- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-Mike-
addikt
válasz
Excelbarat #15999 üzenetére
35 számból 7et kell eltalálni. De egyszer húznak kézzel hetet, majd egy másik gömből húznak géppel még hetet de itt is mind a 35 számból. A táblázatban úgy a legegyszerűbb, ha az I és J oszlop közé beszúrsz egy üreset és akkor látod hogy kétszer 7.
-
Excelbarat
tag
válasz
-Mike- #15998 üzenetére
Gyors megnéztem a skandit a táblázatban és úgy érzem még magyarázatra szorul.
"Skandinál (7esnél) is van egy kis gáz mert azt kétszer húzzák így a kihúzott számok egy sorban kétszer szerepelnek, 2*7 azaz 14.". A 14 számból tényleg van ami 2x szerepel de van olyan is ami 1x! akkor most hogyan is működik? a legegyszerűbb az ha elmondod hány számot kell tippelni és az hogyan viszonyul a kihúzott számokhoz (magyarán mikor lesz egyes, kettes vagy nem tudom itt mik vannak, de mikor nyersz....) remélem érhető volt, hogy mik a kívánalmak
én ma már nem tudom befejezni, holnap szövegértés vizsga utána majd nekiugrok ha senki nem oldja meg addig -
-Mike-
addikt
válasz
Excelbarat #15993 üzenetére
Skandinál (7esnél) is van egy kis gáz mert azt kétszer húzzák így a kihúzott számok egy sorban kétszer szerepelnek, 2*7 azaz 14. Ezt és a Jokert kijavítva valaki feltöltené újból a táblázatot? Az eddigieket köszönöm, nagyon jó.
-
lappy
őstag
válasz
Excelbarat #15996 üzenetére
A jokeresnél ez jó! Csak előtte össze kell fűzni a számokat és egy cellába kell írni a feltett számot!
=ÖSSZEFŰZ(N2;O2;P2;Q2;R2;S2)
=HA(AZONOS($T2;$O$1);6;HA(JOBB($T2;5)=JOBB($O$1;5);5;HA(JOBB($T2;4)=JOBB($O$1;4);4;HA(JOBB($T2;3)=JOBB($O$1;3);3;HA(JOBB($T2;2)=JOBB($O$1;2);2;0))))) -
Excelbarat
tag
akartam is írni, hogy ezekkel nem játszok úgyhogy lehetséges hogy hiba van a számításba mert nem tudom a játék szabályait
a joker-en kívül a többi játéknál csak egyeznie kell a számoknak mint pl. 5-ösnél?
Csodáltam is hogy ennyi nyertes szelvény lenne egy egy számkombinációval -
lappy
őstag
válasz
Szia!
Ha visszaolvasol akkor rájössz, hogy a joker nem úgy működik!
Mindig hátulról kell előre haladni és ha 2,3,4, 5, 6 egyezik az adott joker számmal akkor van nyeremény! -
Excelbarat
tag
válasz
Célérték nem jó, tévedtem
de solverral "elvileg" meg lehet csinálni de ahogy nézem nem akaródzik.....
hiába állítom be hogy különböző legyenek a számok
-
Excelbarat
tag
válasz
-Mike- #15992 üzenetére
Ha jól értettem így gondoltad:
[lottók]
érdekes ha beírsz egy egy telitalálatot pl jokernál elég sokszor kijön a telitalálat, látszik h gép keveri
jó játszadozást
mindez nem jöhetett volna létre Delila_1 ötletei nélkül
(a találataid számát gyakorisággal határoztam meg ezt lehet máshogy is nekem ez a megoldás tetszett, de ha van egy könnyebb, gyorsabb megoldás rá várom az ötleteket)Ui: azt hiszem a héten még játszok is egy már nyerő kombóval az ötösön
ha minden igaz célértékkereséssel meg is oldható hogy melyik az a kombó ami a legtöbbet nyert
-
-Mike-
addikt
válasz
Delila_1 #15989 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
Nem akarok telhetetlennek tűnni, de ha ilyen egyszerűen megy neked, ha lennél olyan kedves és ugyanezen elgondolás útján megtudnád csinálni még a 6-os, 7-es, joker és a keno-t is?
6osnál 45ből 6ot
7esnél 35ből 7et kell eltalálni.
Joker az más, az utolsó kettő találat számít, majd az utolsó 3 és így előrébb, utolsó 4, utolsó 5 majd mind a 6 szám telibe.
Keno 20 húzott számból 10et kell eltalálni. -
Delila_1
veterán
válasz
-Mike- #15986 üzenetére
Az 5 számot az N1:R1 tartományba írva a képlet Q2-től lefelé
=DARABTELI(L2:P2;$N$1)+DARABTELI(L2:P2;$O$1)+DARABTELI(L2:P2;$P$1)+DARABTELI(L2:P2;$Q$1)+DARABTELI(L2:P2;$R$1)
Szerk.: Feltételes formázást is adhatsz az L2:Psok tartományra. A képlet
=VAGY(L2=$N$1;L2=$O$1;L2=$P$1;L2=$Q$1;L2=$R$1)
-
-Mike-
addikt
Sziasztok
Megtudná valaki csinálni nekem, szerintem annyira nem bonyolult csak én nem vagyok képes rá, ha nehéz akkor mea culpa.
Adott az 5-ös lottó nyerő számai [link]
Kellene 5 üres cella, amiben ha beírnék 1-90-ig 5 számot, ahogy a lottóban is szokás, kiadná, hogy melyik héten hány találatom lett volna azzal az 5 számmal.Tud segíteni valaki?
-
csferke
senior tag
-
lacid90
csendes tag
Hát nem gondoltam volna, hogy ez ilyen komoly makróval oldható meg (amit még nem próbáltam ki). Leírom pontosan, hogy mit szeretnék csinálni. Adott három cella (A1,B1,C1). Az A1-ben változó érték, amiből a B1-ben mindig kiszámol egy értéket (pl.%), egészen addig, amíg a C1 értéke 0, vagy üres. Ha a C1-be bekerül valami érték, akkor kellene a B1 utolsó értékét elmenteni további számolás céljára, mivel a C1-ben lévő érték kivonódik az A1-ből, és ezért a B1 értéke is automatikusan megváltozik. Nekem az ez előtti B1 értékre lenne szükségem, és ha lehet makró nélkül.
A segítségre előre is köszönöm. -
Mutt
senior tag
válasz
lacid90 #15975 üzenetére
Hello,
Hogyan lehet egy cella értékét eltárolni úgy, hogy lenullázás után is valahol megmaradjon az értéke.
A munkalap SelectionChange és Change eseményére kell tenned makrókat.
A Change csak akkor fut le amikor a cella értéke már megváltozott, itt a korábbi értéket már nem látod, ezért érdemes amikor a cellát kiválasztod (ez a SelctionChange) megjegyezni a korábbi értéket.Feltöltöttem egy lehetséges megoldást ide
http://www.filedropper.com/15975backupPróbáltam több logikát is beépíteni, amit a kommentek alapján akár te is ki tudsz ütni.
1. Nyit egy új munkalapot (Backup névvel) és oda menti az eredeti értéket, vmint a módosult cella címét.
2. Csak akkor ment, ha a cella tényleg megváltozik, ha ugyanaz kerül be akkor nem ment. Ha erre nem tartasz igényt akkor töröld ezt a részt:
vEredeti <> Target.Resize(1, 1).Value
3. Nem ment akkor sem, ha üres cella volt eredetileg. Ha ez sem kell, akkor ezt vedd ki:
And vEredeti <> ""
4. Ha egy cellában egy képlet van, akkor a képletet másolja és nem az eredményét. Ha ezzel nem akarsz élni, akkor a SelectionChange-ben csak ez legyen:
vEredeti = Target.Resize(1, 1).Value
bFuggvenytTartalmaz = FalseHátrányok:
1. Érvényesítést (Data Validation-t) használó celláknál nem megy.
2. Több cella egyidejű módosításakor csak a tartomány bal felső sarkában lévő cellára megy (ennek kikerülésére a második lapon próbáltam egy másik megoldást is csinálni, de az sem 100%-os).
3. Nem teszteltem túl, ezért lehet benne hiba.Itt a kód, ha a fájl már nem lenne letölthető:
Option Explicit
Public vEredeti 'ez tartalmazza majd az eredeti értéket
Public bFuggvenytTartalmaz As Boolean 'ez akkor lehet hasznos ha függvényből jön a cella érték
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Const vBackupSheet As String = "Backup"
Dim vLastRow
Dim wsNew As Worksheet
Dim wsCurrent As String
'ha az eredeti és az új érték eltér és eredetileg nem üres volt a cella akkor módosítunk
If vEredeti <> Target.Resize(1, 1).Value And vEredeti <> "" Then
'megnézzük hogy létezik-e a munkalap ahova a korábbi értékeket mentjük
On Error Resume Next
Set wsNew = Worksheets(vBackupSheet)
If Err Then
wsCurrent = ActiveSheet.Name
Set wsNew = Sheets.Add
With wsNew
.Name = vBackupSheet
'ha akarod akkor a lenti sorral rejtetté tudod tenni a lapot
'.Visible = xlSheetHidden
End With
Sheets(wsCurrent).Activate
End If
'megnézzük hogy melyik az utolsó sor a backup munkalapon (a B oszlopban mindig lesz érték)
vLastRow = Application.WorksheetFunction.CountA(ThisWorkbook.Sheets(vBackupSheet).Range("B:B")) + 1
'ha már nincs a munkalapon több üres sor akkor leállunk a naplózással
If vLastRow > ThisWorkbook.Sheets(vBackupSheet).Rows.Count Then
MsgBox "Nincs több hely a mentésre!", vbOKOnly, "Hiba"
Exit Sub
End If
'adunk egy fejlécet a backup munkalapnak
If vLastRow = 1 Then
ThisWorkbook.Sheets(vBackupSheet).Range("A" & vLastRow) = "Eredeti érték"
ThisWorkbook.Sheets(vBackupSheet).Range("B" & vLastRow) = "Módosított cella"
vLastRow = vLastRow + 1
End If
'mentjük az eredeti értéket és hogy melyik cellából jött
If bFuggvenytTartalmaz Then
ThisWorkbook.Sheets(vBackupSheet).Range("A" & vLastRow) = "'" & vEredeti
Else
ThisWorkbook.Sheets(vBackupSheet).Range("A" & vLastRow) = vEredeti
End If
ThisWorkbook.Sheets(vBackupSheet).Range("B" & vLastRow) = Target.Resize(1, 1).Address
End If
End Sub
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
'ha függvényt tartalmaz a cella, akkor a függvényt másoljuk, különben az értékét
If Range(Target.Address).Resize(1, 1).HasFormula Then
vEredeti = Target.Resize(1, 1).Formula
bFuggvenytTartalmaz = True
Else
vEredeti = Target.Resize(1, 1).Value
bFuggvenytTartalmaz = False
End If
End Subüdv.
-
-
Excelbarat
tag
válasz
Excelbarat #15977 üzenetére
hopsz ez értelmetlen mert akkor a nullát másolja át
-
Excelbarat
tag
válasz
lacid90 #15975 üzenetére
Makróval oldható meg
bár ebben nem vagyok otthon, de valami olyasmi a megoldás hogy ha módosul a cella akkor azt kigyűjti (értsd átmásolja
) egy másik cellába v. munkalapra. (célszerűbb munkalapra gyűjteni és lekódolni) esetleg egy gomb hozzáadása ami megcsinálja, (de ha minden igaz létezik olyan hogyha módosul a cella akkor lefut x makró gondolom könnyű szerrel megírható)
poffsoft és Delila_1 biztosan tud segíteni ebben, sztem csak idő kérdése és elő is jönnek egy megoldással
valami ilyesmi:
Sub nullázó()
Sheets("munkalapnév").Select
If (Cells("A5").Value = "0") Then
Range("A5").Select
Selection.Copy
Range("F5").Select
ActiveSheet.Paste
End If
End Sub -
lacid90
csendes tag
Sziasztok!
Hogyan lehet egy cella értékét eltárolni úgy, hogy lenullázás után is valahol megmaradjon az értéke. -
csferke
senior tag
válasz
Delila_1 #15958 üzenetére
Delila!
