2013-ból (azóta a gazdaság is fehéredett és a reálfizetések is nőttek), hogy rámutassak, a papír sok mindent elbír:
Havi százezerből él a magyar taxis
Az elit minimálbéres 300 ezret csal el
"Az, hogy van akinek sikerül, nem bizonyítja azt, hogy mindenkinek sikerülhetne."
Itt nem lottónyertesekről meg filmsztárokról beszélünk, hanem többtíz-, többszázezer átlagos emberről, akiknek sikerült. Ma a technológiának köszönhetően fillérekből lehet ismereteket, tudást szerezni, kinyílt a világ, nem arról van szó, hogy ez csak valami szűk réteg kiváltsága.
Aki akarja, és képes lemondásra, befektetésre, annak sikerül. Igen, ez nagyon nehéz ösztönző környezet nélkül, ebben egyetértek, de akarat kérdése, nincs kasztrendszer, osztályrendszer, akármi, ami megakadályozna.
A legatyásodott gazdaságról nem kívánok bővebben nyilatkozni, maradjunk annyiban, hogy ma sokszor hónapokat, akár 1 évet is várni kell, mire találsz szakembert, aki foglalkozni tud a problémáddal, ez szvsz nem éppen a legatyásodott gazdaság jele. Aki ma ért valamihez és dolgozni akar, az jól keres.
-
azbest
félisten
Mindenki beleviszi az egyéni frusztrációját, aztán mindenféle speciális esetről megy már a vita. De a körök ugyanazok, ha nekem sikerült, akkor mindenkinek sikerül. Ha nekem jó 40 évig dolgozni, közben 5 útépítővel osztozni egy szobán, akkor más is megtehetné. A maga módján nevetséges és egyben szánalmas, hogy itthon milyen szopást jelent a kitörés, míg máshol lehet elegendő csak dolgozni hozzá.

Valamiért ez a vicc jutott róla eszembe:
Öreg tata leparkol az ütött-kopott Trabijával a bevásárlóközpont parkolójába.
Melléáll agy fiatal csaj egy vadonatúj sportkocsival.Tata nézi egy darabig az-
tán nem bírja már és odalép a lányhoz:
-Ne haragudjon kisasszony hogy megszólítom,de kérdeznem kell magától valamit.
Tudja én negyven évet húztam le a Csavargyárban és csak erre a Trabantra tellett.
Mondja milyen munka az amivel egy ilyen szép kocsira valót meg lehet keresni?
-Az orális szex!
-Orális szex?-vörösödik el a tata-Az a szopás,ugye?
-Nem,a szopás az a negyven év a Csavargyárban! -
-
amargo
addikt
Önkormányzati bérlakást (bér tehát piaci alapon megy) bérlek 51e 55+10 nm loggia, nem a legjobb, bár 05' ben építettek. És jól tudom, hogy nem a belváros, hanem Csepel Imre tér, de kb minden hónapban egy 50-100-al többet tudtunk félre rakni 8 éven keresztül, plusz 2x10 perc utazás árán.
Ez igazából csak infó, nem vitatkozas vagy bármi, csak ilyeneken is lehet fogni némi pénzt. Sokan le is sajnálnak, amikor Csepelt említem lakóhelynek, de ez sose érdekelt.Ui én sem akartam soha házat venni, de van az a helyzet, amikor célszerű. Nalam a gyerekek azok..
-
kexksz
addikt
Persze, hogy nem az, de nem is kell. Kijelentetted, hogy ilyet nem lehet es kesz. Ez erre cafolat.
Egyebkent Facebook csoportokban erdemes keresgelni ha olcso albit akarsz, de magasabb fizu mellett, pl. neked ez nem eri meg - nem sporolsz vele annyit, mint amennyi az erteke egy munkaoradnak - aki viszont emlitett sub200 kereseti kategoriaban van ha raszan par napot az eletebol siman kifoghat egy jot.
"Bizonyos kor felett (30?) férfiként erős hátrány az csajozásnál is, ha nem tudsz felmutatni valamit. Nyilván nem véletlenül."
Az ebbol-abbol adodo onbizalomhianyt vagy esetleges komplexusokat azert ne soroljuk mar a letszuksegleti kiadasok kategoriaba, egy pszichologus olcsobb mint egy lakas.
