- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- V.Milán: ⭐DICSŐSÉGFALAM⭐
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása,alulfeszelése
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
STC Speed
őstag
válasz
A.C.E. #30299 üzenetére
Egyszerűen nem találok ilyen opciot, turbo boost auto,minden mag enable,fent 39 es szorzó,de a kék sávban irja is,hogy 4 magon 37x a várható....
Más: Megjött a ben nevis hűtő, nagyon jó volt felszerelni sima csavaros megoldás,vettem hozzá MX4 es pasztát is,mostmár egész jók a hőfokok 1V on.
Pár hűtőfelrakás után pedig kijelenthetem,hogy az X paszta elrendezés terül el a legszebben,legoptimálisabban.Ezt a tippet a "milyen cpu hűtőt vegyek" topik összefoglalóban találtam.(eddig középre pöttyöt használtam) -
F e Z o
veterán
válasz
kicsipapucs #30296 üzenetére
Szerintem nem sok értelme van ivy i3-ra upgradelni irodai célra, s elég a 4gb ram is.
(#30295) StLui : Egy ssd mindenképpen ajánlott, jelenleg az gyorsítana a legtöbbet a konfigon.
-
-
StLui
veterán
MSI H61MU E35 (B3) alaplapba irodai célra i3-2100-ról van értelme upgradelni? ha igen, mire? ahogy nézem inkább csak használt van már. Szükséges, nem ártana egyébként biost frissíteni, nem csináltam még ilyet!?
Memória egy db 4GB van benne, ezt is gondoltam bővíteni még egy 4GB-tal, illetve hdd helyett ssd kerülne bele. -
Speed®
titán
válasz
A.C.E. #30291 üzenetére
Beszéltük már, HT off vagy 4 szálra kell belőni a progit..tipikus esete annak, amikor a HT nem javít, hanem ront a tempón, nem ideális erre. 3570@4Gn ~107 pl.
-
A.C.E.
aktív tag
-
A.C.E.
aktív tag
válasz
STC Speed #30281 üzenetére
Gyári hűtővel ne erőltesd a Linx-et, ha lecserélted erre akkor mehetnek az izzasztó progik is,(80 fok fölé ne menjen a maghőmérséklet, én a hwinfó64-et javaslom monitorozni.) Bocs most nézem hogy a Tx3 hűtőt használod, igazából ennek elégnek kell lennie, ha játékok alatt nem megy 80 fok fölé a höfok nem érdemes lecserélned.
-
STC Speed
őstag
Sziasztok!
Csatlakoztam az ivy bridgehez egy i7 3770 személyében, lenne pár kérdésem, megköszönném ha valaki segítene
1. gigabyte z68 apd3 lapom van, hagyjak minden auton?(nem akarok tuningolni) gondolok itt LLC?
2. a realtemp 10 fokkal kevesebbet mutat magonként,mint az aida, melyiknek lehet hinni?
3.szeretnék venni rá egy hűtőt, ugye ez nem intel push pines, megfelelne? --Alpenföhn Ben Nevis 120mm--
4. hőfokok alapjáraton: 40 fok (aida) 34 fok (realtemp), játéknál 65 fok,linx alatt 80, ez mennyire normális?
lehet a mostani CM TX3 hűtőm adta meg magát mert nem valami beton stabil,lehet gyengén fekszik fel.Köszi a válaszokat
-
ttt1
őstag
Szaisztok.Valaki itt írt ,olyat, hogy ha 1 2 tüske elgörbült (1155-ös lapon) azt ki lehetne egyenesíteni. Csinál valaki ilyet?
-
-
Speed®
titán
válasz
bitpork #30274 üzenetére
Kence mi alatta, ill. a vezérlés mennyire csendes, mintsem hőmérsékletre kihegyezett? Alacsonyabb érték kellene legyen, ill. több fesszel/magasabb órajellel sem kellene gond legyen (~4.5G/1.3V körül még jó lehet, ha partner a lap/VRM). Rögzítés rendben van? Az általános tapasztalat az, hogy nem user friendly a BQ általában..
Ja, és Sandy topik, ez az Ivy ;p -
Szevasztok Béláim az Úrban!
Van egy konfigom aminek a lelke egy i7 2700k. Nomost van égy komoly bajom. Eddig CM TX3 volt rajta amivel 1,265nél 4.2-n járt. Alapjárat ezekben a meleg napokban egy klíma nélküli helységben (cca 28-33°C) volt 50 - terhelve meg 80 körül.
