Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
- Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52
LOGOUT.hu
Hozzászólások
viktorhu
veterán
Nem úgy van, hogy a főzőegység ugyanaz, és inkább pont az elromolható extrákból vam több a drágább eszközökben?
konzumpro
Topikgazda
Közben összejött annyi próbálkozás, de a variációkból csak párat használtam, ami egyértelműen rossz irány azt nem erőltettem. Erős pörkölésű kávéval bejött hogy legalacsonyabbra tettem a hőfokot, de át kell melegíteni a gépet egy üres őrölt módban főzéssel.
Közepes aromán kb. 8,5-9g az őrlemény, a főzet 25-27ml, 1:3 arány saccra bevált.
Gyári nyomásfokozóval eléggé Senseo-s az élmény, ahogy cserélgettem, erősítve a nyomást, egyre presszósabb az eredmény. Egy nyomásfokozós kosaras karos gép eredményeivel megegyezik, ami bolti kávéval szükségszerű kompromisszum. Nincs hiányérzetem. A vége tehát EX4 pumpa, -3 az őrlőn középálláshoz képest (ezen a gépen 5-ös skálán 2-es), alacsony hőfok és golyós-rugós nyomásfokozó megfejelve egy SBS szeleppel.
HoTDoG
tag
Sziasztok,
Január elején vásároltunk egy Saeco GranAroma SM6585/00 -et. Összességében azóta is elégedettek vagyunk, de egy dolog viszonylag zavaró. Három fokozatban lehet állítani a kiválasztott ital kívánt hőmérsékletét. Azonban a legalacsonyabb fokozatban is olyan forró bármelyik ital - akár tejes, vagy tejhabos capuccino - hogy 3-5 perc után lehet csak élvezettel fogyasztani, addig csak a nyelvet égeti. Ez normális működés? Esetleg ez általános az automata kávézőfőknél?
mpo
veterán
A hőfok nem erre való, én is tudtam meg.
[link]
Ha érted, akkor már elavult.
Dr. Szilikát
őstag
Az optimális extrakciós hőfok 90 °C körül van valahol, mire kifolyik, csökken valamennyit. Magam inkább azon szoktam csodálkozni, amikor valaki "túl hideg" kávéra panaszkodik. Miután szerintem képtelenség meginni kapásból a forró kávét, nyilván várni kell valamennyit.
Saeco Minuto szervizleírásból részlet, itt a kávét olyan műanyag pohárba engedik, ami nem hűti le azonnal:
Zirowe
nagyúr
Szombat reggel megadta magát a latte go központi egység hengerfej tömítése.
Szerencsére még pont sikerült vennem pót tömítést a hosszúhétvége előtt és most megint működik, viszont azt vettem észre, hogy most ha készíti a kávét a kezdeti kis víz nem csöpög ki a közvetlenül a kávé készítése előtt.
Korábban mindig volt egy kis eresztés, és csak utána jött a kávé.
Akkor ez a "nem folyás" lenne a rendes működés és a kis folyás pedig már annak a jele, hogy romlik a tömítés minősége?
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
Dr. Szilikát
őstag
Ha arra gondolsz, ami főleg öblítés után érzékelhető, miszerint az öblítővíz maradékát kitolja maga előtt és csak utána folyik a kávé, az normális jelenség.
Lényegtelen ilyen szempontból az is, hogy van előáztatás (3 másodperc szünet) vagy nincs, utóbbi esetben folyamatos lesz, de akkor is előbb jöhet egy kis víz. Ha már kávé volt főzve, akkor értelemszerűen annak előző maradéka folyik ki.
konzumpro
Topikgazda
Nálam akkor csöpög még pár csepp tiszta víz, amikor már az előáztatás is megvolt és kezdi főzni. Trükkös elkapni a pillanatot amikor már csak a kávé jön. Persze nálam van előtte egy üresen átfőzés is a plusz nyomásfokozó miatt, az megtölti vízzel a szelepeket és a kifolyó csövét. Ha nem zár tökéletesen a nyomásfokozó (pl. kerámia korongos-rugós), visszafelé kifolyik az öblítővíz így rögtön kávéval kezd bekapcsolás után főzéskor.
Zirowe
nagyúr
Igen, az előáztatás.
Nekem eddig eléggé egyértelmű mozzanat volt: hörgött egyet a gép, csend, majd kis víz, nagy hörgés és kávé.
