- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #23399 üzenetére
Ez nem a fesztől ment tönkre. Az egyik cég, ahol dolgoztam, vett egy puskás féle pákát, aminek gyárilag szar volt a hőkapcsolója. Egyszer otthagytam az asztalon (első nap), mire visszaértem, vörösen izzott a páka hegye. Gondolom beragadt a hőkapcsolója vagy összeégett vagy nemtom, mert garanciába kicseréltettük, nem szedtem szét. A lényeg az, hogy utána is működött, nem égett ki a betét, csak megint felizzott vörösre a hegy.
A hőkapcsoló felel azért, hogy ne melegedjen túl a betét, és nagyjából függetlennek kéne lennie attól, hogy mekkora feszt adsz rá. Ez egy ellenállás, nem más. Peched volt szerintem, nem érdemes több szót pazarolni rá.
Elmesélek azért egy történetet:
Nekem a kávéfőzőm (DeLonghi) már lassan 6 éves és még mindig garanciális. Egyszer nem bírt ki benne a fűtőbetét egy évet. Kitaláltak mindent a szervizben, hogy miért nem akarják kicserélni, én meg mondtam nekik, hogy már bizony ki fogják cserélni, mert egy év garancia jár minden egyes kazánra, amit kicserélnek benne. Egyszer az volt az indok, hogy csak fél év garancia jár rá, aztán az, hogy biztos hideg vizet öntöttem a forró kazánba, meg hogy biztos nem tartottam karban megfelelően és ilyenek. Mondtam a szakinak, hogy én csak kávét főzök vele naponta kétszer és erre az van ráírva, hogy kávéfőző. Ha nem tudok vele kávét főzni, akkor elromlott és legyen szíves cserélje ki benne azt a betétet, aminek túl rövidre sikerült a tervezett elavulása. A legjobb az az volt, amikor azzal próbálkozott, hogy ezt be kell vizsgálni, mert lehet, hogy az elektronika ment benne tönkre
Hol van ebben elektronika, kérdeztem. Aszongya nekem, itt fölül és rábökött arra a részre, ahol kifolyik a kávé. Akkorát röhögtem az arcába, hogy inkább nekiállt kicserélni a kazánt.
-
válasz
DonThomasino #23396 üzenetére
Üdv!
A trafó ami táplálta a betétet hány voltot mutatott a betéttel terhelve?
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23396 üzenetére
vagy az, hogy nagyobb teljesítményen ment. vagy inkább mindkettő.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23394 üzenetére
Bár ne lett volna!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23391 üzenetére
Kösd rá a betétet közvetlenül a trafóra (ha már szét van szedve) és mérj rá, meg tapogasd meg. Hamar kell melegednie, ha jó.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23388 üzenetére
Az egy elfogadható érték. Igaz melegen változik az ellenállása, de kapásból 30W körüli teljesítményérték jön ki fejszámolásban.
Mikor kattant a fesz emelkedett és csökkent ahogy kell.
Inkább megjelent/eltűnt a feszültség kattanáskor.
Ha méred az ellenállást a betét szálain, akkor PASSZ! Fekete mágia.
-
Ricsmex
tag
Üdv! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy playstation 2 usb átalakítóm és az lenne, a kérdés, hogy át lehetne-e alakítani úgy, hogy kettő darab playstation joyt lehessen rákötni? Tudom, hogy lehet kapni olyat, amibe kettő megy, de gondoltam először utánajárok, hogy házilag megoldható-e.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #23387 üzenetére
Ez megtörtént úgy emlékszek 130OHM ot mértem közvetlenül a betéten,
persze nem forrasztottam ki.
Nem tudom az jó érték?Kattogni kattogott ebből gondolom hogy jól kötöttem be.
Mikor kattant a fesz emelkedett és csökkent ahogy kell.A panel részen átcsipogtattam mindent az jónak tűnik.
Ha vmi kötési gond lenne akkor nem lenne ott a végén a fesz
a betétnél ott a 61V. Úgy h nem hiszem leolvadt volna bármi is. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23386 üzenetére
Mást nem tudok feltételezni. Megbizonyosodhatsz, ha kibontod és megméred közvetlenül a fűtőellenállást. Igazad van, a kapcsoló kellett volna szabályozzon, ha érzékeli (és jó helyen) a hőmérsékletet. Nem forrasztottál belül valamit és az leolvadt?
-
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #23385 üzenetére
Ezt azért nem értem, mert annak idején mikor 24V os pákámhoz
építettem tápot mindenki azt mondta hogy +- 10% nem számít váltóáramú
pákánál mert kiszabályozza a kapcsoló.
Ha esetleg probléma lesz akkor az évek....
Létezik hogy egy óra alatt tönkre vágta?
Mondjuk a betét vagy 20 - 30 éves lehet ne tudom az számít e.27-28V ból csináltam 24V ot ellenállásokkal
amit sokan szőrszálhasogatásnak tartottak.
De akkor ezek szerint nem volt butaság. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23383 üzenetére
Sajnos igen.
Tegnap még jó volt...
Mindig így történik, sohasem fordítva.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23380 üzenetére
15% plusz feszültség az 22.5% plusz teljesítményt eredményez.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23380 üzenetére
Az a "Curie pontos kapcsoló " működik benne?
"Most jut eszembe, a Weller pákák is így működnek, csak ott egy hőhuzal melegíti a pákát, de amikor a hegy eléri a Curie-pontot, akkor egy kis mágnes elenged, és nem vonzódik tovább a pákahegyhez, és ezzel lekapcsolja az áramot a hőhuzalról!"
ilyesmire gondolok csak teloról vagyok.
-
DonThomasino
veterán
Egy TCP fűtőbetét hogy meg tudod szakadni?
Kb mennyi lehet egy fűtőbetét ellenállása?
Ugyan is tegnaptól nem melegszik a csoda páka.
Ellenállást mérek rajta, a feszültség is ott van, viszont
nem melegszik és áram sem folyik. -
-
McSzaby
őstag
Skacok!
Kéne egy kis segítség! Tárolóban találtam egy fülhallgatót még a régi szoci időből maradt vissza és iszonyat jól néz ki még mindig és mellesleg nagyon kényelmes. Szóval felújítanám, de nincs benne sok alkatrész. 2 hangerőszabályzó poti, ezek szerintem maradnak is és egy switch, ami úgy szint maradhat. Valami ütősebb dolgot akarok összerakni, lehetőleg előerősítő nélkül úgy, hogy a régi csatlakozóját átalakítóm 3,5 jack-re és új hangszórókat kapna. A kérdés, hogy 5,5 cm-s hangszóró kell bele, de a tudományom nagyon megáll a hangtechnikánál, szóval segítsetek abban, hogy milyet vásároljak, amit kényelmesen meghajt egy PC-s hangkari. Tudtok segíteni? W: ? db: ? hz : ? Ilyenekben tudtok segíteni? Gondolom szélessávú legyen, ne magas mély,stb.?
Köszönöm!
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23372 üzenetére
Hát ha a szigetelés elszenesedik akkor persze, hogy vezethet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #23367 üzenetére
Csak annyit tennék hozzá, hogy a szigetelő szalag nem bírja a meleget, elveszti a tapadását és leesik. Zsugorcső viszont gondolom csak jobban rászorul a felületre a melegtől.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23367 üzenetére
Mérj egy áramot! Egy skálaizzó (6.3V) nagyon találna oda. De az 0.3A-t fogyaszt. Ezzel zsonglőrködj. De ugyancsak megoldhatod 2 soros 6.8V-os Zenerrel (egymásután, fordítva kötve). Itt is fontos az áram értéke.
Ha szga van, akkor lassan süldögél. -
DonThomasino
veterán
Íme az 55V os Weller TCP amilyiet még nem látott a világ.
Kóbor alkatrészekből.
Lompos mester
Kicsit aggódok a szigszalag és a zsugorcső kombó
miatt mert van egy kis szaga.
