Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hcl: Amúgy mi a terv?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jadro
veterán
válasz
Csorbi
üzenetére
Szeretném kérdezni, hogy itt hol a hozzáadott érték a látványban, ami miatt majdnem fullon pörög a GPU? (bal felső sarok, ha elsőre nem bennétek észre.) Ezt látom már jópár perce és még nézem is amíg leérnek a contentek.
[link]A CPU terhelésben viszont nem mondtam igazat, az nem vészes.
-
válasz
Csorbi
üzenetére
mikor láttál környezettudatosságot bármilyen 3D-s szoftvernél? Látványra van kigyúrva minden, az viszont teljesítményt, ergo energiát igényel. Ez nem a Snake...
Ez viszont így csúsztatás, és nem fair szerintem. Egyáltalán nem ingame dologról írtam (ahol a látványra van kigyúrva minden, ahogy említed), hanem arra, hogy hosszú órákig, vagy végletes esetben több napig áll egy loading screen jellegű felületen (ezt még menünek se nevezném), és közben megeszi a GPU teljesítményének a felét. 3 órás átlagot, és 100W-ot alapul véve (szerintem mindkettő elég baráti szám), 100 ezer user esetén annyi energiát pazarol, hogy abból 10 évig el lehet működtetni egy átlagos családi házat, vagy 1 napig egy közepes méretű magyar várost.
Egyébként nagyon ritkán láttam ilyet, megkockáztatom, hogy talán még soha (nem tudok hirtelen példát mondani, bárhogy gondolkodok). A crypto bányászat tud hasonló eredményeket felmutatni talán.
-
Csorbi
addikt
"A teker a vasam az annyit tesz, hogy a menüben is pörög a CPU, magas a GPU használat. Oké hogy a háttérben renderel, de hozzáadott értéke semmi. Miért pörög ugyanolyan teljesítményen a menüben mint játék közben?"
Hozzáadott érték semmi? Látvány, látvány, animáció! Az emberek 99%-a ettől esik hasra, cirkusz kell a népnek!
#17494 Chal: mikor láttál környezettudatosságot bármilyen 3D-s szoftvernél? Látványra van kigyúrva minden, az viszont teljesítményt, ergo energiát igényel. Ez nem a Snake...
-
Jadro
veterán
Viszont hogy ne csak negatívkodjak, van előrelépés is.
Performancia terén szerintem léptek előre, mert jobb FPS-eket produkál a játék mint megjelenéskor. Új funkcióként a cockpit screen update frquency beálltást visszavettem LOW-ra, erről olvastam hogy jótékonyan hat a teljesítményre. 1660Ti GPU-val is kellően szép körülmények között, abszolút élvezhetően lehet repkedni. (Nem Ultra beállíásokon ugyan, de eggyel alatta.)
Nem is cserélem le a kártyát még egy darabig ebben a zavaros GPU időszakban.

-
Jadro
veterán
válasz
Csorbi
üzenetére
A teker a vasam az annyit tesz, hogy a menüben is pörög a CPU, magas a GPU használat. Oké hogy a háttérben renderel, de hozzáadott értéke semmi. Miért pörög ugyanolyan teljesítményen a menüben mint játék közben?
Az átlinkelés meg annyit tesz, hogy másik meghajtóra telepítettem nem az alapértelmezett C:-re. Ettől függetlenül a C:-n is létrehozta a könyvtárstruktúrát ..Appdata/local/Packages stb, csak ezek linkként a tényleges telepítési könyvtárrakra mutatnak. Az update helyének pedig a C: meghajtón lévő "fantom" könyvtárakat adja meg, nem a tényleges telepítési helyet. Ez zavart meg és bár átírtam a ténylegesre, nagyjából mindegy melyik van beírva, működik mindkét verzió. Azt hittem, emiatt van csak a két repülő az összes helyett, mivel a megjelenés utáni telepítésnél nem így működött a dolog. (lásd következő bekezdés)
"Ha nem az alapértelmezett telepítési helyre teszed az msfs-t, akkor csak a legszükségesebb cuccokat fogja lerántani, minden mást neked kell leszedni a content managerrel."
Ez viszont új volt, mert megjelenés után bizony ugyanígy máshová telepítettem és ott nem volt ez a móka. Viszont kitisztult a kép, köszi az infókat. Most töltögetem ami kell.
Annyi előnye van, hogy felesleges dolgok nem foglalnak helyet. -
válasz
Csorbi
üzenetére
Összeségében nekem sem, de azért valljuk be, hogy amiről mostanában szó van, az elég idegesítő, és nem igazán kerülne sok munkába megoldani.
Nálad is 15Mbit/s a dl speed perpill, 150GiB esetén nem lenne őszinte a mosolyod gondolom. A legtöbb játék a menüben állva is terheli a GPU-t, az RX570-ed esetén 80-100W-ot jelent ekkora terhelés mellett, miközben nézel egy "élmény szempontjából" közel statikus hátteret meg egy pár soros szöveget. Friss telepítés esetén 1-3 napig ez szép baleset, zúg a gép, fogyasztás az egekben. 100k user esetén ez mennyi feleslegesen elcseszett energia lehet? Nesze neked környezettudatosság...Annyit kellene csinálni, ami ilyenkor szokás bármilyen hasonló játék esetén: kellene egy normál ablakos (.net-es, vagy akármilyen) launcher, ami kezeli a letöltéseket, patchelést, telepítést, a helyett hogy felfűtik a GPU-t órákra/napokra értelmetlenül

De amúgy abban maximálisan egyetértek veled, hogy a problémák 90%-a user error, a maradék 10% viszont konkrétan szégyen az Asobora nézve.
-
Csorbi
addikt
A "teker a vasam" meg az "át van linkelve C meghajtóról másik meghajtóra" nem igazán konkrét megfogalmazás, szóval ebből én speciel nem értek egy kukkot se. A letöltött gépeket telepítenie is kell, kicsomagolni, ez processzorhasználat, a feladatkezelő ad konkrét választ arra hogy mi "teker". Nem tudom észrevetted-e, de a menüben, a telepítőben minden háttér renderelt, (és nem fotó) ezt pedig a VGA állítja elő, normális dolog, hogy "teker". Az, hogy ez mennyire túlzott vagy nem túlzott - teljesen jól látszik a feladatkezelőben.
Lásd:Ha nem az alapértelmezett telepítési helyre teszed az msfs-t, akkor csak a legszükségesebb cuccokat fogja lerántani, minden mást neked kell leszedni a content managerrel.
Sosem volt különösebb bajom a MSFS-sel, egyszer szívatott meg, de az is inkább az XBOX app hülyesége volt, hogy nem lehetett benne bejelentkezni.
-
Jadro
veterán
válasz
Csorbi
üzenetére
Másfél nap alatt, mintegy 40-50 közötti játék újraindítás után meg is van a játék. Már ez is szép teljesítmény, mert elsőre ez is működött rendesen. Természetesen nekem is csak két gép árválkodik a hangárban, de a lentiek alapján legalább már átállítottam a telepítési mappát a konfig fájlban. Nem ez lett a megoldás, szerintem maradhatott volna, hisz át van linkelve C meghajtóról a másik meghajtóra és ugyanúgy két gépből áll a flotta.
Ami miatt két gép van és szépen töltögethetem a többit/amire szükségem van az az, hogy az alaptelepítés nem is szed le többet. Ez valami koncepcióváltás volt időközben? A megjelenéskori letöltésnél még leszedett mindent, most pedig kb nekem kell felépíteni a gépparkomat. Mondjuk ezzel sincs még igazából baj, legalább elsőre nem rángat le feleslegsen mindent. (Közben le is jött az Icon és szépen kiválasztható.)
Az viszont kicsit vicces, hogy miközben töltögetem a gépeket, teker a vasam pedig csak a csíkot nézem ahogy lassan húszik felfelé. nincs az a túlzott grafikai megterhelés. ugyanez ha csak a menüben állok. Szóval van még baj.

-
Csorbi
addikt
válasz
Eep 101
üzenetére
Nem vagyok szigorú, de tudomásul kell venni, hogy ez már nem "csak" egy számítógépes játék, jóval több hozzáértést kíván, ezt kvázi "üzemeltetni" kell! Nem ugyanaz, mint 20 évvel ezelőtt, és a világ is elment afelé, hogy kb. mindent "félkészen" adnak ki (nem csak a MS, ergo minden fejlesztő), az igazi tesztelést majd a felhasználók végzik, és a visszajelzések alapján majd javítanak utólag. Nem jó, de ez van, ma már ez a jellemző mindenütt! A 20 évvel ezelőtt megszerzett, és nem aktualizált számítógép felhasználói ismeretek már olyanok mintha nem is lennének, Neked is képezni kell magad folyamatosan, anélkül sajnos nagyon-nagyon nehéz lesz, és egyre több lesz a panaszos jajkiáltás. Rengeteg youtube videó létezik, ezekre tudni kell rákeresni is (pl. MSFS engine cold and dark) és máris megtudhatod, hogy lehet rampától, kaputól indulni: [link]
Szívesen segítek én is, akár a telepítésben, távolról, ha van kedved, és megnézzük hol csúsznak el a dolgok!
-
Eep 101
csendes tag
Köszönöm a reagálásokat, egyenlőre egy határozott gyors, és kissé indulatos döntéssel letakarítottam az Fs-t a gépemről.Várok, had ülepedjen, had nyugodjak meg egy kicsit.És most had reagáljak párat én is: Csorbi szigorú vagy! Nem látom be, hogy autó szerelő létemre-volt autó szerelő, mert friss nyugdíjas vagyok-miért kell nekem egyfajta informatikusnak is lennem. Ez "csak"egy számítógépes játék, amit egyébként imádok, imádtam.Én nem morgolódtam, hanem panaszos jajkiáltásnak gondolom az írásomat.,és még mindig nem tudom, hogyan fog működni a billentyűzet, meg a joystick.A "csak két gép" megoldást köszönöm!Köszönettel tartozom Rakamaznak és Jadronak is, mert nem mondták azt rögtön, hogy én vagyok a hibás, sőt Rakamaz is segített!Mondom, egyenlőre kivárok ezzel a telepítéssel.Azt szívesen venném, ha valaki elmagyarázná, azt a fiók név megoldást, ellenőrzést, illetve ha kell megváltoztatást. Még egyszer elnézést kérek, ha esetleg zavartam volna bárkit is. Köszönettel és tisztelettel T.Péter Sopronból.
-
Köszi a Gamepass-os tippet. Nekem is újra beadta a 3 hónapot 300 forintért, annak ellenére, hogy idén már ellőttem egyszer. Elkezdtem a letöltést. 4 órája megy és most van kb a felénél. 1000-res Digi netem van, de ennek ellenére is csak max 60 Mbits/sec-el jön, de néha lemegy egészen 2-ig. Általában 10 és 20 közt tölti.
Mindenképpen meg fogom venni a játékot, mert a Store-ban lévő többi játék egyáltalán nem érdekel és nem szeretném havi 3000 forintért játszani. A 3 hónap haladék igen jól jön karácsony előtt.
-
cintula187
addikt
válasz
energomatt
üzenetére
Hálám.
-
energomatt
őstag
válasz
cintula187
üzenetére
A liveryben belejavíthatsz az aicraft.cfg fáljba.
-
Rakamaz
tag
válasz
Eep 101
üzenetére
A " kreálni szeretnék egy repülést, másodszor is-harmadszor is mindig az első reptérre tölt be" hibára elvileg itt van a megoldás az utolsó hozzászólásban: [link]
Dobozosat felesleges megvenni, mert egyből a frissítéseket tölti az internetről. (És szerintem net kapcsolat nélkül el sem indul, bár ebben nem vagyok 100% biztos.)
Ha álló motorral szeretnéd indítani a repcsidet, akkor ne a futót válaszd indulásnak, hanem egy "parking spot"-ot, vagy "gate"-et.
"üzenem a fejlesztőknek, hogy a munkájuk nálam kettes alá" hozzászólásoddal messzemenőkig egyetértek, mert még 4 hónap után is durva hibák, bugok mindenhol. Szóval vagyunk még páran, akik "nem teljesen!!! elégedettek"!