Köszi a gyors választ/megoldást.
Sub Novel_F_et()
Dim sor As Integer, CV As Object
For Each CV In [B27:B38]
If CV <> "" And IsNumeric(CV) Then
On Error GoTo Kov
sor = Application.WorksheetFunction.Match(CV, Sheets(2).Columns(1), 0)
Sheets(2).Cells(sor, "F") = Sheets(2).Cells(sor, "F") + Cells(CV.Row, "F")
End If
Kov:
Next
End SubMivel a B27:B38-ban nem szám van hanem egy-egy termékhez tartozó kód (betűkből és számokból) sz.tem az if ágban nem kell az IsNumeric(CV).??
Nem értem, hogy mi szükség van az On Error GoTo Kov és a Kov: sorokra -
válasz
poffsoft #15972 üzenetére
A set nélküli értékadás azért fut le (ha nincs egzaktul definiálva a változó), mert ha nem sikerül objektumként átadnia, akkor a hívás vissza tudja adni a range értékét is (mint a default Value property értéke - ami ráadásul nem a range címe, hanem a range első elemének a tartalma) és ezt egy későbbi Range hívásban (mint ahogy csináltad is) fel lehet használni. A probléma az , hogy nem biztos, hogy jó (sőt szinte biztos, hogy nem jól felhasználható) értéket ad vissza a Range a default property-n... Azt viszont nem tudja felhasználni a Range függvény, ami ezt a hibát adja vissza...
-
D5
aktív tag
Köszi szépen!
Jó érzés, hogy bármikor fordulhatok ide segítségért (ami mostanában eléggé elkél...)
-
Excelbarat
tag
válasz
Delila_1 #15963 üzenetére
Esetleg egy másik megoldás bár ez nem biztos h a te problémádra megoldás de másnak jól jöhet ha védett lapon indít makrót:
makró elején:
Sheets("munkalap").Unprotect Password:="jelszó"
makró végén újra "lekódoljuk"
Sheets("munkalap").Protect Password:="jelszó"de tudni kell h a jelszó szerepel a kódban tehát célszerű (igaz mezei júser nem fog VBA-ban turkálni, de hozzáteszem hogy a felhasználó mindenre képes
) a makróprogramot is levédetni ezt pedig a következőképpen tudod megcsinálni:
Visual Basic Tools menü - VBAProject Properties felső fülnél Protection, kipipál és jelszót beír.
bár kódolt makrókkal és munkalappal idegesítő dolgozni mert ha bütykölni kell valamit akkor fel kell oldani először -
kymco
veterán
Sziasztok!
Ha visual basic-ből módosítani szeretnék egy zárolt cellát, hogyan tehetem meg? Jelenleg, ha zárolom, akkor hibaüzenetet kapok a visual basic-es módosításkor, viszont nem szeretném, hogy a felhasználó maga írogasson be abba a cellába, ergo zárolnom kellene. -
Delila_1
veterán
válasz
csferke #15952 üzenetére
Sub Datum_L_be()
Dim sor As Integer
sor = Application.WorksheetFunction.Match([A1], Sheets(2).Columns(2), 0)
Sheets(2).Cells(sor, "L") = Date
End SubSub Novel_F_et()
Dim sor As Integer, CV As Object
For Each CV In [B27:B38]
If CV <> "" And IsNumeric(CV) Then
On Error GoTo Kov
sor = Application.WorksheetFunction.Match(CV, Sheets(2).Columns(1), 0)
Sheets(2).Cells(sor, "F") = Sheets(2).Cells(sor, "F") + Cells(CV.Row, "F")
End If
Kov:
Next
End Sub -
Miért kell Range(bevétel)? A bevétel-nek már magában is Range típusúnak kell legyen...
Hogy definiálod a bevétel változót?
Csináld inkább ezt:
Sheets("Alap").Range("G9").Copy
Dim bevétel as Range
Set bevétel = Sheets("Munka2").Range("E4")
bevétel.Select
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=FalseVagy még egyszerűbben:
Sheets("Munka2").Range("E4").Select
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValuesAmúgy nem árt leellenőrizni, hogy mi az aktív workbook, ha nem az, amire számítasz (nincsenek ilyen Worksheet-ek rajta), azon is simán elhasal - vagy mást csinál, mint amit szeretnél...
-
D5
aktív tag
válasz
sztanozs #15954 üzenetére
bevétel = Sheets("Munka2").Range("E4")Range(bevétel).Select
Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
:=False, Transpose:=FalseA Debugger a "Range(bevétel).Select" résznél írja a hibát.
Nem értem, hogy miért. -
D5
aktív tag
Hali!
Miért van az, hogy egyszer hibátlanul lefut a makró, máskor meg a "Run-time error '1004': Method 'Range' of object'_Global' failed" üzenetet kapom? -
csferke
senior tag
Delila!
Csak a napokban volt időm foglalkozni a #15814-es válaszoddal. Köszönöm.Volna azonban még kérdésem. Angol Excel 2007
1.
Lap1A1 cellában, legördülőből kiválasztok egy céget. Egy gombhoz (CommandButton) szeretném rendelni a következőt. Klikk a gombra. A Lap1A1 alapján megkeresi a Lap2B oszlopban a megfelelőt és ennek a sorában a Lap2L oszlopban lecseréli a dátumot a mai dátumra.2.
Lap1B27:B38-ig lehetnek adatok, nincs mindig kitöltve minden cella. Szintén gomb (CommandButton) klikk.
Ha nem üres a B27 akkor Lap2A oszlopában keresse meg a Lap1B27 adatot és a Lap2F oszlopban az adott sorban növelje a számot a Lap1F27-ben lévő számmal.
És ez így minden nem üres Lap1B27:B38 cella alapján.Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom óhajomat.
köszönettel
-
Delila_1
veterán
Private Sub Workbook_Open()
Sheets("Munka1").Range("A1") = Sheets("Munka1").Range("A1") + 1
workbooks("C:\Főmappa\Almappa\Másik_Fájl_Neve.xls").sheets("Munka1").range("A1")= _
workbooks("C:\Főmappa\Almappa\Másik_Fájl_Neve.xls").sheets("Munka1").range("A1")+1
End SubPróba nélkül!
-
codec
senior tag
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy excel-ben meglehet azt csinálni, hogy egy adott excel fájl minden egyes megnyitáskor egy cellához tartozó szám (pl egy sorszám.) mindig 1-el növekedjen amikor megnyitom a fájlt.( Valami hasonlóra gondolok, mint a weblapokon található számláló.) -
D5
aktív tag
Siker!
Korrekt megoldás!
Lenne még kérdésem...
Hogyan lehet megcsinálni azt, hogy 1-től 10-ig töltse fel egy tetszőleges oszlopban a cellákat (egymás alá 1, 2, 3, 4, 5, stb..., majd 10) úgy, hogy a 10. után megismétlődjön ez a folyamat (egészen 1000 cellán keresztül, pl. az A oszlopban)? -
UBO
csendes tag
válasz
tisszekreny #15939 üzenetére
A problémád megoldása:
Tengelyre kétszer katt - tengely beállításai: kis léptéket átállítod rögzítettre méghozzá a fő lépték felének. (ésszerűbb a fő léptéket is rögzítettre a lényeg h a kis lépték kétszerese legyen) így ha be van kapcsolva fő és vezető rácsvonalak akkor az általad elvártan fog megjelenni!
Your welcome! and Happy New Year! -
tisszekreny
tag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem. Az elkészített diagramon bekapcsoltam a függőleges vezető és segédrácsokat. Viszont nem tudom beállítani azt, hogy a segédrácsok milyen sűrűséggel jelenjenek meg. Alap esetben amikr bekapcsolom a vezető rácsok közé 4 darab segédrácsot tesz be, azaz 5 részre bontja fel a két vezetőrács közötti területet. Én meg azt szeretném, hogy csak felezze, tehát csak egy vonalat tegyen be. Tud nekem ebben valaki segítséget nyújtani? Nem tudom számít-e, de 2010-es Excel-ről van szó.
A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm.
Üdv,
tisfeketeU.i.: Boldog Új Évet Kívánok!
-
MTbc
senior tag
Sziasztok,BÚÉK!
Segítségetek kérném egy szöveges képletben.
Van egy oszlopom amiben ezek a értékek vannak felváltva VTSZ: 0123456789 és SZJ: 0123456 ezeket szeretném összerendezni úgyhogy egy másik oszlopban legyenek CSAK a VTSZ számok ("VTSZ:" nélkül ) és egy következő oszlopban pedig CSAK az SZJ ("SZJ:" nélkül ) számok. Próbálkozom már egy ideje de sajnos nem jön össze.
Köszönöm előre is! -
Mutt
senior tag
válasz
RAiN91 #15907 üzenetére
Hello.
O2-be mehet ez a képlet és húzd le:
=SZUMHA(M:M;M2;N:N)Azonban ennek az a hátránya, hogy ismételni fogja az értékeket minden Mephisto-nál, így többször fogod látni ugyanazt a számot.
Ha csak egyszer szeretnéd látni, akkor lehet használni KIMUTATÁST (Pivot), vagy egy ilyen képletet is:
=HA(DARABTELI($M$1:M2;M2)=1;SZUMHA(M:M;M2;N:N);"")Ez két részből áll:
- a második rész a már korábban leírt SZUMHA
- az első rész pedig megnézi, hogy volt-e már pl. Mephisto vagy sem. Itt fontos hogy a DARABTELI-ben egy abszolút hivatkozással kezdünk, amit relatívval folytatunk!Végül pedig ha nem volt még Mephisto, akkor kiírja a SZUMHA eredményét, ha pedig volt akkor nem ír ki semmit ("").
üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
repvez #15913 üzenetére
Szia,
Ezek a képletek fognak jól műkődni:
=OFSZET($L$3;HOL.VAN($D$3;$L$4:$L$12;0);HOL.VAN($C$3;$M$3:$Q$3;0))
Az eltolás (ofszet) úgy műkődik, hogy egy referencia céllától (esetedben a keresendő táblázat origójától L3-tól) adott SOR-t és OSZLOP-ot mozog. Tehát előbb le-fel és utána balra-jobbra lehet innen mozogni. A fenti két HOL.VAN kiszámolja, hogy mennyit kell le, majd jobbra menni.
Másik megoldás a VKERES-sel:
=VKERES($C$3;$M$3:$Q$12;HOL.VAN($D$3;$L$4:$L$12;0)+1;0)
Tehát itt előbb megnézzük, hogy melyik oszlopban (pl. alacsony) kell lemenni hány sort (mivel az első sor maga a fejléc ezért +1-el kell lejjebb mennünk.
.. vagy FKERES-sel
=FKERES($D$3;$L$3:$Q$12;HOL.VAN($C$3;$M$3:$Q$3;0)+1;0)
.. vagy INDEX-el
=INDEX($M$4:$Q$12;HOL.VAN($D$3;$L$4:$L$12;0);HOL.VAN($C$3;$M$3:$Q$3;0))
Itt a logika hasonló az ELTOLÁS-hoz, csak itt egy tömbből (ez az adatsorod fejléc nélkül, vagyis M4:Q12 tartomány) az adott SOR és OSZLOP elemét választjuk ki.
Végül egy elvetemült megoldás:
=INDIREKT("S"&HOL.VAN($D$3;L4:L12;0)+CELLA("sor";$L$3)&"O"&HOL.VAN($C$3;$M$3:$Q$3;0)+CELLA("oszlop";$L$3);0)
Ez R1C1 formátumban kiszámolja a metszeti cella kordinátáit és visszaadja az ott lévő értéket.
A sok megoldás közül javasolt az FKERES/VKERES vagy INDEX-es megoldás, mivel azokban nincs volatile függvény így kicsit gyorsabbak és kevesebb erőforrást használnak. Az ELTOLÁS, INDIREKT és CELLA függvényeket a munkalap minden egyes változásakor az Excel újraszámolja (kivétel ha ez az opció ki van kapcsolva).
üdv.
-
Delila_1
veterán
válasz
repvez #15927 üzenetére
Ellenőrizd, hogy a képletben és az érvényesítésben szereplő értékek azonosak-e. Lehet, hogy ahonnan az érvényesítésbe beveszed, a végén van egy szóköz, vagy valami más, nem látható karakter. Ez elég sűrűn előforduló hiba.
Igen, lehet 2 helyre vinni az eredményt. Vagy beírod a másik helyre is az indexes függvényt, vagy csak egy hivatkozást, ami az eredeti függvény helyére mutat. Ha az eredeti az I4-ben van, a másik helyre elegendő az
=I4 hivatkozás. -
repvez
addikt
Akkor hamár igy belelendültünk kérdeznék még
=HA(A2="P Rain";A6*0,83;0) Ez a képlet miért nem müködik igaz állitásra?
Az A2 cellában egy szintén érvényesitési menüből kell kiválasztani a dolgokat és ha P Raint választok akkor az A6 os cellában lévő értéket 0,83-al kéne szoroznia és kiirnia B6-ba, minden más esetben vagy semmit vagy nullát. A 0-át kiirja állandoan , még igaz esetén is.
A másik kérdés bonyolultabb , megoldható hogy az előző esetre visszatérve a 2 lenyiló menüben kiválasztott értékeket fel lehet több helyre is használni?
Például egy helyen kiválasztom a az alacsony és L2 értékeket és ezeket 2 helyen is megkeresse és a 2 különbözö értéket 2 külön helyre is másolja ki ?
Tehát 1 bevitel és 2 kimenetet meglehet oldani ? -
-
repvez
addikt
=OFSZET($L$3;HOL.VAN(C3;$M$3:$Q$3;0);HOL.VAN(D3;$L$4:$L$12;0))
Ezt a képletet használtam , amit a Lutt féle excelből másoltam át, csak a hivatkozásokat modositottam át az én ábrámnak megfelelően.
Az $L$3-as részt nem nagyon értem hogy mire valo azt tettem oda a vizszintes és függöleges részek találkozópontjához.
Delia : Megcsináltam a modositásokat,de nálam ha csak annyit irok be a képletbe ahogy nálad van nem történik semmi csak #ÉRTÉK felirat jelenik meg helyette.
ÉS ezt hogy tudnám modositani,mert gondolom ezek ezután fix értékek lennének? Nekem meg a két értéket változóra kéne megcsinálni
-
Delila_1
veterán
válasz
repvez #15906 üzenetére
Van egy nagyon egyszerű megoldás, a Szóköz, vagy másképpen Metszet operátort használd. A szerkesztőlécen láthatod a D13 cella képletét.
Az L1, L2 ... L9 cellákat nem véletlenül alakítottam át L_1, L2 ... L_9re, mert csak ezeket az értékeket úgy kezeli, mintha a névkezelőben nevet adtál volna nekik, ott pedig csak így fogadja el a számokat tartalmazó értékeket. A szóközök helyett is alsó kötjelet tettem a Nagyon... kezdetű nevekbe.
A képletben a két név közé szóközt kell tenned, ezért hívják szóköz operátornak.
-
222kab
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok arra megoldást ajánlani, hogy adott sor utolsó nem üres cellához tartozó fejléc tartalmát hogyan lehetne megszerezni.
Előre is köszönöm!
-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Itt van egy excel dokumentum. Sok filmcím van benne, többször is szerepel. Hogyan tudom megcsinálni, hogy pl. a Mephisto nevű filmcímek melletti összegeket adja össze? (mint mondtam, többször is szerepel a Mephisto, és az összegek is mások mellette)
FKERES-el nem jó, mivel többször szerepel a film címe a listában. -
repvez
addikt
A kék sort és az L-es oszlopokat egy külön boxba választom ki ami érvényesitési- lista opcióval van megoldva, hogy lenyiló menüsen lehessen kiválasztani öket.
Tehát a nagyon alacson és L1-es páros az a 0.75-ös jó értéket irja ki a megfelelő helyre
Viszont ha L2-esre váltok akkor nem 0,73-at ir ki hanem 0,78-at ami az alacsony L1-es párja.
És emiatt L5-nél lejjebbi értéket nem is ad mivel vizszintesen csak 5 sor van !
A képletben a hivatkozásnak mire kellene mutatni? mert nálam az üres boxba tettem ahol a kék sor és a függöleges oszlop találkozna -
repvez
addikt
Az alternativ megoldás majdnem jól müködik,csak pont forditva müködik nálam.
A te példádná maradva ha az egészfokot állitom akkor a tizedesfokos oszlopban megy odébb annyival probáltam felcserélni a területeket,de ugy meg nem ad értéket.
A 0,0-ás pozicioban jó,de ha 1 egészet állitok akkor a 0,1 es poziciohoz és a 0-ás metszéshez tartozó értéket adja vissza nem az 1 és a 0 metszését.
-
Mutt
senior tag
válasz
repvez #15902 üzenetére
Hello,
Pont az előbbi hozzászólásomban van egy ilyen megoldás, amely a metszéspontban (M4 és N4 cellában választható) lévő eredményt adja meg. 2 megoldás is van:
1. FKERES függvény használata,úgy hogy a visszatérési oszlop értékét számolod (én HOL.VAN-t használtam)
2. ELTOLÁS függvénynél pedig a sor- és oszlop-mozgásokat számolod ki.A minta fájl letölthető innen: http://www.filedropper.com/fuggvenytabla
Az első munkalapon van a példa és megoldása.
üdv.
-
repvez
addikt
At hogy lehet megcsinálni ha 2 feltétel megvalósulása esetén a táblázatnál a metszéspontban lévő értéket irja be?
Például most ami müködik az jó,de csak 1 feltételre.
Fkeres fügvényt használva egy lenyilő menüből kiválasztom a kivánt részt és egy külön táblázatban megkeresi ezt az oszlopot és a mellette lévő oszlopból az értéket beirja a kivánt helyre.Most ezt kéne kibőviteni ugy, hogy mondjuk B2 nél kiválasztom az első feltételt amit egy vizszintes sorba PL A20-E20 ig keres és a c2 ben kiválasztott második feltételt meg függöleges oszlopban pl A23-A31 ig keresné meg és a 2 keresés metszéspontjában lévő box értékét másolná be mondjuk D6 ba.
1. feltételre mondjuk c20 a találat a másodikra A25 akkor a C25-ös bocban lévő értékkel számolna.
Remélem érthető mit szeretnék.
-
Mutt
senior tag
Hali,
Ez esetben a következő makró tud neked segíteni:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim vLastRow As Integer
Dim wSheet As Integer
If Target.Address = Range("Input").Address Then
'ha az utolsó lapon vagyunk akkor létrehozunk egyet
If ActiveSheet.Name = ThisWorkbook.Sheets(Sheets.Count).Name Then
wSheet = ActiveSheet.Index
Sheets.Add After:=Sheets(Sheets.Count)
Sheets(wSheet).Activate
End If
'megnézzük az utolsó munkalapon az utolsó használt sort
vLastRow = Application.WorksheetFunction.CountA(ThisWorkbook.Sheets(Sheets.Count).Range("A:A")) + 1
'az utolsó sor alá A és B oszlopba beszúrjuk a kezdő és végértéket
ThisWorkbook.Sheets(Sheets.Count).Range("A" & vLastRow) = [input]
ThisWorkbook.Sheets(Sheets.Count).Range("B" & vLastRow) = [output]
End If
End SubA kódot a munkafüzetbe kell tenned, ahol van az adatsorod. A bemeneti (változó) cellád nevezd el "input"-nak, az eredményt pedig "output"-nak. Ezek után ha a bemeneti cellád módosítod, akkor a kód az utolsó munkafüzeten (és annak is az A-oszlop utolsó sorában) elkezdi gyűjteni a bemeneti és kimeneti adatokat.
A fájlt feltettem ide: http://www.filedropper.com/fuggvenytabla
Az Adatmentés fülön van ami neked kell.Az első fülön egy másik megoldás van, amellyel egy már létező táblázatból tudod kikeresni az értékeket.
Ez most nálad ne biztos, hogy műkődne, de hátha ebből is tudsz vmit hasznosítani.üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- PC Game Pass előfizetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest