- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DonThomasino #22895 üzenetére
Még mindig jobb egy tápot időben kicserélni mint az egész "belsőséget"
-
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #22896 üzenetére
Zavarónak éppen nem mondanám, csak akkor csinálja mikor
hátul bedugom vagy főkapcsolót indítok. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #22895 üzenetére
Nem most, hanem majd idővel. Ha jól tudom, akkor a trafó szokott ciripelni, de ettől még mehet akár évekig is. Csak épp zavaró.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Speeedfire #22894 üzenetére
Ez kb úgy hiányzott most mint egy foghúzás.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #22893 üzenetére
Szerintem sanszos, hogy igen.
-
DonThomasino
veterán
Mikor bedugom a pc tápot cicereg benne valami pár másodpercig.
Várhat hogy történni fog vmi? -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #22885 üzenetére
Hülyeség a gyártó által azokat az ellenállásokat berajzolni egy alkalmazási rajzban. OK, belerajzolom, ha a belső felépítést részletezem, de így, hogy az erősítőfokozatok csak háromszögek, sok értelmét nem látom. De joguk van olyan adatlapot szerkeszteni, amit jónak látnak. A felhasználó legyen figyelmes... hisz' az ő pénze.
-
McSzaby
őstag
válasz
Speeedfire #22885 üzenetére
Hát én hobbielektronikán olvastam ezt és gondoltam megépítem,mert jónak tűt,de egyre jobban kezdek belezavarodni
-
artiny
őstag
Elektrotechnika - mivel eddig nem tanultam elektrotechnikát es a mostkovetkezo szemeszterben lessz ilyen tantargyam, felszeretnek keszulni alapszinten, mit ajanlotok (konyvet, stb)?
esetleg milyen neten es egyebb konyvet tudtok ajanlani -
McSzaby
őstag
válasz
Lompos48 #22878 üzenetére
Egy 4 csatornás végerősítőt! Ő lesz,ha kész lesz Azért kérdezem,mert semmi még kb. értékű resim sincs. Csak 100K-s.. Ha más nem lesz,akkor irány szatócs..
-
McSzaby
őstag
Egyébként 60K-s resistor helyett használhatok 100K-sat? Vagy törekedjek a tökéletesre? Bocs,ha hülye a kérdésem,de nincs itthon 60-som...
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Ha lemartam már a nyákot,akkor a filcet le szabad szedni karcmentes súroló szerrel?
-
bandi94
tag
válasz
Lompos48 #22869 üzenetére
Nem lesz nagyon körbekörbe futtatva, ugyanis az erősítő fx send-jét akarom használni, ami tulajdonképpen az előfok után és a végfok elé be lehet kötni effektet.Én is ide akartam kötni mert néha torzított jelet kell küldeni a talkboxra.Viszont a mikrofon már a végfok közvetlen bemenetére megy, az okozhat gerjedést, de ha az erősítő mögé lesz berakva a mikrofonállvány akkor jóval kisebb eséllyel fog begerjedni.
-
bandi94
tag
válasz
Lompos48 #22867 üzenetére
Mások a gitárkombóval csinálják.Az eredeti talkboxot az erősítő kimenetére kell kötni.De nén nem akartam ezt a megoldást választani, mert akkor nem tudom a ki bekapcsolást jól megoldani.Másrészt meg ha én erre rákötök egy kis hangszórót akkor füst effektem lesz, nem szájgitárom
Mert ugye 4 ohmon lead ez a kacat 150 wattot...De ez az effekt működik [ezzel is].Láttam olyan videót ahol a hangszóróját beleszerelte egy nyeletlen WC pumpába és abból hozta ki a csövet, meg kívül rákötötte ezt a kiskombót.A teljesítmény az csak azért kell nagyobb, hogy amikor nagyobb a hangerő akkor a mikrofon azt szedje össze amit kell neki.Csak a legtöbben úgy csinálják ezt, hogy ugye erősítőből jön a talkboxba a hangszórókimenet, a mikrofont meg rákötik egy másik erősítőre.Én a másik erősítőt akarom kikerülni.
-
bandi94
tag
válasz
Lompos48 #22865 üzenetére
Inkább dugasztápra, mint elemre mert az elem úgyis mindig akkor merül le amikor nem kéne...De ha már dugasztáp akkor lehet csak ennek az effektnek 12 volt tápja.Csak azért gondoltam 9 voltra, mert akkor a többi effekt tápjáról is lehet hajtani, de látod, erre nem gondoltam.Amúgy az effektek gyári tápja sem bír 200mA-nél többet
Szóval úgy abban a formában alapból halott ötlet lett volna...