-
Csorbi
addikt
"Only 2 aircraft in the hangar"
20 másodperc alatt megtalálható a megoldás. Normális dolog a jelenség amúgy, de hogy nem találjuk rá a gyógyírt egy egyszerű google-zással, az nálam user hiba
-
Jadro
veterán
válasz
Csorbi
üzenetére
Az a része, hogy csak két gép van a játékban nem felhasználói hiba szerintem. A letöltés egyébként tényleg vicc. Nekem kb 4 GB-ként nullára esik a letöltési sebesség és csak restart után indul el újra. Szerencsére folytatja, de már így is benne van egy napom és alig több mint a fele van lent egyelőre.
-
Csorbi
addikt
válasz
Eep 101
üzenetére
Sajnos erre mind azt kell mondjam, hogy erősen felhasználói hiba
Nálam nincs semmi ilyesmi gond, igaz, én rászántam legalább egy órát, mire beállítottam mindent (joystick, billentyűkombinációk, stb.) Aztán a nehézségi fok (pl. ettől függ hogy indulásra készen kapod a gépet, vagy sem, stb). Tessék szépen nekiesni és nem morgolódni! Mi az hogy az első reptérre tölt be?
-
Eep 101
csendes tag
Hát nagyon-nagyon csalódott vagyok.Nagy nehezen letöltött, aztán nem tudtam vele gyakorlatilag semmit sem csinálni, nem működött, aztán letöltöttem még
egyszer, az is egy nagy kalap nem mondom meg, hogy micsoda, nem működik...:-(((((
Több probléma is van:Ha kreálni szeretnék egy repülést, másodszor is-harmadszor is mindig az első reptérre tölt be. Aztán ott van a gép indulásra készen, magától indul a motor, senki sem kérte...aztán nem reagál a billentyűzetre, nem reagál a Joystick-ra, három nap alatt egy perc nem sok, annyit sem tudtam repülni!!Már az is gyanús, hogy először 92 GB-ot töltött, másodszor 86-ot, ja és -írd és mond- kettő, azaz kettő repülőgép árválkodott a játékban összesen. Valamikor az Fs9-el ,repültünk, Somával, Rutz Gáborral, meg a többiekkel, péntek esti repülések, de ilyen probléma soha nem volt!!! Ez úton üzenem a fejlesztőknek, hogy a munkájuk nálam kettes alá, megkérdezhették volna a régi fejlesztő gárdát, hogyan kell repsim-et csinálni. A grafika, a táj, a városok repterek képe gyönyörű, hát ezeket is csak a Youtub-on láthattam, mert nálam NEM MŰKÖDIK!!!!! Napok óta két-három órát alszom ez miatt a játék miatt, az új PC monitorral, op. rendszerrel több mint 450000 Ft -ba került, és NEM MŰKÖDIK a Flight Simulátor. Szorgalmasan végig olvasgattam több fórumot, mások is panaszkodnak.
Na most mi van, ha megveszem a boxos lemezes verziót? Talán az működne , de talán csak addig, amíg nem jön megint valami frissítés, ami azt is tönkre teszi. Aztán futhatok a pénzem után...
Elnézést kérek mindenkitől, de most ez kijött belőlem, nagyon-nagyon szomorú vagyok!NEM TUDNA VALAKI SEGÍTENI? -
Jadro
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Nekem a játék letöltés nem túl acélos. Néha megy ami a csövön kifér, aztán lehal nullára a letöltés. Pedig estére hagytam a letöltést, de pár giga után nem ment tovább. Restart neki és újra pörög ahogy kell. Már olyan 30 GB lejött, de hosszú lesz ez így..
Ami fura, hogy megjelenésnél ennél azért jobban működött a dolog, ott egy éjszaka alatt leért megszakadás nélkül.
-
Jadro
veterán
Köszi! Nekem már volt egy hónapos próbaidőm megjelenés körül és akkor valóban le is tudtam szedni. Most sikerlüt aktiválni újra a 300 forintos pass-t, úgyhogy akkor 3 hónapig próbálgatom még, legalább megnézem azóta miket javítottak.
(Ha már megvettem a joystickot, ne porosodjon.)No meg ha a végén mégis megveszem akkor 4780 forinttal így olcsóbb is.

-
sheep
addikt
Ha valaki olcsón szeretné kipróbálni a játékot, az Xbox game pass ultimate most 300ft/hónap, és 2 hónapot ingyen adnak hozzá. Tehát 300 ft-ért 3 hónapig lehet használni, és benne van a MSFS is.
Az előfizetést bármikor le lehet mondani.
[link] -
Eep 101
csendes tag
Láss csodát, újra indítottam a gépet,és most folytatja a letöltést, de a sebesség az katasztrofális,2-3 Mbits/s. Rá megy a fiatalságom
-
wollnerd
aktív tag
válasz
Eep 101
üzenetére
Ez valszeg megoldja neked is. Nálam is megállt a letöltés a 99%-nál és a linkelt megoldás nekem is megoldotta, azóta teljes sebességgel végigtöltötte a legutóbbi update-t.
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
Eep 101
üzenetére
Ebbe már én is belefutottam párszor, valóban rendkívül frusztráló. Ilyenkor indítsd újra a játékot! Szerencsére nem nulláról fog újraindulni a letöltés. Nekem legutóbb 2-3 nap alatt jött le a játék, 5-6 újraindítás után. Plusz nem akarlak elkeseríteni, de nálam a legújabb fícsör az volt pár hete, h nem töltött le magától az összes gépet és repteret.
-
Eep 101
csendes tag
Tegnap este hét körül elkezdtem letölteni a Strome-ból. Egész éjjel ment a gép, reggel 6-ig lejött 90,78 Gigab, és azóta megállt a tudomány, és persze a letöltés is.Úgy látszik 300-Ft-ér csak ennyit érdemlünk. Ha most lekapcsolom a gépet, akkor legközelebb újra kezdi előlről? Mert akkor tökön szúrom magam. Mondjuk egy villával...
-
Eep 101
csendes tag
Ez a letöltéses dolog egy nagy kalap sz..r!!! Órák óta 90,78 Gbitnál áll, nem történik semmi
-
Gudi
tag
Lehet, hogy úgy fog ez működni, hogy egyszercsak nem számláznak, és tudom használni ezután a játékot az idők végezetéig?

-
Gudi
tag
Szia! Már meg is vettem az általad javasolt módon... lemondtam egyúttal az előfizetést, de nekem az érvényes december 24-ig. A vásárlás után már azt írta, hogy már hozzá is férhetek, és most nem tudom, hogy ami most működik a gépemen, az már a végleges, vagy csak a bérlés, illetve ha lejár akkor kell újra letöltenem? Mondjuk nincs is hely már az ssd-n... Elnézést hogy ilyen alapdolgokat kérdezek, de még nem volt szerencsém az FSX-en kívül ezekhez XBOX és hasonló ügyekhez
-
Csorbi
addikt
-
Gudi
tag
Sziasztok!
Segítsetek nekem lécci
Az a helyzet, hogy most a GAME PASS bérlést használom, de azt vettem észre, hogy az eddigi 1390 Ft helyett 3 ezer Forintokat vont le a kártyámról. Ha így haladunk, márciusra kifizetem az egészet, de nem mégsem az enyém...Tehát megveszem a végleges játékot, csak azt nem tudom, hogy mi ilyenkor az eljárás. Le kell mondanom a bérletet, az biztos, de ezután mi következik szerintetek? Újra le kell töltenem az egészet, ezt pedig letörölni? És honnan érdemes, mert látom hogy a game pass-nál is lehet, de a store-ben is, sőt még láttam Steamban is.. Segítsetek eligazodni ebben nekem... Köszi előre is! -
Eep 101
csendes tag
Köszönöm a jó tanácsokat!
-
Vesa
veterán
válasz
Eep 101
üzenetére
Ha én a jelenlegi 16-hoz 8-at adok, az ugye nem probléma...?
Nem ajánlott!
Dual channel memóriakezelés miatt párban kell őket hasnzálni, tehát 2x8, 2x16 stb. Ha 4db RAM slot van a gépen, akkor is így kell, csak ebben az esetben a bővítés könnyebb, mert nem kell a régit kivenni. Viszont a meglévő mellé ilyen esetben azonos típusú, azonos órajelű verziót érdemes tenni, ha nem akarsz instabil gépet létrehozni. Tehát ha van még 2db üres slot az alaplapon, akkor a meglévő 2x8Gb mellé tegyél velük azonos típusból még 2x8-at. -
LWhite
tag
válasz
Eep 101
üzenetére
Ne hagyd magad rábeszélni, legyen ez saját tapasztalat, ez csak egy nézőpont volt, nyilván simán elleszel 16 GB rammal is, max ultrán néhány nagyvárost kerülni fogsz, vagy módosítod a beállításokat kicsit
. Most én is azt csináltam, NYC fullHD-ban így már 30 fps fölött azért összejön, de valamikor a nem túl távoli jövőben valószínűleg nálam lesz bővítés.
Ha mégis vennél még memóriát, érdemes megfogadni #17462 MzperX07 tanácsát. Még akkor is ha így csak pár hónap múlva tudnál venni. -
MzperX07
tag
válasz
Eep 101
üzenetére
Saját tapasztalat: nem ajánlom, hogy a meglévő 2x8gb mellé vegyél még 2x4gb-ot (vagy 1x4gb-ot). A 2x8gb Ramjaim 3000MHz-en mentek. Vettem melléjük ugyanolyan típusból 2x4GB-ot, de a 4 slotban egyszerre már csak 2400MHz-en tudtam őket működésre bírni és sokszor volt kékhalál gondom, fagyások. Eladtam mindet és vettem inkább 2x16GB 3200-as ramokat. Sokkal kompatibilisebb és végre nem fagy a gép, ha a FS mellett fut a chrome vagy viber, stb. Összvissz 10k-t buktam az egészen (bár ha azt nézem, adtam el még régi tech cuccokat is, így ,,nullára" kijöttem egy hét szívás után...). Gondold meg jól

-
Eep 101
csendes tag
válasz
LWhite
üzenetére
Köszönöm, megfogadom a tanácsot és veszek még bele 8 GB memóriát. Igaz, hogy legatyásodtam, mert az új gép piszok sok pénzemben van, de azért ezt még kiköhögöm.
Azt még nem tudom, hogy a memóriákat miért duplázzák mindig (8, aztán 16, és 32, ) mi ennek a jelentősége. Ha én a jelenlegi 16-hoz 8-at adok, az ugye nem probléma...? -
LWhite
tag
válasz
Eep 101
üzenetére
Ehhez csak egy ilyen megjegyzésem lenne:

Szóval ha ki akarod használni a 2070 Super erejét és elmész a High vagy Ultra beállítások irányába viszonylag magas felbontáson, akkor lehet, hogy nem árt még memória a gépbe. Nálam mostanában sokszor majdnem fullra megtelik (vagy elfogy?
) a 16GB ram. Persze lokáció függő is, de a nagyvárosoknál ez gyakran előfordul. -
Eep 101
csendes tag
Szóval ha jól értem, akkor az első lemezt, átmásolom egy nagyobbacska Pendrive-ra, és bent hagyom hátul a gépben,így nincs gondom a továbbiakban? No és mi a helyzet, az időnkénti frissítésekkel, javításokkal? Azért kérdezem, mert én is a DWD megvásárlására hajlok.Egyszer már neki akartam állni a letöltésnek, de nálam talán kicsit lassabb a döntés...
-
válasz
BB9000
üzenetére
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. A kérdésemre a választ ugyan nem tartalmazták, de jó tanácsokat igen.

Hátha másnak is eszébe jut ez a "képtelen ötlet", hogy dobozos verzióban vegye meg:
Ez alapján: A dobozos verziójú FS 2020 sajnos minden indításkor kéri a Disk 1 behelyezését a DVD meghajtóba, de a rutinos felhasználók találtak megoldást a problémára. Bővebb infó a fenti linken. -
Csorbi
addikt
válasz
BB9000
üzenetére
A gyerek meg majd szidni fog mint a bokrot ha szívatod szegényt a dobozossal, már a telepítés is egy élmény lesz majd, az USB-s kölcsönkéregetés meg mindig opció lesz és pikkpakk megoldható?
Haladjunk a korral, digitális változat a jövő. És mindenképp a gyerkőc fiókjához legyen csatolva, ne a tiédhez! (Ha elüt a villamos, nem fog tudni játszani!
) -
-
Sziasztok!
A megjelenés napján és az azt követő 30 napban gamepass-szal kipróbáltam a játékot. Rendszeresen fagyott. Azt találtam, hogy talán azért, mert gyenge volt a gép processzora. A minimumként megadott Intel Core i5-4460 procinál csak egy kicsit gyengébb: i5-3470 es volt akkor a gépben. Cseréltem (alaplapot, procit és memóriát) és mostmár az optimum konfig-hoz közeli paraméterekkel bíró gépem van.
Az FS2020-at karácsonyi ajándékként szánom a gyereknek, tehát a dobozos verzió megvásárlása lenne célszerű.
Kérdésem azokhoz, akik a dobozos változattal repülnek: Elég ha csak az installálás során van a gépben a telepítő lemez, vagy minden játékindításkor kell? Ez azért érdekes, mert nincs a gépemben optikai meghajtó, de a telepítés idejére kölcsön tudok kérni egy USB-set, amit viszont vissza kell adnom. Ha mindig kell a dobozoshoz a fizikai média, akkor inkább az online store-ból veszem meg és a fiókomhoz csatolom. Ha elég csak a telepítéskor a lemez és később nem kell, akkor inkább a dobozos változatot venném meg. Azt meg lehet fogni és ajándéknak jobb. -
-
Gudi
tag
Olvasom, hogy sok társunknak gondja a van az update-k letöltésével, ill a gyorsasággal. nekem akkor valami nagy mázlim van, mert eddig mindegyik simán lejött, most az utolsó (9.76GB) is egy-két óra alatt.. Teszi ezt annak ellenére, hogy nálunk (a III. kerület bizonyos részein ) sajnos csak réz vezetékes internet van, és a legnagyobb sebesség is csak 15-20 Mbit/s...
-
Szerintem nem a letöltéssel, illetve a szerverekkel van a gond. Amikor "downloading" -ot jelez akkor jön nálam, ahogy a net bírja (500-as netünk van), de rengeteg kisebb-nagyobb fáljal dolgozik, aminek a kitömörítésével és a telepítésével szüttyög. Amikor azt látom, hogy leesik a sebesség, akkor már nem letölt.
[FS Update]
Ha valakinek letöltési gondjai vannak, akkor próbálja meg a már korábban írt trükköket.Hozzáteszem én most reggel updateltem, nem a legforgalmasabb időpontban, igy nagyjából
25-30 perc alatt lefutott a teljes folyamat a 1.11.6-ra. -
válasz
Csorbi
üzenetére
+ vegyük hozzá, hogy a megjelenésnél nagyobb terhelés biztosan nincs, mert olyan nagy volt a hype akkor, hogy boldog-boldogtalan FS2020-at töltött, ráadásul szinte mindenki promo hónapos game pass-al. Aztán mégis hasított. Szóval volt itt már jó infra, csak valami történt vele

-
Csorbi
addikt
válasz
Cypresss
üzenetére
Az első résszel nem feltétlenül értek egyet. Ott az Origin, ha pl SW Battefront II-höz kijön egy új patch, ami sokszor 2-8 GB, akkor az azonnal települ, mégpedig olyan tempóval ami a csövön kifér. De ez igaz bármilyen Origin-es vagy Steams-es játékra, sőt még az EPIC Store-ral is ez a tapasztalat. Szóval az infrastruktúra megteremthető, csak akarni (finanszírozni) kell
-
Cypresss
senior tag
Sziasztok,
Letöltési sebesség:
először is az FS-nél több giga egy-egy patch, ha ezt egyszerre ezren kezdik letölteni, akkor nincs az a szerverpark, ami ezt megfelelően ki tudja szolgálni.Másodszor, ha egyszerre ez az ezer ember több kontinensről tölt le, akkor pláne problémás a traffic management. Hasonló gond volt pár éve a simmarketen is, ők ezt úgy oldották meg, hogy beállítottak két európai és egy amerikai szervert. Illetve ha szükséges CDN-t is használnak.
Asabonál tudtommal ilyen nincs.Ha nagyon lassú a letöltési sebesség, akkor érdemes bezárni a programot, ezután eszközkezelőben megnézni, hogy nem ragadt-e be valami FS process. Ha nem, akkor újra kell indítani az FS-t, ezután onnan fogja folytatni a letöltést (remélhetőleg sokkal nagyobb sebességgel), ahol abba hagytad. Ez általában segít.
Ha ez sem segít, akkor érdemes VPN-en keresztül próbálkozni. Nálam az mindig működött.
#17418jozsi252: Nagygépen, ahol komoly robot van, háromféleképpen tudod elérni és tartani a beállított magasságot (a kézzel repülésen kívül persze
). Ami egyben a három pitch mód is.Vertical speed: mondjuk ötezer lábon vagy, és tízre szeretnél emelkedni, beállítod a robot altitude kijelzőjén (az alatta található forgókapcsolóval) a kívánt értéket, majd aktiválod a V/S-módot, ezután pedig beállítod, hogy percenkénti mekkora V/S értékkel süllyedjen vagy emelkedjen a gép. Ebben az esetben azonban a gép sebességét nem felügyeli a robot, tehát ha túl nagy V/S-t állítasz be, akkor emelkedésnél figyelni kell rá, hogy ne essél át, süllyedésnél pedig, hogy ne gyorsulj overspeedre. Ezt a V/S módosításával tudod elérni.
LVL/CHG: Beállítod mondjuk a 10 ezer láb magasságot, és ha aktív az autothrottle (tehát a tolóerőszabályzót az FCC-k kezelik), akkor a robot mindig olyan varióval fogja emelni vagy süllyeszteni a gépet, amivel tartani tudja a speed kijelzőn beállított sebességet. Pofonegyszerű, és atombiztos megoldás.
VNAV: Ehhez már kell az FMC vagy FMCG (gyártófüggő) teljes felprogramozása, ami azt jelenti, hogy a repült útvonal a FMC-ben van (minden szükséges adattal együtt), és amikor megérkezel a TD ponthoz, akkor a gép magától elkezd süllyedi és a sebességet is tartja az előre kiszámított profil alapján, ami légnyomást, különböző magasságon mérhető széladatokat, a STAR hosszát, valamint az esetleges constraineket is tartalmazza, nagyon szépen és pontosan le lehet így hozni a gépet belső markerig, vagy akár DH-ig, de ez azért már feltételez egy viszonylag mély ismeretanyagot a gépet illetően.

Remélem tudtam segíteni.
-
Szerintem a tcp autotuning kapcsolgatása továbbra sem oldja meg, csak akkor, ha amúgy is gond volt a nettel globálisan (pl. régi router miatt). Ami miatt mégis ez tapasztalható, az az, hogy a beállítás utáni próbánál más frontend szerverre esik be a kérés, ami jobban bírja a gyűrődést. Nálam pl. átlagosan 120-250Mbit között ingadozva jött le a mai update, aztán eszembe jutott hogy kipróbálom Japánt, és az még nem volt letöltve, ott megint jött a lag. FS bezár újraindít, és jött 80M körül.
-
LWhite
tag
válasz
wollnerd
üzenetére
Nekem szépen végigment, még 120 Mbit/s sebességet is láttam néhány pillanatig.

A jó hír, hogy a patch után a 'World Update II: USA' csomagot még le kell tölteni a Marketplace-ből (~4,24GB), néha itt is felugrik 150 Mbits/s-re. Szóval még van remény, hátha tényleg pozitív változás előtt állunk.
#17439 Korcsii - Na igen, viszont úgy meg ki tudja mikor adták volna ki. Évek múlva? Az Azure költségét valahogy már fedezni kell.
-
macy
addikt
válasz
cintula187
üzenetére
Nekem is annyi volt kb. az első telepítés, bár még ez is vicc kategória.
-
wollnerd
aktív tag
Na nálam is megáll(t) a letöltés a 99%-nál...
-
LWhite
tag
válasz
Eep 101
üzenetére
Most jelent meg egy új patch (1.11.6.0), ami 12.75 GB, de nem lett a sebesség bajnoka még most sem a letöltés. Ingadozik a 0.40 Mbits/s és a 40 Mbit/s között. Utóbbival még kibékülnék, de a 40-ről nagyon gyorsan elindul lefelé és bőven 10 alá jut...
(Érdekes, hogy amikor elkezd egy új fájlt tölteni, akkor gyors a letöltés, majd szép lassan csökken a sebesség) -
válasz
cintula187
üzenetére
Én háromszor töltöttem le összesen, megjelenéskor hasított, később vettem egy új gépet de a régi GPU volt benne, szintén hasított. Aztán eladtam a GPU-t, és csak múlt héten lett helyette egy új, közben a 150GiB-et nem akartam őrizgetni a nvme ssd-n, így töröltem. Most az új GPU berakása után gondoltam elindítom, és pár óra múlva repülhetek ahogy az eddig is volt. Hát sajnos nem.
De mint mondtam, ez egy elég szarvas hiba, ettől zengenek mindenhol az FS2020-as topicok, kizárt dolog hogy ne kezdjenek vele valamit rövid távon, az is lehet hogy már jó, de azért annyira bátor nem vagyok, hogy kipróbáljam

-
Eep 101
csendes tag
Az új gépem: Intel I7 10700, RTX 2070Super, 16Gb Ram, 1 Terrab SSD, Ugye azért ezzel fog működni? Esetleg vegyek még bele 8Gb memóriát?
-
Eep 101
csendes tag
Köszönöm az infót, segítettél !
-
válasz
Eep 101
üzenetére
Nem akarom őket védeni, mert én háborogtam miatta a legjobban az elmúlt napokban, de igen, most ez van. Nem tudni mi okozza a problémát, még megjelenéskor is nagyon jó sávval lehetett elérni a szervereiket, pedig akkor aztán mindenki ezt töltötte. Nyilván ez így tarthatatlan állapot, biztosan meg fogják oldani. Amit tudok mondani, azok a múlt heti tapasztalataim, lehet pl. hogy már elhárult a probléma és megy jól, aki a héten töltögetett telepítőt vagy kiegészítőt az majd megmondja.
Természetesen újra megvenned nem kell semmit, ha a retailt veszed, akkor egyszer fizetsz, és bármikor letölthető a store-ból. Havidíjas game pass esetén addig éred el, amíg van előfizetésed (és nyilván elindítani is csak addig tudod).
-
Eep 101
csendes tag
", majd vársz kb. 1-3 napot, és utána tudsz is repülni (sajnos ez most átmenetileg ilyen lassú, talán megoldják a problémákat,"
Ez most komoly? Addig éjjel-nappal megy a számítógép...?
...és ha két-három hónap múlva le kell szednem és újra telepítenem,valami miatt, akkor újra mindent elölről kezdhetek? Talán még újra kell fizetnem is??? -
válasz
Eep 101
üzenetére
Pontosan hol, és milyen formában vennéd meg? Ha a hivatalos MS store-ra gondolsz, akkor nincs igazán sok teendőd, kiválaszthatod hova települjön, majd vársz kb. 1-3 napot, és utána tudsz is repülni (sajnos ez most átmenetileg ilyen lassú, talán megoldják a problémákat, régebben még hasított mindenkinél). A frissítéssel nem kell foglalkoznod, megoldja magának. Offline telepítő exe-t nem kapsz, értelem sincs nagyon.
Ha bizonytalan vagy, akkor fizess be inkább 1 hónap Xbox game pass for PC-t. 300Ft az első hónap, így mindent kipróbálhatsz gyakorlatilag fillérekből. Ezzel a Standard változatot kapod meg, utána eldöntheted hogy megveszed valamelyik retail csomagot (standard, premium, deluxe), vagy maradsz a havidíjas game pass konstrukción (az első promo hónap után 3000Ft, szóval ha bejött az FS2020 ÉS nem érdekel más game pass-os játék, akkor nem nagyon éri meg).