55V volt helyett 61-62V ot kap az baj?
Vmi izzó kéne ami jelezné a működést, esetleg úgy terhelné,
hogy 55V környékére essen a feszültség. -
szeva000
addikt
válasz
pc-user #23363 üzenetére
Akkor tehát...hátulja levesz,oldalraborítod és van alól(vagy hátul...2megoldás volt) egy termisztorral és vészkörrel egybeépített gomba.Nagy eséllyel az oldott ki.
2lábon ellenállást tudsz mérni, 2 lábnak pedig át kell engedni,mert az a biztonsági kör és az van a betéttel sorba kötve.Ha szakadást mérsz,egyértelműen az a rossz.Igazából,ha ügyesebb vagy,leveszed a külső borítást és vissza tudod ugrasztani,mert mechanikus kioldású.
Természetesen a termisztor rész is lehet rossz és a fűtőbetét is.
Majd mérd meg a betétet is mindenféleképpen.
A termisztor értékére is kíváncsi lennék.
első körben ennyi...azután jön az elektronika
Ha kell rajz a gépről van...csakháát azzal nem mész messzire,mert igen trükkös hibák tudnak szívatni...mint pl. szénkefepor...stb... -
Snowy_owl
őstag
Ha eltekintünk a környezeti hatásoktól és a melegedéstől, akkor egy sima 230/12v trafo kell, ami tud elegendő áramot adni a két izzónak. Egyébként egy izzó 0,83Ampert vesz fel. Ezt a trafót gondolom jó lenne bedobozolni vízmentesen de még is úgy, hogy a hűtés megfelelő legyen. Jól gondolom?
-
kjani18
őstag
Van benne egy ellenállás pálya, egy csúszka(slider), rugó v. rugalmas lap, ami a csúszkát a pálya felületén csúsztatja körbe. Valahogy így:
Lehetséges hibák:
. csúszka rugó törött, nem szorítja éléggé a csúszkát a pályára
- Pálya kikopott
-Tengely kikopottA törést nem, v. csak nagyon nehezen tudod javítani.
A kikopott pálya időlegesen, de akár többször is feljavítható, ha grafitceruzával besatírozod.
A kikopott tengelyt már sokszor sikerült rendbe hoznom megfelelő méretű alátéttel
Ha rugó nem törött, csak elgyengült megpróbálkozhatsz az alatta lévő távtartó vékonyabbra csiszolásával. -
erikke17
őstag
Üdv, van egy USB egerem Hama Penalizer Pro II. 3éves lehet kb, erre ma egyik pillanatról a másikra megállt.. képernyőn egér meg nem mozdult de kattintás működött, kihúz bedug semmi már kattintani sem lehet. Átmegyek vele másik géphez majd azt irja windows nem ismeri fel az eszközt. Hozom vissza előlapi USB-n ugyan azt irja. Majd megfigyeltem olyan mintha ki be húzogatnám gyorsan az USB csatlakozóból.. kuka vagy lehet vele valamit kezdeni? :S Már csak azért mert 25Eur volt.. :-/
-
Lompos48
nagyúr
Ha a feszültségforrást nem terheli túlzottan le a 10 kOhmos...
Mekkora lehet az a feszültség? Még 10V-nál is max. 1mA-t eszik. Fog a menni 99%-ban, csak fizikailag férjen a régi helyére. Lehet valamicskét hamarabb fogy majd ki az elem (ha abból van táplálva).
Azt meg kell nézni, hogy a pométer felső pontja és a tépfesz között nincs-e még egy soros ellenállás! -
mezis
félisten
Nekem a Creative T7700 van, aminek a drótos távirányítója talán hasonló potméterrel működik. A hangerő szabályozást feszültséggel végzi. Ha a feszültségforrást nem terheli túlzottan le a 10 kOhmos, akkor akár jó is lehet. (Nem kell egyből beforrasztani a helyére.
Ha mégis túlzottan leterhelné (Mérd meg a vezérló feszültséget az 50 kOhmossal, majd köss vele párhuzamosan egy 10 kOhmos ellenállást és méred meg így is a vezérléshez rendelkezésre álló feszültséget. Ha nem sokat csökkent, akkor jó lesz az 10-es is.(Nem modhatom, hogy veszett jó a hangja, mindenesetre tud brummogni is...)
-
Pr3s
aktív tag
válasz
kjani18 #23347 üzenetére
Ahogy zka67 fórumtárs linkelte pontosan ezen típusról beszélünk!
Sajnos nem tudom mi az a slider, nem tudom mit kéne látnom!
De tuti van valami törése mert ha a kis tekerő tárcsát fel vagy lenyomom akkor visszaáll az eredetileg beállított hangerőre, mert ugye nem tekergetem amikor normalizálom, pedig tekergetés a helyes irány igazán.
Megnézem megtudom-e bontani normálisan -
Pr3s
aktív tag
Sziasztok Szakik!
Nagy az én gondom, van egy Creative Inspire P580-as hangszórószettem a PC-hez, és veszett jó hangja van, vagyis volna, mert van neki egy vezetékes távirányítója aminek az a gondja hogy a logaritmikus trimmer potenciométere valószínűleg el van törve, mert ugye bekapcsolom, és elkezdem vinni addig a hangerőt ahol szeretném hallgatni, de egyszercsak és ez kitudja milyen időközönként eljátszódik, vagy elkezd a hengerő felmenni, és ordít mint a sakál a szett, vagy lehalkul, és ilyenkor a megoldás ha a trimmer potit fel vagy lenyomom, ilyenkor visszaáll a beállított hangerőre.
a potira ez van írva:
NW B50K
Egy boltban azt mondták ebben a méretben csak 10K-sat tudnak adni, krdem én ha ezt beépítem mivel lesz rosszabb a ketyere??
Valaki azt mondta hogy lehet halkabban fog szólni a ketyere!
Mondjatok valamit mert nem válnék meg ettőől a kis mütyürtől, jó kis cucc csak ez a gondja!
Hogy lehetne megjavítani??
Ha kéritek rakok fel fotókat is! -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23342 üzenetére
Ez több, mint valószínű. Csak a teljesítmény 19%-át biztosítja, ha kiszámolod.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23339 üzenetére
Nem tennék oda. Általában üvegszálas-harisnyás szálakat tesznek forróbb helyekre. Lehet megoldaná teflonos is. (magánvélemény)
-
zka67
őstag
Az összes tranyó fordítva van bekötve
Nem vetted figyelembe a nyák tervezésnél, hogy a forrasztási oldal a valóságban tükörkép lesz.
Vagy áthajtod a bázist a másik oldalra és úgy forrasztod vissza őket, vagy veszel pl. BC639-eseket, amiknél lábkiosztás fordítva van: 1E 2B 3C
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23334 üzenetére
Jó munkát!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23331 üzenetére
Másképp is tudnád? Párhuzamosan (nagyon) nem ajánlott!
-
DonThomasino
veterán
Weller TCP ben a kapcsolót egyszerűen csak sorba kötöm be?
-
-
hNp88
aktív tag
-
mezis
félisten
válasz
Snowy_owl #23323 üzenetére
Ez bizony nem egyszerű "trafós" táp, a 230 V-ot azonnal egyenirányítja, az egyenfesz.-ből aza a két fekete kocka a trafó és egyéb alkatrészek segítségével 70000-100000 Hz-es váltófeszültséget állít elő (ezért elég egy olyan pici trafó), ami aztán a trafó szekunderén 12 V (vagy az izzónak megfelelő) feszültség jelenik meg. Itt aztán végképp nincs szükség diódákra.
Javításával kísérletezhetsz, de ha a trafó menetzárlatos, aligha fogogy tudni újra tekercselni.
(Áramütéstől óvakodj !).Ha van hová eldugni, szerezz egy megfelelő teljesítményű 50 Hz-es trafót (hűtés neki is kell, a túl nagy párát az sem kedveli). Az izzók által felvett áramra légy tekintettel a vezetékeknél.
-
szeva000
addikt
válasz
pc-user #23318 üzenetére
jah,én kb 15-20éve kezdtem
...igaz mostanában leálltam velük,inkább a villany és plc marad.Nem nagyon éri meg velük kínlódni,mint a villanymotortekercseléssel sem.
de ez így nagyon kevés infó...
Milyen gép???elektronikus prg. kapcsoló vagy mechanikus e....
Talán ha dobnál egy pontos típust még tudok is segíteni...de így....
Azért ne várj csodát,ezek a gépek nem igazán javíthatóak telefonon keresztül -
pc-user
senior tag
Nem tudom, javított-e már itt valaki automata mosógépet?
Ilyen hibát tapasztaltam: a kiválasztott program nem akar elindulni, vagy menet közben leáll.
Ez programkapcsoló hiba lenne? -
hNp88
aktív tag
-
mezis
félisten
válasz
Snowy_owl #23310 üzenetére
Biztos, hogy 50 Hz-en működött az a "nagyon apró trafó" ? Méretéről tudnál info-t, vagy képet ? (10W folyamatos üzemhez nem elég egy nagyon apró trafó, még Kínában sem !)
(30 V, 5 A-es graetz nem kerül sokba és ha még elkó is kerül az áramkörbe, jelentősen csökken a vibrálás.)
-
Snowy_owl
őstag
Sziasztok!
Lenne egy tápegységes kérdésem. Van nekem 2darab 12v/10w/0,83A halogén izzóm a fürdőszobai tükör fölé építve. A két izzó elé van kötve egy tápegység, ami tartalmaz egy nagyon apró trafót, és egyenirányítást. És itt jön az én kérdésem, hogy két halogén izzóhoz miért kell egyenirányítást alkalmazni? Azért kérdezem, mert újra akarom építeni a tápot(a régi meghalt, és kínai), és ha nem muszáj, akkor nem akarok bele egyenirányítást, mert nem ledről van szó.
üdv: mraco
-
zka67
őstag
Én szerintem az van, hogy az eon így spórol az energiával, hogy levágja a csúcsokat.
Mert minek az a fogyasztónak, amikor anélkül is pörög az óra, viszont nem adja oda azt a részt, amikor a legnagyobb a teljesítmény.
@PH-User: Ez így szokott lenni, hogy tegnap még jó volt...
A kérdésedet pedig szerintem itt tedd fel: Mi a baja a gépemnek, ha... -
PH-User
addikt
Hello!
Adott egy ASRock 775i65G alaplap.
Egyik reggel még bekapcsolt a gép, amiben volt, este már nem.
Processzor, VGA, táp, memória csere volt próba idejéig, nem ad képet.
Mi történhetett vele nem tudjátok véletlenül?
Külsérelmi nyom nem látható rajta.....zka67 - Köszi, de direkt nem írtam oda, konkrétan elektronikai hibára tudok csak gondolni, esetleg még arra, hogy a BIOS adta meg magát.
Nos, lehet, hogy mégis írok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xbox Series X|S
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Küszöbön az androidos PC-k
- Borderlands 4
- Vallás
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- GARANCIÁLIS BONTATLAN MINDEN MACBOOK AIR M4
- Tyű-ha Lenovo Thinkpad X1 Carbon G8 Profi Érintős Laptop 14" -50% i7-10610U 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- AKCIÓ BONTATLAN GARIS IPHONE 16 PRO ÉS PRO MAX MINDEN SZÍNBEN ÉS TÁRHELLYEL 1 ÉV GARANCIÁVAL
- iPhone 17 Air - összes tárhely és szín bontatlan, viszonteladótól független 1év Apple garanciális
- iPhone 13 128GB midnight-black, független + extra tokok
- Eladó makulátlan Nothing phone 3a 8/128GB / gyári garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Huawei P30 128GB / 12 hó jótállással
- Lenovo ThinkPad T15 Gen1 Intel Core i5-10210U
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest