- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morris
veterán
válasz
pacman_123
üzenetére
Köszönöm. Elég részletes leírás

-
kavalkád
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
jól tippeltél, szíj.
-
pacman_123
tag
válasz
Morris
üzenetére
"Makita LS1110F vagy a korábban említett Bosch GCM 254 D?"
Videók alapján nekem a Bosch szimpatikusabb.
- Nem sokkal, picivel nagyobb vágási szög és hossz.
- Lézer. OK, kicsit parasztvakítás, de ahhoz jól jön hogy ne kelljen laphoz illeszteni, tizedmm pontosan nem azzal fogsz illeszteni vágást. De ha nincs, akkor sem dőlsz a kardodba.
- Szorító. Jól meglepődtem, de lehet vele fentről és oldalról is szorítani (sztem ez kur*ahasznos lehet néha)
- Kicsivel nagyobb motorteljesítmény, bár nem hinném hogy a Maki is megállna bármiben.
- Markolat. Ez nyilván szubjektív, de nekem sokkal jobban kézreáll a lapra merőleges markolat, mint a lappal párhuzamos. Utóbbi kicsit nekem "kitekert" fogású. Nemrég volt szerencsém egy kis Kapex-szel dolgozni, lépcsőburkolásnál. Nem lett csuklófájásom, de nekem pl Metabo KGS 254 van, annak is merőleges, azt nekem jobb megfogni, azzal "bólintani".
- ez meg aztán tényleg szubjektív, de nekem (kék) Bosch szerszámaim voltak (van még), és egyikben sem csalódtam. VOlt Makim is: szalagfűrész, merülőfűrész, mind jól szolgált.Ettől függetlenül, ha az elvárásaid a valósághoz közelítenek, és pölö a szögvágás pontosságát nem akarod egy dedikált képkeretező pontosságával versenyeztetni, mind a kettő kiszolgálna téged.
Ja, Kapex. Kicsit csalódtam. Lépcsőburkolás volt a projekt, parkettával. [kép] Én csak besegítettem a parkettás havernak. Én vágtam a rugdosót és a lapokat is, köszönhetően a kőműves/festő/lépcsőépítők áldásos munkájának, nem volt 2 egyforma rugdosóméret. Optimális esetben ugye mind a fellépő, mind a rugdosó téglalap alakú. Na, egyik fellépő trapéz, másik rugdosó paraleogramma ... olyan volt a fal mint az ökörhugyozás, vittem is magammal a lépcsősablonomat, haver imádott érte. Nade miért csalódtam - nem nagyot, csak kicsit - a kis Kapexben? Mert rohadt körülményes volt a félfokokat állítani. Egy kicsit szorosan megy a forgatás, és ha konkrétan fél fokban akartam állítani, ami ugye nagyon közel van a 0-hoz, ami egy "bekattanó" nevezetes szög, hát lesz**tam magam mire beállítottam amit akartam, sokat kellett pofoznom jobbról/balról. (azért kellett viszonylag halálpontosan vágni a szélt/hosszt/szöget, mert a megrendelő nem akart szegélyt, ami ápolna és eltakarna. Csak fehér akrillal kinyomni, oszt' cső. Hát köszi ...)
" nem gép, mert 200 alatt van"
Ilyenkor azért magamban egy jót szoktam mosolyogni
És visszatekintek, hogy a jövőre 10 éves Metabommal mi mindent csináltam (ha van kedved/időd, nézz körül, nagyon sok projekthez használtam a gérvágót), a szerszámépítésektől kezdve, képkeretek,a műhelyszekrényem fiókjai, kisebb bútorok, parkettavágás, aluvágás, vagy ami nekem, hobbistaként a csúcs volt, a fa focilabdák. Meg sem akartam csinálni, de túlságosan jó segge és szép szeme volt a (csak hogy tisztázzuk, mert ma már szükséges: női) megrendelőnek ... egyet kisírt tőlem, a végén 4 db készült, egy orosz idős bácsi videója alapján. Egy ilyen focilabda áll 12 db szabályos ötszögből és 20 db szabályos hatszögből. Azaz 48 ötszög, 80 hatszög, forgatva is, döntve is a szögek. 720 vágás ... na ekkor már kézreálló fogantyú ide vagy ida, bedurrant a csuklóm/karom. De elkészültek.
A halálra gagyizott Metaboval
Nem mondom hogy Maki és Bosch helyett ezt vegyél, de ez anno, 2016-ban kevesebb mint egy százas volt, most 110 környéke, és hidd el: hobbistaként csak addig gondolod túl a pontosságot, meg a teljesítményt, amíg el nem kezdesz használni egy ilyen szerszámot.Ja, amúgy a Metabonak nincs lágyindítása, de ahogy lejárt a gari, kemény 1200 Ft-ból meg kb 1.5 óra munkával kapott egyet. A lágyindítás ugye egyrészt hasznos akkor, ha nem túl combos a delej forrása, nem csapkod le biztit. Plusz, a direkt (fogaskerék áttételes) meghajtásnál nem kicsit kíméli a fogaskerekeket. Nem mindegy, hogy fokozatosan pörgetve akaszkodnak a fogak egymásba, vagy kapából rájuk zúdul a teljes tejesítmény/fordulatszám. De ez a kinézett Makinál és a Boschnál is megvan.
A többieket is kérdezném: jól látom ... a Bosch nem direkt hajtásos? Szíjas lenne?
Kicsit messze van a moci a laptól a direkt hajtáshoz. Vagy "kardántengellyel" hajtják? 
-
Morris
veterán
A gérvágó gépeknél mekkora jelentősége van a motor teljesítményének?
Pl egy makita 1450w-os motorja elegendő lehet? -
T J
tag
válasz
pali923
üzenetére
Viszi bármelyik vídiás, de ha felkap egy kis darabot, az megakad a vonalzó és a fűrészlap között, és oldalba üti a fogat, nem biztos hogy kibírja. Én 2 favágó lapot tettem így tönkre. Aztán vettem egy Bosch eco alu-vágót. Az is felkapja ugyanúgy a kis darabokat, meg is ütik, de nem hajlott el foga, vídia se tört le. Jobban bírja a gyűrődést.
-
pali923
aktív tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Én vágtam alumíniumot sima favágó fűrészlappal (olyannal, amit nem sajnáltam). Vitte is elég jól, de van még egy hátránya: az egész műhelyem tele lett csillámporral.
Kicsit macerásabb összeszedni, mint a fából készült fűrészport. -
Morris
veterán
válasz
Winner_hun
üzenetére
Ma csináltam egy próba vágást sarokcsiszolóval, de ez a korong nem vágott szépen. Úgy ahogy mondtad, kente a hátoldalát. Sima normál fém vágó korongom van itthon. Aztán kipróbáltam dekopirral, ezzel nagyon szép lett nulla előtolással. De ez utóbbinál meg nem biztos hogy mindegyik 90fokos egyenes lesz.
Még a kézi körfűrészbe gondoltam venni egy alu vágó korongot, de az igazi a gérvágó lenne. -
Attól mert megfogsz egy gépet attól mi lesz? Leírhatom még 3x hogy itt többségében nem hozzáértő emberek kérdeznek. Teljesen mindegy hogy megfogja vagy sem.
Én se vitatkozok. Leírták hogy max. 180k a keret, erre beajánlottál egy 220 ezres gépet. Majd mondtál egy véleményt a Bosch-ra, aztán leírtad hogy amúgy nincs is vele tapasztalatod. Szerintem ez is átjött a többieknek.
-
tfe
tag
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Ha szerinted ugyanaz egy YT videó mint megfogni egy gépet, akkor igazából nem vitatkozom. A gérvágót NEM azért szeretjük, mert a legpontosabb gép a műhelyben, hanem azért mert gyors és kényelmes. Viszont az összes lötyög valamennyit (még a kapex is) és ezt pont meg tudod nézni egy kiállított darabon.
Nem mellesleg ajánlottam neki egy konkrét típust, amivel VAN tapasztalatom és talán olyan nagyon nem is lóg ki az árkategóriából, illetve megjegyeztem, hogy a kék bosch-al valószínűleg nem fog melléfogni.
Érdekes módon a többieknek átjött

-
kavalkád
senior tag
valaki keresett felsőmaró készletet, most láttam ezt, szerintem jó árban van (főleg ha még alkudni is lehet esetleg).
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Morris
üzenetére
A gép precizitását, kézreállásást más anyagon is kipróbálhatod, vagy eleve a megfelelő koronggal bérled a gépet.
tothjozsi96: igen, akit nem kényeztet el a település, annak nehezebb.
Lehet oinline rendelgetni, magánszemélyként megillet a 14 napos elállás. De szar az, amikor már a harmadik képet "teszteled", mikor már kétszer nekikészültél, elpakoltál, visszakaptad a kifizetett pénzt, stb. -
Zerdal
tag
válasz
liszi70
üzenetére
Szia.
Íme az egyik gép: 2P-J50SVN ÜVEGLÉC-SZEGEZŐ -
kavalkád
senior tag
válasz
tothjozsi96
üzenetére
szerintem nem kell asztalosnak/gépésznek/mérnöknek lenni, hogy érezd ha lötyög valami minden irányban. ha meg viszel magaddal egy 45/90 fokos vinklit akkor a pontosságot is tudod ellenőrizni, ehhez még bekapcsolni sem kell. minőségben/garanciáztatásban pedig egy Bosch-al azért nem nyúl nagyon mellé.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Ezt is megértem, de most ez megint szerintem annál működik igazán, aki "jó helyen" lakik. Itt nálunk van egyetlen egy ilyen bérlő hely, és ami ott van, hát na.. Szóval értem a koncepciót és lehet most megint én lakok szerencsétlen helyen. De én azért kérdezek inkább ilyen "szakmai" topikokba, mert jó eséllyel van aki tud érdemben válaszolni a kérdésre. Laikusként sokszor nem tudom eldönteni hogy jó-e az, amit én jónak gondolok. Remélem értesz. Egyébként lehet ezért most megköveztek (vagy kitiltanak
) de az Index fórumon sokkal több tényleges szakmájában dolgozó olvassa az adott szakmai topikot és azért ott kaptam már vissza sokszor jó és hasznos választ. -
Morris
veterán
Most ez az egy projekt lenne a legfontosabb, de lehet későbbre halasztom a vásárlást. Meg tudnám csinálni sarokcsiszolóval is, mert a vágás nem látszódna a takarólécek miatt, de azért nagyon sokszor jól jött volna egy ilyen gép.
Még gondolkodom...
Kipróbálni itt Békéscsabán nem tudom szerintem. Sőt szerintem még megnézni sem. Itt semmi nincs.macilaci78: Néztem, hogy lehet bérelni gépet. JCB MS-254SB
De ehhez akkoris venni kellene egy aluminium vágókorongot ami 30k környéke -
A láthatatlan rögzítésű beszögezőléc témájában elértem azt a gyártót, akik ezt készítették, és azt mondta, hogy a szegőléc felső-hátsó részébe be van marva egy sziloplaszt-nút, és onnan szokták tűzni. Tehát a kapocs (vagy szeg) feje a sziloplaszt alatt van, a nút alján. Ezért nem látszik semmi. Hátulról, a bemart nútba, ívben (!) szokták kapcsozni vagy szögelni, ívben lövő szegőlécrögzítő géppel.
Ti ilyen ívben kapcsozó tűzőgépről vagy ívben szegelő szögbelövőről hallottatok már? -
macilaci78
nagyúr
válasz
tothjozsi96
üzenetére
A menj el és nézd meg egy szerszámgépnél kinézhet úgy, hogy bérelj egyet egy napra és próbáld ki... Persze a bérelhető kínálat is szűkebb, mint a megvehető.
-
T J
tag
válasz
Morris
üzenetére
Nekem ennek egy elődje van, amelyiknél a motor még a fűrészlap mellett van. Arról el tudom mondani, hogy 15 év után nem kotyog sehol, a fűrészlap párhuzamos a sínnel, és a vonalzója beállítható pontosra (gyárilag nem volt az). Sajnos be tud rezonálni, ha pl. kis fogásnál megállok vágás közben. Ha végig tolom azonos sebességgel, akkor ez nem jellemző.
Ezen az új modellen van pár hasznosnak látszó újítás (motor súlypontjának áthelyezése), de tapasztalat híján nem tudok nyilatkozni. Én is ajánlom, hogy tapogasd meg valahol vásárlás előtt, kicsit csavargasd meg, hogy lásd mennyire stabil a szerkezet. És közben figyeld, hogy a fűrészlap éle mennyire mozdul el jobbra-balra az alaphelyzetétől.
A nagyobb, csuklós modellt megnézegettem egy üzletben, és mikor csavargattam, kicsit rugalmasabbnak tűnt az enyémnél. Persze ettől még lehet hogy pontos, mert vágás közben nem csavargatja az ember. És ez a konkrét darab ki is próbálható, mivel használt, és így rizikó-mentes döntést hozhatsz.
Ha meglesz, várjuk a visszajelzést a tapasztalataidról.
-
válasz
thomgrande
üzenetére
Azért gondolom azzal te is tisztába vagy, hogy aki itt kér ki véleményt gépről az azért teszi, mert nem ez a szakmája, nincsenek asztalos kollégái akik tudnák segíteni a véleményükkel. Most innentől kezdve meg amit írsz hogy el lehet menni valahova és meg kell tapogatni, hát azzal se lesz előrébb. Most mindezt az én szemszögemből és egyébként lehet hogy a kérdező pont egy Asztalos mester.
Én nem tudom..
-
thomgrande
tag
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Ha egy kiállított darabot megtapogatsz húzogatod a húzogatható alkatrészeket mozgatás közben kézzel sok mindent meg lehet érezni. Az messze nem azonos egy YouTube videó megtekintésével.
-
-
tfe
tag
válasz
Morris
üzenetére
Pontosat vagy olcsót ? Mert a kettőből az egyiket ki kellene választani.
A 180k a nagyon-nagyon belépő kategória (sok pontosságra ne számíts), illetve a gérvágók nem a pontosságról híresek (még a nagyon drágáknak is van játéka)Ami már elfogadható szokott lenni az a makita 1018 variánsai, esetleg kicsit olcsóbb, ha fejezőfűrészt veszel. Ha jól emlékszem már ez is bőven a keret felett lesz és tényleg innen indul felfele a buli.
-
Morris
veterán
Sziasztok.
Szeretnék venni egy gérvágó gépet és ajánlásokat kérnék.
Hosszú távra tervezek. Fontos a pontosság. Első körben aluminum kerítés panelek méretre vágásához lenne használva, aztán amit az élet hoz. Már eddig is jól jött volna de meguntam a dekopir/flex/kézi körfűrész bohóckodást.Keret max 180k környéke.
Van kiszemeltem, de ezt majd később. -
LógaGéza
veterán
Sziasztok,
Vágattam lapszabászatban konyhai munkalapot, ám úgy néz ki elértem a dolgot, és 1cm-el nagyobb lett az egyik oldala mint kellett volna.
Hogyan tudnék olyan 1-1,5cm-t levágni lehetőleg szépen a munkalapból? Fal mellé kerül, ahol akrillal ki lesz nyomva (nem szeretnék vízvetőt használni).
Köszönöm
-
kapu2006
tag
válasz
Rezi Tivadar
üzenetére
ÜGYES!
-
Lucif-R
senior tag
Jaaa nem foltokban csinálom. Úgy csinálom a csiszolást, hogy előtte egy ácsceruzával besatírozom az egész asztallapot ilyen cikkcakk vonalakkal (nem rányomva, csak ráfektetve) és úgy megyek szépen végig rajta így nem marad ki sehol, és relatív egyenletes lesz. Lehet bepróbálkozok egy 80as körrel is majd és utána vissza 120 ra. Vagy maradok a 120asnál de akkor még kell vagy 3 kört menni az tuti.
-
T J
tag
válasz
Lucif-R
üzenetére
Hát igen, jó mély nyomok vannak benne még mindig. Látszik az oszcilláló cikk-cakk vonal is. Szerintem ne csak foltokban csiszolj, hanem egyenletesen. Különben úgy lesz foltos, hogy mindenhol máshol megmaradnak a nyomok.
Lehet hogy egy kézi szalagcsiszoló jó lett volna a nagyoláshoz, de az harap. Na kitartás. -
Lucif-R
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Neked is of course
Teanwörk!
-
Lucif-R
senior tag
Rámentem 240essel 2x... nem sokat változott... mondom van itt 120-as
hmm... élősszőr be voltam tojva mondom csak gyorsan átszaladok vele az annyi... de végül szépen akkurátusan mentem egy teljes kört és sokkal szebb lett... úgyhogy besatíroztam megint az asztalt és rámentem még egyszer a 120assal... de sztem még 1 kör fog neki kelleni hogy tényleg eltűnjenek belőle ezek a fehér ködrészek.Íme most már ilyen: [kép]
-
varsam
őstag
Sziasztok
Kertben veteményesnek csinálnék szegélyt, szereztem hozzá 3cm-es akác deszkákat. Gondoltam leégetem a felületét, hogy jobban bírja, kérdésem hogy ezen kívül érdemes még valamivel kezelni vagy tökmindegy? Az időt tudom hogy bírni fogja, inkább a szürkülést szeretném elkerülni, jobb ha fekete maradna.
Esetleg kapjon 1-2 réteg antracit vékonylazúrt, abból van még itthon bőven. -
Rezi Tivadar
újonc
Jó napot kívánok Rezi Tivadar vagyok Erdélyi kezdő asztalos örülök hogy be léphetem ebbe a csoportba mindjárt csatolok pár képet a munkáimról
-
T J
tag
válasz
Lucif-R
üzenetére
Szerintem a kontakt-csiszolást durva papírral végezték, azért ilyen durva a felület, és látszanak ciklois ívek is. Nem gondolom hogy a te csiszolásodtól lett ilyen. Sőt, rá kéne még menni 240-es rezgővel, amíg ezek a hibák eltűnnek. Hacsak nem akarod ilyen "rusztikusra" hagyni.
Az természetes, hogy fordul a szálirány, legalábbis ha nem válogatott, egyenes szálú fából készül. -
Lucif-R
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ja ez még a full kezeletlen fa. Még csak előkészítés lett volna. Csak nekem tök fura, hogy ilyen textúrája lett helyenként egy minimális kis csiszolás után. Lehet előtte is ilyen volt csak beleült a fűrészpor.
-
Lucif-R
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
-
Lucif-R
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
@macilaci78 @T J: MINWAX nyert. Ma jött meg a True Black. Még a Polyurethane lakk hozzá, selyemfényű. Asztalt 240essel átcsiszoltam. Mondjuk kicsit fura lett, ilyen "ködös" lett.
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Mennyi ido kell a szunak, hogy megfertozzon egy fat kivagas es felfureszeles utan, ha az nem kerul azonnal lekergezesre?
Koszi! -
válasz
Prémvadász
üzenetére
Rendeltem is egyet, 2579 ft, a kollégáim meg elhozzák, de szállítással is ott van az mint a linken.
-
válasz
Prémvadász
üzenetére
A harmadik Yato jónak néz ki, eddig ez a legjobb. Köszönöm!
-
válasz
Prémvadász
üzenetére
Köszönöm neked is, de elötte ki is kéne csavarni és elnézve hogy műanyag meg kézzel letekerni vagy ha hozzáférnék szerszámmal kérdéses egy darab.
-
válasz
kavalkád
üzenetére
Igen, csak a képek alapján rövidnek tűnik. Van nekem otthon egy de az anyához nem jó, kisebb. A mosogató elég mély a hely meg kicsi, a hátfal és a mosogató alja között korlátozott a hely felszerelve, csak ha levenném a pultot és átfordítom akkor lenne könnyebb, de ezt szeretném elkerülni most. Köszönöm!
-
válasz
ViktorSz
üzenetére
Ķöszönöm szépen!
Nem tartom valószínűnek a dupla lécezést, mert ha a második, látszódó lécet ragasztják, azzal az erővel ha egyben lenne a léc is lehetne ragasztani. Dehát ezeket nem szabadna ragasztani, pont az lenne a lényeg, hogy kiszedhető legyen, üvegcsere esetére.
"Biztosan nem csak mélyebbre van lőve a tűszeg és egyszerűen letapaszolva?"
Akkor valamilyen nyomának kellene lenni, de semmi nem látszódik. A tűszegnek is van vastagsága, még fej nélkül is látszódnia kellene valamennyire. Ha másnak nem, akkor a reibolás anyagának. Nem értem az egészet...
-
ViktorSz
tag
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
Szigetszentmiklós és környéke régióban ismertek olyan asztalost, aki vállalná nekem egy tv alá tehető soundbar doboz finish-elését 1-3 napon belül ?
- 2 kis hangszóró perem süllyesztése (6mm mélység, 106mm átmérőjű kör - a saját marómhoz nincs adapterem ennyire kicsit fordulni)
- körbecsiszolás géppelUgyanitt fényezőműhelyt is keresek, jót tenne neki egy natúr fújás helyett valami lakkozottabb kivitel, de fóliázáson is agyalok. Igazából meglévő "márvány mintás" bútorhoz kellene alkalmazkodni.
16mm nyers mdf, semmi különös. A doboz maga már kész.
-
válasz
liszi70
üzenetére
Uraim, nincs senkinek infója arról, hogyan készítik az ilyen szeg vagy kapocs látványa nélküli szegőlécezést? Hogyan rögzítik ezeket a léceket? Sehol nem látni rajta kapocs, tű, szeg nyomát. (Meglévő nyílászárók mintájára kellene készítenem üvegfalat, és elvárás lenne a megrendelő részéről, hogy ugyanilyen láthatatlan rögzítésű legyen a szegőléc.)
A törött satus reagálásokat köszönöm, megpróbálok felhajtani valakit, aki ért az öntvény hegesztéshez. De nagy reményeim nincsenek, hisz egyszer már hegesztve volt, és végeredményben nem jött össze. Bár pár évig bírta.
-
A konyhai csaptelepet szeretném lecserélni, és nem szeretném az egyész pultot lecsavarozni hogy hozzáférjek a csavarhoz. Hol kaphatok hosszú csőkulcsot hozzá amivel alulról hozzá férhetek. Vízes szaniter üzletben vagy szerszám üzletben? Köszönöm az ínfót, linkeket!
-
kavalkád
senior tag
köszi a ragasztós tippeket!
-
San398
őstag
Eddig ragasztós élzárót vettem mindig amit vasalóval tudtam felrakni. Most nem mondtam az eladónak, hogy ragasztósat kérek. Kérdés milyen ragasztó használható és jó hozzá? Levált az asztal széléről a régi és újat tennék helyette. A régi ragasztót mivel lehetne eltávolítani?
Köszi -
MrChris
nagyúr
válasz
AxBattler
üzenetére
Hiányos a tapasztalatom. Massive márkájúm van néhány darab, ahhoz képest gyengébb, mondjuk úgy egészen xar. Arra jók voltak a korábbi szettek, hogy kitapasztaltam mit használok gyakran, mit hogyan... és azokban tettem kárt. Leginkább elégettem, élét lekoccoltam, meg lett némi gyakorlatom.
Van pár aliexpresszes sárgára festésű maróm, szerintem azok egy picivel kevésbé xarok. Azokból is vannak nagyobb készletek, alu kofferkében.
thomgrande: köszi, szerintem ez selejt lehet, mert a fúróhegyével biztos nem lehet beszúrni, semmi éle.
-
T J
tag
válasz
AxBattler
üzenetére
Ennek a kidolgozottsága a szovjet időket idézi. Vegyél inkább makitát.
kavalkád:
Pl kontakt-ragasztóból a spray kivitel. Nem próbáltam még filchez, de láttam egy videót, ahol kocsi tető-kárpitot ragasztott vele fel a srác. De ha vastag a filc, akkor inkább a kenhetővel csinálnám, még ha be is szívódik. -
kavalkád
senior tag
filc anyagot mivel érdemes fához ragasztani, hogy a ragasztót ne szívja be a szövet?
-
thomgrande
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Szerintem ez ilyen laminátum maró akar lenni.
Másik változat. -
MrChris
nagyúr
Vettem egy csodálatos parkside 30 darabos felsőmaró készletet és az lenne a kérdésem, hogy ez a kés mire való? Egy éle a van a vége pedig olyan fura, nincs valójában éle:
-
Nyílászáró szegőlécet hogyan tudják így rögzíteni, hogy ne látszódjon a kapocs, tű, szeg? Vagy ezek nem tűzve/szögelve vannak?
Semmilyen nyom nem fedezhető fel rajta. -
BullZeye
veterán
válasz
kavalkád
üzenetére
Az alja őszintén nem zavar, hogy milyen, és 2 pontom van rögzítve jobb és bal oldalt a lábhoz, gondoltam aládúcolom 2db 3cm vastag, 5cm széles és 30cm hosszú léccel, hogy "lebegjen" a levegőbe és olyan legyen mintha a helyén lenne, így pedig lehet a tetejét piszkálni.
macilaci78
Szerintem is szép, ezért szeretném menteni amennyire lehet, most 7cm vastag, egy afrikai elefántot elbír, így ha a bal oldali 2 szélén, a jobb oldalinál középen 1-1cm-t leszed, akkor még talán egy indiai elefántot még elbírhat!
Sörös kupakkal az a baj, hogy karcolja a fát vagy a notebookot, egyiknek én, másiknak a cég nem örülne
woodworm
Több mint 10 éves, és azóta esőt se kapott, drasztikusan már remélem nem fog mozogni, vagy igen?T J
Igen, igazad van, gondoltam aládúcolom 1cm-t a bal oldalit és így ellensúlyoz, de most megnéztem, maximum 3-4mm-t lehet alátenni, hogy "síkba" legyen a széle.
Viszont most megnéztem széltébe is, úgy is púposodik középen, úgyhogy 2cm-t a közepéből le kell szedni egy kb 60x20cm-es részen, szélei pedig aránylag érintetlenek maradnak.Csináltam képet még délután az aljáról, még az is megfordult a fejemben, hogy fémpánttal megpróbálom összehúzatni valami vastag facsavarral:
-
T J
tag
válasz
BullZeye
üzenetére
Ez így nem adódik össze. A görbeség a legnagyobb hézag, amit mérsz a vonalzó és a lap között, azaz itt ~12mm. Ha nem kell a teljes felületén sík legyen, csak ahol laptopozol, akkor ennyit se kell leszedni.
500-as egyengetőt nem tudok, de nagy CNC-t igen. Jafholz-nál pl le tudják neked marni síkba egyik oldalát, aztán ahhoz lehet vastagolni a másikat, majd utoljára ezt is áttolni. Csiszoláshoz van széles kontakt-csiszoló a Sa-fa-nál. Kis kézi géppel is megpróbálhatod, de fennáll az esélye, hogy belecsiszolsz egy kis hepehupát. Most látom van valami CNC marójuk is, de nem tudom elég nagy-e.
Arra figyelni kell, hogy síkba maráskor hol fekszik fel az anyag, különben többet is lemarhatnak róla, mint amennyi feltétlenül szükséges. -
woodworm
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
Szerintem ez a jelenlegi formájában csak deiglenesen hozható rendbe. Leszerelve, egyengetni és vastagolni kellene. A faanyag tovább fog mozogni, nem csak a nedvesen beépítés miatt görbült, hanem az alapanyag és a méretek is közrejátszottak.
Én nem foglalkoznék a síkba gyalulással, helyszinen felszerelnék rá két vezetőt és felsőmaróval kalodába fogva síkba marnám. De egy ilyen rusztikus padnak a flex és bármilyen csiszolókorong sem állna rosszul.
-
kavalkád
senior tag
válasz
BullZeye
üzenetére
a vastagoló gyaluhoz az kell, hogy az egyik oldal sík legyen, itt nem ez a helyzet, ezt előbb egyengetni kell. ez 85 cm széles, ha két részből is áll (ha jól látom) akkor is 50-60 széles gyalu kell hozzá, ami csak nagyobb műhelyekben jellemző és ott nem biztos, hogy ezt megcsinálják neked. ha mégis olyan költsége lesz, hogy nem lesz gazdaságos.
lehet egyszerűbb lenne keresztben kettévágni és újra ragasztani, ha esztétikailag nem zavar.
-
BullZeye
veterán
B.
Ahogy az kell, a bal oldali lefelé görbült 8mm-t, a jobb oldali meg felfelé 1,2cm-t és így kijön a 2cm-es gap.Felület gyalult és finomra csiszolt, de egy laptopot nem tudunk sajnos rátenni, mert billeg, gépelni nem kényelmes.
Megnéztem 225cm hosszú, 7cm vastag, és kettő fadarab egymás mellett olyan 85cm széles, de nem téglalap alakú.És közben utánanéztem, hogy valami vastagoló gyaluval rendelkező asztalos kellene, hogy egyenesbe hozza.
-
T J
tag
válasz
BullZeye
üzenetére
Hogyan görbült meg?

csui83
Fából csinálnám. Egyedül a derékszögű konzolokat jobb rétegelt lemezből, de ha nem tudsz szerezni ilyen keveset, akkor lehet az is fából.
- fa anyaga: fenyő, de ha tartósabbat szeretnél akkor gőzölt bükk vagy juhar
- kotesek: sarkoknál: lamella vagy szakállas vésett csap; középen: végigfutó káva bevágva a lábba, vagy lábak közé vágva, lamellóval. Én egybe hagynám a kávát.
- festes: Tikkurila vizes bútorfesték, ecsettel felhordva -
kavalkád
senior tag
válasz
csui83
üzenetére
rétegelt lemez, csavar+tipli+ragasztó, sűrű alapozó (pl Cellkolor Aqua) és tetszőleges fedőfesték. az ülőlap és a polcrész lehet MDF is szerintem, de tartószerkezetet nem csinálnék abból. biztos lehetne, de nekem nincs benne bizalmam, az ára viszont barátibb mint a rétegelt.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
csui83
üzenetére
Egy pl 6*6 cm hasáb lábat bútorlapból macerás összerakni. Egymásra ragasztasz 3 réteget és egyben élzárod, akkor az egymás melletti oldalak el fognak ütni: élzárás vs laminátum.
Ha bérvágással illesztve csinálsz oszlopot, akkor az éle ha jól is sikerült, sérülékeny lesz. Ha bútorlapban gondolkodsz, a lábnak mást találnék ki.A hátfal egyszerű: élzárt léceket szabatsz le, 4 mm nút teljes hosszon, közte színazonos bútorhátfal.
-
csui83
tag
Sziasztok, ilyesmi eloszobabutort szeretne az asszony:
Meg lehet az ilyesmit csinalni butorlapbol vagy inkabb fa? Butorlapban mar otthon vagyok, csinaltam konyhat, komodot, de hirtelen nem tudom hogy lehetne ezt megcsinalni butorlapbol (oszlopos labak vs stabilitas, tartossag stb) ugy, hogy ne legyen nagyon mű (olcso butorlap) hatasa a dolognak.
Ha inkabb fa, tudnatok adni par tampontot, ami alapjan el tudnam donteni, belekezdjek-e egyaltalan.
pl:
- fa anyaga,
- kotesek
- festesKoszi elore is!
-
pweisz
senior tag
Sziasztok,
nem tudom ki emlékszik a Soji projektre amihez kértem itt tanácsokat. Jelentem elkészült
Köszönet mindenkinek! Papír felragasztás végül a tulaj csinálta, és rízs papír helyett pausz papírral.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Bestbuy játékok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Microsoft Rewards
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- Milyen széket vegyek?
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- További aktív témák...
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia) - AKCIÓ
- Lenovo T495s Ryzen 7 pro 3700U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, garancia
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- 27% GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX Alaplap bontatlan új !
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 15 2025 M4 24GB RAM 512GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

És visszatekintek, hogy a jövőre 10 éves Metabommal mi mindent csináltam (ha van kedved/időd, 
Kicsit messze van a moci a laptól a direkt hajtáshoz. Vagy "kardántengellyel" hajtják? 
) de az Index fórumon sokkal több tényleges szakmájában dolgozó olvassa az adott szakmai topikot és azért ott kaptam már vissza sokszor jó és hasznos választ.
Ti ilyen ívben kapcsozó tűzőgépről vagy ívben szegelő szögbelövőről hallottatok már?
Teanwörk!