Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40151) borix válasza Agony (#40150) üzenetére


borix
őstag

Műtét nélkül számomra szerintem már a futás felejtős ez van(régi sérülés).
Ezt már írtam idén nem is futottam még csak pár száz métert érezte is a térdem.
Mostanában gyalogolgatok 20K az úgy még rendbe van. Már régebben is éreztem, mikor futottam, hogy 5 tempó körül már voltak gondok esett szét a futómozgásom (csaptam a lábamat a térdem miatt).
Megvolt a beszámoló erre az évre menjek visszább is kellenek 35k 42K hegyekben gyaloglások 30-35 futások?
Mire csináltam egy normális elfogadható alapot amivel kiegyeztem, addigra vagy költözés vagy munkahely megszűnés miatt szépen lenulláztam volt elég bajom nem, hogy szaladgáljak.
Minél jobban átláttam a futást annál lényegtelenebbnek tűnt a FR920 XT képességei el is adtam megtanultam tempót tartani, sima telefonnal való futás is elég volt, hogy időnként kivettem a zsebemből.

Szoktam írni, hogy legyen egy kiegyensúlyozott családi és munkahelyi, anyagi körülménye az embernek akkor el lehet kezdeni komolyabban edzeni.
Következő ne cicomázza fel magát az ember igaz, hogy kényelmesebb úgy futni de valójában csak egy mankó.
Linkelt videómban nem, hogy Watt mérő hanem még csak pulzusmérő sincs sokakon mégis öröm nézni őket olyan szépen, könnyedén futnak megtanultak rendesen futni nem odázták el rászánták az időt.

(#40152) emvy válasza borix (#40151) üzenetére


emvy
nagyúr

De tényleg, mi a túlzás a FR 935-ben például nekem? 250 euró nagyon kevés munkámba kerül, telefont nem szeretek magammal vinni. Nem látok semmilyen okot arra, hogy ne vegyem meg. Most az a bajod, hogy valaki szereti a kényelmet?

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#40153) borix válasza emvy (#40152) üzenetére


borix
őstag

Az az óra valójában egy 400-500 euró lenne, használtan 100Ft. ;] Valakinek túlzás valakinek nem a 150-180Ft óra de te nem is sértődöl meg ha valaki azt írja, hogy ő már nem költene annyit órára és jól elvan egy használtan 50E v800 vagy 35E Ambit 3 Run órával.
Vannak edzők akik levetetnék veled bizonyos edzéseken az órát és csak a mellkasöv maradna utólagos elemzés miatt.Túlzás?

[ Szerkesztve ]

(#40154) emvy válasza borix (#40153) üzenetére


emvy
nagyúr

Ja, lehet, hogy annyi, nem emlékszem pontosan. Engem nem zavar, hogy másnak sok.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#40155) Agony válasza borix (#40151) üzenetére


Agony
aktív tag

Köszönöm, hogy leírtad.

Egyébként én senkitől se kértem/várom, hogy számoljon el a futó múltjával, mert semmi közöm hozzá. Egyszerűen ez egy futó fórum, ahol mindenki a futással kapcsolatos mindennapos élményeiről, eredményeiről, edzéseiről, tapasztalatairól számol be (többnyire). Ráadásul egyik futónak és másik futónak is teljesen mást jelenthet az adott mozgás és ettől nem lesz se több, se kevesebb. Sportol, szereti amit csinál és olyan szinten űzi, amit a saját maga számára legmegfelelőbbnek tart.

Én soha, senkit se buzdítottam akár ruházati, akár technikai felszerelés megvásárlására vagy állítottam róla olyat, hogy ez a non-plus-ultra és ha ezt használod holnaptól dupla távot mész, dupla tempón. Egyszerűen leírom a véleményem amit tapasztalok pl. Stryd felhasználóként és szerintem azért elég objektíven nyilatkoztam róla, ellenben mondjuk a Stryd facebook csoportjaival, ahol pont azzal promózzák folyton (amit te is említettél), hogy a pulzus már elavult, mert a tested már teljesen más állapotban van mire a pulzusmérő reagál, bezzeg a teljesítménymérő azonnal... hát persze! Én annyit írtam hogy 1. TALÁN, 2. SZINTES, 3. TEREPFUTÁSHOZ hasznos lehet, egyébként csak egy kibontakozó újdonság, amit ahány gyártó annyiféleképpen értelmez és esetleg 2-3-5 év múlva eljuthat valahova.

Informatikus vagyok és adatbázisokkal foglalkozok, így érdekelnek a számok, statisztikák, innovációk, de ezektől nem várok teljesítmény növekedést vagy hogy helyettem edzenek. Kvázi ez a hobbim és hajlandó vagyok megfizetni az árát, amíg szórakoztat és kikapcsol. Akár tekinthetünk rá szórakoztató elektronikaként is, kinek iPod kell, kinek futó óra. Kiskunhalason, ahol még futó is alíg van gyanítom milyen sok ember előtt lehet villogi, hogy "fel vagyok cicomázva". Semmilyen szinten nem érdekli az embereket, hogy mi van vagy nincs rajtam, de saját magamból kiidulva sem rémlik, hogy akár futóversenyről megragadt volna bennem valami kép, hogy milyen felszerelést láttam valakin, ami alapján levontam valami következtetést.

Start with a whisper, end with a scream!

(#40156) borix


borix
őstag

Olivér is tartott egy előadást a Watt mérésről, elő lehet keresni jó kis előadás sok mindent mond azt is hogy milyen jó dolog mennyit lehet fejlődni általa meg, hogy náluk van watt alapú edzésterv lehetőség is.
Persze ahogy ő is elmegy terep versenyre valahogy otthon felejti mint a többség, kis buták pedig ha tudnák mennyit veszítenek hiányában. ;]
Egyszer elszólta magát, hogy ő már az él futóinak sem csinál teljesítmény diagnosztikát [link]az edzés elemzésekből kiderül számára, hogy hol van a gond melyik területen kell fejlődni.
Olyan egoista öntő ember vagyok, hogy azt mondom inkább arra lennék kíváncsi a watt mérés helyett, hogy mit is hogy is kell nézni elemezgetni edzést rá felépíteni?

pl nincs Suunto órám nem tudok sajátot prezentálni de a movescount felületén látható pl egy rövidebb edzés [link]ahol az Epoc, Est. VO2, Respiration rate látható erről valahogy elfelejt átfogó elemzést közzétenni. Persze nem hülye, hogy ingyen kiadja a tudását. ;]

(#40157) borix válasza Agony (#40155) üzenetére


borix
őstag

Elfogadom, hogy watt alapú edzés számodra ad fejlődést király megosztod a tapasztalataidat király persze ami lehet hogy hasznos lehet, hogy téves és pulzus alapú edzéssel is hozható lenne.
Kerékpárra watt alapú edzésről lexikális tudás fellelhető, futás esetén meg pulzus alapú edzésre.
Watt alapú edzés még nem tart ott új dolog ha meg is veszi az ember a kellékeket beruház rá, akkor sem biztos, hogy kihasználja és tudja majd hasznosítani, és kiaknázza majd a benne rejlő esetleges lehetőségeket.

Sima pulzus alapú edzést túltoltam, többször túledzettem magam mint másokkal is megesett párszor nálam nagyságrendekkel komolyabb futókkal pulzus alapú edzéseket sem tudtam rendesen kihasználni.
Sokat tanultam saját és mások hibáiból.

pl Olívér elment terep ultrára komoly edző, komolyabb múlttal és elrontotta a frissítést.A gélek egy részét elhagyta vagy kifelejtette de emiatt eléhezett a végére.Rajta kívül még rakás futóval megesik az ilyen mesélhetnének ha bele gondolnak utólag, kínjukban a húst letudnák kaparni magukról, hogy történhetett meg ilyen.

(#40158) Agony válasza borix (#40157) üzenetére


Agony
aktív tag

Nem edzek teljesítmény (watt) alapon és ilyen jellegű edzéstervet se követek (ahogy írtam is), csak tempó és pulzus, egyrészt azért mert ahány teljesítmény mérő (polar, garmin, stryd, stb..) mind a saját algoritmusára és módszeré esküszik, amik köszönő viszonyba sincsenek egymással. Ez az amit te is írtál, hogy ez nem annyira egzakt mint a kerékpárnál a pedálra kifejtett erő, például a Garmin ugyanarra a 4:02-es tempóra ~480-500W teljesítményt ír, a Stryd 310-315W, ebben a formában pedig értelmezhetetlen és ezért is edzek én is hagyományos módon, mert az időt/távot/pulzust nem a gyártók agymenése és alapjaiban véve sokkal több információ, anyag van ezekre vonatkozólag, ami már bizonyított és működik. Szóval a Stryd teljesítmény szempontjából számomra továbbra is csak egy érdekesség, viszont az instant pace és a kalibrálást követő pontos távolságmérés határozottan pozitív tulajdonsága (csak nem ér annyit amennyi az ára).

MÁS:

Holnap ha valakit érdekel Sport 2-n lesz élő közvetítés a Wizz Air félmaraton OB-ról 7:30-tól! :)

[ Szerkesztve ]

Start with a whisper, end with a scream!

(#40159) inf3rno válasza tomcica (#40139) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! A 400-as és 1000-es edzéseket egybe lehet vonni, vagy az külön napra kell? Mennyi ilyen kigyorsítós edzés kell egy hétre? Gondolom azért laza napok lesznek néha ezek között is, nem?

Buliban hasznos! =]

(#40160) inf3rno válasza Agony (#40141) üzenetére


inf3rno
nagyúr

No, ezt se tudtam.

Buliban hasznos! =]

(#40161) inf3rno válasza borix (#40146) üzenetére


inf3rno
nagyúr

" még csak nem is teljesítmény alapú edzéstervet követek, hanem tempó és pulzus"

Nekem nem jött le hol írt mást. Annyit írt, hogy néha ránéz a strydes statisztikákra, mert látszik belőle, hogy még min kell javítani. Az edzésterv az egy teljesen más dolog.

"A legjobb talán azoknak akik sokat futnak szintes terepen, mert ott nagyon sokat segít"

Szerintem ő a hegyi futásra gondolt itt (vagy mi a pontos magyar neve), és nem a terepfutásra. Van benne némi logika, hogy arra jó lehet, mert azonos teljesítménynél az emelkedő dőlésszögétől azért rendesen függ, hogy mekkora lesz a sebességed, szóval ha egyenletesen akarod letolni az edzést, akkor nem hagyatkozhatsz a sebesség adatokra. A pulzus esetleg segíthet, ahogy a watt is, ha kellően pontos.

