Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Microsoft Excel topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-13 08:31:56

LOGOUT.hu

A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49651) underdark


underdark
aktív tag

Sziasztok
Az hogy tudnám megoldani, hogy ha van egy legördülő listám ABCD stb. és ha az A-t választom ki akkor a meleltte lévő cellába 1-es számot írjon, B akkor 2, C az 3 és így tovább?

"akinek minden a vállán nyugszik, nem nyugszik senki vállán"

(#49652) Fferi50 válasza underdark (#49651) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!
Fkeres függvényt nézd meg, a 4. paraméter legyen IGAZ.
Lásd. 49612 hsz.
Üdv.

(#49653) underdark válasza Fferi50 (#49652) üzenetére


underdark
aktív tag

Kösz, sikerült :)

"akinek minden a vállán nyugszik, nem nyugszik senki vállán"

(#49654) marec1122 válasza Fire/SOUL/CD (#49646) üzenetére


marec1122
senior tag

megpróbáltam a jegyzettömbbel meg a notepad++ al is a vesszöcserét de ugyan az a végeredmény sajnos.

Csak megfontoltan :D "Öregember nem gyorsvonat!" John McClane

(#49655) Fire/SOUL/CD válasza marec1122 (#49654) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Akkor kicseszünk a rendszerrel (szó szerint)... ;]

1. zárd be az Excel-t
2. WIN gomb megnyom és kezd el begépelni, hogy régió majd kattints a Régió (vezérlőpult) elemre
3. a megjelenő ablak Formátumok fülén jegyezd fel, hogy min áll jelenleg a Formátum, ha ez meg van, akkor állítsd át (mint a képen) Angol (Egyesült Királyság)-ra, alkalmaz és OK
4. indítsd el az Excelt, Exportáld ki az adatokat, de ne az UTF8-t válaszd, hanem a "sima" CSV (pontosvesszővel tagolt) formátumot. Mivel rendszerszinten módosítottuk a régiót angolra, így az elválasztó karakter vessző lesz, és vesszővel elválasztott fájlt fogsz kapni.
5. zárd be az Excel-t, 2.-3. pontban leírt módon állítsd vissza az eredeti formátumra a rendszert (ezért kellett, hogy korábban meg- vagy feljegyezd mi is volt)
6. csak ha az 5. ponton túl vagy, csak akkor indítsd el az Outlook-t, ami most már meg fogja enni ezt a CSV-t, és az ékezetes karaktereket sem cseszi el.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#49656) Fire/SOUL/CD válasza marec1122 (#49654) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Kipróbáltam most direkt notepad++-al is, CSV pontosvesszővel tagoltként CSV-ként mentettem el, betöltöttem npp-be, nem állítottam semmit, csak lecseréltem a pontosvesszőket vesszőkre, CSV-ként mentettem, az Outlook simán megette és nem cseszte el a karaktereket...

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#49657) marec1122 válasza Fire/SOUL/CD (#49655) üzenetére


marec1122
senior tag

így működött, szóval köszönöm szépen :R
#49656: furcsállom mert én is csak annyit csináltam, hogy átcseréltem a a ; ,re

[ Szerkesztve ]

Csak megfontoltan :D "Öregember nem gyorsvonat!" John McClane

(#49658) Soma01 válasza lappy (#49650) üzenetére


Soma01
veterán

Köszönöm!
Ez vajon Google sheetsel is megy? Meg fogom nézni...

(#49659) lumpy92


lumpy92
aktív tag

Sziasztok!
Szöveges fájlban tárolt adataim vannak, amit excelbe behívtam. Sajnos a rögzített adatok dátum szerint mátrixban vannak tárolva (lásd kép). Az lenne a kérdésem, hogy ebből hogyan tudnék hatékonyan folytonos adatsort készíteni (mint a kép jobb oldalán), amiből aztán tudok az excelben grafikont csinálni? Van erre esetleg valami beépített eszköz vagy ez csak makróval megy? Külön megoldandó probléma, hogy ahol az eredeti adatsorban -9999 érték szerepel (mert pl. feb. 30 dátum nincsen), azt "ugorja át", mert ott elcsúszna a dátum a jobb oldali, folytonos adatsorban.
Előre is köszönöm az ötletelést!
[kép]

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#49660) Mutt válasza lumpy92 (#49659) üzenetére


Mutt
aktív tag

Szia,

Power Query-s (PQ) megoldást tudok javasolni ami Excel 2016-tól az Adatok (Data) fülön érhető el, a kulcsszó UNPIVOT, magyarul elemi értékek kinyerése. (Excel 2010-hez külön kell telepíteni.)

1. CVS fájl nálam így néz ki.

2. Egy üres Excel-ben Adatok -> Fájlból -> Text/CSV fájlból beolvasást választva megnyitjuk a CVS fájlt, majd az ablakban "Adatok átalakítása" opciót válaszd.

3. Ahogy látom a példád első értéke az évet jelöli, ezt kell eltárolnunk egy változóba. Ehhez bal oldalt kattints a lekérdezésben látható névre és jobb klikk megkettőzés opciót válaszd.

4. Középen van a szerkesztőléc, nyisd le és a "képlet" végére írd be hogy {0}. Ezzel az első sort választjuk ki. Ha nyomsz egy entert akkor látod is a változást. Most a képlet végére írd be még, hogy [Column1]. Ezzel pedig a sor "Column1" oszlopát választjuk ki. Ami marad az az évszám. Jobb oldalt a tulajdonságok alatt névnek adjál vmi értelmeset, én "evszam"-nak neveztem el.

5. Bal oldalt a lekérdezések alatt válaszd a másikat, mert azon fogunk dolgozni.
6. Kezdőlap -> Sorok eltvávolítás -> Legelső sorok eltávolítása opcióval az első sort távolítsuk el.
7. Kattins az első oszlop fejlécére a teljes oszlop kijelöléséhez és Átalaktás -> Oszlopok elemi értékre bontása -> Többi oszlop bontása opciót válaszd. (Ez az Unpivot.)

8. A kapott eredmény vmi ilyen. Az első oszlop továbbra is a napokat adja meg, a középsőből hónapokat csinálunk, az utolsó pedig az értékeid.

9. Hónapokat egy új oszlop beszúrásával csináljunk. A forrásban Column2 januárt, Column3 feburárt (és így tovább a többinél) jelölte, vagyis ha töröljük a "column" szöveget és kivonunk 1-et a számból akkor megvan a hónap sorszáma. A képlet pedig: =Number.From(Text.Replace([Attribútum],"Column",""))-1

10. Egy újabb egyéni oszlop beszúrásával csináljunk dátumot. A képlet: =#date(evszam,[Honap],[Column1])

11. A dátum oszlop bal felső sarkában az ABC123 azt jelenti, hogy nincs adattípus az oszlophoz kiválasztva. Kattints ide és válaszd a dátumot. (Haladó változat, hogy már a 10-es lépésben megadjuk az adattípusát az eredménynek, de maradjunk még a kezdőlépéseknél.)
12. Töröld a felesleges oszlopokat. Jelöld ki a dátum és érték oszlopokat, majd Kezdőlap -> Oszlopok eltávolítása további oszlopok eltávolítása.
13. A dátumok között lesznek érvénytelenek. Ezeket Kezdőlap -> Sorok eltávolítása -> Hibák eltávolításával tudod törölni.

14. Dátum oszlopot kijelölve, Kezdőlap -> Növekvő sorrendezés-sel tudod idősorba tenni az adatokat.
15. Végül Kezdőlap -> Bezárás és betöltéssel Excelbe kerülnek az adatok.

Vége.

Ha elmented a fájlt, akkor a lenti lépések is mentődnek, igy ha lenne egy új adatsorod akkor egy frisstéssel azon is lehet használni.

üdv

A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel

(#49661) lumpy92 válasza Mutt (#49660) üzenetére


lumpy92
aktív tag

Szia!

Köszönöm szépen, hogy ennyi időt és energiát fektettél a részletes válaszba! Este végigbogarászom!

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#49662) vgyuri válasza lumpy92 (#49659) üzenetére


vgyuri
őstag

Segédoszloppal is megoldható:

Q2: =HA(SOR()=2;DÁTUM($C$1;1;1);Q1+1)
R2: =INDIREKT(S2)
S2: =HA(SOR()=2;"D2";HA(VAGY(INDIREKT(BAL(S1)&KÖZÉP(S1;2;2)+1)="";INDIREKT(BAL(S1)&KÖZÉP(S1;2;2)+1)=-9999);KARAKTER(KÓD(BAL(S1))+1)&"2";BAL(S1)&KÖZÉP(S1;2;2)+1))

Q oszlopban lesz a dátum, R oszlopban az érték, S segédoszlop.

Arra kell figyelni, hogy minden érvényes dátumnál legyen érték, különben elcsúsznak az értékek, pl. 2007.02.28-nál ha -9999 szerepel, és a 33. sortól üres értékek legyenek.

Megoldható, hogy erre 2 dolog se kelljen figyelni, csak picit bonyolultabb lesz a képlet.

[ Szerkesztve ]

(#49663) föccer


föccer
nagyúr

Sziasztok!

Egy makróban szeretném a segítségeteket kérni, ilyet még nem csináltam. Asszonyságnak szeretném a "szolgamunkát" megspórolni, de már nekem túl nagy falat. A számolótáblát megcsináltam, illetve a szemantikát kitaláltam.

Egy adatelemző táblázatot készítettem, ami megcsinálja a szükséges számításokat, összesítéseket, és elkészíti a szükséges kimutatást. Itt a SORBA.RENDEZ és SZŰRŐ függvényekkel dinamikusan rakom ki az adatokat. A SZŰRŐ paramétereihez pedig legördíthető cellák adják az adatokat.

A kimutatás országos adatokra épül, amelyen belül vannak régiók, amelyen belül vannak telephelyek. Ezeknek a mezőknek adtam külön nevet.

A makró célja, hogy régionként 1 fájlt hozzon létre, a régio nevével és utána alávonással elválasztva a létrhozás dátumával év_hónap formában. A létrehozott fájlban külön-külön munkalapon, az adott régióhoz tartozó összes üzemnek kell megjelennie, a munkalap neve vegye fel az adott üzem nevét. Az így létrehozott fájlok a kimutatást készítő táblázat könyvtárába kerülhetnek lementésre.

A kezelo fülre szeretnék egy gombot feltenni, amire az alábbiak hajtódnak végre.

Az uzem_felosztas első oszlopában lévő üzemek sorban, egymás után kerüljenek be. Várjuk meg, amíg a szűrő függvények kiadják az eredményeket. Az eredmeny fül A:G oszlopát érték beszúrással és formátum beszúrással (oszlop szélességgel és oldalformázással) együtt kerüljön át az üzemhez tartozó régió fájl, üzemhez tartozó munkalapjára.

Abban az esetben, ha egy régióhoz nem tartozik üzem, akkor annak nem kell fájlt létre hozni, illetve az összes olyan üzem, ahol nincs régió megadva, az kerüljön egy "Region_kivuli_uzemek_2022_09_24.xlx"-be.

Iránymutatást is köszönöm szépen. :)

üdv, FG

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#49664) föccer válasza föccer (#49663) üzenetére


föccer
nagyúr

Jah, még annyi, hogy a regiok és az uzem_felosztas az hosszabb tartományt jelöl, mint amibe adatok van, hogy később esetleg bővíteni lehessen a listát, így lehet azt is figyelni kell, hogy ha a következő cellában üresség van, akkor le lehet állítani a ciklust.

köszönettel :R

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#49665) Fferi50 válasza föccer (#49663) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!
Szerintem nézd meg az [Application.AfterCalculate eseményt]
A tartomány méretét a (magyar) Eltolás és Darab2 függvények használatával lehet dinamikusan állítani, így mindig csak a tényleges adatot tartalmazó -összefüggő- cellákat fogja tartalmazni. Ez a képlet névként is definiálható. Pl. =eltolás($A$1;0;0;Darab2(A1:A200);1) mindig az A oszlop első nem üres celláját fogja tartalmazni.
Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#49666) Fferi50 válasza Fferi50 (#49665) üzenetére


Fferi50
őstag

Javítás:
=eltolás($A$1;0;0;Darab2(A1:A200);1) mindig az A oszlop első nem üres celláját fogja tartalmazni.
helyett:
=eltolás($A$1;0;0;Darab2(A1:A200);1) mindig az A oszlop első x db nem üres celláját fogja tartalmazni.

(#49667) Cheif


Cheif
tag

Sziasztok!

Van egy excel táblázatom 54 munkalappal. Létezik arra egyszerű megoldás, hogy szétszedjem 54 külön excel táblázattá? Vagy csak ctrl+c ctrl+v ?

(#49668) lappy válasza Cheif (#49667) üzenetére


lappy
őstag

ha erre gondoltál

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#49669) Cheif válasza lappy (#49668) üzenetére


Cheif
tag

Igen erre, közben rájöttem én is :D
Köszönöm szépen

(#49670) Roxy27


Roxy27
tag

Sziasztok,

segítség kellene egy már meglévő excel-hez... ahhoz, hogy függvényezhető legyen, pl FKERS, ahhoz jó, ha egyező adatok vannak. Elkezdtem, de mivel jelen esetben a beszállítók nevei nem az adott (hivatkozott) táblázatban szereplő pontos nevek (pl. Arrow Central Europe GmbH csak ARROW-nak lett rögzítve...) ezért az ehhez kapcsolódó adószámokat nem tudom FKERES-sel beiratni. - hiába hagyom üresen, vagy 0-n a tartományi keresés logikai változóóját...
Hogy tudnám először ezeket rendbe tenni - nem egyesével...? :U A következő hónapokban az adott cellákra már tennék egy ÉRVÉNYESÍTÉST (adott listából) így akkor már nem lenne ilyen gond. De most sok 100 sort kellene javítani. Nagyon köszönöm a segítséget!!! :R Üdv, Zsolt

Hogy egyszerűbb legyen...Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=roxy27

(#49671) Fferi50 válasza Roxy27 (#49670) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!
Megpróbálhatod a wildcard-os keresést, a * (csillag) karakter használatával.
A "*" & A1 & "*" azt a találatot adja vissza, amelyben valahol előfordul az A1 cellában levő szöveg. Természetesen konkrét szöveget is írhatsz az A1 helyére.
Az FKERES 4. paraméterét ilyen esetben 0 -ra (HAMIS) kell állítani, azaz pontos egyezést keresünk.
Ha elől van a *, akkor a mögötte levő szövegre végződő, ha a szöveg mögött van a csillag, akkor a szöveggel kezdődő értéket keresi.
Persze ezzel sem garantált még a teljes "hibátlanság", hiszen a pl. *tej* kifejezésnek a naptejek és a tehéntejek is megfelel.
Üdv.

(#49672) Roxy27 válasza Fferi50 (#49671) üzenetére


Roxy27
tag

Köszi, működik! Sokat segítettél :K :R

Hogy egyszerűbb legyen...Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=roxy27

(#49673) aclandiae


aclandiae
senior tag

Sziasztok!

Van egy oszlopom, amiben szélirányok szerepelnek:

Azt szeretném kikeresni, melyik szálirányból volt a legtöbb?

(#49674) lappy válasza aclandiae (#49673) üzenetére


lappy
őstag

darabteli függvény

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#49675) aclandiae válasza lappy (#49674) üzenetére


aclandiae
senior tag

Mi a kritérium?

(#49676) Delila_1 válasza aclandiae (#49675) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#49677) aclandiae válasza Delila_1 (#49676) üzenetére


aclandiae
senior tag

Eddig OK, viszont ez csak a legtöbbször előforduló darabszámát írja, a nevét (pl.: NNW) nem.
Ki kell egészíteni?

(#49678) Delila_1 válasza aclandiae (#49677) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Nem másoltam be a teljes oszlopodat, nálad nyilván ott van az összes égtáj.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#49679) lappy válasza aclandiae (#49677) üzenetére


lappy
őstag

ez a képlet kiírja hogy melyikből van a legtöbb (bár ez csak az első értékre adja meg helyesen, mert lehet több is)
=INDEX(B2:B19;MÓDUSZ(HOL.VAN(B2:B19;B2:B19;0)))
és ehhez mehet a darabteli függvény ami meg a darabszámot adja meg

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#49680) aclandiae válasza lappy (#49679) üzenetére


aclandiae
senior tag

Delila_1 & lappy: köszönöm a segítséget! :R

(#49681) Misi_D válasza aclandiae (#49680) üzenetére


Misi_D
tag

Erre nem jó egy szimpla pivot? Distinctálja sorokban a tételeket, az értékhez is behúzva a mezőt meg megmondja a db-számot.

Ha nem tetszik, ahogy vezetek, akkor tünés a járdáról!

(#49682) I02S3F


I02S3F
őstag

Sziasztok! A kezemben degeneratív ízületi kopás van. Örököltem. 33 vagyok. Gondolkodom munkahely váltáson, hogy kíméljem a kezem! Riporting vagy adatelemző, főleg Excel-es háttér megszerzése a cél. Kérdésem Excel használat közben sokat kell begépelni például ahhoz képest, mint amikor folyamatos szöveget gépelsz a Word-be? :R

[ Szerkesztve ]

(#49683) marec1122


marec1122
senior tag

Sziasztok!

Linkelek egy videót ahol a kolléga egy sima legördülő listát hoz létre. Érdekes módon neki autómatikusan bővül a lista ha új elemet ad hozzá az oszlopban. Valaki meg tudja mondani, hogy ezt hogy éri el mert nekem akárhogy állítgatom nem bővül. Vagy csak nem találok egy opciót?

[link]

Csak megfontoltan :D "Öregember nem gyorsvonat!" John McClane

(#49684) lappy válasza marec1122 (#49683) üzenetére


lappy
őstag

ha a videó szerint csinálod akkor működnie kell

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#49685) föccer


föccer
nagyúr

Sziasztok!

SZŰRŐ függvény paraméterezéséhez kérem segítségeteket.

Van egy szűrő, ami kezelo!E2:M100000 tömbben keres. Van sok-sok szűrőfelétel, amelyeket befoglalásba szépen össze is szorzok. Az egyik szűrendő oszlop a kezelo munkalap G oszlopa. Ebben az oszlopban bizonylat számok vannak, amelyek vagy "SL"-el kezdődnek vagy "GN"-el és utána sok minden

Erre az oszlopra 2 feltételt is rá kellene építenem.

Az első, hogy ha a B2 cella üres, akkor a szűrő kapcsoljon ki, ha ki van töltve, akkor a szűrő kritériuma a B2.

(HA(B2="";kezelo!G2:G100000<>"";kezelo!G2:G100000=B2))

Ez okés, szépen működik., pontos adatra lehet vele keresni.

B6 cellában legördíthető listából lehet választani "Szállítólevél";"Pumpajegy";"Mindkettő" közül.

A másik feltételnek pediglen azt kellene beállítani, hogy a G oszlop kezdete vagy az SL (szállítólevél választás esetén), vagy GN (pumpajegy választás esetén) vagy mindkettő legyen.

A fenti befoglaló kódba hogyan tudom megadni, hogy az oszlop kezdetére vizsgálva szűrjön? Lehetséges-e egyáltalán?

Köszönettel,

föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#49686) Delila_1 válasza marec1122 (#49683) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Fontos a videó első lépése, ahol táblázattá alakítod az A oszlop adatait. Akkor működni fog a bővítés.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#49687) vgyuri válasza marec1122 (#49683) üzenetére


vgyuri
őstag

Ha nem akarod táblázattá alakítani, akkor jelöld ki az adatok alatti üres cellákat is, és az adatok érvényesítése ablakban pipáld be az üres cellák mellőzését. Így ha bővíted a forrást, akkor a legördülő lista is bővülni fog.

(#49688) marec1122


marec1122
senior tag

köszönöm szépen mindenkinek :R

Csak megfontoltan :D "Öregember nem gyorsvonat!" John McClane

(#49689) föccer válasza föccer (#49685) üzenetére


föccer
nagyúr

Sziasztok!

Most már tudom, hogy a SZŰRŐ-vel nem csak a szűrési tömbbön belül lehet feltételeket választani, így már pofon egyszerű volt a megoldás. Felvettem egy segéd oszlopot ami tartalmazta minden egyes sorra a kezdő 2 karaktert és ráállítottam egy új feltételt. Woilá.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#49690) fjns válasza föccer (#49689) üzenetére


fjns
lelkes újonc

Szia, segédoszlop felvétele nélkül is megoldható a két feltétel kezelése egy képlettel:
=SZŰRŐ(kezelo!E2:M100000;HA(B2="";kezelo!G2:G100000<>"";kezelo!G2:G100000=B2)*HA(B6="";kezelo!G2:G100000<>"";HA(B6="Szállítólevél";BAL(kezelo!G2:G100000;2)="SL";HA(B6="Pumpajegy";BAL(kezelo!G2:G100000;2)="GN";(BAL(kezelo!G2:G100000;2)="SL")+(BAL(kezelo!G2:G100000;2)="GN")))))
Üdv, János

(#49691) föccer válasza fjns (#49690) üzenetére


föccer
nagyúr

Összeadással vagy kapcsolatot rakok be?

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#49692) fjns válasza föccer (#49691) üzenetére


fjns
lelkes újonc

Esetünkben igen, mert a szóban forgó összeadás két argumentuma olyan logikai értékek, amelyek kizárják egymást.

(#49693) fjns válasza föccer (#49691) üzenetére


fjns
lelkes újonc

Ez a válasz kissé hosszabb lesz...
Az éjjeli mondatba egy hibás szó került. A javított információ: a szóban forgó összeadás két argumentuma olyan logikai kifejezések, amelyek kizárják egymást. Ez azért egyértelmű, mert az SL-lel, illetve a GN-nel kezdődő bizonylatszámok halmazai diszjunktak.

Matematikai tanulmányainkból tudjuk, hogy a számok világából a 0, a halmazok között az üres halmaz és a logikai HAMIS érték komoly rokonságban vannak egymással. Ugyanez teljesül az 1-re, egy bizonyos problémában az összes elemet tartalmazó alaphalmazra és a logikai IGAZ értékre, továbbá a műveletek között az összeadásra, a halmazelméleti unióra és a logikai VAGY-ra, illetve a szorzásra, a metszetre és az ÉS-re. Az Excelt szerencsére úgy fejlesztették, hogy ez a szinkron egy az egyben megtalálható benne. Tulajdonképpen a kérdésedre még akkor is igen a válasz, ha egy problémában olyan feltételeket vizsgálunk, amelyekhez tartozó logikai kifejezések nem kizáróak egymásra nézve.

Ennek megmutatásához linkelek egy táblázatot, amelyben az eredetinél sokkal kisebb tartományban (E2:M10) vizsgálódunk. Megnézzük az eredeti két szűrőfeltételedet, illetve úgy is megnézzük a problémát, hogy a második szűrőfeltételt módosítjuk, amihez még az elnevezéseket is megváltoztatjuk. Az SL-lel kezdődő bizonylatok halmazát hívjuk Halmaz1-nek, az S-sel kezdődőek halmazát pedig Halmaz2-nek. Nyilvánvaló, hogy Halmaz1 részhalmaza Halmaz2-nek. A módosított problémában a B6 cellában "Halmaz1", "Halmaz2", "Mindkettő" közül lehet választani. Itt a második szűrőfeltétel pedig a kezelo munkalap G oszlopában az SL-lel kezdődő ("Halmaz1" választás esetén), az S-sel kezdődő ("Halmaz2" választás esetén) bizonylatokra szűr, illetve mindkettőt megjeleníti ("Mindkettő" választás esetén), ami a Halmaz1-nél bővebb Halmaz2 elemeit jelenti. Az is nyilvánvaló, hogy a módosított második szűrőfeltételhez tartozó két logikai kifejezés ((BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL") és (BAL(kezelo!G2:G10;1)="S")) nem kizáróak egymásra nézve.

A #49690-ben szereplő képlet (nevezzük ezt K1-nek) az E2:M10 tartományhoz:
=SZŰRŐ(kezelo!E2:M10;HA(B2="";kezelo!G2:G10<>"";kezelo!G2:G10=B2)*HA(B6="";kezelo!G2:G10<>"";HA(B6="Szállítólevél";BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL";HA(B6="Pumpajegy";BAL(kezelo!G2:G10;2)="GN";(BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL")+(BAL(kezelo!G2:G10;2)="GN")))))

A K1 alapján tekintsünk még 3 képletet az említett szinkron megjelenítéséhez:
K2: =BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL"
K3: =BAL(kezelo!G2:G10;2)="GN"
K4: =(BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL")+(BAL(kezelo!G2:G10;2)="GN")
Ezeket a képleteket is értékül adjuk 3 cellának a táblázatban. Látható, hogy a K2 és a K3 eredménye olyan tömbök, amelyeknek elemei logikai értékek, illetve a K4 eredménye olyan tömb, amelynek elemei számok, mégpedig 0 vagy 1 az említett kizáró tulajdonság miatt.

A módosított problémához tartozó képletek:
K1M:
=SZŰRŐ(kezelo!E2:M10;HA(B2="";kezelo!G2:G10<>"";kezelo!G2:G10=B2)*HA(B6="";kezelo!G2:G10<>"";HA(B6="Halmaz1";BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL";HA(B6="Halmaz2";BAL(kezelo!G2:G10;1)="S";(BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL")+(BAL(kezelo!G2:G10;1)="S")))))
K2M: =BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL" (K2M megegyezik K2-vel)
K3M: =BAL(kezelo!G2:G10;1)="S"
K4M: =(BAL(kezelo!G2:G10;2)="SL")+(BAL(kezelo!G2:G10;1)="S")
Ebben az esetben a K4M eredménye olyan számokból álló tömb, amelyben 1-nél nagyobb értékű cellák is előfordulnak a módosításban említett nem kizáró tulajdonság miatt, és az Excel SZŰRŐ függvénye ezeket ugyanúgy kezeli, mint a kizáró esetben az 1 értékű cellákat.

A linkelt táblázat munkalapjai:
kezelo, biz, halm: (Ezek tartalma egyértelmű.)
w1: az eredeti első szűrőfeltételhez
w2: az eredeti második szűrőfeltételhez
w3: az eredeti két szűrőfeltétel együttes kezeléséhez
w3plusz: K2 képlet az A2, K3 a B2, K4 a C2 cellában
w2M: a módosított második szűrőfeltételhez
w3M: az eredeti első és a módosított második szűrőfeltétel együttes kezeléséhez
w3Mplusz: K2M képlet az A2, K3M a B2, K4M a C2 cellában

[link]

(#49694) föccer válasza fjns (#49693) üzenetére


föccer
nagyúr

Hello!

Hu, kicsit overkill lett a leírásod, de élvezettel olvastam. (komolyan) :D

Alapvetően 8 számítási verzió jött volna ki, mégha nem is halmazelméleti oldalról közelítettem meg a problémát. Végül mérnöki megközelítéssel egy sima segédoszloppal +1 és szűrőfeltétettel meg is oldottam. :D Amint rájöttem h a SZŰRŐ befoglalása lehet a szűrő tömbjén kívül is, onnantól már 1 perc volt megcsinálni. :)

üdv, FG

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#49695) föccer


föccer
nagyúr

Sziasztok!

Next round.

Szépen épül fel az elemzés.

Memóra még bőven van, processzor idő is. Office 365 környezetben, 64 bit-es rendszerben. Az egész fájl ~20 Mb-os, nem eszik 1 GB-nál több memőriát.

Megtaláltam, hogy hogy hagyja abba a műveletet, az egyik szűrő kiértékelésének vége felé.

Hol tudnám beállítani, hogy több erőforrást kapjon, mert van még vas bőven.

köszönöm!

üdv, fg

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#49696) Fire/SOUL/CD válasza föccer (#49695) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Az Excel jellemzői és korlátai
mint láthatod, van "egy pár" korlát, de elsőre -mivel nekiálltál szűrözni- talán az lehet a gond, hogy egy adott szűrő több, mint 10000 sort jelenítene meg...

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#49697) tgumis


tgumis
tag

Sziasztok!
A következő problémáva szembesültem.
Van egy táblázatom táblázatként formázva. A képletek másolása valamiért nem működik miután mentem bezárom majd újra megnyitom és átméretezem a tartományt.
Tökéletesen működik

Majd bezárás után újra megnyitom és átméretezem

Mintha összezavarodnának a képletek.

Magától kerülnek bele a az A33 cella hivatkozások. Már szétvet az ideg. Azért volna szükségem megbizható megoldásra mert folyamatosan lesz bővítve a tartomány és mivel sok a képlet és nagyon lelassul, ha előre képletezek több ezer sort.

(#49698) Fferi50 válasza tgumis (#49697) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!
Szerintem a táblázatod "túl van bővítve", a 28-dik sortól törölni kellene a sorokat belőle.
Ha be van állítva a speciális fülön, hogy Adattartomány végén a formázás és a képletek folytatása, akkor új sor hozzáadása után nem kell a képleteket beírnod.
Valószínűleg úgy keletkezett a jelenség nálad, hogy az ominózus sorokban volt egyszer már adat, csak kitörlődött. Ilyenkor a képletek megmaradnak, nem szűkül a táblázat automatikusan.
Üdv.

(#49699) Reinhardt


Reinhardt
őstag

nem erdekes.

[ Szerkesztve ]

(#49700) tgumis válasza Fferi50 (#49698) üzenetére


tgumis
tag

Szia
A táblázat jobb alsó sarkában lévő kis háromszöggel (lefelé húzom) méretezem át a táblát és ezáltal masolódnak a képletek. A példa kedvéért van tovább lehúzva.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Microsoft Excel topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.