-
Soha nem volt a havi lakhatasom mindennel egyutt 60-nnal tobb.
Tudjuk, hogy az ide kommentelők mindig a legszerencsésebbek, legokosabbak, de te meg azt fogadd el, hogy a példád NEM reprezentatív. Az átlagos bérleti díjakat folyamatosan publikálják, az pedig valahol 120 ezer környékén van egy 2 szobás lakás esetén. Plusz rezsi.
Én kifejezetten olcsón bérlek egy lakást, de így sem tudtam soha kihozni 70 ezer alatt éves átlagban rezsivel / fő. Pedig ennek a bérleti díja 80 ezer havonta a belváros közepén, ami nagyjából népmesei szint a jelen helyzetben 80 négyzetméterért.
Egyébként ha tényleg lehet sokkal olcsóbban is találni, akkor linkelj már néhány ilyen hirdetést Budapestről pls, tényleg érdekel!
Mondjuk ezt a sajat alberlet-sajat haz fetist sosem ertettem...
Bizonyos kor felett (30?) férfiként erős hátrány az csajozásnál is, ha nem tudsz felmutatni valamit. Nyilván nem véletlenül.
-
kexksz
addikt
Ennel sokkal olcsobban is lehet talalni ha hajlando az ember keresgelni. Soha nem volt a havi lakhatasom mindennel egyutt 60-nnal tobb. Alberlet kereses se sokkal masabb a munkakeresesnel, csak itt forditott aranyban van a penz.
Nem akarok martirkodni, de en tenyleg egy borsodi kisfalubol jottem ide es egesz eletemben ezt a bullshitet hallgattam, valahogy ez az aldozat mentalitas meg meleg pocsolyaban uldogeles nekem nem fekszik, mert elsokezbol tudom milyen emberek takaroznak vele.
-
kexksz
addikt
Epp ezt mondom, hogy nem egyedul kell lakni es kivitelezheto. Mondjuk ezt a sajat alberlet-sajat haz fetist sosem ertettem, ha valakinek ez minden alma ne Budapesten dolgozzon hanem koltozzon le videkre ahol par ev alatt vehet maganak egy palotat, de aki ezt hajkurassza mikor ~20m egy masfel szobas lakas a fovarosban az szimplan kontraproduktiv.
Egyebkent 2 eve vagyok Budapesten, azota ez a 3. alberlet amiben lakom.
-
szerintem mi nem ugyan azok alapján a számok alapján gondolkozunk. vagy 2013 óta nem frissítetted az ingatlan.com-ot?
14-ben, amikro elköltöztem az akkori barátnőmtől 90 ezerért vettem ki egy egyszobás lakást, nagyon jó helyen, jó állapotban. most ez ott kezdődik, hogy 120. -
Kukipapa_rr
tag
"Ilyen 100-200 ezres fizetésekből nem lehet érdemi megtakarítást összetalicskázni, vagy akkor olyan életszínvonalon élsz, ami emberhez nem méltó."
A cigipénz demagóg példa. Mondhattam volna 100 másikat is, pl. nagyon sokan tartanak fenn autót, akik nem rendelkeznek tartalékkal. Be lehet helyettesíteni bármivel.
De nem ez a lényeg. Alapvetően arról beszéltünk, hogy legalább addig kéne meghúzni a nadrágszíjat, hogy legyen annyi tartaléka az illetőnek, hogy ne kelljen az első filléres állásajánlatot elfogadnia. AKA "Fuck You Money".
Na ez sokaknál belátható időn belül összejöhetne, mégsem jön.
-
Kukipapa_rr
tag
Teljesen igazad van, amit a körülmények fontosságáról írsz, és nem is ellenkeztem veled. Azonban kizárólag a hátrányos körülményekkel nem lehet magyarázni több millió emberre kiterjedő alacsony megtakarítási hajlandóságot.