-
bandi94
tag
Van itt valaki aki nagyjából járatos a gitáreffektek körében? Egy Talkbox-ot szeretnék összehozni.Arra lennék kíváncsi, hogy hajlandó lenne-e működni a cucc úgy, hogy összehozok egy 9 voltról működő kis végerősítőt (valami monolit IC-re gondoltam), ami megkapja a gitárerősítő előfokjának a jelét, felerősíti egy 8-10 wattra ahol egy ovális TV hangszóró egy zárt dobozban küldi a hangnyomást a csövön végig a mikrofon mellé, aztán a mikrofon jelét kellene az előfok szintjére visszaerősíteni.Járható út szerintetek?
Aki nem látott még talkboxot annak: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #22859 üzenetére
Igazad van! Az kimenet. Bocs! Elnéztem.
-
válasz
Speeedfire #22857 üzenetére
Mindenki tisztába van vele,hogy a kínai kondik nagy része nem hosszú életű de azért egy DAC nem megy napi 24 órából 24 órát mint pl a notid tápja vagy egy PC tápja aminek a készenléti 5V-ja mindig megy ha csak nem áramtalanítod a tápot minden este...
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lompos48 #22858 üzenetére
Én is ezen a gondolatmeneten vagyok. Viszont ez a random stand by, nálam kondira utal. Vagy esetleg "valami jelet máshogy értelmez" a dac és amitt alvóba meg, amiből nem is akar felkelni.
Elvileg csak akkor kellene alvóba mennie, ha nincs a bemeneten jel, de általában akkor megy el, amikor filmezek, zenét hallgatok vagy esetleg skypeolok.Suspend bemenet?
Én ahogy néztem a dac adatlapján a suspendhez csak egy kimeneti ellenőrző jel van. Náluk egy tranyó van rákötve illetve 1 db led. Ha suspend akkor halványan világít, ha nem akkor erősebben. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #22854 üzenetére
A feszültségeid nem is lehetnek 5 voltosak, ha az USB 5V-jából gyártod azokat. Mindkét UCC soros szabályozó, amiken valamennyi feszültség csak kell essen. Ha eddig ment, azokkal nem lehet a baj.
Azt kellene leellenőrizd, hogy a DAC nem-e kap valami nem odaillő szintet a "suspend" bemenetén.
-
válasz
Speeedfire #22854 üzenetére
Akkor amit fentebb is írtam...
Járd körbe a szomszédokat és próbáld ki az ő gépeiken is. -
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #22848 üzenetére
Tehetsz nyugodtan BC327/337 párost is. Egy dologra figyelj: a típus után még szerepel egy szám is (16, 25 vagy 40), ami ha lehet mindkettőnél ugyanaz legyen. Ez sem kritikus, nem audiofil erősítőre törekedsz. Ez egy úgynevezett emitterkövető kapcsolás, nem hiszem (biztos
), hogy füllel érzékelhető torzítást okozna a nem párba válogatott 2 tranzisztor.
Az hogy mennyit fogyaszt sajnos a hangerőtől (és hallgató impedanciától is) függ, az pedig a beállított erősítéstől, amit egyetlen ellenállás módosításával tudsz befolyásolni. -
válasz
Speeedfire #22852 üzenetére
Mérj táp feszültségeket(a DAC-on és a noti USB-jén is)
-
válasz
Speeedfire #22849 üzenetére
Az USB tud meglepiket okozni...
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #22836 üzenetére
Köszönöm az infókat mindenkinek.
Tényleg ez lesz a gond, mert az általam olvasott 300-400mW-os kimeneti telj. gondolom a maximális kimenő feszültség mellett értendő (ami ha jól sejtem kb. tápfesz - 0,6-1V).
Itt viszont 1V vagy esetleg 2V kimenő fesz kellene, a fejhallgatónak.Közben rendeltem egy ilyen 0,5W-os erősítő kit-et is: [link] , kicsit "ágyúval verébre" kategória ide, de lehet a gyorsaság érdekében mégis így fogom ideiglenesen berakni, két erősítő egymás után.
De azért ez a két tranyós megoldás is érdekelne, mert ez tényleg nem tűnik túl bonyolultnak próbanyákra sem.Képet rakok fel majd késő du., csak most nincs nálam a német leírás (abban van csak), és mint kiderült az nincs fent a Conrad honlapján.
De emlékezetem alapján elég hasonló az első rajzhoz.A legegyszerűbb 2 tranzisztor hozzáadásával és az IC kimenet meg hangszóró (fejhallgató) közé:
Akkor konkrétan a BC637 és a BC640-et ajánlod (gondolom ez egy pár lehet) ?
Ha a tápfesz 7,5V-9,5V (egy 9V-os elem) lesz ideiglenesen, az elég neki ?
Bár nem tudom mennyit is fogyaszt ez a fejhallgató meghajtással együtt, azt sem akarom, hogy pár óra alatt leszívjon egy nem éppen filléres 9V-os elemet (tölthetőm egyenlőre nincsen).
Mindenesetre megnézem, hogy ezek a tranyók beszerezhetőek-e.A kimenet elé az 1000uF-os kondi is szinte biztos hogy külön fog kelleni, a mostani kitben nem rémlik hogy ilyen nagy érték lenne (na meg valoszeg azért sem, mert nem fejhallgató meghajtásra való).
Ide nem kell LowESR, ugye ?A másodikat még nem értelmeztem, az számomra bonyolultabb.
Miben lehet az jobb amúgy erre a célra ?
Két feszes betápot viszont kerülném ha lehet. -
válasz
Speeedfire #22845 üzenetére
Nézd meg másik gépe(ke)n is mert lehet az op rendszered hülyéskedik.
-
Speeedfire
félisten
Mostanában elkezdett szívatni a dac(2902)-om. Folyamatosan elmegy alvóba. A windows eszközök között sem található. Valakinek nincs valami ötlete?
-
bandi94
tag
Az mitől lehet, hogy ráz a kábeltévé vezeték? A koax kábel árnyékolása és a föld között 105 v váltót mértem.
-
-
PH-User
addikt
válasz
totya694 #22826 üzenetére
Nos, a szekundernél a biztosítékok úgy lettek kicserélve, hogy át lettek kötve..
Tehát csere nem történt, csak át lettek hidalva a biztosítékok.
Darabokra van szedve a cucc, most ha összerakom, hogy kiderítsem a hibát, akkor már lehet esély rá, hogy valóban szétvágja a trafót, nemde?szeva000 - Szerinted érdemes az összeset kicserélni?
bandi94 - Nem teljesen értem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #22831 üzenetére
Nam ismerem a kit-nek a kapcsolási rajzát. Tény hogy kis módosítással alkalmassá teheted fejhallgató meghajtására.
Ne vedd a rajzot egy az egyhez, de hozzáigazítható aránylag egyszerűen más kapcsoláshoz.A legegyszerűbb 2 tranzisztor hozzáadásával és az IC kimenet meg hangszóró (fejhallgató) közé:
Ugyancsak egyszerű a "farok csóválja a kutyát" konstrukció, ami kivitelezhető csak egy-egy tranzisztorral is és módosítható egy feszültséges betáplálásra is. Elméletben 2 tranzisztor meg 3 ellanállást igényel.
-
And
veterán
válasz
kjani18 #22834 üzenetére
Nem alkalmas, valóban. De nem a kimeneti impedancia miatt! Egy op-amp kimeneti impedanciája nagyon alacsony. Bár a feszültségerősítés értékétől is függ, de ez nem lehet probléma. Inkább az, hogy mivel ezek kisjelű áramkörök, képtelenek normális értékű kimenőáramot biztosítani. Az LF351 az adatlapja szerint 15-20mA-t képes szolgáltatni (forrásként és nyelőként az érték nem teljesen egyforma), ennyinél határol.
-
atesss
addikt
Köszönöm a tippet, valami hasonló lett a megoldás, csak kicsit másképp.
Vettem egy ilyen építőkészletet: [link]
Tudom, jobb lett volna saját magamnak tervezni és építeni, de sürgős volt (illetve sürgősnek tűnt...).
Ez ugye alapesetben nem arra használatos, hogy közvetlenül fejhallgatót dugjak rá, hanem keverőpultokba, erősítőkbe, stb. szokták bedugni.
Ennek ellenére egész jól működik.
Vettem hozzá két különböző méretű kondenzátor mikrofont is (ez a "kapszula" fajta).
A gond azzal van, hogy elég gyakran betorzít.
Ez lehet a mikrofon miatt, lehet a kapcsolás (pl. túl van terhelve a müv. er., bár ezt kétlem, mert valami 300-400mW-os kimeneti telj. rémlik - belenéztem az adatlapba pár napja).
Vagy lehet amiatt mert túl nagy a kimeneti jelszint ?
A 2. potméter (kimeneti szint állító) kb. nem állít semmit, egyik végállásban van hang, egy olyan 5 fokot tekerve rajta, nagyon hirtelen megszűnik. Először arra gondoltam, hogy megdöglött (gyárilag szar volt), de a kapcs. rajzba belenézve rögtön észrevettem hogy mi a gond:
A kimeneti poti 47k-s.
A rádugott fejhallgató viszont 16 Ohm-os (sőt, azért hogy szóljon mindkét fülben, párhuzamosan kötöttem, azaz még annak a fele).
Vettem egy 1k-s potit hozzá (tegnap 5h után már csak a Conradba tudtam menni, nekik nem volt kisebb), de aztán végül nem volt már időm tegnap beforrasztani.
Ez vajon megoldhatja a problémát ?
Csak félek tőle, hogy ha igen, akkor meg túl halk lesz a füles.Mi lehetne a jó megoldás ?
Dinamikus mikrofon ?
Az úgy tudom beszédhangra pont hogy jobb - csakhogy közelről.
Nekem pedig 1m-5m közti távolságról kellene kb.
Amellett drágább is úgy tudom. 1-2e ft közt még beleférhet árban, de sokkal több már nem nagyon.Most egy 3m-es általam szerelt kábel + egy 6-7m-es Jack hosszabbító van rajta, de úgy néz ki ezzel - meglepetésre - nem is nagyon lesz gond.
A tápellátás viszont okoz zajt.
Amikor csak az akksin (12V 4Ah erősen használt robogóakksi) van, nagyon tiszta (nincs alap zúgás), de ahogy bekapcsolom a tápot (FSP PC táp, ugye kapcs.üzemű), sokkal rosszabb lesz.
Mennyire lenne bonyolult valami szűrő RC tagot építeni hozzá, és az mennyire oldaná meg ezt ?
Amikor meg bekapcsol a szintén ugyanezen a 12V-os ágon lévő ablaktörlő motor, azt meg elég durván hallom (pár kHz-es zúgás), de ez mondjuk nem gond.Ja a műv. er. a Conrad honlapján lévő PDF-ből kiolvasható, de inkább be is linkelem ide: LF 351
(Pár napja nem pont ezt találtam meg, de remélhetőleg csak más a gyártó.) -
McSzaby
őstag
Nyákkészítésekor mindegy milyen színű tintával nyomtatok a műnyomó papírra? Kifogyott a feketém...
-
bandi94
tag
válasz
PH-User #22825 üzenetére
A megpörkölődés körüli alkatrészek csere, ha a szekunderen égett szét biztosíték, akkor tuti végfokbaja van.Főleg ha arrafelé van pörkölődés.egyesével ki kellene próbálni valahogy a végfokokat, mondjuk úgy, hogy a tápvezetősávot elvágod aztán ha megvan akkor összeforrasztgatni.
-
PH-User
addikt
válasz
PH-User #22824 üzenetére
Elvileg ebben a rendszerben 4db végfok IC van, gyárilag
3db egyforma és 1db másik.
Jelenleg ezek vannak benne: 2db TDA7269A, 1db TDA7360, 1db TDA7296.
Valamit helyettesíteni próbáltak? A trafóban nem emiatt mentek ki véletlenül a biztosítékok?Mégsem, most nézem a kapcsolási rajzot és megtaláltam a típusokat.
Valamelyik szerintem hibás közülük, mert furcsa nekem, hogy a trafóban kiégtek a biztosítékok és a D4 & D5 diódánál elég nagy égésnyom van a panelen. R89 & D8 körül is elég barna... -
PH-User
addikt
válasz
totya694 #22823 üzenetére
Most jutottam el odáig, hogy kivegyem a két panelt az 5.1-es Genius hangfalszettből, amit javításra hoztam el. A tulaj szerint még NEM VOLT javítva korábban.
Hirtelen nem tudom hogy kezdjek neki, esetleg a bemeneteket nézzem végig, nem zárlatosak-e? Képekkel bővebben -> [link] -
PH-User
addikt
Sziasztok!
TDA7269A IC-ről hogy tudom kideríteni, hogy nincs-e megsülve?
Külsérelmi nyom nem látható. -
Üdv
Nos az ilyen 6,3mm-es jack aljzatot messze kerüljétek el.Kontakthibás még annak ellenére is,hogy alig lehet beledugni a csatlakozót,nem lehet meghúzni az anyáját mert összeroppan az egész.A szigetelés egy valami lágy műanyag,bakelit "színű" utánzat.Az enyém épp zárlatos volt és vagy fél órát szívatott
-
McSzaby
őstag
Folyasztószerben tudtok segíteni? Milyen bázisút vegyek,milyen márka,milyen kiszerelés,hol érdemes stb..
-
-
doc
nagyúr
válasz
Lompos48 #22813 üzenetére
ragugliztam az 'Incremental potentiometer' kifejezesre, de szerintem ez nem az amit keresek...
ez ha jol latom, ugyanugy mint a hagyomanyos poti, egy valtoztathato ellenallas, tehat van ket vegallasa ami kozott mozogami nekem kellene, az lenyegeben ugyanaz, mint egy 'fel' es egy 'le' kapcsolo - ha jobbra tekerem akkor 'fel', ha balra akkor a 'le' gombkent mukodne
-
doc
nagyúr
sziasztok!
nagyon evetke vagyok az elektronikahoz, de kimondottan erdekel a tema, Arduinoval jatszadozgatok...
most eppen egy eleg hulye kerdesem lenne, valaki segitsen ki legysziolyan 'tekerentyut' keresek, ami olyasmi mint egy potmeter, csak nem az
vegallas nelkuli, akarhanyszor korbetekerheto kis bigyora lenne szuksegem, de nem tudom hogy hogy hivjak az ilyet...
-
válasz
Lompos48 #22810 üzenetére
A Trabikat már a 80-as évek elején is kötözgettük át 12V-ra de akkor is nagyon elenyésző volt már a 6V-os rendszerű példányok száma.70-es évek közepétől már tudtommal mind 12V-os rendszerrel jött ki csak viszont dinamósak voltak és a karburátor közelsége sok problémát okozott a kis autó tulajdonosoknak.Nekem is volt nem túl rég egy 2 ütemű nagyon szerettem és még ma is sajnálom,hogy nincs már meg.
4 ütemű műszerfalat kapott,teljesen felújítottam a futóművet,fékeket,kormányt,motort,kapott Bosch generátort 65A-est (42 helyett),normális fűtést csináltam bele, csak sajnos egy érzékeny pontját megette a rozsda és iszonyat sokba került volna a kaszni munka.
Sajnos sok fiatalnak már nem adatik meg egy nagy történelemmel rendelkező kis autó vezetésének a lehetősége sem mivel már alig lehet látni 1-1 példányt a 2 üteműek közül. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #22807 üzenetére
...Hogy mire nem gyártanak már cél IC-t...
Ezen nincs mit csodálkozni. És nem "már"! Ezek megszülettek még a '70-es években. Nagyon egyszerűek. Autót pedig mindig sokat gyártottak. És még valami: több (elég sok) diszkrét alkatrészt helyettesítenek. Meghibásodás szempontjából pedig lényeges az alkatrészek száma. Az IC pedig egynek számít elméletileg és gyakorlatban is egyaránt.
A Trabantnak nem 6V-os a táplálása? Vagy nagyon lemaradtam az ismeretekkel?
-
Batman2
őstag
Totya694, Lompos48 köszi az infókat és tanácsot !
...Hogy mire nem gyártanak már cél IC-t...
Kiváncsiságból megkérdeztem ez egyik boltban a trabicsek index reléjét, 1600Ft-ért adják, míg a Skoda eredeti, bimetálos reléjét pedig 3720Ft-ért.
A bontó tényleg jó ötlet,
ha hamarabb lett volna erre szükségem, lett volna egy donor trabantból ingyen, csak akkor még nem kellett.Üdv.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #22803 üzenetére
Meglesz. Igazából már nézegettem, de hát durva egy hálózat van itt, ráadásul mindenhol gyantaszerű, poros réteg van a lapon, nagyon nagy a káosz.
Kondenzátor hibát kizárhatjuk?
Egyébként egy nagy fapolcon volt az erősítő egy kocsmában egy hónapig, amin az egyik elég nagy hangfal is volt. Rezgett a cucc rendesen, gondolom ez a hiba kiváltója. -
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #22801 üzenetére
Ajjaj. Ez nem jó hír.
Nekem nincs oszcilloszkópom.Mire tippelsz?
Olyan mintha szercsegne. De nem mindig. Van hogy nem csinálja egy órán át sem, hiába kopogtatom a tetejét az erősítőnek. Sőt amikor kopogtatom, akkor sem kell hogy kézzel (test), elég ha kesztyűben kopogtatom, akkor is csinálja, recseg, szercseg, ahogyan kopogtatom.
vagy elég ha hátuil az RCA-knál simizem a testet, akkor is elkezdi. Azt vettem még észre hogy ilyenkor érzékeny a falikapcsolókra, micróra, és hangja van amikor kikapcsolom, bekapcsolom. Bár ez annyira nem 100%, hogy abszolút nem csinálta régen. erre csak most figyeltem fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest