Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz #68216320 #89710 üzenetére

Magam is említettem itt-ott, ezek így működnek. Bizonyos szint felett egy ellenállással igyekeznek visszahúzni. Kapható külön is ez a része:

https://vi.aliexpress.com/item/33034672930.html

Alapvetően nincs ezzel probléma, általában a laptopokban sincs balanszer, csak BMS van. Fotón láttam csak egyszer olyan laptop BMS-t, ahol ott virítottak a kisütő körök is. Valami régi Toshiba volt, ha jól rémlik.

Ennek oka, hogy a hibátlan Li-ion cellák önmagukon határolják a feszültséget, nagyon hasonlóan, mint egy Zener-dióda. Ezt a szakirodalom is leírja, mint önbalanszírozó effekt. Amit a LiFePo nem tud, ezért ott sokkal fontosabb a balanszírozás.

Li-ionnál csak opcionális. Amikor a Li-ion cella elhasználódik, megnő a belső ellenállás, már nem képes olyan jól megfogni a feszültséget, akkor meg már úgyis mindegy, nem lesz normálisan használható.

Ilyenkor van az, hogy töltjük a laptopot, de folyton leáll a töltés, mert valamelyik cella(pár) túlszalad 4,2 V fölé és a BMS lekapcsol. Terhelésnél hasonlóan, a gyenge tag túl hamar 2,5 V alá esik, BMS lekapcsol és ennyi.

Ilyenkor úgyis cserélni kell, balanszírozgatás ezen már nem sokat segít. Igaz, hogy csökkent kapacitással talán tovább kihúzható lenne a használat, ha kicsit besegítene töltéskor a kisütő balansz, de ami beteg, az már úgyis beteg. Valószínűleg ezért nem tesznek ilyet már a laptopakkukba sem.

Új hozzászólás Aktív témák