Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• H A M M E R

csendes tag

válasz djgeg #13745 üzenetére

Én ÁFÁ-s vagyok, és azzal hogy mikori éri meg, nem teljesen értek egyet. Szerintem érdemes elmenni egy könyvelőhöz a számokkal, hogy mivel fogglalkozol, kik az ügyfeleid, mennyi költséged lesz (nem mindegy hogy szolgáltatást végzel, de anyag költséged nem sok van, vagy készítesz valamit, amihez sok alapanyagot kell venni, vagy netán árulsz valamit , amit megvettél valahonnan..)
    Évi 12 millió alatt is lazán lehetsz ÁFÁ-s, de ha magánszemélyeknek dolgozol (és szolgáltatást végzel kevés költséggel), akkor nem igazán éri meg, mert pl az ÁFA mentes fodrász kiállít egy számlát 2.000 FT ról, akkor neked ÁFÁ-s ként 2.000 FT + ÁFÁ-ról tehát 2.540 FT ról érdemes számlát adni, amiből 540 et be kell fizetned (ha nincs levonandó ÁFÁ-d). Ha ezt teszed, akkor te is 2000 Ft ot kapsz, de nem hozzád megy az ügyfél, mert drága vagy... Ha viszont cégeknek dolgozol, akkor nem jár rosszabbul a megbízód, mivel mind1 hogy egy cégnek 10.000 Ft ról vagy 10.000 Ft + ÁFÁ-ról állítasz ki számlát, mivel ha ő ÁFÁ-s számlát kap , akkor le tudja vonni a saját fizetendő ÁFÁ-jából az összeget és nem jár rosszabul, ha neked 12.700 Ft ad ÁFÁS számlával, mintha 10.000 Ft ot ad ÁFA nélkül. Amúgy van a facebookon több könyvelés/KATA fórum/csoport, ahol lehet információt szerezni, mivel a KATÁS egyéni vállalkozónak nem kötelező a könyvelő. Viszont aki nem jó matekból, és egy 1.27 szorzás is magas neki, annak különösen ajánlott!

Új hozzászólás Aktív témák