Nekem az a benyomásom, hogy a watt érték önmagában nem adna számottevően semmi extrát a pulzushoz képest. Ami miatt érdekel a Stryd az az egyéb adatok, mint a fenti "RE [kg/N]". Ha odáig jutok, hogy veszek Stryd-et akkor elképzelhető, hogy az ilyen extrák miatt mégiscsak lesz Garmin órám, ha jól emlékszem a komolyabbak tudnak olyat is, hogy mutatják mennyire dőlsz be oldalra futás közben, és hasonlók. Az pl hasznos lehet sérülések elkerülése érdekében, mert tudod melyik lábadat terheled jobban.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#40162) borix válasza inf3rno (#40161) üzenetére


borix
őstag

Kerékpárnál azért más mert ott tudják pontosan mekkora az emelkedési szög és milyen hosszan, hogyan változik. Pontosan kezelhető, megadott watt értékeken mert folyamatosan szem előtt van a watt érték kontroll alatt. Lényegében csak a lábak dolgoznak kevesebb az oxigén pazarlás jobb a hatékonyság jobban lehet számolni a pulzuskésés miatt a watt érték előnyével.
Pulzuskésés: felfelé fut valaki az emelkedőn majd megáll a tetején a pulzus még tovább fog emelkedni pedig már áll
Futás során nem fut senki úgy, hogy folyamatosan nézze az óráját maga előtt.
Ezért is gondolom, hogy a watt alapú edzéseknek az előnye közel sem biztos, hogy futásra is átültethető és közel hasonló teljesítmény javulást hoz majd.

(#40163) inf3rno válasza borix (#40156) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát nem tudom, hogy mennyit érnek azok. Nekem pl Est VO2-re ír 58-at is valamelyik versenyen. Kétlem, hogy annyira sok lenne a VO2max-om az alapján amiket nézek. Majd ha sok pénzem lesz beméretem egyszer.

Buliban hasznos! =]

(#40164) Agony válasza inf3rno (#40161) üzenetére


Agony
aktív tag

Igen, arra gondoltam amit írtál. Én olyan helyeken látom létjogosultságát ahol az energia beosztásában nagyon előrelátónak kell lenni a táv komoly szintjei miatt. Ha síkon futok vele, akkor a watt lényegében a tempóval együtt mozog, semmi jelentősége, ha nem bírom tartani a tempót, akkor hiába nézegetem a wattot. De mondjuk a szint nagyon ellövi az égbe a teljesítményt és akinek nincs a lábába kismillió hegyi kilóméter, annak ez talán egy kicsit jobb rálátást enged, hogy ossza be az erejét, mert hiába álmodja meg hogy letolja a távot 5:00-ás átlagra, ha elfogy a felénél. Ahogy néztem akik teljesítményre edzenek, azok nem is céltempót határoznak meg maguknak, sőt a Stryd appban nincs is tempó mező, csak a távot látod és a wattot. Megvan, hogy a korábbi felmérő alapján mit bír a lába és azt kell tartania a teljes távon, aztán a végén lesz egy időeredménye, ami lehet hogy 4:50-es átlag lesz, lehet hogy 5:10, de ennyi volt benne.

Például a Budapest Night Run-on kétszer meg kellett mászni a várat, ami az én satnya alföldi lábaimnak nyilván extra terhelés. A Night Run egy intervall edzésnek volt betervezve és 4:05-ös átlag lett meghatározva célként, amit szépen tartottam is mindenhol, kivéve azon az 1000 méteren ahol fel kellett mászni a várba.

Itt a vár előtti kilóméterem:

16 km
310 watts
3:59
1000 meters

És itt a várba mászós kilóméterem:

17 km
312 watts
4:51
1000 meters

A teljesítmény mindkettőnél ugyanakkora, csak az emelkedőn úgy kúsztam fel a s*ggemen. :)

Ez a verseny két héttel a szegedi után volt, ahol ugye pontosan teljesült a tempó cél és mint utána kiderül a teljesítmény is stimmelt azzal amin elvileg futnom kellett volna (304-305W). A Night Run-on viszont lassabb tempó volt a cél (4:05), az átlag teljesítményem 299 W lett és maradt is benne jócskán tempó.

Amúgy ha nem lenne ennyire új meg túlárazott, akkor még azt is megkockáztatnám, hogy akit nem érdekel a pulzusa és nem kell neki GPS útvonal, akkor egy Stryddal jobban jár mint egy alap GPS órával, de nem a teljesítmény miatt, azt akár teljesen ki is lehet hagyni a képletből. Az egész van vagy 10 gramm, rárakod a csukára, elmész futni, ez szépen gyűjti az adatot és amikor hazaérsz beszinkronizál bluetoothon a telefonnal. Kb. 20-30 napot kibír egy töltéssel, teljesen vízálló, kültéren/beltéren is jó és ha jól rémlik 60-70 napnyi edzést tárol. Ha az ára 20-30k között lenne, egy jó opció lehetne azoknak akinek nincs szüksége órára.

Start with a whisper, end with a scream!

(#40165) borix válasza inf3rno (#40163) üzenetére


borix
őstag

Meghallgatnék szívesen Olivértől egy hosszabb előadást (gyorsan le is menteném), hogy mit vesz ki belőlük és, hogy viszonyulnak egy bemért vizsgálathoz. Valószínű nem lesz rá mód. ;]

(#40166) inf3rno válasza Agony (#40158) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azért kíváncsi lennék, hogy Ambit3-hoz képest a Stryd mennyit dob az instant pace mérésen. Elvileg ez az óra gyorsulásmérővel elég jól tudja hozni az instant pace-t. Gyakorlatilag érzek benne 5-10 sec késést, ami főleg akkor zavaró, amikor tartani akarok egy tempót, és korrigálásnál túlzottan alá vagy fölé megyek. Amikor fokozót csináltam órával tempóra, akkor elég hullámos lett emiatt a pace. Igy utólag visszanézve viszont nincsenek olyan hatalmas kiugrások, úgyhogy talán elmegy ez így is. Most nincs feles 70 pénzem footpodra, wattmérőre, inkább cipőt meg ruhát veszek futáshoz annyiból. Később majd meglátjuk, hogy belefér e. Ahogy nézem a Suunto óráknál csak footpodként lehet hozzáadni, és pace és távolság adatok lennének jobbak tőle. Persze a logokat így is ki lehet nyerni, de kényelmetlen lenne. Akkor ha vennék Strydet, már órát is cserélnék egyúttal olyanra, ami teljesen kompatibilis vele, és az úgy együtt 2-300k is lenne. Az meg már olyan, hogy az ember elgondolkodik, hogy elmenjen e inkább belőle nyaralni egy hetet, esetleg télen síelni... :-)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#40167) tomcica válasza inf3rno (#40159) üzenetére


tomcica
Topikgazda

kulon edzes,heti 1-1 ilyen edzes,kesobb egyik helyett (1000-ek) a felmero...kozte annyi laza nap amennyi alatt teljesen regeneralodsz (ha kell 9napos edzeshetes ciklust is tarthatsz)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40168) tomcica válasza Agony (#40158) üzenetére


tomcica
Topikgazda

ha valakinek van netes ingyen linkje a sport2-hoz en lehet megneznem :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40169) tomcica válasza inf3rno (#40166) üzenetére


tomcica
Topikgazda

neeeem nyaralni-sielni HANEM EDZOTABOROZNI MAGASLATON (1400-1600m+) :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40170) inf3rno válasza Agony (#40164) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Megvan, hogy a korábbi felmérő alapján mit bír a lába és azt kell tartania a teljes távon, aztán a végén lesz egy időeredménye, ami lehet hogy 4:50-es átlag lesz, lehet hogy 5:10, de ennyi volt benne."

Ha így nézzük, akkor talán nem számít annyit, hogy eltérő eredményeket ad a Garmin és a Stryd. Kiválasztod valamelyiket, aztán az alapján letolod teljesítmény alapon. Ha viszonylag jól követik le a változást, akkor nem lesz probléma úgy sem függetlenül attól, hogy mennyi a valós érték. Akkor lehet gond, ha rosszul követik le, és visszaveszel, mert túl sokat ír, vagy túltolod, mert túl keveset ír a ténylegeshez képest. Próbáltál már egyébként 1-2 edzést így watt alapon?

Az emelkedőzést külön gyakorolni kell. Lépcsőn felfutással, dombozással, ilyesmikkel. Ami nekem legjobban tetszett, hogy amikor Veszprémben edzettem, ott lementünk a völgybe futni, aztán minden utcán felfutottunk a völgyből, ami ott volt. Azt hiszem összesen 7 utca, darabonként talán 300m lehetett felfele 90-100% körüli intenzitással, lefele meg lehet kocogni. De ugyanezt meg lehet egyetlen emelkedőnél is csinálni, csak jóval unalmasabb. Ha sokat gyakorlod, akkor már nem érintenek meg annyira az emelkedők, és szerintem sebességben is javulsz valamennyit. Az érdekesebb kérdés, hogy teljesítményben többet adsz e le, vagy amiatt leszel jobb, mert hatékonyabban futod őket. Én inkább az utóbbira tippelnék, mert a combnak sokkal nagyobb a szerepe az emelkedőknél, a síkot meg szinte csak vádliból futod. Nem véletlen, hogy egyedül a veszprémi félmaraton után szokott comb izomlázam lenni, sehol máshol...

Buliban hasznos! =]

(#40171) inf3rno válasza tomcica (#40169) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az se rossz, bár a gleccser túrák jobban vonzanak. :D

Buliban hasznos! =]

(#40172) borix válasza tomcica (#40169) üzenetére


borix
őstag

Szlovénia Mangart-hágó körben aszfaltos rész 2000-2100m magasan fekvő.[link]
Ha nem akar valaki körben az aszfalton futni akkor futhat még felfelé is az ösvényeken.

(#40173) Agony válasza inf3rno (#40170) üzenetére


Agony
aktív tag

"Elvileg ez az óra gyorsulásmérővel elég jól tudja hozni az instant pace-t."

Ebben is gyorsulásmérő van, tényleg kb. 3-4 lépés alatt reagál a tempó a változásra, meg nekem vannak olyan szakaszok ahol futok, hogy a GPS nem veszi el a jelet, de hülyeséget mutat. Fix tempóval futok és mondjuk 500 méteren 5:30-6:00-t mutat, utána visszaugrik a valós értékre. Én főleg ezért szeretem, de ahogy írtam is túlárazott, ha emészthetőbb ára lenne, akkor jó alternatíva lenne akár olyanoknak is akik sokat edzenek fedett pályán vagy futópadon.

"Ha így nézzük, akkor talán nem számít annyit, hogy eltérő eredményeket ad a Garmin és a Stryd."

Ezt nem tudnám megmondani, mert a Garmin csak bedobta közösbe, hogy nesztek most már méri a teljesítményt is a HRM RUN öv, de mindenféle koncepciót mellőzve. (kb. mint a többi metrikájukat :D)
A Stryd viszont maga mellé állított egy csomó atlétát és edzőt (ha fizetett promó ha nem) akik egy csomó dokumentációt és tapasztalatot osztanak meg. Számítási képeleteket, teszteket, ilyesmi... szóval igazából ott se a Stryd adja mellé az "okosságot" hanem a közösség, akik között van pár elég jó tudású edző. Ők raknak ki például exceleket, amiből ezt a félmaratoni célteljesítményt is meg lehet határozni és ezek a számítások nem hiszem, hogy ugyanúgy működnének ha 500W-ra lövöm be vagy ha 300W-ra.

Ilyen pl. a Palladino Power Project is.

Szerintem a helyén kell kezelni a dolgot, ahogy írtam én is egy érdekességként tekintek rá és szórakoztatom vele magam. Én ilyen marhaságokat olvasok, más meg Éjjel-Nappal Budapestet néz. :R

Start with a whisper, end with a scream!

(#40174) tomcica válasza borix (#40172) üzenetére


tomcica
Topikgazda

na,ez nem is rossz :K nekem valami januar-februar 15-19fok kellene,eddig amiket neztunk gorog,spanyol
keresem a megfelelo helyet,egyik kollega most volt egy gorog szigeten es azt meseli h sok jo hely van futni (mondjuk ha jol remlik 1200m,de ekkora kompromisszum elsore meg mehet,csak ne legyen aranyarban)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40175) tomcica válasza Agony (#40173) üzenetére


tomcica
Topikgazda

RD POD a Garmintol miket mer? Lehet az se rossz egy snassz-mezei 230-al parositva,h pontos legyen az iramvaltas palyan,fedetten,futopadon (?!)

Ha az ember viszonylag egyforman fut (nem valtogat lepeshosszt,lepesszamot stb) akkor a pulzus + pontos iram eleg konzisztens infot ad (persze szelben,esoben,paras idoben bezavarnak a korulmenyek,ez van...par generacio meg kell a szenzorok fejleszteseben es osszehangolasaban,hogy egy ilyen komplett kep legyen,mert ha meg tudna mutatni mennyit lelegzel,ebbol mennyi jut el az izmokig,mennyi tejsav van es milyen tendenciat mutat,pulzus,izomero,lepesszam,lepes hatekonysag,felesleges oldaliranyi mozgas,testho,kulso ho,legnyomas,szel,paratartalom )

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40176) emvy válasza tomcica (#40175) üzenetére


emvy
nagyúr

Left/right balance, lepeshossz, emelkedes, ground contact time.

while (!sleep) sheep++;

(#40177) tomcica válasza emvy (#40176) üzenetére


tomcica
Topikgazda

igen,es utana ezekbol ember legyen a talpan aki kivarazsolja az algoritmust :P

Viszont alapozas tulso felen felmero idomerok/versenyek amelyek hasonlo korulmenyek kozott zajlanak (futopad,fedett palya,palya,kijelolt aszfaltos resz stb) par ciklus utan mutatnanak egy tendenciat,illetve azt h mire fektesse az ember a hangsulyt a kovetkezo ciklusnal.Melle meg megprobalja az ember az alvast/pihenest es a kajat/ivast ezekre a napokra egyformara hozni :K

Szoval en nem ugy hasznalam,hogy edzes kozben nezzem,nem is kell hogy kimutassa az ora,csak rogzitse es UTOLAG lenne elemzes,az alapjan pedig nem 1-1 edzes lenne valtoztatva,hanem ugymond a fokusz 1-1 alapozasnal es kigyorsitasnal.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40178) tomcica válasza tomcica (#40177) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Na most mindez egy finomhangolt PB-t tud hozni,mint a Formula 1-es autoknal,de ha versenyezni akarsz akkor ez melle meg kelleni fog egy-ket aprosag (pl ritmusvaltas,finish,tobb fordulos versenyeknel kitartas tobb napra stb.)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40179) borix válasza tomcica (#40174) üzenetére


borix
őstag

15 fok körül már nem lenne rossz januárban 1200m már valami.Csak két hét szabi már az év elején elfogyna általa.Spanyol mennyivel lenne drágább?

(#40180) Agony válasza tomcica (#40175) üzenetére


Agony
aktív tag

Az RD POD ugyanazokat a metrikákat adja mint a HRM RUN pulzusmérőpánt, szóval annyira nem éri meg, mert nem sokkal olcsóbb. A teljesítményt (watt) is adja a pulzusmérő és a pod is.

Lépésszám — a percenként megtett lépések száma
Függőleges oszcilláció — annak mértéke, hogy mennyire "pattog" futása során; törzsének függőleges kilengését mutatja centiméterben minden lépésnél
Talajérintési idő — az az idő, amit lábe a talajon tölt a lépések során (milliszekundumban mérve)
Talajérintési egyensúly — megmutatja, hogy a bal és jobb lába milyen arányban érinti a talajt (százalékban mérve); például 53,2 százalék balra mutató nyíllal, azt jelenti, hogy bal lába többet töltött a talajon
Lépéshossz — a lépéseinek hossza méterben kijelezve
Függőleges arány — annak arányát mutatja meg százalékban, hogy lépésenként mennyire emelkedik el. A kisebb szám általában jobb futási technikát jelez

Nekem ezek közül egyedül a Függőleges oszcilláció, ami érdekes volt eleinte mert ezt is ramaty volt (kb. 10 cm) és ezt volt a legegyszerűbb követni/fejleszteni. Ez elég sok veszteség volt hogy 10 cm "magasra ugráltam" futás közben, ráadásul emiatt rendesen oda is vertem a lábam. Ezzel együtt jött, hogy elkezdtem 175-180 közé emelni a lépésszámot és próbáltam magam leszorítani futás közben, most meg stabilan megy a 180-as lépés és ezzel együtt általában 7.5 cm az emelkedés, ami talán terhelés és sérülések szempontjából hasznos lehet, mert még sose sérültem le.

Amiket írsz, szerintem még távol vannak, max ha már chipek lesznek a bőrünk alatt. :D De amit írtam, hogy edzők ilyen közösségi szinten már írnak sok érdekes dolgot, és pl. a Strydhoz már jó ideje tákolnak excel táblákat, amik a lehető legtöbb -mérhető- szempontot figyelembe véve adnak verseny célt. Ebben már lehet kezelni a környezeti változókat (magasság, hőmérséklet, páratartalom), aztán persze mindenki olyan szinten kezeli ahogy jónak látja.

Race Power Predictor

Szerintem legjobb esetben is még évek mire bármilyen szinten is használható és elfogadott lesz (már ha egyáltalán az lesz), de amennyi adatot önként beöntenek a felhasználók magukról ezekhez a gyártókhoz (Polar, Suunto, Garmin, Stryd, stb..) biztos elég sok érdekességet meg összefüggést ki tudnak belőle bányászni. Apropó adat, volt is valami balhé hogy a Stava összerúgta az egyik partnerével a port és megszüntette velük az adatszinront, mondván nem használhatják fel a Strava adatait, mire a user tábor elkezdett lázadni, hogy ez baromira az ő személyes adatuk nem pedig a Stravaé. :D

---

Tegnap volt Kiskunhalason a 8 km-es szüreti futóverseny, igazán átjöhettél volna behúzni. :) Mondjuk lett volna futótársad, mert elindult rajta Sági József válogatott futó, aki kicsit leiskolázta a fiatalokat. Épp jöttem haza a céges rendezvényről és a színpad mögött sétáltunk, amikor bemondják, hogy a szüreti futóverseny első helyezettjét szólítják a színpadra, aki fantasztikus idővel 26:27-tel ért célba. Hát mondom ezt megvárom, tavaly olimpikon hosszútáv futó nyerte, most kinek lett szimpatkus kis városunk futóversenye, ahol még időmérés sincs. :) Aztán ahogy számoltam, mondom jól megküldte 3:15-os ezrekkel, aminek és a 400 méteren örülök. :D

Start with a whisper, end with a scream!

(#40181) Agony válasza tomcica (#40178) üzenetére


Agony
aktív tag

Azért már Kenyában is terjed a kórság. Kár hogy én csak dobni tudnám ilyen sebességgel a Strydot. ;]
(mondjuk ez egy Runscribe és egy Nike edzőtáborban lőtték a képet még talán tavasszal)

[ Szerkesztve ]

Start with a whisper, end with a scream!

(#40182) parandroid válasza Agony (#40181) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Szerencsétlenek egy zsák krumpli árának megfelelő dollárért akár egy rózsaszín masnit is a hajukba tűznek (aztán futnak vele egy 1:05-ös félmaratont a boltba menet), és aztán a riportban utána el is mondják, hogy ettől aztán húdesokat gyorsultak. Pont ők azok, akiknek azt a cipőt adja a lábára a nike, meg úgy öltözteti őket a stylist, ahogy akarja, a teljesítményükre úgy sincs hatással. Na jó, Kipchogét azért biztos zavarta az ominózus Nike cipő 2005-ben, Berlinben, de azért 2:05-re kifityegő betéttel is behozta a maratont.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#40183) inf3rno válasza Agony (#40173) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Én főleg ezért szeretem, de ahogy írtam is túlárazott, ha emészthetőbb ára lenne, akkor jó alternatíva lenne akár olyanoknak is akik sokat edzenek fedett pályán vagy futópadon."

A 20-30k nekem is emészthetőbb lenne. Annyit még kiadok egy pulzusmérőre vagy egy footpodra, többet már nem szívesen. Lehet, hogy körülnézek olcsóbb footpodok terén. Egyelőre nem életbevágó az instant pace, de ha elkezdek komolyabban résztávozni, akkor kelleni fog. Az optikai pulzusmérő mellé is idővel veszek mellkaspántot. Hülye voltam, hogy elajándékoztam, mert 10-15 másodperces késés van az optikaival, és úgy elég nehéz beállni egy pulzusra főleg hegyes-völgyes terepen. Amúgy a kalibráció hogyan megy ezeknél a footpodoknál?

Buliban hasznos! =]

(#40184) Agony válasza parandroid (#40182) üzenetére


Agony
aktív tag

Szerintem ez a footpod amiben "futtatják" sokkal többet ér a Nikenak mint neki. Utána ha tippelnem kellene 5 mérnök guggol az adatok felett, hogy megszülje mi hozhatna még egy másodpercet. :)
BTW októberben szerintem tuti behúzza a 2 órás maratont, elképesztő az elhivatottsága, már a Breaking2-ban is full faarccal tolta végi a távot azon a tempón és a célba se úgy ért be, hogy összecsuklott. Berlinbe is a világ rekord megdöntésén beért aztán ott elvolt kedélyesen míg mások az életükért küzdöttek.

Start with a whisper, end with a scream!

(#40185) inf3rno válasza tomcica (#40177) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Baromi sok edzést kell csinálni, sok adatot gyűjteni, aztán utána statisztikázni elég keményen, hogy kijöjjön valami szabályrendszer, képlet, stb. Megoldható, csak tényleg kell hozzá egyetemi matek... Van egy két kötetes könyvem a témában, kb a 10. oldalig jutottam vele, pedig aztán én szeretem a száraz szövegeket, de még nekem is sok, hogy a legtöbb - szerintük alap - fogalmat nem értem. :N Ez van. Nekifutok majd megint később. Kell az ANOVA meg DOE a tudományoskodáshoz.

Buliban hasznos! =]

(#40186) inf3rno válasza tomcica (#40177) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én edzés közben azért rá szoktam nézni a pulzusra és a pace-re párszor, hogy ne fussam el nagyon. A múltkori fokozó különösen rossz volt ilyen szempontból. Nem volt egyszerű beállni pl 5:45-re, folyamatosan vagy 5:30 vagy 6:00 lett belőle. Mondjuk ha úgy vesszük semmit nem számított volna, hogy 5:30-al futom 5:45 helyett. A 4:00-hoz közeledve meg azért már sokkal jobban érezni a pace-ben a 15 másodperceket.

Buliban hasznos! =]

(#40187) tomcica válasza borix (#40179) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Epp ezt nezegetem mar egy ideje,Agony felhivta a figyelmem a gorog reszre,ahol szinten OFFszezon van,gondolom lehet alkudozni az arakrol.A spanyol reszen Sierra Nevada-ra gondoltam Granada,ott edzotaborozik a spanyol valogatott,nincs is latvanyossag,nem egy turistabarat hely (par visko,hegy,ennyi).
A kollega most nyaral Skiathos (gorog) szigeten es epp alapozik az oszi FM-M-re ilyen heti 150-170km,azt irja nagyon jo futas szempontjabol,dombos,sok kis osveny,keves ember.Ahogy neztem a kepeket,amit kuldott siman lehetne egy edzotabort szervezni oda,majd megkerdezem most mennyi az annyi es mennyi lenne telen.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40188) tomcica válasza parandroid (#40182) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Azert en ugy latom ott is az elvonal (vagy az edzok) mar hasznalnak minden eszkozt,ha nem masert azert,hogy megfelelo terheles legyen,tehat optimalizalaskent.
Lasd jo oreg Daniel Komen akinek a 2merfoldes es 3K vilagrekordja meg mindig all a 90-es evekbol (Heile es Bekele,meg El-Gerouj parszor nekiesett,de 1-2mp mindig hianyzott) edzesen,amikor 10 x 400m-t futtattak vele es raadtak egy orat,ami nagyon zavarta,le is vetette es elkezdett "fejbol" futni,azzal hogy kerte a managert szoljon be minden korben,hogy gyorsabb kell vagy eleg gyors.Mondanom se kell 55mp lett mind,a manager vegig uvoltott hogy LASSSITS ;] Ilyen esetekben,ha erdeklodo az atleta (pl Kipchoge) rengeteget szamithat az optimalizalas,foleg a karriert hosszabitana meg (Komen kiegett 2 ev alatt)

Azzal egyezek,hogy egy regi kinai gumicsizmaban is jobb idoket futnanak tolunk barmilyen tavon :DDD

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40189) tomcica válasza inf3rno (#40183) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Preciz intervalozashoz nem lenne jobb egy korpalya v. pontosan kimert aszfalt szakasz? Ahol akar minden 100m-t kimersz es jelolod valamivel (felfujsz v. felrajzolsz valamit) 5-6 edzes utan mar ugyis fejbol ismered minden repedeset a kijelolet resznek :K es nem a GPS-t nezed,hanem a tenyleges masodpercet (akar egy regi Casioval).Par edzes utan ugyis tudod hol kell lenned 200-400-500-600-800m-nel egy 1000m-es resztavozasnal (a 100-at kar nezegetni a megindulas miatt ott meg nem allsz ra pontosan az iramra,de a 200m mar jo mutato).
Igy csinaltak a regiek,amikor nem volt footpod es GPS.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40190) tomcica válasza inf3rno (#40186) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ezzel maximalisan egyezem,ahogy kozelitesz a savkuszobodhoz ott mar 5-7mp/km elteres is eg es fold,az aerob futasnal meg neha 20-30mp-t nem erzel (ha epp jobb napod van).
Az ilyen precizitasnak ket helyen van jelentosege,resztavozaskor hogy megfelelo sebessegbe legyel,es temponal hogy a savkuszobtol ne menj el (lefele es felfele) sokat.Az elobbi merheto kijelolt palyan sima stopperrel,az utobbi idovel erzesbol is futhato igen jol.(legzes,lepes,pulzus -ez utobbi akar erzesbol is- felismerhetove valik a rutinnal).
A laza napokon nem kell precizen,sot jobb ha erzesbol LAZA a laza nap,es mindegy mennyi a preciz pulzus es sebesseg,persze a pulzus egy vonal fole nem jo ha megy,a sebesseg is kontrollat legyen,mert nem marad ero a valodi eros napra es atmegy kozepes napokba az egesz het (ami okes,ha az a cel,de nektek mar nem)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40191) borix válasza tomcica (#40187) üzenetére


borix
őstag

Ránéztem nincsenek egy súlycsoportban. Skiathos (gorog) max 400m átlagban 150-250m, Sierra Nevada 3000m fölé is lehetne menni igaz nem tudom meddig futható meddig vannak ösvények.
Ezen az oldalon szoktam ránézni magassági adatokra. [link]

[ Szerkesztve ]

(#40192) tomcica válasza borix (#40191) üzenetére


tomcica
Topikgazda

nekem is a spanyol tetszik :K na majd ezzel a progival ranezek a szoba joheto helyekre (pl romania retyezak)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40193) danielsz


danielsz
tag

Kezdem úgy érezni, hogy elmúltak a futást hátráltató problémáim, már nem csak erőlködés az egész. Tegnap elindultam a Bólyi Szüreti Vesszőfutás 13,5 km-es futamán. Sikerült mindjárt az elején szarrá ázni. Nem akartam a csőmax.-on tolni, azért így is 175 körül volt a pulzusom, 4:30-as átlagtempóval sikerült lenyomni. Július végefelé tértem vissza több mint 1 hónap kihagyás után, azóta ezzel együtt 240 km-t nyomtam le, ami nem valami sok. A Pega 35 beválni látszik, a visszatérés óta mindent ebben nyomtam, úgy tűnik, sokkal kevésbé szaggatja az Achillesemet, mint az Asicsek. Mondjuk kombinálni kéne még 1 cipővel.
Remélem sikerül visszaedzenem magamat hamarosan legalább a tavaly év végi szintre (decemberben volt a 10K-s PB-m, 40:30).

A futó"technikám" mondjuk szörnyű, a videóban 1:06-tól látszom, én vagyok sárga pólós, a mellettem lévő csávó még durvább :D Pár másodperccel visszatekerve a lány viszont elég szépen fut, meg is nyerte a nőit simán.

A rendezvényben az tetszik, hogy nem szaroznak, a nyertes, 12 éves lányokból álló Fm váltó tagjai is simán kaptak 1-1 üveg bort :D

[ Szerkesztve ]

(#40194) borix válasza danielsz (#40193) üzenetére


borix
őstag

Pár másodperccel visszatekerve a lány viszont elég szépen fut, meg is nyerte a nőit simán.
Bizonyos tempó és ahhoz erőlét is kell, hogy szép legyen a futó mozgás.

Láttam én már úgy is futót futni mint a keselyűt előre hajolva oldalra kitárt lógó karokkal. (Rá is csodálkoztam, hogy ez mér annyira szörnyű, hogy szinte már szép.)

[ Szerkesztve ]

(#40195) dabgergo


dabgergo
őstag

Nincs jelenleg vmi kupon a nike.com-ra?
Végre újra elérhető a "régi" Fly Flyknit ami nekem nagyon bejött és vennék egy újat is. Kupon nélkül is csak 80 EUR, de tavaly még ennél is olcsóbban vettem.

(#40196) tomcica válasza danielsz (#40193) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Feljebb kell azt a terded emelni,hogy "megnyiljon" a lepes :K
- rovid emelkedore sprintek
- hosszabb emelkedore temposabb
- sikon indian es valtott labu szokdeles
- emelkedore indian es valtott labu szokdeles

futo technikak,hetente 2x

[link]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40197) tomcica válasza tomcica (#40196) üzenetére


tomcica
Topikgazda

apropo cipo

Inov8 Trailroc 285 hugye-xare osztogatjak itt felenk,meglepoen jo cipo,pedig semmi extrat nem irnak a review-ok,aszfalton es palyan is lehet benne futni :K

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#40198) inf3rno válasza tomcica (#40189) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Preciz intervalozashoz nem lenne jobb egy korpalya v. pontosan kimert aszfalt szakasz? "

De, beugrok majd Veszprémbe, hátha engedik pénz fizetés nélkül az egyetemen. Itt nálunk sajna nincs még körpálya, elvileg lesz néhány év múlva, ha elkezdik felújítani a parkot. Olyan, hogy sík itt nem nagyon létezik, szóval a kimért aszfalt sem az igazi, talán 50-100m, amit össze tudnék úgy hozni. Szerintem van stopper az órámban, csak sosem használtam pont emiatt, mert nincs körpálya.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#40199) inf3rno válasza tomcica (#40190) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én meghúztam tegnap a jobb vádlim, ma kiderül majd, hogy mennyire lesz minden napom laza a héten. Igy, hogy nem mozgattam érzem egy kicsit, hogy nincs rendben, de igazán edzésen fog elválni. Ha kell visszaveszek gyaloglásig amíg elmúlik.

Buliban hasznos! =]

(#40200) inf3rno válasza danielsz (#40193) üzenetére


inf3rno
nagyúr

" úgy tűnik, sokkal kevésbé szaggatja az Achillesemet, mint az Asicsek"

Az Asics-ek ütik az Achilles-t a sarokmerevítéssel, nem szaggatják. Nekem is pont ezért lett fűnyíró cipő az első Asics-ből, a másikat meg visszaküldtem Spurinak, hogy semmit nem ér. Egyébként az emberek többsége nem annyira érzékeny erre. A Saucony-kat tudom ajánlani. A Mizuno sem rossz. Nekem egyik sem tökéletes, de közel van hozzá. Én is majd veszek új cipőt nem sokára. Kelleni fog az esős, havas időkre.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.