- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
-
mormota
senior tag
ezt nem igazán javasolnám, mert képes, és odatapad a fólia a húshoz, és a milliméteres fecniket nem jó móka szedni a forró húsról, de éppen ezt a célt szolgálja a tepsi lefedése.
cs.mellfiléből meg... hát pl nagy apróra vágott hagymát pirítasz, rá a cs.mellfilé kockákat, megszórod tandori fűszerkeverékkel, felöntöd csöpp fehérborral, majd miután megfőtt a hús, hozzáteszed a rizst is.
tejföllel lehet megküldeni a tányéron.kb ilyen lesz
-
mormota
senior tag
az annyi, hogy tepsibe papír, és rá a cucc. nem szükséges olaj, elég a pác olaja.
a tésztákhoz még az se kell. ilyen pl a pizzatészta, vagy lepény, esetleg sütemény is.
de ilyen a muffinpapír isa sütésnél oda kell figyelni, hogy ne hevítsd túl, mert akkor füstöl, és az nem frankó
-
mormota
senior tag
hát hallod, te aztán tényleg kezdő lehetsz főzésben ilyen érdekes kérdésekkel
na lássukcsak:
1: nincs igazán maximum mennyiség. hogy mennyit sütsz meg az csak idő kérdése. mert pl mint azt tudjuk a tizen, huszon kilós pulykák is átsülnek egyben, ha elég ideig sütjük őket.
persze nem kell kipróbálni (én nem akarom, attól azért kicsit félek)
igazából a jó ízlés határa, és a türelmed szab határt: tudniillik, hogy adott helyen (tepsi) minél több húst akarsz sütni, annál többet kell egymásra tenned, és minél többet teszel egymásra annál több ideig kell sütnöd, hogy jó legyende ez csupán fizika, és józan ész
2: a sült hús eltartásának legjobb módja, ha zsírban, sok zsírban teszi el az ember, (amiben sült) mert a zsír tartósítja, és szigeteli a levegőtől, és kevésbé hajlamos ilyenkor megromlani a hús. (nem tudom te mennyit ettél, de én kisebb koromban nagyon sok zsíros kenyeret, olyan zsírból, amiben apró húsdarabok voltak, és a zsír alján a kocsonyás-hagymás lé. na én ilyen zsírban sült húsról beszélek)
egyébként ha natúrban sütöd, és nem zsírban teszed el, akkor talán 2-3 napnál nem jobb tárolni a hűtőben, még ha hiper-szuper is a hűtő, mert a/ kiszárad b/átveszi a többi kaja szagát c/az állaga nem lesz már olyan, mint frissen.3: nem egészen értem a kérdést. de ha arra akarsz rákérdezni, hogy a nagyobb darab húst milyenre szeld, aprítsd, akkor az a válasz, hogy amilyenre jól esik
a szelet az csak azért van, mert úgy könnyű porciózni, és szétszedni a "tömböt".
4: olaj azért kell a hús -és úgy általában majdnem minden alá- mert az akadályozza meg, hogy leégjenek a dolgok a tepsibe. te is tapasztaltad már sütés folyamán, hogy a tepsi falához odaégett pár darabka. ez éppen azért van, mert nincs az étel és a tepsi fala között megfelelő mennyiségű olaj, zsiradék. a sütés minden esetben a sütő hőjétől megy végbe.
nem kell, hogy az egész tepsi ússzon az olajban, én a legdurvább, amit láttam zsírban sütés címén is max 1 centi zsír volt, de abból 3-4-5 centire emelkedett ki a benn készülő kaja.
én általában egy gáztepsis történet alá egy púpos evőkanál kanyarintás zsírt, vagy olíva olajat teszek (az olíva mint megtudtam a hőtől elveszíti a lényegét, tehát csak "kenés" céljából teszem alá, lehet használni sima napraforgó olajat is). fentiakre hivatkozva tehetsz többet is, ha az a célod, hogy a benne sült hús egy részéből húsos, kenyérre kenős zsírt készíts.továbbá én minden tepsis történetemet (kivéve a tészták, és sütemények) letakarom alufóliával a sütés első 2/3-ában. ettől a keletkező gőzök előbb megfőzik az ételt, és levet engednek a dolgok (vizet, ami főzi a dolgokat, ezért se kell víz a húsok alá, csak olaj) és csak a sütés utolsó harmadában veszem le a fóliát, hogy piruljon a cucc, és párologjon el a nem kellő folyadék (ekkor a legvalószínűbb, hogy odaégnek apró darabok a tepsi falához, e ez természetes, és az odaégett részek a legjobbak
)
remélem kimerítő volt a válasz
legközelebb lakáséttermet nyitok -
mormota
senior tag
1: ami éppen megfelel a méreteknek
(fémtál, műanyag lezárható-nem lezárható....akkor lefóliázom, hogy ne eregesse a szagokat) egyébként bármiben lehet. a befőttes azért jó, mert viszonylag kevés olaj is elfedi a cuccot.
nem feltétlenül lényeg, hogy lepje el az olaj, elég ha meg van locsolva, és az 1-2 nap alatt forgatva benne.2: attól függ mit sütöttél benne, és az mennyire "szennyezte össze" az olajat.
mivel én egy évben használok kb 2 litert, így nem igazán tudok nyilatkozni a dologról
illetve csak annyit, hogy amiket sütök benne, azok után még max 1x. tehát összesen 2x használom ugyanazt az olajat.de ha majd használod, és utána lehűl, szagold meg, és ha érdemesnek találod a további használatra, akkor egy fémhálós szűrőn át leszűrve - az alját otthagyva- töltsd egy üvegbe, amit le tudsz zárni a következő használatig.
nekem azért egyszerűbb, mert pl fasírtgolyót sütök csak bő olajban, így a következő adag amit kisütök, az is fasírtgolyó lesz, és nem lesz a pl rántott húsnak fasírtgolyó íze. (remélem érthető)
-
mormota
senior tag
ha tepsibe teszed az olajosan pácolt hust, akkor nem kell alá semmi, mert az olaj már eleve adott
célszerű letakarni a sütés első felében aluminiummal az egész tepsit, hogy először puhuljon a hús, utána a folpak levétele után pedig pirulni tud majd.
lehet alatta körettel-köret nélkül, ami jól esikszerk: ja és a serpenyőben kisütött húst jó előtte kicsit letörölgetni, lecsöpögtetni, mert a sok olaj csak árt a dolgoknak (ahogy írtad fröccsöl)
próbáld meg kézzel leszedni róla annyi olajat, pácot amennyit csak tudsz, úgy is ha elég ideig pácolódott, akkor marad benne elég.
aztán az egész sütés végeztével lehet csinálni a pl tejes mustáros mézes pácból nagyon jó öntetet. mindet bele a serpenyőbe amiben a hús sült, és kicsit felforralni, besűríteniha nagyon olajos a pác, akkor abból inkább ne
-
mormota
senior tag
zöldbab, zöldborsó, kukorica, vannak ezek a mixek (ahogy te is mondtad wokmix, meg franciasaláta mix, mexikói mix, stb)
a krumpli is lehet gyors, csak igen apróra kell vágni, meg annak lé kell, amiben főlhet. (azt teszed fel először valami kis vízzel amit a húsra öntesz, hogy főljön) és csak később teszed bele (a vége felé) a zöldeket
a répát is lehet apróra vágni, tapasztalati időm nincs rá.. amikor megkóstolod, és ízlik
a B-karotint csak zsírban oldódik, hő hatására nem bomlik. -
zoltanz
nagyúr
Addig pirítsd a rizst amíg olyan 80-90 C fokos nem lesz, rakhatsz bele hagymát egészben is. Ha kész lazítsd fel egy villával pl.
Otthon is szeretek enni, de jó étteremben is csak steril tiszta legyen, WC tisztaság, stb, pl szeretem a grillsütőlapon készült ételeket, mert azokat könnyű tisztántartani, és kúltúráltan is néz ki sztem. Otthon is a villanytűzhelyt kultiválom is frankó.
-
Timocicu
senior tag
-
zoltanz
nagyúr
Fagyasztva fél év valamint van néhány féle amit 1 év. Kiolvasztás után fel kell használni amilyen hamar csak lehet, én egy héten belül felhasználom általában.
philoxenia
Inkább a romás konyha nekem túl sokféle fűszerből áll azért nem tetszik, már nem lehet érezni a harmóniát, sztem.
-
Timocicu
senior tag
Knorr vagy Maggi alap, amelyik épp szimpi összekeverve tejjel - tejszínnel - tejföllel rázuttyant a zöldségekre és megsüt. Sajt a tetejére és kész.
Némi darált hússal, sonkával, valami kedvedre való húskészítménnyel lehet laktatóbbá tenni.
De csak maga a zöldség is szuper.
Ilyen kaják alá nem szoktam sütőpapírt tenni, mert szaftos. Kevés olaj épp elég.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Sütőfóliára gondoltál ugye, nem alufóliára?
-
RedWing
aktív tag
Ebben az esetben inkább egy tepsit vagy serpenyőt ajánlanék.
Ízlés szerint sózd/borsozd meg. A legegyszerűbb szárnyas fűszerkeveréket használni. Abban van minden (persze nem só/bors helyett). Ha natúrszeletet szeretnél, akkor kevés olajon, ha "rendes sült húst", akkor picit több olajon ajánlatos készíteni. A natúrszeletnél jobban figyelni kell, nehogy odaégjen. Folyamatos odafigyelést igényel, főleg kezdők esetén (no offense!
).
Ha egy picit ízletesebben, pikánsabban akarod, tehetsz rá édes vagy akár ízlés szerint csípős paprika szeleteket is.Remélem segítettem.
Ha van még kérdés írj nyugodtan! Most 1-2 órát gépnél vagyok...Jó étvágyat!
Üdv! -
brownus
veterán
sok zöldséget, rízst, bambuszrügyet, halakat, sok tengeri herkentyűt,
nem csoda ha a magyar zsíros és agyon fűszerezett kaja sok nekik.kolléga mesélte szerdán a vezetőin, hogy egész éjszaka forgolódott, izzadt, szarul aludt, és reggelre égett a bele. kérdem miért?? hát mert a havernál előző este disznótoros volt, kolbász, hurka és disznó sajt, sörrel öblítve . ja, mondom akkor nem csoda
persze mindez este 9kor! lefekvés előtt. van is rajta minimum 30 kg felesleg.
-
brownus
veterán
-
babacsillag
csendes tag
Van egy tuti repa receptem!
A repat minimum 4 reszre vagod(keresztben felezed es hosszaban felezed), alufoliara teszel egy sort belole(kb.20cm hosszan), megvajazod, vagyis eleg egy vajas csikot huznod keresztben, majd megsozod. Erre rakod a kovetkezo reteget, hasonloan megvajazod, es sozod. Harom regetnel nem rakok tobbet, nem parolodik meg.
Ezutan rahajtod az alufoliat minden oldalrol, es mehet az elomelegitett sutobe. 180 fokon fel ora kell neki, tobb adagot is tehetsz be egyszerre, de ne legyen 3 retegnel magasabb csomagonkent.
Az alufoliat hajtassal felfele tedd, ne follyon ki vaj. Ilyen repa izu repat meg sehol sem ettem, es az illata is fantasztikus. Nem igenyel forditast, kavargatast....Nem tudom, lehet e otthon kapni vaj spret, de mostanaban azt hasznalom. 3-4 fujas egy reteg repara, so, csomagolas, sutes es kesz.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem serpenyőben kicst fűszeres olajban megpirítva a húst, tedd alulra, rá a zöldeket, a tetejére a szalonnát, utána öntsd rá, a serpenyőből a visszamaradt olajat, és told a sütőbe. Ehhez is jó a barna rizs, csak előtte főzd szinte teljesen meg, és rakd a hús alá pl., úgy is megsüthető.
-
nyávogi
tag
300 g mélyhűtött leveles tészta,
580 g fehérboros savanyú káposzta (konzerv),
200 ml fehérbor,
1 ek. cukor, só, bors,
200 g füstölt szalonna,
1 nagy fej hagyma,
1 ek. olaj,
1 tk. köménymag,
100 g Pannónia sajt,
200 g tejföl,
2 tojásElkészítés:
A leveles tésztát felengeded. A káposztát a borral és a cukorral körülbelül 10 percig párolod. Sózod, borsozod. A szalonnát és a hagymát felkockázod, majd megpirítod. Hozzáadod a köményt, majd a lecsepegtetett káposztát. Hagyod hűlni. A sütőt bemelegíted. A tésztával kibéleled a tepsit úgy, hogy pereme is legyen.. A savanyú káposztás masszát a formába töltöd. A reszelt sajtot, elkevered a tojással és a tejföllel, sóval, borssal majd a káposztára öntöd. Kb. 45 percig kell sütni, cca 180 fokon.szerk: ha édeskáposztád van, akkor esetleg káposztáskocka?
-
ladybug
őstag
Savanyú vagy édeskáposzta?
Ha édes, akkor párold meg. Szeleteld el vékonyan, és hagymával, sóval párold meg. Borsot is tegyél bele. Almát és bort is adhatsz hozzá. Sült húsokhoz nagyon finom
krumplival vagy anélkül is.Ha savanyú, akkor tudok ajánlani egy receptet. Berakod csak a fazékba, és 1,5 óra alatt kész.
Hagymát üvegesre pirítasz egy kis szalonnával, megszórod pirospaprikával, és ráteszel kb negyed kg kockákra vágott húst (lehet csirke-vagy pulykamell, sertéshús is). Felöntöd kis vízzel. Amikor forr, beleteszed a flk kg savanyúkáposztát, sózod, borsozod, és főzöd kb 1 órát. Akkor beleteszel egy kispohár rizst, öntesz még hozzá vizet, és főzöd, amíg a rizs meg nem puhul (de tehetsz bele már készre főzött rizst is). Amikor kész teszel bele fél pohár tejfölt, és kész is.
Én 1 kg káposztából szoktam készíteni, de nagyon hamar elfogy így is.
-
ladybug
őstag
-
ngabor2
nagyúr
persze, hogy szabad gombaárakat kérdezni. kb. 2-hetes, debreceni, szombati piaci árakat tudok:
- vargánya: 2500-3000ft/kg
- szegfűgomba: 3000/kg
- laska: 1000-1500/kg
- termesztett csiperke: 500-800/kgmás gombákat nem igazán néztem. bár nem korán mentem, még volt egy pár őzláb, meg óriás pöffeteg, meg olyanok, amiket nem ismertem fel. de csak ezeket néztem.
a brokkolihoz: az előfőzéssel vigyázz, egyik pillanatról a másikra megpuhul, nincs igazán félfőtt átmenet, aminél ki lehetne szedni, hogy utána a sütőben süljön készre.
-
ladybug
őstag
Én személy szerint csak a legkülső takaróleveleket szedem le - ez max 2-3 db. Aztán elfelezem, majd egy nagy pengéjű késsel felszeletelem. Akkor beleteszem egy nagy szűrőtálba, és akkor átmosom kicsit. De ezt is csak akkor ha rögtön egytálétel lesz belőle. Ha csak sós vízben forrázom le, akkor nem mosom meg.
Mit akarsz belőle készíteni? Rakottasan sütnéd meg?
-
Thrawn
félisten
A cukkini, padlizsán és karfiol jó ötlet, már önmagában is jó ízük van. Esetleg még rizs? Egy kis borsot hintettem volna abba a tálba és egy kis vegetát is.
A lábost áztasd be, úgy könnyebben lejön de lehet vakargatni kell. Létezik fém tisztítószivacs, de annak a kerámia nem hiszem hogy örülne.
Mellesleg most nekem is jó lenne valami kajaötlet, de tippem sincs minek fogjak neki. A képviselőfánkot már kizártam, nincs két napom egy sütire
-
Thrawn
félisten
Milyet szeretsz?
Itt van egy pár.
Meg egy recept is -
Den
veterán
ízlés kérdése. van aki szereti ha zsííros, de én pl ha megérzek a számban egy darabon illyen rajtahagyott zsírt, akkor ott be is fejeztem az étkezést. A kiszáradáshoz nincs köze annak hogy rajta hagyod-e a zsíros részt. Az leginkább attól függ hogy hogy csinálod a pörköltet. Mikor beleteszed a húst, kis időre fel kell venni a lángot és folyamatosan szemmel tartva keverve a húst kifehéredésig meg kell sütni (ez csak pár perc), utána lejebb kellvenni a lángot, hogy meg ne égjen, így a rostok a hőtöl összezáródnak és több nedvesség marad a húsban. A másik, hogy neem kel túlfőzni.
-
Den
veterán
1, szalonna befolyásolja, szvsz nem keell bele mert túl erős íz
2. a pörkölt paprika néélkül nem pörkölt (hanem pl tokány), vegeta_nem_kell bele (meg egy ételbe sem), lehet olajjal és zsírral is, zsírral más az íze kicsit (én úgy jobban szeretem de ízlés kérdése), sok hagymával nagyon nehéz elrontani, mivel a hagyma a pörköltalap lényege, azzal lehet leginkább elrontani, ha nem vágod elég apróra, nem párolod meg eléggé, vagy ha megégeted. ha megég a hagyma, szvsz érdemes inkább újrakezdeni. -
Varga Csaba
aktív tag
-
Szalma
őstag
( 1- Befolyásolja, de nem feltétlenül jó irányba. Pl. egy vadhúsból, vagy marhából készülő pörköltet nagy hiba elrontani akármilyen szalonnával. De egy háztáji madárhúsból készülő valóban jobb tud lenni tőle...
1/a- Szalonnáért szerintem nem kár, a paprika kesernyés íze kicsit hiányozni fog, valószínűleg édesebb lesz a hagyma miatt. Tehát sok (nagyon sok!) hagymával más ízhatást lehet elérni. Vegetát ne tegyél bele semmi esetre sem!!! És zsíból jobb ízű pörköltek születnek. (Egy hagymás tipp: vágj jó nagy cikkekre egy fej hagymát és az utolsó 15-20 percre tedd bele a pörköltbe.)
2- Ez egy kicsit rázósabb téma. Ismerek vagy ~5 féle, markánsan különböző babfőzi receptet... De sajnos egyiket sem szeretem...Sárgaborsó hívő vagyok...
Pörkölt tippek:
fűszerezés: babérlevél egészben a végén kivadászva, tárkony, rozmaring, kakukkfű, lestyán (vegeta helyett) és érdemes kipróbálni az őrölt paprika helyett szétnyomott csilipaprikával, főleg a vadhúsokat, vörösbor és viszki minden mennyiségben, fokhagyma, stb...)
Szeretettel:
Szalma -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- Apple MacBook Pro 13" 2019 256/8GB Akku:40 ciklus! Magyar
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3117
- HP Zbook Fury 15 G8 mobil munkaállomás -i7-11800H / 32 GB RAM / RTX A2000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest