Hirdetés

2024. június 25., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#37251) D1Rect válasza horcsog8472 (#37249) üzenetére


D1Rect
félisten

"szóval jelenleg felhúzom magam FAANG / paypal / spotify / ilyesmi interjúkra "
Ezt, hogy kell elképzelni?

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#37252) DopeBob válasza D1Rect (#37251) üzenetére


DopeBob
addikt

Nem relevans, de nem tudtam kihagyni :D [link]

MZ/X

(#37253) horcsog8472 válasza Egon (#37250) üzenetére


horcsog8472
újonc

Köszi.

D1rect #37251:

Algo feladatokhoz neetcode, leetcode oldalakat és kategorizált feladat listákat + cracking the coding interview és Steven Halim féle competitive programming könyveket és az utóbbihoz tartozó onlinejudge-os feladatokat használom.
System design részhez az Axel Xu féle system design interview könyvek + acing the system design interview, designing data-intensive applications, system design primer.

Egyelőre ennyi, de majd alakul még, ahogy keresek infót arról, hogy mások hogyan készülnek.

(#37254) VágniValó válasza section9 (#37237) üzenetére


VágniValó
addikt

Ugyanez, respect!

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#37255) eladocuccaim


eladocuccaim
lelkes újonc

Valaki tudja, hogy magyar cégeknél, pl MVM, OTP, MOL, stb mennyit lehet keresni beszerzőként, vagy projekt managerként?

Jelenleg mérnök vagyok, 1.6 a bruttóm, de őszintén elég nagy a terhelés és kicsit foglalkoznék mással, és kipróbálnék valami más közeget a nemzetközi tech behemótok után.

[ Szerkesztve ]

(#37256) Relax420


Relax420
lelkes újonc

Üdv
szeretnék tanácsot kérni, 18 éves koromban egy komoly műtét miatt alkalmatlan lettem a fizikai munkára, de sajnos nem sikerült olyan iskolai végzetséget elérnem, hogy rábízzanak valami komolyabb elmemunkát, bevételem csak nyugdíjam… de ez most lényegtelen, a lényeg, hogy milyen adózási kötelezettségeim vannak, ha elkezdek youtube, twitch… videókat közvetíteni és emberek utalnak nekem? Ez egyáltalán így működik?… elnézést, de teljesen tájékozatlan vagyok

(#37257) D1Rect válasza horcsog8472 (#37253) üzenetére


D1Rect
félisten

:R
Sok sikert! Majd írj, hogy alakult!

DopeBob: Ismertem, de azért mosolyogva újranéztem. :)

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#37258) szkorhetz válasza eladocuccaim (#37255) üzenetére


szkorhetz
őstag

MVM-ben nagyjából 8-950 között. Seniorok 1.2-1.3

Én voltam pár évet MVM-es, de elég fárasztó azt bizonygatni, hogy dolgozol, miközben senkinek sem érdeke, vagy célja, hogy bármi is haladna. Teljesen lélekölő közeg. MOL hasonló lehet, az OTP-t nem tudom. Ha nyugira meg here-verére vágysz, akkor persze jó lehet.

[ Szerkesztve ]

(#37259) eladocuccaim válasza szkorhetz (#37258) üzenetére


eladocuccaim
lelkes újonc

Ez kifejezetten jó, köszönöm!
Privátban esetleg kérdezhetek?

[ Szerkesztve ]

(#37260) hdanesz


hdanesz
senior tag

Sziasztok,

Dolgozik valaki a ZF Hungáriánál?
Linkedin-en találtak meg....szeretnék némi infót róluk. Munkakörülmények, home office....ilyenek.

Köszi.

(#37261) -Skylake- válasza Relax420 (#37256) üzenetére


-Skylake-
addikt

en minden, de tenyleg minden bantas nelkul azt mondanam, hogy eloszor kezdj el videot csinalni, aztan majd ha mar valaki nez is, akkor erre visszaterhetunk.
kezdjuk itt olyan aprosagokkal, hogy ahhoz, hogy egyaltalan elkezdjen a youtube fizetni, at kell utni az 1.000 feliratkozot es a youtube ebben is mer. Tehat 1000 feliratkozo lenyegeben ugyan ugy fizet mint 1670 feliratkozo, mert ezrenkent szamoljak.

nagyon nehez hasrautve kalkulalni, de 1000 feliratkozo erteke ma regiotol/nyelvtol/stb fuggoen 1-20 dollar kize esik. magyarkent, magyar nyelven nyilvan ennek az aljat kozelited. hasrautok, magyar video legyen ezen a skalan mondjuk 5 dollar (de lehet hogy 2, lehet hogy 9).
5 dollar az 1700ft. ennyit kapsz havonta 1.000 feliratkozo utan. szoval szerintem raersz meg ezen agyalni.

masik: youtubeon 2 dolgot tudsz eladni. vagy nagyon ertesz valamihez, akkor azert neznek mert szakertoje vagy egy temanak, vagy pedig a szemelyiseged miatt, mert vicces vagy/jofej vagy/nokent szep vagy/stb. mivel te magad azzal kezdted, hogy nem nagyon van olyan tema amiben elmelyedtel, igy arra tippelek a masodik kategoriaba esel. na az a nehezebb, mert az a nehezebben megfoghato. a szakertelem konnyen merheto, az hogy olyan szemelyiseg vagy akit masok nezni szeretnenek valamiert, azt sokkal nehezebb osszehozzni.

[ Szerkesztve ]

"Homie, I get up I run my shit, Really, I don't give a fuck "

(#37262) section9 válasza -Skylake- (#37261) üzenetére


section9
őstag

+1

A feliratkozok szaman kivul a videok ossznezettsegenek is el kell ernie valami eleg nagy szamot evente, hogy a YouTube fizessen. Hobbinak tok jo, de ebbol baromi nehez es rengeteg munka penzt szerezni.

(#37263) Relax420 válasza -Skylake- (#37261) üzenetére


Relax420
lelkes újonc

Köszönöm a segítséget ;) azt tudom, hogy az időbe telik, hogy a youtube fizessen nekem, úgy értettem, hogy milyen adózási kötelezettségeim vannak, ha magánszemélyek támogatnának? Hogy kezdjek bele?

(#37264) -Skylake- válasza Relax420 (#37263) üzenetére


-Skylake-
addikt

ugy kezdj bele hogy kezdj el videozni es HA MAJD ebbol lesz akar 17 forintod is, akkor van racionalitasa visszajonni ezzel a kerdessel. addig nemmagyon.
en tenyleg segito szandekkal irom, ez nem igy mukodik. ha videobol elni annyi lenne, hogy regelek egy youtube fiokot akkor en is ebbol elnek, de sajnos ez nagyon nem ennyi.
csak kivancsisagbol, milyen temaban tervezel tartalmat gyartani ?

"Homie, I get up I run my shit, Really, I don't give a fuck "

(#37265) dellfanboy válasza Relax420 (#37263) üzenetére


dellfanboy
őstag

hívj fel egy könyvelőt

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#37266) Qtya123 válasza Relax420 (#37263) üzenetére


Qtya123
őstag

Ahogy írták, ezzel kapcsolatban majd kérdezz meg egy könyvelőt,amikor az első bevételedet utalja a youtube.

Nem tudom milyen témában akarsz videózni, de ha esetleg az a terv, hogy csatlakozol a 12 egy tucat táborhoz, aki azt streameli, hogy játszik (főleg magyar nyelven), akkor nagy valószínűséggel nem igazán kell könyvelőt hívnod jó darabig, vagy soha.

Tele van a youtube wannabe gamerekkel, akik monoton hangon kommentálják a játékot, miközben játszanak és van 20 feliratkozásuk. Ez az út felejtős.
Ha esetleg van valami nagyon eredeti ötleted, akkor hajrá, de kell egy koncepció, ez nem az a világ, ahol úgy indulsz, hogy benyomod a kamerát és jön a pénz.

[ Szerkesztve ]

(#37267) Vision válasza szkorhetz (#37258) üzenetére


Vision
veterán

OTP és a MOL együtt mozog minden szempontból. Fizuban talán kicsit magasabb, mint amit írtál, de nem sokkal (bruttó 1,8 fölé nem hiszem, hogy lehet menni). Viszont lazulással ne számolj, elég kemény hajtás van. Persze területfüggő a dolog.

Annyi még, hogy OTP-nél én PM-et még nem láttam, csak a Linkedin dobott ki egy spinét, aki elvileg az. :D Ahol agilis környezet van, ott PO-k meg BA-k csinálják ezeket a melókat. Még az SM vonalat is leépítették.

[ Szerkesztve ]

(#37268) VágniValó válasza Qtya123 (#37266) üzenetére


VágniValó
addikt

"Tele van a youtube wannabe gamerekkel, akik monoton hangon kommentálják a játékot, miközben játszanak és van 20 feliratkozásuk."

De ami ettől is súlyosabb, az a szándékos félreinformálás. Bugokkal teli, félkész állapotban lévő játékokat emelnek piedesztálra, mert ugye a háttérben a kiadó utalt a számlájukra. Ez nem csak a wannabe gyerekeket érinti, hanem sajnos korábban megbízhatónak tűnt youtube-erek is bepucsítottak (pl BigFry) és segget csináltak a saját szájukból.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#37269) -Skylake- válasza VágniValó (#37268) üzenetére


-Skylake-
addikt

Ezt annyival arnyalnam, hogy minden store biztos rovidebb-hoszabb lehetoseget arra, hogy ha megvetted es nem, akkor visszaadd es visszautaljak az arat. Tehat "anyagi kar" nem fog erni, ha megveszed amit random jozsi az egekbe dicsert es kozben egy rakas szar, mert megveszed, elkezded jatszani, realizalod hogy jozsit lefizettek, kilepsz es refund. Szoval ez annyira azert nem problema szerintem, nyilvan kenyelmetlen de amit valojaban elvesztesz az nem a jatek ara, hanem 1 ora az idodbol, mert 20percig nezted a viddeot es utana 40 percig jatszottal mire azt mondtad, hogy oke ez tuti nem lesz jobb.

"Homie, I get up I run my shit, Really, I don't give a fuck "

(#37270) eladocuccaim válasza -Skylake- (#37269) üzenetére


eladocuccaim
lelkes újonc

Van ilyen PS vagy akár Apple App store-ban? Szerintem nincs. Anno androidnál volt az ősidőkben. Steam/xbox-nál sem rémlik.

[ Szerkesztve ]

(#37271) VágniValó válasza -Skylake- (#37269) üzenetére


VágniValó
addikt

Ez rendben is van, az anyagi veszteség gyorsan orvosolható. Nekem a bajom az, hogy alig van megbízható youtube-er ha informálódni akarok és egy átfogó objektív véleményt hallani, ami közben be is mutatja miről szól a játék/mire kell számítani.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#37272) Relax420


Relax420
lelkes újonc

Ne az érdekeljen, hogy más mit gondol egy játékról, nézz bele és ha NEKED tetszik, akkor már tudsz is dönteni

(#37273) diegho


diegho
nagyúr

Ha úgy egyezek meg a jelenlegi munkáltatómmal, hogy kifizeti a szabimat, akkor a napi bért mi alapján számolja ki? Tehát mondjuk július 31-el vége, van még 10 napom, akkor mennyit kapok? Ha lehet maximalizálom a helyzetet, ezért kérdezem. Igazából a kérdés annyi, hogy a havi bért a naptári napok, vagy a munkanapok számával kell osztani, hogy a napi bért kapjam.

(#37274) section9 válasza eladocuccaim (#37270) üzenetére


section9
őstag

Apple Storeban, Quest Storeban, Xboxon, Steamen es Epicen tuti van.

(#37275) Vision válasza diegho (#37273) üzenetére


Vision
veterán

Napi távolléti díjat kapod.

(#37276) -Skylake- válasza eladocuccaim (#37270) üzenetére


-Skylake-
addikt

Minden egyes, a hozzaszolasodban felsorolt store biztositja ezt a lehetoseget.

"Homie, I get up I run my shit, Really, I don't give a fuck "

(#37277) H A M M E R válasza Vision (#37267) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Én sok éve voltam MOL-nál belsős , akkor az alap fizum picivel átlag alatti volt, de volt talán összesen 3 havi bónusz meg karácsonyi pénz amivel együtt nem volt rossz a csomag. OTP nél nemrég voltam (külsősként), ott azt hallottam/láttam, hogy fizuban és melóban is nagy különbségek vannak attól függően, hogy melyik szervezeti egységben vagy, ki a főnök, stb. Volt olyan szenior, aki bevitte a gyerekét rendszeresen mert nem tudta oviba vinni és vele volt. És volt olyan, aki meg szétdolgozta az agyát. Én is azért jöttem el, mert az elvárásokhoz képest kevés volt a juttatás. PL.: külsősnek nem adtak parkolót, mert úgy voltak vele , hogy úgyis milliókat keresek. Tény hogy kicsivel a belsősök felett kereshettem, de azért havi 30-40 ezer forint parkolásra nekem is fájt.. Közben meg üresen állt a parkolóház... Na az ilyenek miatt van aki messziről elkerüli azt a helyet...

(#37278) Qtya123


Qtya123
őstag

Lenne egy kérdésem nekem is, hátha sikerül kitalálni, hogy mi lenne a legjobb "tálalás".