A tömítés csere viszont a rövid hörgés után nem jön semmi, illetve a be és kikapcsoláskori víz is mintha kevesebb lenne, de abban nem vagyok annyira biztos.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
konzumpro
Topikgazda
Lehet hogy érdemes átkenni szilikonzsírral a vájatot ahová a tömítés kerül, meg magát a tömítést is. Idővel tágul kissé a szilikon a savaktól.
HoTDoG
tag
Köszi és Neked is mpo.
Valami olyasmit kerestem, hogy a capuccino-t úgy tudjam fogyasztani, mint egy kávézóban . Ott általában presszó géppel készítik és gőzzel habosítják a tejhabot, és ahogy elém teszik, gond nélkül fogyasztható hőmérsékletű. Ez akkor az automatánál nem opció, maximum külön hideg tejhabosítóval.
Dr. Szilikát
őstag
A gőzcsöves (panarello) rendszerű automatáknál lehet manuálisan addig folytatni a gőzölést, míg a kezünkben lévő poháron keresztül érezzük a megfelelő hőmérsékletet.
Erre szoktak vékonyfalú fémpoharat is használni, noha nem feltétel, ha akad a háztartásban egyéb alkalmas akármi, aminek formája, mérete a kifröccsenés ellen is megfelelően véd, illetve hőálló is természetesen.
[ Szerkesztve ]
mpo
veterán
20% kedvezmény Philips, Saeco és Senseo kávégépekre csak vasárnapig!
A Philipsnél.
Hírlevélre érdemes föliratkozni.
Ha érted, akkor már elavult.
HoTDoG
tag
Értem, köszi, ez a fentebb említett típusnál nem opció, az saját tejrendszerrel rendelkezik.
Akkor nincs más lehetőség, csak legalább 5 percet várni, hogy iható hőmérsékletű legyen.
Mbazsika
tag
Sziasztok!
Valaki meg tudná megmondani, hogy a ESAM03.120.SEX:1 központi egység ([erről lenne szó]) felső dugattyú O-gyűrűinek a méretét? (a külső nagy megvan, a többi kellene).
(esetleg szervízdoksi?)
Előre is köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Skizz
addikt
Sziasztok,
250 körül milyen kávégép ajánlott, ami jo konstrukcio, (korulmenyekhez kepest) jo eszpresszot foz, es konnyu kezelni (pl erintokepernyo)?
mik az ajanlott modellek?
konzumpro
Topikgazda
konzumpro
Topikgazda
Annyiért a GranAroma jónak tűnik mert vannak dedikált gombjai is, meg paraméterezhetőek az italok profilonként, könnyű tisztítani, de ha jól be van állítva akkor a legolcsóbb LatteGo-s Philips is jó. A Delonghi a másik irány, végülis én megmaradtam a Philipsnél, annak ellenére hogy régebbi tervezés, kiszámítható, konzisztens, strapabíró.
Mbazsika
tag
Köszi szépen, de én felső dugattyú belsejében lévő gyűrűket kérdeztem. Csapágyboltban válogattam, egy picit vastagabbak voltak csak, de össze lehetett rakni velük. (viszont a problémámat nem oldotta meg, megyek tovább a szivattyú felé)
konzumpro
Topikgazda
Ezekre gondolsz valamelyikre?
Vagy ezekre?
[ Szerkesztve ]
Mbazsika
tag
[Itt] látni is a szetet, csak nem volt kedvem tízszeres áron megvenni
Már kicseréltem őket, pár tizeddel vastagabbakat kaptam, most fogom a szivattyút megnézni.
Még1* köszi a segítséget!
konzumpro
Topikgazda
Érthető hogy nem kell a drágított szett.
Nézegetem a főzőegységeket, rendszereket, a Saeco/Philips nagyon egyszerű a többiekhez képest, a Jura meg egészen precíz, hogy ugyanazt a higiéniát tudja szétszedés nélkül biztosítani. A leeresztőszelep nagyban hozzájárul a mocsármentes kávépogácsákhoz.
A Severin (Tchibo) egészen bonyolult mechanikát használ, nagyon minire összesűrítve, de a Delonghi talán még ennél is több biszbaszt tartalmaz, ami technikailag indokolható, de ilyenkor derül ki, hogy minél több a tömítés, megszakított csőszakasz, annál több a hibalehetőség.
Friss szemmel talán a Severin a legfejlettebb. Egyik sem egy QuickMill Aquaviva, de negyedakkora helyen elférnek.
Mr.Csizmás
félisten
üdv,
80-100 között nézek néznék új felújított gépet. olvasgatás alapján a Jura szimpatikus, melyik sorozatot szabad venni ebben az árkategóriában? S9, C5, ENA3-5, J5, stb.? tejhabosító, stb. extrák mindegy, bár ha van, akkor örülök ha öntisztítós.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
konzumpro
Topikgazda
J5, J7 vagy Tchibo Esperto Latte. A J-sek már modernebbek egy fokkal, de amúgy bármelyik jó a régiekből is, az F-ek is.
Mr.Csizmás
félisten
inkább megbízható legyen, nem macerás. HA-t néztem, az egyik tagnál van egy csomó fajta.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
konzumpro
Topikgazda
konzumpro
Topikgazda
Egymilliós gépnél egy nem túl őszintén mondott "elég jó" tejhab, háát, nem túl meggyőző.
[Ixub]
tag
Én is megnéztem még a múlt héten. Ez alapján, mint koca otthoni kávézós, megnyugodtam, hogy a delonghi mellett döntöttem.
motoflug
őstag
Sziasztok!
Laikusként keresünk a szülőknek 60-80e forint körül valami jó, új kávégépet.
Hirtelen felnézve a Philips oldalára, ez egy kissé lehetetlen küldetésnek tűnik, de hátha.
Kapszulást váltana.
Tudtok valamit ajánlani?
konzumpro
Topikgazda
Tchibo Esperto, 70-80e körül van itt-ott. Esetleg a latte verzió 90e körül. Árukeresőn megtalálod.
mgTerminator
veterán
Sziasztok!
Nemrég érkezett meg az új kávégép, Philips lattego 5400 széria.
Problémám akadt a tej adagolóval. Konkrétan hiába bepattintom a tartályt rendesen, mellette kinyomja a vizet, így egy csepp tej sem jön ki belőle. Már néztem róla videót, de mindenhol csak bepattintják és működik rendesen.
Találkozott valaki hasonló jelenséggel?
#16377600
törölt tag
Sziasztok👋🏼, létezik Jura Impressa Scala kezelési utasítás magyarul? Nem ez a 2 oldalas,hanem vmi bővebb!?
konzumpro
Topikgazda
Működnie kéne, nem látsz valami oda nem illőt, illesztési hibát, akármit?
konzumpro
Topikgazda
Angolt szoktam ilyenkor keresni, ha valami nem világos, google translator.
konzumpro
Topikgazda
És megint kakukkfű íz.
Alacsony a hőfok, 1:3 arány, 10g-ból 30ml, legalacsonyabb őrleményfinomság.
Magas hőfokon fél órás bekapcsolt állapot után rosszabb volt, egészen rossz, de ez most máshogy rossz. Szerintem a hőstabilitás katasztrofális ezeknél az automatáknál, nem tudom megsaccolni sem, melyiknél milyen. PID-et azért nem építenék be, de ez elég nagy hátrány, mindig ez sarkall gépcserére, de aztán azok se jók, talán egy hőmérő is elég lenne a kazánra és kitalálni milyen bekapcsolási, gőzölési, öblítési szertartás sorrend kell a jó főzethez. Rohadt unalmas. Offba is rakom ezt most...
viktorhu
veterán
Szerintem jobb a békesség, nem lehet, és kész Az automata automatához készült kávéhoz való, lehet válogatni, hogy mennyire keserű pörkölést szeretnél (közepesen vagy nagyon) Vagy melyik a friss éppen.
Többen is írták a kávés csoportokban, hogy Lidl-ben vesznek kávét. Azt hogy csináljátok? Én nem szoktam ott fél évesnél fiatalabb kávékat találni, egyedül az Aldi az, ahol majdnem mindig ki lehet fogni valami egy-két hónapos pörkölést.
Szerk: beadta nekem az oldal tetejére a "Phantom Breaker: Omnia teszt" cikket, komolyan azt hittem egy pillanatra itt a fórumolvasás után, hogy kávét fognak tesztelni benne
[ Szerkesztve ]
konzumpro
Topikgazda
Mindig feszegetem a határokat.
Olyan nincs hogy ne lehetne fokozni a nyomást, esetleg nem bírja a csőrendszer, de azt is meg lehet erősíteni. És akkor már majdnem jó. Kifolyó hőfokot tudok mérni, lehet hogy ez lesz, aztán már csak az összefüggéseket kell megtalálni.
Lidlben mindig döglött, de egyszer találtam ott is valami olaszt ami friss volt. Egy hétig, bontás után, aztán az is kotyeszbe volt már csak jó. Volt hogy fél évig ugyanaz a dátum volt a Bellarom Bio-kon.
Minden összefügg.