-
Eep 101
csendes tag
Sziasztok! Kérdezni szeretnék, kérlek segítsetek! Eljutottam odáig, hogy megvásárolom, letöltöm az Fs-t, de a hitelkártyánál megálltam, inkább először kérdezek:szóval hogy működik ez az egész? Kiválaszthatom, hogy hová töltse le, esetleg készíthetek neki egy új mappát, vagy külső vinyóra is lehet? Vagy ahogy töltődik már magától rögtön telepíti is?Vagy ha később probléma van, az új mappámból újra telepíthetem egy exe, vagy install file-val ?Amit most letöltök, (November vége van) az már az új kijavított frissített játék lesz, vagy keresgélnem kell a frissítéseket a telepítés után? Végül: Kb. mennyi idő alatt jön le, egy viszonylag gyors UPC-s netkapcsolattal? Köszönöm a válaszokat!
-
Freiherr
őstag
válasz
Razor18
üzenetére
Én csak és kizárólag GA gépeket repülők, ott G1000- en van ilyen funkció, FLC mod a neve.
Ott pl. beállítom C-172- n a 70 csomót, és azt tartja folyamatosan, a VS- t meg automatikusan variálja, hogy tartsa a megadott sebességet. Így tudod a legmeredekebb mászást kicsiholni a vasból, minden gépnél más ez a sebesség. Ugyanúgy tudod ebben az üzemmódban állítani a sebességet + -, mint pl. VS módban a variót. -
Korcsii
őstag
válasz
Razor18
üzenetére
Szerintem a Boeing féle FL CH gombra gondolt szerintem a kolléga. Tehát a variót variálja úgy, hogy a megadott sebesség tartása mellett emelkedhessen. A gomb neve is utal rá, hogy talán gyakoribb az alkalmazása az utazómagasság változtatása (step climb) során.
Airbus-nál most nem rémlik, hogy van-e ilyen,- bár ha a Speed fixen be van állítva, akkor managedben valószínűleg így csinálja. De az emelkedést amúgy az FMC/MCDU viszi általában. -
Gudi
tag
válasz
LWhite
üzenetére
Igen, konkrétan Rád és Korcsii-ra gondoltam, mint az FSX-es repüléseink szinte állandó résztvevőire..és persze mindenkire, akinek van erre kedve/ideje..
Úgy érzem, hogy annyira már megtanultam kordában tartani a kis Bonanza gépemet, hogy különösebb bénázás nélkül lehessek a csapat tagja.. Elsősorban kisgépes VFR repülésekre gondolok a lenyügőzően kidolgozott tájak felett.. 
-
LWhite
tag
Elég sokat repülök mostanában és nagyon sok "online útitárs" akad útközben, főleg, ha egy New York (Manhattan) fölötti körre gondolok
, de valóban lehetne valamikor egy ilyen repülés célzottan is, olyanokkal akiket ismerünk is (vagy jelen vannak a fórumon, de még nem repültünk együtt) és mondjuk ugyanaz a kiinduló és célállomás.
Támogatom. Csak ne egy frissítés napjára szervezzük!
-
nonsen5e
veterán
Én próbálkoztam többször is, nagyon változó a siker.
Groupban 2, 3 fővel is teljesen változó, mikor és kint hajlandó betölteni a játék vagy sem.Elvileg van shared cockpitre is már egészen működőképes projekt amúgy, ezt még nem próbáltam.
[yourcontrols] -
Gudi
tag
sziasztok!
Nem látom a hozzászólásokban, hogy valaki beszélne egyáltalán a multplayer-ről..próbáltátok már, és működik rendesen, mint a megszokott FSX-ben?
Csak azért, mert csapatban izgalmasabb repülni, mint egyedül bóklászni a világban...

-
Razor18
tag
válasz
Freiherr
üzenetére
A "fix sebesség" történetet emelkedésnél nem teljesen értem, kifejtenéd picit? Szerintem az auto throttle meg a vertical speed egymástól teljesen független emelkedésnél is, süllyedésnél is. Persze szélsőséges esetben már nem tudja (emelkedésnél) tartani a sebességet, vagy (süllyedésnél) csökkenteni, de lehet félreértem, amit írtál...
-
Freiherr
őstag
válasz
jozsi252
üzenetére
Olyan gepu kell, ahol van autopilot.
AP gomb, aztán ALT gomb, ekkor tartja az aktuális magasságot. Vagy előre betekered, ami kell neked, aztán VS, 100 lábonként tudod változtatni a variót.
Vagy a sebességet adod fixre, és ő variál neked, én ezt csipázom emelkedésnél, a másikat meg süllyedésnél. -
jozsi252
veterán
Mióta meg van az Airbus joystick, nagyon sokat repülök és gyakorlok az fs2020-ba. De mivel nagyon új nekem ez a fajta szimulátor, ezért sok idő kell belerázódni. És ebből adódik hogy lenne egy valszeg nagyon láma kérdésem.
Ha meg van a repülési magasságom, akkor milyen beállítással lehet tartani egy adott lábon a gépet automatán? Tehát van olyan hogy beállítom pl egyik gépnél hogy 7500 lábot tartson, akkor azon tartja a magasságot?
Én a magassági kormánynak adok annyi trimet hogy 0 környékén legyen a vs, de nyilván mozog még így is rendesen.
-
válasz
Csorbi
üzenetére
Google első találat ha a problémára keresel, nekem is megvolt napokkal ez előtt. Sajna semmit nem segít. Azokat sem értem igazán akik beírogatták hogy ez megoldotta. Mitől oldotta volna meg? Ez a TCP receive window méretét piszkálgatja, retek régi routereknél segíthet. Ha valakinek ez megold valamit, akkor annak amúgy is baj volt a kapcsolatával, és a http alapú nagyobb letöltések lassúak voltak, nem csak az FS2020 CDN. Persze lehet hogy pont ők írtak.
Ez biztosan szerver oldali probléma, egyszerűen elfogyott náluk valami, amit valamiért nem igazán akarnak/tudnak megoldani.
-
Csorbi
addikt
Aki letöltési gondokkal küzd, próbálja meg az alábbit:
Rendszergazdaként futtatott parancssorba (cmd) írja be:
netsh int tcp set global autotuninglevel=disablemajd indítsa újra a gépet.
Elég sokan látványos javulást mondanak.
Forrás: [link] -
Korcsii
őstag
Mondjuk ja, ez így elég nagy f*szság. Ki akartam próbálni valamit gyorsan, de mondom frissítse magát előtte... 4 órával később végre indulhatok, erre betöltés közben kifagy.
Persze letöltés közben maradt az Excel mint örömforrás, másra nem volt erőforrás...Steam szerint 30.5 órát játszottam vele, ebből kb azt a 0.5 órát töltöttem a levegőben.
Tudom, ez már az én gondom, hogy nem volt rá időm, meg várom a kiforrottabb technikát. -
macy
addikt
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Arról nem beszélve, hogy frissítés közben is fullon dolgoztatja a VGA-t. Elmennek ezek a p.csába.
-
bulikavagyok
nagyúr
Tegnap kb három óra alatt sem sikerült leszednem azt a 16 gigát. Vagy nagyon lassan jött csak, vagy meg is állt és olyankor már nem segített csak az újraindítás. Három vagy négy gigát tudtam így leszedni, vicc az egész. Az előbb megint elindítottam, most a játék kapott egy frissítést (1.78GB), ami kevesebb mint öt perc alatt lejött. Ezután újra elkezdtem a plusz adatok letölteni, egyelőre ugyanolyan akadozva jön mint tegnap - bár ránézésre sokkal gyorsabban. De akárhogy is nézem, tényleg napokba telik telepíteni ezt a játékot. És az a legszebb az egészben, h közben folyamatosan futnia kell, nem lehet "normális módon" a háttérben telepíteni. Szval menjen a gép, és lehetőleg ne is játsszak mással addig. Ez egyébként nem a MS szervereiről jön? Mert a napokban telepítettem újra a FH4-et is, és az lent volt 1-2 óra alatt.
Szerk.: Most hasít lefelé. Már lejött a 80%-a. Ki érti ezt?!
-
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Nekem 3 nap kellett ahhoz, hogy mindent letöltsön, gyakorlatilag ma reggel tudtam elindítani úgy, hogy benne volt az összes gép. Furcsa, nem hinném hogy nagyobb az érdeklődés (és e miatt a terhelés) mint az induláskor, ráadásul akkor mindenki 1 USD-ért/300Ft-ért szakadhatott rá, aztán mégis vállalható sebességgel csorgott le a 1xxGiB.
Szóval akinek telepítve van, az most becsülje meg, ha történik vele valami (törlés, disk csere miatti újratelepítés igény, stb..), akkor készüljön rá, hogy napokig nem fogja tudni elindítani.
-
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Nem bug, feature, de itt a megoldás:
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
fatal`
üzenetére
Köszi a gyors választ!
Ettől tartottam. A megjelenés óta most telepítettem harmadszorra a játékot, és kicsit sem volt egyszerű dolgom. Állandóan megállt a letöltés, számtalanszor újra kellett indítanom, stb... elég frusztráló és hosszadalmas folyamat volt, h őszinte legyek. Gondolom, h ebből adódhat ez a hiba is. Nem értem, h miért nem lehet úgy telepíteni ezt a játékot is mint az összes többit (a Store-ból)?! -
fatal`
titán
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Az valami bug lesz.
-
bulikavagyok
nagyúr
Sziasztok,
Sry ha már volt róla szó, pár hete elkezdtem visszaolvasni a topikot (júliusi hozzászólásokkal kezdtem), de még nem jutottam a végére. Két-három hét kihagyás után ma újra elővettem a játékot és látom, h már csak két repülőgép közül tudok választani. Ez valamilyen bug, vagy így próbál ösztönözni a játék, h többet foglalkozzak vele?!
Köszi! 
-
vlevi
nagyúr
válasz
Csorbi
üzenetére
Kicsit izgatja a fantáziáját, hogy a steamrol megvett játékkal is így van-e?
Mert a minap elinditotam a játékot, és mire letöltötte a 7giga frissítés, nemhogy beesteledett, hanem ki is virradt...
Pedig 120-as netem van, de nem az a gond, hanem, hogy nagyon szetdarabolja a letöltést a játékban lévő frissítés, elkezdi, letölti, kicsomagolja, megint letolt pár apró file-t, aztán megint... -
válasz
Csorbi
üzenetére
Igazából ez a mi szempontunkból talán mindegy is. Illetve főképp azért írtam, mert érzékeltetni akartam hogy nem az én oldalamon van a probléma, és akkor már MS szolgáltatást írtam példának. Tegyék be akkor ezt is az Azure CDN-be (vagy nem tudom honnét jön a store, de sanszos hogy onnét), aztán ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Filmvilág
- Autós topik
- Formula-1
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- ÚJ CORE I5 14400F GAMER MAX PC 16-32GB RAM 512GB NVME SSD NVIDIA RTX 2060 6GB DDR6 2ÉV GAR!
- Új (kibontott) Sage Express Impress SES876BSS
- ÚJ ASUS TUF AMD RYZEN 5 5600X GAMER MAX PC 16-32Gb RAM 512GB SSD ÚJ RTX 5060 8GB DDR7 2ÉV GAR
- Laptop hűtőpad 15' laptopokhoz
- ÚJ 4K CORE I5 14400F Gamer MAX PC 32Gb RAM 512GB NVME SSD ÚJ GAINWARD RTX 5060 8Gb DDR7 2ÉV GAR!
- LG 55C4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku : 87%
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3633
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Wifis fèlkonfig! Kamatmentes rèszletre is! Èrdeklődj!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Árnyékok jönnek-mennek, látszik hogy nem statikus kép.
Performancia terén szerintem léptek előre, mert jobb FPS-eket produkál a játék mint megjelenéskor. Új funkcióként a cockpit screen update frquency beálltást visszavettem LOW-ra, erről olvastam hogy jótékonyan hat a teljesítményre.