Szóval 10 hónapja dolgozom egy USA multinál vámügyintézőként. Más területről érkeztem, tehát kb 0-ról kezdtem itt. Tudni kell a cégről, hogy a 6 fős beosztotti + 1 manager összetételből a managert és egyetlen beosztottat leszámítva 1 éven belül mindenki lelépett. Mikor én oda kerültem, akkor még 3-an voltak a régiek közül, de idő közben jobb offer/kényelmesebb munka miatt ez a kettő is lelépett, szakmailag ők a legnagyobb veszteség, mert a lead agentről és a supervisorrol van szó.

Azóta újra teljes a létszám, én is sokat tanultam, kb a top 2 vagyok a csapatban, a manager rám és egy másik beosztottra számíthat, mi ketten vagyunk, akik a legtöbb dologhoz értünk (plusz maga a manager).
Viszont így 10 hónap után már átlátom annyira a helyzetet, hogy megállapítsam a következőt:
Igazából a tanulási folyamat és az erőforrásaim jó 70-80%-a arra megy el, hogy a cég belső rendszereit ismerjem meg. Nagyon komplex, nagyon túlbonyolított (amcsi rugalmatlan és túlszabályozott cég) és rengeteg belső programból nyerjük ki az adatokat, nagyon túl van tolva ez itt. A legtöbb cégnél meg van nyitva a vámügyintézéshez szükséges program, meg az Outlook és emailben jönnek az ügyfelektől az adatok és ennyi. A vámon van a fókusz. Itt nem. Nálunk kapásból 9-10 féle rendszerből kukázzuk ki az adatokat, attól függően, hogy melyik partnernél, melyik kell, majd a saját rendszereinkben dolgozunk vele és az utolsó lépésként toljuk át a vámszakmai programba.

A rendszer komplexitását mutatja, hogy az utolsó 2 új embert úgy vette fel a cég, hogy direkt idősebb, tapasztalt vámügyintézőt akart felvenni, hogy ne a betanulással menjen az idő. Na az egyik 30 éve van a pályán, a másik 10 éve, de csak ámulnak, hogy mi ez a túlbonyolított, ezer belső rendszeres folyamat, ők a pályafutásuk során sosem találkoztak ilyen túlbonyolított munkafolyamattal. Nem is megy nekik, hiába van vámszakmailag jó tudásuk, ha a belső rendszerek átlátásában és kezelésében elvéreznek és leköti az energiájukat.

A fentiek azt eredményezték, hogy itt elsősorban a hülye belső rendszereket tanulom és a piacképes vámszakmai ismeretek elsajátítása háttérbe szorul. Mivel mindenki új, tűzoltás van, a manager is csak megmutatja az új feladatoknál, hogy mit hogyan kell, de arra értelem szerűen nincs ideje, hogy elmagyarázza vámszakmailag, hogy mit miért, kb csak az megy, hogy ide ezt kell beírni, oda meg azt írd. Vannak dolgok, amiket magamtól megtanulok így, illetve magamtól jövök rá, de sok dolgot gépiesen csinálok, nem tudom miért, csak annyit, hogy "mert azt mondták".
Ugye a két tapasztalt, de új embertől sem tudok kérdezni, mert arra megy el a kapacitásuk/idejük, hogy a belső rendszerek megismerésével küzdenek, lényegében én magyarázok nekik.... Amúgy jó lassan is haladnak, mindkettő 50 éves, a vámügyintéző szakmát ismerik, de a komplex számítógépes rendszerekben, meg a 3 monitoron való dolgozás nem megy nekik, lassúak nagyon, látszik, hogy még nem a digitális világban szocializálódtak.

A felsoroltak miatt mikor meglesz az 1 évem, váltani akarok, mert itt szakmai tanulás nem sok lesz, csak ölöm bele az időt a cég saját rendszereibe, meg speciális hülyeségeibe, aztán piacképes tudás nem annyi jön, amennyit szeretnék. Szerintetek egy interjún a miért váltasz kérdésre ezeket érdemes elmondani? Kérdezem mindezt azért, mert sok helyen azt olvasom/hallom, hogy ne mondj negatívat a korábbi cégedről....

Nálam most tényleg nagyon igaz és nem sablon szöveg, hogy azért váltanék, mert itt nem tudok a kívánt módon és irányba fejlődni.

[ Szerkesztve ]

(#37279) VágniValó válasza H A M M E R (#37277) üzenetére


VágniValó
addikt

Akkor mindketten "régebben" voltunk MOL-osok :P.
Bizony, régen volt 700K cafi + bónusz (havi fizu 80%-a de sok esetben bőven több, mint egy havi bér) + 13. havi is volt. 2022-ben kaptam a hírt, hogy 13. havit is elvették, cafi felment bruttó 800K-ra, de a bónuszokat is nyirbálják cserébe bejáráshívők kőkeményen.
Ugye az első nagy csapelzárás az nyrt alól való kiszervezés volt, minden ami IT bedobták a IT GBS Kft-be, a fizuk azóta is legjobb esetben a piaci átlagot súrolják alulról. Ami amúgy nem lenne dealbreaker ha lenne még 13. havi és normál home office, de hát ez van..

Kár érte, régen ahol én voltam jó munkahely volt, jó kollégákkal, 2 nagyon jó főnökkel mind szakmailag, mind emberileg, de hát ugye a véleménnyel rendelkező szakember félelmetes dolog az üres öltönyök között, ki kellett golyózniuk őket

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#37280) eladocuccaim válasza Qtya123 (#37278) üzenetére


eladocuccaim
lelkes újonc

Ez mindenhol így van, hogy sajátos rendszerekkel kell dolgozni. Ez a nulladik lépcső. Ha valakinek ez nem megy, hát nem is tudom mit keres egy ilyen helyen :U
Ehhez kell vagy 80-as IQ.

[ Szerkesztve ]

(#37281) Alexios válasza -Skylake- (#37276) üzenetére


Alexios
veterán

PS-nél biztos nincs, refund csak addig lehetséges amíg le nem töltötted, ha nem indítottad el de letöltötted már nincs refund lehetőség.

(#37282) Qtya123 válasza VágniValó (#37279) üzenetére


Qtya123
őstag

Hú ez a bejáráshívőség. Én ezért nem "tudok" a Huawei-hez menni. Van egy egész jó pozi, de zéróra vitték a HO-t, bejárni autóval gyorsabb lenne nekem, mint tömegközlekedéssel, de parkolót nem adnak, aztán köszi, parkoljak a Bálna környékén.... Se hely, meg se nem olcsó.
Tömeggel 45-50 perc lenne bejárni, ráadásul 8:30 a kezdés nem 8:00, így 17:00 a vége, nem 16:30, tehát 18:00 körül érnék haza és még nem is edzettem...
Jelenleg 15 perc a bejárásom, de van HO is. Ha a Huaweinél lenne HO, legalább heti 2, akkor még azt mondom talán. De nagyon elzárkóznak egyéni deal szinten is tőle.

(#37283) Qtya123 válasza eladocuccaim (#37280) üzenetére


Qtya123
őstag

"Ez mindenhol így van, hogy sajátos rendszerekkel kell dolgozni"
Ismered a vámügyintézői szakmát? Vagy csak csapkodsz a 80-as IQ-val?
Biztos annak a supervisornak is 80-as IQ-ja volt, aki lépett a túlbonyolítottság miatti időrablás stresszéből, és most tanácsadó az Ernst & Young-nál.

Nem, ebben sok helyen nem így megy, csak nyilván az elején ezzel nem voltam tisztában. Kapásból 3 hasonló multit tudok mostanra, ahol nincsenek túlbonyolított, 100 rendszerből kukázd össze az adatokat, és további 4-et, ahol csak egyetlen belső rendszer van.
Van persze másik olyan is, ahol túl van bonyolítva, nagy is a fluktuáció.

Itt az amcsi anyacég globálisan mindenhol ugyanazt akarja, ugyanazokkal a folyamatokkal, miközben eltér a profil.

Csak, hogy értsd: Van egy AI program, amit most nagyon tolnak, ha feltöltöd neki a számlát, felismeri a megfelelő adatokat, paritást, miegymást és betolja a másik belső programunkba. Erőltetik USA, hogy mindenütt ugyanúgy használni kell és monitorozza meg csesztetni azokat a districteket, ahol nem annyira használják. És mindig azzal példáulozik, hogy AMS-ben mennyire jól működik. Igen, mert nekik van egy nagy partner, aki ontja be a számlákat és olyan a formátuma, amit hiba nélkül kezel ez a program. De sok más helyen, pl nálunk is, nagyon vegyes és sok partnerrel dolgozunk, egy csomó olyan számla van, amit betolsz neki és azt sem tudja a program, melyik bolygón van. Próbálják csiszolgatni, de sokszor lyukra futás van és gyorsabb (főleg kevés tételes számláknál) felvinni más módon, mint a nagyszerű programmal.

[ Szerkesztve ]

(#37284) section9 válasza Qtya123 (#37278) üzenetére


section9
őstag

Minden nagy multi/SSC hasonloan mukodik szerintem. Amugy nincs ralatasom erre a teruletre, de el tudom kepzelni, hogy a harminc eves tapasztalatos arc mondjuk csak KKV-nal vagy nagy magyar cegeknel fordult meg es nincs tapasztalata azzal, hogy hogyan mukodnek a dolgok nagyobb volumenben egy ekkora szervezetnel. En azt mondanam, hogy probald meg megbeszelni a managereddel, hogy kuldjon el relevans szakmai treningekre/konferenciakra mielott meg dobbantanal es beszelj masokkal akik ugyanolyan munkat vegeznek mint te hasonlo szervezeteknel. :)

(#37285) VágniValó válasza Qtya123 (#37282) üzenetére


VágniValó
addikt

Nem ismerem mint munkahely, de a leírtak alapján ne bánkódj miatta. Eléggé megnehezítette volna a mindennapjaid.

Nálunk most felrebbent a hír, hogy tendereztetik az irodaházakat mert a jelenlegi 11. kerben lejár és nem kapott a cég egyelőre jó ajánlatot tőlük. Valszeg ígyis-úgyis maradunk, de ha átjönnénk Pesti oldalra a Váci Greensbe, akkor becsókolok saját magamnak, mert oda (kis túlzással) papucsban átsétálok.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#37286) eladocuccaim válasza Qtya123 (#37283) üzenetére


eladocuccaim
lelkes újonc

Nem ismerem, de nem hiszem hogy bármelyik multinál emailezgetésből kéne kinyerni az adatokat.
Mindegyik multi rohadásig van ilyen belső toolokkal, ha valakinek ez kényelmetlen, akkor menjen máshova.
Egy EY tanácsadói pozi manapság nem nagy szó. ;] Nem egy arcot ismerek akiknek semmi köze az IT-hoz, de ebben adnak tanácsokat :D

Szerintem érdemes lenne hosszabb távon valamit kitanulni, mert ahogy te is írod, az AI itt van, és egyre jobban el fogja söpörni az ilyen számla”könyvelős” adminisztratív, adatbetáplálós futószalagos melókat.

[ Szerkesztve ]

(#37287) Qtya123 válasza section9 (#37284) üzenetére


Qtya123
őstag

A 30 év tapasztalatos arc 1 KKV-nál és 3 multinál fordult meg, csak most változott az élete, költözött és váltott ide a lokáció miatt. Elmondása szerint egyiknél sem volt ilyen.

Vámszakmai tréningek nincsenek. Ez egy logisztikai cég, nem vámügynökség. Mi csak egy kis szelete vagyunk a cégnek, 6+1 ember a 80+ emberből. A vámcsapat, csak egy szükséges rossz a cégnek, ami kell, mivel rengeteg az áru EU-n kívülre, vagy épp kívülről. Mi vagyunk azok a cégnek, akik érdemi pénzt nem hozunk, de cserébe át kell futnia rajtunk a szállítmányok nagy részének és csak "akadály vagyunk" mi is és a vámhatóság is....

Tréningek csak a szokásos corporate bullshitek vannak, a harrashment, anti corruption, antitrust regulation, racism, meg milliárd egyéb másik. Egyetlen szakmai tréning van a dangerous goods, de az kevés. Nem ettől tanulom meg az aktív/passzív feldolgozás, RMA, közvám és hasonló dolgokat.

(#37288) lumpy92 válasza Qtya123 (#37278) üzenetére


lumpy92
aktív tag

A kérdésdre relevans választ nem tudok adni, de azt gondolom, hogy amíg még itt vagy, addig ezt ugyan így a managerednek is el kellene mondanod/leírnod. Neki pedig a saját vezetői felé/akár az amerikaiak felé professzionalisan kommunikálni ezt. Csomó helyen azt látom, hogy mindenki beletörődik az értelmetlen, emberölő, hatékonyságot brutalisan rontó rendszerek meglétébe. Ezeken igenis lehet változtatni és ez a cégnek/tulajdonosoknak is elemi anyagi érdeke. Ha pl. a managered szavai egy értelmes embernél kötnek ki, azzal később Ő is rengeteg nyerhet.
Tudom, ez a melós, kissé naív hozzállás, de csak akkor tud változni valami jobb irányba, ha a rossz megoldás ellen valaki (értelmesen, konstruktívan) szót emel.
Simán lehet, hogy a döntéshozók/tulajok nem látják át ezt a problémát, de ha tudnának róla, megpróbálnának javítani rajta.
Azt persze el tudom fogadni, hogy ezt nem érzed a Te harcodnak és inkább váltasz. De azért egy konstruktív e-mailben ezt én összefoglalva elküldeném a managernek, aztán kezd vele valamit, ha akar.

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#37289) Qtya123 válasza eladocuccaim (#37286) üzenetére


Qtya123
őstag

Minél többet írsz erről, annál jobban az látszik, hogy egyáltalán nem ismered a vámot, mint szakmát (ami nyilván önmagában nem baj), ellenben nagyon markáns és lenéző véleményeket fogalmazol meg.

AI kiváltós, adatrögzítői futószalagos pozi.... LOL... :DDD
Főleg mikor egy jó kis kettős felhasználású, vagy hadászati, esetleg biológiai kutatásokhoz importált terméket kell betarifálni úgy, hogy 30 nemzetközi jogszabályt, meg azoknak a kivételeit nézegeted, hogy melyik árucsoportba és azon belül hová kerüljön. És ez 5%-a a szakmának, ha komolyan vámszakmai szempontból nézzük.
Futószalag meló... Az... :D
Vannak olyan helyek is, de az nem vámügynök/vámügyintéző, hanem vámügyintéző asszisztens.

Pont erről ugatok, hogy itt ez a baj, hogy a vámban nem az adatrögzítés, meg az adatok 100 helyről kinyerése, meg belső rendszereken átrángatása lenne a lényeg, ez normál esetben max a 20% és a többi a szakmai munka, de itt elcseszed az időt azzal, hogy átrángatod a rendszereken azt, amit a vámprogramban is fel lehetne közvetlenül használni és kvázi kiöntöd a gyereket a fürdővízzel.

És igen, elég az emailből kinyerni az adatot. Mi kell általában? Megbízás, rajta az adatokkal, számla, néhány egyéb másik adat. Onnantól majd a vámszakmai részét a vámügyintéző megoldja. De ehhez önmagában nem kellene 10 belső rendszeren átrángatni oda, ahol alapból is kezdeni lehetne és sok helyen valamiért működik is, azzal a meglepő eredménnyel, hogy ott fele akkora fluktuáció van és nehezebb bekerülni.

[ Szerkesztve ]

(#37290) Qtya123 válasza lumpy92 (#37288) üzenetére


Qtya123
őstag

Ez egy nagyon jó és hasznos tanács/megközelítés.

Sajnos a távozók közül kettő ezeket már kidomborította problémaként, egyikük a supervisor volt. Tudni kell a managerről, hogy sajnos olyan ember, aki élete álmának azt szánta, hogy a cégen belül az lehessen. Az lett és mivel ez volt a nagy álma.... annyira félti mindentől a székét, hogy felfelé az igen szón kívül semmit, de tényleg semmit nem mer mondani.
És nem is tettek semmit, minden maradt a régiben, változtatási javaslatuk zéró. Amire én pl megmondom, hogy hülyeség, ezt jelezd légyszi felfelé, hogy nem így kellene és én nem fogom ezt csinálni, azt inkább megcsinálja/szenved vele ő, csak hogy magasabb szintekre ne jusson.

Ki is használják ezt, gyakorlatilag mindent átütnek rajta más részlegekről, mert látják, hogy nem fog "akadékoskodni" vagy nemet mondani. Inkább dolgozik reggel 6-tól este 10-ig, továbbá én még úgy szabadságon nem láttam, hogy nem dolgozott volna minden nap akkor is... Annyiban volt más, hogy a napi 12 óra helyett, csak 5-6 órában láttad aktívnak. :DDD
District manager szintúgy ilyen beállítottságú, az ő széke legyen biztos, felfelé minden jó, annyiban különbözik, hogy ő a managerrel ellentétben megteheti, hogy nem dolgozik látástól vakulásig. :D

[ Szerkesztve ]

(#37291) eladocuccaim válasza Qtya123 (#37289) üzenetére


eladocuccaim
lelkes újonc

Jó én ebbe nem megyek bele, mert tiszta agresszív lettél, és ez nekem nem pálya. Kicsit olyan érzésem van, mintha ez lenne az első ilyen munkahelyed, és azt hiszed hogy csak a számodra kényelmes taskokat kell elvégezned, a munkáltatód pedig a te kényeztetésedért van. Esetleg igényelj egy titkárnőt is meg saját privát irodát.

(#37292) Qtya123 válasza eladocuccaim (#37291) üzenetére


Qtya123
őstag

Ne haragudj, de eléggé vicces vagy... :DDD

Másokkal ellentétben annyit tudtál a hozzászólásomra írni, hogy 80 IQ felett az általam vázolt problémák igazából nem problémák meg tanuljak mást, mert ezt az adatrögzítő futószalag munkámat majd jól elveszi az AI... :DDD
Aztán mikor jelzem, hogy eléggé vakvágányom szaladgálsz, főleg úgy, hogy zéró ismereted van a szakterületről, akkor agresszívnak nevezel meg jön a nem megyek bele szöveg.

Valahogy a többieknek sikerült megérteni a problémát (ami biztos csak az én fejemben létezik és nem a cégnél, elvégre nem ment el innen emiatt senki... ohh wait...) és próbálni tanácsot adni, Te meg elpufogtattál magabiztosan mindenféle feltételezést és demagógiát, meg a végére még az igényelj titkárnőt szöveggel újra erre a lóra ültél és még te kéred ki magadnak... :N
Szerintem lapozz, mert ezzel magadat járatod le, nem engem. :U

[ Szerkesztve ]

(#37293) weiss válasza eladocuccaim (#37291) üzenetére


weiss
addikt

Agresszív... :DDD :D :D :D :D :D

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#37294) eladocuccaim válasza Qtya123 (#37292) üzenetére


eladocuccaim
lelkes újonc

Nagyon magadra vetted :DDD , én csak nevetek, de nyugodtan folytasd kérlek :D

[ Szerkesztve ]

(#37295) Qtya123 válasza eladocuccaim (#37294) üzenetére


Qtya123
őstag

Ennek örülök, mert akkor kölcsönösen elszórakoztatjuk egymást. :D Én legalábbis szeretem megfogni a magadfajta trollokat, mikor érvek helyett a semmit mondják.
(mondjuk nem volt nehéz, legközelebb valami komolyabb kihívás elé állíts...)

(#37296) eladocuccaim válasza Qtya123 (#37295) üzenetére


eladocuccaim
lelkes újonc

Óriási önbizalmad van :D ez sokat elárul
Remélem valaki majd törli ezeket a commenteket mert amúgy senkit sem érdekel ez a “vita”

(#37297) Qtya123 válasza eladocuccaim (#37296) üzenetére


Qtya123
őstag

Te alkotsz véleményt egy általad nem ismert szakmáról, de nekem nagy az önbizalmam. OK. :DDD

egy dologban igazad van: az off szál törölhető
(bár nyilván nem lett volna ebből off szál, ha értelmes hozzászólás hagyja el a klaviatúrádat, de hát...)

[ Szerkesztve ]

(#37298) OPiiPO válasza Qtya123 (#37289) üzenetére


OPiiPO
addikt

"hogy egyáltalán nem ismered a vámot, mint szakmát (ami nyilván önmagában nem baj), ellenben nagyon markáns és lenéző véleményeket fogalmazol meg." - már bocsánat, de nem TE kérdeztél és szerettél volna tanácsot kapni? Erre meg átmentél agresszív kismalacba és leoltod aki elmondja az őszintét, csak azért mert az neked nem tetsző vélemény ;]

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#37299) Reggie0 válasza eladocuccaim (#37296) üzenetére


Reggie0
félisten

Engem erdekel :)

Bar en se becsulom sokra a vamolast, tapasztalataim szerint a legtobb vamos r=1. Olykor egy bzi toltesvezerlo IC-t nem tudnak bekategorizalni se, pedig meg az elado is odairja a nemzetkozi vamtarifaszamot a szamlara. Aztan, hogy hogyan vamolnak barmi kutatasi/kettos felhasznalasu cuccot, kb. reszletkerdes. Max penzt bukik az allam a rosszul megallapitott vamon, az AI-s automatizalassal meg penzt nyer. Egyszeru koltseg-haszon kerdes, mint a merleges onkiszolgalo penztargepnel elofordulo tevedesek/lopasok koltsege vs megsporolt penztarosok fizetese.

[ Szerkesztve ]

(#37300) Qtya123 válasza OPiiPO (#37298) üzenetére


Qtya123
őstag

" leoltod aki elmondja az őszintét"
Miről mond őszintét? Amit nem ismer?

A kérdésem az volt, hogy váltáskor érdemes-e belemenni ezekbe az indokokba, hogy a szakmai fejődésben mi gátol az előző helyen.

Erre ő elkezd a mit keres ilyen helyen, 80 IQ-ról, meg tanulj mást, mert az AI elveszi az adatrögzítő munkádat dolgokról hadoválni?
Fejtsd már ki, hogy ez így logikailag levezetve miért oké és miben mondta meg a tutit.
Ez az én kérdésemet miben viszi előre?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.