Gondoltam egyet és vettem egy fejlett csendes méhecskét (C1 verziót) a jobb hűtésért. kb 3-5°C-kal ment le. és most már nem megy 4.2-n sem , csak 4.0 -n 1,235 körül.
A ház egy Thermaltake Versa H21 Így néz ki a bele (a cpu hűtő nagyobb most) annyival megtoldva, hogy a hátsó 120-s helyre betettem még egy ventit.Ennyire életképtelen lenne a procim?
-
Speed®
titán
válasz
Stormrider #30269 üzenetére
Jónak tűnik
Ha nincs hibatünet normál felhasználásban, ez így okés.
Whea log okát meg tudod nézni eseménynaplóban..de nem hiszem, hogy a procival van gondod, LinX alapján legalábbis.
Játékban mondjuk a VGA terheltsége okozhat némi droppot procioldalon is, ezért szokás picit fölé lőni feszben a minimum stabil értéknek. -
Stormrider
tag
"Raggie" Lehet talán a ram miatt? 4x4Gb van (2 geil 2 kingston)a biosba meg bekapcsoltam az XMP 1.3 profilt.
" Speed(R)" Lement a Linx és ilyen lett
[kép] -
Speed®
titán
válasz
Stormrider #30265 üzenetére
Ebből nem sokminden látszik..vCore/TDP limit mennyi? GFlopsok hogy alakulnak pl. egy 10 kör / 3-4GB LinX AVX alatt? Ha ~konstans értékeket dobál és throttling sincs (fix max órajel), akkor jó lehet..de ezen kép alapján pl. átlag 3Gn ment a proci, lábát lógatva..ez nem teljes terhelés
-
Raggie
őstag
válasz
WHEA error instabil CPU-nak és instabil RAM oc-nak is lehet a jele!
-
core i7
addikt
válasz
instabil lesz fagyás kékhalál stb
-
Stormrider
tag
Sziasztok!
Egy kis segitség/tanács kéne a hozzáértőktől.
3770-es 4,1Ghz hajtva alulfeszelve használom.Milyen jelei vannak ha már kevés kakót kap a proci?
1,5 órás Fallout 4 után lőttem ezt a képet. -
-
Lucko81
csendes tag
válasz
Pubszon #30262 üzenetére
A legújabb BIOS van fent, erre már én is gondoltam.
(a régebbi verzióval is kb ezek az értékek voltak)Az értékek így néznek ki:
1600 MHz 9-9-9-24 r: 24.394 MB/s w:15.418 MB/s
1866 MHz 9-10-11-27 r: 28.307 MB/s w:17.401 MB/s
2133 MHz 11-13-14-32 r: 31.803 MB/s w:18.938 MB/s
2400 MHz 11-13-14-32 r: 35.722 MB/s w:21.109 MB/sNálam az észeki híd csak 3400MHz-en fut.
Nos ebből az látszik, hogy az olvasás az kb rendben van, az írás a nagyon gyenge.
Most hoznak egy másik pár rammot, hátha az a gond. Majd megírom mire jutottam. -
Lucko81
csendes tag
Ha van egy i5-3570K proci, ami hivatalosan DDR3-1600-ig támogatottja a memóriákat.
Az alaplap kezeli a gyorsabb rammokat is (ASUS Z77-es vezérlővel).
Konkréten Hyperx Savage 2400Mhz van benne.
Hiába állítom a rammokat gyorsabbra, mint 1600MHz az AIDA memory read/wrinte sebessége nem nő lineárisan a sebességgel, sőt minimális csak a gyorsulás.
A kérdés, hogy egy normális? Gondolom igen a memória vezérlő miatt.
Lehet esetleg valahogy (tuninggal) javítani rajta?
A proci sebessége amúgy megfelel, azon amúgy nem kéne emelni, ami programot használok csak a memória sávszélességre érzékeny (Adobe Lightroom). -
Raggie
őstag
Az sem rossz hűtő!
Csak már nem igazán kapni, meg eléggé nagy batár. Az enyémben az is tetszik, hogy ugyan magasnak magas, de széltében elég keskeny így mindent könnyű szerelni körülötte, és a ramokba sem lóg bele a venti rajta.
(#30254) BandiT85 : naja, de ez a hűtő 17000 Ft volt... és ennek sincs hangja akkor sem ha odahajolok.
(#30255) GAbre : Hát igan azon a Scythe hűtőn 12cm-es venti van, nekem meg az egyik leghalkabb 14cm-es .
Egyébként 20ezerért nem rossz egy kompakt vízhűtő rendszer, csak annyiért én még nem láttam olyat, ami halkságban felvenné a versenyt az azonos árú léghűtésekkel.A videó kártyámat amúgy sem vizezném le, mert túl gyakran kell cserélni ahhoz, hogy megérje a vesződést, tehát jól szellőző házat kell építenem ígyis-úgyis, akkor meg mehet léggel a CPU is, hiszen mindenképpen a VGA lesz a leghangosabb az egész rendszerben. Hozzáteszem, hogy abból sem véletlenül választottam a Vapor-X kártyát, mert ez messze a leghalkabb a 290-ek között.
-
GAbre
veterán
válasz
Raggie #30252 üzenetére
Nekem scyte ninja 3 silent volt,az se rossz hűtő.(bocs ha rosszul irtam)
Ès a ventije elèg hangos tudott lenni.
Csak nèha van vizhangja.
Ventilátorok is sokkal halkabbak.
Igy osszesègèben halkabb,ès jobb nem reked meg a meleg levegő a proci körül.
Relatíve olcsó volt.
Kb. 20000 ft -
Raggie
őstag
Szerintem egyáltalán nem rossz eredmények ezek 4,5-ön hajtott i7-el. Nekem ugyan ilyen teszt alatt magasabbak a hőmérsékleteim, mondjuk magasabb fesz is kellett ehhez az órajelhez nekem.
Ha már volt delidelve és vissza lett ragasztva a kupak akkor kicsit rizikósabb, mert nem tudhatod, hogy milyen erős ragasztóval lett visszaragasztva... ha túl erőssel, akkor széttörheted a proci nyákját a satus módszerrel. Ilyenkor csak a penge marad, de azt meg én nem vállalnám a helyedben. Egyébként 85 fok alatt rendben van a proci, én nem bántanám.
Nekem azért kellett a delid, mert a kellemes órajeleken, már a 90-95 fokot nyaldosta a processzor. Az már kicsit magas.
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
pingwin92 #30247 üzenetére
Mert az alkalmazás érdekel, hogy mivel értem el? Mert számomra nem a módja volt az érdekes, hanem a mértéke. 5% -ról tudtam, hogy elérhető, de ez 10-nek bizonyult. Túloztam egy kicsit a gombnyomásokat illetőleg, mert lehet volt 5 is. BIOS-ba belépés, CPU beállítások, aztán a szorzót auto-ról 45-re írtam és mentés. Azt hiszem arra alkalmas programmal, mint az Asus AI Suite, meg lehet csinálni rendszer alól tényleg 3 klikkel. Az adatlapomon lévő Asus Z77-A alaplappal csináltam.
-
ttt1
őstag
válasz
Glaz-dozfhut #30232 üzenetére
Milyen lapban,mert az se mindegy ..
-
pingwin92
aktív tag
válasz
Glaz-dozfhut #30232 üzenetére
Melyik az a 3 gombnyomás?
Én a képekről nem látom. -
GAbre
veterán
válasz
Raggie #30245 üzenetére
Szerintem egy asatek hűtéstől kicsit több várható.
Relatíve alacsony feszültséggel.
De megy az feljebb is,ha jól emlékszem 78-80-ra is felmegy,prime-al talán még több.
De játékoknál,1 magot nézek rivatunerrel,ott 70-75 fokik megy fel.
Kb 1éve van meg.Látszólag már volt delidelve,mintha másik színű ragasztó lenne alatta.
Az előző lakásomba nem melegedett ennyire.Bár ott nem is volt berakva az asztalba,nagyobb légtére volt úgymond.
És most nincs nagyon meleg se szobámba,se kinn,ha jönnek a nyári 30+ fokok félek ott már a 80at is eléri -
Raggie
őstag
Ha 75 fokos maximum akkor nem érdemes delidelni szerintem. Nekem delid után lett 70 körüli, de stressz-teszten belenyal a 75-be is.
Egyébként ha mégis rászánnád magad személyesen simán odaadom itt Pesten ha erre jársz és te vissza postázod nekem ha kész vagy. Vagy PÜ-ben megbeszélhetjük.
-
GAbre
veterán
válasz
Pubszon #30241 üzenetére
Kölcsön?
Lehet valakitől bérelni esetleg,vagy kérdezhetem,hogy adta kölcsön,gondolom nekem postázni kéne,mert pécsen nem hiszem,h van valaki kinek van?
Nekem 2 ventis vízhűtéssel,már szereti a 75 fokokat,talán néha kicsit többet.
Igaz 4,5-ön járatom.Bár sztem lemenne 70 alá deliddel. -
-
BandiT85
aktív tag
válasz
Pubszon #30241 üzenetére
+1 a -20°C-ra, bár nekem ez előző procim is delidelve volt, tudtam mire számítok, a 3770K-t már saját magamnak pengéztem, hát bennem is volt para rendesen...
Az biztos, hogy másnak soha nem csinálnám meg, még pénzért se, meg sehogy se. El se adom ezt a procit jódarabig.
Persze nem könnyű eladni semmi se, a delides 3570K-m 30k ért sem kell a kutyának se, 25 ért meg nem herdálom el, akkor inkább apósnak odadom ajándékba, lesz egy erős netezős gépe legalább...
-
Speed®
titán
válasz
lemusz #30237 üzenetére
Nem butának neveztelek, butaságot csináltál, nem ugyanaz. Pusztán arra céloztam, célszerű megfelelő szerszámmal nekimenni, ill. tudni, mi van az IHS alatt, mivel ahol nincs SMD, ott hibalehetőség sem igazán, csak ésszel kell tolni a pengét és nem emelgetni.
És nem, nem a delidbe pusztult bele a procim, a véglegesítés kapcsán érte valszeg nem megfelelő erőhatás, de ezt már nem tudjuk meg ugye, dead cpu no tell tales..A Kryot meg hiába kened az IHS alá, kiég rövid idő alatt, erről sokan írtak már, ha nem fogadod el, hogy kiadással jár a dolog, inkább tényleg ne bántsd, főleg, ha nem feltétlenül indokolt. Az értelmes paszta is hozni fog delid nélkül, ill. a nonK nem feltétlenül hajlamos melegedésre sem (ez pl. delid nélkül).
Összességében csak annyit akartam írni, hogy ha csinálod, ne végezz félmunkát és akkor az eredménnyel is elégedett/ebb leszel valószínűleg.
_peace_
-
lemusz
addikt
válasz
Raggie #30238 üzenetére
Köszönöm szépen a kedvességed
, de jegeljük akkor a dolgot, nem tervezek Pest felé menni mostanság, meg clu-t se lesz esélyem egy ideig rendelni. Ezt a kryot is csak úgy csaptam hozzá egy más jellegű csomaghoz, mert eszembe jutott, hogy amúgy én akarnék szórakázni ilyenekkel. A jelenlegi noname-nél azért mindenképpen jobb lesz szerintem, 4g-os fehér tubosos, de még csak márkanév sincs rajta, ha emlékem nem csal valamikor 2010 körül vehettem helyi számtech boltban párszáz forintért.
-
Raggie
őstag
válasz
lemusz #30236 üzenetére
Satu kell hozzá, mert össze kell szorítani, hogy letolja az IHS-t a proci nyákjáról. Lehet ilyen asztalos szorítókkal is próbálkozni, de a satu a zömöksége és stabilitása miatt is jó, az tuti csak egy irányba tol és nem teker, nem nyeklik-nyaklik.
Igen lehet 3ezer környékén "bérnyomtatni" de azok elég szar műanyagból csinálják. Én szerencsére céges kapcsolataim miatt ingyen tudtam szerezni meglehetősen jó alapanyagból pontosan, ipari nyomtatóval nyomtatott változatot. Ezzel már én is delideltem egyet, meg már egy fórumtársnak is kölcsönadtam ő is delidelt vele, és semmi nem látszik rajta.
Sajnos nem vagyok Miskolci, de ha erre jársz Pesten valamikor írj rám egy PÜ-t és oda adom kölcsönbe szívesen ha utána vissza postázod nekem.
Szerk: nem kell támadni a fórumtársat, nem mindenkinek megy ez elsőre.
Abban viszont igazat adok a másik kollégának, hogy tényleg nem éri meg mást rakni a kupak alá, mint folyékony fémet, mert a többi paszta mind kifolyik onnan pár nap/hét/hónap alatt. Nem éri meg azt, hogy utána véletlen nem figyelsz a hőmérsékletre pár napig és felforr a procid. -
lemusz
addikt
válasz
Speed® #30235 üzenetére
Beszélsz Te, aki nem ejtett semmi hibát, mégis behalt 1 hónapra rá a procija...
Nem értem miért kell támadnod engem és butának nevezni. Szerintem pont hogy okos dolog volt tőlem, hogy nem az i5-nek álltam neki tapasztalat nélkül. Lehet hogy később még ráveszem magam, de liquidet akkor se fogok venni hozzá. Egyrészt alig találni magyar webshopokban, másrészt drága is nagyon. -
lemusz
addikt
válasz
Raggie #30234 üzenetére
Igen, ezekkel a 3D printelt cuccokkal kiküszöbölhető a penge ilyesfajta veszélye, ez is járt a fejemben utána, hogy ha legközelebb mégis delidelésre adnám a fejem, akkor egy ilyet kellene venni, ha jól tudom 3K körül árulják. Azt is hallottam viszont, hogy kb 1-2 hazsnálat után annyira szétmennek, hogy kuka. A tiéd nem ment még szét? Satu muszáj hozzá? Véletlen nem miskolci vagy?
-
Speed®
titán
válasz
lemusz #30233 üzenetére
Ebben az igazán szomorú az, hogy téves következtetést vonsz le saját butaság okán
Nem olyan pengével kell dolgozni és a legtöbb Ivyn nincsenek SMDk sem, ill. ha bizonytalan a kéz, nem pengézni kell.
nonK procin amúgy szintén lehet sokat javítani, de nem is Kryot kell az IHS alá kenni..fuss neki még egyszer az alapoktól vagy engedd el a témát tényleg -
Raggie
őstag
válasz
lemusz #30233 üzenetére
Csak szólok, hogy Ivy Bridge-hez van Delid-tool, amivel 99%-ban hülyebiztosan lehet delidelni és ha figyel az ember akkor nem lehet elrontani a műveletet. Ha kell van nekem is, akár kölcsön is tudom adni.
(olyan, mint a linken, csak nem skylake-hez való, hanem Ivy-hoz)Természetesen nem akarlak semmire buzdítani, amit magadtól nem csinálnál meg! Pl én is delideltem gond nélkül pedig a pengés módszert soha nem mertem volna bevállalni!
-
lemusz
addikt
Szomorú véget ért első és talán utolsó delidelésem. Nagyon izgatott voltam, már nagyon akartam. Mikor reggel jött PCX-től az üzenet, hogy úton van a megrendelésem, benne többek között egy 1grammos Thermal Grizzly Kryonaut, már nem bírtam magammal. Szerencsére azért volt annyi eszem, hogy elsőnek nem az i5-höz nyúltam, hanem próbaként egy ősrégi géphez a 2004-es évekből, benne egy Athlon 64 3000+ procihoz. Jelenlegi piaci értéke 1-2 ezer forint lehet, szemben az i5 3550-emmel, ami olyan 20-25. Miután kiszedtem papírzsepibe fogtam és szépen elkezdtem zsilettpengével körbe-körbe menni rajta. Egyszer éreztem valami akadást, de mivel nem volt túl mélyen benne a penge nem gyanakodtam semmi rosszra, mondtam is magamban, a chipeket nem érhettem el. Aztán amikor sikerült lepattintani az IHS-t, akkor láttam meg hogy a fekete ragasztócsík közepén sikerült valahogy olyan szerencsétlenül belekarcolni a ragasztóba, hogy a ragasztó alatti zöld PCB megsérült és kiviláglott az alatta lévő arany színű rész. Csak egy micromiliméternyit. Nagy bánat lett úrra rajta, mert rögtön tudtam, hogy ez ennyi volt, néztem is aprón mennyibe kerülnek ezek a procik. Aztán azért csak folytattam a procedúrát, konkrétan olyan száraz volt már az IHS alatti paszta, hogy darabokban esett le. Beraktam alaplapba, szépen elkentem rajta vékonyan az itthon lévő noname pasztát, aztán jött a második WTF moment. Akkor jöttem rá, hogy nem úgy mint a youtube-os vidikben az inteleknél, itt az IHS-t nem szorítja le semmilyen lefogató. Tehát úgy kellett már az IHS-t is pasztáznom, hogy ide-oda csúszkált. Aztán csak sikerült helyére tennem mindent, áramaláhelyezés, bekapcsgomb... felpördülnek a ventik, prociventi is, de se kép se hang, csak a nagy feketeség és pörögnek a ventik folyamatosan.
Próbáltam óvatos lenni, de a sérülést az okozhatta, hogy szarul foghattam a pengét és egy picit rossz szögben használhattam egy pillanatra. Esetleg a penge se volt makulátlan a szélein. Mindenesetre átértékeltem a dolgot és azonnal elszállt a kedvem hogy az intelen is kipróbáljam. Pedig lehet hogy ezekkel a tapasztalatokkal a hátam mögött még jobban odakoncentrálva, még óvatosabban eljárva már nem lenne semmi probléma. A nonK-t minek delidelni érv is megerősödött a mérleg nyelvén, így már nem óhajtom fele annyira se azt az 5-8 fok minuszt, amit feltehetőleg nyerni tudnék egy ilyen amúgy is jó hűtővel ellátott non-K i5-ön.
A jobb alsó sarkában látható az incidens. -
Glaz-dozfhut
őstag
Sokaknak biztos nem újdonság, de nekem kellemes meglepetés volt, hogy a szorzózáras i7-et így meg lehetett gyorsítani három gombnyomással. Most nyárra épp visszavettem, mert 82 Celsiusra felmelegedett szintetikus terhelésnél, meg nem is használom ki mostanság. [link]
-
pingwin92
aktív tag
Üdv skacok!
Lenne egy gyors kérdésem.
Most vettem egy i5-3470-et.
Egy i5-2400-at fog váltani.
A kérdés, hogy kell-e ehhez windows-t - Win 10-et - reinstallálni, vagy csak kiszedem a régit, bepattintom az újat, és minden megy, mint eddig.Előre is
-
törölt tag
-
Pubszon
veterán
válasz
Csillag01 #30226 üzenetére
Ha egyforma a procitok, akkor alaplaptól függetlenül is megy 3.8GHz-et a tied is, viszont nem mindegy milyen terhelésem. A képen is 1.6GHz-en megy mert nincs terhelve, de full terhelésen 3.6, gyengébb 1 szálas terhelésen akár 3.8GHz is lehet. Okosan változtatja az órajelet energiamegtakarítási okból.
Szal picit egyszerubben kerdezve az enyemis tudja a 3.8ghz? - Igen!
-
Raggie
őstag
válasz
Csillag01 #30223 üzenetére
Szervusz, a processzorok különböző maximum órajeleket engednek meg amguknak attól függően, hogy hány magjuk van terhelve.
Ez a processzor az alábbiak szerint működik:
4-szálas terhelés : 3,6 GHz
3-szálas terhelés : 3,7 GHz
2-szálas terhelés : 3,8 GHz
1-szálas terhelés : 3,8 GHzHivatalos forrás(3rd gen processzorok között keresd): LINK
Valamint attól is függhet, hogy milyen alaplapban van. Néhány Z-s alaplapban lehetséges ezeket a procikat is kicsit feljebb tuningolni azt hiszem. De ebben nincs tapasztalatom, majd más megmondja, vannak itt ilyen lappal nem szorzózár mentes processzor tulajok.
-
GAbre
veterán
Élvezet volt olvasni a kis vitátokat.
Örülök,h vannak még olyan emberek,akikkel logikusan tudnak vitázni,és ennyire átgondoltan több oldalról is vizsgálják a dolgokat.
Köszönöm válaszotok is. -
törölt tag
válasz
Raggie #30220 üzenetére
"Azt talán még el is tudom képzelni, hogy a rezonálás következtében az érintkezés elektromos átviteli ellenállása folyamatosan kicsit változhat."
Szerintem is valami hasonló lehet az alap eset, de nem akartam ilyen gyorsan, ilyen mélységekbe merülni
Teóriám hogy miként hathat ez ki a folytonosságra:
Tegyük fel hogy, keletkezik valamilyen kis átviteli hiba (pl.: CPU-memória között, ehhez tartozik a legtöbb érintkező a táplálás után). A javító mechanizmusok sikeresen korrigálják ezeket a kis hibákat, nem vesszük észre.
De az ismételt adatkérés és visszaigazolás (javítás) időbe, órajel ciklusba telik, és addig áll az adott program szál, ami látható akadást okoz(hat).Ennek a javító mechanizmusnak láttam már megtestesülését, amikor a Mem-CPU órajeleket-feszültségeket kísérleteztem ki IBT-vel. Már régen nem fagyott, de nem volt még teljesen konzisztens a Gflops, látványosan tört is a kép V-sync nélkül.
Megmérem előtte/utána IBT-vel és mérek fogyasztást is.
4,8-ra van stabil beállításom, de őszintén szólva nem próbáltam feljebb a cpu-t, de nem is láttam értelmét szétkínozni szegény ITX alaplapot. 1,256V-al a 4,5-en, ~52-56C°-on nekem több mint szuper. -
Raggie
őstag
válasz
#16939776 #30216 üzenetére
Hmm... Riszpekt!
Azt továbbra sem hiszem, hogy ilyen rezgésektől megszakadhat az érintkezés bármelyik foglalat láb és a processzor között, de mindenképpen érdekes olvasni ilyesmi kísérletekről.
Azt talán még el is tudom képzelni, hogy a rezonálás következtében az érintkezés elektromos átviteli ellenállása folyamatosan kicsit változhat.
Teszteltél esetleg tuning stabilitást, vagy hasonló teljesítmény irányú dolgokat? -
törölt tag
válasz
F e Z o #30217 üzenetére
Nem bántottál meg, ha nézelődsz komolyabb hardverek között pl.: main-frame-k között, ott sokkal komolyabbra építik bármelyik csatlakozást mechanikailag, mint az LGA-t a CPU alatt. Valószínűnek tartom ott fizetett emberek foglalkoznak ilyen beteg dolgokkal, mint a rezonanciák elnyomása.
Egy CPU és a kontaktot biztosító érintkező sor látható a képen.
-
lemusz
addikt
válasz
F e Z o #30217 üzenetére
Nem vagyunk egyformák. Sokaknak, akik csak a számítógép bekapcs gombjáig látják a számítógépüket a folyékony nitrogénes tuninghajhászok is beteges kategória. Duracellt érdekli a dolog, tesztel, szerel, ragaszt, az én olvasatomban egyfajta mérnöki szárnycsapások ezek. Gondolom már nem tinédzser, tisztában van a kockázatokkal, aztán ha mégis valami világrengetőt sikerülne felfedeznie, akkor talán még én is elővenném azt a technokol ragasztót.
-
F e Z o
veterán
válasz
#16939776 #30216 üzenetére
Ha az embernek van egy világbajnok csúcsprocija, akkor is max delid, illetve kupak nélkül vízzel hűtve ki lehet hozni belőle a maxot. De, hogy a proci rezonál, meg beleragasztom a foglalatba, ne haragudj, nem akarlak még véletlenül sem megbántani, de ez már beteges kategória.
-
törölt tag
válasz
Raggie #30215 üzenetére
A leszorítással nincs gond, hiába nincs fenn a gyári leszorító keret, koppanásig be lehet nyomni a foglalatba a CPU-t, a hűtővel. Még "stabil" is, annyira hogy üzem közben lehet rángatni a CPU hűtőt, fagyás nélkül.
De a CPU nagy felületen, rugalmas tüskéken fekszik fel és azokon a kis felületű - tüskék közé benyúló - füleken valamint a középső vékony kereten:Ez a nagy rugalmas felület/kis összfelületű stabil pontok, a ráhelyezett üvegszálas PCB-t (CPU érintkezői) aligha támasztják meg, úgy hogy ne mozduljon meg, amikor egy nagy tömeg, nagy erőkarral rá van helyezve (CPU hűtő). A tömeg+rugalmas alátámasztás azt jelenti hogy hajlamos lehet rezonálni: [link]
A szélén lévő füleken, és a belső kereten kap PVA-t (faragasztó) fecskendőből adagolva, erős csillapítást lehet eszközölni.
Mint mondtam unatkozom
-
Raggie
őstag
válasz
#16939776 #30211 üzenetére
Miért mozogna a CPU a foglalatban? Neked nem szorítja eléggé bele a foglalatba a procit a lefogató kar?
Annak meg sem szabad moccannia, nekem kb kézzel mozdíthatatlan.Valamint: hogyan ragasztottad bele a processzort a foglalatba? Pillanatragasztóval?
Nekem elég extrémek tűnek ezek a megoldások!
-
törölt tag
Biztosíthatlak hogy a melegtől nem törnek el a pin-ek a foglalatban, több száz fokos forró levegővel, melegítik fel és ültetik be a PCB-re gyártás során.
Az a maghő veszélytelen, a kupak pár fokkal melegebb mint a vized, az meg pár fokkal melegebb mint a levegő, 40-50C°-on még kiszáradni sem fog a paszta.
Ha 24/7-ben renderelsz azzal az órajellel, és zavar a 200W TDP szereltess be klímát a gép mellé. -
GAbre
veterán
válasz
Pubszon #30212 üzenetére
Használ valaki vízhűtést?
Olyan kérdésem lenne,hogy mennyire jó a procinak 70-75 fok hosszútávon?
Megjött a nyári meleg,talán még rosszabb is lesz,remélem nem megy 75 fok fölé,de 80 alatt tuti marad majd.
Léghűtésnél kicsit zavarna ez a hő,de mivel így vízzel rögtön kimegy a házból a meleg,csak a procit ronthatja el lassan-lassan.
Azért is kérdezem,mert már volt 80 fok körül léghűtéssel előző.
És vszeg a hőtől meggyengültek lábak,alaplapon,és letörtek.Ettől is kicsit tartok. -
törölt tag
Mivel itt a nyár és unatkozás van, és már így is "tönkretettem" a gépet a hülyeségem miatt, kipróbálnék valamit amit az elmúlt napokban tapasztaltam meg:
-Levenném a memóriáról a gap-pad és bordát, és beleragasztanám a kiemelő mechanika nélkül.
-beleragasztanám a CPU-t a foglalatba.Ezekkel a módosításokkal a tesztgépen: /3570T-H61-2x4GB, cpu a hűtővel leszorítva/ az IGP-n nézett YT videó teljesen vaj-sima lett, amellett hogy a hang tisztaságnak is jót tett.
Merem feltételezni, hogy, a megjelenített kép folytonosságán is segítene, amikor a CPU már tartósan elfogy a VGA alól.
-
szmegma
aktív tag
Koszontem a helpet.
-
73Kacsa
csendes tag
válasz
#16939776 #30205 üzenetére
Nekem úgy tűnik szerencsém volt
Egy Gigabyte Z77-D3H lapot vettem és egy 3770K-t, s mindkettő szépen megy. Kellett hozzá erősebb hűtés, nagyobb táp, hogy egy csomó érték (hőfok, feszültség) kicsit lejebb menjen.
Most simán járatom 4.2-őn, néha 4.4-en. 25 fokos lakásban 32-36 fok körül mennek a magok alapon, pasztázva van, nincs delidelve.
4.9-en 1-2 teszt lefutott, de 4.7-en sok, de csak teszt erejéig cibáltam meg.
-
törölt tag
Használt 1155-ös lapot 4db-vettem, azokon felül ami az adatlapomon van. Abból a 4-ből 1db-nak volt teljesen épp a foglalata. Ennél többet nem nagyon várnék, az "emberektől"
CPU vásárlásnál, 1db aida teszt-et kell kérni, az mindent elmond a kupak és a paszta állapotáról. Ha a maximumok túl messze vannak egymástól, akkor nem szabad megvenni akár tuningolták, akár nem.
-
lemusz
addikt
válasz
BandiT85 #30203 üzenetére
A K-s proci még hagyján, hiszen a milyen gépet vegyek topikban is látni, hogy akik maguk rakják össze a kiszemelt gépet gyakran K-s procit raknak tuningnélküli lapok mellé. Néha van is értelme ezeknek, hiszen előfordulhat olyan anomália a piacon, hogy alig van vagy egyáltalán nincs is árkülönbség a különböző procik között. Ritkán, de hallani olyat is hogy valaki tudatosan választja a drágábbik K-s procit, mert hogy időtállóbb meg a majdani eladásnál többet fog érni stb. Ezek mind rendben vannak. De aki K-s procit vett meg tuninglapot... ráadásul egymás mellett hirdetni a kettőt... az ne akarja bemesélni, hogy 5-6 év alatt egyszer sem vitte rá a lélek vagy éppen az egészséges emberi kíváncsiság, hogy belépjen a biosba és tekerjen egyet a szabályzón, hogy több legyen az fps krájziszban.
-
BandiT85
aktív tag
válasz
lemusz #30198 üzenetére
"Abban a szövegben meg nem hiszek, hogy valaki 5-6 évig hozzá sem nyúlt az OC-hez egy ilyen lappal."
Én hirdetem a 3570k-mat, és olvasgatva a többi hirdetést, ezen szakadok, hogy odaírják majdnem mindegyikhez, hogy ez bizony gyári órajel fölé nem ment. Persze. Azért vett K-s modellt, 25% felárral.
-
ot93
senior tag
válasz
lemusz #30201 üzenetére
"3th" -- > no, ekkora hülyeséget nemtom hogy írtam
- bios friss, meg már vissza raktam régebbieket is, de semmi... azért is lesz jó tudnom, hogy vajon a lap a hibás-e, hogy procit mennyiért hirdessem... bár remélem a lap a hibás, mert az úgyis hibás már a lan részen, akkor legalább a proci hibátlan lenne
- Játszok is rajta, elsősorban amiatt kezd igényem lenni egy i5-re, de multizni nem szoktam, mert azzal úgy vagyok, hogy felkészülést igényel, és annyi időm nincsMajd írok tapasztalatokat.
-
lemusz
addikt
3th3rd. Biosz friss? Jó áron vetted. Ahogy látom LeC-nél is még "újonnan" 30-ért megy. Nem tudom mire használod a gépet, de ha játszol is rajta, főleg ha multiban, akkor egészen biztos érezni fogod a különbséget. +2 fizikai mag és dupla annyi L2+L3 cachet egyszerűen nem lehet nem észrevenni.Várjuk a tapasztalatokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- E-roller topik
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Ukrajnai háború
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Politikai mémek
- Elektromos autók - motorok
- V.Milán: ⭐DICSŐSÉGFALAM⭐
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 14" WUXGA I MAGYAR I W11 I NBD Gar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest