Hirdetés

2024. június 22., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Multimédia, életmód, 3D nyomtatás  »  Autóhifi (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-11-12 16:20:20

LOGOUT.hu

Autóhifi

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52410) kigoi válasza pengusz77 (#52408) üzenetére


kigoi
senior tag

A felharmonikus az más tudomásom szerint.

Én arról beszélek hogy pl van egy hangszóró ami kap növekvő sinus jelet.
80hz-en van vágva és mondjuk produkál 500hz-nél kb 10hz szélesen 3dB-es hangerő zuhanást.
Ha átállítod a vágást 50hz-re és lejátszod ugyan azt a jelet akkor viszont átrajzolódik kicsit a krafikon és már lehet nem is lesz ott 500hz környékén az a zuhanás.
Tehát az hogy milyen szélesen szólaltatunk meg egy hangszórót főleg hogy milyen mélyfrekvenciát engedünk rá bele szól az egészbe nem csak az adott frekvencia környékére.

Megkerestem hol olvastam dopplert,itt olvastam doppler torzítást.

Egy csipogó átfogási tartománya nagy általánosságban 1 kHz-től 20-30-40 kHz-ig terjedhet, egy spéci mélysugárzó, amelyik hajlandó levánszorogni 20 Hz környékére, az bizony már nem hajlandó 1 kHz-nél csicseregni, jóval korábban abbahagyja, amelyik elmegy idáig, az hálából az alsó regisztereket nem hajlandó megkörnyékezni. Tehát vagy belenyugszunk, hogy Hádészt nem fogjuk felidegesíteni és megússzuk egy kétutas váltóval, vagy beletuszkolunk hiánypótlásként egy harmadik sugárzót is középre és akkor már rögtön három utas váltót gyárthatunk hozzá. Ha netán túl nagy tartomány lesugárzását akarnánk rábízni egy mélysugárzóra, akkor számolnunk kell egy nem túl szimpatikus jelenséggel, a Doppler-torzítással. Ha a sugárzó membránja egyidejűleg rezeg mély és magas frekvenciákon, ekkor az alacsony frekvencia megmodulálja a magasakat, ami szintén az eredeti hangképben nem szereplő frekvenciák megjelenéséhez vezet, ami, mint tudjuk, nemlineáris torzítás. Megvan tehát, hogy hány utas lesz a rendszerünk, ezzel az is, hogy hány utas váltó kell hozzá, no de hol váltsunk ? No akkor üssük fel Murphy törvénykönyvét, mert ha még nem jeleztem volna, nem azon a frekin fogunk váltani, ahol mi szeretnénk, hanem bizony ott, ahol a sugárzók hagyják magukat. Ha van akkora szerencsénk, hogy a mély sugárzó ott hagyja abba a dudorászást, ahol a csipogó elkezdi, akkor nyilvánvaló a keresztezési frekvencia helye, de ha van kellően nagy átfedett tartomány, akkor kellő segítséget jelenthet a két sugárzó egymásra vetített fázismenete.

Útvonal

Fórumok  »  Multimédia, életmód, 3D nyomtatás  »  Autóhifi (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.