Van nekem egy saját, bizonyítatlan Egyenlőtlenség-sejtésem, ami azt mondja ki, hogy emberek között bármennyire is azonos körülményeket biztosítasz, idő kérdése, hogy újra egyenlőtlen helyzet alakuljon ki. Pl. adsz 10M-t 10 embernek, hogy fektesse be, a lottónyertesek statisztikájából kiindulva 5 év múlva 2 ugyanúgy él majd, mint előtte, 7 teljesen tönkremegy, és csak 1-nek lesz több pénze. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is kell törekedni az egyenlő esélyekre.
Véleményem szerint - egyebek mellett persze - ez az egyik fő oka a világban tapasztalható, növekvő egyenlőtlenségnek. Az emberek többsége a legtöbb dologról ösztönösen dönt, anélkül, hogy végiggondolná a következményeket. Minden kell, ami csak lehet, azonnal, de ha lehet, tegnapra. Ha valami egy kis türelmet, befektetést (anyagi, tudás) igényelne, azt inkább akkor hagyjuk. És persze majd lesz valahogy.
Meg lehet magyarázni, hogy mind a körülmények áldozata, viszont bőven vannak, akik mégis képesek túllépni ezen, hátrányos családból, térségből is előre jutnak. Vajon ők hogyan, ha ennyire predesztinálnak a körülmények?
-
azbest
félisten
ez konkrétan szte ttik volt talán 6 éve. Azt hiszem inkább a dékán volt és nem a rektor. Más karokon eleve minden máshogy működik.
(#8204) Kukipapa_rr
mondjuk több millió ember alcsony megtakarítási hajlandóságának köze lehet ahhoz, hogy 4 millióan élnek létminimum alatt. Ami már olyan kínos, hogy eltörölték a létminimumot.Igen, ha csak megdobsz valakik egy csomó pénzzel, de nem tanulta meg azt kezelni, akkor jó eséllyel rosszul fogja befektetni, elfolyik a kezei közül. Akkor is, ha neki sikerült pár ezrest félretenni a közmunkából, mert egészen más feladat különböző pénzmennyiségek gondos kezelése. Ilyen hétköznapi élethez szükséges ismereteket pedig kevés iskolában tanítanak.
Az, hogy van akinek sikerül, nem bizonyítja azt, hogy mindenkinek sikerülhetne. Ha azt állítja valaki, hogy senkinek sem sikerül, arra elég egy cáfoló példa. De az az állítás, hogy bárkinek sikerülhet, egy kissé bonyolultabb. Eléggé más, mint az, hogy létezik olyan, akinek sikerül.
(#8205) Kukipapa_rr
azt se felejtsük ki, hogy ha van egy kis tartalék, még akkor is kell legyen jól fizető munkahely, ahová menni tud. Ami sokkal esélyesebb lenne, ha nem lenne legatyásodva a gazdaság... ami nem lenne legatyásodva, ha lenne fizetőképes kereslet... ami lenne, ha lennének jobb fizetések tömegesen. -
Mercutio_
félisten
Azért a szociológusok egy jelentős részének van némi prekoncepciója
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként a lentebb linkelt agykutatós srác riportjában nem tudom feltűnt -e valakinek, hogy ő maga is kritikát fogalmazott meg az adott réteg és a közösség viszonyára (aka ők is tehetnek a kialakult képről) másrészt szerinte a jelen formában nem a pénz lenne a megoldás hanem a gyerekek kiemelése a negatív mintát adó környezetből (mission impossible)
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060Ti 8GB SilentiumPC Signum SG1 TG FSP 700W
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
- Apple iPhone 14 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- ÚJ könyv: Gloviczki Zoltán - A holnapután iskolája
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Annyi lehetőség van manapság, otthon is simán lehet virtualizálni, stb, nem teljesen ugyan az mint élesben, de ettől még használod amit tanultál, ha ez probléma

de teny, hogy kicsi iparag, nagyjabol mindenki ismer mindenkit
ez nem a pályakezdőt dicséri, hanem nagyon szomorú arra nézve aki már 10 éve ott van. Én kb. ezeket a 10+ éve a pályán lévő, újat tanulni képtelen, szakmailag megrekedt egyéneket nagyon tudom sajnálni.
Azt hogyan? Leginkább munkahelyváltáskor el nem tudom képzelni, hogy szerződés nélkül felmondjak, de egyébként is necces dolog elszálló szóban bízni.