Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3101) csiga997 válasza orbano (#3100) üzenetére


csiga997
őstag

Elsődlegesen be kell kapcsolni az auto-rotate funkciót a gépvázon (wrench>auto-rotate), másodsorban viszont olyan nézőprogram kell hozzá, ami tudja értelmezni az exif orientation flaget (a képet magát nem forgatja el a gép az auto-rotate-el sem, az mindig fekvő marad). Természetesen a két feltétel együttállása kell a végső sikerhez, de a legtöbb mai képfeldolgozó program már veszi ezt az akadályt.

(#3102) Terapeuta válasza orbano (#3100) üzenetére


Terapeuta
őstag

Én hanyagolom, mert a legváratlanabb helyzetben fekszik el a kép....

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#3103) Hydra SR válasza Jako41 (#3099) üzenetére


Hydra SR
addikt

Én még nem. Szerintem csak egy másik elnevezés ugyanarra a fogalomra. De ezt ott érdemes megkérdezni, ahol ilyet írtak :)

orbano: én anno Zeniten megtaláltam valahol ezt a funkciót :) Most meg már forgatható TFT-n nézem a képeket :) (egyébként meg az a rendes válasz amit csiga mondott)

badb0y: gyorsabberősebbújabb, több benne a gigaherc :) a kép nem lesz tőle más.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3104) Hydra SR válasza orbano (#3100) üzenetére


Hydra SR
addikt

Ja még egy: ha a Canon Digital Photo Professionalt használod, akkor az elforgatás elég egyszerű: a böngészőben kiválasztod azokat a képeket, amiket egy irányba szeretnél forgatni 90 fokkal. Ha jobbra, akkor CTRL + R, ha balra, akkor CTRL + L, és már el is fordultak. Menteni akkor fogja, ha kilépsz a mappából (rákérdez). A sebességéből ítélve nem végez újratömörítést, csak a csiga által elmondott exif orientation flaget billenti. (P3-asom van, kizárt, hogy 1 tizedmásodperc alatt 50db 10 megapixeles képet újratömörítene)Szóval nem cseszi el a jpegek minőségét. A RAW-ét meg amúgy sem tudja.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3105) csiga997 válasza Badb0y (#3098) üzenetére


csiga997
őstag

(#3106) orbano


orbano
félisten

danke srácok. az autorotate be van kapcsolva, akkor lehet csak a legrissebb acdsee-t fel kéne tennem és menne a dolog. fotosopban nincs ilyen plugin vagy valami? jo lenne egy script, ami automatán forgat és méretez webre :) nem kéne annyit tökölődni...

A vér nem válik VAZZE!™

(#3107) orbano válasza Hydra SR (#3104) üzenetére


orbano
félisten

nem nagyon akarom őket kijelölni. azé' van az exif, hogy a progi jöjjön rá magától mi merre meddig :)

A vér nem válik VAZZE!™

(#3108) pitman válasza orbano (#3106) üzenetére


pitman
őstag

Próbáld ki a faststone image viewer-t. Ha jól emlékszem az tud exif alapján irányba forgatni újratömörítés nélkül. Ezt követően bármivel nyitod meg, helyesen fog megjelenni.

(#3109) drkbl válasza Hydra SR (#3104) üzenetére


drkbl
őstag

Többet is lehet, mint flaget billenteni: [link]

Lossless editing
A number of alterations can be performed to a JPEG image without any quality loss. Blocks can be rotated in 90 degree increments, flipped in the horizontal vertical and diagonal axes and moved about in the image. Not all blocks from the original image need to be used in the modified one.
The top and left of a JPEG image must lie on a block boundary, but the bottom and right need not do so. This limits the possible lossless crop operations, and also what flips and rotates can be performed on an image whose edges do not lie on a block boundary for all channels.
It is also possible to transform between baseline and progressive formats without any loss of quality, since the only difference is the order in which the coefficients are placed in the file.
Furthermore, if a JPEG is decompressed, edited, and then recompressed using the same chroma subsampling and quantisation tables, then unedited areas of the image should have minimal quality loss.
When using lossless cropping, if the bottom or right side of the crop region is not on a block boundary then the rest of the data from the partially used blocks will still be present in the cropped file and can be recovered relatively easily by anyone with a hex editor and an understanding of the format.

(#3110) Jako41 válasza Hydra SR (#3103) üzenetére


Jako41
csendes tag

Köszi szépen!

(#3111) lakisoft


lakisoft
veterán

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem:
Szerintetek melyiket válasszam?

Nikon D40 v. Canon 400D ? nem az ára számít hanem a minőség elsősorban, tartósság, szolgáltatások ...

Amire használnám ... sok sok macro felvétel ...
Milyen objektívet válasszak hozzá?

Előre is köszi a segítséget!

üdv

(#3112) ThufirHawat válasza lakisoft (#3111) üzenetére


ThufirHawat
senior tag

Fordítva. Válassz egy jó makró objektívet (a Nikonnak elég sok van, bár AF nem nagyon lesz a többségével), és vedd a neki megfelelő vázat.
Mindkét váz egy darab műanyag, Nikon kicsit jobban van megépítve, kicsit jobb a keresője. Canon kicsit zajmentesebb magasabb ISO-n.

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#3113) lakisoft válasza ThufirHawat (#3112) üzenetére


lakisoft
veterán

nagyon köszönöm!!! :R

(#3114) b0unCe


b0unCe
aktív tag

Sziasztok!

Szeretnék beltéri fotózáshoz olcsó vakut/vakukat szerezni. Egy rövid portrésorozatot kellene csinálnom a Canon 400d-mel. Egy, de inkább kettő vakut használnék, egyik segédfény másik egy ernyőből főfény.
Vakus tudásom hiányos, ezért is fordulok hozzátok.

Gondoltam egy vakupapucshoz csatlakozna egy szinkronzsinór, amely elsüti a főfényt és ennek fényére bekapcsol a másik kisebb fény.
Jo-e a gondolatmenet? Ha nem jó, vagy van jobb megoldás akkor mit/hogyan?
Milyen fajta vakupapucsot kell vennem?
Milyen fajta szinkronzsinórt kell vennem?
Milyen fajta vaku kell ehhez? ( 2 méterről közeli arc portré canonhoz )

Előre köszönöm a válaszokat.

''Beszél aki keres. Hallgat aki talál, de senki nem ért semmit. Az orvosok a halált. Senki nem ért semmit'' by: k&b: én, szeretlek, téged

(#3115) Hydra SR


Hydra SR
addikt

Hallott már valaki olyan esetről, hogy egy CCD kiégett a túl erős szembefénytől vagy bármi maradandó károsodást szenvedett? Lézer nem számít, azt tudom, hogy tönkrevághatja. Az sem számít ide, ha olyan erős hatás érte ami a burkolatot is megolvasztotta :)
Több helyen hallottam/láttam már, hogy sokan paráznak ettől, de az én ismereteim szerint ilyen nem csak a gyakorlatban nem történik, de elméletileg sem történhet. Ha valaki tud ellenpéldát, vagy bizonyítékot pro/kontra, azt szívesen hallanám.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3116) T-Nagyon


T-Nagyon
tag

Sziasztok!
Mennyivel jobb a Canon Eos 40D mint a 30D. Melyiket vennétek, és megéri-e a 40D-t venni?

Fotóim: http://flickr.com/skublics_gergely

(#3117) kbalazsa válasza lakisoft (#3111) üzenetére


kbalazsa
senior tag

Még 2 aprócska különbség:

A D40-ben ISO 200 a minimum (D40X-ben ISO100)
400D-ben ISO100

+ a Canon-ban van CCD tisztítás, a Nikon-ban nincs.

Az elvileg és a gyakorlatilag közt nincs különbség ... elvileg.

(#3118) Szten Márs válasza T-Nagyon (#3116) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Azt neked kell tudni megéri-e. Valamivel nagyobb kereső, ez hasznos dolog lehet. Keresőben ISO kijelzés is van, van aki ezt fontosnak találja, annak ez is értékes plusz. Mind a 9 AF szenzor kereszt tipusú lett - ez viszont igencsak jelentős fejlődés az autófókuszrendszerben, az egyik legütősebb újításnak tartom. Liveview került bele, azaz lehet használni a hátsó LCD-t (ami egyébként nagyobb lett, mint a 30D-jé) is komponálásra - igaz csak manuálfókusszal. A tükröt immár motor mozgatja fel is és le is - halkabb lett a tükör hangja, ha olyan helyen fotózol ahol ez fontos, akkor ez is jól jöhet.

Így hirtelen ennyi fejből, ha ezek neked fontosak, akkor megéri.

(#3119) BEE válasza Hydra SR (#3115) üzenetére


BEE
addikt

Valamelyik gépem könyvében van egy figyelmeztetés,
hogy ne nézzünk a géppel a Napba, mert a gépnek nem lesz baja,
a szemünknek annál inkább.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#3120) werttzui válasza BEE (#3119) üzenetére


werttzui
őstag

Azért megnézném,hogy mi történik mondjuk egy 5 perces expo után napot telibe fotózva :)

PENTAX

(#3121) adik válasza BEE (#3119) üzenetére


adik
őstag

Egy haveromnak volt lehetősége Törökországból lencsevégre kapni a napfogyit, valami brutál obival (nem kellett megvágni a képet, szóval nem éppen egy 70-300 ef III volt) és persze ő is nagy vagányan beállt, ohne obisapka. Az eos 20d tükrét tartó műanyag elem megolvadt. Csak esztétikai baja lett a gépnek, mechanikailag tökéletesen működött, csak hát... kölcsöngép volt nála
szenzor túlélte, szóval igazából a kérdésre sem válaszoltam, csak elmeséltem :D

[ Szerkesztve ]

Kettő, csipkebokor vessző!

(#3122) b0unCe válasza b0unCe (#3114) üzenetére


b0unCe
aktív tag

Valaki tudna segiteni a 3114-es kérdésekben? Nem talalok ra valaszt gugliban sem forumban.
fontos lenne.

''Beszél aki keres. Hallgat aki talál, de senki nem ért semmit. Az orvosok a halált. Senki nem ért semmit'' by: k&b: én, szeretlek, téged

(#3123) adik válasza b0unCe (#3114) üzenetére


adik
őstag

Pár komolyabb vaku után nekem a Metz 58 af 1 jött be. Ez, ni!
Kis refi enyhe direkt fényt ad, a naggyal meg oda dörrenc, ahova akarsz, 58-as kulcsszáma van, szóval egész tiszteségesen meg tud világítani akármit. Több vakut egyszerre még nem használtam, nem tudom, hogy azok hogy működnek együtt, és hogy milyen derítőket hova kell. Belenéztem, próbáltam párszor, és azonnal rájöttem, hogy van oka annak, hogy ezt tanítják igen sokáig. Egyébként a Pixinfo.com-on volt egy ilyesmi cikk vaku, softbox összefüggésben ha jól emlékszem.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#3124) b0unCe válasza adik (#3123) üzenetére


b0unCe
aktív tag

Igazából olcsóbb megoldás kellene. Használt vakuk? Esetleg analóg gepekhez szánt régebbi vakukat össze lehet egyeztetni a canon 400d-vel?

''Beszél aki keres. Hallgat aki talál, de senki nem ért semmit. Az orvosok a halált. Senki nem ért semmit'' by: k&b: én, szeretlek, téged

(#3125) orbano válasza adik (#3121) üzenetére


orbano
félisten

Napot fotózni ND szűrő nélkül? Bátor tett :D :W

A vér nem válik VAZZE!™

(#3126) tbs válasza orbano (#3125) üzenetére


tbs
addikt

Napra milyen erős ND-t javasolsz..? :DDD Napszűrőt szoktak használni, olyan, mint egy tükör. Csillagászos boltokban lehet beszerezni. ;)

Mi a napfogyasztáskor filmes géppel mozogtunk, a kissebbik (50mm vmi fix)obival papírt gyújtottunk. (Vetítettük a napfogyi képét egy kartonra, szűrő nélkül. Belobbant a karton... :DDD Utána rátettük arra is a napszűrőt.)

(#3127) adik válasza orbano (#3125) üzenetére


adik
őstag

2 dolgot tudok elképzelni: 1. akkora átmérője volt szerencsétlennek, hogy juggatot Ikarus-dísztárcsa ment volna rá inkább, 2. vagy tényleg egy nd8 szűrőt használtak.

[ Szerkesztve ]

Kettő, csipkebokor vessző!

(#3128) Hydra SR válasza BEE (#3119) üzenetére


Hydra SR
addikt

Kompaktoknál merült fel a téma, ott aligha vakulsz meg az LCD vagy az EVF fényerejétől :) Gondolom a K10D-nél lehetett ilyen leírva.
Egyébként köszi a választ. Nem is értem, honnan terjedt el ez a rémhír de annyi helyről hallottam, hogy már nekem is kezdtek kételyeim lenni.
Persze az megint nem kérdés, hogy van-e bármi értelme úgy telibefotózni erős fényforrást, hogy már bőven kiégett a kép de még mindig exponálunk, csak kíváncsi voltam, hogy szerintetek ha valaki mégis így tesz, lehet-e baja a szenzornak. Én el nem tudom képzelni, hogy hogyan fordulhat ilyen elő. (megolvad a szilícium, vagy mégis hogyan? :Y )

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3129) ottkar válasza Hydra SR (#3128) üzenetére


ottkar
addikt

A fény is energia.Az érzékelődiódák sem bírják a végtelenségig. Aki sokáig a Napba néz megvakul, ott sem azért mert megsül a szem bármelyik szövete,Sok tranzisztor IC tönkremegy úgyhogy nem kap túlenergiát. Kristályrács szakadás következik be. Ha túl erős fényenergiát kap a kristályos szilicium nem evidens hogy elősegíti?

(#3130) Hydra SR válasza ottkar (#3129) üzenetére


Hydra SR
addikt

De. Csak ez a szint kicsit magasabb annál, ami érheti a szenzort. Szerintem. Főleg, hogy egy csövön keresztül kapja a fényt egy kis nyíláson, aztán van még előtte egy infra szűrő is. Megint a napelem jut eszembe, ami egész nap kint van a napon, lehet amorf vagy kristályos szilíciumból, mégse megy tönkre. Telibe kapja a napfényt, objektív, blende és infra szűrő nélkül. Ugyanúgy vannak fém kivezetései is, ugyanúgy a fotovoltaikus hatás a működés elve, és még ha nincs rákötve fogyasztó, akkor sem megy tönkre. Pedig nyáron akár 10 órás "záridő" is érheti, F/1-en.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3131) ottkar válasza tbs (#3126) üzenetére


ottkar
addikt

8-as ND szűrő a legsötétebb. Az még egy teljes fénnyel világító Napra édeskevés. Mellesleg nem is arra készült. Hanem arra hogy az expoziciós időt a nyolcszorosára növelje. Nem véletlen hogy a naphoz alkalmas szűrő foncsorozva van. Én 12-es hegesztő üveggel csináltam képet az éppen jó.Ez is foncsoros, evidens :D

(#3132) tbs válasza Hydra SR (#3130) üzenetére


tbs
addikt

Szeretek Napot komponálni a képeimbe. Sem filmen, sem digiten nem volt még gondom ezzel. De 1/1 záridőt nem biztos hogy akarnék a Napra fordítani.

Egy Pentacon 50/2.8 gyújtott föl egy kartont ~10 másodperc alatt fedetlen napkép vetítés alatt... Azért az pár száz fokcelziusz. Az obi sértetlen maradt. Oké, hülyültünk, és 1 pontba nyomtuk a fényt. :DDD

(#3133) ottkar válasza Hydra SR (#3130) üzenetére


ottkar
addikt

A napelemre lencse vetíti a fényt többszáz szorosára növelve a fénysűrűséget?A fényterhelés nem adódik össze időben.

(#3134) ottkar válasza tbs (#3132) üzenetére


ottkar
addikt

451 fok Fahrenheit. :D :D :D

[ Szerkesztve ]

(#3135) Hydra SR válasza ottkar (#3133) üzenetére


Hydra SR
addikt

"A napelemre lencse vetíti a fényt többszáz szorosára növelve a fénysűrűséget?"

Van olyan is. Sőt, igencsak foglalkoznak a témával, vannak ún. koncentrátor elemek. Lehet sima lencse, Fresnel-lencse, gömbtükör és minidóm. Ez ugyanis növeli a hatásfokát, a nagy fénysűrűség miatt. Hatásosabb 1 négyzetméterről 100 négyzetcentiméteres napelemre gyűjteni a fényt, mint eleve 1 négyzetméteres napelemet gyártani. Több energiát termel. Csak azért nem terjedt el annyira a kereskedelmi forgalomban ez a verzió, mert egyelőre még nagyon drága az előállítás. Egyelőre még csak speciális helyeken foglalkoznak vele, ahol "a pénz nem számít", vagy legalábbis még mindig olcsóbb, mint távvezetéket építeni.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3136) Hydra SR válasza tbs (#3132) üzenetére


Hydra SR
addikt

A film elvileg kigyulladhat, én úgy tudom (talán innen ered a para a digitális gépeknél is), vagy legalábbis valódi fizikai károsodást szenved. Nagyon durván túl kell expózni, de megoldható. Na persze véletlenül azért elég nehéz felgyújtani. Szándékosan kell hülyének lenni.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3137) ottkar válasza Hydra SR (#3135) üzenetére


ottkar
addikt

Igen. Csak nem mindegy hogy mennyire koncentrál. Mert az optika nagyon. A maximum értéket.A Fresnell a fényeloszlás egyenletességét biztosítja. A világítótorony nem koncentrált fényt bocsát ki hanem nagy, egyenletes sűrűségű foltot.

(#3138) Hydra SR válasza ottkar (#3137) üzenetére


Hydra SR
addikt

A koncentrátor elemek közel 180 fokos szögben gyűjtik a fényt és nincs blende. És folyamatosan, nem csak egy-egy exponálás erejéig. Infra szűrő sincs, márpedig a fény hőtartalma leginkább az infra tartományban van. Egészen biztos vagyok benne, hogy durvább hőhatásnak vannak kitéve egy fényképezőgép szenzoránál, mégsem tesznek semmit a védelmük érdekében a napelemeknél. Valamint egy ilyen napelem sokkal drágább, mint egy fényképezőgép, és általában olyan kritikus területeken használják, ahol akár életek is függnek tőle, és nem pár évre tervezik, hogy "majd vesznek másikat, nekünk az a jó, ha fogy". 10-20 évnél hamarabb nem mehet tönkre a rendeltetésszerű használattól.
Többek között az űrtechnikában is ilyet használnak. Bármennyire is hideg van a világűrben, a fekete dolgok sokkal jobban felmelegszenek a légkör hiánya miatt, mint itt a Földön. A Hold felszíne például nappal nem éppen hűvös, többszáz fok van.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3139) ottkar válasza Hydra SR (#3138) üzenetére


ottkar
addikt

"a fény hőtartalma leginkább az infra tartományban van"

Már megbocsáss de ezt nagyon feladtad, le kell csapnom. Csak az infra tartomány nincs (teljesen) a fényben. A viccet félretéve a látható fény fizikai hatásai nem korlátozódnak a vörösre és környékére, sőt. Ugyanolyan koncentrációban az ibolya és azon túli még károsabb az emberi szervekre. De ez a nem élő (szervetlen ) anyagokra is érvényes.

A koncentrátor elemek az elosztást biztosítják hogy a napelem teljes felületére elosszák a fényt egyenletesen. A meginduló elektronok száma így lesz a legnagyobb.

(#3140) ottkar válasza Hydra SR (#3138) üzenetére


ottkar
addikt

A fekete test azonos fényáramra pontosan ugyanúgy reagál mindenhol. A földön a légkör a szórás (ütközés) miatt csökkenti a becsapódó fényáramot mivel annak egy része átalakul már a légkörben alacsonyabb frekvenciájú (IR) hővé.

[ Szerkesztve ]

(#3141) Hydra SR válasza ottkar (#3140) üzenetére


Hydra SR
addikt

"Csak az infra tartomány nincs (teljesen) a fényben."

Ha nagyon szó szerint vesszük, az infra tartomány egyáltalán nincs a fényben, a fény csak a láthatót jelenti, de ebbe nem akartam belemenni mert semmi köze a témához. A lencsék és koncentrátor elemek viszont hasonlóan gyűjtik az infrát és az UV-t is, mint a látható fényt. Némileg más fénytöréssel, de az nem jelentős melegedés szempontjából.

A koncentrátor elem nem az egyenletes eloszlást biztosítja, ezért is koncentrátor elem a neve, nem homogenizáló elem (az a mattüveg). Arra való, hogy nagyobb felületről kisebbre koncentrálja a fényt (és az egyéb elektromágneses hullámokat amik hasznosak). A napelemek karakterisztikájából adódik ennek szükségessége. Egy objektív fényelosztása semmivel sem kevésbé homogén, mint egy koncentrátor elemé. Nem papírgyújtogatásra való az sem. Úgy mellesleg megjegyezném, hogy egy nagy fényerejű, 50/1.8-as obival elég nehéz meggyújtani egy papírt. Szemüveggel vagy sima 1 lencsés nagyítóval (ami leginkább hasonlít egy koncentrátor elemre) könnyebb. Próbáltam :) Kisebb fényerejűvel meg gyakorlatilag lehetetlen.

"A fekete test azonos fényáramra pontosan ugyanúgy reagál mindenhol"

Csakhogy a légkör miatt nem azonos a fényáram az űrben és a Földön. Ahogy te is mondod. De nem is erre céloztam a légkörös dologgal, hanem hogy légkör hiányában bármilyen ojjektum csak hősugárzással tud hőt leadni, hővezetéssel nem, mert nincs közeg aminek átadhatná. Minél melegebb valami, annál jobban érvényesül az ebből adódó különbség.

De most már nagyon kezdünk elkalandozni az alapgondolattól, miszerint a szenzor nem ég ki olyan könnyen. Itt nem nüansznyi különbségek vannak, nagyságrendekkel több fény/hő kellene ahhoz, hogy fizikai károsodást szenvedjen.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3142) Hydra SR válasza ottkar (#3139) üzenetére


Hydra SR
addikt

"a látható fény fizikai hatásai nem korlátozódnak a vörösre és környékére, sőt"

Ilyet én sem mondtam. Csak azt, hogy az infra tartományban van a legtöbb felvehető hőenergia. Tulajdonképpen a hősugárzás nagyjából nem más, mint infravörös tartományú elektromágneses hullám. Ha megszűrjük részlegesen mielőtt odaér valamihez, akkor az a valami kevésbé melegszik tőle. Gyanítom, hogy részben ezért van az IR filter a szenzor előtt, mert a szenzornak képzaj szempontjából nem jó a melegedés. De ez csak tipp.

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3143) Hydra SR válasza ottkar (#3139) üzenetére


Hydra SR
addikt

(azt egyébként jól tudod, hogy a fény homogenitása egy szintig fontos, de elég annyira homogénnek lennie, hogy nem vetül rá direktben árnyék még részlegesen sem. Egy falevél árnyéka kiolthat egy egész blokkot amíg árnyékol, amit meg szoktak ugyan kerülni bypass elemmel de az adott cellát akkor is kioltja és rontja a teljesítményt. Ennél jobban nem kell homogenizálni a fényt. Arról nem is beszélve, hogy a hétköznapi napelemeken még koncentrátor elem sincs, de annak a homogenizáláshoz egyébként sincs köze, ahogy az előbb kifejtettem.)

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3144) ottkar válasza Hydra SR (#3141) üzenetére


ottkar
addikt

"Úgy mellesleg megjegyezném, hogy egy nagy fényerejű, 50/1.8-as obival elég nehéz meggyújtani egy papírt"

Mellesleg én meg tudom is hogy miért. A fényképezőobjektív nem arra van kihegyezve hogy minél több fényt gyüjtsön össze hanem hogy elfogadható képet adjon elsősorban. Ezért kezdik a lencseátmérő hasznos értékig való lecsökkentésével. Az optikatagok csak csökkentik az átáramló fényt. Egy szóló nagyítónál ez nincs. Ott a szélekről érkező fény is bejátszik. Na most ez látszólag olyan mintha ketten vitatkoznánk csak, valójában itt ismeretek hangzanak el amiket vagy annak morzsáit bárki felcsipegetheti, ha van rá étvágya. :D

(#3145) Hydra SR válasza ottkar (#3144) üzenetére


Hydra SR
addikt

Jó de ezzel amit most állítasz, megerősíted amit mondok, nem pedig megcáfolod. Igen, pont arról beszélek én is, hogy az objektív nem gyűjti be akkora területről a fényt és nem is koncentrálja olyan durván, mint egy sima lencse. Igen, az optikatagok jelentősen lecsökkentik a bejutó fényt. Pont ezt mondtam én is. Ezzel indokoltam, hogy ha a koncentrátor elemes napelem nem ég ki a napsütéstől, akkor a CCD sem éghet ki tőle.

Természetesen másnak is hasznos lehet, nyilván van értelme tudni, hogy a CCD fénytől való féltése valós alapokon nyugszik-e, vagy egy tévhitből adódó para. Én az utóbbira szavazok. Már csak azért is, mert nagy valószínűséggel a használati utasításban is írnának róla, ha tényleg félni kéne ettől. De ott is csak a szemünket féltik (illetve a saját seggüket egy esetleges per miatt), nem a szenzort. LCD-nél meg EVF-nél meg még azt sem kell, csak tükrös ill. átnézeti keresőnél.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3146) csiga997 válasza Hydra SR (#3145) üzenetére


csiga997
őstag

Már csak azért is, mert nagy valószínűséggel a használati utasításban is írnának róla, ha tényleg félni kéne ettől.

Az enyém írja. ;)

Do not leave the lens pointed at the sun:
Do not leave the lens pointed at
the sun or other strong light source
for an extended period. Intense
light may cause the image sensor
to deteriorate or produce a white
blur effect in photographs.

(#3147) ottkar válasza Hydra SR (#3145) üzenetére


ottkar
addikt

Azt azért hozzáteszem hogy a napba való totális belefényképezésnek azért nincs értelme mert nem készülhet segédeszköz nélkül elfogadható kép. Amikor a 12-es üveggel fényképeztem csak a nagyon fekete? kiugró napfolt volt látható a csipkézett finomabb árnyalatú tirádás nem .Ahhoz már erősebb üveg kellett volna. Meg hát neutrális üveg kellene nem zöld.

[ Szerkesztve ]

(#3148) Hydra SR válasza csiga997 (#3146) üzenetére


Hydra SR
addikt

Nah, végre valami konkrétum az elméletek helyett :) :R VALAMI ezek szerint mégis károsodhat benne.

"...white blur effect..." -> talán valami bevonat, vagy éppen az infra szűrő károsodik? Műanyagok szoktak elhomályosodni hő hatására.

ottkar: persze, a világon semmi értelme. Van azonban kompaktoknál (és csakis kompaktoknál) egy bibi: a szenzort az exponálási időn kívül sem fedi semmi. Ebbe csak most gondoltam bele. Szóval ha az obi a Nap felé néz, akkor kapja a fényt a szenzor. Akkor is, ha nem fotózol.

csiga997: milyen gép leírásában volt ez? Kompakt? (az "extended period" számomra nem egy sima hosszú záridőre utal, de a fene tudja)

[ Szerkesztve ]

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3149) Hydra SR válasza ottkar (#3147) üzenetére


Hydra SR
addikt

Zöld üveg? Hegesztőpajzs? :)
Lehet kapni NDx500-at kifejezetten Nap fényképezésére.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#3150) ottkar válasza Hydra SR (#3148) üzenetére


ottkar
addikt

Na látod én a kompaktot is tudatosan úgy tartom hogy a lencse ne a nap felé nézzen. Ha nem várható expozíció sapi fel! A gép soha nem himbálódzik a nyakamban, nincs is rajta a vállszíj. Mindíg készenléti táskából kapom elő, aztán zsuppsz vissza! Velencében láttam hogy a sópárás levegőben kandúr nyakában himbálódzott a gép nyelve a sópárát. Kirázott a hideg, pedig meleg volt! :D Vannak dolgok amiket automatikusan úgy csinálok ahogy mert tudom hogy úgy a jobb.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.