Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35351) duo


duo
őstag

sziasztok! No az SFF brand gepem passiójának a margójára: egy olyan megoldas lett a nyero amire nem annyira szamitottam: elol egy silent wings2 92mm, duplan leszabalyozva (2delock fordulatszám szabalyzo egymasba dugva, igy az 1800-as fordulatot kb 1000-re leveszi es igy mar eleg halk, de meg fúj.) es a gyari lenovo hutes. az a vacak borda a 8cm-es avc ventivel es azzal a legterelo lemezzel.
Az is60 a hocsoveivel a magyobb tomegevel a Lepa bol. quiet ventivel is 1-2 fokkal rosszabbul teljesit minden korulmeny kozott. nem talalok ra magyarazatot. a felrogzitesre ugyeltem nem huztam tökig a csavarokat mert hajlik tole az alaplap. de azert rendesen felfekudt az is60. a paszta kryonaut, x alakban felhordva egy keves.
A masik tapasztalat hatha valaki hasonloba belefut. Esetleg segitseg lehet. olyan ventiket szeret a sharkbay alaplap amik a gyárban ventik specifikacioitol nem ternek el nagyon. A lepa illetve az is60 ventillatora megy szepen. ezek 0,2 Amper minimal aramfelveteluek es a minimumfordulatszam nem kevesebb mint 600. a 3pines ventik mennek, de kulon kell oket szabalyozni valamivel. a silent wings3 pwm es a noctua redux b9 nem indult el. semmilyen hutesi profillal.

Mindenkinek köszönöm szépen az eddigi segítségét.

majd meg jövök más kérdésekkel

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#35352) PadaVaJ válasza duo (#35351) üzenetére


PadaVaJ
tag

Szia.

Delock elméletileg 7volt ra veszi le.
58,3%-a 7volt 58,3%-a 4,01volt (ha tényleg így van).
4volt 12 voltnak 33%-a 1800 fordulat 33%-a 594 fordulat legyen 600 kerekítve.
Nagyon hangos volt 7 volton? Az 58,3% durván 1050 fordulat.
Tápegység molex csatlakozóján van 5 volt azt átlehet barkácsolni.
Illetve Zalman meg szoba jöhet.

Csak kíváncsiság alapon processzornak 4 pines szokott lenni a alaplapi aljzata.
Érdekes, hogy nem indult el a 4 pines silent wings 3.

A parti végén a gyalog és a király is ugyanabba a dobozba kerül.

(#35353) duo válasza PadaVaJ (#35352) üzenetére


duo
őstag

Igen ez a delock az. A speedfan meg az aida is kb1000-1080-at mondott. ha csak egyet dugtam rá még úgy tolta majd kirepült a kezemből :D motorzaj nem volt, de szélzaj az elég komoly. zalman fan mate-em van egy, de elég sok kábele van, és ott is majdnem le kellett tekernem nullára.
A tápom az egy 240W 80+ bronze valami tfx-táp. az alaplapnak van egy alaplapi 4 pines tápcsatlakozója, megy egy szélesebb, talán 20. és van az alaplapi tápcsatlakozó mellett két moduláris sata tápkábel.az megy két ssd-be. méretre igazított és főleg nagyon kevés kábel.(gyárilag.) külön molex nincs. esetleg ilyen moduláris kábelből lehet több ágút venni.
-------------
Érdekes, hogy nem indult el a 4 pines silent wings 3.

Hát igen. bosszankodtam is miatta eleget. igazából hideg indításkor nem indult el. sípolt a bios hogy héló. belépve a biosba állítottam a ventillátor szabályzáson. pl silentről, közepesre. reboot, forog. kikapcsolom, bekapcsolom. sípol. biosba be átállítom full speedre. reboot, forog. (bár itt már azért volt zaj) kikapcs, bekapcs, fan error.
itt a lenovónál a menedzsment és a mérnökök kedves édesanyja csuklani kezdett, és az elhunyt rokonságuk sem pihent annyira békében.
brahiból egy bios error után, újra kipróbáltam a silent módot azon is elindult.
Amire én gyanakszom. laikusként.
valamiért csak olyan ventillátorok mennek amik hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint amik a gyári megoldások.
ha a kezdő fordulatszám/minimum áramfelvétel egy bizonyos mérték alatt van, azt nem tudja értelmezni és dobálja az errort. de miután az alaplap áram alá kerül, már érzi hogy van ott valami.
én azt láttam, tapasztaltam hogy a 600-800 minimum fordulatú és legalább 0,2A -es ventik mennek, gond nélkül. illetve a sima 3 pinesek full speeden. vagy leszabályozva.

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#35354) PadaVaJ válasza duo (#35353) üzenetére


PadaVaJ
tag

Nem rég vettem új hűtőt. Induláskor bios jelzet.
Azt jelzi, hogy alig forog a ventilátor(560-580 körül forgott).
Emlékeztem lehet valamit állítgatni, hát Advenced mod ba váltottam és minimum
fordulat 600 volt állítva. Átállítottam 500ra azóta nem jelez (persze miután megint
beléptem és el is mentettem :B ).
Gyári ventilátor 1600as fordulaton ment előtte alapjáraton.

A parti végén a gyalog és a király is ugyanabba a dobozba kerül.

(#35355) duo válasza PadaVaJ (#35354) üzenetére


duo
őstag

igen ilyen is van, de ennél nincs advanced mód. ridegtartás mód van csak. stabil de nagyon funkciószegény biossal. :)

Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...

(#35356) chopin42


chopin42
őstag

Üdv! Kicsit a nyári melegben szerelgettem a gépet, egy phanteks enthoo pro házikóban. Kivettem a hdd kereteket, egy átalakítóval ment az 5.25be az ssd meg a hdd, így nyertem elöl egy tágas teret. Befújónak most van elöl 2 140mm+ alul 1 140mm wing boost 2 plus, hátul a gyári phanteks 140.
Érdekelne, hogy mire cserélhetném le a wing boostokat, illetve a gyári 140et, ha több levegőt szeretnék azonos zaj aránnyal? A hanggal nagyon elégedett vagyok, a gyári y kábellel is, a lapom tud pwm ill dc-t is. Statikus nyomás mennyire fontos porszűrő mögé? Elsősorban a kis fordulaton is sok levegő érdekelne, mert ebben a wb-k nálam annyira nem remekelnek.
Egyáltalán van értelme cserélnem?
Árból amennyit kell, ha van értelme, rászánom, bár a sw3 illetve a nb eloop kicsit drága nekem :( De ha csak ezek vannak, majd gyűjtök.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35357) abridabri válasza chopin42 (#35356) üzenetére


abridabri
veterán

Szerintem nincs erteme lecserelni oket ,igy hogy kivetted a hdd keretet kis is maxoltad amit az entho PRO-val el lehet erni. 3x14 befujo +1x14kifele elegnek kell legyen . Elorelepes a SW3 lenne, de milyen aron ?! 1-2 fok nekem nem erne meg 20k-t

(#35358) Zwiebi válasza chopin42 (#35356) üzenetére


Zwiebi
tag

En is azt mondom, hogy ne csereld le, penzkidobas lenne, de hogy azert a kerdesre is kicsit valaszoljak:

Wing Boost 3. Ha arrol van szo, hogy keves szelzajjal sok levegot mozgasson meg, akkor hihetetlenul jo. Volt WB 1 es 2-om is, ossze sem lehet hasonlitani.
Nalam sajnos ott verzett el egy kicsit, hogy ha minimumra leveszem a fordulatszamat es a fulem melle teszem, akkor a Noctua motorja / csapagya hangtalan es viszont lehet hallani. Nem hangos, ne ertsd felre, olyan hangos mint a hasznalt WB2 csapagya, de nem hangtalan. A Noctuanak sokkal nagyobb a szelzaja, de azt is csak minimum fordulatszamon jaratom, szoval jobban megfelel a nema motor miatt.

(#35359) chopin42 válasza Zwiebi (#35358) üzenetére


chopin42
őstag

+abridabri
Köszi mindkettőtöknek, igazából erre gondoltam én is, csak mondom hátha van olyan venti, ami sokkal jobb.

Más: igazából a vega 56 inspirálta ezeket a változtatásokat, mert azt vettem észre, hogy mindegy, mekkora fordulaton mentek a házventik, nem lett sokkal hűvösebb. Aztán az elfekvőben lévő 3. wb 2 bekerült alulra, és 5 fokkal hűvösebb lett a cucc terhelés alatt. A szoba klimatizált szerencsére, kb 25-26 fok lehet.
Ezzel kapcsolatban lenn e még kérdésem: sajnos nekem hangos a pulse vega 56, 60%-nál már visít, ráadásul "disszonáns" a 2 venti, egymással interferál a hangjuk, így még zavaróbb. Ez csak full stressz alatt jellemző, normál üzem alatt ne, de már 20%tól is hallom, ráadásul mikor felpörög "brummog" egyet.
Úgyhogy arra gondoltam, lekapom előröl a ventiket, de a bordát, hátlapot nem. Majd tennék rá 2 db 120as néma, megfelelő ventit.
Ehhez milyen venti lenne a megfelelő? Csendes, gpu bordára, lehetőleg kis áramfelvételű 120as ventit keresnék.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35360) Zwiebi válasza chopin42 (#35359) üzenetére


Zwiebi
tag

Szia! Volt par elgepelesem az elozo hozzaszolasban... :B

Nekem GPU-n egy Artic Accelero Twin Turbo II van, de a gyari helyett ket Noctua NF-P12-vel. Ha jol at tud szellozni a borda, akkor egyszerubb huteni, ahogy latom nalad az egyik fele tullog a PCB-n es nyitott?

Nem vagyok 100%-ig magabiztos a javaslatomban, mert nem hasznalom hosszu ideje, illetve nem jarattam megfelelo ideig fektetve, de 2 Arctic P12 PWM PST-t odaprobalhatsz.

0%-os PWM jelnel megall, tehat mehet felpassziv modban a kartyad, 200RPM-en indul, es nagy fordulaton is eleg halk. Ezen felul kevesebb, mint negyedannyiba kerulnek, mint a Noctuaim. Hatranya ennek is az, hogy nem 100%-ig, tokeletesen halk ha a fulem melle teszem. Atlagosan halk hutohoz viszonyitva viszont halk.
A PST valtozaton van beepitett eloszto, szoval csak 1 aljzat kell a ket ventihez. Amihez viszont kell atalakito ha a videokartyaba akarod dugni, vagy radugod az alaplapra es szoftverrel szabalyzod. Vannak programok, amik GPU homerseklet alapjan tudnak alaplapra kotott ventit vezerelni. Speedfan volt sokaig az altalanos javaslat, de mar egy ideje nem fejlesztik, szoval ujabb hardverekkel mar ketsegesen mukodik. En Argus Monitort hasznalok, nagyon jo szoftver, de fizetos. Biztos vagyok benne, hogy masok tudnak alternativat javasolni.

En nem jaratom felpasszivkent, mert igy is hangtalan, hutes sosem art, es felette van az m.2-es MX500 SSD, ami a melegedosebb fajtak kozul van.

Szerk: A megfelelo topicban szerintem erdeklodjel utana, hogy lehet-e alulfeszelni a kartyadat. AMD-nel eleg hatekony szokott lenni, de nem tudom Vega-n mennyire effektiv.

[ Szerkesztve ]

(#35361) chopin42 válasza Zwiebi (#35360) üzenetére


chopin42
őstag

A kártya rendesen be van állítva, alul fesztelt, oc-zott, az a része oké. A ventik nekem zajosak bizonyos frekvenciákon, illetve gaming-x 1060 után kb minden az...Szerencsére a borda baromi jó, túllógatott, rendesen át tud szellőzni, ezért azt tuningolnám meg jobb/nagyobb ventikkel. Argus monitor megéri az árát?

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35362) Zwiebi válasza chopin42 (#35361) üzenetére


Zwiebi
tag

A borda / borda+kartya amugy milyen hosszu es szeles? Ha nagyon lelogna a 2x120mm, akkor megfontolando mas felallasban gondolkodni, pl 120+92 vagy 2x92mm. A nagy problema a videokartya hutokkel, hogy extra slim ventiket hasznalnak, ami erosen limitalja a teljesitmenyt. Egy jo 92-es is csendes es eros.

En nagyon meg vagyok elegedve az Argus-al. Speedfan nem mukodott Ryzen-el, szoval az MSI sajat Command Center-et hasznaltam, ami nem volt tul jo. Limitalt lehetosegek, durva memory leak...

Lattam, hogy van kinalat, de kiprobaltam az Argus-t es mindent tudott amit csak akartam (kulonbozo szenzorok alapjan allitani ugyanazt a ventit pl.) szoval inkabb megvettem. Minimalis az eroforrasigenye, elvan a hatterben es 8.5 USD volt 1 evig frissitessel. Utana azt a verziot hasznalhatod orokke ami a legfrissebb volt amikor kifutott az 1 ev. Teljesen stabil, szoval csak akkor veszek ujat, ha valamiert nem tamogatna mar a jovobeni gepemet.

Amugy 30-napos teljes erteku valtozatot lehet letolteni, es ha tetszik akkor csak az aktivalokodot kell beirni miutan megvetted. ha talalsz mast, akkor le lehet ugy torolni, hogy nem hagy maga utan mindenfele szemetet.

A leirasa nagyon lenyegretoroen vegigmegy a fobb pontokon: https://www.argusmonitor.com/en/how_to_control_system_cpu_and_gpu_fans_by_temperature.php

/Reklam vege :D

(#35363) chopin42 válasza Zwiebi (#35362) üzenetére


chopin42
őstag

A kártya 267mm hosszú és kb 110mm széles, így ráfér 2 120mm, max ici-picit kint lesz, fél centit a pci slothoz képest. Majd tesztelem az argust, már fent is van :K Részemről ennyi az off, Várom a kollégák további javalatait bordára való 120as ventikről, amik ár-értékben bestbuy típusok. A ty 147A-ból van 127A is, az milyen? Próbálta valaki?

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35364) Gooner


Gooner
csendes tag

Sziasztok,

A CM MB600L házamat szeretném egy kicsit "színesíteni". B450m pro asrock alaplapom van, és szeretnék bele pár rgb ventillátort venni, lehetőleg jó áron. ~5-10 ezret gondoltam rászánni

Van esetleg valamilyen ajánlott ventillátor ehhez a típushoz, amit én néztem a specek alapján előre lehetne 2-3 12cm- eset betenni, illetve máshova is, kellene, ha lehet.

Köszi
Gooner

(#35365) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

Az alaplapom lábkiosztása: [kép]

Cooler Master N200-as házba szeretném a gyári ventiket lecserélni.
Igazából nincs velük bajom, most cseréltem CPU hűtőt, Be Quiet! Pure Rock-ra, így már hallom hogy "hangos" a gyári CM hűtő.

Igazából ahogy néztem előre 2-őt és hátulra lehet 1-et, illetve felülre is lehet 1 ventilátort tenni.
Én felülre nem szeretnék, hogyha nincs ellene kifogás.

Az árbeli elképzelésem 10k mondjuk.

(#35366) Lord Dragon


Lord Dragon
senior tag

Sziasztok!

Tudtok valami olyan ventilátort ajánlani, ami elég sűrűn lamellázott hűtőbordát is erősen szellőztet? Procit hűtő léghűtésemből szeretném a maxot kihozni. Csak 120mm-es ventilátor érdekel. A Be Quiet Silent Wings 3 high speed változattal szemezgettem eddig, de lehetne nagyobb is a légnyomása (3,37 H2O van megadva neki maximumnak). Régen volt egy Silverstone FM122 -esem, de sajnos 8 év használat után elcsapágyasodott. Azóta még nem találtam meg a tökéletes megoldást erre a célra. Azt vettem észre, hogy a vastagabb ventik már alapból jobb légnyomást csinálnak (Silverstone 5,26 H2O volt). Ugye a legtöbb 120mm-es venti 25 mm vastag. A SilverStone FM122-m 32 mm-es volt, illetve van 38 mm vastag ventim is, de az meg a 140mm-es mivolta miatt nem illeszkedik olyan jól mint a 120 mm-es. De 25 mm-nél vastagabb ventik meg kvázi sehol nincsenek...
Olyasmi kéne nekem ami minőségre ugyanaz az elnyűhetetlen szint, mint a Be Quiet, csak nagyobb légnyomással. A hangerő, meg az ár másodlagos szempontok. Világítani sem kell tudnia, szín sem lényeges annyira. Igazából nagyjából az számít, hogy mennyi légnyomást tol... :D

Előre is köszi, ha tudtok valamit ajánlani, mert én már rahedli webshopot megnéztem és a be Quiet az ami eddig a legjobban megközelíti az elképzeléseimet, de nem teljesen az amire vágyok. Silverstone FM122-t meg már nem gyártanak azóta... :(

(U.I.: Azért nem blower ventit akarok 9000 RPM-el és 70 decibellel... mindennek van azért határa. :D )

[ Szerkesztve ]

(#35367) Zwiebi válasza Lord Dragon (#35366) üzenetére


Zwiebi
tag

Pontosan milyen borda az amihez nem jo a ventik 99%-a? Probaltad mar "gyenge" ventivel, hogy van-e kulonbseg? A ventik specifikacioi amugy jellegzetesen megbizhatatlanok es meg a jobb mereseknel is felmerul az a problema, hogy tul sok valtozot kellene figyelembe venni ahhoz, hogy tenylegesen ossze lehessen hasonlitani a ventiket.

Mindenesetre itt van ami megfelel az igenyeidnek:

https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-3000-pwm/specification

https://www.arukereso.hu/szamitogep-huto-c3094/noctua/nf-f12-industrialppc-3000-pwm-120mm-p232667945/#

(#35368) SECTORnooB


SECTORnooB
addikt

Sziasztok!
Lenne egy kis problémám a Thermaltake Riing 14cm ventikkel.
A problémám,hogy beszereléskor már a rögzítő csavarok nem "szorulnak" bele a furatba arányaiban stabilan tartják,de szokásukká vált rezonálni is. Mivel lehetne őket rögzíteni,hogy megszüntethessem a problémát?
Sajnos a furatok kitágultak elforgácsolták a műanyagot. :(
Válaszotokat előre is köszönöm :)

(#35369) enemi válasza SECTORnooB (#35368) üzenetére


enemi
senior tag

Próbáld meg felhizlalni,szűkíteni a lyukakat pl pillanatragasztoval...száradás után szereld.

[̲̅̅P̲̅][̲̅̅s][̲̅̅y][̲̅̅T̲̅][̲̅̅r][̲̅̅a][̲̅̅n][̲̅̅C̲̲̅̅][̲̅̅e]

(#35370) SECTORnooB válasza enemi (#35369) üzenetére


SECTORnooB
addikt

Köszönöm.
Nem lehet kapni valahol olyan "gumis áthuzigálós bepattintós" rögzítőket?
Ha igen melyek ajánlottak?

(#35371) enemi válasza SECTORnooB (#35370) üzenetére


enemi
senior tag

[link] próbáld meg

[ Szerkesztve ]

[̲̅̅P̲̅][̲̅̅s][̲̅̅y][̲̅̅T̲̅][̲̅̅r][̲̅̅a][̲̅̅n][̲̅̅C̲̲̅̅][̲̅̅e]

(#35372) ByBeni válasza SECTORnooB (#35370) üzenetére


ByBeni
tag

link Erre gondolsz szerintem, van belőle rövidebb változat is! Radiátorokon kívül mindig ilyenekkel rögzítem a ventiket és semmi rezgés ;)

(#35373) SECTORnooB válasza ByBeni (#35372) üzenetére


SECTORnooB
addikt

Köszönöm a segítséget! :))

(#35374) Lord Dragon válasza Zwiebi (#35367) üzenetére


Lord Dragon
senior tag

Hali!

Köszi a tippet, ez egynek akár jó is lehet, tetszetős paraméterei vannak!
Azért ha valakinek más ötlete \ alternatívája is van, ne tartsa magában! :R Minél több lehetőség közül lehet jól választani! :)

Thermalright TRUE Copper hűtőborda egyébként. Nem mondom nyilván hogy eget rengető a különbség, de azért 2-3 fokkal jobb volt a CPU hőmérséklete a Silverstone FM122-es ventimmel, mint bármelyik másikkal, amit próbáltam azóta ÉS a kipróbáltak mindegyikének kevesebb mint 3 H2O volt megadva a légnyomáshoz. (1,5-3,0). A Be Quiet 3,37-el egy fél sokkal jobb csak a 3-nál, de azt még nem próbáltam eddig. Csak nem akarok bevásárolni 2-t belőle csak úgy egy teszt erejére, mert azért nem olcsók ezek a ventik, eladni meg nem nagyon lehet ha már megvettem, mert kevesen akarnak ventilátorra ennyit költeni..... szal nem sajnálom a pénzt két jó ventire, de azért 8x2-t nem akarok megvenni, hogy mindet ki tudjam próbálni amin elgondolkoztam....

[ Szerkesztve ]

(#35375) mpierre válasza Lord Dragon (#35374) üzenetére


mpierre
veterán

Sima TRUE-n használtam az enermax high pressure ventiket. Ilyesmi kell a Tr-hez, mert nagy statikus nyomáshoz vannak tervezve ez a borda...

Most DF perssure néven futnak...

Szerk.: A korábbi változat kisebb fordulaton igen csendes volt, de szépen hangosodott a max tempóig. Ezt az újat nem ismerem... Ezen az újon van kapcsoló is, az elődjén nem volt.

Szerk2: Twister Pressure volt az a veti. [link]

[ Szerkesztve ]

#### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

(#35376) Lord Dragon válasza mpierre (#35375) üzenetére


Lord Dragon
senior tag

Igen, ilyen ventim nekem is van itthon 1db. Illetve Enermax Twister Storm is van. Nagyon tetszettek ameddig működtek.. sajnos nagyon hamar elcsapágyasodott mindkettő. (kb 1 év használat után). Olvastam fórumokat és sokan számolnak be ugyanerről, hogy elcsapágyasodott nagyon hamar. Szóval amíg működött jó volt teljesen, de ennél jobb minőségre vágyok. A silverstone FM122-m 8 évet bírt, illetve házhűtőnek SIlverStone FM121-eket használok, azok még mindig bírják. Kb 9 évesek. Ez az enermax nem győzött meg sajnos, mert tapasztalatom szerint egy kicsit tré a minősége. A 800 Ft-os ventilátorok, amik újonnan kerülnek 800-ba vagy amiket ingyen adnak az olcsóbb gépházakhoz, azok szoktak kb 1-2 éveket bírni. A hosszú élettartam azért szempont lenne nekem mindenképpen.

Senki többet harmadszor? :) Mert akkor lehet, hogy marad a Noctua, ha senki másnak nincs ötlete.

[ Szerkesztve ]

(#35377) mgabi


mgabi
senior tag

Halihó!

19"-s 10U fali rack szekrény szellőztetését, hogy érdemes megoldani? 40-50 watt lesz a házon belüli max fogyasztás. 2db 120-as ventire gondoltam: lent be, fent ki. Vezérlése a fogas kérdés, mert egyelőre nincs hozzá vezérlőm, és nem is nagyon szeretnék, ha nem muszáj. A házban router, switch, nas lesz,amik usb kimenetesek. A legegyszerűbb lenne egy 3pines 5 volton induló venti, usb kimenetre rákötöm, mögé rakok egy 2es1 osztót, rákötöm a ventiket és kész. Ehhez tudtok esetleg olyan ventit ajánlani, ami bírja a tartós 5 volton való üzemelést 0-24? Vagy ez így hülyeség, és vegyek egy rendes venti szabályzót, csak azzal az a baj, hogy nincs a házon belül egy klasszikus ATX táp, amiből nyerném a 12 voltot :(

Köszi

(#35378) zsigomark3 válasza Lord Dragon (#35376) üzenetére


zsigomark3
tag

Én még esetleg az Arctic P12-t tudnám ajánlani.
https://www.arctic.ac/eu_en/p12.html

Igaz a static pressure alul marad az általad kívánt 3-4+ H2Omm től, mivel ez papíron csak 2,2 -t tud, viszont vess egy pillantást a lapátok kialakítására, nekem szembetűnőbb hogy ez a lapát kialakítás mintha több levegőt húzna a hagyományos ventiknél.

Én vízhűtés radiátorhoz használom, és személyes tapasztalatom nagyon pozitív csalódás több magasabb statikus nyomás értékű ventivel szemben.

Üdv: Márk

(#35379) Lord Dragon válasza zsigomark3 (#35378) üzenetére


Lord Dragon
senior tag

Egészen érdekes konstrukcinak tűnik! :R Utána nézek köszi!

(#35380) hoffman_


hoffman_
nagyúr

sziasztok,

segítséget szeretnék kérni, átköltözöm a kérdés ventilátoros részével ide. kiemeltem a lényeget alább:

"két problémával szembesültem. az intake ugyanaz a 2db bequiet! Pure Wings2 120mm, kifele pedig 1db viszi hátul. a ház teteje itt zárt, nem rácsos és a térfogat kb. a 2/3-a lehet a 350D-nek.

1) ugyanaz a build, ráadásul újrapasztáztam a cpu-t (előző képeken látszik, hogy passzív a cooler maga), de mégis magasabb a hőmérséklet 5 fokkal akár. szobahőmérséklet egyezik. vagy elbactam a pasztázást és lehet, hogy túl sok lett, vagy inkább tartok a kisebb levegőtérfogat és erősen zárt ház kialakítástól....
szignifikánsabban hangosabbak a ventik is. bios-ban nem változtattam, cpu fan header szabályozza mindhármat, láncolva. eddig 5-600rpm volt idle, most 800-1000 és ezt már nagyon hallani este. az intake itt egy picit még a 350D-nél is szűkösebb, de azért van nyílás kialakítva. nem tudom, hogy ez mennyit számíthat. lehet, hogy ez a gond?

mit tanácsoltok? pasztázás ellenőrzése, magasabb hőfok megengedése esetleg és beletörődés? vagy új ventik? utóbbiakat szeretem, ezeknél gondolom csak jóval drágábban van tényleg halkabb."

elképzelhetőnek tartjátok, hogy ennyivel melegebb a Metallic Gear Neo Micro a kisebb térfogat miatt, mint a Corsair 350D? nekem irreális kicsit, mivel itt sincs a levegő útjában semmi, talán még kevesebb is (pl. SSD rack nincs). tényleg annyi a diffi, hogy itt zárt a ház teteje is, kisebb elöl picit az intake (bár a 350D sem volt teljesen nyitott) és kisebb a ház.

régi ház és setup
új ház és setup

gondolkodtam Silent Wings 3-on a Pure Wings 2 helyett, de ahogy olvastam, nem lennék előrébb vele, static pressure venti rajtam nem segít. ebben az esetben viszont lehet, hogy nem érdemes váltanom a Pure Wings-ekről, más megoldás kellene?

ui.: a Pure Rock-ra semmiképp nem szeretném feltenni a ventijét, ezt még fontos hozzátennem :)

köszönöm előre is, ha van valakinek ötlete :R

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#35381) abridabri válasza hoffman_ (#35380) üzenetére


abridabri
veterán

Szerintem barmit is csinalsz rosszabb lesz a hofok mint a 350D ben, mivel annak a teteje nyitott volt, ott tudott kozlekedni a levego . Egyebkent mit jelent az a +5 fok ? Mennyi konkretan terheles kozben ? Nem hiszem ,hogy egy i5-4590 -nek olyan melege lenne . Vagy a megnovekedett rpm/zaj ami zavar ? Abban az esetben viszont erdemes lenne SW3 ra valtani ,mert az kissebb fordulat mellett tud annyit levegot tolni mint a pw2 800-1000rpmen . Es de ,pont static pressure kell ilyen kicsi szellozolyukakhoz.

(#35382) Zwiebi válasza hoffman_ (#35380) üzenetére


Zwiebi
tag

Csak erdeklodeskeppen: miert akarod a procit passzivan huteni? Nagyjabol a leghutes aranykoraban elunk, kituno ventiket es bordakat lehet kapni, szoftverrel tokeletesen be lehet mindent allitani. Amikor 6000-et porgott a szabalyozhatatlan chipsethuto, akkor ertheto volt a passziv megoldas. Most tetszes szerint tudom ki-be kapcsolni a ventiket, 200RPM-en elindul nemelyik, rengeteg szenzor alapjan hajszalpontosan lehet oket szabalyozni... Nem kell a zajtol szenvedni rendes hutes mellett sem.

Csak ugy mellekesen hozzatennem, hogy a CPU hutod nem passziv most sem, csak sokkal rosszabb hatasfokkal hutod a hazhuto ventikkel. A legtobb esetben azzal lehet szamolni, hogy a passziv CPU / GPU hutovel rendelkezo gep hangosabb, mint a normalisan hutott.

Csodakat nem fogsz elerni, a haz eleje mindket esetben nagyon zart, de hogy a feltetelek mellett is legyen valami konstruktiv a hozzaszolasomban:

Probald meg a hatso ventit megforditani, hogy befele fujjon, mig a ket elso kifele nyomja a levegot.

(#35383) hoffman_ válasza abridabri (#35381) üzenetére


hoffman_
nagyúr

azt gondoltam volna, hogy ha célirányos a levegő útja, akkor egy nyitott tető még ront(hat) is a helyzeten. úgy fest tévedtem.

load tesztem jelenleg még nincs. idle tudom összehasonlítani sok méréssel. 23°C szobában volt 34-37°C között a négy mag. most 25-26°C környezeti hőmérsékletnél 40-47°C fok között mennek idle a magok, plusz 100-300rpm fordulatemelkedés van ventiken (alaplap szabályoz, kényelmes nekem egyszer belőni a bios-ban, mintsem csili-vili programokkal piszkálni).

a plusz hőfok is zavar, de első sorban a megnövekedett zaj a gondom, így éjjel már zavaró. ebben az esetben elgondolkodom a Silent Wings 3 cserén (miután megnéztem a pasztázást). köszönöm a tipped. :R
egyébként 870rpm szemben 780rpm-el is észrevehetően hangosabb. ennek okát nem teljesen értem. még az lehet, hogy belezavar a 3.5" HDD rezgése, ami eddig nem volt és összemosom a kettőt. mielőtt elköltök egy vagyont ventikre azért lelövöm a lemezt és megnézem úgy is :)

Zwiebi:

nyilván nem teljesen passzív, nem fogalmaztam pontosan, mert annyira nem lényges. azért, mert 1) eddig is több, mint elegendő volt 2) mert már évek óta a látványra fókuszálok, nem elsődlegesen teljesítményre és így tetszik. venti nékül. az alapfelvetés az volt, hogy nincs hatalmas különbség a két ház között (legalábbis azt feltételeztem) és a 350D teljesen néma volt, a Neo Micro ugyanazon feltételek mellett pedig valamiért nem az.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#35384) Zwiebi válasza hoffman_ (#35383) üzenetére


Zwiebi
tag

Az ilyen problemakat kiserletezessel lehet megoldani. Vedd le az elolapot, es nezd meg, hogy ugy milyen a helyzet. Levego nelkul egy venti sem mukodik, es mar az elozo hazad is nagyon le volt fojtva, ez pedig szinte teljesen zart. Ez a kulonbseg a ketto kozott. Ezen jobb venti sem tud nagyon segiteni, foleg nem ugy hogy halk is legyen (kisebb fordulatszam = kisebb legnyomas).

A Pure Rock ala nem tudsz tul sok pasztat tenni, mert kinyomja a felesleget amikor rahuzod a csavarokat (ezeket ellenorizheted amugy).

HDD-k nagyon tudnak rezonalni, erdemes megnezni kikapcsolva. Ezen felul meg mindig azt mondom, hogy probald ki forditott ventikkel. A passziv huto az egy akadaly a levego utjaban, ami amugy is egy haldoklo utolso lehelletenek erejevel erkezik oda, tehat inkabb eloszlik az alacsonyabb nyomasu teruletek fele ahonnan a hatso venti elszivja. Ahol nem lesz legmozgas az a hutoborda lemellai kozotti terulet. Ezert tesznek ventit a bordara.

Ha megforditanad, akkor legalabb lenne egy olyan ventid (a hatso) ami

1., kozel van a bordahoz, tehat legalabb minimalisan koncentralt a friss levego, van valami legnyomas
2., nincs 95%-ban lefojtva

Ha a hazban tulnyomas van, akkor az elso ventiknek konnyebb a dolga es meg a kulonbozo reseken is tud tavozni a levego.

(#35385) abridabri válasza hoffman_ (#35383) üzenetére


abridabri
veterán

"azt gondoltam volna, hogy ha célirányos a levegő útja, akkor egy nyitott tető még ront(hat) is a helyzeten. úgy fest tévedtem"
Jol gondolod,ronthat , en is be szoktam fedni a felso szellozoket .De ez csak akkor ervenyes, ha van megfelelo front-back airflow. (mesh front )
Parszor szereltem mar zart elolapos hazakat ,mert nagy divatt lett ujabban. Ezeknel a legjobb a top intake kozvetlen a cpu huto elott betolni a friss levegot. Vagy a negativ legnyomas is jol mukodik (1 venti elol a VGA ra fujjon , a teto ha racsos meg szabadon venti nelkul .Igy ahatso kifujo tobb levegot mozgat mint a lefojtott elso , szoval a teton is befele fog aramlani a levego a CPU-hoz.)

(#35386) hoffman_ válasza Zwiebi (#35384) üzenetére


hoffman_
nagyúr

igen, a mai estém alátámasztja. megint darabokra szedtem, méretre kell vágom a tápkábeleket és ennek apropóján pár venti felállást is kipróbáltam. végeredményben egyelőre az a konlúzió, hogy a 3.5" HDD nélkül nem olyan drasztikus a különbség, amíg a cpu nem megy 40°C fok fölé. ott vált kb. 800-ról 950-re a fordulat és lesz hallható. ezen még próbálok finomhangolni a biosban és variálni a venti elrendezéseken a tanácsoknak megfelelően.

egy pár perces Witcher 3 teszt alatt a cpu van 37...40°C-ról kb. 55°C-ig ugrott fel, a házventik pedig valamivel 1000 fölé. ezt nem nevezném rossznak. egyedül a vga nem profitál a minimális légáramból, eddig 71 körül volt a teteje, most 73-75°C - ez sem olyan vészes.

köszönöm a tanácsokat!

abridabri:

köszi szépen neked is a tapasztalatokat. top intake jelen esetben kilőve, de a forgatással még teszek majd egy próbát. az iménti teszt rámutatott, hogy a HDD sokkal zavaróbb, mint a szélzaj. pláne, hogy ha felkerül a fém előlap, akkor berezonáltatja az egészet.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#35387) chopin42


chopin42
őstag

Megcsináltam a vega 56 modot!
Jó venti az arctic p2 pst, csendes, és elég levegőt tol.
Ennyi pénzért (kb 1.5k) ajándék!
Viszont érdekelne, hogy melyik a létező legjobb 120as venti, légszállítás, zaj, statikus nyomás trióból? Majd tesztelgetem, és ha kell kispórolom rá, és még egyszer moddolom.
Silent wings 3 high speed? Vagy a kegyetlen drága noctua?
Mind3 szempont egyformán fontos!
Köszi!

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35388) chopin42 válasza chopin42 (#35387) üzenetére


chopin42
őstag

*p12 pst, már lejárt a szerk...

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35389) Zwiebi válasza chopin42 (#35387) üzenetére


Zwiebi
tag

Reszvetem, de a kegyetlen draga Noctua lesz az.
Ettol fuggetlenul nem erne meg, nalad az a problema, hogy elszokik a levego. A gyari venti teljesen a bordan van es a burkolat segit a jo iranyba vinni a levegot. A legnagyobb legszallitas a venti kulsejen van ami nalad is lelog, illetve a lamella nelkuli reszre esik. Ezzel nem igazan tudsz mit csinalni, es egy jobb venti sem igazan segitene (ha a csend is feltetel).
Erdemi elorelepest csak egy aftermarket bordaval tudnal elerni, de a leirasodbol nem az derul ki, hogy elegedetlen lennel a jelenlegi eredmennyel. :)

(#35390) chopin42 válasza Zwiebi (#35389) üzenetére


chopin42
őstag

Igazából nincs gond a teljesítménnyel, főleg a teljesítmény-zaj aránnyal. A gond abból lehet, hogy kimaxol 1800on, és ezzel kb a gyári 60%-nak felel meg teljesítményügyileg, ami 2500 körül van. Azonos fordulaton sokkal jobb, viszont ha kéne több kakaó, nem lesz (nem feltétlen fog kelleni, de egy még jobb ventivel sokat javulna).
Szóval 1800 fele-harmad hangerővel egyenlő a gyári 2500al. Egyébként tényleg fogok még vele mókolni, mert egyrészt buli, másrészt kíváncsi vagyok, mit hozhatok ki belőle.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35391) Zwiebi válasza chopin42 (#35390) üzenetére


Zwiebi
tag

Ez nem igy mukodik. Csak hogy beirjak par adatot a Noctuatol (hogy egy gyartotol legyen mind)

120 x 25 @ 1700 RPM: 120,2 m³/h

92 x 25 @ 2000 RPM: 78,9 m³/h

92 x 14 @ 2200 RPM: 50,5 m³/h

92 x 14 @ 1700 RPM: 38,1 m³/h

A kisebb ventik joval kevesebb levegot szallitanak. Ugyanez igaz a slim ventikre is. A kicsi, slim ventik szallitjak a legkevesebb levegot, ezert kell oket nagyon magas fordulatszamon jaratni. A mostani ventid sokkal tobb levegot tol, mint a regi hutesed tudott, a problema abbol adodhat, hogy elszokik a levego / nem iranyitott az atszellozes.

Eleg hamar el lehet erni azt a pontot amikor egy erosebb venti nem hasznal semmit. Ha 1mm vastag a hutobordad, akkor hiaba teszel ra 10.000 RPM-es ipari ventit.

Teljesen felesleges penzkidobas lenne SW3-at vagy NF-A12x25-ot venned, jo esetben nyernel fel fokot.

(#35392) chopin42 válasza Zwiebi (#35391) üzenetére


chopin42
őstag

Köszönöm az eddigi segítséget, nélküled nem tartanak itt. Amit írtál a különböző méret/levegőről,én is azt próbáltam. Azonos fordulaton sokkal jobb a p12vel,csak kifullad 1800 körül. Most elleszek vele, de örülnék,ha lenne tartalék. Ezért gondolkodom az sw3 high speeden, mert az elvileg azonos fordulaton jobb a p12nél, és tovább megy. Vagy valamelyik noctua, pl egy industrial. Ezért kérnek tippet a legjobb ventire.

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35393) Zwiebi válasza chopin42 (#35392) üzenetére


Zwiebi
tag

Pont ez a kifulladas az amit ellenorizni kene fix fordulatszamu hutokkel (haz + GPU). Ha a mostani ventidnel kicsit leveszed a fordulatszamot, mennyit valtozik a homerseklet?
Csinaltam neked egy gyors homerseklet tesztet Heaven Benchmark-al, kulonbozo GPU venti fordulatszamok mellett.

250 RPM: 65
500 RPM: 53
700 RPM: 48
800 RPM: 46
900 RPM: 46
1300 RPM: 45.5 (ugralt 45 es 46 kozott)

Ebbol eleg tisztan latszik, hogy 700-800RPM kozott nagyjabol eleri a hutesi maximumat, egy 2000-es vagy 3000-es ventivel talan nyernek meg 0.5-1 fokot.
Nem akarom, hogy elkoltsel 20k-t uj ventikre aztan kideruljon, hogy 0 a kulonbseg. Probald ki 1800-on es 1600-on a P12-t (fix hazhutok mellett), hogy lasd, hogy van-e ertelme erosebb hutovel probalkozni.

Egyebkent pedig csodak nincsenek, ha azonos fordulaton egy huto tobb levegot tol, akkor hangosabb is lesz (vannak persze elteresek, es nem a legolcsobb noname-et kell a 11k-s Noctua-val osszehasonlitani, de altalanossagban azert ezzel lehet szamolni).

(#35394) chopin42 válasza Zwiebi (#35393) üzenetére


chopin42
őstag

Köszi még egyszer,letesztelem, aztán meglátjuk.

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35395) Televan74


Televan74
nagyúr

Olyan kérdésem lenne hogy a Vega56 Pulse kártyának én is le szeretném szedni a gyári hűtőventilátorait. De én nem rátenném hanem PCI slotos megoldással eléje tenném. Két 120mm -es Lepa Bol.Quiet PWM -re gondoltam. Elég lenne neki az Air Flow 30.61 ~ 81.45 CFM / Air Flow 52.01 ~ 138.39 m3/h / Static Pressure 0.538 ~ 1.923 mm-H2O? Én olyan 600-900 rpm -en járatnám,maximum 1000 rpm -ig engedném el. Vagy ajánlatok másik jobb ventilátorokat.

[ Szerkesztve ]

Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!

(#35396) Pakmara


Pakmara
őstag

Sziasztok!

Ventilátor elhelyezés ill. sufni-tuning életképesség kapcsán (hűtés szempontból) szeretnék tanácsot/ötleteket kérni.

Kis felvezetés: Egy kis teljesítményű média lejátszásra használt gép összerakását tervezem otthoni „lomokból”. Jelenleg a tervezési fázisban vagyok, de csak akkor lesz tényleg megvalósítva, ha minden kisebb-nagyobb problémára találok megoldást, ha nem akkor máshogy oldom meg. Az elhelyezéssel akadt problémám, nem szeretnék egy házat beállítani a tv-s szekrény közelébe (ATX szabvány a lap és a táp is). Így arra gondoltam, hogy beleszerkesztem a szekrény egyik mély (60*25*40) fiókjába a gépet. Amit viszont csak hátra felé tudok megnyitni szabad légtérbe esztétikusan (úgy, hogy nem látszik) egy 18*40 cm-es sávban. Azaz kereszt áramlást nem tudok biztosítani, max a fiók előlap résén tud minimálisan áramlani a levegő. A „ház” hátra ventit a megnyitott részre tenném (3 pint tudok szabályozni, egy 18-as THERMALTAKE PURE 20-ra gondoltam).

Kérdések: Mivel járnék jobban a 18-as venti esetében ki vagy be fújással?
Életképes lehet-e ez a kialakítás, vagy borítékolható az üvölő venti/forró alkatrészek/gyors elhalálozás? A gép így nézne ki fogyasztás/hőtermelés tekintetében. (CPU 40W; CPU hűtő: Brocken 3 borda +egy még ki nem választott 140 mm-es venti, GPU: Passzív GT 1030 30W;1 SSD; 1HDD, 1 PSU).

Köszi, Pakmara

(#35397) Nwis86


Nwis86
aktív tag

Sziasztok

Tudna nekem valaki ajánlani 360as réz slim radihoz 120-as pwm ventiket, a lényeg hogy kéne 2db ami minél halkabb és olcsobb legyen, de azért még használható, és 1db ami erősebb de ez is halk, azért kell 1db másmilyen mert az a legalsó helyre fog kerülni, és ott a radi mögött még ott vannak a hdd-k is, és jó lenne ha oda is tolna némi levegőt. De aztán lehet lesz 3egyforma, attól függ miket ajánlotok :) A vízhűtésnek csak 1 procit kell hűtenie Ryzne 1600at. A lényeg hogy halkak legyenek, és fekete színű keret, hogy a venti lapátok milyen színűek az igazából mindegy, de a fehér az előny... Előre is köszönöm!

(#35398) chopin42


chopin42
őstag

Üdv!
Továbbra sem vagyok maximálisan elégedett, úgyhogy rászánnám a pénzt.
P12 pst-nél keresek jobb ventit. Erre a bordára, így rögzítve.
2db pst 1800al lehűti a vegát olyan 200-210w-ig, de ott kifullad.(a gyári hűtés is 60%on, de ott még marad 220-230w-ig fülsüketítő hanggal tartalék). Hanggal NAGYON elégedett vagyok.
Szóval:
120mm+pwm, de dc is lehet ha indokolt.
Legyen 1000-1200 rpm-ig csendes (a p12 1800on is brutál jó, illetve a házhűtőim hangját is tudom maxon tolerálni, kb 1200rpm a phanteks 140+3wb2 140, szélzaj van főleg)..
Legyen sokkal jobb a p12nél légszállításban, legalább annyi statikus nyomás sem ártana.
Fontos, hogy 1000rpm alatt is is tolja a levegőt rendesen.
Tovább menjen, mint a p12.
Kutatás után a következőre jutottam (árban növekvő+joker):
Noiseblocker eloop b12-p, netán b12 ps(ennek kicsit keveslem a max fordulatát).
Silent Wings 3 120 pwm HighSpeed.
Végső elkeseredésben:Noctua NF-F12 industrialPPC-2000 120mm
Joker: Noiseblocker eloop b12-4. Ez utóbbit az alaplap w_pump csatijáról argus monitorral vezérelném. A pwm ventiket a gpu saját csatijáról.
Én leginkább a nb eloop b12p felé húzok, az 6k alatt van, és megfelelőnek tűnik. Vagy b12-4, az még "olcsóbb", és a vezérlés megoldott. Ki mit javasol? Sajnos számít az az 2-3-5 fok is. :(
Ha nem lesz jobb, elállok, vagy eladom.
Köszönöm! :R

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35399) chopin42 válasza chopin42 (#35398) üzenetére


chopin42
őstag

Annyi lemaradt, hogy még ma vagy holnap megrendelném

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#35400) Zwiebi válasza chopin42 (#35399) üzenetére


Zwiebi
tag

Noctua NF-A12x25... :DDD

Silent Wings 3-at megprobalhatod, vagy ha szeretnel visszakuldozgetni, es probalkozni, akkor van flancosabb P12 is, ami 2100 RPM-ig megy: https://www.arukereso.hu/szamitogep-huto-c3094/arctic/bionix-p120-pwm-pst-acfan00115-6a-p443253090/#

Alzanal van felbontott 3 Pin-es A12x25 8400-ert, vagy bontatlan 9200-ert. Mondjuk igy sem olcso...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.