#16377600
törölt tag
Angolt találtam..anyósomnak kellene, ő meg nem fogja fordítgatni,azért köszi!
konzumpro
Topikgazda
Ahogy nézem nincs sokkal több infó az angolban sem.
Dr. Szilikát
őstag
A Saeco gépeknél a szoftver tudja a PID-szabályzást, ezért van egy külön termisztor felszerelve, amin keresztül a processzor figyeli a hőfokot. Bimetálos hőkapcsoló is van a bojleren, de az csak biztonsági védelem, az elektronika hibája esetére.
A fűtés megfigyelésére kötöttem a fűtőbetétre egy kis hangjelzőt, amit egészen halkra állítottam be, hogy nem zavaró módon, csak halk zizegéssel jelzi, mikor fűt a bojler.
Ebből is kiderült, jól érzékelhető a PID okos fűtés, azaz a hőfok elérése előtt már elkezd kikapcsolgatni, hogy lehetőleg ne lőjön túl.
Tehát a fűtést lényegében "fülre" hallom, hogy mikor aktív, ez segíthet abban is, hogy mikor indítom rá a főzést, illetve az alábbi Magic típusnál (van egy ilyen fehér gépem, nagyon jól néz ki), olyat is tudtam csinálni, hogy rányomok a gőzgombra és ráfűt egy kicsit. Csak vigyázni kell, mert egy szint felett tiltja már a főzést, ha túlfűtöm, begőzöl stb. Egy időben hőfokmérő kijelzőt vezettem ki (egy W1209 modult felhasználva).
konzumpro
Topikgazda
Igen, elektronikus hőfokszabályozás van bennük de nevezhetjük PID-nek? Nem olyanok mint a Gicar szabályozók a középkategóriás (pl. Magister) karos gépekben? Ha tényleg tizedpontosak, az csak jót jelent!
Ez a zümmer jó ötlet!
mgTerminator
veterán
Nem nem, tökéletes, minden úgy van ahogy kell, csak a kis lyuk mellett kifolyik a víz.
konzumpro
Topikgazda
Gőzölésnél gőznek kéne jönnie, ha egyébként folyik a víz, akkor elromlott egy mágnesszelep.
Dr. Szilikát
őstag
PID lényege nem a pontosság, a célhőmérséklet tetszés szerint korrigálható.
Az egyszerű bimetálos kapcsoló problémája, hogy mondjuk 92 °C-on megszakít, csakhogy a hőtehetetlenség miatt túlfut a tényleges hőmérséklet, tegyük fel 100-ig. Utána elkezd hűlni, van egy hiszterézis, mondjuk 85 °C-nál ismét bekapcsolja a fűtést. És így tovább.
A szoftveres PID vezérlést viszont arról ismerjük fel, hogy melegszik, de már 92 °C alatt elkezd lekapcsolgatni, illetve szakaszosan vissza, így "óvatosan" közelít rá a 92 °C-ra, nehogy túlszaladjon.
Ez persze elméletben szép, de a gyakorlatban lehetséges így is túllövés, ez már kivédhetetlen, függ a környezeti feltételektől stb. Ha sokáig bekapcsolva hagyjuk a gépet, elvileg be kellene stabilizálni magát a célhőmérsékletre. Feltételezve, hogy nem vált takarékra (alacsonyabb hőfokra) stb.
mgTerminator
veterán
Hát nem telibe nyomja a vizet hanem gőzölne csak ugye ahol a gumiban van az apró lyuk és találkozik az átlátszó "pohárral" ott mellette kinyomja.
Egyébként vadi új a gép.
konzumpro
Topikgazda
Vagy szerviz, vagy indokolás nélkül elállás ha még két héten belül vagy és magánszemélyként vetted online.
(#5398) Dr. Szilikát válasza Dr. Szilikát (#5395) üzenetére
Dr. Szilikát
őstag
Illetve azt még kifelejtettem, hogy amikor már átmelegedett, a program rövid bekapcsolásokkal tartja fenn a hőmérsékletet, 10-15 mp körüli szünetek is lehetségesek, ami konnektorba dugható fogyasztásmérővel is megfigyelhető, ampermérővel, vagy ami van.
Gabesz87
addikt
Philips 5000 Lattego sorozatú gépünk van, 2 éve (ha jól emlékszem) hibátlanul teszi a dolgát. Pár napja az tűnt fel, hogy bekapcsolásnál nem igen öblít. Pontosabban öblít, a folyamat megvan, csak nem jön egy csepp víz sem belőle. Mi lehet ennek az oka? Hetente elmosom a főzőegységet, úgy havonta tablettázom (kávéolaj eltávolító, és tejkör tisztító).